Var Ligger Majorna I Göteborg?

Var Ligger Majorna I Göteborg
Majorna karta Majorna är en stadsdel som ligger cirka 5 kilometer från Göteborgs centralstation. Stadsdelen har cirka 30000 invånare. I Majorna finns det mycket att se och göra. Det går att uppleva kulturen genom att gå på en konsert och titta på konst.

 1. Det ligger i fin natur och det går att ta en promenad längs Göte Älv eller gå till Slottsskogen.
 2. Det finns många småbutiker som säljer allt ifrån design till konst och kläder.
 3. Majorna är också kända för sina vintage och second hand butiker.
 4. Det ligger många kafféer i Majorna.
 5. Cum Pane är ett café vars specialitet är stenugnsbakat surdegsbröd.

Matería är ett annat mysigt café där man kan sitta och fika bland en massa växter. Runt Mariaplan ligger Enoteca Maglia som är en Italiensk restaurang där det serveras god mat och gott vin. I dörren bredvid restaurangen ligger vinbaren Vini e Liquori som serverar fint vin tillsammans med italienska sidorätter och oster.
Visa hela svaret

Är Majorna centrala Göteborg?

Majorna uttal (info) är en stadsdel och ett primärområde i stadsområde Centrum i Göteborgs kommun, beläget i västra Göteborg.
Visa hela svaret

Vilka bor i Majorna?

Bo bland majgrabbar, majtöser och kulturutövare – Under en längre tid har Majorna genomgått förändringar och upprustningar som gör att stadsdelen numera kantas av en större mångfald än tidigare. Många majgrabbar och majtöser (som boenden i stadsdelen förr i tiden kallades) finns fortfarande kvar, men får nu samsas om kvarteren med yngre målgrupper.

 1. En kortare promenad genom Majorna räcker för att upptäcka stadsdelens bredd.
 2. Allt eftersom fler lokala caféer, pubar och butiker har etablerat sig i här har också fler från den växande medelklassen i Sverige börjat bosätta sig i området.
 3. Inte sällan rör det sig om studenter och barnfamiljer.
 4. Majorna är även en av de främsta stadsdelarna i Göteborg för kulturintresserade personer.

Området är till och med ett av dem i Sverige där det bor flest konstnärer och musiker per capita.
Visa hela svaret

Hur är Majorna i Göteborg?

Majorna Det är något visst med Majorna. Här råder en skön och avslappnad stämning, och tempot är rätt så mycket lugnare än inne i stan. Majorna är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och redan på 1600-talet började det växa fram en förstadsbebyggelse ovanför Gamla Varvet, vilket låg ungefär där Stigbergskajen ligger idag.
Visa hela svaret

Är Majorna farligt?

FRIA granskar: Flest våldsbrott i Centrum och Majorna Ett laglöst område där skottlossningar och stenkastning blivit vardag. Det är bilden av Backa som förmedlats de senaste månaderna. I slutet av augusti gick det så långt att Västtrafik ställde in fem busshållplatser av säkerhetsskäl, förarna och passagerarna riskerade att utsättas av stenkastning eller beskjutning, enligt Västtrafik.

 1. Liknande fokus har det genom tiderna varit på flera stadsdelar i Göteborg.
 2. Att det finns problem med stenkastning och våld är givet, likaså att det finns invånare i de berörda stadsdelarna som är rädda.
 3. Men problemet med mediedreven där olika förorter pekas ut som våldsamma är att de framställer Göteborg på ett felaktigt sätt.

– Brottsrapporteringen fungerar ofta så att vissa områden lyfts fram. Ofta är det områden som redan tidigare framställts på ett stereotypt sätt, det är ofta invandrar- och arbetarklasstäta områden som präglas av nedgångenhet, säger Ester Pollack, docent i journalistik, som forskar om medier och brott vid Stockholms universitet.

 1. Dessa områden blir som symboler för en förfärlig massa problem och har de en gång deklarerats som problemområden poppar de ofta upp igen när något nytt inträffar.
 2. Sedan om det ser annorlunda ut i realiteten spelar inte så stor roll för medierna, säger hon.
 3. FRIA har kartlagt vilka former av brott som allmänheten riskerar att utsättas för i olika områden.
You might be interested:  Hur Mycket Skatt I Karlstad?

Vi har valt sådana brott som sker utomhus, mellan obekanta personer och i offentligheten, det vill säga sådana brott som kan drabba en person som besöker stadsdelen (se vilka brott vi valt ut i faktaruta). Genom att sammanställa anmälda brott per 100 000 invånare visar sig en bild av staden som skiljer sig radikalt från mediebilden.

 • Störst andel brott sker i Majorna och i Centrum.
 • Generellt sett är det i centrum som brotten begås, det är likadant i Stockholm där flest brott sker på Norrmalm och Södermalm där det är mycket krogrelaterad brottslighet.
 • Myten att brotten bara begås i vissa förorter är inte sann, säger Mikael Ernbo, statistiker på Brottsförebyggande rådet, Brå.

I Majorna anmäldes 14 000 brott per 100 000 invånare år 2010 och i Centrum anmäldes ungefär 12 000 brott per 100 000 invånare. Det kan jämföras med att siffran är 2 365 i Backa och och 2 997 i Gunnared. Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, som forskar om brott, kriminalpolitik och brottsprevention, säger dock att det är Centrum som är allra mest brottsdrabbat sett över tid, och att det kan ha varit speciella händelser som gör att Majorna toppar i FRIA:s gransking av 2010.

– Det är viktigt att man inte får fel bild, det är Centrum som är allra mest utsatt. Men andelen brott har länge varit högt även i Majorna, säger Sven-Åke Lindgren. I faktiska tal anmäldes 4 189 brott ur de kategorier FRIA har undersökt i Majorna förra året. Majoriteten av dem – 91 procent – består av skadegörelse.

De två näst största brottskategorierna i Majorna är skadegörelse mot motorfordon och misshandel. Även i Centrum står skadegörelsen för en stor andel av de anmälda brotten, med 61 procent. Även misshandel är vanligt i centrum, det står för 18 procent av de anmälda brotten i stadsdelen.

En jämförelse av alla stadsdelar visar att högst andel misshandelsfall sker i Centrum. Centrum är också det område där det förekommer störst andel anmälda vapenbrott och störst andel våldsbrott mot tjänsteman. – I media finns bilden av att brott är lokaliserat till förortsområden, men enligt Brå begås brott i storstäder främst i centrum.

Det är välkänt hos polisen och andra som sysslar med detta. Men det är väl en del i medielogiken att om det händer något allvarligt i något område så blir bilden att det här området är särskilt drabbat – även om det gällande brott per befolkningstal är mest i Centrum, säger Sven-Åke Lindgren.

 • Där följer brotten nöjeslivets rytm, med toppar mellan fredag kväll och söndag morgon.
 • – I betydande andel fall är det kopplat till alkoholkonsumtionen, men det är inget nytt och det som är rutinartat ägnas inte samma utrymme i media, säger han.
 • När det gäller ungdomsvåld menar Per-Ante Vikberg, ungdomsutredare hos polisen, att brotten är oerhört jämt fördelade över staden.

– Jag kan inte peka ut någon stadsdel där det begås mer ungdomsbrott, det är så jämt. Hade du pratat med mig för 20 år sedan hade jag kunnat det, men nu har det skett en utjämning, man känner varandra över stadsdelsgränserna och kommunicerar och förflyttar sig på andra sätt, säger han.

 • Siffrorna som FRIA har tagit del av kommer från Brå, där den senaste statistiken som finns att tillgå är från 2010.
 • Då var Tynnered ett av de områden som fick stor plats i media, med rapportering om bilbränder och stenkastning.
 • Vi ska därför titta närmare på om det skedde en hög andel våldsbrott i Tynnered förra året.
You might be interested:  Vad Händer I Tumba Just Nu?

När alla de undersökta brottstyperna slås samman hamnar Tynnered på plats 11 av 20 stadsdelar. Det var alltså en majoritet av stadsdelarna som det anmäldes fler brott i än i Tynnered. Men det finns en utmärkande faktor för Tynnered och andra stadsdelar som det rapporterats om som våldsamma.

Det är att det där har förekommit en högre andel skadegörelse genom bränder. Här toppar Gunnared, Bergsjön och Biskopsgården. Tynnered kommer på femte plats. – När det rapporteras om brott är det ofta det mest extrema som det är särskilt tacksamt att ägna sig åt, det som är dramatiskt och som handlar om sådant som uppfattas som tiden problem.

Det sätts sällan in i ett större sammanhang och jämförs sällan mellan områden och över tid, säger Ester Pollack. – Det finns en mall när medier rapporterar om brottslighet som går ut på att det ska handla om unga, med trasslig bakgrund och gärna i invandrartäta områden.

Det blir endimensionella, enkla beskrivningar som bekräftar de fördomar vi redan har, säger hon. Såväl invånare som politiker påverkas av mediebilden, menar Ester Pollack. Politiker kan antingen själva tro på mediebilden, eller känns sig tvingade att agera i frågor som media tar upp som aktuella. – Brottsområdet vet vi är en fråga som sätter känslorna i svallning, och då är det tacksamt om man kan visa handlingskraft.

Då gäller det för politiker att vara trygga i sin position, vara kritiska mot medier och skaffa kunskap om hur det ser ut i verkligheten. På sikt skapar det mer trygghet att ta tag i de verkliga problemen än i de som är uppförstorade, säger Ester Pollack.

 1. 1.Majorna 13 953
 2. 2.Centrum 11 754
 3. 3.Frölunda-Högsbo 8 182
 4. 4.Bergsjön 4 266
 5. 5.Biskopsgården 4 249
 6. 6.Linnéstaden 4 400
 7. 7.Lundby 3 825
 8. 8.Kortedala 3 659
 9. 9.Härlanda 3 121
 10. 10.Gunnared 2 997
 11. Här är det tryggast i Göteborg
 12. 1.Styrsö 429
 13. 2.Torslanda 1 849
 14. 3.Kärra-Rödbo 1 930
 15. 4.Askim 2 082
 16. 5.Örgryte 2 203
 17. 6.Backa 2 365
 18. 7.Älvsborg 2 423
 19. 8.Tuve-säve 2 596
 20. 9.Lärjedalen 2 849
 21. 10.Tynnered 2 905
 22. • Siffrorna gäller antalet anmälda brott per 100 000 invånare år 2010.
 23. • Följande brott har räknats in: Misshandel inkl grov, obekant med offret, Våldtäkt inkl grov försök och fullbordat utomhus, Väskryckning, Rån mot person utomhus, Skadegörelse på motorfordon, Skadegörelse, grov, Skadegörelse genom brand (även motorfordon), Mordbrand, grov mordbrand, Dödligt våld mot person, med skjutvapen, Försök till mord eller dråp med skjutvapen och Vapenbrott.
 24. Källa: Brottsförebyggande rådet

: FRIA granskar: Flest våldsbrott i Centrum och Majorna
Visa hela svaret

Vem bor i Göteborg?

Sveriges näst största stad – Göteborg är Sveriges näst största stad med 580 000 invånare. Fram till år 2030 förväntas folkmängden i staden stiga till 660 000 personer. Under de senaste tio åren har staden haft en stadig tillväxt med en befolkningsökning på drygt 70 000 personer.27 procent av göteborgarna är utrikesfödda.

 • De internationella influenserna märks också tydligt på stadens och regionens näringsliv.
 • Flera stora företag i Göteborg ägs av internationella aktörer och här finns flera lokala företag som är världsledande inom sina branscher.
 • Staden har en inflyttning från hela världen och mångfalden hos invånarna är större än någonsin.
You might be interested:  Var Ska Man Bo I Malmö?

På sidan statistik Göteborg hittar du mer detaljerad information om Göteborgs folkmängd.
Visa hela svaret

Hur många människor bor i Majorna?

I Majorna bor drygt 29 000 personer i områdena Sandarna, Kungsladugård, Majorna och Stigberget.
Visa hela svaret

Hur många invandrare finns i Majorna?

Majorna
Stadsdelsnämndsområde
Land Sverige
Kommun Göteborgs kommun
Stad ( tätort ) Göteborg
Koordinater 57°41′15.19″N 11°54′56.84″Ö / 57.6875528°N 11.9157889°Ö
Area 4,7 km²
Folkmängd 29 650 (2008)
Befolkningstäthet 6 309 invånare/ km²
Statistikkod stadsdelsnämndsområde 9

Majorna var ett stadsdelsnämndsområde i Göteborgs kommun under åren 1989–2010, vilket den 1 januari 2011 gick upp i stadsdelsnämndsområdet Majorna-Linné, Majornas stadsdelsnämndsområde omfattade primärområdena 101 Kungsladugård, 102 Sanna, 103 Majorna och 104 Stigberget,

Nyckeltal för stadsdelsnämndsområde 9 Majorna år 2008

Majorna Hela Göteborg
Folkmängd 29 650 500 181
Andel födda i utlandet 12,1 % 21,4 %
Medelinkomst 222 200 kr 235 100 kr
Andel familjer med försörjningsstöd 4,5 % 6,3 %
Arbetslöshet 3,2 % 3,0 %
Andel bostäder byggda 1971–1980 3,4 %
Andel bostäder i allmännyttan 51,5 % 27,7 %

table>

Befolkningsutvecklingen i stadsdelsnämndsområdet 1990–2008 År Invånare 1990 25 856 1995 27 762 2000 28 209 2005 29 112 2006 29 254 2007 29 414 2008 29 650 Källa: Statistisk Årsbok Göteborg 2010

Visa hela svaret

När Är Majorna loppisen?

Megaloppis är en megastor loppmarknad i hela Majorna och sträcker sig från Stigbergstorget till Sandarna. Megaloppis går alltid av stapeln sista söndagen i maj. Var och en är sin egen arrangör.
Visa hela svaret

Vad kallas husen i Majorna?

Karaktäristik – Landshövdingehus kännetecknas av att bottenvåningen är byggd av sten, medan våningarna över är uppförda i trä, De flesta av landshövdingehusen byggdes för arbetarklassen och lägenheterna bestod oftast av ett rum och kök. Uppemot femton personer bodde i dessa lägenheter.

 1. Husen byggdes med innegårdar och lägenheterna hade ofta inkommande ljus från två väderstreck; ett fönster i köket som vette mot gården och ett till två fönster ut mot gatan.
 2. Oberoende företag konstruerade och byggde merparten av landshövdingehusen och ibland användes ritningar av arkitekter.
 3. Olika ägare kunde dela upp en innergård i sektioner med staket.

Idag ägs de flesta landshövdingehus i Majorna och Kungsladugård av Familjebostäder, Familjebostäder köpte från 1950-talet och framåt målinriktat upp bestånden av landshövdingehus i Majorna och Kungsladugård och slog då samman innergårdarna i samband med modernisering av husen.
Visa hela svaret

Är Majorna en förort?

Göteborg – en stad i evolution I Göteborgs gryning fanns en del bebyggelse även utanför vallgraven; enklare hus i Haga och Majorna, landerier för de mer välborna eller bebyggelse som hade anknytning till jordbruket. Haga brukar omnämnas som den första förorten till Göteborg.

 1. Majorna inkorporerades år 1868.
 2. Enkel bebyggelse växte fram i närheten av de nyanlagda industrierna och i anslutning till områden avsatta för produktion.
 3. Gårda är ett exempel på fabriksplanering och bostadshus i samma område.
 4. Industrierna som fanns redan på 1600-talet, tegelbruk och liknande, syns inte i dagens stadslandskap, men kan ibland utläsas i gatornas eller platsernas benämningar, ex.

Fyrverkaregatan, Tegelbruksvägen osv. : Göteborg – en stad i evolution
Visa hela svaret

Vad räknas som centrala Göteborg?

Stadsområde Centrum – Kålltorp-Torpa-Björkekärr, Kallebäck-Skår-Kärralund, Krokslätt-Johanneberg, Guldheden-Landala, Olivedal-Haga-Annedal-Änggården, Kungsladugård-Sanna, Majorna-Stigberget-Masthugget, Norra Centrum, Lunden- Härlanda-Överås, Olskroken-Redbergslid-Bagaregården.
Visa hela svaret

Vilken stadsdel i Göteborg?

I vilket område ligger gatan? När du fyller i din gatuadress får du fram vilket stadsområde och vilken stadsdel den ligger i. Du kan ibland behöva kontakta verksamheter i kommunen utifrån var du bor. För att hitta rätt ska du antingen utgå ifrån stadsområdet eller stadsdelen för din gatuadress. : I vilket område ligger gatan?
Visa hela svaret