När Flyttade Aik Till Solna?

När Flyttade Aik Till Solna
Derbyna i Svenska Cupen duggar tätt för Bajen. Efter segern mot Djurgården är det dags att försöka upprepa bravaden från i fjol – i kväll drabbar AIK och Hammarby samman på Friends Arena i Solna. Här lär du känna “Gnaget” närmre inför kvartsfinalmötet.

 1. Allmänna Idrottsklubben bildades den 15 februari 1891, några veckor före Djurgårdens IF, och är därmed storasyskon i det tvillingparet.
 2. Grundandet skedde på Biblioteksgatan 8 i centrala Stockholm, nära Olympiastadion där man också länge spelade sina hemmamatcher.1937 stod Råsunda klar, och då flyttade AIK Fotboll till Solna vilket medförde att resten av klubben också administreras därifrån sedan dess.

Visst var den forna nationalarenan för stor många gånger, men betongen avskräckte inte och “Gnaget” har vunnit den allsvenska publikligan flest gånger av alla. På planen har man också skördat en hel del framgångar, med elva SM-guld och åtta cuptitlar.

Hösten 2012 invigdes ersättande Friends Arena bortåt Ulriksdal till, och det är ett stadion som Bajensupportrarna har goda minnen från. Första publikfesten blev bandyfinalsegern mot Sandviken inför 38 474 och i fjol såg 41 063 cupgruppfinalen och det första länsderbyt klubbarna mellan AIK och Hammarby på närmare sex år, vilket ju slutade med att Kennedy Bakircioglu och Johan Persson vände på tillställningen.

De allsvenska matcherna slutade med var sin hemmaseger, och när det nu är dags för ännu en cupdrabbning men i kvartsfinal ska vi titta på vad som hänt i den svartgula truppen sedan Erik Israelssons avgörande nick i höstas. Offensivt har AIK tappat två riktiga profiler.

 1. Henok Goitom lämnade i jakt på ett nytt äventyr utomlands, och eftersom han ännu inte fått klart med en ny klubb har det spekulerats i en återkomst fram till sommarfönstret, men än så länge är han klubblös.
 2. Mohamed Bangura, den långkastande sierraleoniern som såldes till Celtic 2011 och nu gjort en tredje sejour i AIK, har sålts till kinesiska Dalian Yifang.

Bakåt har “Gnaget” mindre kännbara tapp; supporterfavoriten Kenny Pavey gick till Assyriska medan Alex Pereiras lån från AFC United avslutats. Redan under sensommaren försökte AIK få dispens från förbundet för att värva Eero Markkanen, då den finländske anfallarens kontrakt med Real Madrid (dit han ju gjorde en spektakulär övergång) brutits.

 • Det gick i stöpet och 197 centimeter långe Markkanen fick istället spela i hemlandets RoPS resten av fjolårssäsongen.
 • Nu är han däremot tillbaka i AIK, och där framme har man också förstärkt med förre Elfsborgsanfallaren Denni Avdić som senast var utlånad från AZ Alkmaar till likaledes holländska Heracles.

På mitten har AIK fått in irakiske landslagsmannen och förre Örebro-liraren Ahmed Yasin, närmast från danska AGF, och mångsidige 22-åringen Amin Affane som därmed är tillbaka i Sverige efter spel utomlands, senast i tyska Arminia Bielefeld. Defensivt har AIK nöjt sig med att värva Degerfors ytterback Daniel Sundgren, son till AIK-guldhjälten från 1992, Gary.

 1. Nyförvärven har fått en bra start på 2016, inte minst Affane, som gjorde två riktigt fina distansmål med vänsterdojan i första träningsmatchen mot Vasalund.
 2. På lägret i Dubai blev det bara ett mål mot Midtjylland, Molde och FC Köpenhamn, men också bara två insläppta.
 3. Därefter var man tillbaka på Skytteholm och via 4-1 mot seriemästarna Norrköping, med två mål av Avdić, visade man att 4-5 mot VIF var en engångsföreteelse (i en reservbetonad retur på Nya Parken blev det 0-2-förlust).

I cupgruppen som man tagit sig till via 6-0 mot Ekerö i höstas inledde AIK mot Varberg inför 2632, och hallänningarna bjöd skapligt motstånd, men den i gruppspelet framgångsrike Fredrik Brustad ordnade 1-0 och Avdić 2-0 innan BoIS reducerade. Enda riktiga uppkomlingen i denna fas, Tenhult, blev en munsbit – samma siffror som mot Ekerö inomhus i Jönköping.

 1. AIK behövde därmed bara en poäng mot Falkenberg, och det blev tre efter 2-1 och mål av Yasin och Haukur Hauksson.
 2. Faktiskt är det första gången sedan 2010 som AIK är i kvartsfinal, och mycket av förhandssnacket inför Bajen-mötet har ju handlat om skadeläget i de båda lagen.
 3. Dickson Etuhu missar matchen, men i övrigt är upplänningarna ordinarie, även om spelare som Avdić, Jos Hooiveld, Stefan Ishizaki och Ebenezer Ofori just återvänt i träning efter skavanker.

Troligt är därför att unga innermittfältsduon Anton Salétros och Christos Gravius får fortsatt förtroende, när det nu är dags för den fjärde matchen på ett år mellan rivalerna. Vi kan nog utgå ifrån att tunga AIK lägger en del krut på offensiva fasta situationer, och att det överlag blir viktigt med defensivt duellspel för att Hammarby ska kunna gå vidare till semifinal mot Häcken.
Visa hela svaret

När förlorade AIK senast på hemmaplan?

2022.07.05, kl 09:30 När AIK i lördags förlorade med 0–1 mot Mjällby AIF på Friends Arena var det Gnagets första hemmaförlust i Allsvenskan på lång tid. Den senaste allsvenska hemmaförlusten noterades den 30 november 2020 och efter det radade AIK upp 21 förlustfria allsvenska matcher i rad på Friends Arena.

AIK har tre gånger genom tiderna radat upp minst 20 allsvenska hemmamatcher i rad utan förlust. Alla tre tillfällena har noterats under de senaste 25 åren och de två längsta sviterna har båda producerats på Friends Arena. Fram till och med guldsäsongen 1998 hade AIK som bäst noterat 19 allsvenska hemmamatcher i rad utan förlust, och det vid två tillfällen.

Den första gången var mellan 1930 och 1932 och den andra gången var mellan 1982 och 1984 (en allsvensk kvalmatch mot Djurgårdens IF inkluderat i den sviten). Den 8 juni 1998 kryssade AIK hemma mot Östers IF (1–1) och det första spadtaget för ett nytt rekord var därmed gjort.

Matchen var även målvakten Mattias Aspers debutmatch i AIK-tröjan. AIK vann SM-guld 1998 och noterade den 18 september 1999 sin 20:e allsvenska hemmamatch i rad utan förlust. Den 3 oktober 1999 föll AIK med 0–1 mot Halmstads BK i en märklig match där AIK fullständigt körde över gästerna, men trots det föll med uddamålet.

En förlust som med facit i hand kostade SM-guldet 1999. AIK:s hemmasvit stannade på 20 raka matcher och man noterade 14V-6O-0F, vilket ger ett poängsnitt på 80,0%. Den 13 augusti 2017 inleddes AIK:s hittills längsta hemmasvit genom tiderna då man hemma på Friends Arena spelade 1–1 mot Athletic FC Eskilstuna.

Den långa hemmasviten bidrog starkt till SM-guldet 2018 och sviten ändades först den 25 juni 2019 då IFK Norrköping FK vann med 2–0. AIK:s hemmasvit stannade på 27 raka matcher och man noterade 19V-8O-0F, vilket ger ett poängsnitt på 80,2%. Den senaste imponerande hemmasviten inleddes i och med den allsvenska premiären den 12 april 2021 då AIK besegrade Degerfors IF med 2–0.

Sviten höll sig levande ända fram till förra lördagen då Mjällby AIF vann med 1–0 efter ett olyckligt baklängesmål strax innan halvtidsvilan. AIK:s hemmasvit stannade på 21 raka matcher och man noterade 18V-3O-0F, vilket ger ett poängsnitt på 90,5%.
Visa hela svaret

Varför AIK Solna?

Historik – Allmänna Idrottsklubben bildades den på Biblioteksgatan 8 i Stockholm (se fastigheten ), hemma hos familjen Behrens. Där var, förutom initiativtagaren och hans bror Emanuel Behrens, Henrik Staberg, W. Pettersson, K. Björck, Robin Holm och F. Karlsson.

Namnet, Allmänna Idrottsklubben, valdes för att man hade kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skulle utövas. En vecka efter det här mötet valdes den första styrelsen med Behrens som ordförande. Under det första året hade AIK 43 aktiva medlemmar och gick med en ekonomisk vinst med 3 kronor och 68 öre.

(1868–1951), AIK:s grundare och förste ordförande. Redan första året ägnade man sig åt så vitt skilda idrotter som friidrott, gymnastik, skridsko, skidor, backhoppning och sparkstöttningsåkning. Redan sommaren 1891 tillkom brottning, tyngdlyftning, cykel, dragkamp, simning och skytte.

 • Lubbens första märke skapades av styrelseledamoten Henrik Staberg lagom till idrottsfesten i maj 1891.
 • Märket som ville återspegla klubbens breda verksamhet med symboler för olika idrotter fick dock kritik för att det mer liknade skylten till en sportaffär och ersattes 1898 av nuvarande märke.
 • Skylt i trapphallen Biblioteksgatan 8.

AIK:s första inriktning var, eller allmän idrott som det hette tidigare, vilket spelade roll för namnvalet. Denna allmänna idrott hade ett par inslag av, vilket därför ofta misstolkas som att AIK också hade en gymnastiksektion vid bildandet. Senare ändrades dock inriktningarna och huvudsektionen kom att bli, som togs upp på programmet 1896.

AIK spelade från början sina matcher på Ladugårdsgärdet på Östermalm.1912 blev det nybyggda AIK:s hemmaarena. År 1937 flyttade fotbollssektionen till i nuvarande och klubbens administration och ledning flyttade med. Klubben blev snabbt en av de ledande klubbarna i Sverige, och har sedan dess varit framstående inom fotbollssporten.1990-talet var en framgångsrik period, då AIK sammanlagt tog två SM-guld, sju medaljplatser, gick till fem cupfinaler där man vann en cup och spelade i,

Klubben åkte år ut ur för andra gången sedan, blev en bra säsong för AIK Fotboll, klubben slutade på andra plats, endast en poäng efter, År 2009 vann AIK “Dubbeln”, det vill säga både Allsvenskan och, Allsvenskan vann man efter en ren finalmatch på bortaplan mot, det avgörande målet gjordes av 1–1 då en kvittering var allt AIK behövde för att bärga hem SM-vinsten.

 1. Dock fick trotjänaren som då spelat i AIK elva säsonger spika matchen (säkra segern) när några få minuter återstod av matchen.
 2. Matchen, som AIK vann med 2–1, blev historisk.
 3. Första laget i Allsvenskans årgång 2009 att besegra IFK Göteborg på och i en direkt avgörande final.
 4. Svenska Cupen vanns en vecka senare med 2–0 hemma på,

Även den mot IFK Göteborg.
Visa hela svaret

Vilket år samt adress skapades AIK?

Historia – Klubben grundades 1891 hemma hos familjen Behrens på Biblioteksgatan 8 i Stockholm den 15 februari och blev därmed den första innerstadsklubben i Stockholm, Det var ett par tonåringar som hade bestämt sig för att bilda en idrottsklubb. Namnet, Allmänna Idrottsklubben, valdes för att man hade kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skulle utövas. 1896 togs fotbollen upp på programmet av Sigge Stenberg, Laget spelade på Ladugårdsgärdet på Östermalm, Tre år senare spelade AIK mot lokalrivalen Djurgårdens IF under besvärliga omständigheter; målstolparna bestod av träpålar, som fick grävas ned i marken och ett rep användes som ribba. AIK:s första svenska mästare. Bakre raden från vänster: Gunnar Juhlin, Herman Juhlin, Gunnar Franzén, Oscar Norgren och B Bergquist (reserv för Knut Norgren). Mittraden: Hugo Berg, Fritz Carlsson, Gunnar Stenberg. Främre raden: David Jahrl, Edvin Sandborg, Karl G Andersson.

You might be interested:  När Är Det Pride I Stockholm?

I Svenska serien (föregångaren till Allsvenskan) var AIK mindre framgångsrikt där föreningarna från Göteborg ( Örgryte IS, GAIS och IFK Göteborg ) var dominerande. AIK spelade dock två finaler, 1923 mot GAIS och 1924 mot Örgryte IS, men förlorade båda. När Allsvenskan startade 1924/1925 med en match mot Västerås IK fanns AIK med bland förhandsfavoriterna; trots att laget inte hade vunnit Svenska serien hade de vunnit tre SM-guld under 1910-talet (1911, 1914 och 1916).

AIK kom dock endast femma i debuten i Allsvenskan och de förlorade även mot samtliga Göteborgslag. Allsvenskan 1928/1929 var laget mycket nära att åka ur – i efterhand har det sagts att hela AIK:s existens var i fara, men eftersom Per Kaufeldt med endast några minuter kvar mot IFK Malmö lyckades avgöra matchen blev AIK kvar i Allsvenskan.

Anledningarna till att ekonomin var dålig var bland annat kostsamma spelarköp, som exempelvis det av Axel “Massa” Alfredsson från Helsingborgs IF – vilket var den dittills mest kontroversiella värvningen i svensk fotboll. I och med det förnyade kontraktet fick dock laget ny luft och säsongen 1931/1932 kom det första allsvenska guldet.

Laget förlorade inte på 13 matcher, och hade endast en förlustmatch under guldåret. Publiken fyllde Stockholms Stadion, AIK:s hemmaplan sedan 1912, där AIK under guldsäsongen hade ett publikgenomsnitt på 17728 åskådare, Det var också detta år som målvaktslegendaren Gustav “Gurra” Sjöberg började spela för AIK.

Han gjorde allsvensk debut som 19-åring den 31 juli 1932 i en match mot IS Halmia på Örjans vall, Sjöberg spelade i klubben ända till 1950 och hann spela 321 allsvenska matcher, vilket är ett klubbrekord som håller än idag. Under sin karriär vaktade han målet för svenska landslaget vid 21 tillfällen.1934 blev Per Kaufeldts sista år i AIK, som under sina år i klubben mäktat med hela 122 mål i AIK-tröjan.

Säsongen 1936/1937 innebar en ny period av framgång för AIK som vann Allsvenskan med nio poäng före IK Sleipner, Säsongen blev extra speciell för AIK, som i april detta år lämnade Stockholms Stadion och flyttade till den nybyggda nationalarenan Råsunda Fotbollsstadion, Åren efter andra världskriget bjöd på topplaceringar 1946/1947 (2:a) och 1947/1948 (3:a), men sedan började det gå nedåt sportsligt för klubben – detta trots ett stort publikintresse. Säsongen 1949/1950 nådde klubben till exempel sitt rekordsnitt genom alla tider på 21 768 – det skulle dröja ända till 2000-talet innan AIK fick uppleva ett sådant högt publiksnitt igen.

I juni 1951 hände något som många kallade “det omöjliga” – AIK flyttades ner till division II, den då näst högsta serien i fotboll, för första gången i klubbens historia. I den säsongens sista match mötte AIK på Råsunda Malmö FF, som hade spelat 49 allsvenska matcher i följd utan förlust. AIK bröt MFF:s rekordsvit, som står sig än i dag, genom att vinna med 1-0, men hade behövt ett mål till för att klara kontraktet.

Nyförvärvet, från Hammarby IF, Lennart “Nacka” Skoglund, såldes till Inter efter att ha spelat endast fem matcher i AIK. Klubben kom dock tillbaka till Allsvenskan efter en säsong i division II och i mitten av 1950-talet hade AIK fått fram ytterligare ett nytt superlöfte: Kurt Hamrin från Huvudsta, som tillsammans med Leif Skiöld och Ingvar “Tjotta” Olsson bildade en målfarlig och framgångsrik kedjeformation, varför man säsongen 1954-55 kunde ta hem Allsvenskans lilla silvermedalj.

 1. Sedan skyttekungen Hamrin 1956 värvats till Italien följde dock några mindre framgångsrika år för AIK.1962 gjorde AIK ännu ett besök i den näst högsta divisionen men återvände omgående till en etablerad tillvaro i Allsvenskan långt in på 1970-talet.
 2. I början av 1970-talet var AIK ständig seriefavorit med framstående spelare som Yngve och Börje Leback samt Rolf Zetterlund,

Klubben var som närmast den tippade seriesegern 1971, då man kom tvåa i Allsvenskan. I en match mot Djurgårdens IF 1975 sattes AIK:s näst högsta publikrekord då 40 669 såg derbyt.1979 åkte AIK ner i andradivisionen igen, vilket innebar att Malmö FF gick förbi AIK i Maratontabellen, men AIK kom tillbaka till Allsvenskan snabbt igen.

AIK under 1980-talet kopplas ofta ihop med Guldbollenvinnaren Sven “Dala” Dahlkvist och de vann också Allsvenskan 1983 – detta gav dock inte SM-guld eftersom ett SM-slutspel spelades för att avgöra de svenska mästarna. Vid denna tidpunkt hade AIK också blivit en förening som levde riskabelt ekonomiskt sett.

Inför Allsvenskan 1992 hade de till exempel ett minus på 10 miljoner kronor. En av anledningarna till att ekonomin var bräcklig var bland annat att AIK Hockey skulle försörjas. Sportsligt kom klubben att 1992 ta sitt första SM-guld på 55 år efter en avgörande match i Malmö som AIK vann med 3–2.

Guldet var dock endast ett tillfälligt avbrott i IFK Göteborgs dominanta år.1997 nådde AIK dock ytterligare en höjdpunkt i klubbens historia då laget spelade kvartsfinal i Cupvinnarcupen mot FC Barcelona, AIK tog ledningen i första matchen på bortaplan i Spanien med 1–0 tidigt i matchen, men Barcelona vände och vann med 3–1.

Trots att AIK såg ut att åka ut ur turneringen samt att det var minusgrader då returmatchen spelades, blev Råsundastadion fullsatt i returmatchen som slutade 1–1. Året efter, 1998, vann AIK sitt tionde SM-guld. Publiksnittet höjdes också – i hemmaderbyt mot Hammarby IF kom det till exempel 31 000 åskådare, AIK:s högsta publiksiffra sedan 1975 vilket då var rekord för AIK:s del.

 • Snittet landade till slut på 11 112, det högsta sedan tidigt 1970-tal.
 • Detta år gjorde laget bara 25 mål på 26 matcher trots att man vann Allsvenskan.
 • Efter detta år är det, i allsvenskt perspektiv, klubbens fortsatta publikattraktion som varit mest anmärkningsvärt; varje år från 1998 till och med 2002 vann AIK den allsvenska publikligan och fram till 2003 ökade den,1999 spelade klubben i UEFA Champions League i en grupp med Arsenal FC, ACF Fiorentina och FC Barcelona och slutade sist.

I Allsvenskan kom AIK tvåa 1999, och som högst trea fram till 2004.2004 blev ett turbulent år för AIK på många sätt, främst för att klubben flyttades ner till Superettan 2005 men också på grund av en mycket sämre ekonomi, till följd av dyra nyförvärv, AIK-Napoli, sista matchen på Råsunda. Superettan 2005 gick de återigen upp till Allsvenskan och vann med nio poäng före Östers IF vilket fortfarande är den största marginal ett lag vunnit Superettan med sedan serien startades. Derek Boateng, som köptes in 2003, var en stor del i att AIK återigen spelade i Allsvenskan.

Ett dåvarande publikrekord sattes för Superettan när 23 460 personer såg AIK:s hemmamatch mot GAIS. Publiksnittet blev 11 872, vilket också var rekord för Superettan. AIK slutade som allsvensk nykomling på andra plats 2006, endast en poäng efter IF Elfsborg, Publiksnittet denna säsong, 21 434 personer, var det högsta snittet för AIK sedan säsongen 1949/1950 – snittet var även det högsta för hela allsvenskan sedan 1977,2006 fick laget också spela i Royal League för första gången men gick inte vidare till kvartsfinal utan slutade trea i gruppen.

Klubben vann Allsvenskan och Svenska Cupen 2009 samt supercupen 2010,2010 blev ett tufft år för klubben som riskerade nedflyttning, men det räddades upp till stor del på grund av nyförvärvet Mohammed Bangura. Däremot var resten av 2010-talet relativt lyckat för klubben, då man ständigt tog topplaceringar år efter år och snuddade många gånger på ett SM-guld innan det till slut efter en storsatsande säsong med många nyförvärv kulminerades i ett tolfte SM-guld för klubben 2018.
Visa hela svaret

Vilka har varit lagkaptener i AIK?

Alla spelare
Namn Position Tid i AIK
Björn ‘Lill-Garvis’ Carlsson Forward 1954-1968
Pascal ‘Pagge’ Simpson Forward 1991-1998
Daniel Örlund Målvakt 2002-2010

Visa hela svaret

Vilka kändisar hejar på AIK?

Publicerad: 23 december 2011 Uppdaterad: 23 december 2011 Sportbladet har samlat skådespelare, politiker och komiker med en sak gemensamt. De har alla ett eller flera favoritlag i idrott. Här är hundra kändisar – svenska och utländska, kända och mindre kända – och lagen i deras hjärtan. Bryan Adams, musiker: Chelsea.

Adam Alsing, programledare: Färjestad. Annika Andersson, komiker: Elfsborg. Boris Becker, före detta tennisstjärna: Bayern München. James Belushi, skådespelare: Chicago Blackhawks. Per Bjurman, stjärnreporter: Leksands IF. Jane Björck, tv-sportprofil: Åtvidaberg. Usain Bolt, sprinter: Real Madrid och Manchester United.

Bono, sångare: Celtic. Björn Borg, före detta tennisstjärna: Charlton Athletic, Södertälje SK, Hammarby Bandy och Fotboll och New Jersey Devils. Flavio Briatore, F1-profil: Queens Park Rangers. Pierce Brosnan, skådespelare: Chelsea, Fulham och Tottenham.

 • Obe Bryant, basketspelare: AC Milan och Barcelona.
 • Sandra Bullock, skådespelare: Los Angeles Kings.
 • Ingvar Carlsson, före detta statsminister: Elfsborg.
 • Shawn Corey Carter, “Jay-Z”, rappare: New Jersey Nets.
 • David Cameron, politiker: Aston Villa.
 • Eric Clapton, musiker: West Bromwich Albion.
 • John Cleese, komiker/skådespelare: West Ham United.

Cheryl Cole, sångerska: Newcastle United. Russell Crowe, skådespelare: Leeds United. Tom Cruise, skådespelare: Real Madrid. Penélope Cruz, skådespelare: Real Madrid. Elisha Cuthbert, skådespelare och fotomodell: Los Angeles Kings. Craig David, sångare: Southampton.

 1. Cameron Diaz, skådespelare: Brentford.
 2. Amy Diamond, sångerska: HV71.
 3. Dido, sångerska: Arsenal.
 4. Novak Djokovic, tennisspelare: AC Milan.
 5. Snoop Dogg, rappare: Manchester United.
 6. Martin “E-Type” Eriksson, sångare: Hammarby och Luleå.
 7. Chris Eubank, före detta boxningsstjärna: Newcastle United.
 8. Will Ferrell, skådespelare: Chelsea.

Peter Flack, revyförfattare och komiker: Örebro SK. Samuel Fröler, skådespelare: Kalmar FF. Christer Fuglesang, astronaut: Djurgården. Liam Gallagher, sångare: Manchester City. Hugh Grant, skådespelare: Fulham. Carl XVI Gustaf, kung: AIK och Djurgården. Tom Hanks, skådespelare: Aston Villa.

Geri Halliwell, sångerska: Watford. Amanda Holden, skådespelare och tv-personlighet: Everton. Stefan Holm, före detta höjdhoppsstjärna: Färjestad, Björklöven, Östra Deje IK och IFK Göteborg. Håkan Hellström, sångare: Gais. Roger Federer, tennisspelare: FC Basel. Peter Forsberg, före detta ishockeystjärna: Tottenham Hotspur.

Per Gessle, musiker: Halmia. Björn Hellberg, författare och tv-personlighet: Laholms FK, Halmstads BK, Sunderland. Staffan Hellstrand, sångare: Öster. Göran Hägglund, politiker: Degerfors IF och HV71. Enrique Iglesias, sångare: Miami Heat. Samuel L Jackson, skådespelare: Liverpool.

 1. LeBron James, basketspelare: Liverpool.
 2. Elton John, sångare: Watford.
 3. John Bon Jovi, sångare: Manchester United.
 4. Susanna Kallur, friidrottare: Leksands IF.
 5. Stephen King, författare: Boston Red Sox.
 6. Carolina Klüft, friidrottare: HV71.
 7. Patrik Klüft, före detta friidrottare: Frölunda.
 8. Anna Kournikova, tennisspelare: Miami Heat.

Lasse Kronér, sångare och programledare: IFK Göteborg. Rolf Lassgård, skådespelare: Brynäs. Avril Lavigne, sångerska: Toronto Maple Leafs. Denis Leary, skådespelare och komiker: Boston Bruins. Spike Lee, regissör: Arsenal och New York Knicks. Eva Longoria, skådespelare: San Antonio Spurs.

Madonna, sångerska: Chelsea. Sven Melander, skådespelare och komiker: Malmö FF. Alyssa Milano, skådespelare och Unicef-ambassadör: Inter. Mike Myers, skådespelare: Toronto Maple Leafs. Rafael Nadal, tennisspelare: Real Madrid och RCD Mallorca. Robert Del Naja, musiker: Napoli. Jack Nicholson, skådespelare: Manchester United och Los Angeles Lakers.

Barack Obama, politiker: West Ham United och Chicago Bulls. Lars Ohly, politiker: Djurgården. Ozzy Osbourne, sångare: Aston Villa. Laura Pausini, sångerska: AC Milan. Brad Pitt, skådespelare: Liverpool och Sheffield United. Asafa Powell, sprinter: AIK. Anja Pärson, alpin skidåkare: Modo.

 1. Björn Ranelid, författare: Malmö FF.
 2. Fredrik Reinfeldt, politiker: Djurgården.
 3. Jerry Seinfeld, skådespelare och komiker: New York Mets.
 4. Alexander Skarsgård, skådespelare: Hammarby.
 5. Rod Stewart, sångare: Celtic.
 6. Mona Sahlin, politiker: AIK.
 7. Michael Schumacher, racingförare: Köln.
 8. Shakira, sångerska: Barcelona och Real Madrid.
You might be interested:  Vad Heter Polismördaren I Göteborg?

Björn Skifs, sångare och skådespelare: Leksands IF. Niklas Strömstedt, musiker: AIK. Gunde Svan, före detta skidstjärna: Leksands IF. Magnus Uggla, sångare: Djurgården. Justin Timberlake, sångare: Manchester United och Green Bay Packers. Harald Treutiger, programledare: Örgryte IS. Sportbladets Nyhetsbrev Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.
Visa hela svaret

Vad heter AIK s supporterklubb?

Supporterföreningar – Det finns en rad fristående och oberoende supporterklubbar till AIK. På sidan kan du läsa Black Armys, Smokinglirarnas och Sol Invictus egna presentationer av respektive förening. Black Army – Stockholm Föreningen grundades 1981, då under namnet “AIK – Black Army”.

Sedan 1987 går föreningen under namnet Black Army – Stockholm och leds av en styrelse som väljs på årsmöte. För en lite mer ingående utläggning om Black Armys historia rekommenderas Black Armys hemsida. Black Army är en ideell och opolitisk förening som tar avstånd från det mesta. I det dagliga föreningsarbetet ingår nu anordnande av supporterresor till AIK:s bortamatcher, framtagande av föreningens egna souvenirer, kontakt med massmedia, arrangemang runt AIK:s hemmamatcher, samt aktiviteter för föreningens medlemmar.

Sammanfattningsvis kan sägas att föreningen utvecklats från ett kompisgäng på ett par hundra individer till en “klubb i klubben” som engagerar tusentals ungdomar över i stort sett hela Sverige. Föreningen har lyckats tvätta bort mycket av sitt dåliga rykte, det märks inte minst bland folk som tidigare gått ur föreningen men som sagt att de vill bli medlemmar igen.

Bland annat har Black Army fått en egen medlemslokal nära Råsunda, vi har varit med och tagit fram ölet Mästare, har numera reseorganisationen Gnaget on Tour tillsammans med AIK-Tifo och har fått fram en ny webbshop och mycket nya souvenirer. För medlemskap och övrig information – se vår hemsida, *** Smokinglirarna Smokinglirarna är AIK:s bredaste supporterförening.

Vi riktar inte in oss på någon speciell läktare eller idrott och alla som kallar sig själva gnagare är hjärtligt välkomna till oss. Föreningen grundades på AIK:s födelsedag den 15:e februari 2000 och fick under första året strax över 200 betalande medlemmar.

 • I föreningens barndom gick vi under namnet ASK (Allmänna Supporterklubben) men för att få en mer uppenbar och tydlig koppling till AIK beslöts det under årsmötet 2002 att byta namn till Smokinglirarna som vi heter än idag.
 • Idag är föreningen välmående och har i skrivande stund (mars 2009) runt 320 medlemmar med några kända Gnagare som Lennart Johansson, Andreas Alm och Rikard Norling inkluderat.

Föreningen är en del av AIK-alliansen genom vilken vi gemensamt sköter den mesta kontakten med AIK. Vår ryggrad och det som vi lägger mest krut på är våra populära bussresor till AIK:s bortamatcher. Vi ser till att ha minst en buss rullandes till alla AIK:s matcher! Vi anordnar även resor till hockeyns bortamatcher så ofta vi kan.

Vi arrangerar även medlemsträffar två gånger per år som är väldigt populära där vi bjuder in profiler från AIK:s olika sektioner som man får träffa under avslappnade former på våran stampub Dick Turpin, en snedspark bakom Norra Stå. Vill Du gå med i Smokinglirarna, besök då vår hemsida, *** Sol Invictus Under sensommaren 2004 gick 15 personer, alla kamrater från Norra Stå, ihop för att konkretisera en idé om en helt ny supporterförening.

Målsättningen var att skapa en ny typ av supporterförening som kunde tillvarata och möjliggöra det engagemang vi och många andra bar på – en förening som aktivt engagerar sig för AIK:s bästa. Den 2 december 2004 bildades föreningen officiellt. Vi har sedan starten 2004 omorganiserat vårt sätt att bedriva arbete för AIK och läktarkulturen, genom att vi numera driver fler frågor inom paraplyorganisationen AIK-alliansen.

 1. Men fortfarande är vi en självständig grupp där vi prioriterar det omfattande läktararbetet.
 2. Det kan vara allt från att klackleda, att komma på, bevara och sprida ramsor, måla och ansvara för flaggor och banderoller – till att stödja AIK-Tifo ekonomiskt och med manskraft.
 3. Vi är även med i Svensk Fotbollssupporterunion (SFSU) och har medlemmar som varit engagerade i dess bildande, och som sitter i styrelsen och valberedningen.

Vi anordnar även bortaresor och övriga egna arrangemang; den sociala biten är viktig för att kunna göra arbetet vi gör mer inspirerande. Är du intresserad av att lära känna oss och bekanta dig med vårt arbete för att kunna bli medlem så ser vi gärna att du kontaktar oss på [email protected] eller att du kommer fram till oss i samband med match.

 • Mer information finns på vår hemsida,
 • Ultras Nord – Stockholm Ultras Nord – Stockholm är en fristående och opolitisk supportergrupp som grundades under hösten 2002.
 • Vi håller till i mitten av Norra Stå och står för ett aktivt stöd till AIK.
 • Vi vill genom en ständig aktivitet vara med och skapa en skön inramning på AIK:s matcher.

Vi arrangerar resor till samtliga bortamatcher, tar fram egna souvenirer och är en del av paraplyorganisationen AIK-alliansen. Vill du bli en del av Ultras Nord? Läs mer på vår hemsida, *** AIK-alliansen AIK-alliansen är en sammanslutning av AIK:s största supporterföreningar och består av Black Army – Stockholm, Smokinglirarna, Sol Invictus och Ultras Nord.
Visa hela svaret

Vad kallas AIK fans?

AIK :s smeknamn Gnaget tillkom på 1920-talet. AIK var då en fattig klubb med endast ett fåtal medlemmar. Klubbens svarta spelartröjor tvättades åtskilliga gånger innan man hade råd att köpa nya. Den svarta färgen på tröjorna blev gråare och gråare för varje tvätt.
Visa hela svaret

Var ligger gamla Råsunda?

Historik – Råsundastadion stod klar 1937 då det fanns behov av en större sportanläggning i närheten av Stockholm, AIK aspirerade att spela inför en större publik än på Stockholms stadion, Klubben gick in med 100 000 kronor till byggandet av denna nya stadion i gemensamt bolag med Solna kommun och det allmänna bolaget Råsunda Förstadsaktiebolag som gick in med 700 000 kronor respektive 1 200 000 kronor i bolaget utöver avtalade säkerheter i Svenska fotbollförbundets Råsundaegendomar samt att förbundet och AIK förband sig att lägga alla sina matcher till den nya arenan.

I praktiken innebar avtalet att Svenska fotbollförbundet underställde sina egendomar och sin verksamhets ekonomi till förmån för Råsunda Förstadsaktiebolag, Förstadsaktiebolaget lät dock fotbollsförbundet bibehålla kontrollen över fotbollsverksamheten under insyn. Platsen som valdes för fotbollsstadion var fotbollsförbundets ägor i Råsunda i konkurrens med Huvudstafältet som istället föreslogs användas som parkeringsplats vilket kunde lösas eftersom Solna var ett mycket lantligt ställe vid den tiden.

Inför bygget av Råsundastadion blev fotbollsförbundet tvunget att med stöd av Förstadsbolaget inlämna besvär till regeringen över av krav på gratis avstående av mark för bland annat av länsstyrelsen föreslagna motortrafikleder och förortsbanan kallad norra järvabanan.

Regeringen, municipalsamhället och Förstadsbolaget löste problemet genom ett avtal om monopol och markavståenden och ett regeringsbeslut om planändringar försågs med giltighetsförbehåll varefter fotbollsstadion lagligen kunde byggas i strid med länsstyrelsens uppfattningar om motorvägar och förortsbanor.

Fotbollsstadion uppfördes oerhört snabbt med stöd av Kreugers ingenjörer och öppningsmatchen kunde hållas den 18 april 1937 och var en match mellan AIK och Malmö FF, som slutade 4-0 till hemmalaget. Den officiella invigningen skedde den 17 maj 1937 då den dåvarande kungen Gustaf V klippte banden vid en landskamp mellan Sverige och England – som också slutade 4-0, men till England.

Publikkapaciteten var 40 000 åskådare vid fullsatt. Man höll under andra världskriget en landskamp år 1941 mellan Sverige och Tyskland på Råsundastadion Vid fotbolls-VM 1958 var Råsunda en av de 12 arenor där mästerskapet spelades. Arenan hade byggts ut för att kunna ta emot 50 000 personer. Råsunda stod värd för Sveriges samtliga matcher i gruppspelet, Sveriges match i kvartsfinalen samt VM-finalen mellan Sverige och Brasilien, som slutade 5-2 till Brasilien.

Råsunda har också stått som finalplats för dam-vm i fotboll 1995, Tillsammans med Rose Bowl är det den enda arenan i världen som har stått som värd för VM-finaler för både damer och herrar. I mitten av 1980-talet renoverades Råsundastadion, då den gamla västra läktaren revs och fick ge plats åt en ny läktare som hade en restaurang med utsikt över fotbollsplanen samt kontor.

 1. Ett 80 meter högt kontorshus, i folkmun kallat “Dallasskrapan” på grund av sin spegelfasad, byggdes mellan den västra och södra läktaren.
 2. Den 20 april 1985 återinvigdes den av prins Bertil med en allsvensk match mellan AIK och Örgryte IS, som Örgryte vann med 1-0.
 3. I mitten av 1990-talet byggdes stadion ut ännu en gång och fondläktare kom till över den norra och den södra läktaren.

I slutskedet tog den lite mer än 36 600 personer när den var fullsatt.
Visa hela svaret

Hur länge spelade Ivan Turina i AIK?

Sju år sedan Ivan Turina lämnade oss Lördagen den 2 maj 2020 är det sju år sedan vår lagkamrat och vän Ivan Turina lämnade oss. AIK Fotboll vill hylla den kroatiske målvakten och har skapat en minnessida där vi lägger upp de minnen (bilder och videor) som delats på Instagram och Twitter då hashtaggen #IvanTurina använts.

 • AIK:s kroatiske målvakt Ivan Turina avled i sömnen natten mot den 2 maj 2013, men hans minne kommer för evigt att leva kvar både hos AIK Fotboll och hos klubbens alla supportrar.
 • Ivan Turina föddes den 3 oktober 1980 i Zagreb och inledde 1998 sin proffskarriär i NK Dinamo Zagreb, som han började spela med redan som tioårig ungdomsspelare.2003 tog han över som förstemålvakt i klubben efter att under två år varit utlånad till NK Kamen Ingrad och NK Osijek i den kroatiska högstaligan.2007 lämnade han moderklubben för spel i Skoda Xanthi FC i den grekiska högstaligan där det blev en säsong innan KKS Lech Poznań i Polen blev nästa anhalt.

I september 2009 återvände han till NK Dinamo Zagreb och skrev ett kontrakt med dem över säsongen 2009/10. Ivan Turina vann den kroatiska ligan tre gånger (2006, 2007, 2010), den kroatiska cupen två gånger (2004, 2007) och den polska cupen 2009.2007 utsågs Ivan Turina till Kroatiens bäste målvakt. När Flyttade Aik Till Solna Ivan Turina firar en AIK-seger med lagkamraten Nils-Eric Johansson. I maj 2010 provtränade Ivan Turina med AIK på Karlberg och imponerade stort. Den 26 maj 2010 kom klubben och målvakten överens om ett kontrakt som sträckte sig över 3,5 år. Debuten skedde i en träningsmatch mot FK Baumit Jablonec (0–2) den 16 juni 2010 under ett träningsläger i Tjeckien.

 • Den riktiga tävlingsdebuten kom den 5 juli 2010 i Svenska cupens åttondelsfinal då AIK på bortaplan ställdes mot Ängelholms FF och vann med 2–1 efter förlängning.
 • När Ivan Turina kom till AIK hade klubben som regerande svenska mästare inlett Allsvenskan riktigt svagt och hade endast tolv poäng efter 14 spelade omgångar vilket ledde till att man låg på kvalplats med samma poäng som sista laget i tabellen.
You might be interested:  Hur Betalar Man Tullavgift Stockholm?

Med Ivan Turina mellan stolparna började AIK att klättra i tabellen och man hamnade till slut på elfte plats, sex poäng från kvalplatsen.2011 stod Ivan i 24 av AIK:s allsvenska matcher och laget slutade tvåa i tabellen, fem poäng efter seriesegrande Helsingborgs IF. När Flyttade Aik Till Solna En minnesplats för Ivan på träningsanläggningen Karlberg den 2 maj 2013. Den 2 maj 2013 ändrades framtiden totalt för hela hans familj och alla vänner då hjärtat plötsligt slutade att slå på Ivan Turina, AIK:s nummer 27. Det blev totalt 89 tävlingsmatcher för AIK och han höll nollan i 35 av dessa.
Visa hela svaret

Vem är bäst i AIK?

Om AIK Fotboll | AIK Fotboll AIK Fotboll AB driver verksamheten kring AIK:s herrlag, damlag och juniorlag för herrar. Största aktieägaren AIK Fotbollsförening driver juniorlag för damer och ungdomsverksamheten. AIK Fotboll Start: 1897 (klubben bildades 15 februari 1891).

Lubbfärger: Svart och gult. Klubbemblemets färger är i mörkblått, gult och guld. Antal aktiva: Cirka 1 000 spelare och 265 ledare. Antal lag: 2 seniorlag, 72 junior- och ungdomslag. Herrlaget Start: 1897 (klubben bildades 15 februari 1891). Arena: Friends Arena, Solna (kapacitet cirka 50 000). Matchdräkt: Svart tröja, vita byxor, svartgulrandiga strumpor.

Reservdräkt: Vit tröja, vita byxor, vita strumpor. Svenska mästare (12): 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1932, 1937, 1992, 1998, 2009, 2018. Vinnare av Svenska cupen (8): 1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997, 1999, 2009. Supercupen (1): 2010. Inomhusmästare (2): 1986, 1987.

Status 2022: Högsta serien (Allsvenskan). Flest matcher (karriär): 428, Per Karlsson (2003-). Flest mål (karriär): 153, Per Kaufeldt (1924-34). Flest mål (säsong): 23, Olle Zetherlund (1936/37). Flest mål (match, Allsvenskan): 5, Kim Bergstrand, AIK – IK Brage, 12 maj 1993. Flest mål (match, Svenska cupen): 5, Dick Lidman, Hedens IF – AIK, 27 juli 1997.

Högst publiksiffra (Allsvenskan): 50 128, AIK – GIF Sundsvall, 4 november 2018. Högst publiksiffra (Svenska cupen): 41 063, AIK – Hammarby, 7 mars 2015. Högst publiksiffra (Europacuperna): 35 049, AIK – FC Barcelona, 20 mars 1997. Högst publiksnitt: 23 664, säsongen 2018.

Damlaget Start: 1970 (klubben bildades 15 februari 1891). Arena: Skytteholms IP, Solna (kapacitet cirka 4 500). Matchdräkt: Svart tröja, vita byxor, svartgulrandiga strumpor. Reservdräkt: Vit tröja, vita byxor, vita strumpor. Svenska mästare: -. Vinnare av Svenska cupen: -. Status 2022: Högsta serien (Damallsvenskan).

Högst publiksiffra (Damallsvenskan): 1 517, AIK – Umeå IK, 6 juni 2007. Högst publiksiffra (Svenska cupen): 1 310, AIK – Umeå IK, 15 augusti 2007. : Om AIK Fotboll | AIK Fotboll
Visa hela svaret

Hur mycket tjänar spelarna i AIK?

Allsvenskan spelarlöner 2022: AIK – han tjänar mest Nicolas Stefanelli är den spelare som drar i mest pengar av spelarna i AIK, Argentinaren har en årsinkomst på 1 678 400 kr enligt Skatteverket. Anfallaren ligger strax före den föredetta landslagsmannen Sebastian Larsson som ligger tvåa med en inkomst på 1 481 200 kr.

 • Noterbart från listan är att John Guidettis inkomstuppgifter inte har kommit in till Skatteverket än och redovisas därför inte i denna artikel.
 • Hela listan med samtliga spelare hittar ni längre ner i artikeln.
 • Siffrorna visar inkomst av tjänst under föregående år 2021.
 • Notera att vissa spelares inkomstuppgifter inte har kommit in till skatteverket därav saknas vissa uppgifter.

Inkomstuppgifterna är all form av inkomst och inte bara det klubbarna betalar till spelarna. Vissa spelare kan även ha tillhört en annan svensk klubb under 2021 och därav fått sin inkomst därifrån. De spelare där inkomsten är 0 kronor betyder antingen att:

Skattedeklarationen är inte helt färdigbehandlad av skatteverket Spelaren är under 18 eller helt utan inkomst Inte bosatta i Sverige under 2021

Visa hela svaret

Hur många SM har AIK vunnit?

Foto: Kenta Jönsson, Bildbyrån AIK:s fotbollssektion har genom tiderna vunnit tolv SM-guld, varav sex sedan Allsvenskans start 1924/1925.1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1931/1932, 1936/1937, 1992, 1998, 2009 och 2018 är åren då AIK tagit hem SM-guldet. På denna sida kommer vi framöver fylla på historierna från dessa år och presentera guldhjältarna.
Visa hela svaret

Vilket lag har vunnit flest Derby?

AIK har 12 SM-titlar samt blivit Svenska cupmästare 8 gånger. Djurgården har 12 SM-titlar, och 5 Svenska cupen-vinster.
Visa hela svaret

Vilken klubb har flest medlemmar?

Däremot så är det fortfarande Hammarby som har flest antal medlemmar med 19 236 personer.
Visa hela svaret

Vem har spelat flest VM i fotboll?

Organisation – VM har till och med 2018 spelats 21 gånger och vunnits flest gånger av Brasilien som vunnit 5 titlar. Brasilien är också det enda lag som deltagit i samtliga VM. Tyskland (inklusive Västtyskland ) har dock vunnit flest medaljer (4 guld, 4 silver och 4 brons: totalt 12 st).
Visa hela svaret

När lämnade Alexander Isak AIK?

AIK kan jubla om Alexander Isak blir klar för Newcastle för närmare 740 miljoner kronor. Klubben lär få runt 13 miljoner kronor i solidaritetsersättning för Alexander Isaks försäljning till Newcastle. – Klart att det är betydande summor, säger ordförande Robert Falck till Fotbollskanalen. ” data-image=”https://imageproxy.a2d.tv/?source=https%3a%2f%2fwww.fotbollskanalen.se%2fImageHandler.axd%3fimageFormat%3doriginal%26guid%3d492764f5-cba3-4316-aef3-525f81b0fac1″ data-publishedtime=”2022-08-24 15:19:00″ data-articletags=”Allsvenskan,La Liga,Bundesliga,AIK,Real Sociedad,Borussia Dortmund,Alexander Isak” data-styleurl=”https://www.fotbollskanalen.se/StaticHybrid/Styles/ifragasatt.css?ver=2022-12-19T15-24″ data-shareurl=”https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/aik-far-mangmiljonbelopp-efter-isaks-rekordaffar-till-newcastle/”> AIK kan jubla om Alexander Isak blir klar för Newcastle för närmare 740 miljoner kronor. Klubben lär få runt 13 miljoner kronor i solidaritetsersättning för Alexander Isaks försäljning till Newcastle. – Klart att det är betydande summor, säger ordförande Robert Falck till Fotbollskanalen.1:22 Försök igen Se Alexanders Isaks mål mot Barcelona i spelaren ovan. En förening, i det här fallet AIK, har rätt till solidaritetsersättning för en spelare från att han är 12 – 23 år gammal. Alexander Isak representerade AIK från det att han var sex år gammal till det kalenderår han fyllde år 18.

 1. Han lämnade AIK för Borussia Dortmund i januari 2017.
 2. Vid en övergång ska fem procent av övergångssumman gå till de klubbar som spelaren tillhörde mellan att han var 12-23 år gammal.
 3. Om spelare som är yngre än 23 år byter klubb ska ersättningen vara mindre än fem procent.
 4. För varje år som spelarens ålder understiger 23 år ska 0,5 procentenhet av eventuell ersättning räknas av från de fem procent.

Enligt Svenska Fotbollförbundet bör då solidaritetsersättningen för Isaks övergång till Newcastle uppgå till 4,5 procent. Ska man tro uppgifterna om övergångssumman på 740 miljoner kronor ska den totala summan för solidaritetsersättningen vara på cirka 33 miljoner kronor.

 • Av de 33 miljoner kronorna får AIK betalt för åren att han 12-17 år gammal.
 • Det ger oss en summa på runt 13 miljoner kronor enligt Fifas bestämmelser (se faktaruta nedan).
 • En summa som SportExpressen var först att rapportera om, som också AIK:s ekonomichef Håkan Strandlund bekräftar: – Ja, det stämmer, säger han till tidningen.

Ordförande Robert Falck: – När det gäller så stora belopp (övergångssumman till Newcastle) är det klart att det är betydande summor för framför allt AIK:s ungdomsfotboll, säger Falck till Fotbollskanalen. Publicerad 2022-08-24 kl 15:55
Visa hela svaret

Hur länge spelade Ivan Turina i AIK?

Sju år sedan Ivan Turina lämnade oss Lördagen den 2 maj 2020 är det sju år sedan vår lagkamrat och vän Ivan Turina lämnade oss. AIK Fotboll vill hylla den kroatiske målvakten och har skapat en minnessida där vi lägger upp de minnen (bilder och videor) som delats på Instagram och Twitter då hashtaggen #IvanTurina använts.

AIK:s kroatiske målvakt Ivan Turina avled i sömnen natten mot den 2 maj 2013, men hans minne kommer för evigt att leva kvar både hos AIK Fotboll och hos klubbens alla supportrar. Ivan Turina föddes den 3 oktober 1980 i Zagreb och inledde 1998 sin proffskarriär i NK Dinamo Zagreb, som han började spela med redan som tioårig ungdomsspelare.2003 tog han över som förstemålvakt i klubben efter att under två år varit utlånad till NK Kamen Ingrad och NK Osijek i den kroatiska högstaligan.2007 lämnade han moderklubben för spel i Skoda Xanthi FC i den grekiska högstaligan där det blev en säsong innan KKS Lech Poznań i Polen blev nästa anhalt.

I september 2009 återvände han till NK Dinamo Zagreb och skrev ett kontrakt med dem över säsongen 2009/10. Ivan Turina vann den kroatiska ligan tre gånger (2006, 2007, 2010), den kroatiska cupen två gånger (2004, 2007) och den polska cupen 2009.2007 utsågs Ivan Turina till Kroatiens bäste målvakt. När Flyttade Aik Till Solna Ivan Turina firar en AIK-seger med lagkamraten Nils-Eric Johansson. I maj 2010 provtränade Ivan Turina med AIK på Karlberg och imponerade stort. Den 26 maj 2010 kom klubben och målvakten överens om ett kontrakt som sträckte sig över 3,5 år. Debuten skedde i en träningsmatch mot FK Baumit Jablonec (0–2) den 16 juni 2010 under ett träningsläger i Tjeckien.

Den riktiga tävlingsdebuten kom den 5 juli 2010 i Svenska cupens åttondelsfinal då AIK på bortaplan ställdes mot Ängelholms FF och vann med 2–1 efter förlängning. När Ivan Turina kom till AIK hade klubben som regerande svenska mästare inlett Allsvenskan riktigt svagt och hade endast tolv poäng efter 14 spelade omgångar vilket ledde till att man låg på kvalplats med samma poäng som sista laget i tabellen.

Med Ivan Turina mellan stolparna började AIK att klättra i tabellen och man hamnade till slut på elfte plats, sex poäng från kvalplatsen.2011 stod Ivan i 24 av AIK:s allsvenska matcher och laget slutade tvåa i tabellen, fem poäng efter seriesegrande Helsingborgs IF. När Flyttade Aik Till Solna En minnesplats för Ivan på träningsanläggningen Karlberg den 2 maj 2013. Den 2 maj 2013 ändrades framtiden totalt för hela hans familj och alla vänner då hjärtat plötsligt slutade att slå på Ivan Turina, AIK:s nummer 27. Det blev totalt 89 tävlingsmatcher för AIK och han höll nollan i 35 av dessa.
Visa hela svaret

Hur mycket köpte AIK John Guidetti?

Enligt Sportbladets uppgifter från i måndags var AIK och Guidetti inte nära en överenskommelse. Nu kommer Expressen med uppgifter om vad AIK behöver betala för att lösa anfallaren. Svensken ska tydligen vilja ha en lön på omkring 200 000 kronor och en sign on bonus på 15 miljoner kronor.
Visa hela svaret

När fyller AIK år?

AIK firar födelsedagen AIK fyller 128 år fredagen den 15 februari. Det firar vi på Biblioteksgatan 8 i centrala Stockholm, platsen där Sveriges största idrottsförening bildades.
Visa hela svaret