Vad Heter Polismördaren I Göteborg?

Vad Heter Polismördaren I Göteborg
Detta vet vi om den misstänkte polismördaren – mammans kamp för att få hjälp. En 17-åring står i centrum för ett av årets mest uppmärksammade mordfall – dödsskjutningen av polismannen Andreas Danman i Biskopsgården den 30 juni.
Visa hela svaret

Vem är den mördade polisen i Göteborg?

Åtta års fängelse för mord på polis i Göteborg Den 30 juni sköts en polis till döds när han tjänstgjorde på Hisingen i Göteborg. På fredagen dömdes en 17-åring till åtta års fängelse.17-åringen döms mot sitt nekande för att ha dödat polisen. Han döms också för att ha försökt döda en person med koppling till gängkonflikten i Biskopsgården.

– Mordet på vår kollega är en fruktansvärd händelse som inte bara påverkat hans närmaste utan hela poliskåren. Sorgen består men det är en lättnad att den robusta utredning som har bedrivits nu har resulterat i en fällande dom, säger Jörgen Thorén lokalpolisområdeschef för Storgöteborg Hisingen. Tingsrätten anser att åklagaren genom bevisning i form av bland annat DNA, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter om gärningsmannens signalement har styrkt att det är 17-åringen som är gärningsman.

Åklagaren har enligt tingsrätten också bevisat att motivet att söka upp tre personer på innergården vid Höstvädersgatan var den pågående konflikten i Biskopsgården mellan olika kriminella nätverk. Det är dock enligt tingsrätten inte bevisat mer än att 17-åringen angripit en av de tre personerna på innergården.

 • Tingsrätten anser inte heller att det är bevisat att 17-åringen uppfattat att den som sköts till döds var polis och det har inte heller framkommit något motiv att angripa honom eller polisen i allmänhet.
 • Tingsrätten uppger att utgångspunkten vid påföljdsvalet för så allvarlig brottslighet för en så ung person är att påföljden ska bestämmas till sluten ungdomsvård.

– I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.
Visa hela svaret

Vem mördade Danman?

Sjuttonåringen döms mot sitt nekande för att ha dödat polismannen Andreas Danman och för att ha försökt döda en person med koppling till gängkonflikten i Biskopsgården till fängelse i åtta år. Åklagaren har påstått att en gärningsman på kvällen den 30 juni 2021 anlände till Höstvädersgatan i södra Biskopsgården och där först försökte döda tre personer som fanns på en innergård och att han därefter i korsningen Höstvädersgatan/Stormvädersgatan avlossade skott som dödade Andreas Danman.

Tingsrätten anser att åklagaren genom bevisning i form av bl.a. DNA, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter om gärningsmannens signalement har styrkt att det är sjuttonåringen som är gärningsman. Åklagaren har också bevisat att motivet att söka upp personerna på innergården var den pågående konflikten i Biskopsgården mellan olika kriminella nätverk.

Det är dock enligt tingsrätten inte bevisat mer än att sjuttonåringen angripit en av de tre personerna på innergården. Tingsrätten anser inte heller att det är bevisat att sjuttonåringen uppfattat att Andreas Danman var polis och det har inte heller framkommit något motiv att angripa honom eller polisen i allmänhet.

Utgångspunkten vid påföljdsvalet för så allvarlig brottslighet för en så ung person är att påföljden ska bestämmas till sluten ungdomsvård. “I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Vid bedömningen av straffets längd ska gärningsmannens ungdom beaktas. Det gör att fängelsestraffet ska bestämmas till åtta års fängelse. Sjuttonåringen ska också betala skadestånd till Andreas Danmans efterlevande med de belopp de har begärt. Tingsrätten är enig i sin bedömning.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Sopas Gatorna Stockholm 2017?

Hur många poliser skadas i Sverige?

Fördelning av nya polisassistenter juli 2022 – Nedan redovisas uppgifter om nya polisassistenter per region och polisområde, juli 2022. Totalt 537 polisassistenter, varav 179 kvinnor och 358 män.

Totalsumma 537
Region Polisområde Summa
Polisregion Bergslagen PO Dalarna PO Värmland PO Örebro 5 14 17
Polisregion Mitt PO Gävleborg PO Uppsala PO Västmanland 15 12 10
Polisregion Nord PO Jämtland PO Norrbotten PO Västerbotten PO Västernorrland 5 15 12 10
Polisregion Stockholm PO Gotland PO Stockholm City PO Stockholm Nord PO Stockholm Syd 4 51 39 31
Polisregion Syd PO Blekinge NÖ Skåne PO Kalmar Kronoberg PO Malmö PO NV Skåne PO S Skåne 20 21 39 29 13
Polisregion Väst PO Fyrbodal PO Halland PO Skaraborg PO Storgöteborg PO Älvsborg 11 7 9 66 20
Polisregion Öst PO Jönköping PO Södermanland PO Östergötland 25 8 29

Visa hela svaret

Hur många gäng finns det i Göteborg?

Resultatet vi kom fram till var att det finns fyra etablerade gäng i Göteborg som uppfyller kriterierna för organiserad brottslighet. Dessa är Hells Angels, Bandidos X-Team, Original Gangsters och Naserligan (även kallad Albanligan).
Visa hela svaret

Vem är misstänkt för polismordet?

17-åringen häktad för polismordet Den tidigare anhållne 17-åringen, som är misstänkt för mordet på polismannen i Göteborg den 30 juni, har häktats efter förhandling i Göteborgs tingsrätt på söndagsförmiddagen. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar efter att kammaråklagaren Ulrika Åberg hade yrkat på total sekretess. Kammaråklagare Ulrika Åberg tog över förundersökningen på fredagsmorgonen och anhöll en person i sin frånvaro. Senare under dagen kunde 17-åringen, som är hemmahörande i Biskopsgården, gripas.

I samband med den pressträff som hölls i Göteborg på fredagseftermiddagen framkom att det finns flera målsäganden, men också att ytterligare gripanden inte kan uteslutas. Det finns fortfarande flera oklarheter kring händelsen, men Ulrika Åberg konstaterar att den misstänkta 17-åringen finns i konfliktmiljön i Biskopsgården och att utredningen nu går in i en ny fas.
Visa hela svaret

Får polisen ta med pistolen hem?

Vad Heter Polismördaren I Göteborg Foto: FREDRIK SANDBERG / TT Publicerat lördag 4 april 2020 kl 13.38

En del poliser i länet får numera ta med sig tjänstevapnet hem, det rapporterar Värnamo Nyheter. Det är polisens spanare som jobbar med att stoppa den grova organiserade brottsligheten som nu får göra det. Anledningen är dels spridningen av coronaviruset enligt Anders Fält, chef för polisens spaningsgrupp, som säger till tidningen att han aldrig har tagit ett sånt här beslut tidigare.

Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster? Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl.9-17.
Visa hela svaret

Vilken tid på dygnet dör flest människor?

‘Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning då flest människor dör, då sömnen är djupast och mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest – då spöken och demoner är som mäktigast. Det är också den timme då flest barn föds.’
Visa hela svaret

Har alla poliser vapen på sig?

Polisens rätt att använda skjutvapen Poliser får skjuta när de själva eller andra utsätts för hot eller svårare våld som kan orsaka allvarlig skada, till exempel en person med kniv eller skjutvapen. Det kallas nödvärn – polisen skjuter för att skydda sig själva eller andra.

 1. De flesta situationer där polisen skjuter verkanseld, alltså avlossar skott mot en person, handlar om nödvärn.
 2. Här kan du läsa om,
 3. Poliser får i vissa situationer också använda skjutvapen för att gripa en person som är misstänkt eller dömd för särskilt grova brott och kan vara farlig för andra, till exempel om personen är på väg att rymma.

Det kallas laga befogenhet, och kräver att polisen har behov att ingripa omedelbart.
Visa hela svaret

Vilket yrke har flest dödsfall?

Över 400 döda i arbetsolyckor på tio år – Arbetsmiljöverket De senaste tio åren har drygt 400 personer i den svenska arbetskraften och 90 övriga som jobbat i Sverige dött i arbetsolyckor. Under pandemiåret 2020 var det rekordfå dödsolyckor, totalt 29, men hittills i år har 23 personer drabbats. Lastbilsförare är mest utsatta. Vad Heter Polismördaren I Göteborg Transport är en av de branscher som är mest drabbade av dödsolyckor på jobbet – Varje dödsolycka är en tragedi och många skulle kunna förhindras om rätt information, säkerhetsåtgärder och kunskap funnits. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

You might be interested:  Vad Händer I Varberg I Juli?

Arbetsmiljöverket har analyserat de sammanlagt 404 arbetsolyckor med dödlig utgång som inträffade i svensk arbetskraft åren 2011 till 2020. Under samma period förolyckades ytterligare 90 personer på jobbet i Sverige, som inte ingår i den svenska arbetskraften och därmed inte finns med i den här statistiken.

Rapporten visar att det framför allt är män mellan 55 och 64 år som arbetar i enmansföretag, eller företag med få anställda, som råkar ut för dödliga olyckor på jobbet. Under den senaste tioårsperioden har nio av tio som förolyckats i arbetet varit män.
Visa hela svaret

Har svenska poliser pistol?

Glock 45 – polisens nya tjänstevapen Polismyndigheten har valt nytt tjänstevapen för poliser – Glock 45. I avtalet inkluderas även andra Glock-modeller för polisens specialiserade verksamheter med sådant behov.

Utbytet av samtliga tjänstevapen börjar 2023 och genomförs under en 5-års period. Glock 45 är en crossover/hybrid mellan Glockmodellerna nr 17 och nr 19. Glock 45 rymmer 17 skott i magasinet.

: Glock 45 – polisens nya tjänstevapen
Visa hela svaret

Vilket är världens största mc gäng?

Hells Angels är världens största motorcykelklubb med 3 000 till 3 600 medlemmar i 59 länder.
Visa hela svaret

Finns Original Gangsters kvar?

42-åringen utpekad – Den man från OG-sidan som av polisen pekas ut som inblandad i bråket var 42-åringen. Bråket kunde aldrig redas ut i detalj. Ingen ville vittna. Original Gangsters bildades 1993 av Denho Acar och var omtalade i början av 2000-talet. Acar flydde till Turkiet 2006 för att undvika åtal i Sverige.

 • Enligt polisuppgifter var gänget under en period i princip utraderat.
 • Denho Acar säger dock att nätverket fortfarande existerar.
 • Du kan fråga snuten själv vad de anser.
 • Om vi är stora och om vi finns kvar eller inte.
 • Men det är väl uppenbart att vi finns kvar, säger han till GT.
 • Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, konstaterar att mordet i Lövgärdet är det första kända fallet av dödligt våld i staden sedan i december.

– Det är en dödsskjutning som framstår som en ren avrättning. – I det här sammanhanget ser vi allra yttre tecken på att det förmodligen är en konflikt mellan kriminella. Polisområdeschefen i Storgöteborg, Erik Nord. Foto: HENRIK JANSSON
Visa hela svaret

Får svensk polis ljuga i förhör?

Björn Sondell

Det raka och enkla svaret på frågan är NEJ!I rättegångsbalken – vilket är den lag som på ett övergripande plan reglerar hur polisförhör med en misstänkt person ska gå till – anges uttryckligen att polisen inte får använda medvetet oriktiga uppgifter (vilket att ljuga kan sägas innebära) i syfte att exempelvis få en misstänkt person att erkänna ett brott eller liknande.För det fall att det i efterhand framkommer att polisen har agerat på ett sådant sätt i ett polisförhör med en misstänkt och på så vis förmått en misstänkt att lämna vissa uppgifter eller berätta på ett visst sätt som ett direkt resultat av att polisen ljugit i ett polisförhör blir värdet (det så kallade bevisvärdet) av dessa uppgifter som lämnats i ett polisförhör av den misstänkte mycket lågt eller till och med obefintligt.

Att konstatera att en polis ljugit i ett polisförhör låter sig oftast bedömas först efter att polisen har färdigställt sin utredning (förundersökningen). Om detta har skett bör detta påtalas inom ramen för en erinran och även, om ärendet går vidare till en rättegång, påtalas i domstolen under rättegången.

 • Avslutningsvis ska framhållas att erfarenhetsmässigt är det mycket ovanligt att svensk polis medvetet lämnar felaktiga uppgifter under polisförhör med misstänkta i Sverige.
 • För att säkerställa att den misstänkte erhåller ett fullgott försvar inte bara under rättegången utan även under förundersökningen då polisförhör hålls med den misstänkte bör alltid den misstänkte begära att bli biträdd av en offentlig försvarare (en advokat) redan innan den misstänkte förhörs av polisen.

Detta för att advokaten ska kunna kontrollera att polisförhöret under förundersökningen hålls på ett korrekt sätt. : Björn Sondell
Visa hela svaret

Får poliser visitera dig?

Kroppsvisitation OBS! Aktivistens handbok är inte jurister och kan därför inte komma med juridisk hjälp. Vi tillhandahåller endast information från aktivistjurister eller inhämtat från myndigheter. Tack till författarna till Aktivistens lagbok för denna information Bestämmelserna om kroppsvisitation och kroppsbesiktning regleras i polislagen och rättegångsbalken.

 • I PL 19 § regleras polisens möjligheter att visitera folk.
 • Denna visitation är ofta ganska snabb och går ut på att polisen känner på kläderna och söker i fickor och väskor eller liknande man bär med sig.
 • Den som grips brukar få genomgå en grundligare kroppsvisitation på polisstationen.
 • Polisen får visitera den som med stöd av lagen grips, omhändertas eller avlägsnas i den utsträckning det är nödvändigt för att hitta vapen eller andra farliga föremål eller för att fastställa identiteten på personen.
You might be interested:  Vad Heter Landshövdingen I Karlstad?

Vapen och liknande kan sedan ofta tas i beslag. Polisen får därtill kroppsvisitera alla för att leta efter vapen eller andra föremål som kan komma att användas vid brott. Det rör sig då om situationer där det finns risk för att brott ska begås. Polisen brukar använda PL 19 § för att genomföra visitationer av samtliga deltagare på demonstrationer där det förväntas bli bråk, exempelvis motdemonstrationer mot nazister.

 1. Ibland kan de visitera folk för att beslagta vanliga föremål som exempelvis flaggpinnar vilka kan befaras användas som vapen.
 2. Lagregeln var tänkt att användas ungefär på detta sätt varför det troligtvis inte leder någon vart om man anmäler polisen.
 3. Men det kan ändå vara värt att anmäla, särskilt i de fall då polisen visiterat i större utsträckning än “normalt”.

Detta kanske kan hindra att polisen rutinmässigt börjar visitera deltagare på alla demonstrationer. Det kan vara värt att klaga och försöka få tillbaka flaggstänger och liknande som tagits i beslag. Det är nämligen inte självklart att lagen ska tillämpas på så sätt att även sådana föremål som naturligt tillhör en demonstration kan beslagtas.

 • Roppsvisitation av kvinnor skall ske av en kvinnlig polis.
 • Män kan visiteras av både manliga och kvinnliga poliser.
 • Den som skäligen misstänks för brott som kan ge fängelse får polisen på förundersökningsledarens eller åklagarens beslut visitera för att söka efter föremål som kan beslagtas eller säga något om brottet.

I de fallen personen också kroppsbesiktigas. Det innebär en genomsökning av själva kroppen som blodprover och även undersökning inuti kroppen, exempelvis undersökning av kroppsöppningar. Kroppsbesiktningen får inte medföra ohälsa eller skada och liksom för alla ingripanden ska den vara behövlig och stå i proportion till ingreppet.
Visa hela svaret

Får poliser patrullera själva?

I oktober kom Polisens riktlinjer om en viktig fråga: Ensamarbete. Riktlinjerna och tillhörande handbok framhåller i princip det som redan gäller, nämligen Arbetsmiljöverkets regel: Ensamarbete får inte förekomma om det finns påtaglig risk för våld, eller hot om våld. Någon definition av påtaglig risk finns inte med.
Visa hela svaret

Vad har hänt med polisen i Göteborg?

27 december 13:42, Trafikolycka, Göteborg En man har blivit påkörd av en personbil på Transportgatan, Bäckebol. Polis och ambulans är på väg till platsen. Skadeläget okänt.14.25 Mannen som blev påkörd arbetade med att ta hand om kundvagnar på parkeringen.
Visa hela svaret

Var skedde polismordet i Göteborg?

Åtalas för polismordet | Polismyndigheten I dag har åklagare väckt åtal om mord, försök till mord och grovt vapenbrott. Enligt utredningen har inte mordet varit ett planerat dåd mot en polisman.

Områdespolisen sköts till döds sent på kvällen den 30 juni i år vid Höstvädersgatan på Hisingen i Göteborg.Knappt två dygn senare greps och anhölls den 17-årige mannen som sedan häktades misstänkt för mordet.– Vår uppfattning är att det inte varit tal om ett planerat dåd mot polismyndigheten eller polismannen, säger kammaråklagare Linda Wiking vid en pressträff på Polishuset i Göteborg under förmiddagen.

17-åringen är känd av polisen sedan tidigare och har knytningar till ett kriminellt nätverk i Biskopsgården. På kvällen den 30 juni befinner han sig vid Höstvädersgatan. Enligt utredningen är han där för att döda en eller flera av tre personer med koppling till ett rivaliserande kriminellt nätverk i området.

 1. Det är vid ett efterföljande av en av dessa personer som först ett skott avlossas och träffar en fasad.
 2. Vid det fortsatta förföljandet möter polisen, som kommer på moped, den beväpnade gärningsmannen.
 3. Två skott avlossas – varav den ena träffar och dödar polismannen.
 4. Vi kan i dag inte säga om gärningsmannen såg att det var en polis, det hoppas vi kommer att framgå vid förhandlingen.

Klart är att skotten riktas mot en person som kommer på en moped.
Visa hela svaret