När Kommer Uss Kearsarge Till Stockholm?

När Kommer Uss Kearsarge Till Stockholm
USS Kearsarge visar musklerna i Stockholm inför Nato-övning När Kommer Uss Kearsarge Till Stockholm När det 257 meter långa amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsage gjorde entré i Stockholm var det många som släppte vad de hade för händerna för att beskåda spektaklet. Baltopsövningens 45 fartyg, 75 flygplan samt cirka 7 000 personer från 13 länder i all ära.

 • Men mäktigast av allt är ändå det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsage.
 • Det var iallafall det som drog flest blickar till sig när det anlände till Stockholm igår.
 • Hamnen var på plats och körde en närgången båttur.
 • Amerikanska stridsfartyget USS Kearsarge i centrala Stockholm.
 • Amerikanskt Nato-fartyg ligger i Stockholm inför militärövning.

USS Kearsarge – den 257 meter långa krigsmaskinen anländer Stort krigsfartyg fotograferat från Södermalm i Stockholm. Amfibiefartyget USS Kearsarge ligger ankrat på Stockholms ström inför militärövningen Baltops 2022. Det 257 meter långa amfibiestridsfartyget USS Kearsage ingår i Stockholms stadsbild fram till söndag.

 1. Foto: Loke Johansson.
 2. Se också: Då fartyget är för stort för att ligga i Frihamnen ligger det nu på Stockholms ström utanför Fotografiska muséet, tills det är dags att kasta loss på söndag för deltagande i Natoövningen Baltops 22 som äger rum i mellersta och södra Östersjön.
 3. En övning som pågår till och med den 17 juni.

Här får vi höra statsministerns och försvarsministerns tankar kring besöket. – Det är klart att det här året, med en Natoansökan från både Finland och Sverige, så blir det en annan laddning kring det. Det här blir en tydlig markering om stödet till Sverige och Finland.
Visa hela svaret

När kommer USS Kearsarge?

Den amerikanska flottans amfibiefartyg USS Kearsarge anländer till Helsingfors för ett hamnbesök 5 – 8 augusti. USS Kearsarge är ett 257 meter långt amfibiefartyg av Wasp-klass. Fartyget har bland annat flera helikoptrar och mindre landstigningsfartyg. Bild: En tillfällig flygförbudszon. Övningsverksamheten fortsätter i norra Östersjön och utanför Västra Nylands kust USS Kearsarge och dess besättning fortsätter att öva på norra Östersjön och i Hangö och Obbnäs med den finska marinen 8 – 19 augusti. USS Arlington och USS Gunston Hall samt komponenter från US Marine Corps (22nd Marine Expeditionary Unit) kommer också att delta i övningarna.

 1. Övningarna består av flera partiella enheter till havs och på Hangö udd och områden kring Obbnäs.
 2. Målet med övningen är att utveckla samverkansförmågan och kompatibiliteten mellan den finska marinen och Förenta staternas flotta och marinkår samt Finlands förmåga att ge värdnationsstöd.
 3. Marinen deltar i övningarna med trupper och fartyg från Marinstaben, Nylands brigad, Kustbrigaden och Kustflottan.

Uttis jägarregemente kommer att stödja trupptransporter med NH90 -helikoptrar tillsammans med Chinooks och Blackhawks från USA. Dessutom kommer trupptransporter att stödjas av AH-1Z Viper och UH-1Y Venom helikoptrar från USS Kearsarge. Flygvapnet kommer att delta i övningarna med F/A-18 Hornet multirollsjaktplan. Bild:: USS Kearsarge övar med Marinen tillsammans i Östersjön.
Visa hela svaret

När lämnar USS Kearsarge Stockholm?

Här lämnar jättefartyget USS Kearsarge Stockholm Här lämnar jättefartyget USS Kearsarge Stockholm Uppdaterad 5 juni 2022 Publicerad 5 juni 2022 Efter en helg i Stockholm var det på söndagen dags för jättefartyget USS Kearsarge att lämna Stockholm. Fartyget, som varit för stort för att ligga i Frihamnen, har stått på redden i Stockholms ström men har nu lämnat.

USS Kearsarge är ett av fartygen som tagit sig till Sverige för Baltops 2022, en militärövning där 16 nationer och Nato deltar. Totalt medverkar ett 40-tal fartyg, 70 flygplan och omkring 7 000 personer. Men störst av fartygen är USS Kearsarge – 257 meter långt. Se när fartyget lämnar Stockholm i klippet ovan.

Uppdaterad 5 juni 2022 kl 18:43 Publicerad 5 juni 2022 kl 17:02 SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.
Visa hela svaret

Hur länge kommer USS Kearsarge vara i Stockholm?

USS Kearsarge är ett av de internationella fartyg som kommer att delta i den stora stridsövningen Baltops 2022. Fartyget har varit i drift i den amerikanska flottan sedan 1993 och är lite över 250 meter långt.16 länder kommer att delta i Baltops 2022 som håller på 5 – 17 juni.
Visa hela svaret

När kommer krigsfartyget till Stockholm?

Den 2-5 juni står Stockholm värd för ett fyrtiotal örlogsfartyg som besöker staden i samband med övningen Baltops 22. Det stora fartyget närmast är HMS Trossö. Foto: Rebecca Landberg/Försvarsmakten Fartygen ska delta i en inledande övningskonferens i samband med marinövningen Baltops 22.

 • De första fartygen beräknas anlända 2 juni mellan klockan 12.00 och 14.00.
 • Resterande fartyg kommer 3 juni från omkring klockan 06.00 på morgonen.
 • Vid lunchtid planeras samtliga fartyg vara förtöjda vid kaj.
 • Örlogsbesöket pågår 2-5 juni.
 • De kommer ligga förtöjda vid Stadsgårdskajen, Skeppsbron, Skeppsholmen, Norr mälarstrand, Värtahamnen och Frihamnen.

Det är inte möjligt att gå ombord på fartygen. Detaljer om ankomsttider och förtöjningsplatser finns här: www.stockholmshamnar.se/fartygslista Under söndag förmiddag, med start runt klockan 08.30 kastar fartygen loss.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Öppnar Sen Anmälan Lund?

När kastar USS Kearsarge loss?

Samtliga samlade imorgon – Resterande fartyg kommer 3 juni från omkring klockan 06.00 på morgonen. Vid lunchtid planeras samtliga fartyg vara förtöjda vid kaj. Örlogsbesöket pågår den 2-5 juni. Allt enligt försvarsmaktens hemsida, Under söndag förmiddag, med start runt klockan 08.30 kastar fartygen loss. Detaljer om ankomsttider och förtöjningsplatser här,
Visa hela svaret

Var är USS Kearsarge?

Krigsfartyget ligger vid Ärtholmen i Helsingfors tills måndag. Det enorma fartyget är 247 meter långt – eller lika stort som två och en halv fotbollsplan. Det amerikanska krigsfartyget USS Kearsarge har anlöpt Helsingfors. Ombord på fartyget finns 2000 amerikanska soldater från marinkåren och flottan. När Kommer Uss Kearsarge Till Stockholm Bildtext Det amerikanska krigsfartyget är större än vanliga kryssningsfartyg. Bild: Antti Haanpää / Yle USS Kearsarge,Nato,Natostyrkorna,USA:s flotta,auxiliary vessel,Samarbete med Nato,Finlands natoansökning Ombord på krigsfartyget finns bland annat helikoptrar och mindre landstigningsfartyg. När Kommer Uss Kearsarge Till Stockholm Bildtext Fartyget samlade många nyfikna ögonpar. Bild: Susanna Pesonen / Yle USS Kearsarge,försvarsmakten,manövrer,krigsfartyg,Tunga kryssare (Marinen),Flotta,Helsingfors,Ärtholmen,Ärtholmen, Helsingfors Målet för stridövningarna är att utveckla samarbetet mellan Finland och USA.
Visa hela svaret

Var ligger det amerikanska krigsfartyget i Stockholm?

USS Arlington (LPD 24) utanför Islands kust under övningen Northern Viking tidigare i år. Foto: John Bellino/US Navy USS Arlington är ett amfibiestridsfartyg av San Antonio-klass som bland annat används för att transportera och landsätta trupper. USS Arlington är det tredje fartyget i den amerikanska flottan som är uppkallat efter Arlington i Virginia, platsen där försvarshögkvarteret Pentagon ligger.

 • Liksom sina systerfartyg, USS New York och Somerset, är fartyget namngivet till minne av attackerna den 11 september 2001.
 • Fartyget deltar fortlöpande i övningar med Nato- och partnerländer vilket bidrar till ökad stabilitet och säkerhet i Sveriges närområde.
 • Örlogsbesök genomförs kontinuerligt för att besättningarna ska kunna vila och för att fartygen ska kunna bunkra mat och andra förnödenheter efter en längre tid till sjöss.

Försvarsmakten har inga planerade samövningar med fartyget. USS Arlington ankommer till Stockholm på fredag och lämnar på måndag. Fartyget kommer att ligga i Frihamnen. Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Namn Ange ditt namn E-post Ange din e-postadress Meddelande Fyll i ditt meddelande Fax Tack för visat intresse! Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till [email protected], Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst. Namn Ange ditt namn E-post Ange din e-postadress Meddelande Fyll i ditt meddelande Fax Tack för visat intresse! Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare.
Visa hela svaret

Hur många jobbar på USS Kearsarge?

HBL besökte krigsfartyget USS Kearsarge: Flottan förberedde övningen på rekordtid Under söndagen besökte försvarsminister Antti Kaikkonen (C) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) krigsfartyget USS Kearsarge. HBL var även på plats och fick bekanta sig med den amerikanska flottans största landstigningsfartyg. Det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge kommer att delta i militärövningar utanför västra Nylands kust, mellan Hangö och Obbnäs. Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva Sara Björklund [email protected] 07.08.2022 19:40 UPPDATERAD 08.08.2022 10:00 Det amerikanska krigsfartyget USS Kearsarge har blivit en symbol för det täta militära samarbetet mellan Finland och USA, sedan det anlände till Finland för att delta i militärövningar.

Vi förberedde den här övningen på en månad. Vanligtvis tar det sex till tolv månader att förbereda en sådan här övning. Det var en utmaning att planera och förbereda sig inför övningen på så här kort tid, säger överste Paul Merida, Under söndagen besökte försvarsminister Antti Kaikkonen (C) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) fartyget, tillsammans med USA:s ambassadör i Finland, Douglas Hickey,

De visade en enad front och betonade vikten av ett finländskt Natomedlemskap och ett ökat militärt samarbete under besöket. Det här är första gången som USS Kearsarge besöker Finska viken. För drygt en månad sedan deltog fartyget i militärövningar vid den svenska kusten. USS Kearsarge är utrustat med ett tiotal attackflygplan av modellen AV-8B Harrier. Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva USS Kearsarge är ett landstigningsfartyg i Wasp-klass, som rymmer flera helikoptrar, stridsflygplan och mindre amfibiefartyg. Det 257 meterlånga fartygets besättning består av kring 2 000 amerikanska marinsoldater och sjömän.

 • Fartyget anlöpte hamnen vid Ärtholmen under fredagen.
 • Nästa vecka kommer USS Kearsarge och flera andra amerikanska fartyg att delta i en militärövning utanför västra Nylands kust, tillsammans med den finska marinen.
 • Det finländska försvaret har haft ett tätt samarbete med den amerikanska militären under våren och sommaren.

För senast en månad sedan deltog kring 200 amerikanska soldater i militärövningar i Sandhamn. – Takten på vårens övningar har varit snabb och vi kommer att fortsätta i samma takt på hösten. Vi har ett nära och praktiskt samarbete som fungerar väl, säger konteramiral Jori Harju, kommendör för Finlands marin. Under militärövningarna med den amerikanska flottan, stöder Uttis jägarregemente trupptransporter med NH90-helikoptrar tillsammans med Chinook- och Blackhawkhelikoptrar från USA. Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva Enligt försvarsminister Kaikkonen har den en gemensamma övningen har en stor symbolisk betydelse och visar stödet för ett finländskt Nato-medlemskap.

 1. Den har samtidigt en praktisk betydelse.
 2. USA:s försvarsstyrkor representerar en världsexpertis, som Finland nu får lära sig av.
 3. Men vi känner till de här områdena bra, så vi kan också lära dem någonting, säger Kaikkonen till HBL.
 4. Just nu ser Kaikkonen inget omedelbart hot för säkerheten i Östersjön, men han framhåller trots detta vikten av att ett fortsatt lugnt läge.

– Som Natomedlem skulle vi ha stöd från de övriga medlemsländerna i flera olika situationer, vilket skulle stärka säkerheten i Östersjön, säger Kaikkonen. Douglas Hickey, USA:s ambassadör i Finland, till höger, uttryckte sin tacksamhet för Finlands hängivenhet för att trygga säkerheten i Östersjön. Han besökte USS Kearsarge tillsammans med Pekka Haavisto och Antti Kaikkonen. Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva I onsdags höll den amerikanska senaten en omröstning om ratificeringen av Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

 • Endast en av de 95 senatorerna som röstade, röstade mot medlemskapen.
 • Både utrikesminister Haavisto och ambassadör Hickey betonade vikten av beslutet under besöket på USS Kearsarge.
 • Den amerikanska senatens omröstningen om Finlands Nato-medlemskap har fört våra länder ännu närmare, och jag hoppas att kustoperationen kan fortsätta i framtiden, säger Haavisto.
You might be interested:  När Får Uppsala Sommarlov 2022?

– USA och Finland är hängivna varandra, i alla frågor som rör försvar. Vi uppskattar Finlands hängivenhet för att trygga säkerheten i Östersjön och det europeiska landskapet, säger Hickey. : HBL besökte krigsfartyget USS Kearsarge: Flottan förberedde övningen på rekordtid
Visa hela svaret

När lämnar skeppen Stockholm?

Fartygen kommer in för att fylla på sina förråd och vila sin personal. De stannar till den 14 november.
Visa hela svaret

Hur djupt går ett hangarfartyg?

Nimitz-klass

Allmänt
Bredd i vattenlinjen 40,8 meter
Djupgående 12,5 meter (max)
Framdrift
Framdrift Atomdrift

Visa hela svaret

Finns det hangarfartyg i Sverige?

Under första världskriget visar det nyfödda flyget sina fördelar för spaning men även för strid. När framtidsplanerna för den svenska marinen läggs fram efter kriget involveras därför ett hangarfartyg. Resultatet blir en flygplanskryssare vid namn HMS Gotland som sjösätts 1933. Fartyget är det närmsta ett hangarfartyg som Sverige haft.
Visa hela svaret

Vilket är Sveriges största krigsfartyg?

HMS Belos (A214) är Sveriges största örlogsfartyg. Det är 104 meter långt, 18 meter brett och 6 000 ton tungt.
Visa hela svaret

Vilka krigsfartyg har Sverige?

Svenska örlogsfartyg

Klass Typ Antal
Göteborg Korvett 2
Stockholm Patrullbåt 2
Koster Minröjningsfartyg 5
Styrsö Minröjningsfartyg 4

Visa hela svaret

Hur länge är krigsfartyget i Stockholm?

Det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge är på väg till Stockholm, rapporterar DN. Dock är det oklart var det 257 meter långa fartyget kommer att få plats. Det är en bjässe vi pratar om. Som jämförelse kan nämnas att passagerarfärjan Viking Cinderella är 191 meter lång.

 • Vi får se om hon kommer in i frihamnen, hon är så stor att hon kanske får ligga utanför, säger marinens kommunikationschef Rebecca Landberg till DN.
 • Den amerikanska flottan skrev på Twitter i söndags att fartyget seglar in i Östersjön för att säkerställa säkerhet och stabilitet i regionen tillsammans med allierade och samarbetspartners.

I början av juni ska hon delta i Natoövningen Baltops, där även Sverige deltar. Övningen pågår mellan den 5 och 16 juni i mellersta och södra Östersjön samt på strandnära landövningsområden i Sverige, Tyskland, Polen och de baltiska staterna. Ett flertal utländska fartyg är redan nu i Östersjön och deltar i en Natoövning i Estland.
Visa hela svaret

När lämnar Nato fartygen Stockholm?

Natofartyg anländer till Stockholm – se när de lägger till i Frihamnen Natofartygen lade till i Frihamnen under fredagsförmiddagen. Foto: SVT Uppdaterad 11 november 2022 Publicerad 11 november 2022 Under fredagsförmiddagen lade tre Natofartyg till i Frihamnen i Stockholm.

De tre fartygen kommer från Nederländerna, Norge och Danmark och lägger till i Stockholm för att låta besättningen vila upp sig och fylla på sina förråd. De tre fartygen stannar i Stockholm över helgen och kastar loss den 14 november. Se när fartygen lägger till i Frihamnen i videon. Uppdaterad 11 november 2022 kl 17:54 Publicerad 11 november 2022 kl 14:30 SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet.

Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. : Natofartyg anländer till Stockholm – se när de lägger till i Frihamnen
Visa hela svaret

Är det militärövning?

I år blandades nya delar in för att bli bättre på att skjuta ner hot i Under 2023 håller Försvarsmakten flera stora övningar. Då kommer cirka 3 000 värnpliktiga att kallas till repetitionsutbildning. Kallelsen kommer sex månader innan det är dags att inställa sig.
Visa hela svaret

Hur länge pågår baltops?

Baltops är en årligen återkommande marinövning. Årets upplaga genomförs den 5-16 juni i mellersta och södra Östersjön samt på strandnära landövningsområden i Tyskland, Sverige, Polen och de baltiska staterna.
Visa hela svaret

Var ligger USS Kearsarge i Stockholm?

Jättefartyget USS Kearsarge glider in i Stockholms skärgård Cirka 70 meter längre än en vanlig Finlandsfärja gör att USS Kearsarge syns rejält när den tar sig genom Stockholms skärgård. Och flera väntade vid Furusund för att se fartyget passera, se mer i videon.

 1. Foto: Tomas Blideman, SVT Uppdaterad 3 juni 2022 Publicerad 2 juni 2022 Det gigantiska amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge är på Sverigebesök.
 2. Med lotshjälp trängde de sig fram mellan kobbar och skär i Stockholms skärgård för att anlöpa Stockholm på torsdag eftermiddag.
 3. Flera entusiaster var på plats vid Furusund för att se fartyget passera, se mer i videon ovan.

I dagarna firar Marinen 500 år och i samband med det och en Nato-övning är bland andra ett 40-tal andra fartyg USS Kearsarge på besök i Stockholm. Det enorma landstigningsfartyget är 257 meter långt, att jämföra med exempelvis Vikinglines fartyg Cinderella som är 191 meter lång. Foto: Fredrik Björkholm/SVT Uppdaterad 3 juni 2022 kl 15:18 Publicerad 2 juni 2022 kl 15:00 SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. : Jättefartyget USS Kearsarge glider in i Stockholms skärgård
Visa hela svaret

Är USS Kearsarge ett hangarfartyg?

För andra fartyg med samma namn, se USS Kearsarge, USS Kearsarge under återhämtningen av Mercury 9, 1963. USS Kearsarge (CV/CVA/CVS-33) var ett av 24 hangarfartyg av Essex -klass som byggdes för amerikanska flottan under andra världskriget, Fartyget var det tredje i amerikanska flottan med det namnet, döpt efter en ångslup från inbördeskriget,

 1. Earsarge togs i tjänst i mars 1946.
 2. Hon modifierades i början av 1950-talet till ett attackhangarfartyg (CVA) och deltog i Koreakriget varefter hon mottog två battle stars,
 3. I slutet av 1950-talet modifierades hon igen och blev ett ubåtjakthangarfartyg (CVS).
 4. Earsarge fungerade som återhämtningsfartyg för de två sista bemannade rymduppdragen i Mercuryprogrammet 1962-1963.
You might be interested:  Vad Kostar Museum I Stockholm?

Hon avslutade sin karriär med att tjänstgöra i Vietnamkriget varefter hon mottog fem battle stars. Hon utrangerades 1970 och såldes för skrotning 1974.
Visa hela svaret

Hur länge är hangarfartyget i Stockholm?

USS Kearsarge i New York 2017. Foto: TT Uppdaterad 17 maj 2022 Publicerad 17 maj 2022 Det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge är på väg till Stockholm, rapporterar DN. Dock är det oklart var det 257 meter långa fartyget kommer att få plats.
Visa hela svaret

Vilket är världens största krigsfartyg?

USS Enterprise

/td> USS Enterprise (CVN-65) patrullerar i persiska viken under Operation Desert Fox. Allmänt Typ Hangarfartyg Varv Newport News Shipbuilding and Drydock Company Före Kitty Hawk -klass Efter Nimitz -klass Tekniska data Deplacement 73 000 standard, 93 000 lastad Längd 342 m Bredd Skrov 40,5 m och flygdäck 78,4 m Djupgående 12 m Framdrift Kraftkälla 8x A2W-reaktor Prestanda Hastighet 33,6 knop Räckvidd Obegränsad Beväpning Flygplan 90, vanligen 70

USS Enterprise (CVN-65), tidigare CVA(N)-65, även informellt benämnd som Big-E, är ett pensionerat hangarfartyg i USA:s flotta som vid sin sista tjänstgöring var USA:s äldsta hangarfartyg, Då fartyget togs i tjänst år 1962 var det det första atomdrivna hangarfartyget i världen, det andra atomdrivna örlogsfartyget i världen (efter USS Long Beach ) och det åttonde fartyget i USA:s flotta att heta USS Enterprise,

Fartyget tillhörde atlantflottan och hade sin hemmabas i Naval Station Norfolk, Virginia, USS Enterprise var som tidigare nämnt det äldsta fartyget i tjänst i USA:s flotta om man bortsåg från segelfartyget USS Constitution från 1700-talet. Fartyget var med sina 342 meter världens största och längsta örlogsfartyg, en titel fartyget fortfarande innehar.

Det var dock bara det elfte tyngsta efter de efterföljande hangarfartygen i Nimitz -klassen,
Visa hela svaret

Är USS Kearsarge ett hangarfartyg?

För andra fartyg med samma namn, se USS Kearsarge, USS Kearsarge under återhämtningen av Mercury 9, 1963. USS Kearsarge (CV/CVA/CVS-33) var ett av 24 hangarfartyg av Essex -klass som byggdes för amerikanska flottan under andra världskriget, Fartyget var det tredje i amerikanska flottan med det namnet, döpt efter en ångslup från inbördeskriget,

 1. Earsarge togs i tjänst i mars 1946.
 2. Hon modifierades i början av 1950-talet till ett attackhangarfartyg (CVA) och deltog i Koreakriget varefter hon mottog två battle stars,
 3. I slutet av 1950-talet modifierades hon igen och blev ett ubåtjakthangarfartyg (CVS).
 4. Earsarge fungerade som återhämtningsfartyg för de två sista bemannade rymduppdragen i Mercuryprogrammet 1962-1963.

Hon avslutade sin karriär med att tjänstgöra i Vietnamkriget varefter hon mottog fem battle stars. Hon utrangerades 1970 och såldes för skrotning 1974.
Visa hela svaret

Var ligger USS Kearsarge i Stockholm?

Jättefartyget USS Kearsarge glider in i Stockholms skärgård Cirka 70 meter längre än en vanlig Finlandsfärja gör att USS Kearsarge syns rejält när den tar sig genom Stockholms skärgård. Och flera väntade vid Furusund för att se fartyget passera, se mer i videon.

Foto: Tomas Blideman, SVT Uppdaterad 3 juni 2022 Publicerad 2 juni 2022 Det gigantiska amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge är på Sverigebesök. Med lotshjälp trängde de sig fram mellan kobbar och skär i Stockholms skärgård för att anlöpa Stockholm på torsdag eftermiddag. Flera entusiaster var på plats vid Furusund för att se fartyget passera, se mer i videon ovan.

I dagarna firar Marinen 500 år och i samband med det och en Nato-övning är bland andra ett 40-tal andra fartyg USS Kearsarge på besök i Stockholm. Det enorma landstigningsfartyget är 257 meter långt, att jämföra med exempelvis Vikinglines fartyg Cinderella som är 191 meter lång. Foto: Fredrik Björkholm/SVT Uppdaterad 3 juni 2022 kl 15:18 Publicerad 2 juni 2022 kl 15:00 SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. : Jättefartyget USS Kearsarge glider in i Stockholms skärgård
Visa hela svaret

Var ligger det amerikanska krigsfartyget i Stockholm?

USS Arlington (LPD 24) utanför Islands kust under övningen Northern Viking tidigare i år. Foto: John Bellino/US Navy USS Arlington är ett amfibiestridsfartyg av San Antonio-klass som bland annat används för att transportera och landsätta trupper. USS Arlington är det tredje fartyget i den amerikanska flottan som är uppkallat efter Arlington i Virginia, platsen där försvarshögkvarteret Pentagon ligger.

Liksom sina systerfartyg, USS New York och Somerset, är fartyget namngivet till minne av attackerna den 11 september 2001. Fartyget deltar fortlöpande i övningar med Nato- och partnerländer vilket bidrar till ökad stabilitet och säkerhet i Sveriges närområde. Örlogsbesök genomförs kontinuerligt för att besättningarna ska kunna vila och för att fartygen ska kunna bunkra mat och andra förnödenheter efter en längre tid till sjöss.

Försvarsmakten har inga planerade samövningar med fartyget. USS Arlington ankommer till Stockholm på fredag och lämnar på måndag. Fartyget kommer att ligga i Frihamnen. Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

 • Namn Ange ditt namn E-post Ange din e-postadress Meddelande Fyll i ditt meddelande Fax Tack för visat intresse! Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare.
 • Du kan även skicka ditt meddelande till [email protected],
 • Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats.
 • Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst. Namn Ange ditt namn E-post Ange din e-postadress Meddelande Fyll i ditt meddelande Fax Tack för visat intresse! Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare.
Visa hela svaret