Vad Räknas Som Centrala Göteborg?

Stadsområde Centrum – Kålltorp-Torpa-Björkekärr, Kallebäck-Skår-Kärralund, Krokslätt-Johanneberg, Guldheden-Landala, Olivedal-Haga-Annedal-Änggården, Kungsladugård-Sanna, Majorna-Stigberget-Masthugget, Norra Centrum, Lunden- Härlanda-Överås, Olskroken-Redbergslid-Bagaregården.
Visa hela svaret

Vad är centrum i Göteborg?

Jag, Karin Fingal, besvarar frågor från förvirrade läsare som känner att de behöver guidning i det göteborgska. Vi börjar med ett veritabelt skri från vildmarken – eller åtminstone från Tidaholm. Hej Fröken Fingal! Jag är en tjej på 23 år som nyligen flyttat till Göteborg från Tidaholm i Västergötland.

 • Jag gillar verkligen Göteborg men jag har lite svårt att förstå det här med stan och centrum.
 • Mitt i Tidaholm finns ett stort torg, och det är helt enkelt centrum.
 • Ska man in till stan, eller in till centrum, ja då ska man dit.
 • Men här i Göteborg däremot, är allt så oklart.
 • Nyss sade min kompis, som är infödd göteborgare, ska vi dra ner på stan? och då befann vi oss mitt på avenyn! Är avenyn alltså inte stan? Och var ligger centrum? Det verkar inte vara samma sak som stan, för ibland hör jag folk prata om att de bor i centrum när de bor i Johanneberg.

Men Johanneberg ligger ju till och med bortanför avenyn. Jag förstår ingenting. Var ligger centrum egentligen? Förvirrad Hej Förvirrad! Till att börja med måste jag säga att du inte är ensam om att känna den här förvirringen. Det är ganska vanligt att den uppstår när man flyttar från just Tidaholm till Göteborg.

Men lugn, jag ska hjälpa dig! Din fråga har lett till en helt oförklarlig mängd jobb för mig. Bara så du vet. Jag började nämligen med att genomföra en undersökning där jag frågade jättemånga människor en enda sak: Var ligger centrum i Göteborg? Man kanske inte kan tro det, men 99,9 procent svarade Nordstan.

Jag tyckte att det här svaret var så nedslående (Nordstan! Allvarligt?) att jag valde att göra en ny undersökning. Dels är ju Nordstan det fulaste, mest stressiga och tråkiga centrum man kan tänka sig. Dels uppgav folk att de valt det till centrum eftersom alla affärer ligger ju där.

Jag ställde mig då genast frågan: Varför är inte Bäckebol i så fall centrum? Med andra ord måste folk ha missuppfattat frågan. Jag beslöt att göra om undersökningen, och istället fråga: Var ligger Göteborgs själ? Det visade sig att Göteborgs själ är spridd över stan. Vissa angav så specifika mål som Poseidon eller Kopparmärra, men det skulle ju betyda att själen bara är ca 50 kvadratmeter och det tycker jag låter osannolikt lite.

Andra uppgav platser med restriktioner, som Slottsskogen när det är fint väder eller hamnen om Danmarksbåten just lägger ut. Men det tyckte jag också lät felaktigt. Göteborgs själ kan väl inte vara beroende av tidtabellen från ett rederi? Det enda svar jag kände mig någorlunda nöjd med var Majorna.

En betydande andel av personerna i undersökningen tror att stans själ håller till där. Som anledning hade de flesta ringat in alternativet Görgöteborskt eller hem ljuva hem. Vi kan väl säga så? Göteborgs själ ligger i Majorna. Säg helst inte emot, åtminstone inte inför en Majornabo. I ditt brev skriver du mycket om avenyn, som du trodde var stan.

Där kan jag direkt säga att du har 1) fel och 2) samma naiva tro som de flesta turister. Slutligen vill jag avhandla din fråga om stan, För det första kan jag berätta att stan inte är ett lika fast begrepp som i Tidaholm. Var stan ligger beror helt och hållet på var man står, när man pratar om den.

 • Är man långt borta kan Vasagatan vara stan.
 • Är man på Vasagatan, är man däremot inte nödvändigtvis på stan.
 • Enligt flera experter på området finns det bara ett väldigt litet område som alltid är stan, oavsett var man står.
 • Det är Nordstan, Brunnsparken, och enligt de flesta också Kungsgatan och området kring Domkyrkan.
You might be interested:  Vad Kostar Färdtjänst I Eskilstuna?

Så om du vill vara säker på att befinna dig i stan så ska du vara där. Men pass på, det är lätt att gå utanför stan! Redan vid Gustav Adolfs torg, som bara ligger hundra meter från Brunnsparken börjar du komma bort från stan, och om du går 300 meter till, till kasinot, är du jättelångt från stan. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret

Vad heter stadsdelen i centrala Göteborg?

Stadsområde 2 Centrum – Stadsområde Centrum omfattar primärområdena Annedal, Bagaregården, Björkekärr, Guldheden, Haga, Heden, Härlanda, Inom Vallgraven, Johanneberg, Kallebäck, Krokslätt, Kungsladugård, Kålltorp, Kärralund, Landala, Lorensberg, Lunden, Majorna, Masthugget, Olivedal, Olskroken, Redbergslid, Sanna, Skår, Stampen, Stigberget, Torpa, Vasastaden, Änggården och Överås,

Nyckeltal för stadsdelsnämndsområde 2 Centrum år 2021

Centrum Hela Göteborg
Folkmängd 191 408 587 549
Befolkningsförändring 2020–2021 +838 +4 493
Andel födda i utlandet 18,7 % 28,3 %
Andel utrikes födda eller med två utrikes födda föräldrar 23,7 % 38,1 %
Medelinkomst 350 200 kr 332 400 kr
Arbetslöshet 4,1 % 6,6 %
Antal ersatta dagar från F-kassan per person (16-64 år) 17,4 19,5
Andel med eftergymnasial utbildning (minst 3 år) 48,1 % 37,9 %
Andel bostäder byggda 1941–1950 36,7 %
Andel bostäder i allmännyttan 22,5 % 25,9 %
Antal färdigställda bostäder 2021 1 404
Andel bostäder i småhus 4,6 % 18,3 %

Visa hela svaret

Vilken stad ligger närmast Göteborg?

Utbredning och placering – Satellitbild av Göteborg, färglagd i efterhand baserat på information från den ursprungliga satellitbilden. De lila områdena är kala områden såsom berghällar, asfalt och byggnader. Göteborg ligger vid Sveriges västkust, belägen på båda sidorna om Göta älvs mynning i Kattegatt, varifrån bebyggelsen sprider sig längs dalarna inåt landet. Stadens geografiska centrum är beläget i terrängen 700 meter nordväst om Brunnsbotorget på Hisingen, 57°44’N, 11°58’Ö och dess största längd är 47 kilometer, räknat mellan kommungränsen NO Mollsjön i Vättlefjäll till Yttre Tistlarna,

 • Göteborg norr och nordväst om Göta älv ligger på Hisingen, vilken är Sveriges fjärde största ö.
 • Större delen av Hisingen ligger i landskapet Bohuslän medan övriga Göteborg, inklusive en mindre del av Hisingen, ligger i Västergötland,
 • Utanför Göteborg i Kattegatt ligger skärgården med ett stort antal småöar, där den södra delen ingår i Göteborgs kommun medan den norra skärgården utgör Öckerö kommun,
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Från Arlanda Till Stockholm?

Göteborgs utbredning kan definieras på flera sätt; en definition anger att större delen av Göteborgs kommun ingår i tätorten Göteborg. Tätorten enligt SCB:s definition omfattar även centralorterna i Mölndals kommun och Partille kommun, Inom Göteborgs kommun finns flera småorter och tätorter som inte ingår i tätorten Göteborg, framför allt i de nordöstra delarna av kommunen och på Hisingen.

 1. I västra Göteborg omfattar tätorten hela området från centrala Göteborg ut till kusten och längs hela kusten ner till Skintebo i Askim,
 2. Närmast söderut ligger Billdal som före 2018 var en egen tätort, men nu ingår i Göteborg.
 3. Gränsen för tätorten i öster följer längs Delsjöområdets naturreservat in i Partille kommun.

I de nordöstra delarna av Göteborgs kommun går tätorten upp till Bergsjön och Angered. De yttersta områdena är Gunnilse by, Rannebergen och Lövgärdet. Närmaste tätort i öster är Angereds kyrkby och i norr Surte, Större delen av Hisingens befolkning bor i Göteborgs tätort.

Längs Göta älv sträcker sig tätorten förbi Ingebäck i Hisings Kärra, omfattar sedan 2015 den tidigare tätorten Mysterna någon kilometer norrut. På centrala Hisingen går tätorten upp till Tuve och Volvos Tuvefabrik, Närmaste tätorter är Säve tre kilometer norrut och Nolvik två kilometer västerut. På västra Hisingen inkluderas Volvos Torslandafabrik inklusive bilprovningsbanan och några hus runt den, strax norr om den ligger den tidigare tätorten Kvisljungeby, som sedan 2015 ingår i tätorten Torslanda som även inkluderar Lilleby.

Söderut från centrala Göteborg fortsätter tätorten ner och omfattar hela det sammanhängande tätortsområdet runt centrala Mölndal. I söder ingår Balltorp och Rävekärr. Närmaste tätort söderut är Kållered, I östra Mölndal sträcker sig tätorten fram till Kikås söder om Stensjön och fram till Helenedal vid Rådasjön.

You might be interested:  Hur Mycket Tjänar En Barnmorska I Stockholm?

I Helenedal ligger några hus i Härryda kommun, Närmaste tätort i öster är Mölnlycke, I församlingshänseende innebär det att nästan hela Fässbergs och Stensjöns församlingar ingår i Göteborgs tätort, men inte Kållereds församling, I Partille kommun ingår centralorten Partille och Sävedalen, Söder om Partille centrum når tätorten fram till Furulund, närmaste tätort söderut är Öjersjö,

Österut når tätorten fram till Uddared och Brodalen. Närmaste tätorter österut är Jonsered och Kåhög,
Visa hela svaret

Vad ingår i södra Göteborg?

Stadsområde Sydväst – Stora Högsbo, Askim-Hovås, Billdal, Södra Skärgården, Bratthammar-Näset-Önnered, Centrala Tynnered, Frölunda Torg-Tofta, Älvsborg.
Visa hela svaret

Hur många stadsdelar finns det i Göteborg?

Karta över Göteborgs stadsdelar. Stadsdelar i Göteborgs kommun har traditionellt inom kommunen och tidigare Göteborgs stad varit 83 till antalet. Stadsdelarna används ofta i dagligt tal – som exempelvis Gamlestaden, Masthugget, Askim och Tuve, Inom Göteborgs fastighetskontor används begreppet stadsdel fortfarande.
Visa hela svaret

Är Majorna ett bra område?

Flytta till områden i direkt anslutning till Centrum – Den som skall flytta till Göteborg och vill bo lite mer i utkanten av centrum, antingen för att slippa de absolut högsta priserna och väntetiderna eller för att undvika att bo mitt i nöjeskvarteren har flera områden att välja på.

T söder finns Johanneberg, Almedal och så småningom Krokslätt. Trevliga områden, närhet till centrum och enkla kollektiva kommunikationer till hela staden. Johanneberg består till stor del av äldre fashionabla villor som i många fall gjorts om till flerbostadshus medans Almedal och Krokslätt erbjuder i många fall erbjuder landshövdingehus.

Områden erbjuder inte mycket av restauranger och butiker i sig själva men det är mycket nära in till centrum. I öster finns Gårda som i mångt och mycket liknar ovan nämnda områden. Här finns också Örgryte som är Göteborgs mest centrala villaområde med närhet både till centrum och Delsjöområdet.

Norr ut finns området kring centralen/Stampen och Redbergsplatsen/Lunden. Västerut finns det flest områden och det är också i dessa som erbjuder ett visst eget utbud av restauranger och barer. Framförallt är Linne och Majorna mycket populära tillhåll. Majorna ligger också i direkt anslutning till vattnet.

Mellan dessa två områden finns Masthugget och Kungsladugård. Alla dessa områden är mycket populära och är väl det som närmast kan jämföras med Stockholms Södermalm. De ligger också granne med Göteborgs stora parkområde Slottskogen.
Visa hela svaret

Vilka stadsdelar ingår i Göteborg?

Stadsområde Centrum – Kålltorp-Torpa-Björkekärr, Kallebäck-Skår-Kärralund, Krokslätt-Johanneberg, Guldheden-Landala, Olivedal-Haga-Annedal-Änggården, Kungsladugård-Sanna, Majorna-Stigberget-Masthugget, Norra Centrum, Lunden- Härlanda-Överås, Olskroken-Redbergslid-Bagaregården.
Visa hela svaret