Vad Gör Man På Valborg I Uppsala?

Vad Gör Man På Valborg I Uppsala
Sjung in våren hemma – Sista april, Valborgsmässoafton eller Valborg, oavsett vad man kallar det så är det årets största studenthögtid i Uppsala.
Visa hela svaret

Vad kan man göra på Valborg?

Valborgsmässoafton infaller den 30 april och brukar firas genom att tända stora brasor utomhus. I Sverige symboliserar valborg våren. Valborgsmässoafton är en kväll då många svenskar firar in våren som infaller på solens “kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar,

Högtiden valborg har gamla anor och kom till Sverige från Tyskland under medeltiden, Att “elda in” våren ingick tidigt i valborgsfirandet och är ursprungligen en katolsk tradition. Namnet Valborg härstammar från det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg), som var abbedissa (föreståndare för ett nunnekloster) och levde under 700-talet.

Valborgsmässor, Walpurgistag, är en följd av att Valborg helgonförklarades den 1 maj. Valborgsmässoafton har länge varit mytomspunnen. Förr i tiden trodde många att natten till första maj var en magisk natt och tidpunkten för häxsabbaten. Det sades att häxor flög på kvastar och att alla övernaturliga väsen gjorde saker i djävulens sällskap.

 1. Folk tände därför stora brasor i det fria för att skydda sig och hålla häxor och annat trolltyg på avstånd.
 2. I Carl von Linnés anteckningsbok från 1749 kan man läsa följande: “Ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvarier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållen i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser”.

I texten framgår det att Valborg ända sedan “Hedenhös” (urminnes tider) ägnats åt att tända eldar, skydda boskap från rovdjur och magiska krafter. I Sverige firar vi traditionen med att på valborgsmässoafton tända stora brasor. Det finns olika namn för dessa eldar: valborgsmässobål, majbål, majkasa, majbrasa och så vidare.

 • Men alla syftar till samma firande.
 • Traditionen bjuder också ofta på en manskör som sjunger in våren, och det hålls tal i samma syfte.
 • Det är framförallt i städer med högskolor och universitet, som valborg firas extra högtidligt.
 • Studenterna sätter på sig sina studentmössor och våren firas in med sång och tal.

På valborgsmässoafton flaggas det också i hela Sverige. Då har nämligen vår konung, H.M. Carl XVI Gustaf sin födelsedag. Dagen efter, den 1 maj är det Valborg som har namnsdag. Här hittar du material som handlar om valborg och valborgsfirande förr och idag.
Visa hela svaret

När är forsränning Uppsala 2022?

Forsränningen har kommit att få en speciell plats under Uppsalas Valborgsfirande. Den har gått från en rolig vadslagning 1975 med runt 10 åskådare, till ett hållbarhetsmärkt event i Uppsala teknolog- och naturvetarkårs regi som engagerar tusentals festivaldeltagare, rännare och åskådare. Arrangör: Uppsala Teknolog- och naturvetarkår Datum: 30 april kl.10:00 Plats: Fyrisån
Visa hela svaret

Hur många är i Uppsala under Valborg?

22/1: Valborgsfirandet i Uppsala 2021 ställs in – 2021. På fredagen den 22/1 beslöt Uppsala kommun tillsammans med övriga aktörer inom valborgssamarbetet att ställa in årets valborgsfirande. Situationen med coronapandemin är fortsatt allvarlig och kan förväntas förbli så även i slutet av april.

Dagarna kring sista april samlas vanligtvis uppemot 150 000 personer i Uppsala för att fira valborg. Många av dem är inresande besökare och studenter. För andra året i rad tvingas arrangörerna ställa in firandet. – Att som Uppsalabo ställa in valborg gör ont i hjärtat. Men att i rådande situation planera för att samla 150 000 personer i city är inte försvarbart.

You might be interested:  Vad Finns Att Göra I Gävle?

Det förstår nog alla Uppsalabor. Nu laddar vi om för nästa år. Då kommer det finnas mycket att fira, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. Det finns ingen övergripande arrangör av evenemanget utan valborgfirandet sker i samverkan mellan flera olika aktörer.

 1. Valborgssamverkans styrgrupp har representanter från Uppsala universitet, SLU, Uppsala kommun, Region Uppsala, Polisen, Länsstyrelsen samt Destination Uppsala.
 2. Styrgruppen är helt överens om att ställa in.
 3. Sista April och mösspåtagningen vid Carolina är en tradition som är starkt förknippad med Uppsala och en dag vi alla ser fram emot.

Vi hade hoppats att vi skulle kunna fira som vanligt i år, men det är tyvärr inte möjligt under rådande smittläge. Det blir ännu ett år då vi får uppmana studenter och anställda att hälsa våren välkommen på annat sätt, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.
Visa hela svaret

Vart kan man fira Valborg 2022?

Valborg i Stockholm Categories: Sevärdheter Publish date: 29 april 2022 Sköna vår, välkommen tillbaka! Här kan du fira Valborg i Stockholm. Valborg innebär värmande brasor, långa första maj-tåg och ambitiösa körframträdanden. Valborgshelgen i Stockholm bjuder på en hel del aktiviteter om du vill fira traditionellt eller helt enkelt vill hitta något kul att göra.

I många parker, idrottsplatser runt om i staden och förorterna anordnas det något slags firande med brasa, lotterier, eller andra familjeaktiviteter. Ett av Stockholms äldsta firanden hittar du på Skansen med studentkör, spex och tal till våren. Du kan även boka bord på Sollidens restaurang och avnjuta en trerättersmiddag.

Den som vill ha skärgårdstema på sitt Valborgsfirande kan istället bege sig till Grinda, Firandet håller till runt värdshuset, öppet från 12, men det finns även vacker natur att promenera i. Texten uppdateras löpande. : Valborg i Stockholm
Visa hela svaret

Får man dricka på Valborg?

Våren hälsas i allmänhet välkommen med friska och fräscha drycker. De mousserande vinerna toppar listan, men valborgsmässoafton och första maj kan även firas med andra drycker.
Visa hela svaret

Vilken tid börjar majbrasa?

För andra betydelser, se Valborgsmässoafton (olika betydelser) eller Valborg (olika betydelser), Uppslagsordet “Majbrasan” leder hit. För kappseglingen, se Majbrasan (kappsegling),

Valborgsmässoafton

Valborgsbål vid Ringsjöns strand 2004,
Typ högtid
Datum 30 april – 1 maj
Geografi och firare Baltstaterna, Finland, Nederländerna, Slovenien, Sverige, Tjeckien, Tyskland
Period gammal tradition
Anledning vårfest
Traditioner brasor, fyrverkerier, studentsång
Andra namn Sista april Valborg Siste april (lokalt Lund)
Relaterat Första maj H.M. Konungens födelsedag, Heliga Valborg

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj, Traditionen grundar sig på den förkristna högtid som länge firats i Tyskland, men som senare har kommit att uppkallas efter kulten runt den heliga Valborg,

Valborgsmässoafton motsvaras av den förkristna Beltaine bland kelterna och segerblot i det förkristna Norden. Skräp efter vårstädning av skog och mark eldas då upp. Eldningsförbud inträder i allmänhet i Sverige i början av maj. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis.

Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar,

Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg ( Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen “Walpurgisnacht” i Goethes Faust ), och där drev ofog i djävulens sällskap.

För att oskadliggöra spökeriet, förde man oväsen genom rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Får Man Vaccinera Sig I Stockholm?

Vart börjar forsränningen Uppsala?

Forsränningen – Forsränningen äger rum i Fyrisån i Uppsala den sista april varje år. Med hjälp av egenbyggda, mer eller mindre bräckliga, flottar tar sig deltagarna ner för Fyrisån från Eddaspången via Kvarnfallet till Islandsfallet. Drygt 120 flottar och 450 rännare brukar delta, och strax över 70 000 åskådare ser på.

 • Plats i Forsränningen delas ut i början av mars, vanligtvis efter ett lotteri.
 • I platsen ingår byggmaterial i form av cellplast, träplankor och trälim samt lån av verktyg.
 • Varje flotte byggs av 2–4 rännare.
 • För att få delta måste man vara myndig och simkunnig, men det finns inga krav på att vara student.

Merparten av rännarna är dock studenter från Uppsala universitet. Samtliga sektioner inom Uppsala teknolog- och naturvetarkår har en reserverad plats i Forsränningen. Det finns även möjlighet för externa parter att köpa en flotte att använda som annonsplats.
Visa hela svaret

Hur länge är forsränningen i Uppsala?

Ser fram emot finalen – Emmy Sköld har en kandidatexamen i molekylär biologi och läser nu en master i ekologi och naturvård. Hon kom till Uppsala 2018 och har hunnit uppleva en forsränning 2019. Sedan blev det inställt år 2020 på grund av pandemin och år 2021 blev det en mindre, digital variant.

Nu ser hon fram emot dagen D, som hon varit med och planerat tre kvällar i veckan sedan i november, tillsammans med 23 andra studenter i kommittén. Vad är det bästa med Forsränningen? – Kommittén, det är ju människor jag har jobbat med i sex månader. Det är det bästa. Men valborg är ju själva finalen, då får vi se det komma till verklighet.

Det är fantastiskt! Annica Hulth

Den 30 april kl 10 går startskottet för Forsränningen. Från starten vid Eddaspången ända ner till mål vid Islandsfallet. Nära 500 rännare brukar delta, och uppemot 100 000 åskådare se på. Alla som är 18 år och simkunniga kan delta i Forsränningen, som arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN). Vilka som får delta avgörs genom lottning, men medlemmar i UTN har förtur. Flottarna byggs under Forsfestivalen den 20–28 april. I år har festivalområdet byggts om för att kunna öka antalet flottar från 120 till 130.

: Forsränningen är tillbaka i full skala
Visa hela svaret

Hur lång är forsränningen?

Loppet pågår i några timmar, med mer än 120 flottar och 450 deltagare.
Visa hela svaret

När är det Valborg 2022?

Valborgsmässoafton 2022 – 30 april – var i vecka 17.
Visa hela svaret

När tänds majbrasan 2022?

Valborgsfirande 2022 i Stadsparken Välkommen att fira Valborg i Stadsparken i centrala Södertälje den 30 april 2022 kl.11:00-20:00. Det blir vårtal, sång, dans, tivoli, mat och självklart en brasa som tänds vid vattnet. Lördagen den 30 april arrangerar Södertälje kommun i samarbete med Södertälje city ett valborgsfirande i Stadsparken klockan 11:00-20:00.

 1. Det är fri entré och öppet för alla.
 2. Det erbjuds tivoli hela dagen, foodtrucks, scenprogram som börjar klockan 18:00.
 3. Det blir bland annat musikuppträdande av Åsa Dellham, vårtal av stadsdirektör Stefan Hollmark och dansuppträdande av Assyriska föreningen.
 4. Lockan 18:55 tänds den traditionella brasan vid vattnet vid Borgmästarudden.

Varmt välkommen! : Valborgsfirande 2022 i Stadsparken
Visa hela svaret

Vad är Kvalborg?

Overallsittning på Kvalborg – I Uppsala finns det något som heter Kvalborg. Dagen före Valborg ska kvalas in. Och här sker det med pompa, ståt, overaller och dansgolv natten lång. Idag var jag på skolan klockan tio. Inte för att jag hade varit uppe vid åtta, sprungit min vanliga runda och tagit mig till skolan för Read more
Visa hela svaret

Vad händer i Valborg?

Varför firar vi valborg i Sverige? – I Sverige firas valborgsmässoafton alltid den sista april och i folkmun kallas dagen för “valborg”. Den 30 april fyller dessutom kungen år och i Sverige är det en flaggdag – men valborgsmässoafton har inget med kungens födelsedag att göra.

You might be interested:  När Är Halloween På Gröna Lund?

Valborg är en gammal tradition som sträcker sig ända tillbaka till Medeltiden. Valborgsmässoafton infaller på solens “kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar. Man firar vinterns sista dag och många ser valborg som en symbol för våren och ljuset. Därför väljer många att samla familj och vänner för att grilla på valborg.

På valborgsmässoafton brukar man tända en majbrasa, lyssna på studentsånger, vårtal och fira att “vintern rasat ut”.
Visa hela svaret

Är det Valborg i Danmark?

Guide till vårens lediga dagar på båda sidor av Öresund Valborg är en svensk tradition. I Danmark tänder man bål på Sankt Hans, som firas den 24 juni. Foto: () Våren bjuder på många röda dagar i både Danmark och Sverige – men de infaller inte alltid på samma dag.

Om du ska på shoppingtur, besöka museum eller kontakta din kollega på andra sidan Öresund kan det därför vara smart att kolla upp vad som gäller just där. Exempelvis har de flesta butiker i Danmark, även många större matbutiker, stängt på röda dagar.27 april. Den fjärde fredagen efter påsk är det “Stora bededagen” i Danmark och därmed röd dag, medan det i Sverige är en vanlig arbetsdag.

De som är i närheten av ett danskt bageri kan då passa på att smaka på de traditionella vetebullarna “hveder”.30 april. Denna måndag är en klämdag i Sverige vilket innebär att många svenskar är lediga, men butiker med mera har öppet som vanligt. I Danmark finns inte samma tradition av att vara ledig på klämdagar.

 1. Samma dag firas också Valborgsmässoafton på den svenska sidan sundet, då man tänder valborgsmässobål och Lundastudenterna har stor fest.1 maj.
 2. Arbetarnas internationella kampdag.
 3. Till skillnad från i Sverige är inte alla danskar lediga denna dag, då det inte är någon traditionell helgdag i Danmark.10 maj.

Kristi Himmelsfärd är en röd dag i både Danmark och Sverige.11 maj. Återigen klämdag i Sverige, men en vanlig arbetsdag för danskar.20 maj. Pingst är en röd dag på båda sidor av sundet och infaller dessutom alltid på en söndag. Även då är många danska butiker stängda.21 maj.
Visa hela svaret

Vart kan man fira Valborg 2022?

Valborg i Stockholm Categories: Sevärdheter Publish date: 29 april 2022 Sköna vår, välkommen tillbaka! Här kan du fira Valborg i Stockholm. Valborg innebär värmande brasor, långa första maj-tåg och ambitiösa körframträdanden. Valborgshelgen i Stockholm bjuder på en hel del aktiviteter om du vill fira traditionellt eller helt enkelt vill hitta något kul att göra.

 • I många parker, idrottsplatser runt om i staden och förorterna anordnas det något slags firande med brasa, lotterier, eller andra familjeaktiviteter.
 • Ett av Stockholms äldsta firanden hittar du på Skansen med studentkör, spex och tal till våren.
 • Du kan även boka bord på Sollidens restaurang och avnjuta en trerättersmiddag.

Den som vill ha skärgårdstema på sitt Valborgsfirande kan istället bege sig till Grinda, Firandet håller till runt värdshuset, öppet från 12, men det finns även vacker natur att promenera i. Texten uppdateras löpande. : Valborg i Stockholm
Visa hela svaret

Vad firar man på Valborg?

Vad Gör Man På Valborg I Uppsala Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. Bilden: Valborgsmässoeld på Skansen med Nordiska museet i bakgrunden. Foto: K W Gullers, ©Nordiska museet.
Visa hela svaret

Hur önskar man Valborg?

Vad Gör Man På Valborg I Uppsala Det är många som undrar om man ska säga “glad valborg” eller “trevlig valborg” inför valborgsmässoafton. Vi på Valborg.nu försöker reda ut hur det ser ut med valborgshälsningen i Sverige. Vad är egentligen rätt? När det kommer till högtidshälsningar i Sverige brukar vi från februari till september önska varandra en glad högtid, exempelvis “glad påsk” eller “glad midsommar”.
Visa hela svaret