Vad Vill Turister Se I Stockholm?

Vad Vill Turister Se I Stockholm
Här har du mina bästa tips på saker att göra i Stockholm som turist :

 • Besök Vasamuseet.
 • Utforska Djurgården.
 • Åk ut i skärgården.
 • Gå och fika.
 • Strosa runt i Gamla Stan.
 • Njut av utsikten från Fjällgatan.
 • Paddla runt i stan.
 • Shoppa.

Meer items
Visa hela svaret

Varför ska man besöka Stockholm?

Kategorier: Utflykter Publiceringsdatum: 24 november 2022 Vacker natur, fantastisk närproducerad mat och spännande äventyr. Bara 20 minuter från city öppnas en värld av 30 000 öar.30 000 öar och kobbar som sträcker sig över yta på mer än 1680 kvadratkilometer; Stockholms skärgård är Sveriges största.

Från de stadsnära Fjäderholmarna i väst, till Svenska högarnas skär i öst; från den ensliga fyren på Landsort i söder, till det övergivna batteriet på Arnholma i norr. Föga förvånande finns det upptäckter och äventyr som passar alla; vacker och orörd natur, mysiga och tillgängliga campingplatser, idylliska byar och småorter, vandringsleder för såväl erfarna friluftsälskare som glada amatörer, läcker mat och magiska kulturupplevelser.

Ja och så vatten, förstås. En hel del vatten, faktiskt. Jeppe Wikström Frågan är ju då var man börjar. Om du vet hur mycket tid du har att avvara på en skärgårdsutflykt kan du enkelt bena ur alternativen. Är din Stockholmsvistelse kort? Då kan Fjäderholmarna, Vaxholm, Gustavsberg och Värmdö vara för dig. Alla nås lätt med antingen färja eller buss från innerstan, och resan tar inte ens en timme.

Härliga dagsutflykter som inte kräver mycket förberedelse, men samtidigt ger ett smakprov av vad skärgården har att erbjuda. Öar som Sandön, Möja, Nåttarö, Utö, Finnhamn eller Grinda, är bättre lämpade utflyktsmål för dig som har ett luftigare schema. Resan kan ta några timmar, men ger ett välkommet avbräck från innerstans bullriga gator och torg.

Eftersom avståndet är längre kan det vara bra om du planerar din resa lite noggranare. Vill du dock vara borta en hel dag, kanske till och med spendera en natt i skärgården, för att vakna upp till vågornas kluckande och måsarnas skrik, passar dessa öar utmärkt.
Visa hela svaret

När är det mest turister i Stockholm?

Visit Stockholm – Lättade restriktioners resultat under hösten ger hopp Vad Vill Turister Se I Stockholm 2022-02-07 18:59 Antalet gästnätter tillsammans med data från för anläggningsbesök, flyg, tåg och hamnar utgör en viktig indikator på utvecklingen inom besöksnäringen. De ger en bild av vad som kan förväntas inför släppta restriktioner under 2022. Tillväxtverket har publicerat siffrorna för gästnätter under 2021.

 • F inns goda förutsättningar för en återhämtning 2022 Under 2021 genomfördes total 9 224 873 antal gästnätter i Stockholms län (+34 procent jämfört med 2020 och – 40 procent jämfört med 2019).
 • Nya restriktioner slog hårt mot besöksnäringen under årets första hälft.
 • Den starkaste månaden var juli, då gästnätterna ökade med 25 procent i jämförelse med juli 2020.
You might be interested:  Vad Heter Kulturhuset I Umeå?

Återhämtningen tog fart under hösten och fram till november, då andelen gästnätter “bara” var 10 procent lägre än samma månad under prepandemiska 2019. Omikron och restriktioner påverkade därefter december i stor omfattning. ” Vi ser ett uppdämt intresse för att resa och upptäcka igen.

 • Under 2021 har:
 • ♦ Anläggningsbesöken på stadens museer ökat med 19% sedan 2020 men minskat med 61% sedan 2019.
 • ♦ Anläggningsbesöken på stadens attraktioner ökat med 106% sedan 2020 men minskat med 75% sedan 2019.
 • ♦ Antalet flygpassagerare vid stadens flygplatser har ökat med 14% sedan 2020 men minskat med 71% sedan 2019.
 • ♦ Antalet hamnpassagerare vid stadens hamnar har ökat med 19% sedan 2020 men minskat med 70% sedan 2019.
 • ♦Antalet framförda tåg vid Stockholms centralstation har ökat med 16% sedan 2020 men minskat med 8% sedan 2019.
 • Inhemska gästnätter ökade mest
 • Vad gäller marknadsandel så ökade de inhemska gästnätterna mest och fortsatte att följa den internationella trenden under pandemin med ökat lokalt och nationellt resande, men det är också en konsekvens av inreserestriktioner och inskränkt tillgänglighet för utländska resenärer.
 • Totalt sett över året så har länets svenska gästnätter under 2021 ökat med 36 procent, jämfört med 2020 men minskat med 26 procent i förhållande till 2019.
 • Utländska gästnätter i Stockholm län

De utländska gästnätterna hade en fortsatt svag utveckling och totalt sett utgjorde andelen utländska gästnätter i Stockholms län 21 procent av totalen. Dock har de utländska gästnätterna under 2021 ökat med 27 procent i jämförelse med 2020 men minskat med 65 procent sedan 2019.

 1. Tyskland (235 000)
 2. USA (234 000)
 3. Frankrike (103 000)
 4. Nederländerna (99 000)
 5. Norge (97 000)
 • Text: Visit Stockholm
 • Foto: Visit Stockholm

: Visit Stockholm – Lättade restriktioners resultat under hösten ger hopp
Visa hela svaret

Vad lockar turister till Sverige?

Besöksnäring | 8 oktober 2018 – Vad Vill Turister Se I Stockholm Shopping står högst upp på de utländska turisternas att göra-lista när de är i Sverige. Foto: Colourbox Under årets rekordsommar växte utländsk turism till Sverige nära dubbelt så mycket som sommaren innan. Och väl i Sverige står shopping högst upp på besökarnas att göra-lista.

Sverige blir ett allt populärare turistmål, framför allt under juni, juli och augusti. I somras gjordes 450 000 fler övernattningar i Sverige jämfört med samma period under fjolåret, och hittills under 2018 är det nära en miljon fler övernattningar än 2017 som uppmätts, enligt statistik från Tillväxtverket/SCB.

Vad kan man göra i Stockholm?

I en målgruppsanalys har Visit Sweden tagit reda på vad turisterna helst gör när de väl är i Sverige. Svaren avser aktiviteter under en genomförd Sverigeresa de senaste fem åren, och respondenterna är resenärer från Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och USA.

 1. Nu har resultaten presenterats: Shopping, stadsliv med nöje, museum och restauranger, samt den svenska landsbygden, är det som lockar allra mest.
 2. Sveriges livfulla städer, lättillgängliga skogar, genuina samhällen, långa vackra kuster och inte minst svenskarnas öppenhet uppskattas av fler turister för varje år, säger Visit Swedens vd Ewa Lagerqvist i ett pressmeddelande.
You might be interested:  På Vilken Ö Ligger Karlskrona?

Sveriges största utlandsmarknad är Norge, och norrmännen är även den grupp som ökat med flest övernattningar under sommaren; 171 000 stycken, och de nådde därför rekordnivån 2,3 miljoner nätter. Och våra grannar i väst gillar sin shopping extra mycket – här var den ett ännu mer omtyckt nöje än hos andra nationaliteter.

Även danskarna verkar uppskatta Sveriges utbud av butiker, men förutom shoppingen har de även en förkärlek för naturupplevelser och den svenska landsbygden. Totalt under 2017 gjordes 16,2 miljoner övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och privat förmedlade stugor och lägenheter i Sverige, och vad den förväntat högre siffran blir under 2018 återstår att se.

Läs också: Rekordsommaren lockade fler turister
Visa hela svaret

Vad vill turister se i Sverige?

Sammanfattning turismen i Sverige –

 • År 2019 så ökade antalet gästnätter i Sverige med 4 procent jämfört med 2018, och var totalt 67,8 miljoner gästnätter.
 • De flesta av gästnätterna 2019 stod svenskarna själva för, lite mer än 50 miljoner.
 • 2014 besökte 19,9 miljoner utländska turister Sverige.
 • De flesta turister som besöker Sverige är från övriga länder i Norden.
 • Turisterna besöker helst storstadslänen, och Stockholm ligger i topp.
 • 2019 åkte svenska turister helst till Visby, Stockholm, Göteborg, Halmstad och Malmö.
 • Utländska turister vill helst shoppa, gå på restaurang, åka på sightseeing och besöka museér när de är på semester i Sverige.
 • Den mest populära turistattraktionen i Sverige är nöjesparken Liseberg i Göteborg. De har årligen drygt 3 000 000 miljoner besökare.
 • Turismen i Sverige bidrog med 2,5 procent av BNP år 2019, eller 127 miljarder kr,
 • Värdet av BNP har legat stabilt runt 2,5 procent mellan åren 2017 och 2019.
 • Utländska turister tillsammans med svenska turister spenderade ungefär 306 miljarder kr sammanlagt år 2019.
 • År 2019 var i genomsnitt 126 000 personer sysselsatta av turistbranschen i Sverige.
 • Antalet egentliga jobb i turistsektorn var 560 000 st år 2018.
 • För Sverige innebar pandemin att turistkonsumtionen minskade med 38 procent under 2020 om man jämför med 2019.
 • När det gäller turismens påverkan när det kommer till BNP så sjönk den siffran till 1,6 procent 2020 jämfört med att den var 2,7 procent år 2019.
You might be interested:  Hur Många Bor I Eskilstuna 2020?

Källor:,,, Hej! Jag är Axel, tripplo.coms restipsexpert, sparexpert och grundare. Det är jag som lägger till och uppdaterar större delen av innehållet och rabatterna på tripplo.com! : Turism i Sverige – Turiststatistik, resestatistik och resetrender 2018-2022
Visa hela svaret

Vilken stad i Sverige har mest turister?

Lista över de mest besökta resmålen i Sverige

Rank Resmål Kommun
1 Liseberg Göteborg
2 Malmö Folkets Park Malmö
3 Stockholms kulturhus Stockholm
4 Sälens skidanläggningar Malung-Sälen

Visa hela svaret

Hur många turister besöker Stockholm varje år?

Varifrån kommer våra besökare? – Som värdar i Stockholm är vi vana att träffa människor från många olika länder. Men, varifrån kommer egentligen de flesta besökarna som reser till Stockholm och hur många är de? Under 2019, som var ett rekordår, och även så klart det sista hela året innan covid-19pandemin, registrerades 15,3 miljoner gästnätter i Stockholms Län.

 1. Det innebar att Stockholm var den 13:e mest besökta destinationen i Europa strax efter Hamburg.
 2. Under 2020 dök antalet gästnätter till 6,9 miljoner – för sedan öka till 9,2 miljoner under 2021 (se nedan bild).
 3. De flesta som reser till Stockholm kommer från övriga Sverige – Svenskar brukar stå för ungefär 2/3 av de uppmätta gästnätterna.

Av de internationella gästerna kom under 2019 flest från Tyskland, USA och Storbritannien. Under 2021 kom flest från Tyskland, USA och Frankrike. Gästnätter i Stockholms län
Visa hela svaret

År det okej att åka till Stockholm?

Resor till Stockholm Det enklaste sättet att komma till Stockholm Central är genom att ta Arlanda Express tåg service. Resan tar cirka 20 minuter och kostar 260 kronor. En resa på de lokala pendeltågarna är också möjlig men tar nästan dubbelt så lång tid.
Visa hela svaret

Vad kan man göra i Stockholm över dagen?

Klassikerna – Om det är din första gång i Stockholm kanske du vill pricka av några av populäraste sevärdheterna. Då är Stadshuset är en bra utgångspunkt. Denna klassiska byggnad bjuder på vacker arkitektur, vacker usikt och ligger praktiskt beläget mitt i stan. Vasaskeppet sjönk under sin jungfrufärd, 1628, och återfanns först 1956. Vasamuseet, med det restaurerade skeppet som huvudattraktion, är sedan länge ett av de mest besökta muserna i Stockholm. Foto: Visit Stockholm Från Gamla Stan går det regelbundet färjor till Djurgården,
Visa hela svaret