Vad Att Göra I Lund?

12 Saker att Göra i Lund

 • Slappna av i stadsparken Stadsparken är Lunds gröna oas där folk kommer för att koppla av, leka, motionerna och delta i olika festligheter.
 • Besök Lunds Domkyrka
 • Ät god mat i saluhallen
 • Strosa runt i den Botaniska Trädgården
 • Utforska friluftsmuseet Kulturen
 • Åk på en dagsutflykt till Häckeberga Slott
 • Besök Skissernas Museum
 • Vandra i Skrylle Naturreservat

Meer items
Visa hela svaret

Vad finns det att göra i Lund?

En liten stad full av upplevelser och trivsel – Här ligger äventyrsbadet, de mysiga shoppingstråken, mat-gatan och alla museer. Men Lund är också natursköna vidder, med trolska boklundar och rapsfält som lyser om våren, här kan en dagsvandring lätt kombineras med stadslivet.
Visa hela svaret

Vilka kändisar kommer från Lund?

Vad har artisten Timbuktu, dramatikern Lars Norén och programledaren Kattis Ahlström gemensamt? De är alla uppväxta i Lund, staden som försett Sverige med en strid ström av framgångsrika människor. Nämn en känd person som kommer från Kalmar. Eller Jönköping.

Är det svårt? Försök istället att komma på någon från Lund. Då är svårigheten snarare att begränsa sig. För samhället ute på den skånska slätten, är uppväxtstad för en stor del av Sveriges mest framgångsrika människor. Vare sig det gäller kultur, näringsliv eller medier finns de där: Lundabarnen. Det hörs på dialekten, den där karakteristiska nasala skånskan som fått namnet akademikerskånskan för att den låter “finare” än vanlig skånska.

Det känns igen på humorn, den spexiga studenthumorn som vi känner från Varanteatern eller Hipp Hipp. Och det märks på att många känner varandra. I en kommun med 100.000 invånare och en handfull grundskolor och gymnasieskolor, har alla sprungit på varandra någon gång.

På Tunaskolan, en grundskola i centrala Lund, är listan över kända före detta elever lång. Från Jan Sigurd och Kattis Ahlström till Timbuktu och det nuvarande Idol-stjärnskottet Måns Zelmerlöw. Och rektor Wiknar Roos tror att både staden och skolan har haft betydelse för de framgångsrika eleverna. – Många av våra elever har en god bas i livet, och har haft de materiella och ekonomiska förutsättningarna för att ägna sig åt kreativa yrken.

Sedan tror jag att just vi på Tuna-skolan har en tradition för att lära eleverna att stå på scenen genom vårt stora fokus på teater och musik, säger Wiknar Roos. De stora möjligheterna har samtidigt gjort att kraven på eleverna är höga. Alla klarar inte pressen och en del riskerar att falla utanför.

De eleverna är dock aldrig lika synliga som en Jonas Birgerson och en Henrik Johnsson. – Vi har förhoppningsvis skapat frimodiga elever på Tunaskolan. Begåvade elever som kan ta för sig och tro på sig själv. De har gått ut i livet och gjort något av sig själva, säger Wiknar Roos. Lund är ingen stor stad.

Man kan utan problem cykla från Östra Torn till Klostergården på tjugo minuter och samtidigt ha passerat genom hela Lund. Storvulenheten och storstadskomplexet överlåter man till Malmö som byggt Turning Torso och en bro. I Lund håller man istället på traditionerna.

När första maj kommer, blommar alltid magnolian i Lundagård och studentsångarna sjunger i sina gulnade mössor. Och universitetet är en av huvudfaktorerna bakom “Lundavågen”. Mer än 45.000 människor än knutna till universitet, antingen genom studier eller som arbetsplats. – Ett universitet skapar och uppmuntrar kritiskt tänkande och lockar till sig människor med drivkraft.

Det finns ett öppet tänkande och det är ok att säga “jag tänker bli bäst”, säger stå-upp komikern Adde Malmberg som själv växte upp i Lund. I jämförelse med till exempel Malmö, femton minuter bort, så tycker han jantelagen känns svagare i Lund. Där känns det som om allt är allt möjligt, som om det inte finns några gränser.

 • För människor från småstäder som Ljungby, Ronneby eller Eslöv som känner att de inte passar in därhemma, så är Lund en bra stad.
 • Här finns det plats att vara annorlunda, säger Adde Malmberg.
 • Att Lund är en stad med hög utbildningsnivå och en välbärgad akademisk överklass, spelar självklart en stor roll.
You might be interested:  Hur Boka Covid Test Stockholm?

Drivna människor söker sig till Lund för att jobba inom universitetet, sjukhuset och de högteknologiska företagen. – De stannar ofta kvar och överför den drivkraften på sina barn. Jag tror inte att man är smartare bara för att man är född i Lund, men där finns bra förutsättningar för att lyckas, säger Olof Lundh, tidigare USA-korrespondent för Expressen och numera fotbollskrönikör.

Han är själv medveten om att han växte upp under priviligerade förhållanden i en stad där akademiska titlar var vardagsmat. – Som barn i Lund lärde man sig också snabbt koderna, man visste till exempel hur man skulle bete sig på en studentbal. Och att fortsätta på universitetet efter gymnasiet var något helt naturligt.

I dag har både Adde Malmberg och Olof Lundh lämnat Lund för att bo och jobba i Stockholm. Men till skillnad från många andra “nya” stockholmare när de ingen stark dröm om att flytta tillbaka till hemstaden igen. – Lund är en periodstad. Man bor där ett tag och så flyttar man.
Visa hela svaret

Var är bäst att bo i Lund?

Plugga i Lund – bo i närheten

Tåg Cykelavstånd
Värpinge x 4 km
Östra Torn x 3 km
Större studentbostadsområden i Lund
Delphi x 3 km

Visa hela svaret

Hur går man med i en nation i Lund?

Innan du kan gå med i en nation behöver du först registrera dig via Studentlund. För att registrera dig behöver du ditt antagningsbesked och personnummer.
Visa hela svaret

Får man dricka i Lund?

Varför får du dricka utomhus i Lund? I Lund finns inget förbud mot att dricka alkohol på allmän plats. Det är bland det första novischerna får lära sig vid terminsstarten. Men varför är det okej att knäcka en öl utomhus i Lund men inte i parken i hemstaden? – Det handlar om missbrukarproblematiken, säger Jörgen Nilsson, polischef i Lund.

– Man löser inte problemet med missbrukare på allmän plats eftersom de i så fall går någon annanstans. Istället satsar kommunen på diakoni och härbärge, fortsätter han. De drickande studenterna anses inte utgöra ett problem för polisen. – Studenterna är ingen anledning till att förbjuda alkohol på allmän plats.

Vi vill inte förstöra någon picknick eller förbjuda att någon tar en öl utanför en nation, utan det är missbruket vi vill åt, säger Patrik Isaksson, ställföreträdande polischef i Lund. – Problemet uppstår när studenterna blir för fulla eller kanske blir utsatta för misshandel som en konsekvens av berusningen,

Blir det ett problem vid Siste April? – Problemet vid festligheterna i Stadsparken är att de flesta är över 20 och kan bära med sig hur mycket de vill. Vi vill få ned berusningsgraden, men nu får vi vänta tills ungdomarna blir för fulla och dumma och kan ingripa först då. – En stor ansamling av människor kan leda till misshandel och stöld.

Vi är i Stadsparken för att hålla ordning, inte stoppa något festande, säger Patrik Isaksson.

You might be interested:  Vem Är Gärningsmannen I Malmö Latin?

Men frågan kvarstår ändå, varför får man dricka på allmän plats i Lund?– I andra kommuner har politikerna bestämt att det är förbjudet, men i Lund har vi inte gjort det, säger Gunnar Jönsson som är kommunjurist i Lund.– Det kan införas ett förbud i de lokala ordningsföreskrifterna som gäller för kommunen, men ett sådant förbud får endast vara på specifika platser, fortsätter han.

: Varför får du dricka utomhus i Lund?
Visa hela svaret

När åker pensionärer gratis i Lund?

Seniorbiljetten Lundabor över 75 år åker gratis med Skånetrafiken enligt beslut i kommunfullmäktige. Skånetrafiken skickar hem seniorbiljetten till dig som är folkbokförd i Lunds kommun under den månad som du fyller 75 år. Är du nyinflyttad kan det ta lite längre tid, eftersom kommunen först måste få uppgifter från folkbokföringen före en beställning skickas till Skånetrafiken.

Seniorbiljetten är laddad på det nya resekort som du får från Skånetrafiken.Kortet är personligt. På förarens begäran måste du kunna legitimera dig.Kortet gäller för resor med stadsbuss, spårvagn, regionbuss, tåg och närtrafik inom Lunds kommun, samt till och från Genarp via Staffanstorp.Kortet gäller för resa under vardagar klockan 9.00–15.00 och klockan 18.00–04.00. Sista bytet måste göras inom dessa tider. På lördagar, söndagar och helgdagar samt midsommar-, jul- och nyårsafton gäller kortet hela dagen.Du kan ta med dig två barn under 7 år utan kostnad.Om kortet har försvunnit eller inte fungerar, ta kontakt med Skånetrafiken på telefon eller via deras kundtjänst.

När du går på bussen blippar du bara ditt kort mot det svarta fältet på den röda kortläsaren. Håll kortet nära och stilla, tills en grön lampa lyser och en signal hörs. Då registreras din resa och allt är klart. När du reser med tåg inom hemkommunen behöver du bara visa fram ditt kort för tågvärden. Ska du resa utanför kommungränsen måste du köpa till en biljett innan du går ombord på tåget.
Visa hela svaret