Var Ska Man Bo I Umeå?

Var Ska Man Bo I Umeå
Bästa områdena att bo i Umeå? – En undersökning som Västerbottenskuriren genomfört visar att Teg följt av Haga och Öst på stan är de områden som Umeåborna skattar högst om de skulle välja helt fritt var de skulle bo. Andra fina områden är Väst på stan, Mariehem, Röbäck och Böleäng.
Visa hela svaret

Vart vill man inte bo i Umeå?

Ersboda får en bottenplacering, vilket kan ha sin förklaring 20 år tillbaka i tiden. Drygt hälften av de som deltog i opinionsundersökningen svarade att man helst inte vill bo på Ersboda, 15 procent svarade Ålidhem. Det var de båda områdena som stod ut i undersökningen.
Visa hela svaret

Är Umeå en bra stad att bo i?

Umeå: Sveriges fjärde bästa studentstad 2022 Studera i norra Sveriges kanske mest gedigna studentstad! Västerbottens residensstad Umeå har varit en universitetsstad sedan 60-talet och är idag en modern, snabbt växande stad och en populär studentstad. Umeå rankar på andra plats över städerna med bäst möjlighet till extrajobb och har topp 10-placeringar för parametrarna masterutbildning samt sport och fritid.

Trygghetsnivå boende Medel

Visa hela svaret

Är det farligt i Umeå?

Här är Umeå-områdena som polisen håller extra koll på De Umeåområden som myndigheterna håller ett extra öga på är delar av Ersboda, delar av Ålidhem och delar av Mariehem. Men till exempel Ersbodamordet tidigare i år, där en person dödades och två skadades i en uppgörelse, ska inte ses som en början på mer organiserad brottslighet enligt polisen.
Visa hela svaret

Varför flytta till Umeå?

Vad vill du ha ut av platsen du bor på? Natur? Kultur? Trygghet? Inspiration? Puls? Lugn och ro? I så fall kanske Umeå är platsen för dig. Här har du 10 (nåja, 9 ½ åtminstone) goda skäl att flytta hit! 1. För livskvalitet i världsklass. I Västerbotten kan du uppleva Europas bästa livskvalitet.

 1. Det låter som skryt, och det är det också.
 2. Men det är faktiskt inte vi som påstår det, utan EU.
 3. EU Regional Social Progress Index” är ett index som sammanfattar 50 olika aspekter av vad som kännetecknar ett gott liv – sånt som hälsa, inflytande och utvecklingsmöjligheter.
 4. En enda region i EU får högsta poäng: Västerbotten.2.

För känslan av att bo i en huvudstad. Jo, vi vet att det finns huvudstäder. Men det är inte så många som har blivit utnämnda till Europas kulturhuvudstad och invalda i nätverken European Capital of Culture, European Green Capital och European Smart City Lighthouse.

Faktum är att det bara är tre städer i Europa, varav Umeå är en.3. För punken. Eller hiphopen. Eller operan. Eller nåt. I Umeå går människor inte och väntar på att något ska hända. Man gör själv. Kreativiteten och gör det självandet har lagt grunden för ett kulturliv som på många sätt saknar motstycke i Sverige.

Oavsett om du är inne på finkultur eller fulkultur – prisbelönt punk, opera, västerbottnisk hiphop, existentiell slapstick, #metoo-konst eller nåt helt annat – så är kulturen aldrig långt borta i Umeå.4. För det aktiva livet. Får du mer puls av sport och idrott än av kultur? Välkommen – Umeå är Sveriges bästa sportstad.

Dessutom är vi topp tre bland Sveriges bästa cykelstäder.5. och det naturnära. När du sedan vill varva ned väntar den storslagna naturen bokstavligen runt hörnet. Tvärs genom stan löper den mäktiga Umeälven, och följer du den några välriktade stenkast söderut öppnar sig den västerbottniska kustlinjen. Åt andra hållet leder den genom trolska skogar upp till den majestätiska fjällvärlden.6.

För framtiden. Varje år skapas 1 000 nya arbetstillfällen i Umeå, och arbetslösheten är bland de lägsta i landet. Här bor också Sveriges mest miljömedvetna befolkning, och tre år i rad har Umeå gått till final i European Green Capital. Att flytta hit är en investering i framtiden – din egen och i världens.7.

För värmen. Okej, ingen flyttar till Umeå för det tropiska vädret. (Möjligen tvärtom – i Umeå har du faktiskt fortfarande goda chanser att få uppleva en riktig vinter.) Men frågar man Umebor om hur de upplever sin stad är just “varm” ett av de vanligaste svaren. “Inkluderande” och “öppen” är två andra.

Förmodligen är det bland annat därför människor i Umeå generellt är mer positiva till sin hemstad än invånare i andra städer i Sverige, och i mindre utsträckning flyttar härifrån.8. För barnomsorgen och skolorna. Umeå har en av Sveriges mest välutbildade befolkningar.

Här finns inte bara två universitet och en designhögskola som flera gånger om har utnämnts till världens bästa. Grunden till den höga utbildningsnivån läggs tidigare än så – som boende i Umeå har du tillgång till bra förskolor och så småningom till grundskolor, gymnasieskolor och friskolor med högre andel behöriga lärare än de flesta andra städer i Sverige.9.

För tilliten, Om vi ska lyfta en enda sak som är Umeås verkliga superkraft så är det kanske ändå tilliten. Sverige är ett av de länder i världen där människor litar allra mest på varandra – och ingenstans i Sverige är tilliten så hög som i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tilliten skapar gemenskap och trygghet – men tilliten är också grunden till innovation och nytänkande. Tilliten gör att vi vågar utmana auktoriteter och etablerade sanningar.10. lämnar vi till dig! Vid det här laget börjar du kanske förstå att det här med att tänka själv är en stor grej i Umeå.

Att det är okej att tycka olika, att tänka olika. Och att nästan alla gör det – om nästan allting. En riktig Umeåbo skulle till exempel aldrig okritiskt acceptera en sån här lista som sanningen. Så nu ska du få träna dig i att tänka som en riktig Umeåbo: Glöm allt du har läst här och bilda din egen uppfattning istället! Vilket är ditt starkaste argument för att flytta hit? Mejla ditt förslag till [email protected], så kanske vi uppdaterar listan.

(P.S. om du behöver inspiration – prata med någon av de 130 000 människor som redan valt att bo här och som alla har sin egen sanning om varför.)
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Kan Man Slipa Skridskor Stockholm?

Är Umeå en vacker stad?

Här är Sveriges vackraste och fulaste städer – invånarna har sagt sitt 2020-07-14 | Pressmeddelande De flesta svenskar tycker att deras stad är vacker, men vart ska man egentligen åka för att få se den allra vackraste staden? I rapporten Samhällsbarometern 2020 har Sveriges invånare fått sätta betyg på hur vacker de tycker att sin stad är.

 1. Resultatet visar att “Sundets pärla”, även känt som Helsingborg, är Sveriges vackraste stad, tätt följt av huvudstaden Stockholm.
 2. Fulast, enligt invånarna själva, är Västerås och Linköping.
 3. Samhällsbarometern 2020 som är framtagen av konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur visar att majoriteten – 65 procent av invånarna i Sveriges tolv största städer tycker att deras städer är vackra.

I Helsingborg uppger hela 85 procent av stadens invånare att de bor i en vacker stad. Strax därefter hittar vi Sveriges huvudstad Stockholm där 84 procent av invånarna tycker att deras stad är vacker. Även i Lund uppger 84 procent av invånarna att staden är vacker.

 • Däremot är man inte lika överens överallt.
 • I Västerås tycker bara drygt en tredjedel att staden är vacker, vilket gör Västerås till den stad där invånarna är minst nöjda med sin stads estetik.
 • Även Umeå och Linköping har svårt att övertyga sina invånare att de bor i en vacker stad.
 • Endast 48 respektive 45 procent uppger att deras stad är vacker.

Sveriges mest rekommenderade stad Trots att Umeå inte upplevs vara en vacker stad är den väldigt uppskattad av sina invånare. Så pass uppskattad att 79 procent av invånarna skulle rekommendera andra att bo i staden. En siffra som bara Lund slår. Lund är nämligen Sveriges mest rekommenderade stad.

 1. Hela 85 procent skulle rekommendera andra att flytta till staden.
 2. Örebroarna trivs också väldigt bra och staden är den tredje mest rekommenderade.
 3. Överlag verkar invånarna i Sveriges tolv största städer trivas där de bor.
 4. Drygt två av tre skulle rekommendera andra att bo i deras stad.
 5. Och i samtliga tolv städer skulle majoriteten uppmuntra andra till att bo i staden.

Västerås är den stad där minst andel invånare skulle rekommendera andra att bo i staden, det uppger nämligen bara 52 procent. – En vacker stad lockar till sig turister och en sommar som denna är det förstås extra viktigt. I undersökningen ser vi stora skillnader på hur estetiskt tilltalande Sveriges städer uppfattas.

De städer som använder sina styrkor, exempelvis sin historia eller sitt geografiska läge, och medvetet framhäver dem med hjälp av arkitektur och planering blir mer attraktiva och trivsamma för både turister och invånare. Helsingborg, Stockholm och Lund är alla goda exempel på det, säger Nicke Rydgren, Marknadsdirektör på PE.

Om Samhällsbarometern 2020 Samhällsbarometern 2020 är framtagen av konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur. Undersökningen har gjorts fem år i rad och i årets upplaga har drygt 4 600 svenskar svarat på 20 påståenden som beskriver en välplanerad och hållbar stad inom områdena hållbarhet, stadsplanering och stadsutveckling.

Helsingborg 85% Stockholm 84% Lund 84% Jönköping 80% Örebro 78% Norrköping 77% Uppsala 65% Göteborg 60% Malmö 59% Umeå 48% Linköping 45% Västerås 35%

: Här är Sveriges vackraste och fulaste städer – invånarna har sagt sitt
Visa hela svaret

Vilken stad är bäst att bo i?

Lund är Sveriges tryggaste och miljöbästa kommun att leva och bo i. Det visar nyhetsmagasinet Fokus årliga rankning av levnadsvillkoren i Sveriges 290 kommuner. Tidningen Fokus har de senaste 15 åren rankat de svenska kommunerna inom en rad olika områden.

 • På två punkter utmärker sig Lunds kommun som bäst i landet: i miljö- och trygghetsfrågor.
 • Vårt ihärdiga och målmedvetna arbete med att öka lundabornas trygghet och att växla upp ambitionerna i vårt miljö- och klimatarbete gör att Lund nu toppar Sveriges bästa boendekommun i två kategorier.
 • Ul att hårt arbete belönas och nu fortsätter vi resan med att lyfta Lund, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Området trygghet mäter förekomsten av brott generellt i kommunen, samt brott mot kvinnor, stöld, sexualbrott, våldsbrott, skador orsakade av brott, fordonstölder, narkotikabrott, elsäkerhet och larmtider för ambulans och räddningstjänst. När det gäller miljöfrågor undersöker Fokus faktorer som förekomst av luftföroreningar, insamlat avfall, andel förnybart i elproduktion, användandet av bil och placering i Aktuell Hållbarhets rankning Sveriges miljöbästa kommun – där Lund har placerat sig topp fem de senaste fyra åren.

 • Lund är verkligen en trygg och miljömässigt stark kommun, precis som Fokus rankning visar.
 • Det syns inte minst i de överenskommelser och samarbeten vi har mellan olika aktörer i kommunen – alltifrån inrättandet av trygghetskommissionen till vårt program för ekologisk hållbarhet, säger Christoffer Nilsson, kommundirektör i Lunds kommun och fortsätter: – Dessutom är miljöengagemanget aktivt både hos våra medarbetare, näringsliv och invånare.

Hållbarhetsarbetet, liksom arbetet med trygghetsfrågor, är områden vi kommer att fortsätta prioritera högt.
Visa hela svaret

När brann det i Umeå?

Måndagen den 25 juni 1888, blev en dag som Umeåborna knappast kunde glömma, även om de önskade att det gick. En brand som började i ett bryggeri vid Renmarksbäcken spred sig och eldhärjade hela den östra delen av staden, varven på Teg och husen på Ön.

 1. Omkring 2 300 av de 3 000 Umeåborna blev hemlösa.
 2. Det berättas att branden tog fart vid 13-tiden i Bryggeriaktiebolagets huvudbyggnad intill Renmarksbäcken, som låg i västra delen av staden.
 3. Det ska ha varit en mycket blåsig dag och vinden förde branden snabbt österut över alla de olycksaliga hustaken.

Umeå var en trästad och husen hade trätak, mest av spån, som vid tillfället var fnöstorrt efter en torr vår. Branden inskränkte sig dessvärre inte endast till det som då var Umeå. Genom gnistor från staden antändes även Scharinska och Glasska skeppsvarven på Teg och därifrån spred sig elden efter bägge stränderna av älven och vidare till skogen på Öns by, vilken nästan i sin helhet eldhärjades.
Visa hela svaret

Vad är speciellt med Umeå?

Rum för idéer i världsklass Kulturstaden. Idrottsstaden. Universitetsstaden och Innovationsstaden. Umeå växer snabbare än någon annan region i norra Sverige, och har blivit en självklar mötesplats för nyfikna och kreativa människor från hela världen. Umeå har en lång historia av spännande kulturliv, blev utsedd till Europas Kulturhuvudstad 2014 och bjuder idag på allt ifrån klassisk opera till prisvinnande hiphop, Sveriges första kvinnohistoriska museum, litteraturfestival, filmfestival, jazzfestival och ett av världens mest hyllade bildmuseum.

 • Dessutom är Umeå en riktig idrottsstad, som utsågs till Sveriges Idrottsstad både 2018 och 2020 tack vare både sin elit- och breddidrott.
 • Här finns också en vilja och lust att skapa som ger eko ut i stora världen i form av innovationer, design, forskning.
 • Med Norrlands Universitetssjukhus, två universitet och världens bästa designhögskola fortsätter Umeå att locka nyfikna och kreativa människor från hela världen.
You might be interested:  Vad Händer I Stockholm 4 Juni?

Av Umeås 130 000 invånare är ca.35 000 studenter. Var Ska Man Bo I Umeå Var Ska Man Bo I Umeå Nyfikenheten och intresse för teknologi i staden har resulterat i ett klimat som gynnat både IT och tillverkningsindustrier på avancerad nivå länge och ett resultat är att Umeå är den första 5G-staden i Sverige. Tack vare innovativa och kretiva invånare, har även flera stora aktörer som Volvo Lastvagnar, Ålö AB, Komatsu Forest och SCA framgångsrikt etablerat och vuxit sig starka här. Var Ska Man Bo I Umeå : Rum för idéer i världsklass
Visa hela svaret

Hur många bor på ön Umeå?

Ön
Stadsdel
Övägen på Ön
Land Sverige
Kommun Umeå kommun
Stad ( tätort ) Umeå
Koordinater 63°48′45″N 20°16′47″Ö / 63.81250°N 20.27972°Ö
Geonames 603898

Ön är en närmare tre km lång ö och dessutom stadsdel med inte fullt 300 invånare, belägen mitt i Umeälven i centrala Umeå, Ön har ett hundratal hushåll, men består i övrigt mestadels av skog samt delvis igenväxande jordbruksmarker. Ön är 2,7 km lång och som mest 630 meter bred. Ytan är omkring 1,2 km 2, Antalet boende på Ön uppskattas till 280, varav fler än 100 är under 25 år (2014).

 • Öns sydvästra sida vetter mot Östteg och Umeå flygplats och skiljs från fastlandet av Lillån, den smalare av Umeälvens älvfåror.
 • På motsvarande sätt åtskiljs nordvästra delen av Ön från Öst på stan, Öbacka och Sofiehem av Storån.
 • En hängbro mellan Ön och Teg byggdes 1915, men ersattes på 1970-talet av en betongbro.

Sedan 2001 har E4 dragits över Ön och Umeälven via Kolbäcksbron, och något hundratal meter av Öns sydspets har tagits i anspråk som vägsträcka mellan de båda broarna över Lillån och Storån. Sedan 1950-talet har man tagit sig till Ön via en smal bilbro från Tegssidan.
Visa hela svaret

Hur är det att leva i Umeå?

Foto: Fredrik Larsson Photography En bra plats bjuder sina invånare på den behagliga känslan av att befinna sig på precis rätt ställe. På sådana platser samlas idéer, människor, organisationer och resurser. Vilket i sin tur ger de som bor och verkar där goda möjligheter att utvecklas.

 1. Med dragningskraften följer också medel till att lösa de gemensamma utmaningar alla samhällen har, som till exempel barnomsorg, boende, service, transporter och trygghetsfrågor.
 2. Det är egenskaper av de här slaget som brukar sammanfattas som livskvalitet, och i den klassen toppar Umeå, med Europas högsta index i Social Progress.

Umeå är populärt eftersom staden ger sina invånare goda förutsättningar till utbildning, jobb, karriär och fritid – och möjligheten att inte behöva välja bort det ena eller andra.
Visa hela svaret

Vad händer i Umeå i kväll?

Evenemang

Umeå konsthall visar under hösten/vintern Johan Frids utställning “Kvarglömda skuggor”. Under 1800-talet åkte naturalister världen runt för att utforska, upptäcka och samla in exemplar av växter och djur. De organiserade och tecknade av dessa med en förbluffande färg- och detaljrikedom. Man återskapade en värld som få förut hade skådat. Kanske påminde det om en paradisisk värld. Det var en tid då världen öppnade sig, växte och blev större. Välkommen till plan 2 i Väven och Britta Rågfeldts och Christina Harrefors utställning. Visas under bibliotekets ordinarie öppettider perioden 22 november – 10 januari. Vecka 51 och 52 bjuder Seniortorget in till julig miljö där du har möjlighet att ta del av lättgympa och social samvaro. Seniortorget, Renmarkstorget 15. Gratis “drop in” för alla lovlediga ungdomar med kompisar och syskon 27-30 december. De som behöver får låna utrustning och banor gratis på Badmintonstadion under lovet. För de yngre barnen får även föräldrar delta i aktiviteterna. Instruktörer finns på plats för de som vill. Ersbodabadet, ett mysigt litet bad på Ersboda centrum, erbjuder gratis entré för barn mellan 6 och 16 år i Umeå kommun under vissa dagar på jullovet. Välkomna hit för att experimentera, programmera julrobotar, julpyssla, bygga och åka ut på hisnande rymdäventyr i domteatern! För alla åldrar! På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna. Besök Västerbottens museum i jul! Strosa runt på Gammlia i vinterskrud, fika i det mysiga kaféet, besök den interaktiva familjeutställningen Hamnstaden Umeå och kolla in de aktuella utställningarna. Passa på att se utställningen Stig Lindberg innan 15 januari då den plockas ner! Aktuella öppettider finns på hemsidan. #metoo på @kvhistmuseum är en utställning om de som var med – som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser, samlade berättelser, påverkade politiken och gick ut på gator och torg. Äntligen jullov och därmed jullovsbio! Vi visar fem härliga filmer för olika åldrar. Mer information får du om du klickar på respektive titel. Varmt välkomna till oss! Onsdag 27 december har vi på Fritidsgården Sjöfrugården öppet för spontanidrott i Sjöfruhallen på Tomtebo kl.19.30-21.30. För er som går i årskurs 7 till första året på gymnasiet! Umeå konsthall visar under hösten/vintern Johan Frids utställning “Kvarglömda skuggor”. Under 1800-talet åkte naturalister världen runt för att utforska, upptäcka och samla in exemplar av växter och djur. De organiserade och tecknade av dessa med en förbluffande färg- och detaljrikedom. Man återskapade en värld som få förut hade skådat. Kanske påminde det om en paradisisk värld. Det var en tid då världen öppnade sig, växte och blev större. Välkommen till plan 2 i Väven och Britta Rågfeldts och Christina Harrefors utställning. Visas under bibliotekets ordinarie öppettider perioden 22 november – 10 januari. Gratis “drop in” för alla lovlediga ungdomar med kompisar och syskon 27-30 december. De som behöver får låna utrustning och banor gratis på Badmintonstadion under lovet. För de yngre barnen får även föräldrar delta i aktiviteterna. Instruktörer finns på plats för de som vill. Ersbodabadet, ett mysigt litet bad på Ersboda centrum, erbjuder gratis entré för barn mellan 6 och 16 år i Umeå kommun under vissa dagar på jullovet. Välkomna hit för att experimentera, programmera julrobotar, julpyssla, bygga och åka ut på hisnande rymdäventyr i domteatern! För alla åldrar! Vecka 51 och 52 bjuder Seniortorget in till julig miljö där du har möjlighet att ta del av lättgympa och social samvaro. Seniortorget, Renmarkstorget 15. På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna. Besök Västerbottens museum i jul! Strosa runt på Gammlia i vinterskrud, fika i det mysiga kaféet, besök den interaktiva familjeutställningen Hamnstaden Umeå och kolla in de aktuella utställningarna. Passa på att se utställningen Stig Lindberg innan 15 januari då den plockas ner! Aktuella öppettider finns på hemsidan. #metoo på @kvhistmuseum är en utställning om de som var med – som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser, samlade berättelser, påverkade politiken och gick ut på gator och torg.

You might be interested:  Vilka Partier Styr I Göteborg?

: Evenemang
Visa hela svaret

Vad är det bästa med att bo i Sverige?

3 saker som jag tycker är underbara med Sverige : Mycket låg andel svårt fattiga, mindre än 2% Fantastiskt stöd för barn och föräldrar (föräldraförsäkring, VAB, subventionerad förskola, gratis medicin för barn, barnbidrag mm) Ett av världens minst korrumperade länder (delad 3:e plats)
Visa hela svaret

Var vill du helst bo?

SEB har nyligen låtit undersökningsföretaget Demoskop fråga svenska folket hur de helst vill bo. Undersökningsresultatet visar att en stor majoritet föredrar det ägda boendet och att bostadsrättens popularitet ökar. Det är fortfarande 60 procent av de svarande som helst av allt vill bo i villa eller radhus, att jämföra med 24 procent som föredrar bostadsrätt.

 • På drygt tio år har bostadsrättens popularitet ökat med cirka 4 procentenheter.13 procent svarar att de helst vill bo i hyresrätt.
 • När Mäklarsamfundet tillsammans med Hyresgästföreningen undersökte rörligheten mellan det hyrda och det ägda boendet visade sig samma tydliga tendens.
 • I den undersökningen svarade 82 procent att de var mycket nöjda med att äga sitt boende.

Motsvarande andel för de som hyrde sitt boende var 37 procent. Av SEB:s och vår egen undersökning kan en säker slutsats dras. Svensken i allmänhet föredrar att äga sitt boende. Orsakerna är flera. Den historiskt långa period av stark prisutveckling är en självklar orsak.

 • Det ägda boendet har inte bara förmögenhetseffekter på längre sikt, det ger också en känsla av oberoende och inflytande över sin egen livssituation.
 • SEB:s undersökning visar också att det är bland pensionärer som det hyrda boendet är som mest populärt.
 • Bankens privatekonom Jens Magnusson pekar på att pensionärer hellre vill ha likvida medel än att binda upp kapital i boendet som en av orsakerna.

Det är ett resultat som ligger i linje med vad vår gemensamma undersökning med Hyresgästföreningen kom fram till. Här är svenskarnas drömbostad, Di, 2018-02-20 Inlåst bostadsmarknad hindrar utbildning, jobb och tillväxt, rapport, Mäklarsamfundet
Visa hela svaret

Får man bo vart man vill?

Vem bestämmer var man ska bo? En grundläggande mänsklig rättighet är att kunna bo där man vill. Men det gäller inte alla. Personer som har bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kan tvingas flytta mot sin vilja.

Det visar ett fall där en person tvingas flytta efter 20 år i samma boende. Vi menar att Sverige bryter mot FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och väljer därför att driva fallet vidare med utgångspunkt i FN-konventionen och Europakonventionen 2008 ratificerade Sverige FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och är sedan 2009 som stat bunden till den.

En av de grundläggande rättigheterna, som framgår av artikel 19, är rätten att få välja var och med vem man vill bo. Målet med LSS är också att den enskilde ska få leva som andra, den enskilde har rätt till självbestämmande och medbestämmande över insatser och hur de utformas, exempelvis välja var hen vill bo.

 • Ändå urholkas denna rätt i snabb takt.
 • Ett av de mest flagranta fallen är det med Anders.
 • Han är 41 år och har autism och svår utvecklingsstörning.
 • Sedan 14 års ålder har han tagit del av verksamheten på stiftelsen Sanna och han flyttade till boendet Sanna gård när han var 21 år.
 • Sanna gård som ligger i Lekebergs kommun bedriver boende för personer med autism och utvecklingsstörning.

Autism kännetecknas bland annat av kommunikationssvårigheter, sociala svårigheter och en stor känslighet för förändringar. När Anders flyttade in på Sanna gård bodde familjen i Kumla kommun, som sedan dess bekostat boende och daglig verksamhet, i enlighet med LSS.

Sommaren 2013 fick Anders föräldrar Leif och Gunilla beskedet att Kumla kommun efter nära 20 år ville flytta Anders till en kommunal verksamhet i Kumla. Kumla kommun verkställer sitt beslut den 1 november i år och om ingen förändring sker före dess kommer Anders att tvingas flytta. Familjen har utan framgång överklagat Kumlas beslut i alla instanser upp till Högsta förvaltningsdomstolen, som också gett kommunen rätt.

Familjen har sedan dess vänt sig till Lekebergs kommun, där Anders boende ligger. Kommunen har gett besked om att de kan ta över det ekonomiska ansvaret för Anders boende och dagliga verksamhet, men problemet är att man även här vill flytta Anders från Sanna gård till en kommunal verksamhet.

 • En stat får aldrig åberopa sin nationella rätt som ursäkt för att inte uppfylla sina förpliktelser.
 • Svensk lagstiftning ska alltså tolkas i linje med konventionens krav när så behövs för att Sverige ska uppfylla sina skyldigheter.
 • Även kommuner är som del av staten skyldiga att följa konventionen och om så inte sker är staten skyldig att vidta åtgärder så att konventionens krav uppfylls fullt ut i hela landet.

Vi menar att myndigheters och domstolars bedömning och hantering av Anders ärende strider mot både FN-konventionen och Europakonventionen. Därför kommer Handikappförbunden, Autism- och Aspergerförbundet och projektet Från snack till verkstad, som drivs av Handikappförbunden, att driva ärendet mot Lekebergs kommun vidare till Förvaltningsrätten.

Stig Nyman, ordförande HandikappförbundenAnne Lönnermark, ordförande Autism- och AspergerförbundetHanna Jarvad, jurist, Autism- och AspergerförbundetLars Lindberg, projektledare, Från snack till verkstadAndrea Bondesson, jurist Från snack till verkstad

Senast uppdaterad 16 juli, 2016 : Vem bestämmer var man ska bo?
Visa hela svaret

Hur är det att leva i Umeå?

Foto: Fredrik Larsson Photography En bra plats bjuder sina invånare på den behagliga känslan av att befinna sig på precis rätt ställe. På sådana platser samlas idéer, människor, organisationer och resurser. Vilket i sin tur ger de som bor och verkar där goda möjligheter att utvecklas.

 • Med dragningskraften följer också medel till att lösa de gemensamma utmaningar alla samhällen har, som till exempel barnomsorg, boende, service, transporter och trygghetsfrågor.
 • Det är egenskaper av de här slaget som brukar sammanfattas som livskvalitet, och i den klassen toppar Umeå, med Europas högsta index i Social Progress.

Umeå är populärt eftersom staden ger sina invånare goda förutsättningar till utbildning, jobb, karriär och fritid – och möjligheten att inte behöva välja bort det ena eller andra.
Visa hela svaret