Påskutflykter till slott och trädgårdar – Vill du se något nytt i påsk? Åk på dagsutflykt till ett slott, en fästning eller en herrgård lite utanför stan! På Gunnebo slott kan du vandra runt i de vackra trädgårdarna, njuta av ekologisk lunch och fika i vårsolen.
Ta en påsktur med Paddan längs Göteborgs kanaler. Vill du upptäcka Göteborg från vattnet? Let’s Boat erbjuder elektriska hyrbåtar som du bokar online och låser upp med telefonen. Båtarna hittar du vid Lejontrappan bredvid Brunnsparken och de rymmer 12 personer.
Spinneriet i Lindome är värt en utflykt. Credit: Maria Kopp Om inte påskharen levererade allt du någonsin önskat dig får du ta saken i egna händer. I Göteborg hittar du allt från välfyllda köpcentrum till små självständiga butiker, Är du intresserad av inredning har du mycket att upptäcka kring Magasinsgatan (Artilleriet och Norrgavel till exempel).
Den populära orienteringsaktiviteten Hitta Ut kommer i påsk till Göteborgs innerstad och paradgatan Avenyn. Med start den 9 april kan du samla kontroller med hjälp av din mobiltelefon. Hämta en kostnadsfri karta på Göteborgs turistbyrå, Stadsbiblioteket, eller ladda ner appen “Hittaut”.
Flygmuseet Aeroseum är en riktig barnfavorit.
Visa hela svaret
Vad händer i påsk 2022?
Till sidans huvudinnehåll Foto: Visit Stockholm Kategorier: Sevärdheter Publiceringsdatum: 12 april 2022 Påsken i Stockholm brukar bestå av dignande påskbufféer på restauranger och mängder med familjeaktiviteter på stadens museer. Skansen är ett klassiskt besöksmål för familjer som firar påsk i Stockholm. Visit Stockholm Många passa säkert på att ta sig en godisbit – eller två, eller tre, eller jättemånga – under påsken. Det vankas ju trotsallt påskägg fulla med sötsaker. Vill du fylla dem med något utöver det vanliga har du flera butiker att välja på i Stockholm.
Chokladfabriken – Handgjorda praliner, petit-fourer, bröllopstårtor, drickchoklad och muffins. Finns på flera ställen i Stockholm. Pärlans konfektyr – Handgjorda kolor enligt gammaldags recept och med enbart naturliga ingredienser. Lakritsroten – Lakrits i alla dess former från hela världen. Lakritsroten experimenterar gärna med klassiker och har under årens lopp bjudit på såväl laktritssemlor som laktritsmjukglass. Gamla stans polkagriskokeri – Handgjorda karameller och polkagrisar i regnbågens alla färger. Här kan du även boka kurser och få rulla egna polkagrisar. Caramella – Centrallt belägen godisbutik med mängder av klassiskt plockgodis som nappar, colaflaskor och fiskar.
De flesta museer har öppet en eller flera dagar under påskveckan. Många, som exempelvis The Nobel Museum, Moderna Museet och The Viking Museum anordnar särskilda barn -och familjeaktiviteter med roliga pyssel och experiment.
Visa hela svaret
Vad händer på påskafton?
Den period som vi idag kallar påsk består egentligen av tre olika delar: 1) Fastlagen – de tre dagarna före fastan 2) Fastan startar på askonsdagen 3) Påsken startar på påskdagen, dagen då Jesus uppstod. Påsken är den största kristna högtiden och firas till minne av Kristi uppståndelse.
- Ristus uppstod på en söndag, det är därför som söndagar är helgdagar i den kristna världen.
- Påsken är en rörlig högtid i vår almanacka och infaller söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen, alltså någon gång mellan den 22 mars och 25 april.
- Fastlagen Fastlagen är tiden före fastan och då skulle man utnyttja tillfället att äta och dricka så pass mycket att man stod ut under fastan.
Man skulle även passa på att leka lekar, festa och ha roligt. I många katolska länder är det än i dag karneval under fastlagen, efter orden “carne” och “vale” som betyder “kött farväl”. Fastlagen inleddes med fastlagssöndagen och fortsatte sedan med ‘blå måndag’ (även kallad svart måndag).
Blå måndag är känt sedan 1600-talet och har troligen tyskt ursprung. Dagen kallas så på grund av att man då klädde kyrkornas altarklädsel i blått eller svart. De flesta var även lediga denna dag, hade en “fridag”. Andra namn för den här dagen var korvmåndag, svarta måndag eller latmåndag. Fettisdagen Fettisdagen var den dag då sista tillfället gavs att äta mycket god mat innan den katolska fastan inleddes.
Man skulle då frossa i mat och även baka eller köpa fettisdagsbulle, också kallad semla. Askondagen Askondagen inledde 40-dagarsfastan och har fått sitt namn efter den medeltida seden att strö aska över sig för att visa att man ödmjukt ångrade sina synder.
En folklig tradition är också att kalla onsdagen i påskveckan för askonsdag, vilket alltså är felaktigt. Från och med denna dag fick man i gamla tider inte äta kött eller fläskmat eller hålla fester och föra oväsen. Den 25 mars firas Marie bebådelsedag till minne av att ärkeängeln Gabriel bebådade (uppenbarade sig) för jungfru Maria och berättade att hon var havande med Jesus.25 mars är 9 månader före jul, då Jesus skall ha fötts.
Dagen har firats av kyrkan sedan 600-talet och fram till 1953 var detta en röd dag i almanackan. Dagen kallas även vårfrudagen, men har ingenting med våren att göra som man kanske skulle kunna tro, utan syftar snarare till “vår fru” det vill säga jungfru Maria.
Som tradition äter man denna dag våfflor, varför dagen även kallas för våffeldagen. Fastan När fastan startade, på askonsdagen, fick man alltså inte äta kött eller fläskmat och man skulle leva återhållsamt och stilla i 40 dagar. Fastan avslutades på påskaftonen (söndagarna var inte fastedagar). Efter reformationen och när protestantismen infördes i landet på 1500-talet avskaffades fastan och blev därefter diffus och svävande.
Dock höll sig vissa delar kvar ett bra tag – det dröjde exempelvis över 100 år efter reformationen innan man började spela orgel i kyrkorna under fastan igen. Dymmelveckan – tysta veckan Sista veckan i fastan kallas för “Dymmelveckan” eller “tysta veckan”, och inleds med palmsöndagen som firas till minne av hur folket strödde palmblad vid Jesu intåg i Jerusalem.
Onsdagen i den här veckan kallas för dymmelonsdag. Orsaken är att påskfriden skulle ingås med tystnad och man virade därför tyg runt kyrkklockorna för att dämpa deras slag. På vissa platser bytte man ut kyrkans kläppar mot träkläppar som kallades för dymling. En dymling var en “träpinne” som man använde för att binda ihop stockar med ibland annat knuttimrade hus.
Onsdagen till lördagen var fastans strängaste tid och allt arbete skulle då vila. Under dymmelveckan trodde man också att häxorna var extra farliga. Alla hjul, såsom kvarnhjul, spinnrockshjul med mera skulle stå stilla, för enligt folktron skulle allt som svängde runt öka Frälsarens pina. Inför skärtorsdagen plockade man därför bort alla redskap som häxorna kunde tänkas använda som till exempel spadar, kvastar och bakspadar. För att skydda djuren målade man även kors på lagårdens dörr – glömde man det kunde häxorna tjuvmjölka korna eller använda dem som riddjur till Blåkulla.
- Man kunde skydda sig mot påskkäringarna genom att skrämma dem med skott och påsksmällare eller tända påskeldar.
- På 1600-talet blossade häxprocesser upp runtom i Europa till följd av rädslan för häxor.
- Nu för tiden är det ju vanligt att barnen klär ut sig till påskkäringar, men det ligger följaktligen en mycket mörk historia bakom den traditionen.
Namnet skärtorsdag kommer av verbet “skära” i betydelsen “rena” – syndaförlåtelsens dag. Långfredag Långfredagen var den dagen Jesus pinades på korset och dog och under den katolska tiden hände det att man därför piskade varandra på morgonen med fastlagsris som en påminnelse om Jesu lidande.
Det gällde att vara först uppe på långfredagens morgon, för dem som låg kvar i sängen fick smaka på riset. Det var fritt fram för alla att risa vem de ville – drängarna kunde risa sin husbonde och barnen sina föräldrar. Det här kallades för påskskräcka eller risning, Dagen var under många år en lång och sorlig dag då man inte fick göra nästan någonting, barnen fick inte leka, allt var stängt och man fick inte besöka vänner utan man skulle bara vara hemma i stillhet.
Påskafton Påskafton var fastans sista dag och då firades Jesu uppståndelse. Enligt de kyrkliga högtiderna är det dock först på påskdagen, eller vid midnatt påskafton/påskdag som den “riktiga” påsken startar. På påskdagen började man ringa i kyrkklockorna igen och orgeln spelade på gudstjänsten.
- Annandag Påsk Annandag Påsk var ungdomarnas kväll.
- De stilla och lugna dagarna var nu över och byns drängar och pigor samlades till “påskastua” och det var pigorna som nu uppvaktade drängarna, annars brukade de ju vara tvärtom.
- Man åt påskmat och dansade.
- Risti Himmelsfärdsdag Kristi Himmelsfärdsdag firas 40 dagar efter påsk till minne av att Jesus på fyrtionde dagen efter uppståndelsen upptogs till himlen.
Dagen kallas även för “kristi flygare” och infaller alltid på en torsdag. De tre dagarna före kristi himmelsfärdsdag var länge ‘gångardagar’ då prästen med sin församling vandrade ut över markerna och bad böner om god årsväxt.1772 förbjöds dock denna katolska sed.
Dagen kallas också för den första metaredagen eftersom fiskelyckan den här dagen avgjorde hur fisket resten av året skulle bli. Helst skulle man fiska hela dagen så att man kunde se vilken tid på dagen det nappade bäst. Pingstdagen Pingstdagen infaller den 50:e dagen efter påsk och firas för att det var då som den heliga anden visade sig för lärjungarna som därav fick mod att berätta om sin tro och sprida kristendomen vidare.
Pingstdagen anses därför vara den kristna kyrkans födelsedag. Annandag Pingst Annandag Pingst är från och med 2005 ingen helgdag längre eftersom den fick utgå när nationaldagen, 6 juni, infördes istället. Påskägg, påskhare och påsktupp Varför äter man så mycket ägg till påsk? Jo – så här var det: när Sverige var ett katolskt land var ägg förbjuden mat under fastan. När man sedan fick börja äta igen fanns det plötsligt en massa ägg eftersom hönsen hade börjat värpa igen efter vinterns uppehåll. Traditionen att ha en påskhare på påskkort och bonader och dylikt kom i slutet av 1800-talet från Tyskland. I en del familjer sa man att påskharen (inte påsktuppen) hade gömt påskäggen.
Påsktuppen har en starkare anknytning till påsken än enbart dekoration. Tuppens insats beskrivs i de fyra evangelierna: i detsamma gol hanen. Då kom Petrus ihåg Jesu ord, huru han hade sagt: ‘Förrän hanen gal, skall du tre gånger förneka mig’ (Matteus 26:74). Denna händelse har gett tuppen symbol för vaksamhet, Jesu död och uppståndelse och ljusets seger över mörkret.
Andra högtider » Mors dag » Fars dag » Julens traditioner Stöd historiesajten! Källor Mer historia Inlagd 2006-12-27 | Uppdaterad 2020-11-03
Visa hela svaret
Vad ska man göra på långfredagen?
I kyrkan – I den kristna kyrkan är långfredagen en sorgedag. I Svenska kyrkans evangeliebok är temat Korset och långfredagsgudstjänsten är en unik gudstjänst, där alla uttryck för glädje har bortfallit: endast psalmsång, textläsning, predikan, trosbekännelse och förbön (ofta i form av litanian ) förekommer.
Ofta hålls gudstjänsten på eftermiddagen för att koppla samman den med den tidpunkt då Jesus dog, den nionde timmen, På kvällen kan kyrkan anordna gravläggningsgudstjänst. Allvaret och sorgen understryks av att altaret endast dekoreras med fem röda rosor som symboler för de sår Jesus fick då han korsfästes.
Textilerna som används är svarta, det spelas ingen orgelmusik och kyrkklockorna används inte. I Sverige är långfredagen en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen, Påskdagen infaller söndagen närmast efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter den 21 mars.
Visa hela svaret
Vad säger man när man går påsk?
Lokala traditioner – På en del håll är det tradition med ett offentligt påskfirande där vuxna påskkärringar delar ut påskägg till främst utklädda barn. I Visby deltog drygt 4000 personer i traditionen år 2014. I västra Värmland förekommer en särskild tradition.
- På påskafton öppnar man dörren hos sina bekanta ropande “glad påsk” och slänger in egenritade påskbrev innehållande godis, innan man avviker från platsen.
- Även i Dalsland förekommer traditionen med att påskbrev kastas in hos folk.
- En lokal påsktradition som var vanlig vid 1800-talets slut och 1900-talets början var att tillverka en halmdocka föreställande en påskkärring med kläder, kvast, raka, väska och påskbrev, som sedan eldades upp på påskaftons kväll.
I Österbotten i Finland förekom ännu under början av 1900-talet parallellt med de moderna påskhäxorna en äldre utklädningstradition där barn klädde ut sig till påsktroll. Inom påsktroll-traditionen gick barnen runt i grupper som jagade och retades med varandra, men i norra svensktalande Österbotten förekom det även att trollen obemärkt försökte överlämna påskbrev genom att kasta in dem i stugorna.
Visa hela svaret
Vad har påskägg med påsken att göra?
Varför äter vi ägg under påsk? Därför äter vi ägg till påsk Mattraditioner Under påskveckan äter vi runt två tusen ton ägg idag och bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt hela sex miljoner ägg i timmen i västvärlden! Hur kommer det sig egentligen att vi äter dessa mängder ägg under påsken? Tips: stilla suget med våra goda Att äta ägg under påsken är en tradition i de flesta länder i västvärlden.
- I kristendomen är ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen.
- Att påsken blivit den stora ägghelgen beror dels på att det var förbjudet att äta ägg under den fyrtio dagar långa fastan före påsk och dels på att dagarna började bli ljusa igen.
- Detta var en signal till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret.
Då man inte ätit ägg under fastan skapades på så sätt ett äggöverskott till påsken och man kunde äta i princip hur många ägg man ville, vilket förstås var en lyx!
Visa hela svaret
Vad är speciellt med påsk?
Att fira påsk är från början en judisk tradition, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten där de hade hållits fångna av den egyptiske faraon. I och med kristendomens utbredning började de kristna också fira påsk. Nu firade man minnet av Jesus uppståndelse, och det började man med redan på 100-talet. Tre glada påskkärringar. Traditionen med påskkärringar bygger på gammal folktro men skiljer sig mycket från de häxor man trodde på under 1600-talet som enligt vittnesmål flög till Blåkulla vid påsk. En gammal tradition alltså och som många gamla traditioner finns det olika delar av vårt påskfirande.
Visa hela svaret
Är allt stängt på påskafton?
Generellt gäller att affärer håller stängt på helgdagar. Under påskhelgen kan det alltså vara svårt att shoppa loss ordentligt på långfredagen, påskdagen och annandag påsk. Detta är dock en sanning med modifikation, vilket säkert alla som varit i Barcelona under en påskhelg noterat.
Visa hela svaret
Har klubbar öppet på påskafton?
Helgdagar i påsken – Helgdagar under påsken är skärtorsdagen, långfredagen, påskdagen och annandag påsk. Butiker och varuhus har stängt alla påskens helgdagar. Lördagen under påsk, själva Påskafton, är dock en stor shoppingdag där de flesta butiker och varuhus har öppet.
Om du har tänkt resa till Danmark under påsken så finns det massor att se och göra. Större attraktioner har oftast öppet, så även till exempel biografer och nöjesparken Tivoli i Köpenhamn. De allra flesta restauranger, barer, klubbar och liknande har öppet under påsken och generellt är det full fart på nattlivet under de lediga dagarna.
Om du vill gå ut och äta kan det vara en bra idé att kontakta restaurangen i förväg så att du är helt säker på att de har öppet. I Danmark, precis som i Sverige, är det vanligt att ge påskägg eller en liten påskpresent (oftast choklad) till nära och kära.
- I Danmark kan man även skicka “gækkebrev”, en gammal tradition som går tillbaka till 1600-talet.
- Att skicka gækkebrev går ut på att man skickar ett anonymt brev till någon med ett litet rim i som går ut på att mottagaren ska gissa vem den hemlige avsändaren är.
- Om mottagaren gissar rätt får denna ett påskägg, och gissar man fel så ska man i stället ge ett.
Eftersom påsken äger rum på våren finns det en del blommor som förknippas särskilt med påsken – och våren. De vanligaste “påskblommorna” är påskliljor, snödroppar och krokus. : Påsk i Danmark| Praktisk information
Visa hela svaret
När är det mest trafik i påsk?
Glad påsk till alla trafikanter Foto: Lo Birgersson/Trafikverket Publicerad: 13 april 2022 11:32 Påsktrafiken · Påsken är en av årets mest trafikerade helger – här är några tips till dig som ska ge dig ut på vägarna. Under påskhelgen är det mer trafik än vanligt ute på vägarna, då är det extra viktigt att planera sin resa i förväg.
- Vill du slippa den mest intensiva trafiken så undvik att köra på skärtorsdagen och annandag påsk – då brukar det vara mycket trafik på de stora lederna och man får räkna med längre restider.
- Välj gärna vägar med mitträcken och trafiksäkerhetskameror.
- Hos Trafikverket hittar du kartor över vilka vägar som är mest trafikerade och var det finns mitträcken och kameror.
Länk hittar du under rubriken “Mer information”.
Visa hela svaret
Hur sent kan påsken inträffa?
Påskväder Det är lätt att göra statistik på hur vädret brukar vara på storhelger som midsommar och jul som infaller på samma eller nästan samma dagar varje år. Men när det gäller påsk och pingst är det svårare, skillnaden när påsken infaller kan vara så stor som en månad och därför kan också påskvädret skifta rejält.
Påskdagen i de kristna kyrkorna är definierad som första söndagen som infaller efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Det är viktigt att notera att det inte är den astronomiskt definierade fullmånen som avses, utan en tabellerad cyklisk fullmåne. När den astronomiska fullmånen ligger mycket nära den astronomiska vårdagjämningen kan det därför i enstaka fall inträffa att den gamla tumregeln inte gäller.
Detta skedde senast år 2019. Påskdagen kan inträffa tidigast den 22 mars och senast den 25 april. Det skiljer alltså 35 dagar, över en månad, som skiljer mellan tidigast och senast möjliga datum. I år 2022 infaller påskdagen den 17 april. Förra året 2021 inföll påskdagen den 4 april.
Visa hela svaret
Är det Ob på påsk?
Ob-ersättning under påsk – en jämförelse har jämfört 14 branschers olika avtal om ob-ersättning för jobb under påskhelgen. Jämförelsen visar på skillnader i avtalskonstruktioner dvs ersättning i krontal (24kr till 200kr/timme), “del av lön”, ren övertid m.m. En summering visar att påsk-jobb inom polis/bevakning & hotell har de lägsta ob-ersättningarna. JÄMFÖRELSE OB-ERSÄTTNING/TIMME – läs hela redovisningen på 20kr< Hotell- och restaurangfacket, Visita Riksavtalet Skärtorsdagen klockan 20.00 till 24.00: 24:09 kronor per timme. Långfredag: 24:09 kronor. Påskafton från kl 16 - annandag påsk: 24:09 kronor per timme. Samtliga nätter mellan 01.00 och 06.00 tillkommer ytterligare 21:23 kronor per timme (gäller inte hotellreceptionister som i huvudsak jobbar natt). Varje påbörjad halvtimme räknas som full halvtimme.60kr < 100kr Polisförbundet, ASA/Polis Skärtorsdagen från kl 22.00 fram till kl 06.00 tisdagen efter påsk: 60 kronor per timme. () Transport, bevaknings- och säkerhetsavtalet Från skärtorsdag kl 18.00 fram till kl 06.00 tisdagen efter påsk: 67:34 kronor per timme. Transport, Transportavtalet Från skärtorsdag kl 24.00 natten mot fredag fram till kl 24.00 natten mot tisdag efter påsk: 68:03 kronor per timme.100kr < 200kr Seko, Spåravtalet Från skärtorsdag kl 19.00 fram till kl 07.00 tisdagen efter påsk: 105:80kr per timme. Seko, Telekomavtalet Från skärtorsdag kl 19.00 fram till kl 07.00 tisdagen efter påsk: 110:33kr per timme. Kommunal, huvudavtal med SKR Skärtorsdagen från kl 18:00 till klockan 07.00 tisdagen efter påsk: 114:10kr per timme. Mellan kl 22.00 och 06.00 natten mot långfredagen, påskaftonen, påskdagen och annandag påsk: 137:00kr per timme (natt-ob). OBS! Efter överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren kan obekväm arbetstid ersättas med ledighet. Vårdförbundet, huvudavtal med SKR Skärtorsdag från kl 18.00 - 22.00: 114:10kr per timme. Därefter till kl 06.00 på långfredagen gäller 137kr. Långfredag, påskafton och påskdagen mellan kl 06.00 och 22.00: 114:10kr per timme. Mellan klockan 22.00 och 06.00 på morgonen dagen därpå 137kr. Annandag påsk mellan kl 06.00 och 24.00 gäller 114:10kr. Livs, bageribranschen Långfredagen, påskdagen och annandag påsk: 199:98kr per timme. Påskafton: 135:94kr per timme. Handels, detaljhandelsavtalet Vanlig ob (oavsett påsk): Skärtorsdagen: 50 procent (på utgående fast lön plus personliga tillägg) mellan kl.18.15 - 20.00. Och 70 procent från 20.00. Långfredagen: 100 procent. Påskafton efter klockan 12.00: 100 procent. Söndag och annandag påsk: 100 procent.200kr < samt andra avtalslösningar ex andel av månadslön alternativt övertid GS, Träindustriavtalet 202kr/timme - beroende på helgdag där ersättning utgår baserat på månadslön/delat på 80 alt 270. Från skärtorsdagen kl 17.00 till och med kl.06.00 dagen efter annandag påsk: 202:55 kronor per timme. Är det övertidsarbete utgår ytterligare 51:65kr per timme Pappers, Industriavtalet Från skärtorsdag kl 17.00 till långfredag kl 06.00: Månadslön/270. Långfredag 06.00 till och med tisdag 06.00 gäller uppehåll i driften om inte parterna är överens om annat och då gäller lägst månadslönen/80. IF Metall, Teknikavtalet 27:44kr per timme 16.30-22.30 och 34:91 kr per timme efter 22.30-06:30. Ett extra påslag på lönen under påsk med 170:82 kr per timme. OB - övertid sedan arbetstidsmåttet uppnåtts Byggnads, alla avtal Enligt Byggnads alla avtal ska ingen vara schemalagd på helger. Under påskveckan, där långfredag är röd dag, är arbetstidsmåttet 32 timmar. Om arbete ändå utförs utöver arbetstidsmåttet utgår 100 procents övertidsersättning långfredag till och med annandag påsk. : Ob-ersättning under påsk - en jämförelse
Visa hela svaretHur gör man påsk?
Så anordnar du en äggjakt i påsk – 3 roliga & mysiga tips Överraska barnen till påsk och anordna en spännande äggjakt för dem! Vi ger dig tre tips på sätt att anordna en äggjakt på – en enkel, en full av aktiviteter och en med kluriga ledtrådar där alla leder fram till påskharens gömda skatter. Denna mysiga aktivitet kommer definitivt bli lika uppskattad av barn som vuxna i påsk. onsdag 19 maj 2021 Dela artikel En äggjakt är en rolig och mysig aktivitet för familjen i påsk! Om du har små barn som ska delta kan du hjälpa dem hitta alla ägg med några enkla knep som en eller en karta.,skylten visar sedan vägen till ett som är fyllt med godis från på trappen. Den enklaste äggjakten du kan skapa i påsk är att gömma ägg runtom i hemmet, inne eller ute i trädgården, och låta barnen hitta dem. I alla former av äggjakt kan du använda dig av både godisägg, påskägg och riktiga, färgade ägg.
Använd dig av en enkel karta. Använd dig av skyltar och söta som visar barnen vart de ska leta efter äggen. Låt barnen följa påskharens tassavtryck till äggen. Du kan göra dem med planteringsjord ute, rita dem med krita eller använda dig av mjöl om ni är inne.
Kombinera gärna fler olika sätt så blir det desto mer spännande att hitta vägen till påskens alla goda ägg! Eller så kanske påskharen har lämnat jordiga spår efter sig som leder till det stora påskägget? Ett annat sätt att anordna en äggjakt på är att ge barnen en checklista de ska fylla i innan de får påskägget. Kanske måste de hitta påskharens vänner? Och även hitta ägg i olika färger? Om du vill anordna en något mer avancerad äggjakt i påsk men som ändå passar små och något större barn så kan du använda dig av en checklista fylld med aktiviteter som barnen måste göra innan de får påskägget. Ge barnen en gemensam eller egen lista som de får ta sig an och äggjakten är igång! Några tips på aktiviteter kan vara att hitta ägg i olika färger runtom i trädgården eller plocka en blomma. Kanske gömmer sig ett riktigt ägg bredvid dekorationsäggen? Vem hittar det först? En äggjakt är rolig för hela familjen! Har du något större barn och kanske vill även några vuxna vara med i äggjakten? Då kan du anordna en lite mer avancerad äggjakt i form av en skattjakt med gåtor som leder deltagarna vidare till den stora vinsten! Bredvid en tvilling i gräset – ja vart kan äggen och ledtråd nummer 6 dölja sig? Kanske är det de söta påskhararna från DBKD som gömmer en liten skatt. Om du har större barn eller om det till och med är vuxna med i äggjakten, då kan du satsa på att anordna en mer avancerad äggjakt i påsk där gåtor eller ledtrådar leder deltagarna vidare till det stora priset.
Visa hela svaret