Vad Kallar Studenterna I Lund Valborg?

Vad Kallar Studenterna I Lund Valborg
Valborg i Lund Vad Kallar Studenterna I Lund Valborg Lunds universitet Bild: Lars Hedelin, polisen. Lund har många traditioner. En är att våren ska festas in rejält på Valborgsmässoafton. Polisen kommer att vara på plats i Stadsparken och på andra platser så som också traditionen bjuder. Våren betyder mycket för Lund och stadens studenter.

 • Traditionsenligt hålls en fest i och runt Stadsparken med i runda tal 30 000 människor i rörelse under firandet.
 • Man kan med fog kalla valborgsfirandet i Lund för Sveriges största spontanfest.
 • Anske är det landets enda ställe där man firar i hela sex dagar, nämligen Skvalborg, Kvalborg, Valborg, Finalborg, Katastrofalborg och Brutalborg.

Endast de invigda kan möjligen berätta något om dagarnas syfte och innehåll. Själva Valborgsmässoaftons festande kallas i folkmun även för “siste april” och det är denna dag som är i fokus för både polisen och staden. Polisen är sedan många år en naturlig aktör i nära samverkan med Lunds kommun som har huvudansvaret.

 • Stadsparken är själva platsen för firandet som består av två delar, en spontan picknick under dagen och ett traditionellt firande som arrangeras av Lunds kommun på kvällen.
 • Utmaningarna är mycket folk på liten yta där många är berusade.
 • De vanligaste brotten är rån, stöld och misshandel.
 • En del blir alkoholförgiftade och det finns särskild beredskap för detta.

– Lundapolisen har stor erfarenhet valborgsfirandet men vi skruvar lite i organisationen här och där inför varje år. Ett exempel på detta är att säkerheten är i starkt fokus sedan några år tillbaka. “Siste april” i Lund brukar kallas Sveriges största spontanfest och vårt uppdrag är mycket viktigt när det gäller just säkerheten för alla.

Vår närvaro ska kännas naturlig och upplevas som viktig för både tryggheten och ordningens skull, säger Lotta Göransson, som är ytterst ansvarig för insatsen. Polisen och Lunds kommun samverkar på olika sätt – bland annat genom att ha samsyn i olika frågor som exempelvis att man ska ta hand om sig själv och ta ansvar för sig själv.

Polisen och Lunds kommun har en samsyn i att man ska lämna cyklar, möbler och tält hemma inte uppehålla sig på järnvägsstationen eller spårområdet, som kan bli är en riskfaktor när man druckit alkohol. Ett annat budskap som går ut varje år är: Drick varannan vatten! Polisens budskap – Vi finns för allas trygghet och säkerhet- Behöver du hjälp – kontakta oss!- Man har roligare om man kommer ihåg vad man gjort!- Var är din plånbok när du festar?- Ha inte plånbok, nycklar, legitimation eller kontokort tillsammans!- Vi jobbar för din trygghet och din säkerhet!- Vi kommer att verka för att minska alkoholkonsumtionen och tillgängligheten av alkohol!- Polisen häller ut alkohol för ungdomar som är under 20 år!

– Är man under 18 år kontaktas föräldrarna.Lotta Göransson:

– Polisens volontärer är också till vår hjälp under evenemanget. Tillsammans ska vi kommunicera väl, vara flexibla och rörliga med målet att det ska råda god ordning. Upptäcker vi brott ska vi agera med bästa dokumentation för att nå möjlighet till lagföring.
Visa hela svaret

Vad kallas valborg av studenterna i Lund?

Planerar du att välkomna våren i Lunds Stadspark på valborg, också känt som siste april? Efter två år utan firande på grund av pandemin är parken nu öppen den 30 april som vanligt. Stora mängder besökare brukar samlas i Stadsparken under dagen och några saker är bra att känna till.

 • Det finns ingen arrangör för den spontana picknick som brukar äga rum i Stadsparken under dagen den 30 april men firandet har under de senaste åren utvecklats till en folkfest med omkring 25 000 besökare.
 • Vi samarbetar med Polisen och flera andra samhällsaktörer för att firandet ska bli så bra och tryggt som möjligt.
You might be interested:  Vad Händer I Stockholm 4 Juni?

Polisen beslagtar alkohol för besökare under 20 år samt arbetar mot försäljning och användning av narkotika.
Visa hela svaret

Hur många är i Lund på Valborg?

Det traditionella valborgsfirandet i Stadsparken börjar kl 20.00. Vi sjunger in våren och tänder valborgsmässobålet. Traditionellt firande sker även på flera andra platser i Lunds kommun. Varje år samlas 20 000-30 000 ungdomar i Stadsparken den 30 april.
Visa hela svaret

Hur firas Valborg i Lund?

Polisens fokusområden är allmän trygghet och säkerhet, alkohol och narkotika. Våren är här och valborgsmässoafton står för dörren. Under denna dag är det viktigt att allt firande sker tryggt och att ingen kommer till skada eller utsätts för brott. Många unga dricker alkohol under valborg, en del kanske för första gången, vilket i sig innebär ökade risker.

Om du är förälder till en tonåring, ta gärna del av våra tips och råd kring unga och alkohol ! Stadsparken i Lund brukar vara en samlingspunkt under valborg, framför allt bland studenter och unga. Ingen officiell arrangör finns, men polisen och många andra aktörer har tillsammans förberett sig för att den så kallade spontanfesten ska kunna genomföras så säkert och tryggt som möjligt.

– I nuläget ser vi inga konkreta hot, men vi vet att det brukar samlas ett stort antal personer på liten yta. När många dessutom är påverkade av alkohol finns det alltid en risk för att även den skötsammaste kan råka illa ut. Det är viktigt att ta eget ansvar och ta hand om sig själv och sina kamrater, säger lokalpolisområdeschef Anna-Karin Boije som tillsammans med biträdande polisområdeschef Charlotta Göransson leder polisinsatsen under valborg.

 • Extra många poliser tjänstgör denna dag, liksom ett stort antal polisvolontärer.
 • Flygförbud råder, vilket bland annat innebär att varken flygplan, helikopter eller drönare (polisens egna drönare och helikopter undantagna) får flyga över Lund.
 • Fasta kameror på byggnader och stolpar används också som hjälpmedel i bevakningen.

Läs mer i artikel: Flygförbud och kamerabevakning i Lund under valborgsmässoafton. – Vi fokuserar framför allt på tre områden: Allmän trygghet och säkerhet, alkohol samt narkotika. För unga under 20 år kommer vi att hälla ut alkoholen, och är man under 18 kontaktar vi även vårdnadshavare.

 1. Vi kommer även att arbeta aktivt mot både användning och försäljning av narkotika.
 2. Vår rekommendation är att ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern och ännu yngre undviker Stadsparken vid valborg, säger Anna-Karin Boije.
 3. Förutom brott mot alkohollagen brukar anmälningar om tillgreppsbrott (fickstölder och andra stölder) samt förlorat gods vara vanligast förekommande under valborgsfirandet.

Det finns alltså all anledning att ta väl vara på sina tillhörigheter. Det här är polisens viktigaste budskap inför valborgsfirandet i Stadsparken:

Vi finns där för allas trygghet och säkerhet Behöver du hjälp – kontakta oss! Håll ordning på din plånbok och övriga tillhörigheter när du festar. Ha inte plånbok, nycklar, legitimation eller kontokort tillsammans! Vi kommer att verka för att minska alkoholkonsumtionen och tillgängligheten av alkohol för unga under 20 år. Vi häller ut alkohol för ungdomar under 20 år. Under 18 kontaktas vårdnadshavare. Vi arbetar aktivt mot användning och försäljning av narkotika. Ta med dig ditt skräp från parken när du lämnar!

Publicerad 28 april 2022 14:22
Visa hela svaret

Vad betyder majbrasa?

Valborgsmässoafton infaller den 30 april och brukar firas genom att tända stora brasor utomhus. I Sverige symboliserar valborg våren. Valborgsmässoafton är en kväll då många svenskar firar in våren som infaller på solens “kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar,

Högtiden valborg har gamla anor och kom till Sverige från Tyskland under medeltiden, Att “elda in” våren ingick tidigt i valborgsfirandet och är ursprungligen en katolsk tradition. Namnet Valborg härstammar från det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg), som var abbedissa (föreståndare för ett nunnekloster) och levde under 700-talet.

You might be interested:  Hur Är Det Att Bo På Lidingö?

Valborgsmässor, Walpurgistag, är en följd av att Valborg helgonförklarades den 1 maj. Valborgsmässoafton har länge varit mytomspunnen. Förr i tiden trodde många att natten till första maj var en magisk natt och tidpunkten för häxsabbaten. Det sades att häxor flög på kvastar och att alla övernaturliga väsen gjorde saker i djävulens sällskap.

Folk tände därför stora brasor i det fria för att skydda sig och hålla häxor och annat trolltyg på avstånd. I Carl von Linnés anteckningsbok från 1749 kan man läsa följande: “Ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvarier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållen i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser”.

I texten framgår det att Valborg ända sedan “Hedenhös” (urminnes tider) ägnats åt att tända eldar, skydda boskap från rovdjur och magiska krafter. I Sverige firar vi traditionen med att på valborgsmässoafton tända stora brasor. Det finns olika namn för dessa eldar: valborgsmässobål, majbål, majkasa, majbrasa och så vidare.

 • Men alla syftar till samma firande.
 • Traditionen bjuder också ofta på en manskör som sjunger in våren, och det hålls tal i samma syfte.
 • Det är framförallt i städer med högskolor och universitet, som valborg firas extra högtidligt.
 • Studenterna sätter på sig sina studentmössor och våren firas in med sång och tal.

På valborgsmässoafton flaggas det också i hela Sverige. Då har nämligen vår konung, H.M. Carl XVI Gustaf sin födelsedag. Dagen efter, den 1 maj är det Valborg som har namnsdag. Här hittar du material som handlar om valborg och valborgsfirande förr och idag.
Visa hela svaret

Hur gammal är Valborg?

Vad Kallar Studenterna I Lund Valborg Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. Bilden: Valborgsmässoeld på Skansen med Nordiska museet i bakgrunden. Foto: K W Gullers, ©Nordiska museet.
Visa hela svaret

När tänds majbrasan Lund?

Radio AF spelar musik på Vita scenen kl 11-15 och sen städas parken inför det traditionella firandet som börjar kl 20.00. Bålet tänds kl 20.45.
Visa hela svaret

Vem fyller är på Valborg?

Varför firar vi valborg i Sverige? – I Sverige firas valborgsmässoafton alltid den sista april och i folkmun kallas dagen för “valborg”. Den 30 april fyller dessutom kungen år och i Sverige är det en flaggdag – men valborgsmässoafton har inget med kungens födelsedag att göra.

 1. Valborg är en gammal tradition som sträcker sig ända tillbaka till Medeltiden.
 2. Valborgsmässoafton infaller på solens “kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar.
 3. Man firar vinterns sista dag och många ser valborg som en symbol för våren och ljuset.
 4. Därför väljer många att samla familj och vänner för att grilla på valborg.

På valborgsmässoafton brukar man tända en majbrasa, lyssna på studentsånger, vårtal och fira att “vintern rasat ut”.
Visa hela svaret

När kom Valborg till Sverige?

Hur firas Valborg i Sverige idag? – I Sverige infördes Valborg i den svenska almanackan 1901. Idag ser man ofta högtiden som en symbol för våren och slutet på vintern. Runt om i Sverige anordnar kommuner och privatpersoner majbål. Ofta samlas vänner och familj för att grilla, ha knytkalas eller picknick.

 1. I studentstäder, som Lund och Uppsala, är Valborg ett tillfälle för fest.
 2. Firandet inleds dagar innan med vad som kallas kvalborg och skvalborg,
 3. Studenterna sätter på sig sin studentmössa och deltar i festligheter anordnade av så kallade studentnationer och kårer.
 4. I Lund anordnades första Valborg, som då kallades sista april firande, redan 1668.

Universitetet var då endast två år gammalt, Från 1800-talet och framåt arrangerade alla olika nationer, studentorganisationer, i Lund sitt egna valborgsfirande. Så småningom sammanslöt studenterna istället i parken Lundagård, där man höll dryckeslekar och sjöng snapsvisor.
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Ligger Stockholm Södra Station?

Vad gör folk på Valborg?

Valborgsmässoafton infaller den 30 april och brukar firas genom att tända stora brasor utomhus. I Sverige symboliserar valborg våren. Valborgsmässoafton är en kväll då många svenskar firar in våren som infaller på solens “kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar,

Högtiden valborg har gamla anor och kom till Sverige från Tyskland under medeltiden, Att “elda in” våren ingick tidigt i valborgsfirandet och är ursprungligen en katolsk tradition. Namnet Valborg härstammar från det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg), som var abbedissa (föreståndare för ett nunnekloster) och levde under 700-talet.

Valborgsmässor, Walpurgistag, är en följd av att Valborg helgonförklarades den 1 maj. Valborgsmässoafton har länge varit mytomspunnen. Förr i tiden trodde många att natten till första maj var en magisk natt och tidpunkten för häxsabbaten. Det sades att häxor flög på kvastar och att alla övernaturliga väsen gjorde saker i djävulens sällskap.

Folk tände därför stora brasor i det fria för att skydda sig och hålla häxor och annat trolltyg på avstånd. I Carl von Linnés anteckningsbok från 1749 kan man läsa följande: “Ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvarier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållen i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser”.

I texten framgår det att Valborg ända sedan “Hedenhös” (urminnes tider) ägnats åt att tända eldar, skydda boskap från rovdjur och magiska krafter. I Sverige firar vi traditionen med att på valborgsmässoafton tända stora brasor. Det finns olika namn för dessa eldar: valborgsmässobål, majbål, majkasa, majbrasa och så vidare.

Men alla syftar till samma firande. Traditionen bjuder också ofta på en manskör som sjunger in våren, och det hålls tal i samma syfte. Det är framförallt i städer med högskolor och universitet, som valborg firas extra högtidligt. Studenterna sätter på sig sina studentmössor och våren firas in med sång och tal.

På valborgsmässoafton flaggas det också i hela Sverige. Då har nämligen vår konung, H.M. Carl XVI Gustaf sin födelsedag. Dagen efter, den 1 maj är det Valborg som har namnsdag. Här hittar du material som handlar om valborg och valborgsfirande förr och idag.
Visa hela svaret

Finns Valborg i Danmark?

Guide till vårens lediga dagar på båda sidor av Öresund Valborg är en svensk tradition. I Danmark tänder man bål på Sankt Hans, som firas den 24 juni. Foto: () Våren bjuder på många röda dagar i både Danmark och Sverige – men de infaller inte alltid på samma dag.

Om du ska på shoppingtur, besöka museum eller kontakta din kollega på andra sidan Öresund kan det därför vara smart att kolla upp vad som gäller just där. Exempelvis har de flesta butiker i Danmark, även många större matbutiker, stängt på röda dagar.27 april. Den fjärde fredagen efter påsk är det “Stora bededagen” i Danmark och därmed röd dag, medan det i Sverige är en vanlig arbetsdag.

De som är i närheten av ett danskt bageri kan då passa på att smaka på de traditionella vetebullarna “hveder”.30 april. Denna måndag är en klämdag i Sverige vilket innebär att många svenskar är lediga, men butiker med mera har öppet som vanligt. I Danmark finns inte samma tradition av att vara ledig på klämdagar.

Samma dag firas också Valborgsmässoafton på den svenska sidan sundet, då man tänder valborgsmässobål och Lundastudenterna har stor fest.1 maj. Arbetarnas internationella kampdag. Till skillnad från i Sverige är inte alla danskar lediga denna dag, då det inte är någon traditionell helgdag i Danmark.10 maj.

Kristi Himmelsfärd är en röd dag i både Danmark och Sverige.11 maj. Återigen klämdag i Sverige, men en vanlig arbetsdag för danskar.20 maj. Pingst är en röd dag på båda sidor av sundet och infaller dessutom alltid på en söndag. Även då är många danska butiker stängda.21 maj.
Visa hela svaret