Hur Många Teatrar Finns I Stockholm?

Hur Många Teatrar Finns I Stockholm
Idag finns det drygt 25 teaterscener i Stockholm som används av de fria scenkonstaktörerna. Ungefär 50 procent av repertoaren är riktad till barn och unga. Teatrarna med egen lokal hyr även ut, motsvarande 60 procent, till andra aktörer.
Visa hela svaret

Hur många tar Södra teatern?

Denna artikel handlar om Södra Teatern i Stockholm. Se även Södra Teatern i Malmö,

Södra Teatern
Södra Teatern, norra fasaden.
Adress Mosebacke torg
Ort Stockholm
Arkitekt Johan Fredrik Åbom
Ägare Maelir AB
Kapacitet 414 personer
Invigd 1853
Återinvigd 1859, 1967
Verksamhetsår 1853 – 1857 1859 – 1896 1900 – 1958 1967 -idag
Ombyggd 1857 – 1859, 1900, 1958 – 1967
http://www.sodrateatern.com
Wikimedia | © OpenStreetMap
59°19′06″N 18°04′27″Ö / 59.31833°N 18.07417°Ö

Södra Teatern är en teater och konsertscen vid Mosebacke torg på Södermalm i Stockholm. Teatern byggdes 1852 och är en av Sveriges äldsta aktiva teatrar. Stora Scenen är från 1859 och rymmer 414 personer. I huset finns även sex andra scener, varav Kägelbanan under Mosebacketerrassen är den största.

Huset består även av fem barer och restaurangen Mosebacke Etablissement, Under sommaren driver även Södra Teatern verksamheten på Mosebacketerrassen med mat- och dryckesservering samt utomhuskonserter. Under sommartid är även Champagnebaren, med stor terrass med utsikt över hela Stockholm, öppen för allmänheten.

Södra Teatern har en internationell profil och presenterar en stor variation av evenemang året runt på de tre egna scenerna. Södra Teatern ägdes fram till 2018 av Riksteatern, År 2018 sålde Riksteatern verksamheten Södra Teatern AB och fastigheten till Maelir AB.
Visa hela svaret

Hur många platser har Stadsteatern?

Scener och samverksamheter – Stockholms stadsteater fasad mot Drottninggatan, 2020. År 1956 beslöt Stockholms stadsfullmäktige förlägga den nya byggnaden för Stockholms Stadsteater till kvarteret Överkikaren vid Södermalmstorg på norra Södermalm och gav Sven Markelius i uppdrag att rita anläggningen. Byggnaden skulle anordnas i norra delen av Överkikaren med storslagen utsikt över Mälaren och Saltsjön,

Markelius ritade en mycket stor anläggning med flera scener och salong för upp till 1 500 besökare samt repetitionssalar, verkstäder, magasin och kansli. Fasaderna formgavs med vertikaler fönsterband och fasadelement, När Markelius presenterade sitt förslag 1960 hade intresset svalnat. Nästa förslag var att förlägga Stockholms Stadsteater i lågdelen av Sergelgatan där det skulle lysa upp Sergelgatan med en glasad foajé.

Teatern skulle ha en stor och en liten scen. Av dessa planer blev det till slut bara den mindre teatern kvar, Sergelteatern, som huvudsakligen användes som biograf, Sedan bestämdes att Stadsteatern skulle finnas i Peter Celsings nya Kulturhuset, i den stora kubiska byggnadsvolymen som ligger söder om själva kulturhusbyggnaden.

 1. Den avviker från Kulturhusets yttre genom sina fasader klädda i blanka, konvexa kassetter av rostfri plåt.
 2. Fram till 1983 hade Sveriges riksdag där sina provisoriska lokaler, tills ombyggnaden av Riksdagshuset på Helgeandsholmen blev klar.
 3. Under tiden och som en tillfällig lösning flyttade stadsteatern till det 1960 invigda nya Folkets hus vid Norra Bantorget, där tidigare ett äldre Folkets hus med tillhörande teater – Folkets hus teater – legat fram till 1955.
You might be interested:  Vem Säljer Ford I Örebro?

Denna provisoriska lösning varade i trettio år – det var först hösten 1990 verksamheten kunde samlas i Kulturhuset vid Sergels torg, Stockholms Stadsteater slogs 1 juli 2013 ihop med Kulturhuset och bildade Kulturhuset Stadsteatern, varvid teaterns chef Benny Fredriksson övergick till att bli chef för hela Kulturhuset Stadsteatern, medan Eirik Stubø tog över chefskapet för teaterdelen.

Stadsteatern spelar i Kulturhuset på fem egna inomhusscener, Stora scenen, Lilla scenen, Klarascenen, Bryggan, samt Kafé Klara där Klara Soppteater huserar. Minsta scenen, Bryggan, rymmer en publik på ca 60 personer och Stora scenen en publik på ca 700 personer. Sedan 2009 har teatern också en barnteaterscen med egen verksamhet och ledning i Skärisbiografen i Skärholmens centrum,

Parkteatern, som spelar gratisföreställningar i Stockholms parker om somrarna, hör till Stockholms Stadsteater. Även Marionetteatern är sedan 2003 en del av stadsteatern och åren 1975–2009 tillhörde den av regissören Suzanne Osten startade barn- och ungdomsteatern Unga Klara också stadsteatern, men är numera en helt fristående teaterverksamhet.
Visa hela svaret

Hur många teatrar finns det i Sverige?

Scener för teater Idag finns det drygt 25 teaterscener i Stockholm som används av de fria scenkonstaktörerna. Ungefär 50 procent av repertoaren är riktad till barn och unga. Teatrarna med egen lokal hyr även ut, motsvarande 60 procent, till andra aktörer.
Visa hela svaret

Vem äger vasateatern?

Bolagsfakta Vasateatern AB Vasateatern ägs till 50% av Villman Produktion (Agneta Villman) och till 50 % av TÅBB AB (Krister Henriksson).
Visa hela svaret

Vem äger Mosebacke?

Riksteatern har sålt Södra Teatern, fastigheten Mosebacke 10, till Stockholmsbaserade fastighetsbolaget Maelir. Bakom det bolaget står Jakob Johansson. Catella och WSP var rådgivare till säljaren. Köpeskillingen är hemlig. Maelir är Jakob Johanssons holdingbolag där bland annat Provinsfastigheter (fd Allokton) ingår.

 • Vi är oerhört stolta och glada att ha fått möjligheten att förvärva Stockholms bästa nöjes- och kulturpalats, Södra Teatern och Mosebacke.
 • Det är ett förvärv med hjärnan, men förstås även mycket med hjärtat, säger Jakob Johansson till Fastighetsvärlden.
 • Den utbytbara ytan är 4.000 kvm och det är fullt uthyrt, till bland annat Riksteatern.

Den totala markytan är 3.700 kvm och där ingår bland annat Mosebacketerrassen. Riksteatern har ägt verksamheten på Södra Teatern sedan 1972 och fastigheten Mosebacke 10 sedan 2000. – Fastigheten är i bra skick. Riksteatern har förvaltat den på ett bra sätt och dessförinnan gjorde tidigare ägaren Vasakronan samma sak.

 • Vi ska se vad vi ska göra med fastigheten.
 • Vi har en hel del tankar, men vill även höra vad Stockholms stad vill.
 • Vi kommer att gå varsamt fram.
 • Jag gillar historia, kultur och arkitektur.
 • Denna fastigheten innehåller mycket av det, säger Jakob Johansson.
 • Bolagsnamnet Maelir är fornnordiska för Mälaren.
 • Jag köpte mina första fastigheter i olika orter runt Mälaren när jag var 23–24 år.

Därav namnet. Södra Teatern har sedan 2013 agerat som ett dotterbolag med målsättning att bli en självständig aktör. – Vår ambition är att driva verksamheten vidare helt i linje med dagens verksamhet där mat, nöje, scenkonst, klubbar och konserter står för ett innehåll som skapar den unika profil som Södra Teatern har.

 • En sund och hållbar verksamhet på en av Stockholms vackraste platser, säger Jakob Johansson.
 • Riksteatern kommer att fortsätta sitt samarbete med Södra Teatern som en given scen för föreställningar och sammankomster i Stockholm.
 • Fastighetsvärlden berättade i november 2017 att Riksteatern skulle sälja fastigheten, läs mer här,
You might be interested:  Var Ligger Tvärbanan I Sundbyberg?

Där finns även mer om byggnadens intressanta historia. Stora scenen i Södra teatern. Artboard 1 Skriv upp dig på våra mejllistor för att inte missa något: sammanställningar över senaste veckan, nya tjänster på FV Jobb och seminarieinformation – samtliga tjänster är Gratis,
Visa hela svaret

Hur gammal är teatern?

Svensk teater – En egentlig svensk teater uppkommer först under 1600-talet, om man med det menar skådespel för en bredare allmänhet. Även om man inom de högre samhällsklasserna troligen haft skådespel sedan medeltiden. Drottning Kristina hade som en del i sin hovhållning skådespel, men det är egentligen med Bollhusteatern i Stockholm som den första permanenta teatern i Sverige startar 1667, och den inreds till en riktigt teater 1699.

Helmfelt av Gustaf III från 1783 Fale Bure av Jacob De la Gardie från 1795

Visa hela svaret

Är No teatern?

No eller noh ( japanska 能, nō ) är en klassisk japansk teaterstil som har framförts sedan 1300-talet, No kännetecknas av strikt kodifierade rörelsemönster, vanligen långsamma och spartanska. Dialogen framförs i en högt stiliserad intonation, i det närmaste ett mässande och No-skådespelarna använder sig av masker.
Visa hela svaret

Vem äger Kulturhuset Stockholm?

Kulturhuset Stadsteatern AB – Stockholms stad Kulturhuset Stadsteatern är en plats för samtal och reflektion kring samtiden och vår tids frågor. Verksamhetsområdet innefattar teater, dans, musik, debatt, konst, mode, film, litteraturevenemang och flera bibliotek.

 • Ulturhuset Stadsteatern driver även en barn- och ungdomsscen i Skärholmen, en verksamhet i Vällingby samt Parkteatern som spelar sommartid i Stockholms parker.
 • Verksamheten startade 1960 i Folkets hus vid Norra Bantorget och flyttade 1990 till nuvarande lokaler i Kulturhuset.
 • Sedan 1 juli 2013 ingår även Kulturhuset i Stockholms Stadsteater AB.

Verksamheten heter Kulturhuset Stadsteatern. Det är de förtroendevalda i Kulturhuset Stadsteaterns styrelse som fattar bolagets beslut. Kulturhuset Stadsteatern ska sedan genomföra styrelsens beslut.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar en biljett till Dramaten?

Ge bort en upplevelse – När du köper presentkort på vår webbplats levereras det direkt till din e-post. Presentkorten är giltiga i 24 månader och går att köpa i valfria valörer. Dramatens biljetter kostar mellan 150 och 495 kr beroende på plats i salongen och föreställning. Är man under 26 år är priset alltid 150 kr. Köp presentkort Hur Många Teatrar Finns I Stockholm
Visa hela svaret

Hur många platser har Konserthuset i Stockholm?

Nya stolar, hydraliska lyftbord och bättre ventilation – Ytterligare en ansiktslyftning gjordes i Stora salen under sommaren och tidiga hösten 2001. Samtliga stolar byttes mot nya, tillverkade i England efter Tengboms ursprungliga skiss. Podiet byggdes om med 32 hydrauliska lyftbord, vilket gav en avsevärt större flexibilitet i scenbygget.
Visa hela svaret

Hur många ryms på Cirkus Stockholm?

Cirkus – Stockholms stad Sidan använder sig av funktionella kakor för att spara favoriter. Godkänn funktionella kakor om du vill kunna spara dina favoriter. Godkänn funktionella kakor Djurgårdsslätten 43-45, 115 21 Stockholm Cirkus är en klassisk plats på Djurgården där människor har träffas på föreställningar, mässor, konserter, konferenser och middagar under åren.

Ledarhund och assistanshund välkommen Toalett med plats för eldriven rullstol Entré och entréhall för rullstolsburen Hörselteknisk utrustning Tillgänglig hiss Tydlig skyltning

Välkommen till Cirkus, norra Europas största privatteater med tre scener och två festvåningar. Cirkus kan välkomna upp till 1 750 gäster och stoltserar med en nyrenoverad restaurang med nyskapande matkoncept. Med 140 års erfarenhet av lyckade möten erbjuder vi utöver konserter och föreställningar också framtidens konferenser.
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Kan Man Slipa Skridskor Stockholm?

Hur mycket tjänar en skådespelare på Dramaten?

“Älskar jobbet” – Det ekonomiska läget drabbar de anställdas löner. Skådespelarna tjänar mellan 22 000 och 35 000 i månaden, många andra yrkesgrupper på teatern tjänar ännu mindre. – Vissa skådespelare kan tjäna bra, men det beror på att de lyckas få jobb i film, tv etcetera.
Visa hela svaret

Vad spelas på Göta Lejon?

På Göta Lejon har stora svenska artister som Carola och Tommy Körberg underhållit publiken i musikaler och shower. Idag kan man fortfarande se aktuella svenska artister i intressanta uppsättningar på Göta Lejon. Man kan också äta och dricka gott på Göta Lejon.
Visa hela svaret

Vem tar över maximteatern?

Om Maximteatern – Maximteatern ligger på Karlaplan 4 i Stockholm. Huset byggdes 1945-46 efter ritningar av arkitekt Ernst Grönvall. I huset fanns mellan 1949 och 1967 en studio för Radiotjänst, senare Sveriges Radio. Härifrån sändes 50-talets stora radiosuccéer såsom “Karusellen” och “Frukostklubben”.

Den senare med bl. a Sigge Fürst.1967 lades studion ner och istället byggdes det en biograf och teater. Biografverksamheten upphörde 1971 och kvar var teatern. Under 1980- och 90-talet drevs Maxim av Brasse Brännström, Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Lars Amble tillsammans med Aller Johansson. Under denna tid spelades flera succéer såsom SPÖK, Sugar, Skål och Arsenik och gamla spetsar.2003 tog Proscenia AB över teatern och sedan dess har teatern uppfyllts av fantastiska musikaler och föreställningar som Nils Karlsson Pyssling, Från A-Ö, Jesus Christ Superstar och Avenue Q.

Gästspelen har varit många som Povel Ramel, Nisti Sterk, Grottmannen. Konserter har gästats av bl. a Magnus Uggla, Petter m.fl. I november 2007 spelades bl.a,Bosse Parneviks absolut sista scenparty, Parneviks Gubbröra, 2008 köpte det Isländska bolaget 3 Sagas upp teatern och fortsatte att sätta upp musikaler och teater under tre år.

 1. Bl.a. spelades storsuccén “Riktiga män” med Tommy Körberg Johan Rheborg, Johan Ulvesson och Erik Andersson för utsålda hus i två säsonger under 2011.
 2. Den 1 juni 2011 tog Agneta Villman över teatern.
 3. Hon har tidigare ägt och drivit Vasateatern i Stockholm tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson.

Våren 2012 blev skådespelaren Mikael Persbrandt delägare i Maximteatern. Tillsammans har de producerat publiksuccéer såsom Dödsdansen, Macbeth, Scener ur ett äktenskap och Den inbillade sjuke. Maximteatern har också producerat produktioner som Egenmäktigt förfarande, Shirley Valentine, The Mamas A Christmas Night To Remember och Shirley Clamps första egna föreställning som blev en succé! Våren 2020 spelade Katt på hett plåttak för utsålda hus på Maximteatern.

En stor publiksuccé och en unik samproduktion av Maximteatern och Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Dramaten. Hösten 2021 hade Katt på hett plåttak nypremiär på Maximteatern då teatern åter öppnade upp efter ett nedstängt år pga. pandemin som utbröt i mars 2020. Hösten 2022 sätter Maximteatern upp sin sista produktion och pjäs, Så enkel är kärleken av Lars Norén i regi av Eva Dahlman.

På scen ser vi Mikael Persbrandt, Ingela Olsson, Livia Millhagen och Stefan Larsson. Maximteatern spelar till slutet av december 2022. Varmt välkomna kära publik! : Maximteatern
Visa hela svaret

Vad kostar biljetter till Dramaten?

Ge bort en upplevelse – När du köper presentkort på vår webbplats levereras det direkt till din e-post. Presentkorten är giltiga i 24 månader och går att köpa i valfria valörer. Dramatens biljetter kostar mellan 150 och 495 kr beroende på plats i salongen och föreställning. Är man under 26 år är priset alltid 150 kr. Köp presentkort Hur Många Teatrar Finns I Stockholm
Visa hela svaret