Plugga i Lund – bo i närheten
Tåg | Cykelavstånd | |
---|---|---|
Värpinge | x | 4 km |
Östra Torn | x | 3 km |
Större studentbostadsområden i Lund | ||
Delphi | x | 3 km |
Nog 42 rijen
Visa hela svaret
Contents
- 1 Är det svårt att hitta bostad i Lund?
- 2 Hur är det att bo i Nöbbelöv?
- 3 Hur är det att bo i linero?
- 4 Hur är det att bo i Stångby?
- 5 Hur är det att bo i Bårslöv?
- 6 Hur litet kan man bo?
- 7 Var är det tryggast att bo i Sverige?
- 8 Får man bryta sig in i sin egen lägenhet?
- 9 Kan man få lägenhet utan fast anställning?
- 10 Vart är det lättast att få bostad?
- 11 När är det läge att köpa bostad?
Är det svårt att hitta bostad i Lund?
– Ska du börja plugga i Lund i höst? Grattis! Lund är en populär stad att plugga i med över 40.000 studenter. Detta gör det såklart svårt att alla ska få boende i Lund med långa kötider. Men det är inte omöjligt att hitta boende som nyantagen. Vi har samlat de bästa tipsen hur du hittar studentboende i Lund – utan att stå i kö.
- Bredda din sökning Det som är bra med Lund är att universitetet är utspritt i hela staden vilket gör att du inte behöver bo precis intill ett campus.
- Istället kan du leta bostad en bit utanför staden i närliggande städer såsom Malmö, Eslöv, Landskrona eller Kävlinge.
- Med pågatåget tar det inte mer än 15 minuter att ta sig in till Lund,
Lunds universitet sträcker sig även hela vägen till Helsingborg där du också kan leta boende. Från Helsingborg tar du dig också smidigt in till Lund. Var med på utlottningen av bostäder Det finns flera studentbostadsföreningar som har utlottning av studentbostäder i början av terminen.
Detta för att nyantagna studenter ska ha en chans att få en bostad när de flyttar till Lund. Ett bra tips är att sammanställa alla dessa föreningar och vara redo när utlottnignen sker. Var aktiv och få bostad via nationer Det speciella med lunds studentliv är att det består av olika nationer som du som student kan gå med i.
De som blir aktiva och jobbar på dessa nationer kan sedan få möjligheten att hyra såväl korridorsrum som fullständiga lägenheter efter redan ett halvår. Du får då möjligheten att vara med på Lunds studentliv och öppnar upp chansen att få en bostad, utan att ha behövt stå i kö.
Win win! Hyr ett rum eller bo i kollektiv Med CSN som inkomst kan man behöva begränsa sin sökning efter bostad. Däremot öppnar det upp för andra möjligheter att bo. Leta istället efter andra typer av boendeformer som inte är en egen lägenhet. Många studenter väljer istället att hyra ett rum eller bo i kollektiv eftersom det oftast är billigare.
Bor du inneboende eller i kollektiv får du även möjlighet att träffa andra personer och studenter. Din första tid i Lund blir också väldigt rolig eftersom du får möjligheten att snabbt skaffa vänner. Viktigt att tänka på när man är inneboende eller bor i ett kollektiv är att du ska trivas med de du bor med.
När du är inneboende är det viktigt att du och hyresvärden kommer överens med eftersom ni kommer dela på de sociala ytorna. Om du istället ska bo i ett kollektiv är det även viktigt att du kommer överens med de andra hyresgästerna eftersom ni tillsammans ska sköta bostaden och dela på de sociala ytorna.
Leta korttidskontrakt Att få ett korttidskontrakt har sina fördelar. Oftast är det svårt för hyresvärden att hyra ut sin bostad en kortare period och behöver då gå ner i hyra. Perfekt för dig som student! Oftast är även dessa bostäder fullt möblerade vilket är ett plus för dig som ny student så du slipper flytta med massa möbler varje gång.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar det att bo i Lund?
Hur mycket är ett hotell i Lund?
Genomsnittliga hotell pris i Lund är: | 1,035 SEK | 7,200 RUB |
---|---|---|
Priset på 2 stjärnigt hotell i Lund är runt: | 466 SEK | 3,244 RUB |
Priset på 3 stjärnigt hotell i Lund är runt: | 876 SEK | 6,095 RUB |
Priset på 4 stjärnigt hotell i Lund är runt: | 1,068 SEK | 7,428 RUB |
Hur är det att bo i Nöbbelöv?
Att bo på Gunnesbo och Nöbbelöv – Nordost om Lunds citykärna ligger Gunnesbo och Nöbbelöv. Stadsdelarna gränsar mot åkrar och ängar och ligger på var sin sida om pågatågsstationen Gunnesbo. På Gunnesbo finns det stora möjligheter till ett aktivt friluftsliv.
- Från den mäktiga bronsålderskullen Räfvs hög har du utsikt ända till Sankt Hans backar i öster.
- Med en bondgård öppen för allmänheten och sjöar att åka skridskor på under vintern erbjuder Gunnesbo en kombination av citynära friluftsliv.
- Gunnesbo är en stadsdel i nordvästra Lund, belägen norr om Norra Ringen och Fjelievägen.
Här finns både bostadsområde och företagsområde där fler och fler företag växer fram. I området ligger också Lunds andra järnvägsstation med Pågatåg som snabbt och lätt tar dig till Helsingborg, Landskrona eller Malmö. För den shoppingsugne finns Nova Lund alldeles i närheten, ett stort och fint köpcenter med en stor mängd olika butiker och serviceföretag.
- Mitt i stadsdelen ligger den gamla vikingakullen Räfvs hög där du har en sagolik utsikt.
- Många tar sig dit för att spela boll eller promenera och rasta hundar.
- Området har troligen varit bebott längre tillbaka än vikingatiden, arkeologer har nämligen funnit tecken på att det har funnits bosättningar här ända sedan stenåldern.
Här finns gott om fina grönområden, bland andra Nöbbelövs mosse med våtmark och en ö som är en fredad häckningsplats för många fåglar. Nöbbelöv är en stadsdel vars varierade bebyggelse med radhuslängor, villor och höghus stod klara i slutet av 1970-talet.
- Området är lugnt och trivsamt vilket gör det populärt för barnfamiljer.
- Mycket runt om på Nöbbelöv ger ett familjärt och genuint intryck.
- På Hubertusgården finns skola för årskurserna 1-6.
- I området finns flera förskolor.
- Vid Nöbbelövs torg ligger förskolan Lergöken som byggts om under 2015 med helt nya lokaler, eget kök samt ny utemiljö.
Närmast Nöbbelövs kyrkoväg ligger förskolan Hyddan med eget kök och utomhusinriktat lärande alldeles intill bussförbindelse intill centrum. Det finns god kommunikation från Nöbbelöv och Gunnesbo in till centrala Lund via stadsbuss eller Pågatåg. Gunnesbo station betjänas även av Öresundstågen.
Visa hela svaret
Hur är det att bo i linero?
Stadsdelsutveckling i Linero | Sveriges Allmännytta Området Linero ligger i Lund och ägs av LKF AB. Det var tidigare ett nedgånget och socialt utsatt område, men nu tar LKF ett helhetsgrepp för att skapa ett varierat och välkomnande område. De 681 lägenheterna vid Vikingavägen får en total upprustning och området förtätas med sex nya passivhus samt två höga punkthus.
Ingen ska dock behöva flytta på grund av upprustningen. Lägenheter med högre hyra blandas med lägenheter med lägre hyra. Stadsdels-utvecklingen innebär också att området görs mer tillgängligt, allt för att främja mångfald. Renoveringen på Vikingavägen har präglats av tydlighet och delaktighet. När hyresgästerna skulle välja färg och tapeter använde man sig till exempel av en förenklad blankett där hyresgästen kryssade för färger istället för att fylla i färgkoder.
Samtidigt pågår flera olika integrationsprojekt. På Vikingaskolan fick sjundeklassarna en vecka i maj där all ordinarie undervisning ersattes med temaundervisning om boende. Här fick eleverna bidra med egna idéer till förbättringar. Ett grönare Lund ska locka barn och ungdomar att ägna sig åt stadsodling.
Tanken är att skapa mötesplatser där småskalig ekologisk stadsodling, demokrati och delaktighet är en möjlighet för alla, oavsett tidigare erfarenhet, kunskap, bakgrund eller individuella förutsättningar. Så småningom hoppas man att ungdomarna i projektet ska sprida sina kunskaper till andra områden i Lund.
: Stadsdelsutveckling i Linero | Sveriges Allmännytta
Visa hela svaret
Är det lagligt att dricka offentligt i Lund?
Slutligen finns det inget förbud i Lunds kommun mot att dricka alkohol på allmän plats.
Visa hela svaret
Varför ska jag bo i Lund?
Fördelar med att bo i Lund – För det första kan vi konstatera att Lund passar vissa mer än andra. Om du är student eller vill påbörja en utbildning är staden naturligtvis ett utmärkt val! Lunds Universitet är känt över hela världen och nationerna, studentkårerna och de olika studentföreningarna erbjuder en mängd roliga aktiviteter.
Visa hela svaret
Vad måste man se i Lund?
En liten stad full av upplevelser och trivsel – Här ligger äventyrsbadet, de mysiga shoppingstråken, mat-gatan och alla museer. Men Lund är också natursköna vidder, med trolska boklundar och rapsfält som lyser om våren, här kan en dagsvandring lätt kombineras med stadslivet.
Visa hela svaret
Hur vet man var man ska bo?
Jag har svårt att hitta eget boende och flyttar runt just nu Om det handlar om en kortare period kan du fortsätta att vara folkbokförd på din ursprungliga adress, tills du vet var du kommer att bo. Kontakta gärna Skatteverket om du är osäker på var du ska vara folkbokförd.
Visa hela svaret
Hur är det att bo i Stångby?
Vad är det bästa med att bo i Stångby? – Här bor man i trygga omgivningar med populära skolor och förskolor inom räckhåll. Här erbjuds ett rikt föreningsliv och en vänlig, social vardag. På optimalt pendlingsläge, tar du dig smidigt till Lund, Malmö och Köpenhamn.
I en grönskande trädgårdsstad fördelade på två mysiga kvarter ligger projektets trevliga bostäder. Vackra radhus som går i olika kulörer i en behaglig, varm färgskala. Här erbjuds en öppen modern planlösning med flexibla lösningar för att passa alla familjer. Alla radhus har en separat trädgård som ligger i direkt anslutning till bostadsrättsföreningens sociala innergårdar.
I projektet finns det även ett par stilfulla etagelägenheter med optimal planlösning och en stor privat terrass. För den som önskar något mindre kan Brf Gulsparvens attraktiva markplanstvåor kanske passa. Kvadratsmart planlösning med privat uteplats. Samtliga bostäder i projektet genomsyras av välvalda material med hög standard.
Visa hela svaret
Hur är det att bo i Bårslöv?
Bårslöv Av synpunkterna från Bårslöv framgår bland annat att många tycker att Bårslöv är tryggt och att det finns en samhörighet, men att centrumområdet de senaste åren stagnerat. Det saknas en matbutik och det upplevs fult och nedskräpat. I den stora lokalen i centrum spelas hög musik vid fester vilket medför att det lätt blir stökigt.
Visa hela svaret
Hur litet kan man bo?
Lägenhet 10m2 (Bild: Anne Stark Ditmeyer) Ett nytt exempel på hur byråkrati styr och hindrar vår valfrihet kan vi se när Boverket stoppar byggandet av mikrolägenheter i Lund, Även om jag själv skulle välja det, kanske för att det räckt för mig eller kanske för att det passat under tiden jag letade efter annan lägenhet, så får jag inte bo i en tio kvadratmeter stor lägenhet för Boverket.
- För enligt Boverket får lägenheten inte vara mindre än 25 kvadratmeter.
- Sedan tidigare vet vi ju också att Boverket har en konstig syn och trubbig mått på vad trångboddhet är,
- Bäst att inte föreslå att man förbjuder uthyrning av rum som är mindre än 25 kvadratmeter till behövande studenter, det finns en risk att Boverket nappar på idén.
Själv anser jag att det är upp till var och en att välja om man vill bo på tio kvadratmeter och fastighetsägarens risk att ta om ingen vill flytta in. (Bild: Anne Stark Ditmeyer )
Visa hela svaret
Var är det tryggast att bo i Sverige?
Lund är Sveriges tryggaste och miljöbästa kommun att leva och bo i. Det visar nyhetsmagasinet Fokus årliga rankning av levnadsvillkoren i Sveriges 290 kommuner. Tidningen Fokus har de senaste 15 åren rankat de svenska kommunerna inom en rad olika områden.
- På två punkter utmärker sig Lunds kommun som bäst i landet: i miljö- och trygghetsfrågor.
- Vårt ihärdiga och målmedvetna arbete med att öka lundabornas trygghet och att växla upp ambitionerna i vårt miljö- och klimatarbete gör att Lund nu toppar Sveriges bästa boendekommun i två kategorier.
- Ul att hårt arbete belönas och nu fortsätter vi resan med att lyfta Lund, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.
Området trygghet mäter förekomsten av brott generellt i kommunen, samt brott mot kvinnor, stöld, sexualbrott, våldsbrott, skador orsakade av brott, fordonstölder, narkotikabrott, elsäkerhet och larmtider för ambulans och räddningstjänst. När det gäller miljöfrågor undersöker Fokus faktorer som förekomst av luftföroreningar, insamlat avfall, andel förnybart i elproduktion, användandet av bil och placering i Aktuell Hållbarhets rankning Sveriges miljöbästa kommun – där Lund har placerat sig topp fem de senaste fyra åren.
- Lund är verkligen en trygg och miljömässigt stark kommun, precis som Fokus rankning visar.
- Det syns inte minst i de överenskommelser och samarbeten vi har mellan olika aktörer i kommunen – alltifrån inrättandet av trygghetskommissionen till vårt program för ekologisk hållbarhet, säger Christoffer Nilsson, kommundirektör i Lunds kommun och fortsätter: – Dessutom är miljöengagemanget aktivt både hos våra medarbetare, näringsliv och invånare.
Hållbarhetsarbetet, liksom arbetet med trygghetsfrågor, är områden vi kommer att fortsätta prioritera högt.
Visa hela svaret
Får man bryta sig in i sin egen lägenhet?
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline! Att någon olovligen tar sig in hos annan kallas mycket riktigt för olaga intrång alternativt hemfridsbrott. Olaga intrång är mer applicerbar på arbetslokaler och andra områden som inte är ens hem. I detta fall rör det sig om just din bostad, dvs ditt hem och därför kallas brottet i sådana fall för hemfridsbrott.
- Detta brott regleras i 4 kap 6 § 1 st Brottsbalken (BrB), se Brottsbalken här,
- Lagrummet säger att “den som olovligen intränger sig eller kvarstannar där annan har sin bostad döms för hemfridsbrott till böter.” Alla, dvs även poliser, väktare och hyresvärdar kan begå hemfridsbrott.
- Det krävs tillstånd för att någon ska få gå in i annans bostad.
Tillstånd i form av ett godkännande av bostadsinnehavaren eller om det rör sig om Polis: husrannsakan. I vissa fall får Polis gå in i någons bostad utan tillstånd enligt 21 § polislagen, t.ex. om det finns anledning att anta att någon där har avlidit, är medvetslös eller annars är oförmögen att tillkalla hjälp.
Se Polislagen här. Undantagen från att tillstånd krävs verkar inte vara applicerbara i ditt fall. Dessutom är det inte Polisen som jag förstår det som har tagit sig in i din bostad utan en väktare från Securitas. Att döma utifrån informationen i din fråga låter det som att Securitas har begått ett hemfridsbrott.
De borde ha kontaktat dig och fått ett godkännande innan de gick in i lägenheten. Det du kan göra är att klargöra att detta inte är okej till Securitas samt polisanmäla dem vilket jag uppfattar att du gjort. Bra! Att din granne såg detta är bra sett ur bevisaspekt.
Visa hela svaret
Kan man äga en lägenhet utan att vara skriven där?
Kan man köpa bostadsrätt utan att bo där? – Du kan äga en bostadsrätt utan att vara skriven där, så länge bostadsrättsföreningen inte har några medlemsvillkor som sätter stopp. Bostadsrätten får däremot endast användas för bostadsändamål – du kan med andra ord inte välja att använda bostaden som till exempel lagerlokal eller kontor.
Visa hela svaret
Kan man få lägenhet utan fast anställning?
B. Inkomst – Sökande, och eventuell partner, ska ha sådan inkomst av eget arbete, CSN-lån/bidrag för studier, pension, aktivitetsersättning, underhållsstöd/underhållsbidrag, sjukersättning, föräldrapenning, A-kassa eller försörjningsstöd från Kungälvs kommun, som är tillräcklig för att kunna betala hyra.
Visa hela svaret
Vart är det lättast att få bostad?
29 oktober 2019 kl 10:00 Västmanland Det är brist på bostäder i de flesta kommuner i Uppsala län, Västmanland och Gävleborg. Men det finns fortfarande orter där du kan få lägenhet direkt – Riddarhyttan och Hassela är några av dem. I Skinnskattebergs kommun finns det fortfarande lediga lägenheter att få. Maud Öhrman-Krakau bor i ett kommunägt hyreshus i Riddarhyttan där lägenheter ofta står tomma. – ”Får se om det kommer nån”, säger vi grannar ofta till varandra. Men det ska vara en bra person också, vi har sammanhållning här i huset och hjälper varandra, säger hon.
Ska du flytta till Västmanland och vill vara säker på att få en bostad är det Skinnskatteberg som gäller – närmare bestämt kommundelarna Riddarhyttan och Färna. Bristen på bostäder är inte bara ett problem i storstäderna Uppsala och Västerås. I Uppsala län råder bostadsbrist i samtliga kommuner, enligt länsstyrelsens bostadsmarknadsrapport.
I Västmanland är läget detsamma, med ett undantag – Skinnskatteberg, som är den enda kommunen som rapporterar om balans mellan tillgång och efterfrågan på bostäder i huvudorten. I den lilla Bergslagskommunen är väntetiden på en kommunal lägenhet allt från en månad upp till flera år.
- Det beror på vilken fastighet du köar till.
- Till exempel har vi bara en fastighet med hiss, säger Nettan Roth, uthyrningsansvarig på Skinnskattebergs kommun, som förvaltar 222 hyreslägenheter i Skinnskatteberg, Riddarhyttan och Färna.
- Eftersom lägenhetsbeståndet är så litet saknar kommunen ett eget bostadsbolag.
Men i kommunens småorter är läget ett annat. Här går det att få en lägenhet direkt för den som är intresserad. Vid Hem & Hyras koll fanns totalt sju lediga lägenheter i Riddarhyttan och Färna. Hur kommer det sig att det finns lediga lägenheter där? – Om du bor i Riddarhyttan bor du där för att du vill bo där.
Det är sällan någon från Västerås som har fått jobb i Skinnskatteberg söker sig till Riddarhyttan, säger Nettan Roth. Maud Öhrman-Krakau stortrivs i sin lägenhet som hon fick för några år sedan efter ett telefonsamtal till kommunen. – Det var några före mig som tackade nej. Den ligger på nedre botten, perfekt för mig som är handikappad.
Hon har svårt att förstå att inte Riddarhyttan lockar fler hyresgäster. – Det ligger ju på pendlingsavstånd, och nära till naturen. Men det finns ingen skola, det påverkar så klart barnfamiljer, säger hon. I Gävleborgs län är det bara Nordanstigs kommun som har ett överskott på bostäder, enligt länsstyrelsens bostadsmarknadsrapport.
Det är första gången sedan 2016 som en kommun i Gävleborg befinner sig i den situationen. Jämför det med Gävle där 60 000 personer står i kö hos det kommunala bostadsbolaget. – Vi har 20-25 lägenheter vakanta i Hassela och Strömsbruk. På övriga orter har vi några enstaka tomma lägenheter, säger Birger Tellin, vd för Nordanstigsbostäder.
Flera av de aktuella lägenheterna var under den stora flyktingvågen 2015 uthyrda till Migrationsverket. Men efter att asylboendena avvecklats under 2017 står lägenheterna åter igen tomma, och deras framtid är oviss. Enligt Birger Tellin finns det flera orsaker till varför lägenheterna är svåruthyrda.
Brist på kollektiva förbindelser och samhällsservice är några, hög medelålder en annan. – Många äldre hyresgäster flyttar till annat boende och efter dem kommer det inga nya, säger han. I ett försök att få bukt med problemet har bolaget haft reakampanjer där de lockat hyresgäster med att bara behöva betala halva hyran under ett års tid.
Det gick sådär. – Det var en del som nappade på det, men de flyttade efter det året. Nöten är svår att knäcka och inom överskådlig framtid ser Tellin ingen annan utväg än att börja avveckla hus. – Vi har redan börjat titta på vilka hus som kan bli aktuella för rivning.
Visa hela svaret
Vad gör man om man inte hittar bostad?
Var ute i god tid – Som student kan du bo på flera olika sätt. Vill du kanske bo i egen hyreslägenhet, i studentkorridor eller studentbostad på ett campusområde? En del studieorter har bostadsgaranti, men på många populära studieorter kan det vara svårt att hitta bostad.
Visa hela svaret
Varför är det så svårt att få bostad?
ESSÄ. Stora grupper i samhället kan inte få en fast bostad. Det är dags att prata om bostadsojämlikhet, inte bara bostadsbrist. Det skriver professor Carina Listerborn. “En lägenhet bara. Jag tänker ofta på det. Ska det vara så mycket begärt. Det enda man behöver är en toastol, en spis och köksfläkt.
Det är så himla lite.” Så säger en ung kvinna som känner stor hopplöshet inför framtiden. Hon är inneboende tillsammans med sin pojkvän hos ett pensionärspar i en trea i Malmö dit hon flyttade från en småstad för att gå en utbildning för att nå det arbete hon drömmer om. Efter år av intensivt bostadssökande konstaterar hon att hon får “välja mellan att bo eller att ha ett liv”.
Det vill säga att i en mindre stad kan hon hitta en bostad, men inte arbeta med det hon vill – och i en storstad kan hon inte hitta ett långsiktigt boende, men däremot finna arbete och en framtid. Inneboendet är en av alla de boendeformer som blir allt vanligare i de svenska storstäderna.
Att bo i andra hand, sova på soffor, dela små lägenheter med obekanta, bo i garderober eller bara köpa en adress för att vara nåbar för myndigheter är i dag en del av den svenska bostadsmarknaden. Att befinna sig utanför den reglerade hyresmarknaden eller att inte äga sitt boende gör individen sårbar och utsatt.
Ofta bor man med tillfälliga kontrakt och oklara uppsägningstider, andrahandshyror kan vara höga, utan säkerhet och man måste stå på stand-by för att alltid vara beredd att ta en chans. Man vet inte vem som har tillgång till nycklar till lägenheten. Många utsätts för diskriminering och godtycklighet, då hyresvärden kan välja och vraka bland de bostadssökande.
Uthyrningskraven har varit hårda, en del hyresvärdar har till och med krävt att man har en inkomst tredubbelt så hög som hyran. Boendet påverkar människors möjligheter på arbetsmarknaden, till utbildning och till att kunna etablera sig eller bilda familj. Att leva med en osäkerhet i boendet påverkar människors möjligheter på arbetsmarknaden, till utbildning och till att kunna etablera sig eller bilda familj.
Detta framväxande bostadsprekariat omfattar inte bara ungdomar och studenter, utan även människor som får en förändrad ekonomi till följd av skilsmässa, sjukdom, pension eller arbetslöshet. Nyanlända migranter och asylsökande är förstås också en utsatt grupp på bostadsmarknaden, då många saknar nätverk och kontakter.
- Det finns statistik som anger att 36 procent av kvinnorna och 47 av procent männen i åldrarna 20–24 bor kvar hemma.
- Många unga har dålig ekonomi och otrygga arbetsförhållanden, vilket gör att man inte når upp till de krav som finns för att få ett hyreskontrakt eller ansöka om banklån.
- Nästan hälften (49 procent) av alla ensamstående föräldrar är trångbodda.
Men en sammanhållen bild av hur stor andel av storstädernas befolkning som lever i någon form av bostadslöshet finns det ingen statistik över. Socialtjänsten får bara kännedom om en mindre del av dessa personer, främst barnfamiljer eller personer med andra sociala problem.
Enkäter tenderar att endast rikta sig mot vissa grupper, som till exempel ungdomar, och missar därmed andra grupper. Uppskattningar över andrahandsmarknadens storlek som Boverket har genomfört kommer inte åt de uthyrningar som sker i gråzoner av laglighet. Hur många som är inneboende finns det heller inga uppskattningar av.
För att få kunskap om denna heterogena grupp bostadssökande genomfördes i Malmö en dokumentation av ett femtiotal bostadsberättelser om hur man hittar en bostad, vilka svårigheter man stött på och huruvida boendet blir bättre över tid. Berättelserna återges i den nyutkomna boken Bostadsojämlikhet.
Röster om bostadsnöden (Premiss förlag, 2018). Alla bostadsberättelser skildrar olika livsöden men bidrar gemensamt till att illustrera bilden av en dysfunktionell bostadsmarknad. Av berättelserna kan man dra vidare lärdomar. Trots en uppenbar brist på bostäder gick byggbranschen år 2017 ut med ett upprop att byggtakten behöver lugnas ner för att marknaden är mättad.
Nordea Markets chefsanalytiker Andreas Wallström skrev rapporten Sverige: Myten om bostadsbristen där han argumenterade för att bostadsbristen är överdriven av Boverket. “Ser man till Stockholm finns bostäder till alla”, säger han i en intervju med StockholmDirekt i juni 2017.
Året innan hade dock Tidningen Fastighetsnytt hävdat att affärerna gick bra: “Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att det går sagolikt bra för branschen. Alla tjänar mycket pengar, alla ökar sina utdelningar och ingen, absolut ingen, verkar göra en dålig affär numera.” Det är inte de bostadssökandes behov som är i fokus, då många av dem inte har råd att köpa eller hyra det som byggs i dag och därför inte kan efterfråga de nya bostäderna.
De här utlåtandena visar att det är branschens intressen som styr huruvida det byggs eller inte – finns det köpare är det intressant att bygga. Det är inte de bostadssökandes behov som är i fokus, då många av dem inte har råd att köpa eller hyra det som byggs i dag och därför inte kan efterfråga de nya bostäderna.
- Flyttkedjor sker inte mellan olika inkomstgrupper, så nybyggnation skapar därför inte den rörlighet på bostadsmarknaden som politiker förväntat sig, helt enkelt för att de bostäder som byggs inte kan efterfrågas av stora grupper i samhället.
- Detta föranleder alltså branschen att säga att man nu måste lugna ner byggtakten.
Men det har inget att göra med att bostadsbristen är över – snarare är det marknadens spelregler som kommer till uttryck, där ekonomisk vinst går före samhällsnytta. Att klaga på att vinstdrivande företag gör vad de kan för att gå med vinst är meningslöst, däremot kan man fråga sig vad politikerna avser att ta för ansvar och hur de lever upp till bostadsförsörjningslagen och människors grundlagsinskrivna rättighet till ett boende.
Anske inte “marknaden” löser detta bäst på egen hand? I och med det politiska systemskiftet i början av nittiotalet förstärktes synen på bostaden som en handelsvara. Marknaden fick i praktiken ansvaret för att tillgodose utbudet av bostäder, även om kommunerna fortsatt har bostadsförsörjningsansvaret.
Resultatet är en enorm brist på billiga hyresrätter, ett stort antal hyresrätter som omvandlats till bostadsrätter, ett eftersatt underhåll av hyresrätter som i dag leder till renoveringsbehov, en växande andrahandsmarknad och ökad hemlöshet. Därtill har Sverige den högst belånade befolkningen i Europa och bostadslånen utgör en stor del av denna skuld.
Medelklassen är i bankernas händer genom sina bostadsrätter och villor. Det stora låneberget gör att byggtakten inte får bli för hög, så att de nya bostäderna konkurrerar ut de befintliga bostadsrätterna. Priserna måste hela tiden stiga, annars riskerar bubblan att brista med personliga tragedier till följd.
Ingen politiker vill stå för det, speciellt när vi under lång tid har invaggats i tron att äga är bäst. Det finns mer tillgänglig bostadsyta i Storbritannien än någonsin, men att snedfördelningen har ökat mellan rika och fattiga. Det är den utveckling vi ser även i Sverige.
- Begreppet bostadsojämlikhet ( housing inequality ) har sedan slutet av nittiotalet använts för att beskriva bostadssituationen i utvecklingsländer, men har under senare tid allt oftare dykt upp i västerländska kontexter som ett resultat av den ekonomiska politik som förts.
- Den brittiska geografen Danny Dorling argumenterar i sin bok All that is solid (Penguin, 2014) för att det i dag finns mer tillgänglig bostadsyta i Storbritannien än någonsin, men att snedfördelningen har ökat mellan rika och fattiga.
Det är den utveckling vi ser även i Sverige. Arbetslinjen manifesteras på bostadsmarknaden. De som lever på tillfälliga anställningar, studielån, ekonomiskt bistånd eller pension kommer inte in på bostadsmarknaden eller har svårt att betala sina boendekostnader.
Resultatet är en förstärkt social otrygghet för individen och en hårdare bostadssegregation på samhällsnivå. Ökat byggande kan bara bidra till minskad bostadsojämlikhet om byggandet fokuserar på billiga bostäder för dessa grupper. I annat fall kommer nytt byggande bara skapa bättre boende för de som redan har ett bra boende.
Bostadsmarknaden i Sverige kan beskrivas på två helt olika sätt. Den erbjuder å ena sidan attraktiva boenden där man kan välja och vraka efter egna önskemål, och å andra sidan en verklighet där man var eller varannan månad måste hitta någonstans att bo.
Det är således inte en generell bostadsbrist utan en bostadsojämlikhet, Ojämlikheten är nära länkad till de inkomst- och förmögenhetsklyftor som ökat i vårt samhälle. Ojämlikheten handlar också om diskriminering på bostadsmarknaden, där alla bostadssökande inte behandlas lika. Den ojämlika fördelningen av tillgången till bostäder förstärker den sociala polariseringen för framtida generationer.
Det är inte en bostadsbrist för alla medborgare i Sverige. Det finns personer och familjer som utan svårigheter hittar bostäder. I samhällsdebatten har enigheten sedan några år tillbaka varit stor om att vi har en bostadsbrist, men det är dags att vi börjar nyansera denna bild.
Det är inte en bostadsbrist för alla medborgare i Sverige. Det finns personer och familjer som utan svårigheter hittar bostäder. Trångboddheten har till och med minskat med 20 procent från 1980 till 15 procent 2014 och boendeytan i de välbärgade områdena har ökat. Många bor bättre, i betydelsen större, än någonsin.
Lyxboenden och livsstilsmagasin som visar de perfekta hemmen blomstrar. Samtidigt växer trångboddheten, inte minst i miljonprogramsområdena. Det finns många åsikter om bostadsmarknaden, men alltför sällan handlar debatten om hur bostadsmarknaden faktiskt ser ut.
- Föreställningen om att Sverige har en hög boendestandard lever kvar, men berättelserna från Malmöstudien visar på en annan verklighet som till exempel den här unga kvinnan vittnar om: “Jag har ju bott på många ställen som har varit trångt och bott med många i samma rum.
- Många mögliga lägenheter.
- Och bott i en sådan där walk-in-closet.
När jag bodde i det lilla förrådet, eller garderoben, det var nog trängst. Jag kunde inte ligga raklång där inne ens.” När det är hyresvärdarnas marknad så gäller inte heller goda ideal om att alla ska ha samma möjlighet att få en bostad. En man berättar om att diskriminering på bostadsmarknaden kan leda till att man hamnar på andrahandsmarknaden, den illegala, där hyran betalas i hand till hyresvärden: “Jag har varit på många visningar, men så fort de får se mitt namn och utseende så blir man struken direkt.” ” Ibland uppstår det problem såsom att han (lägenhetsägaren) kommer och ber om tvåhundra extra kronor.
- Vi säger inte emot utan går med på det.
- För det är jättesvårt att söka lägenhet igen och flytta,
- Varje dag sitter jag och ser efter om det finns lägenheter men får ingen.
- Jag tror jag står som 150 i köplats.
- Jag tror nästan inte det är verkligt att få en vanlig lägenhet” (Eftersom situationen inte är hållbar står han i bostadskö på Boplats Syd.) Socialen kan bidra med stöd om man uppfyller alla krav, men för många är det en snårskog man inte ens hittar in i.
I de berättelser som samlats in i Malmöstudien finns också en skildring av solidaritet och hur viktig denna hjälpsamhet är när samhällets stödsystem inte fungerar. Det är viktigt att ha vänner och att hjälpas åt. Socialen kan bidra med stöd om man uppfyller alla krav, men för många är det en snårskog man inte ens hittar in i.
- Det finns många som vill tjäna pengar på bostadslösa människor, men det finns också goda vänskapsrelationer och hjälpsamhet mot människor som har det svårt.
- Om man ska sammanfatta återkommande teman i bostadsberättelserna, är det upplevelsen och erfarenheten att det bara byggs för rika och att i princip alla nya bostäder är för dyra.
Förstahandshyreskontrakt förefaller omöjliga att få och hyreskraven är oftast för höga. Andrahandsmarknaden är vilda västern och diskriminering upplevs som ganska utbrett. Många vänder sig till en svart marknad, inte för att göra någon vinst på detta, utan för att det är enda alternativet – man måste ju bo.
Där är risken stor att bli lurad eller utnyttjad. Utifrån den här studien finns det ett par viktiga aspekter att lyfta fram i relation till de förslag som presenteras som lösningar på bostadsfrågan av de vi talat med. Det mest uppenbara är förstås just detta att bostadsbristen inte alls löses genom att bara bygga mer, därför att det är en bostadsojämlikhet som måste hanteras och inte en generell bostadsbrist.
Det som måste byggas är alltså främst hyresrätter med överkomliga hyror. Många vill hyra, hellre än köpa. Den andra aspekten av bostaden som har framkommit i Malmöstudien är att många vill hyra, hellre än köpa. Att äga sitt boende innebär att medborgare binder upp sig på långa och tunga lån, vilket i sin tur innebär att risktagandet läggs på individen i stället för att utgöra en delad samhällskostnad.
- Med lånade pengar är det individen som “hyr” bostaden från banken och tar risken i stället för att fastighetsägare, kommun och företag tar risken.
- I och med att det inte finns några gränser för vad man får ta ut i vinst för en försäljning av en bostadsrätt eller äganderätt (vinsttak för bostadsrätter togs bort 1968), är dessa summor helt utan koppling till något faktiskt materiellt värde i själva fastigheten.
Många ungdomar, kanske till skillnad från deras föräldrageneration, ser dessa risker och vill inte bli “livegna” av banken. Händelser i Spanien, Irland, Storbritannien och USA visar att bostadslån är en “risky business”, som kan leda till vräkningar och att människor hamnar på gatan utan något som helst socialt stöd.
- Hyresrätten är således attraktiv, och skulle kunna bidra till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, som så ofta efterfrågas, om det inte vore för att hyresrätterna är så få att de som har lyckats få ett förstahandskontrakt inte vill göra sig av med det.
- Det uppstår handel med hyresrätter för att kontrakten är så värdefulla.
Kanske är det dags igen för en ny uppsättning dokumentationer som synliggör bostadsfrågan utifrån de boendes perspektiv. Att dokumentera vår samtid kan vara ett sätt att utveckla en relevant social bostadspolitik som omfattar hela bostadsmarknaden och inte utelämnar de som inte får sina röster och erfarenheter hörda genom hyresgästföreningar eller branschrepresentanter.
- Genom att dokumentera, analysera och historisera kan vi förstå vår verklighet bättre.
- Historiska verk som skrivits av Friedrich Engels 1872, Jacob Riis 1888, Lubbe Nordström 1938 eller makarna Myrdal 1934 om bostadsfrågan bidrog på sin tid till att etablera en social bostadspolitik.
- Men få bostadsdokumentationer har gjorts efter miljonprogrammets epok med dess saneringar och nybyggande.
Kanske är det dags igen för en ny uppsättning dokumentationer som synliggör bostadsfrågan utifrån de boendes perspektiv. För när vi har bevittnat den svenska bostadspolitikens uppgång och fall, så kan det vara lämpligt att blicka både bakåt och framåt i tiden.
Bakåt, för att se om bristen på bostadspolitik de senaste decennierna har bidragit till att skapa ett likartat bostadsprekariat som existerade för 100 år sedan och vad vi kan lära oss om historien upprepas. Framåt, för att kunna tänka ut alternativa lösningar som passar samtida utmaningar, och som inte bara omfattar lokala sociala och ekonomiska frågor utan även globala relationer och miljömässiga hot.
*** Följ Arena Essä på Facebook
Visa hela svaret
När är det läge att köpa bostad?
Så, köpa bostad 2022 eller vänta? – Du som äntligen ska köpa din första bostad kan bli orolig när bostadspriserna sjunker, men försök i stället att dra nytta av att du kan ta mer tid på dig nu när det är köparens marknad. Det viktigaste är inte att tajma botten i marknaden (ingen kan ändå säkert veta när den kommer).
Visa hela svaret