Vad Kan Man Göra I Stockholm Ungdom?

Vad Kan Man Göra I Stockholm Ungdom
Besök Stockholms Spelmuseum – Detta relativt nya pyttemuseum har lyckats charma sin besökare med både sin personal och spel-utställning. Här levandegörs spelhistorien så att den blir tillgänglig för alla – oavsett om du är retro-nörd, nybörjare i spelvärlden eller en van gamer! Du får se spelen och maskinerna som format dagens spelkultur och dessutom en möjlighet att lira dig igenom spelhistorien på de uppställda maskinerna.
Visa hela svaret

Vad kan man göra i Stockholm som 17 åring?

Kategorier: Aktiviteter Publiceringsdatum: 4 november 2022 Gå på spökvandring i Stockholms mest hemsökta gränder, försök fly från ett zombielabb eller hugg in på en burgare döpt efter en världsstad. Att underhålla en tonåring som suckar och himlar med ögonen åt det mesta är inte alltid lätt, men här är några tips i Stockholm som alla i familjen kan ha glädje av! BO PÅ HOTELL Downtown Camper by Scandic På Downtown Camper kan familjer boka anslutande rum med gemensamma sociala ytor.

Det allmänna spelrummet, med DJ-set, brädspel och sittgrupper är många tonåringars favorit. Hotellet ligger mitt i stan och hyr ut cyklar, longboards, SUPs, skateboards och kajaker. Wellnessavdelningen The Nest har en åldersgräns på 16 år. Clarion Hotel Stockholm Nästan längst söderut på Södermalm ligger Clarion Stockholm, med utsikt över Globen.

Härifrån är det gångavstånd till många butiker och kaféer som inte hittas någon annanstans i Sverige. Hotellets restaurang Eatery Social kommer att ta tacomyset till en ny nivå. Elements Spa har en åldersgräns på 16 år, men bara nedför backen ligger Eriksdalsbadet med ett äventyrsbad som välkomnar alla blötdjur.

Elite Hotel Marina Tower Precis vid vattnet, i en historisk kvarnbyggnad strax utanför stan, ligger Elite Hotel Marina Tower. Hotellet har stora familjerum och det hyllade spat Sturebadet Marina Tower välkomnar barn en timme om dagen. Härifrån kan du speja bort mot Djurgården och Gröna Lund på andra sidan Saltsjön.

Miss Clara by Nobis Miss Clara är centralt beläget på Sveavägen med snygga rum designade av arkitekten Gert Wingårdh. Bland annat har alla rum en fönsterbänk som gör att man kan sitta i fönsternischen och titta ut. Giro Pizzeria, som ligger vägg i vägg, passar hela familjen liksom hotellbrunchen med våfflor och milkshakes.

 • ÄTA PÅ RESTAURANG Bastard Burgers Med inspiration från New Yorks gatumatskultur och 100 procent förnybar energi från Luleälven kom konceptet Bastard Burgers till.
 • Luleå och andra världsstäder har fått ge namn åt de olika burgarna, och det finns även en helt vegansk meny.
 • Bastard Burgers finns i Vasastan, Farsta, Gallerian, Liljeholmen, Solna och på Södermalm, Norrmalm och Arlanda.

Mr.Cake Roy Fares och Mattias Ljungbergs Mr. Cake serverar extra allt-fika enligt amerikanskt snitt. Smarriga kanelbullar med glasyr och härliga bakelser, fräscha sallader och smörgåsar, och vackra karamell- och chokladtårtor som kommer få dig att tappa hakan! Tolv Stockholm Nöjeskomplex på 12 000 kvadratmeter, beläget under Tele2 Arena.

 • Här kan allt från familjer till kompisgäng prova på discobowling, karaoke, arkadspel, biljard och en mängd andra aktiviteter före eller efter matintag på O’Learys eller Taco Bar.
 • SAKER ATT GÖRA Hammarbybacken Förutsatt att vädret tillåter, kan du få en härlig dag i Hammarbybacken.
 • Läget mitt i stan bidrar till en unik upplevelse av utförsåkning med utsikt över Södermalm.

Skulle snön utbli har dock Hammarbybacken mängder av åretrunt aktiviteter. Till exempel finns här en klätterpark och bergbana, och under sommaren förbereds pisterna med särskilt konstgräs för sommaråkning. Roomescape by Fox in a Box Få lite hjärngympa med ett spännande och klurigt escape-äventyr mitt i Stockholm.

 • Fox in a Box har äventyr för olika smaker; vissa med ett skräck- eller thrillertema som Zombie Lab eller The Zodiac eller toppraffel som Life Sentence och Tesla’s Mystery.
 • Space och Avicii Experience Space öppnade i november 2021 och är ett kulturhus och mötesplats för dig som älskar spel och digital kultur.

Här finns världens största gamingcenter, butik med gamingmerch samt möjligheter för dig som skapar digitalt innehåll att träffa likasinnade i ett modernt co-working space. Här finns även café, restaurang och Avicii Experience, en utställning om Tim Berglings musik och liv.

 • Upplevelsemuseet Upplevelsemuseet har inte bara samlat udda och spännande föremål från hela världen.
 • Här får du också känna, röra, lukta och prova på saker som inte hör till vardagen.
 • Hur luktar en skunk? Hur smakar framtidens mat? Och hur känns det att stå på en indisk spikmatta? Paradox museum Paradox Museums utställning utmanar sinnena och leker med besökares perception.

Här hittar du över 70 rum och utställningsföremål som snurrande väggar, ett smart piano och ett rum där vuxna krymper och unga växer. Museet ligger i Sergelstaden, med ingång från både Sergelgången och Sveavägen. The Viking Museum Vilka var egentligen vikingarna? Hur kommer det sig att de gjort sig både kända och ökända i hela världen? I den levande utställningen möter du genom filmer, föremål och miljöer människorna bakom denna mytomspunna tidsepok.

Du förfasas över vikingarnas brutala plundringar, upplever det hårda livet på havet och känner lukten av tjära och torkad fisk. Missa inte att prova vikingahjälmen och känn svärdets tyngd i handen. Golfbaren God mat för alla, och utmanande minigolf för hela familjen! Golfbaren finns på flera platser i Stockholm; fyra somamröppna utomhusbanor samt två åretruntöppna inomhusbanor.

De mest centralt belägna ligger i Kristineberg på Kungsholmen. GUIDAD TUR Spökvandring i Gamla stan Följ med på en spökvandring och ta del av historia och mysterier i Gamla stan. Under 90 minuter ser du historien komma till liv i legender om sjukdom, mord och givetvis spöken.

 • De mörka gränderna i de äldsta delarna av Stockholm utgör perfekt fond för en gastkramande upplevelse.
 • SHOPPING Sneakersnstuff Sneakersandstuff har satt skor på stockholmares fötter sedan 1999.
 • Butiken, startad av två sneakerskonnässörer, har skor från de populäraste märkena och släpper också exklusiva skor i samarbete med Reebok, Adidas och Vans.

Så om du någonsin är på Åsögatan och undrar varför det ringlar sig en lång kö utanför en skoaffär, har det med största sannolikhet precis släppts en ny limiterad utgåva. Science Fiction Bokhandeln Vad har drakar, rymdskepp, vampyrer och ninjor gemensamt? Du hittar dem alla på Science Fiction Bokhandeln.

 1. Sedan den öppnade har bokhandeln vuxit så att det knakat, och i dag finns det mer än bara böcker.
 2. Bräd- och rollspel, seriealbum, filmer, manga, gosedjur, samlarkortspel och mycket mer.
 3. Om du är ett fan av sci-fi, fantasy eller skräck är detta en affär som definitivt är värd ett besök.
 4. Beyond Retro Londons ledande leverantör av vintagekläder har en stor butik på Södermalm.

Färgglada och festinriktade vintagekläder i en härlig blandning av billigt och dyrt. Det finns även en butik på Drottninggatan i centrala Stockholm. SKÄRGÅRDEN Sandhamn På Sandhamn möter ni ytterskärgårdens hänförande havslandskap. Sandhamn är skärgårdens stora mötesplats för seglare med ett intensivt nöjesliv under högsommaren.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Börjar Skolan 2021 Uddevalla?

Hur är en 16 åring?

Tonåringar 13-18 år I tonåren går man från att vara barn till att bli vuxen. Nu förstår barn mer, och kan bland annat diskutera och argumentera mer. De söker sin identitet och provar sig fram vem de är och hur de vill vara. Du som förälder behöver finnas där och ge stöd. Vad Kan Man Göra I Stockholm Ungdom Här kan du som vuxen läsa om utvecklingen i tonåren. Skillnaderna i utveckling mellan olika tonåringar i samma ålder kan vara mycket stora, men vissa egenskaper är vanliga och typiska för de flesta. Här beskrivs dessa. För yngre barn kan du också läsa om,

Du som är ung kan läsa på. Du är viktig för hur ditt barn utvecklas Du är fortfarande viktig för ditt barn. Utvecklingen sker tillsammans med dig. Det betyder bland annat att du behöver vara aktiv och intresserad av den värld som tonåringen lever i. Du behöver ge trygghet och känslomässig närhet, även fast relationen förändras när din tonåring blir mer självständig.

Du behöver mer finnas där som ett stöd när hen själv behöver det. Tonåringen behöver öka avståndet till dig som förälder för att utvecklas, och närmar sig ofta dig igen mot slutet av tonåren. Kroppen, kosten och sömnen Att blir äldre och utvecklas kan upplevas som både bra och dåligt.
Visa hela svaret

När ska en 14 åring komma hem?

Fasta tider? Diskutera med ditt barn om vilken tid det är lämpligt att komma hem. Lyssna till barnets tankar och åsikter, men ni behöver inte vara helt överens. De flesta ungdomar tycker att det är lättare att hålla överenskommelser och att komma hem i tid om man har pratat om det tillsammans, även om de förväntar sig att föräldern till sist avgör.

Om tonåringen struntar i vad ni bestämt så berätta att överenskommelser handlar om att respektera varandra. Försök lita på att ditt barn lyssnar, även om du inte får någon tydlig respons. “Om vi som vuxna kommer överens med andra föräldrar om gemensamma regler kan vi vara extra tydliga mot våra barn och samtidigt känna stöd från varandra som föräldrar.

Tonåringarna kanske inte alltid visar att de lyssnar men de hör vad vi säger och vet var vi står. Det skapar trygghet för våra unga”. Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg, Norrtälje
Visa hela svaret

Vad ska en 13 åring göra?

13 år –

Du får börja jobba, men bara göra lättare arbete som inte kan skada dig eller göra det svårt för dig att gå i skolan. Du kan få arbeta innan du fyllt 13 år om det är mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom familjen. Till exempel rensa i trädgården eller plocka frukt. Du får öppna eget konto på sociala medier som Facebook, Snapchat, Instagram och KiK. Det är regler som sociala medier-företagen har men det föreslås också bli lag i Sverige.

Här finns åldersgränserna för 14-18 år VIll du veta åldersgränserna för 6-9 år så finns de här. Ju äldre du blir, desto mer får du göra som du vill. Men det läggs också mer ansvar på dig i takt med åldern. När du känner dig säker på åldersgränserna kan du utmana dig själv eller dina kompisar i det här åldergränsquizet!
Visa hela svaret

Hur länge ska 15 åringar få vara ute?

“Hur vuxen är en femtonåring?” Hur mycket ska en tonåring få bestämma? Petra och hennes dotter Ellie, 15, hamnar dagligen i konflikt över var gränserna går. Det blir allt svårare för Petra att stå emot argumentet “Alla andra får ju”. -När jag berättar för Elli hur det var när jag var 15 bara skrattar hon, säger Petra, 44. Och jag förstår det, vi hade inga mobiltelefoner, jag växte upp på landet där det fanns typ en korvkiosk – och fransförlängningar och smink fanns inte på kartan.

Vi kände oss vuxna om vi fick dricka läsk på helgerna! Men nu är nu. Och för Elli och resten av världens tonåringar ser världen annorlunda ut. Tack vare internet uppdateras de dagligen om trender, hur andra ungdomar lever och, inte minst, vad vuxenvärlden kan erbjuda. -Elli har två äldre syskon och jag tycker det har skett en stor förändring bara under en 10-årsperiod, berättar Petra.

Visst hade jag även diskussioner med hennes storasyster om smink, kläder och hur länge hon fick vara ute. Men långt ifrån på samma nivå som med Elli. Petra, som jobbar på ett HVB-hem, pratar dagligen med ungdomar som har sett och upplevt saker som ingen förälder önskar sitt barn.

Självklart, menar hon, påverkar det hennes sätt att se på sin egen roll som förälder. -Jag vet hur världen ser ut, det är inte av elakhet som jag är hård mot Elli. Det spelar ingen roll hur mogen en femtonåring är. En tonåring har inte samma livserfarenhet som en vuxen, så är det bara. Men det vill man ju inte höra när man är ung.

Familjen bor i en förort till en större stad och det var när Elli började gymnasiet inne i stan som bråken eskalerade. Dottern fick snabbt nya vänner och ville tillbringa så mycket tid som möjligt i stan. -Vi hade tydliga regler. Hon skulle sätta sig på bussen och åka hem direkt efter skolan, alla dagar utom på fredagar då hon fick lov att stanna hos kompisar i stan till klockan tio.

 1. På helger fick hon åka in till stan men vara hemma senast klockan 18.
 2. Det höll i cirka två veckor innan diskussionerna startade.
 3. Mamma, får jag stanna hos Emma en timme till?”,” Är det okej om jag sover över hos Alice, jag orkar inte sitta på bussen en timme?”, “Alla andra får gå på sena bion, varför måste jag komma hem?”.

-Just det där med “alla andra” har jag svårt för, säger Petra. Jag står för att jag är hård med vissa saker, jag vet vad som kan hända när man är ung och oerfaren. Hur andra föräldrar resonerar skiter jag rent ut sagt i. Jag är Ellis mamma och mitt jobb är att skydda henne.Men det argumentet bet inte på en tonåring vars vänner i stan hade andra, mer frikostiga regler att förhålla sig till.

De flesta hade inte bara större frihet vad gäller tider, de fick även tillåtelse – och pengar – att fixa naglar och ögonfransar på salong. -Jag tycker det är helt absurt! Femtonåriga tjejer ska inte se ut som vuxna kvinnor, de är fina precis som de är. Det är det här vi bråkar mest om, Elli och jag. Hon vill ha rätt att klä sig och sminka sig som hon vill, men jag tycker att allt det här med löshår och fejkade fransar är att dra det för långt.

Problemet är att unga tjejer inte fattar vilka signaler det kan sända ut. Här kommer ett gäng femtonåringar – barn! – som ser ut som 25. Vad kan det få för konsekvenser? De går för fort fram. Elli förstår inte det och jag vet inte hur jag ska förklara det.

Ellis pappa Peter håller med om att den yttre pressen på tonåringar har ökat och att det finns en fara i att gå för fort fram. De tider som gäller för Ellis hemkomst är inte förhandlingsbara. Det handlar om säkerhet. Däremot tycker han att Petra är för hård vad gäller dotterns rätt att klä sig och se ut som hon vill.

You might be interested:  Vilka Lärare Blev Mördade I Malmö?

– “Kom ihåg hur vi såg ut när vi var tonåringar”, brukar han säga. Han menar att det är en fas, att vi ska låta Elli testa sig fram. Att det bara blir värre om vi kommer och lägger oss i. Hon är trots allt 15 år. Det som fått Petra att börja vackla i frågan är Ellis relation till de nya vännerna.

 1. Dottern menar att hon hamnar utanför när de andra får stanna ute längre och klä sig och sminka sig som de vill.
 2. Nyligen valde Elli till och med att stanna hemma från en födelsedagsfest inne i stan, eftersom de andra tjejerna hade bestämt att fixa ögonfransarna tillsammans före festen.
 3. Och då känner man ju med sitt barn, säger Petra.

Man vill ju inget hellre än att passa in och vara som alla andra när man är 15. Jag kände nästan som att jag förstörde för Elli – och till vad nytta? Vad är det värsta som kunnat hända om jag tillåtit henne att följa med och fixa sina fransar? Som förälder hamnar man i ett läge där allt ställs på sin spets.

Är det mitt välbefinnande eller Ellis det handlar om här? Peter och jag har pratat mycket om det här och kanske är det så att vi måste våga vara mer flexibla och lyssna på vad Elli vill. Världen har förändrats sedan vi var tonåringar, det är bara så. Vi har mer livserfarenhet än Elli men vi vet inte hur det är att vara 15 år idag.

Det vet bara Elli. Bris kommentar: Mycket av att vara tonårsförälder handlar om just detta. Att se att ens barn som nyss var så liten nu börjar bli en person med en egen vilja och med egna åsikter. Från att ha varit den som barnet tidigare sett upp till, och vänt sig till när det varit något, kan man nu känna sig ifrågasatt som förälder och att man kommer i andra hand.
Visa hela svaret

Får en 16 åring ligga med en 15 åring?

Du under 15 år Personer som är 15 år eller äldre får inte ha sex med någon som är yngre än 15 år. Det spelar ingen roll om du vill ha sex. Det är ändå olagligt för en äldre person att ha sex med dig. Enligt svensk lag kan inte en person under 15 år delta frivilligt i sex eller sexuella handlingar.

Det betyder att du inte får bestämma själv att du ska ha sex med någon som är 15 år eller äldre. Lagstiftningen finns för att skydda barn och ungdomar mot vuxna eller äldre ungdomar som vill ha sex med barn. Det spelar ingen roll om du vill eller om du känner personen. Den som är vuxen eller över 15 år gör fel och kan dömas för något av de särskilda sexualbrotten mot barn.

En person som har sex med dig och inte misstänker att du är under 15 år kan ändå dömas för brott. Det är den andra personens ansvar att tänka efter och ta reda på hur gammal du är. Det finns undantag för situationer där det skulle vara orimligt att någon blir straffad.

 1. Undantaget är till för unga personer som är nästan lika gamla, som till exempel har ett förhållande med varandra och har frivilligt och ömsesidigt sex.
 2. Om det är uppenbart att båda frivilligt vill ha sex med varandra så kan det vara så att den som är över 15 år inte döms för något brott i en sådan situation.

Men i alla andra situationer är det alltid brottsligt för någon som är 15 år eller äldre att ha sex med någon som är under 15 år. På Brottsoffermyndighetens webbplats kan du få mer information om vad som är brottsligt, hur du kan känna och må om du har varit med om brott samt var det går att få hjälp.
Visa hela svaret

Får en 18 åring vara ihop med en 16 åring?

Sexuellt umgänge med person mellan 15 och 18 år Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!Regler om sexualbrott finns i 6 kap brottsbalken https://lagen.nu/1962:700 (BrB). I 6 kap 4 § BrB anges att den som har samlag eller utför en liknande handling mot en person som är under 15 år kan dömas för våldtäkt mot barn.

Detta innebär att en person som är över 15 år är sexuellt myndig och kan ha sex med vem hen vill. Dock måste samtycke naturligtvis föreligga, annars aktualiseras andra våldtäktsbestämmelser i 6 kap BrB. I 6 kap 4 § 2 st. BrB finns en skyddsbestämmelse för den som är över 15 år men under 18 år. Där anges det att man inte heller får ha samlag med en person i den åldern om man är förälder till barnet, vårdnadshavare eller har ett liknande förhållande till barnet som en svärförälder exempelvis.

Om barnet har en beroendeställning till personen är det inte heller acceptabelt, som när man till exempel är lärare eller idrottstränare.Rättsligt får alltså en 40-årig man ha sex med en 15-årig tjej så länge hon vill och man inte har en beroendeställning till barnet som kan utnyttjas.
Visa hela svaret

Får en 14 åring vara ihop med en 16 åring?

Får en 16 – åring och en 14 – åring ha sex? I lagen står det att personer som är över 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år. Men i lagen står det också att ingen ska dömas om åldersskillnaden är väldigt liten och det är uppenbart att det inte handlat om något övergrepp.
Visa hela svaret

När ska en 15 åring gå och lägga sig?

Påverkar hälsan – Hon kommer att följa upp studien, som väntar på att bli publicerad, med att undersöka kopplingen mellan ungdomars sömnvanor och psykisk ohälsa. En 15-åring bör sova mellan 8-10 timmar per natt men bland 15 åringarna är det 15 procent som sover riskabelt lite, under sju timmar per natt.

En del tyder på att för lite sömn när vi växer och utvecklas kan påverka hur vi mår och hur neurotiska vi blir längre fram i livet. På kort sikt är det svårt att vara smart och duktig i skolan när man är trött. Barn och unga i åldern 6-14 år behöver sova mellan 9-11 timmar per natt och 15-åringar mellan 8-10 timmar per natt.

För den som vill förbättra sina möjligheter till en god sömn finns flera saker att tänka på: Sömforskare rekommenderar regelbundna uppstigningstider snarare än regelbundna läggtider. Att ställa klockan och gå upp en viss tid är lättare och sannolikheten ökar för att man också blir trött och går och lägger sig i tid på kvällen.
Visa hela svaret

Hur sent ska en 15 åring vara ute?

“Hur vuxen är en femtonåring?” Hur mycket ska en tonåring få bestämma? Petra och hennes dotter Ellie, 15, hamnar dagligen i konflikt över var gränserna går. Det blir allt svårare för Petra att stå emot argumentet “Alla andra får ju”. -När jag berättar för Elli hur det var när jag var 15 bara skrattar hon, säger Petra, 44. Och jag förstår det, vi hade inga mobiltelefoner, jag växte upp på landet där det fanns typ en korvkiosk – och fransförlängningar och smink fanns inte på kartan.

 1. Vi kände oss vuxna om vi fick dricka läsk på helgerna! Men nu är nu.
 2. Och för Elli och resten av världens tonåringar ser världen annorlunda ut.
 3. Tack vare internet uppdateras de dagligen om trender, hur andra ungdomar lever och, inte minst, vad vuxenvärlden kan erbjuda.
 4. Elli har två äldre syskon och jag tycker det har skett en stor förändring bara under en 10-årsperiod, berättar Petra.
You might be interested:  18 Åring Malmö Latin Vem?

Visst hade jag även diskussioner med hennes storasyster om smink, kläder och hur länge hon fick vara ute. Men långt ifrån på samma nivå som med Elli. Petra, som jobbar på ett HVB-hem, pratar dagligen med ungdomar som har sett och upplevt saker som ingen förälder önskar sitt barn.

 1. Självklart, menar hon, påverkar det hennes sätt att se på sin egen roll som förälder.
 2. Jag vet hur världen ser ut, det är inte av elakhet som jag är hård mot Elli.
 3. Det spelar ingen roll hur mogen en femtonåring är.
 4. En tonåring har inte samma livserfarenhet som en vuxen, så är det bara.
 5. Men det vill man ju inte höra när man är ung.

Familjen bor i en förort till en större stad och det var när Elli började gymnasiet inne i stan som bråken eskalerade. Dottern fick snabbt nya vänner och ville tillbringa så mycket tid som möjligt i stan. -Vi hade tydliga regler. Hon skulle sätta sig på bussen och åka hem direkt efter skolan, alla dagar utom på fredagar då hon fick lov att stanna hos kompisar i stan till klockan tio.

På helger fick hon åka in till stan men vara hemma senast klockan 18. Det höll i cirka två veckor innan diskussionerna startade. “Mamma, får jag stanna hos Emma en timme till?”,” Är det okej om jag sover över hos Alice, jag orkar inte sitta på bussen en timme?”, “Alla andra får gå på sena bion, varför måste jag komma hem?”.

-Just det där med “alla andra” har jag svårt för, säger Petra. Jag står för att jag är hård med vissa saker, jag vet vad som kan hända när man är ung och oerfaren. Hur andra föräldrar resonerar skiter jag rent ut sagt i. Jag är Ellis mamma och mitt jobb är att skydda henne.Men det argumentet bet inte på en tonåring vars vänner i stan hade andra, mer frikostiga regler att förhålla sig till.

De flesta hade inte bara större frihet vad gäller tider, de fick även tillåtelse – och pengar – att fixa naglar och ögonfransar på salong. -Jag tycker det är helt absurt! Femtonåriga tjejer ska inte se ut som vuxna kvinnor, de är fina precis som de är. Det är det här vi bråkar mest om, Elli och jag. Hon vill ha rätt att klä sig och sminka sig som hon vill, men jag tycker att allt det här med löshår och fejkade fransar är att dra det för långt.

Problemet är att unga tjejer inte fattar vilka signaler det kan sända ut. Här kommer ett gäng femtonåringar – barn! – som ser ut som 25. Vad kan det få för konsekvenser? De går för fort fram. Elli förstår inte det och jag vet inte hur jag ska förklara det.

Ellis pappa Peter håller med om att den yttre pressen på tonåringar har ökat och att det finns en fara i att gå för fort fram. De tider som gäller för Ellis hemkomst är inte förhandlingsbara. Det handlar om säkerhet. Däremot tycker han att Petra är för hård vad gäller dotterns rätt att klä sig och se ut som hon vill.

– “Kom ihåg hur vi såg ut när vi var tonåringar”, brukar han säga. Han menar att det är en fas, att vi ska låta Elli testa sig fram. Att det bara blir värre om vi kommer och lägger oss i. Hon är trots allt 15 år. Det som fått Petra att börja vackla i frågan är Ellis relation till de nya vännerna.

 • Dottern menar att hon hamnar utanför när de andra får stanna ute längre och klä sig och sminka sig som de vill.
 • Nyligen valde Elli till och med att stanna hemma från en födelsedagsfest inne i stan, eftersom de andra tjejerna hade bestämt att fixa ögonfransarna tillsammans före festen.
 • Och då känner man ju med sitt barn, säger Petra.

Man vill ju inget hellre än att passa in och vara som alla andra när man är 15. Jag kände nästan som att jag förstörde för Elli – och till vad nytta? Vad är det värsta som kunnat hända om jag tillåtit henne att följa med och fixa sina fransar? Som förälder hamnar man i ett läge där allt ställs på sin spets.

Är det mitt välbefinnande eller Ellis det handlar om här? Peter och jag har pratat mycket om det här och kanske är det så att vi måste våga vara mer flexibla och lyssna på vad Elli vill. Världen har förändrats sedan vi var tonåringar, det är bara så. Vi har mer livserfarenhet än Elli men vi vet inte hur det är att vara 15 år idag.

Det vet bara Elli. Bris kommentar: Mycket av att vara tonårsförälder handlar om just detta. Att se att ens barn som nyss var så liten nu börjar bli en person med en egen vilja och med egna åsikter. Från att ha varit den som barnet tidigare sett upp till, och vänt sig till när det varit något, kan man nu känna sig ifrågasatt som förälder och att man kommer i andra hand.
Visa hela svaret

Hur mycket ska en 15 åring hjälpa till hemma?

29 maj 2018 kl 15:59 Nyheter Flickor hjälper till mer i hemmet än pojkar. Att städa sitt eget rum är den vanligaste sysslan. Glöm bilden av den lata tonåringen – färska siffror som Hem & Hyra tagit del av visar att svenska barn är duktiga på att hjälpa till i hemmet. Så många som 9 av 10 hjälper till med något varje vecka, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB.

 1. Siffrorna visar att det är städning av det egna rummet som är den vanligaste sysslan.
 2. Det är betydligt mer populärt än att till exempel hjälpa till med att laga mat eller att tvätta.
 3. Hela 68 procent svarar att de städar sitt rum minst en gång i veckan.
 4. Minst populärt är olika typer av trädgårdsarbete, visar siffrorna.

Bara 28 procent av barn mellan 12 och 18 år uppger att de hjälper till med det varje vecka. Utomhusarbete sticker dock ut, genom att vara mer populärt bland pojkar, där andelen som hjälper till är hela 37 procent. Flickor hjälper till i större utsträckning med övriga sysslor.
Visa hela svaret

När ska 15 åringar vara hemma?

SNACKA IHOP ER I FAMILJEN – För att tonåringen ska respektera tider är det bra att vara konsekvent. Om den ena föräldern säger elva och den andra halv två sänder det olika signaler och blir otydligt för barnet. Försök att komma överens även om ni har olika syn på saken eller inte lever ihop – fokusera på den gemensamma omtanken för barnet.
Visa hela svaret