När Tillhör Man Förlossningen Stockholm?

När Tillhör Man Förlossningen Stockholm
Bra att tänka på inför din förlossning Innehållet gäller Stockholms län Förbered dig gärna inför din förlossning. Vi tipsar om sånt som är bra att tänka på som att välja en klinik som har plats och att alltid ringa innan du åker in. Välj i vecka 25: I graviditetsvecka 25 ska du prata med din barnmorska på mödravården.

 1. Hen hjälper dig att välja en förlossningsklinik där det beräknas att finnas plats den vecka då du ska föda.
 2. Ring först: När förlossningen startar ska du ringa till den förlossningsklinik där du är listad.
 3. De bedömer när det är dags att åka in.
 4. Ett samtal: Om det är många som föder samtidigt på den förlossningsklinik du valt kan de välja att ordna plats på en annan klinik i länet.

Det är för din säkerhets skull och du får då besked om vart du ska åka. Du behöver alltså inte själv ringa eller åka runt till andra kliniker. Kontakta BVC: När barnet är fött är det dags att ta kontakt med Barnavårdscentralen, BVC. Om du fött barn för första gången så är det vanligt att de gör ett hembesök.

 • Gå på efterkontrollen: Det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv efter en förlossning.
 • I hela 16 veckor efter att barnet är fött är du välkommen tillbaka till din barnmorska.
 • Där kan du till exempel prata om din upplevelse kring förlossningen och även göra vissa underökningar.
 • Covid-19, graviditet och förlossning Välj en förlossningsklinik som har plats Oftast går det inte att säga säkert när en förlossning kommer att ske.

Det betyder att antalet förlossningar varierar mycket över dygnet och mellan dygnen. Det är bra att förbereda sig så att du och din bebis får en så lugn och trygg förlossningsupplevelse som möjligt. Du kan till exempel välja en förlossningsklinik som beräknas ha plats den vecka då du väntas föda.

 • Din barnmorska på barnmorskemottagningen vet var det finns plats och vilka förlossningskliniker du kan välja mellan.
 • Du kan inte välja en klinik som redan har fler anmälda än de har möjlighet att ta hand om.
 • Sex förlossningskliniker i länet De sex förlossningsklinikerna finns på Södersjukhuset, Karolinska Universitetsjukhuset Huddinge, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Södertälje sjukhus, BB Stockholm och Danderyds sjukhus.

Alla samarbetar för att ge dig en trygg och bra förlossningsupplevelse. När din förlossning startar – ring alltid! Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går. När det är dags att föda ska du alltid ringa till den,

I de allra flesta fall är det också dit du ska åka. Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken. Om det inte skulle finnas plats där just då, ordnar barnmorskan så att du blir mottagen på en annan förlossningsklinik. Du får alltid hjälp och behöver aldrig själv ta kontakt med en annan klinik än den du valt.

Friska mammor och barn kan åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen Alla har olika önskemål om hur tiden direkt efter förlossningen ska vara. En del vill komma hem så fort som möjligt. Det är det medicinska behovet som avgör när ni kan åka hem. Är du och ditt barn friska och förlossningen gått bra, kan ni åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen.

Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen. Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Din barnmorska berättar mer och svarar på dina frågor om att åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen. Vad händer när jag lämnar förlossningskliniken? Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.

Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning. Här kan du läsa om efter det. Fakta om förlossningsvården i Stockholms län I Stockholms län finns sex förlossningskliniker som har ett nära samarbete.

Allt för att du ska få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. De finns på Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Danderyds sjukhus och BB Stockholm. De sex förlossningsklinikerna tar emot cirka 600 förlossningar i veckan.

För att få en jämn fördelning av förlossningarna i länet finns en särskild rutin när du ska välja förlossningsklinik. Den innebär att du bara kan välja en förlossningsklinik som har plats den vecka du beräknas föda. Har du frågor om din graviditet eller förlossning? För medicinska frågor ska du prata med din barnmorska, du kan också ringa 1177 för rådgivning när din barnmorskemottagning har stängt.

När din förlossning startar ska du ringa direkt till den förlossningsklinik du valt. Maja Tibblin, Projektledare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm Maja Tibblin, Projektledare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm : Bra att tänka på inför din förlossning
Visa hela svaret

Vilken vecka tillhör man förlossningen Stockholm?

Från graviditetsvecka 22 ska du alltid ringa till oss vid nedanstående situationer: blödning från underlivet, minskade fosterrörelser, kraftig ihållande smärta i magen, huvudvärk som inte går över, oro, misstänkt vattenavgång, regelbundna värkar och andra akuta frågor.
Visa hela svaret

När får man vara kvar på förlossningen?

Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet Innehållet gäller Skåne När förlossningen är avslutad flyttas du och ditt barn till en BB-avdelning. Där vårdas ni efter förlossningen. Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.

Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar. Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden. Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.

Barnet blir undersökt av en barnläkare när barnet är mellan 6–36 timmar gammalt. Om ditt barn behöver specialiserad sjukvård, finns ett nära samarbete med neonatalavdelningarna. Om ni väljer att åka hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni en återbesökstid för efterkontroll.

Blodprov som kallas PKU-prov. Provet visar om barnet har medfödda ämnesomsättningssjukdomar eller brist på sköldkörtelhormon. Hörselprov som kallas OAE.

I mån av plats får din partner sova kvar på BB tillsammans med dig och barnet. Det tillkommer en kostnad för det utöver den vanliga patientavgiften. Läs mer om möjligheterna för dig som partner att sova kvar på den förlossningsavdelning ni planerar att föda på.

Se avsnittet, Innan du och ditt barn lämnar BB tar personalen reda på hur det går med amningen. Om du önskar ytterligare hjälp och stöd finns det att få på avdelningen. De sju första dagarna efter förlossningen erbjuder BB-avdelningarna amningsstöd även efter att ni kommit hem. Några av dem erbjuder stöd under en längre period efter förlossningen.

Johanna Carleson, 1177.se, Region Skåne Unni Ydervall, barnmorska BB, Region Skåne : Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet
Visa hela svaret

Vad räknas som förlossning?

Ingen födsel är den andra lik, och alla föräldrar har sin unika upplevelse. I texten nedan har vi ändå generaliserat det normala födandets förlopp. Informationen kan vara en grund för att förstå vad som händer i kroppen när du föder. Livmodern där barnet ligger i är en stor muskel.

 1. Redan långt före förlossningen börjar livmodern träna på att föda barn genom att dra ihop sig.
 2. Livmoderns sammandragningar kallas förvärkar och kan kännas då magen blir hård.
 3. Mot slutet av graviditeten brukar förvärkarna öka och kännas tydligare.
 4. Förvärkar kan kännas obehagligt men gör inte ont, sammandragningen släpper oftast när kvinnan vilar.

Förvärkarna kommer oregelbundet och påverkar inte livmodertappen eller modermunnens öppningsgrad. Livmodertappen är nedersta delen av livmodern, en tapp som innan förlossningen är tre till fyra centimeter lång och som känns fast och bakåtriktad längst in i slidan.

 • Att trycka mot föderskans knän kan vara smärtlindrande.
 • När förvärkarna ökar i styrka sker en övergång till att förlossningen startar upp.
 • Sammandragningarna kanske håller i sig längre och blir smärtsamma men kommer fortfarande oregelbundet och glest.
 • När styrkan ökar påverkas också livmodertappen.
 • Den börjar mjukna, riktas framåt och förkortas.

Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn. Det bästa för dig som ska föda är att vara hemma och försöka vila så mycket som möjligt. Här kan du läsa mer om smärtlindring hemma. Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn.

 • Efter latensfasen börjar den aktiva fasen.
 • Värkarna kommer då regelbundet, ofta tre värkar på tio minuter och håller i sig i cirka en minut.
 • Livmodertappen har under latensfasen mjuknat, riktats centralt och utplånats.
 • Modermunnen, som är den inre delen av livmodertappen, har då vanligen öppnats till fyra centimeter.

Ibland kan också vattnet ha gått, men det är inte det vanligaste. Här kan du läsa mer om vattenavgång. De flesta kontaktar förlossningen i det här skedet då det oftast känns som att man behöver hjälp med smärtlindring. Här kan du läsa mer om smärtlindring på sjukhus.

Den aktiva fasen pågår tills modermunnen är öppen tio centimeter och också helt försvinner bakom barnets huvud. Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta. Vi har olika hjälpmedel som till exempel pilatesboll, gåbord och saccosäck på rummen för att underlätta.

Det är också viktigt att äta och dricka för att livmodern ska får energi att arbeta. Här kan du som partner vara ett viktigt stöd. Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta.

Under hela förlossningen kan partnern utgöra ett viktigt stöd genom till exempel närhet och massage. Att föda barn är en fysisk upplevelse men också en psykologisk. Vilken bakgrund, vilka förberedelser och förväntningar på födandet du har spelar roll för hur upplevelsen sedan blir. Att du läser den här texten är en del av förberedelsen, men att gå på någon av våra öppna informationsträffar i Solna eller Huddinge är också något vi rekommenderar.

Att känna sig lugn och trygg är det allra viktigaste, även för din partner. När modermunnen är helt öppen börjar nedträngnings och utdrivningsfasen. Barnets huvud ska tränga ner till bäckenbotten och om det är din första vaginala förlossning är det normalt att det tar ett par timmar.

 • Den här delen av förlossningen är intensiv och du upplever ett ökat tryck mot ändtarmen.
 • Under nedträngningsfasen är vår målsättning att det alltid ska vara en barnmorska eller en undersköterska med inne på rummet.
 • När barnets huvud står mot bäckenbotten går det som regel inte att hålla emot kroppens reflex att krysta.
You might be interested:  När Är Det Påsklov I Malmö?

Många kvinnor tycker det är skönt att få hjälpa till och att snart vara framme vid födseln. Vid utdrivningsskedet finns alltid en barnmorska med inne på rummet. Det är fortfarande gynnsamt att byta positioner med hjälp av tyngdlagen. Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på.

Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på. Långsamma stykningar över ryggen kan kännas avslappnande. Under krystandet föds lite av barnets huvud fram för att sedan glida tillbaka i värkpausen. Det är bra för vävnaderna i underlivet att försiktigt tänjas ut.

Värme hålls mot underlivet i det här skedet, något som både är smärtlindrande och förebygger bristningar. Det är viktigt med kommunikation mellan dej som föder och barnmorskan. Barnets huvud ska födas fram långsamt och gärna vänta så kroppen föds på nästa värk.

 1. När du föder barn kommer du med hjälp av personalen prova dig fram mellan olika ställningar.
 2. Det kommer bli tydligt var du och bebisen trivs, och vad som fungerar för er.
 3. Det går aldrig att säga att en förlossnignsställning är bättre än en annan, det beror helt på situationen.
 4. Ibland behöver föderskan hjälp att få kraft och då är det bättre med en upprätt position, och andra gånger behöver det gå långsammare och då kan en liggande ställning vara att föredra.

Här är ett bildspel med exempel på olika förlossningsställningar. Det nyfödda barnet kan med fördel komma direkt hud mot hud mot dig som nybliven mamma, här kan du läsa mer om det.
Visa hela svaret

Vilket sjukhus i Stockholm är bäst att föda på?

Siffror från Medicinska Födelseregistret för 2016.

Klipp totalt % Först-föderskor
Hela Sverige 6,1 11,3
Södersjukhuset 4,9 8,8
BB Sophia 2,8 5,1
Karolinska Sjukh. 6,5 11,2

Visa hela svaret

I vilken vecka tillhör man förlossningen?

Födslar – Varje år föds ungefär 110 000–120 000 barn varje år barn i Sverige. Mellan 1 och 2 procent av dessa är tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Drygt 40 procent av alla nyblivna mammor är förstföderskor. De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor.

Drygt 5 procent av barnen föds för tidigt (prematura), före 37 fullgångna graviditetsveckor. Av dem är det drygt 900 barn som föds före graviditetsvecka 32. Knappt 7 procent “går över tiden” och föder barn efter 42 fullgångna graviditetsveckor (tabell 1). I Sverige finns idag omkring 40 förlossningskliniker med kompetens för att vårda gravida, födande och nyblivna mammor och deras nyfödda barn.

Omkring 10 procent av alla nyfödda vårdas på en neonatalavdelning, till exempel om barnet är för tidigt fött eller om det behöver extra vård efter förlossningen.
Visa hela svaret

När tillhör man förlossningen NÄL?

Information till patienter – Förlossningsavdelning: Vid kontroll eller inskrivning på Förlossningsavdelningen får 1 – 2 anhörig/partner/stödperson medfölja. Barn får inte medfölja. Antenatalavdelning: En frisk närstående får besöka inneliggande patient. Barn får inte medfölja.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att ligga på förlossningen?

Högkostnadsskydd när du är inlagd på sjukhus – Du som är inlagd på sjukhus betalar en avgift som enligt lag får vara högst 110 kronor per dygn. I vissa regioner finns det ytterligare begränsningar i hur mycket du behöver betala när du är inlagd på sjukhus, till exempel om du är inlagd under en längre tid.
Visa hela svaret

Får man ta med sig barn till förlossningen?

Ändrade rutiner på grund av covid-19 – Om du som är gravid och du som är blivande medförälder eller närstående har symtom på covid-19 när ni kommer till sjukhuset testas ni genom ett antigentest. Antigentest är ett slags snabbtest som personalen tar på sjukhuset.

 • Två närstående, inklusive du som är blivande medförälder, får vara med under förlossningen om ni är friska.
 • Om du som ska föda har covid-19 kan du få ha med dig en närstående med covid-19, men ni får bara ha milda symtom.
 • Det är vårdpersonalen som bestämmer om en person med covid-19 kan vara med dig under förlossningen.

Om det går bra ska munskydd bäras och den närstående får inte lämna rummet under förlossningen. Vi är angelägna om att stödja dina önskemål så långt vi kan, gällande exempelvis smärtlindring och förlossningsställning och hjälpa dig att få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt.

papper om din blodgruppering legitimation födelseplan/förlossningsbrev kläder och blöjor till bebisen eventuellt ombyte till dig och din partner personliga toalettartiklar mat till partnern babyskydd (bilbarnstol för bebis) till hemfärden

Under förlossningen är det viktigt att tillföra vätska och energi. Vi serverar nyponsoppa, juice och saft. I lugnare skede av förlossningen kan du få smörgåsar och även varm mat. För din partner finns tillgång till kyl och frys samt mikrovågsugn. Vi bjuder på kaffe och te.
Visa hela svaret

Får pappan sova över på BB?

Miljö Vi har eftervårdsrum på plan 4, plan 9 samt på Hotell Mörby. Samvård Du som partner får alltid sova kvar efter att barnet fötts. Vi strävar efter att hålla ihop er som familj under hela vårdtiden. Parkering Parkering finns utanför entrén. När ni kommer till oss kan ni få en QR kod som ger er rabatt på parkeringen och då blir Maxtaxa 150:-/dygn.

För att använda QR koden måste ni ladda ner appen Apcoa Flow. Betalning sker via app eller P-automat och ni står själva för parkeringsavgiften. P-automaten tar betalkort. Här kan du se kostnaden för parkering! WIFI Wifi finns. Lösenord får du på plats. Mat Tala om för oss om du har specifika allergier. På morgonen finns en frukostbuffé ca 7:00-9:30.

Lunch och middag värms i mikrovågsugn. Partner/medföljare erbjuds mat under vårdtiden. Det finns även ett kylskåp avsett för inneliggande familjer att förvara medhavd mat/dryck. Matrester slängs i särskilt förvaringskärl i matsalen för återvinning till biogas.

 1. Foto/filmning På BB Stockholm råder förbud mot att filma eller fotografera personal och andra på våra avdelningar utan samtycke.
 2. Ostnad Mamma betalar 110 kr per dygn från inskrivning till hemgång (fr.o.m.1 januari 2023 höjs patientavgiften till 120 :-/dygn) Partner/medföljare betalar 250 kronor per dygn från ankomst.

När barnet sedan är fött betalar partner/medföljare 800 kronor per dygn. I priset ingår mat, dryck, sovplats, sängkläder och handdukar. Vi tar inte emot kontanter så betala gärna med kontokort. Fakturering är möjlig. Vårdtid Vi rekommender alla att stanna sex timmar efter födseln, därefter varierar vårdtiden utifrån behov.

 1. När välbefinnandet hos mor och barn kan säkerställas lämnar man BB och kommer tillbaka för återbesök en till tre dagar senare.
 2. Du kan även ringa och ställa frågor dygnet runt (tonval 3) eller boka besök till vår specialistmottagning (tonval 2) om du vill träffa någon personligen.
 3. Hemgång Innan ni går hem ska ni ha fått tider för återbesök samt veta var ni ska vända er vid frågor.

Besök Det råder tillsvidare förbud för besök inklusive syskon på våra avdelningar (även Hotell BB). Det är för att ni som familj skall få så mycket lugn och ro som möjligt under vårdtiden och pga infektionsrisken. Då vårdtiden är kort rekommenderar vi att ni använder tiden hos oss att i lugn och ro lära känna er nya familjemedlem så att ni känner er trygga när det är dags att åka hem.

 1. Egna kläder Under förlossningen har vi vita sjukhusrockar att låna ut, men efteråt så är det de egna kläder som gäller under BB-tiden.
 2. Inga sjukhusrockar i korridor och matsal.
 3. Faderskapsintyg Ni som inte är gifta blir efter hemkomst kallade att skriva under ett faderskapsintyg på stadsdelsförvaltningen.

Namn Ni som föräldrar har tre månader på er att bestämma namn till ert barn. När ni kommer hem får ni papper hemskickade som ni fyller i och skickar in till Skatteverket. Vårdbehov efter hemgång BB Stockholm ansvarar för mammans och barnets hälsa upp till en vecka efter födseln.

Från och med dag åtta är det BVC som tar över hälsorådgivningen gällande barnet och barnmorskemottagningen eller husläkare som tar över hälsoansvaret för mamman. Vid akuta tillstånd ring 112 eller närmaste gynakut. Apotek Vid huvudentré på plan 3 Måndag-fredag kl.08:00-18:00 Lördag kl.10:00-15:00 Söndag stängt På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.

Café

Kvinnokliniken plan 4 Huvudentrén plan 3 Hotell Mörby

Pressbyrån Finns vid huvudentrén Måndag-fredag kl.06:30-20:00 Lördag-söndag kl.09:00-19:00 På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.
Visa hela svaret

Kan min mamma vabba när jag är på förlossningen?

Kan jag vabba mina barnbarn? Jag har talat med min chef som tipsade om att jag kan “vabba” mina barnbarn. Deras pappa är ensamstående och har det körigt ibland. Ja, det kan du. Rätten till vård av barn är huvudsakligen riktad mot barnets föräldrar. En förälder kan överlåta rätten till en annan nära anhörig som vill avstå från att arbeta för att vårda barnet.

 1. Föräldern som vill överlåta sin rätt ska tala om det vid anmälan till Försäkringskassan som då skickar hem en blankett om överlåtelse av tillfällig föräldrapenning.
 2. Blanketten ska fyllas i både av dig som ansöker om ersättningen och föräldern.
 3. Om du har rätt till tillfällig föräldrapenning har du också rätt till ledighet under den tid du uppbär denna förmån.

På Försäkringskassans hemsida finner du mer information. Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. : Kan jag vabba mina barnbarn?
Visa hela svaret

Måste pappan vara med på förlossningen?

Delaktiga pappor viktigt vid förlossning När Tillhör Man Förlossningen Stockholm En förlossning är en stor händelse för både den blivande mamman och pappan, och deras upplevelse kan påverka anknytningen till barnet. En ny studie från Lunds universitet och Karolinska institutet visar nu att många pappor har en negativ förlossningsupplevelse, de känner sig inte delaktiga utan upplever sig mest vara i vägen.

Barnmorskor måste bli bättre på att involvera dessa pappor vid förlossning, och också tydligt erbjuda alternativ till traditionell liggande eller halvsittande förlossningsställning, menar Li Thies-Lagergren som har genomfört studien. Li Thies-Lagergren är barnmorska vid Helsingborgs lasarett och medicine doktor vid Institutionen för Hälsovetenskaper, Lunds universitet.

Hon disputerade vid Karolinska institutet 2013 med en avhandling om förlossning på pall (upprätt ställning) jämfört med traditionell horisontell förlossningsställning. Hon studerade effekten av en sådan förlossning på kvinnan och barnet, samt kvinnornas upplevelse av förlossningen.
Visa hela svaret

Hur mycket öppen för att få stanna?

Latensfasen är den första delen av förlossningen när kvinnan börjar känna regelbundna, smärtsamma värkar som tilltar i styrka efterhand. När livmodertappen har öppnat sig 4–6 centimeter tar det aktiva öppningsskedet vid. Då ska livmodertappen gå från delvis öppen vid 4–6 cm till helt öppen vid 10 cm.
Visa hela svaret

You might be interested:  Pass Hur Lång Tid Lund?

Får man blöjor på BB 2022?

Att ta med Ta med kläder till dig och din partner/medföljare som främjar hud mot hud med barnet, det vill säga kläder med öppning fram såsom en mjuk skjorta eller tröja med dragkedja (den vita sjukhusrocken används endast under själva födseln), tofflor, hygienartiklar och eventuellt högtalare så att du kan spela din favoritmusik.

Parkering Parkering finns utanför entrén. När ni kommer till oss kan ni få en QR-kod som ger er rabatt på parkeringen och då blir Maxtaxa 150:-/dygn. För att använda QR-koden måste ni ladda ner appen Apcoa Flow, Betalning sker via app eller P-automat och ni står själva för parkeringsavgiften. P-automaten tar betalkort.

Här kan du se kostnaden för parkering! WiFi WiFi och lösenord finns på plats. Mat Meddela eventuella allergier vid ankomst. Vårdtid Vi rekommendar alla att stanna sex timmar efter födseln, därefter varierar vårdtiden utifrån behov. När välbefinnandet hos mor och barn kan säkerställas lämnar man BB och kommer tillbaka för återbesök en till tre dagar senare.

 1. Du kan även ringa och ställa frågor dygnet runt (tonval 3) eller boka besök till vår specialistmottagning (tonval 2) om du vill träffa någon personligen.
 2. Ostnad Mamma betalar 110 kr per dygn från inskrivning till hemgång (fr.o.m.1 januari 2023 höjs patientavgiften till 120 :-/dygn).
 3. Partner/medföljare betalar 250 kronor per dygn från ankomst.

När barnet sedan är fött betalar partner/medföljare 800 kronor per dygn. Utöver vården i samband med födelsen så står vi för måltider, handdukar, lakan, bindor och blöjor. Vi tar inte emot kontanter, betala gärna med kort. Fakturering är också möjlig. Foto och film Hos oss råder förbud mot att fota och filma personal och andra patienter utan samtycke.
Visa hela svaret

Kan man välja att föda var man vill?

Förlossning i Sverige – Du kan själv välja förlossningsklinik i Sverige, men ibland kan du bli hänvisad till en annan om det inte finns plats på den du har valt. Några regioner erbjuder ett ekonomiskt bidrag vid hemmaförlossning under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda.
Visa hela svaret

Vad kostar det att ligga på sjukhus i Stockholm?

Frågor och svar om patientavgifter i Stockholms län Innehållet gäller Stockholms län Här har vi samlat vanliga frågor som handlar om patientavgifter i Stockholms län. Om du har en fråga som inte finns med här kan du ringa 1177 eller logga in och ställa din fråga.

Frågor om frikort och högkostnadsskydd Jag har betalat 1500 kr i patientavgift, jag har hört att man inte ska betala mer än 1200 kronor. Kan jag få tillbaka 300 kronor? Högkostnadsskyddet innebär att du inte ska behöva betala mer än 1200 kronor i patientavgift för öppenvård under en 12-månadersperiod.

Om du har betalat ett högre belopp än du ska har du rätt att få tillbaka pengarna. Kontakta den eller de mottagningar som du har besökt efter att du kommit upp i högkostnadsbeloppet. De ska hjälpa dig att få pengarna tillbaka. Det är vårdgivaren som ska återbetala, inte regionen.

 1. Om det gäller en mottagning på sjukhus eller en mottagning som drivs i Region Stockholms regi (SLSO) kontaktar du deras patientkontor.
 2. Jag har frikort, gäller det om jag söker vård i andra regioner? Ja, har du ett frikort utfärdat i Stockholm gäller det i hela landet.
 3. Skulle du ha ett frikort från en annan region ska det gå att använda för vård i hela Stockholms län också.

Du kan även visa det för vårdgivaren direkt i mobilen (via 1177.se, övriga tjänster – logga in på din sida). Jag har fått vård i en annan region och hade då inte mitt frikort med mig. Nu har det kommit en faktura. Hur gör jag? Kontakta den vårdgivaren och fråga dem hur de vill se ditt frikort.

Ta en skärmdump från 1177.se via e-tjänster (från dator). Ta en bild via mobilen. Ta kopia på det fysiska kortet. Kontakta för ett utdrag på frikortet.

Efter det kan du be dem makulera fakturan. Mottagningar på sjukhusen och mottagningar som har avtal med Region Stockholm (SLSO) har egna patientkontor eller ekonomiavdelningar som du kan kontakta i dessa frågor. Jag har vårdats i en annan region, hur gör jag för att få avgifterna stämplade/registrerade i mitt frikort? Du har rätt att få avgiften registrerad vid ett senare tillfälle.

ditt personnummer besöksdatum vårdgivare/mottagning du träffat läkare, sjuksköterska eller liknande

Du kan även kontakta vår support för frikort: 08- 123 401 10, mån-fre 10-11 Jag har varit hos tandläkaren, gäller inte mitt frikort då? Jag har ju betalat 1200 kronor. Nej, det finns olika sorts frikort. Tandvården har ett eget frikort (se mer på www.tlv.se).

har fått ett intyg om tandvårdsstöd har remiss från läkare inom sjukvården om att tandvården är en del i din sjukdomsbehandling.

Hur länge gäller ett frikort? Det gäller under 12 månader som räknas från ditt första besök. Exempel: Du gör ditt första vårdbesök 25 april 2022. Den 10 oktober samma år har du betalat totalt 1200 kronor för dina vårdbesök. Då får du ett frikort och betalar inget för besöken i öppenvård till och med 24 april året 2023.

Vårdgivaren har satt fel datum på mitt frikort, hur gör jag för att få det rättat? Om du har kvar kvitton så kan du få hjälp att rätta till det. Kontakta din vårdgivare eller mejla till, Jag var inlagd på sjukhus, men de vill inte registrera avgiften i mitt frikort. Gäller inte högkostnadsskyddet när man är inlagd på sjukhus? Nej, högkostnadsskyddet gäller bara för besök inom öppenvård.

Vård som du får på ett sjukhus när du är inlagd hör till slutenvård. Jag har betalat 250 kronor för inkontinenshjälpmedel men min vårdcentral vill inte registrera det i mitt frikort, är det rätt? Avgiften för inkontinenshjälpmedel ska föras in i ditt frikort för öppenvård.

Detta får dock mottagningen bara göra en gång under en 12-månadersperiod. Jag har haft ett inplastat frikort, som jag nu har tappat, hur gör jag nu? Kontakta vårdgivaren som gav dig frikortet (eller den vårdgivare du var hos sist) och fråga om de har kvar uppgifterna som behövs för att få ett nytt frikort.

Jag har frikort men har fått en faktura för ett läkarbesök, hur gör jag? Kontakta den vårdgivaren och fråga dem hur de vill se ditt frikort. Olika vårdgivare godkänner olika bevis på att du har frikort. När du har fått svaret kan du visa ditt frikort på ett antal olika sätt:

Ta en skärmdump från 1177.se via e-tjänster (från dator). Ta en bild via mobilen. Ta kopia på det fysiska kortet. Kontakta för ett utdrag på frikortet.

Efter det kan du be dem makulera fakturan. Mottagningar på sjukhusen och mottagningar som har avtal med Region Stockholm (SLSO) har egna patientkontor eller ekonomiavdelningar som du kan kontakta i dessa frågor. Jag har frågor om en faktura/inbetalningskort och undrar var jag ska vända mig.

 1. Har du frågor angående en faktura ska du vanligtvis vända dig till den mottagning som du besök.
 2. Mottagningar på sjukhusen och mottagningar som har avtal med Region Stockholm (SLSO) har egna patientkontor eller ekonomiavdelningar som du kan kontakta i dessa frågor.
 3. Jag har haft 2000 kronor i obetalda fakturor för öppenvård.

Jag har nu betalat avgifter motsvarande 1200 kronor och därför fått frikort. Övriga fakturor har jag fått makulerade men jag måste ändå betala påminnelseavgifter och inkassokostnader. Kan detta verkligen stämma? Påminnelse- och inkassokostnader ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård.

 • Det finns därför ingen skyldighet för vårdgivare och inkassoföretag att makulera fakturor när det gäller obetalda påminnelseavgifter och inkassobetalningar.
 • Frågor om uteblivet besök Vad är det för avgift för uteblivet besök och när måste jag senast lämna återbud till ett bokat besök? Vården tar ut en avgift om du inte avbokar ditt besök i tid.

Det gäller även för dig som har frikort, är över 85 år eller är målsman till barn under 18 år. Uteblivandeavgiften är på 400 kronor och tas ut i följande fall:

om du inte kommer till ett planerat vårdbesök om du lämnar återbud mindre än 24 timmar före besöket om du lämnar återbud mindre än 72 timmar före en operation

Om du kommer för sent och mer än halva besökstiden har gått, har vårdgivaren också rätt att debitera uteblivandeavgift. Observera att läkare och sjukgymnaster som får ersättning enligt särskild lag har rätt att sätta andra tidsfrister för återbud. Är du 18 år eller äldre kostar det 110 kronor om dagen när du är inskriven på ett sjukhus.
Visa hela svaret

I vilken vecka är barnet färdigutvecklat?

I vecka 36 är din bebis färdigutvecklad, lanugohåret har försvunnit och det finns bara rester kvar av fosterfettet. Hur du kan känna om bebisen redan förflyttat sig ner i bäckenet, varför det är viktigt och hur du kan hantera rädslor inför förlossningen kan du läsa här!
Visa hela svaret

När räknas man som fullgången graviditet?

Graviditet efter vecka 41 – att gå över tiden En graviditet räknas som fullgången mellan 37 och 41 hela veckor. För en del fortsätter graviditeten efter 41 hela veckor. Det kallas för att gå över tiden. I den här texten kan du läsa mer om vilka rutiner som gäller när graviditeten går över tiden.

Ungefär tio graviditeter av hundra går över tiden. Det är oklart varför det blir så för en del. Att gå över tiden kan också kallas för överburen graviditet eller prolongerad graviditet. Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Du kan inte själv påskynda att en förlossning ska starta. Passa på att vila och ta det lugnt under tiden du väntar.

Tänk på att för att fylla på energi inför förlossningen. Besök på förlossningsavdelningen När du är gravid går du på regelbundna, Det sista besöket på barnmorskemottagningen sker någon gång efter att du har passerat 40 fullgångna veckor. Därefter får du komma till förlossningsavdelningen istället.

Du kan fortsätta graviditeten och vänta på att förlossningen kan starta av sig själv. Du kan,

En del kan behöva föda barnet med, om något gör det mest lämpligt. Men det är ovanligt. Det kan vara olika rutiner i olika regioner. En kan visa vad som passar bäst. Dessutom kan barnmorskan eller läkaren känna efter om livmodertappen börjar bli redo för förlossning.

 • Barnets hjärtslag kontrolleras med en så kallad,
 • Du som är gravid kan själv vara med och påverka vad som passar dig bäst.
 • Diskutera igenom de olika alternativen tillsammans med en läkare.
 • Mer om graviditetens längd och att gå över tiden Innan graviditetsvecka 20 brukar alla foster växa lika mycket.
 • Då är det ganska lätt att räkna ut hur länge du har varit gravid.

Barnmorskan mäter hur stort fostret är med hjälp av, Fostrets storlek talar om när det bör födas. Det går också att räkna ut efter uppgifter om senaste mens. Men undersökning med ultraljud är ett säkrare sätt att beräkna födelsedatum. Det datum barnet beräknas att födas är inte exakt.

 1. Allt från 37 veckor till 41 veckor räknas som fullgången graviditet.
 2. Vad startar en förlossning? Vad som gör att förlossningen sätter igång är inte helt klart, men är viktiga.
 3. Barnet producerar vissa hormoner när hen är färdig att födas.
 4. Livmodern påverkas mer av hormoner och redo för värkar när graviditeten är fullgången.
You might be interested:  Hur Säger Man Strömming I Göteborg?

Vad påverkar en graviditet att gå över tiden? Varför en del graviditeter går över tiden är inte helt klart. Men för en del kan det vara större sannolikhet att graviditeten går över tiden. Det är mer troligt att graviditeten går över tiden om ett eller flera av följande påståenden stämmer in på dig som är gravid:

Dina tidigare graviditeter har gått över tiden. Det är första gången du är gravid. Du är äldre än 30 år. Sannolikheten ökar med åldern. Din genetiska mamma har haft graviditeter som har gått över tiden. Barnet i magen är en, Du har,

Att gå över tiden innebär oftast inga problem. Men det finns några komplikationer som är mer vanliga. Därför får man gå på extra kontroller i slutet av graviditeten. Det här är exempel på komplikationer som kan uppstå när graviditeten går över tiden:

Barnet har mer tid att växa. Det kan i sin tur öka risken för komplikationer om barnet väger mer än 4,5 kg. Moderkakan kanske inte fungerar lika bra som tidigare. Det kan göra att barnet får för lite näring och får svårare att syresätta sig under förlossningen. Mängden fostervatten kan minska. Det kan vara ett tecken på att moderkakan fungerar sämre. Barnet kan bajsa i fostervattnet. Då kan barnet få bajs i luftvägarna i samband med förlossningen. En läkare kan behöva suga rent i luftvägarna. Barnet kan också tillfälligt behöva syrgas och hjälp med andningen.

En del barn kan ha lite underhudsfett och kan se rynkiga ut i huden. Det går över på ett par veckor efter förlossningen. En del ser detta som en välkommen paus. Du kanske kan ta det lugnt, läsa och förbereda dig inför förlossningen och det nya livet. Några dagar eller veckor hemma i lugn och ro kan kännas skönt.

Du som är gravid kanske har och känner dig otymplig, vilket kan vara jobbigt.Du kan prata med barnmorskan om hur du känner.

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Ibland måste en förlossning av olika anledningar hjälpas igång. Det kan till exempel vara för att graviditeten går över tiden eller för att du som är gravid får havandeskapsförgiftning.

Det finns olika metoder för att starta igång en förlossning. Första delen av förlossningen är det vanligast att vara hemma. När värkarna blir starkare och kommer oftare kan det vara dags att ta sig till sjukhuset. Men hur vet man när det är dags? Här får du råd om hur du ska göra. När du har fött barn händer det mycket i kroppen.

Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn. : Graviditet efter vecka 41 – att gå över tiden
Visa hela svaret

Får pappan stanna på BB Corona?

Information om covid-19 för dig som ska föda barn i Västernorrland Innehållet gäller Västernorrland Här finns information för dig som ska föda barn i Västernorrland om vad läget med covid-19 innebär inför förlossning. Det finns också information om vad som gäller för dig som ska föda barn och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

 1. Det är viktigt att du berättar för vårdpersonalen om du har innan eller vid ditt besök.
 2. På det sättet kan personalen skydda sig och får möjlighet att ta hand om dig på ett säkert sätt utan risk för smittspridning.
 3. Nya regler gäller för dig som är gravid och din partner eller närstående.
 4. Det beror på läget med covid-19.

Det tas snabbtest på alla inneliggande patienter och medföljande partner. Om testet visar positivt och din partner ej har symtom covid-19 får hen stanna kvar på förlossningen. Blir det eftervård på BB får hen åka hem. Din partner kan vara med under förlossningen Om partnern vid inskrivning på förlossningen tar ett snabbtest på och det är positivt men inga symtom påvisas så kan hen stanna kvar på förlossningen.

 • Om testet visar positivt med symtom covid-19 måste partner lämna avdelningen.
 • Besöksförbud på BB avdelning Din partner får följa med till BB, i mån av plats, men för alla andra är det besöksförbud för att minska risken för att vårdpersonal och andra patienter smittas av covid-19.
 • Vid vistelse på förlossning och BB gäller att ni inte ska uppehålla er i allmänna utrymmen mer än nödvändigt.

Vad gäller vid kejsarsnitt? Du som är gravid och din partner kommer tillsammans till sjukhuset. Din partner kommer att få vara med under operationen och hela familjen får vara tillsammans. Du som ska föda barn i Västernorrland och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 Din förlossning kommer att ske i ett isoleringsrum om du som är gravid har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.
Visa hela svaret

Vad kostar det att ligga på BB NÄL?

Mottagningarna – Gynekologi/Gynekologisk onkologi Patient och partner/närstående ska vara friska, det vill säga inte ha några symtom på covid-19. På grund av trånga väntrum erbjuds både patient och partner/närstående munskydd vid besöket. Mottagningen för gravida och nyförlösta Patient och partner/närstående ska vara friska, det vill säga inte ha några symtom på Covid-19.

 1. Både patient och partner/närstående ska ha munskydd vid besöket för att skydda er då vi har små trånga undersökningsrum.
 2. För mer information, prata med din barnmorska eller kontakta mottagningen.
 3. BB-avdelningen ligger i anknytning till förlossningsavdelningen och hit kommer ni några timmar efter att barnet fötts.

Här stannar mamman och friska barn (och ibland en anhörig) under varierande tid, efter både normal och komplicerad förlossning. Vi arbetar utifrån ett helhetstänk för familjen. Vården riktas till mor och barn med stöd av anhörig. Om ni har behov av råd kring mamma, barn, amning eller matning efter ni har gått hem från BB och innan ni har fått första kontakten med BVC kan ni ringa till BB:s rådgivningstelefon.

 1. Om allt varit normalt och mor och barn mår bra åker ni vanligen hem efter en eller två nätter.
 2. Om det varit en komplicerad förlossning kan ni behöva en längre vårdtid.
 3. Vid vårdtid under 48 timmar får ni tid för återbesök på BB-mottagningen.
 4. Om ni har enkelrum kan en anhörig stanna tillsammans med mor och barn.

För övernattande anhörig tas en avgift på 200 kr. Då ingår kvällsfika, frukost och sängkläder. Mat till mamman för hela dygnet ingår. Om ni vill ha med er egen mat finns ett kylskåp och mikro på avdelningen. Under covid-19-pandemin får syskon till det nyfödda barnet inte komma på besök.

Hygienartiklar Kläder som underlättar vid amning till exempel amningsbh och knäppbar skjorta Kläder och filt till barnet Bilbarnstol inför hemgång

Ev. egna läkemedel Ev. bärsjal

Här arbetar barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor, barnsköterskor och lokalvårdare. Barnläkare och förlossningsläkare kommer till avdelningen vissa tider under dagen. Lena Andersson, avdelningschefTelefon: E-post: OBS! E-post bör inte användas för kommunikation som handlar om patientärenden.
Visa hela svaret

Får pappan vara med på ultraljud?

Anhörig/partner åter välkommen att följa med på ultraljud Innehållet gäller Kronoberg Från och med den 26 juli får en partner eller annan medföljande anhörig vara med på ultraljudsundersökning. Under pandemin har partner/anhörig kunnat närvara digitalt via videomöten men är nu åter välkommen att på plats få se de första bilderna av fostret.
Visa hela svaret

Får förkyld partner följa med på förlossning?

Information till dig som ska föda barn Du som ska föda barn är välkommen till förlossningen, oavsett om du är frisk eller har symptom som kan vara orsakade av coronavirus. En frisk partner/anhörig samt ytterligare en stödperson får följa med. Du som ska föda barn är välkommen till förlossningen oavsett om du är frisk eller har symptom som kan vara orsakade av coronavirus.

Om du har symptom görs en läkarbedömning och provtagning för att se om det är en infektion eller inte. Alla födande har enkelrum på förlossningen. En frisk partner/anhörig samt ytterligare en stödperson är välkomna. Gravida som vårdas inneliggande på antenatalavdelning eller BB avdelning får ha en vuxen medföljande person.

Samma sak gäller öppenvårdsbesök på specialistmödravården, centrum för fostermedicin, återbesöksmottagningen och auroramottagningen. Tolk och doula är välkomna att vistas på vårdavdelning och mottagning vid behov. På alla avdelningar råder besöksförbud.

Webbredaktör: Granskare: Susanne Albertsson, Chefbarnmorska Uppdaterad: 2022-10-07

: Information till dig som ska föda barn
Visa hela svaret

När tillhör man förlossningen Danderyd?

Om du tror att förlossningen har startat, kanske för att du har fått smärtsamma sammandragningar eller vattnet har gått, ring oss. Vi ger råd och planerar tillsammans när du behöver komma in.
Visa hela svaret

I vilken vecka räknas man som höggravid?

När är man höggravid? – Att vara höggravid kan vara riktigt kämpigt. Kroppen blir mer och mer otymplig och du kan känna dig oerhört trött. Dessutom är det en olidlig längtan efter att få träffa och lära känna din lilla bebis. Men när räknas man egentligen som höggravid? Det dröjer faktiskt till mellan graviditetsvecka 35 och 36.

Det är alltså bara under ungefär den sista månaden som du räknas som höggravid. Detta ses som graviditetens slutspurt och snart är du i mål! Det är inte så vanligt att barnet föds innan du räknas som höggravid. Endast 5% av alla barn föds prematura (innan vecka 37). Bara 900 av dessa föds innan graviditetsvecka 32.

Du kan läsa mer om denna fakta och statistik på,
Visa hela svaret

När är det störst chans att föda?

Många firar sin födelsedag under våren – Många i dagens Sverige firar sin födelsedag under våren. Av personerna födda under perioden 1945–2002 är vårmånaderna mars, april och maj vanligast. De infaller nio månader efter juni–augusti som är och länge har varit semestermånader.
Visa hela svaret

Hur vet man när förlossningen närmar sig?

Vaginal förlossning En vaginal förlossning brukar delas in i flera delar eller faser som det kallas. Faserna kallas latensfas, öppningsskede, utdrivningsskede och efterbördsskede. En film om hur en förlossning går till. Barnet ligger inne i livmodern och ska födas ut genom slidöppningen.

 • Längst ner i livmodern finns livmodertappen.
 • Den har en öppning som går ner i slidan.
 • I slutet av graviditeten blir livmodertappen mjukare.
 • För att barnet ska kunna komma ut behöver livmodertappens öppning bli större.
 • Då blir livmodertappen kortare och plattare.
 • När livmodertappen har öppnat sig färdigt brukar hålet vara ungefär tio centimeter stort.

Då kan barnet komma ner i slidan. Livmodertappen kan också kallas livmoderhals. Första delen av förlossningen brukar kallas latensfasen. Det är en lugnare fas där kroppen förbereder sig. Latensfasen kan ta tjugo timmar och ibland ännu längre tid. Det vanligaste är att förlossningen börjar med,

 1. Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning.
 2. Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet.
 3. De ska göra så att livmodertappen mjuknar, blir kortare och börjar öppna sig.
 4. Det brukar komma mer flytningar än tidigare.
 5. Det kan också komma segt slem.
 6. Ibland kallas sådant slem för slempropp.

Alla märker inte av någon slempropp. En del förlossningar startar med att fosterhinnorna brister så att det rinner fostervatten ur slidan. I början brukar värkarna kännas ungefär som, De brukar vara oregelbundna, alltså att det är olika lång tid mellan dem.
Visa hela svaret