När Öppnar Framdörrarna På Bussarna I Uppsala?

Dela Den 9 februari upphör de flesta av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19 och då öppnas alla de främre dörrarna på bussar i Uppsala län. Sedan den 14 januari har bussresenärer fått stiga på via de bakre dörrarna och den främre delen av bussarna har varit avspärrade.

När framdörrarna nu öppnas kan man åter betala för sin resa ombord. – Vi är glada över att kunna öppna framdörrarna igen och hälsa alla resenärer välkomna tillbaka. Med öppna dörrar blir det smidigare på- och avstigningar och mer plats ombord på bussarna, säger Karin Svingby, trafikdirektör vid Trafik och samhälle Beslutet att öppna dörrarna har fattats i samråd med trafikföretagen, som är förarnas arbetsgivare.

– Kollektivtrafik är ett hållbart och prisvärt sätt att resa, nu fortsätter vi resan mot nöjdare resenärer och punktligare trafik. Det blir en nystart för alla som vill ha valmöjligheten att resa hela eller delar av resan tryggt, smidigt och hållbart, säger Karin Svingby.
Visa hela svaret

När öppnar bussarna framdörren?

Tips för ett enklare resande – Till dig som reser lite oregelbundet och vill hålla det enkelt – här kommer några tips: Tillfällig enkelbiljett En prisvärd enkelbiljett som köps i förväg hos våra försäljningsombud. Biljetten säljs till och med 31 oktober och måste användas inom 30 dagar.

 • Lågtrafikbiljett En prisvärd 30-dagarsbiljett för dig som kan resa då det få som reser.
 • Biljetten gäller vardagar före klockan 6.00, mellan kl 9.00 och 15.00 och efter klockan 19.00.
 • Dessutom lördag, söndag och helgdag.
 • Reskassa i UL-appen Det flexibla alternativet för dig som reser då och då.
 • Ladda reskassan i appen och få bra pris på enkelresor.

Buss på karta i UL-appen Se var din buss befinner sig på kartan i realtid och när den närmar sig din hållplats. Du ser bussarna både från “sök resa” eller “sök hållplats”. Spara din favoritresa eller varför inte en biljett i vår app Reser du samma sträcka ofta? Spara den som favorit så hittar du dem under menyn “Favoriter”.
Visa hela svaret

När stängs framdörrarna på bussen?

Nu stängs framdörrarna på bussarna igen Det har varit flera anmälningar och skyddsstopp i busstrafiken efter oro för covid-smitta hos förarna. Därför stänger nu SL framdörrarna så alla passagerare måste gå på via bakdörrarna, liksom de var tidigare under pandemin.
Visa hela svaret

När öppnar bussarna igen?

Från 26 april kan du stiga på vid framdörren igen på de bussar som har skyddsglas. Detta är ett steg mot en normalare kollektivtrafik och målet är att alla bussar ska kunna öppna framdörrarna på sikt. När du stiger ombord ska du blippa ditt resekort som tidigare och du som har en mobilbiljett ska blippa den mot den nya biljettläsaren för mobilbiljetter. Håll utkik efter den gröna dekalen på bussen som visar att du ska stiga på vid framdörren. Kan man köpa biljetter ombord igen? De biljetter som kan köpas på bussarna som öppnar upp framdörrarna är enkel- och 24-timmarsbiljetter. Det går inte betala med kontanter, köpa 30-dagarsbiljett, fritidsbiljett eller ladda reskassa ombord. Enklast och snabbast köper du din enkelbiljett, 24-timmarsbiljett eller 30-dagarsbiljett i X-trafiks app och betalar med betalkort eller Swish. ​Kom ihåg att din mobilbiljett ska vara köpt och aktiverad innan du stiger ombord.
Visa hela svaret

Hur länge kommer bussarna vara gratis?

Efter det kan du inte längre använda biljetten, utan behöver köpa en ny för att kunna resa med våra bussar. Du som har köpt en VL-biljett efter den 30 januari 2022 behöver använda den inom 1 år från det datum du köpt biljetten.
Visa hela svaret

När öppnar bussarna framdörrarna 2022?

Den tillfälliga åtgärden förlängdes sedan. Efter torsdagens besked om att de flesta restriktioner i samhället lyfts den 9 februari, meddelar SL nu att framdörrarna återigen öppnas samma dag. Detta innebär att resenärer kan köpa enkelbiljett med reskassa och betalkort ombord på SL:s bussar.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vem Mördade I Malmö Skola?

När ska man släppa ut bussar?

Är begränsningen 50 km/h eller lägre måste du stanna upp och släppa fram bussen. Är fartbegränsningen högre än 50 km/h är det bussen som måste vänta på att kunna köra ut utan att störa trafiken. I stadstrafik är det därför alltid du som ska lämna företräde åt bussen när den vill svänga ut från hållplatsen.
Visa hela svaret

Vad ska jag göra om jag glömt något på bussen?

På bussen – Har du glömt något på bussen? Hittegods på buss hanteras av det trafikföretag som kör bussen. Kontaktuppgifter till olika trafikföretag hittar du längre ner på sidan.
Visa hela svaret

Vad har hänt med bussarna?

Buss : Ombyggnation av Västerbron påverkar linje 4, 54, 66, 74, 77, 94, 151, 153, 405, 726, 743 och 745 från och med 2 maj till och med 16 december. Innerstan: Innerstan: Lördag 10 december ca kl.12.30-00.00 påverkas busstrafiken av omlagda körvägar och indragna hållplatser på grund av Nobel.
Visa hela svaret

Varför går inte bussarna idag?

Orsaken är obehöriga i spårområdet.
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol på en buss?

Tips till resan Här hittar du svar på vanliga frågor och får tips på saker som kan göra din resa lite enklare. Du får inte dricka alkoholdrycker på bussar eller tåg. Med tanke på olycksrisken, kan du nekas att åka med om du är kraftigt berusad. Du får alltid ta med dig handbagage, sådant som du utan besvär kan bära själv. Gäller även hopfällbar mindre cykel, t ex microbike. Barnvagnar får tas med utan avgift om det finns plats i bussen. Barn i barnvagn reser alltid gratis tillsammans med betalande (gäller ej Vuxen + barnrabatt). Barn under 7 år bör ej resa ensamt. Den som reser utan giltig biljett får betala 1200 kronor i tilläggsavgift. Du är själv skyldig att se till att du har en giltig biljett. Särskilda kontrollanter gör regelbundet biljettkontroll där X-trafiks biljetter gäller. Vissa turer i busstidtabellen har en anmärkning som anger att den måste förbeställas. Det innebär att den inte körs om du inte har förbeställt din resa på 0771-49 79 39, senast två timmar före avresa. Turen körs sedan med taxi mellan ordinarie busshållplatser efter busslinjen.

Alla X-trafiks biljetter giltiga på sträckan kan användas. Du kan även köpa biljett ombord och betala kontant eller med kontokort, reskassa kan inte användas som betalning till taxi. Om du av någon anledning inte kommer att genomföra din resa måste du avboka den senast en timme före utlovad hämtningstid.

Om du inte avbokar kan du bli ersättningsskyldig för hela resekostnaden. När du reser på enkelbiljett i 1-3 zoner har du 2 timmar på dig att byta till annan buss eller X-tåg. Reser du i 4 zoner eller fler är bytestiden 4 timmar. Om du åker med en buss som har bälten är du enligt lagen skyldig att använda det. I vissa delar av kollektivtrafiken kan du ta med din cykel. Två stycken hundar, katter eller andra sällskapsdjur får du ta med dig utan extra kostnad. Reser du med fler än två betalar du 30 kronor per djur för övriga. Skyltar visar var i bussen/ X-tåget du får sitta med djur. Om du förlorar ditt resekort eller om det går sönder kan du byta ut det. Om du tappat eller glömt något ombord finns mer information I appen “X-trafik” kan du se var bussen och tåget befinner sig. Appen laddar du ned gratis i din appbutik. När du köper ett helt nytt kort på kundcenter eller X-tåg betalar du en kortavgift på 30 kronor.

 • När du sedan laddar kortet igen tillkommer ingen kostnad.
 • En ledsagare åker gratis på X-trafiks bussar och X-tåget tillsammans med färdtjänstberättigad som har X-trafiks “ledsagarbiljett”.
 • Den färdtjänstberättigade betalar vanlig biljett.
 • Du som köpt din biljett av X-trafik och behöver hjälp vid byte mellan buss-tåg, tåg-tåg eller färdtjänst-tåg kan få det utan kostnad vid stationerna i Bollnäs, Gävle, Ockelbo, Hofors, Hudiksvall, Gnarp, Ljusdal, Sandviken och Söderhamn.

För att boka din ledsagning ringer du 0771-9 10 10 9 minst 24 timmar innan du ska resa. Bokningar kan göras på vardagar kl.06.00-22.00, lördagar och söndagar kl 09.00-22.00. De flesta av våra busslinjer körs med bussar utan trappor. I reseplaneraren på hemsidan finns information om vilka bussar som har trappor.

 1. Sådana turer har anmärkningen X.
 2. Du kan också ringa kundservice på 0771-9 10 10 9 för att få denna information.
 3. Är gott men inte tillåtet att äta på bussarna.
 4. Du som behöver en rullstol eller rollator för att ta dig fram, får naturligtvis ta med den när du åker med oss.
 5. Har du färdbevis för ledsagare, åker ledsagaren gratis.

Rullstolsgaranti finns och det innebär att du som inte kan resa med den buss du planerat, på grund av platsbrist, skadad ramp/hiss eller liknande, har möjlighet att få hjälp med taxi via Serviceresor på tel.0771-49 79 39. Tänk på att använda reflex när det är mörkt och ta ett steg framåt mot trottoarkanten när bussen närmar sig.

 1. Ha även resekort eller annat betalmedel redo när du stiger ombord.
 2. Du får inte ha rullskridskorna på eller åka ombord.
 3. Skälet är säkerhet för dig och andra.
 4. Rökning samt nyttjande av e-cigarett är från 1 juli 2019 enligt lag inte tillåten varken ombord på bussar och tåg eller vid busshållplatser, perronger och utanför stationer.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Parkera I Helsingborg?

För att en anslutning ska kunna upprätthållas krävs minst 5 minuters bytestid mellan buss-buss, 10 minuter mellan buss-tåg och 10 minuter mellan tåg-tåg. Tala med föraren eller tågvärden om du vill byta, så får du hjälp vid förseningar. Enkelbiljett, 30-dagarsbiljett och årsbiljett kan användas som delbetalning vid resa som startas eller avslutas inom biljettens giltighetsområde med X-trafiks bussar och X-tåg.

 1. Tilläggsbiljett kan betalas med reskassa eller kontokort.
 2. Den gäller för omstigning vid direkt resa, inte för återresa.
 3. För varje zongräns som passeras betalar man 20 kr för vuxen och förmånstagare och 10 kr för studerande och 7-19 år.
 4. Vissa av våra X-tåg är utrustade med en tyst avdelning.
 5. Där ska den som vill ha lugn och ro för att arbeta eller vila i första hand kunna sitta.

Upp till 2 vuxna över 20 år och upp till 4 barn under 16 år reser till priset av 1 vuxen och 1 barn (minst en vuxen och ett barn måste resa med för att rabatten ska kunna nyttjas).Ytterligare barn i barnvagn kan ej tas med gratis. Erbjudandet gäller för enkelbiljetter och 24-timmarsbiljetter i alla zoner.

Ombordpersonalens växelkassa är begränsad och är därför skyldig att växla högst 100 kronor vid köp av biljetter ombord. Tillsvidare kan du inte betala med kontanter ombord. Ombord på X-trafiks bussar och X-tåg surfar du gratis. Det enda du behöver göra är att koppla upp dig mot “X-trafik” och godkänna användarvillkoren.

För att surfupplevelsen ska bli så bra som möjligt för alla ombord får varje kund en surfpott. Vårt mål är att surfpotten ska räcka hela resan för de allra flesta. På bussarna får man 100 MB, vilket räcker ungefär till detta: • Lyssna på musik 1, 5–3 timmar • Surfa 30–60 minuter • Titta på film 10–20 minuter På X-tågen får man 200 MB/dygn,
Visa hela svaret

Hur mycket böter får man om man inte har busskort?

Hur fungerar en biljettkontroll? – Skånetrafiken utför kontroller på alla bussar och tåg i Skåne samt på tåg som kör över till Danmark på Öresundsbron. Tågpersonal som arbetar ombord gör kontroller vid varje resa och ibland görs det också extrakontroller.

Våra kontrollanter har ofta uniform så att de är lätta att känna igen. Om kontrollanterna är civilklädda ska de alltid kunna legitimera sig med en ID-bricka. Vid en kontroll tittar vi på alla kunders biljetter för att se om de är giltiga för resan. Om du inte har en giltig biljett vid en biljettkontroll utfärdar kontrollanten eller tågvärden en tilläggsavgift.

Sedan 17 maj 2021 är tilläggsavgiften 1500 kronor.
Visa hela svaret

Vad kostar det att åka buss i Uppsala?

Reskassa vuxen

Enkelbiljett reskassa Pris Giltighet
en zon 27 kr 75 min
två zoner 54 kr 90 min
tre zoner 81 kr 120 min
fyra zoner 108 kr 120 min

Visa hela svaret

När öppnas framdörrarna SL?

SL öppnar framdörrarna den 9 februari – Region Stockholm.
Visa hela svaret

Vilka tider jobbar biljettkontrollanterna?

Biljettkontrollanter Stockholm ISS levererar biljettkontrolltjänster för Storstockholms Lokaltrafik. Uppdraget innebär att genomföra biljettkontroller på trafikslagen buss, tunnelbana, pendeltåg och lokalbanor. Vi har nu fått tillfälligt utökat uppdrag och behöver därmed fler kontrollanter till vår verksamhet.

Då vår verksamhet växer söker vi nu nya medarbetare till vår biljettkontrollverksamhet. Vi söker både medarbetare på heltid, deltid samt extra vid behov. Arbetsuppgifter Biljettkontrollantens huvudsakliga ansvar är att kontrollera biljetter för resenärerna (idag utgörs de av SL-Accesskort, Appbiljett och SMS-biljett).

Det finns två typer av biljettkontroller som kommer att utföras, ombordkontroll samt utpasseringskontroll. Biljettkontrollanten utfärdar även en tilläggsavgift till den resenär som vid kontroll reser utan giltig biljett. Som biljettkontrollant är det av stor vikt att ge god kundservice och svara på resenärernas frågor.

Arbetstid Arbetet innebär skiftgång, tidig morgon,dag och kväll samt helger. Vi bedriver verksamhet under årets alla dagar. Önskade kvalifikationer Vi ser att du har tidigare erfarenhet från ett serviceyrke där kunden står i fokus. Du behöver ha mycket goda kunskaper i svenska tal och skrift och talar bra ISS levererar biljettkontrolltjänster för Storstockholms Lokaltrafik.

Uppdraget innebär att genomföra biljettkontroller på trafikslagen buss, tunnelbana, pendeltåg och lokalbanor. Vi har nu fått tillfälligt utökat uppdrag och behöver därmed fler kontrollanter till vår verksamhet. På grund av att vår verksamhet växer söker vi nu nya medarbetare till vår biljettkontrollverksamhet.

 1. Vi söker både medarbetare på heltid, deltid samt extra vid behov.
 2. Arbetsuppgifter Biljettkontrollantens huvudsakliga ansvar är att kontrollera biljetter för resenärerna (idag utgörs de av SL-Accesskort, Appbiljett och SMS-biljett).
 3. Det finns två typer av biljettkontroller som kommer att utföras, ombordkontroll samt utpasseringskontroll.
You might be interested:  Vad Händer I Umeå I Veckan?

Biljettkontrollanten utfärdar även en tilläggsavgift till den resenär som vid kontroll reser utan giltig biljett. Som biljettkontrollant är det av stor vikt att ge god kundservice och svara på resenärernas frågor.

 • Arbetstid
 • Önskade kvalifikationer
 • Personliga egenskaper
 • Vi erbjuder
 • Som en av världens största arbetsgivare erbjuder ISS goda utvecklingsmöjligheter inom organisationen.

Arbetet innebär skiftgång, tidig morgon,dag och kväll samt helger. Vi bedriver verksamhet under årets alla dagar. Vi ser att du har tidigare erfarenhet från ett serviceyrke där kunden står i fokus. Du behöver ha mycket goda kunskaper i svenska tal och skrift och talar bra engelska.

 • Friskvårdsbidrag
 • Lön och pension enligt kollektivavtal
 • Kraftigt subventioner på massage tre gånger/år
 • Rabatter på träningsanläggningar

En arvodistanställning (tidsbegränsad anställning). Som biljettkontrollant kommer du att få utbildning och bli certifierad. Är du intresserad? Ansök idag, intervjuer sker löpande och tjänsterna kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum. Rekryteringsprocessen inkluderar både tester och intervjuer. Särskild vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet för tjänsten.

 1. För att söka tjänsten, klicka på knappen nedan.
 2. Har du frågor om tjänsten:
 3. Välkommen med din ansökan!

: Biljettkontrollanter Stockholm
Visa hela svaret

Vilka bussar måste man gå på där fram?

Påstigning fram i Göteborg – I många år har resenärer kunnat gå på genom vilken dörr som helst på bussarna i Göteborg. I samband med att framdörrarna öppnas införs en ny regel om att påstigning sker fram i bussen och avstigning där bak, precis som i övriga regionen.

– När resenärer går på fram blir det ett bättre flöde i bussen. Dessutom kan föraren vara ett stöd och svara på frågor, samtidigt som föraren också kan kontrollera att resenären visar sin biljett vid automaten vid framdörren, säger Anna Johansson, i ett pressmeddelande. Den nya regeln gäller på de flesta busslinjer i Göteborg, med undantag för linjer där det är så högt resande att det skulle stoppa upp trafiken om alla gick på genom framdörren.

Följande linjer är undantagna: 16, 16X, 17, 18, 19, 25, 50, 52, 58, 59 och 60, 62. Genomförandet sker stegvis. Publicerad: 28 september 2021 10:57 : Nu öppnas framdörrarna på bussar och spårvagnar
Visa hela svaret

Har bussar alltid företräde?

Vad gäller för bussars företräde och vid plankorsning? När en buss ska lämna en hållplats är du skyldig att minska hastigheten och stanna om det behövs för att lämna bussföraren företräde. (3 kap 45 § Trafikförordningen) Den regeln gäller på vägar där högsta tillåten hastighet är 50 km/tim eller lägre.
Visa hela svaret

När ska man släppa ut bussar?

Är begränsningen 50 km/h eller lägre måste du stanna upp och släppa fram bussen. Är fartbegränsningen högre än 50 km/h är det bussen som måste vänta på att kunna köra ut utan att störa trafiken. I stadstrafik är det därför alltid du som ska lämna företräde åt bussen när den vill svänga ut från hållplatsen.
Visa hela svaret

Vilka bussar måste man gå på där fram?

Påstigning fram i Göteborg – I många år har resenärer kunnat gå på genom vilken dörr som helst på bussarna i Göteborg. I samband med att framdörrarna öppnas införs en ny regel om att påstigning sker fram i bussen och avstigning där bak, precis som i övriga regionen.

När resenärer går på fram blir det ett bättre flöde i bussen. Dessutom kan föraren vara ett stöd och svara på frågor, samtidigt som föraren också kan kontrollera att resenären visar sin biljett vid automaten vid framdörren, säger Anna Johansson, i ett pressmeddelande. Den nya regeln gäller på de flesta busslinjer i Göteborg, med undantag för linjer där det är så högt resande att det skulle stoppa upp trafiken om alla gick på genom framdörren.

Följande linjer är undantagna: 16, 16X, 17, 18, 19, 25, 50, 52, 58, 59 och 60, 62. Genomförandet sker stegvis. Publicerad: 28 september 2021 10:57 : Nu öppnas framdörrarna på bussar och spårvagnar
Visa hela svaret

När öppnas framdörrarna SL?

SL öppnar framdörrarna den 9 februari – Region Stockholm.
Visa hela svaret

När får man åka gratis på bussarna?

Barn som ännu inte fyllt 7 år reser alltid gratis i sällskap med en betalande kund. Från 7 års ålder får barn resa ensamma med våra bussar och tåg. Barn som reser till och från skola med eget skolkort får så klart vara yngre än så.
Visa hela svaret