Hur Många Rum Har Stockholm Slott?

Hur Många Rum Har Stockholm Slott
Page 2 – Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna. Det Kungliga slottet är en kombination av kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument, och öppet för besökare året om. Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och gestaltat som ett romerskt palats.

Slottet har mer än 600 rum fördelade på elva våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården. Här ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med de pampiga paradrummen.

Under sommarmånaderna är även Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan öppna. Högvaktsavlösningen är populär bland besökare liksom butiken Slottsboden. Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se : Kungliga slottet
Visa hela svaret

Vilket slott har flest rum?

För länge sedan var ett slott där de kungliga bodde, men det har förändrats genom åren, och nu kan mer eller mindre vem som helst bli slottsägare. Att äga ett slott kräver sin plånbok och många ägare bedriver olika verksamheter i sitt hem för att få in pengar till underhåll.

 1. En del hyr bland annat ut rum, har guidade turer, hyr ut till stora fester och bröllop, och säljer egenproducerade produkter.
 2. Paret Carnarvon som äger slottet Highclere i England har gjort det världskänt genom att låta den populära tv-serien och filmen, “Downtown Abbey”, spelas in där.
 3. Sveriges mest kända och största slott är Stockholms slott.

Den nuvarande slottsbyggnaden byggdes efter att det gamla slottet Tre Kronor hade förstörts i en brand den 7 maj 1697. Slottet var klart att flytta in i 1754. Men slottets äldsta del är ända från 1200-talet. Fram till 1981 var slottet kungafamiljens bostad, sen gick flyttlasset till Drottningholms slott, där kungaparet bor än i dag. Bild: Simon Paulin / SvD / TT Sedan 1679 har slottet varit huvudsäte för earlen av Carnarvon med familj, men det ska ha anor redan från 700-talet. Under första världskriget användes det som sjukhus för skadade soldater. Under andra världskriget var det hem åt barn som evakuerats från London.

 1. Slottet har mellan mellan 250 och 300 rum, och flera känns igen från tv-serien “Downton Abbey” som spelades in där.
 2. Genom åren har även engelska “Antikrundan”, delar av filmen “Kung Ralph” och “Eyes Wide Shut”, spelats in där.
 3. Efter att “Downtown Abbey” visats på tv ökade antalet betalande besökare så mycket att ägarparet Carnarvon kunnat renovera slottet på både in- och utsidan.

De har bland annat guidade turer på slottet, konserter, det går att hyra för bröllop och privata evenemang och på området finns två mindre boenden att hyra för de som vill bo på ett slott. Familjen Carnarvon har inte slottet som sitt huvudhem, utan bor där då och då under året. Bild: MARTIN CLEAVER Slottet ligger i Skottland och har tillhört den brittiska kungafamiljen sedan 1852 då drottning Viktoria och prins Albert köpte det. Men slottet var lite litet så ett nytt byggdes i närheten av paret, och det stod klart 1856. Sedan i början av 1950-talet har drottningen Elizabeth II och hennes familj spenderat mycket tid där.

 1. Och varje sommar tillbringar drottningen sin semester där, ibland med sällskap av andra ur den kungliga familjen.
 2. Det var här drottning Elizabeth II befann sig när hon fick veta att prinsessan Diana omkommit i en trafikolycka 1997.
 3. Hon stannade kvar på Balmoral och åkte inte direkt till London efter beskedet, vilket upprörde hennes undersåtar.

På området finns ungefär 150 byggnader, som till exempel Birkhall där prins Charles och Camilla semestrar. Under augusti och september brukar drottningen och den kungliga familjen bo på slottet. Allmänheten har främst tillgång till slottsparken och området runt den. Bild: DIETHER ENDLICHER Ett av världens mest kända slott ligger i de tyska alperna, strax utanför Füssen. Det var kung Ludvig II av Bayern som lät bygga det med start 1869. Det tog längre tid att bygga det än vad kungen hoppades på grund av olika svårigheter på bland annat byggplatsen.

 • För att klara de tuffa deadlines han satte upp, fick hantverkarna ibland jobba dag och natt.
 • När han 1884 flyttade in i slottet var bara en bråkdel av rummen klara.
 • Man fortsatte att bygga klart en del av det efter hans död 1886.
 • Redan tidigt installerades det som gjorde livet behagligt, som rinnande varmt och kallt vatten, centralvärme, toaletter som gick att spola, det fanns telefoner och ett klocksystem där kungen kunde kalla på sina tjänare.

Några få veckor efter hans död öppnades det för allmänheten och i dag lockar det cirka 1,4 miljoner besökare varje år. Slottet sägs ha inspirerat Walt Disney till utseendet på Törnrosas slott. Arkivbild. Bild: Mostphotos Slottet byggdes mellan åren 1873 och 1914 av Rumäniens första kung, kung Carol I. När det invigdes 1883 användes det som sommarresidens. Peleș byggdes av mellan 300 och 400 arbetare, och när man ändå byggde slottet lät man också bygga bland annat boende för vakterna, en jaktstuga, ett kraftverk och det kungliga stallet.

 • Slottet är på 3 100 kvadratmeter och innehåller cirka 170 rum och 30 badrum.
 • Flera kungligheter har fötts och dött i slottet, men efter att kung Michael I tvingades abdikera 1947 beslagtog kommunistregimen all kunglig egendom, inklusive Peleș.
 • Efter det har det varit öppet för turister, viloplats för kulturpersonligheter i landet, men också stängt under många år för att diktatorn Nicolae Ceaușescu ville det.2006 fick den kungliga familjen tillbaka slottet, men de hyr nu ut det till den rumänska staten.

I dag används slottet bland annat som presidentbostad och det finns hotell och flera restauranger. Arkivbild. Bild: Andrei Nekrassov Slottet ligger vid ett högt berg vid staden Sintra och byggdes mellan 1842 och 1854, på initiativ av Ferdinand II av Portugal. Slottet skulle vara sommarbostad åt hans familj men hans fru, Maria II av Portugal, fick inte uppleva det färdiga slottet för hon dog 1853.

Slottet stod klart året efter. Ferdinand II gifte om sig med Elisa Hensler, grevinnan av Edla, som ärvde slottet av sin man, men hon sålde det sen till kung Ludvig.1889 köptes det av den portugisiska staten. Slottet är cirka 4 000 kvadratmeter stort och innehåller 90 rum. Sedan 1910 räknas det som portugisiskt nationalmonument och slottet finns med på Unescos världsarvslista.

I dag kan man som turist besöka slottet. Arkivbild. Bild: Mostphotos Hohenwerfen ligger i närheten av Salzburg och byggdes redan under 1000-talet på uppdrag av Gebhard av Salzburg men då, troligen, i en enkel träkonstruktion. På 1500-talet förstörde och brände bönder stora delar av fästningen i ett uppror, men det byggdes upp igen och renoverades.

På 1600- och 1700-talet användes slottet främst som fängelse. Under stora delar av 1800-talet fick det förfalla till i slutet av år 1898 då ärkehertig Eugen köpte slottet och gjorde om det till ett hem. Efter det har det bland annat varit polisskola i många år, och sedan slutet av 80-talet är det en turistattraktion.

Känns slottet igen är det för att det var med i filmen “Örnnästet” från 1968. Det syntes även kort i filmen “Sound of music”. Arkivbild. Bild: Mostphotos Det stora slottet i Loiredalen började byggas 1519 på begäran av kung Frans I av Frankrike. Slottet byggdes som ett jaktresidens åt kungen och totalt tillbringande han 50 dagar på slottet. När Frans dog 1547 var allt inte helt färdigbyggt utan det blev kung Ludvig XIV som byggde klart slottet med bland annat undertak och parkettgolv samt möblerade det.

Slottets fasad är 128 meter bred och har över 800 skulpterade kolonner och ett mycket utsmyckat tak. Det har 440 rum, 365 öppna spisar, 84 trappor och 4 500 olika konstverk. Under franska revolutionen plundrades slottet och möblerna såldes. I flera omgångar har slottet stått tomt och fått förfalla. Det var inte förrän efter andra världskriget som ett ordentligt restaureringsarbete började.

Då hade slottet varit i statlig ägo sedan 1930. I dag är slottet ett mycket populärt turistmål där man bland annat kan få en guidad tur i slottet, promenera i den stora slottsparken, ta en båttur på kanalen och se en rovfågelshow. Arkivbild. Bild: Mostphotos De Haar är det största slottet i Nederländerna och har det mesta som ett slott ska ha: torn, tinnar, stora portar, vallgravar och till och med en hängbro. Det nuvarande slottet började byggas år 1892 och stod klart 1912 och byggdes av baron Etienne van Zuylen van Nijevelt och hans fru Hélène för att imponera på släktingar och vänner.

Slottet har cirka 200 rum och 25 badrum och byggdes med sin tids alla bekvämligheter som varmt och kallt rinnande vatten, centralvärme, el, ett turkiskt bad, ett toppmodernt kök och hiss. En gång i tiden var det privatbostad åt familjen Van Zuylen, vars ättlingar fortfarande vistas här varje år. I över ett sekel har det varit en tradition för familjen Van Zuylen van Nijevelt van de Haar att bo i slottet en månad om året, oftast i september fast de inte längre äger slottet.

Under 60-talet hölls påkostade fester av baron Thierry van Zuylen van Nyevelt van de Haar med gäster som Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent, Joan Collins och Brigitte Bardot. I dag ägs slottet av en stiftelse och är öppet för allmänheten. Bild: Patrick Semansky Windsor Castle är det äldsta och största bebodda slottet i världen. Slottet är en av Englands kungliga bostäder och ligger i grevskapet Berkshire. Slottet började byggas runt 1070 av Vilhelm Erövraren och 16 år senare stod det klart.

Det byggdes för att skydda den västra delen av London. Under 1300-talet gjorde Edward III om Windsor från en militär befästning till ett pampigt slott, vilket han la en förmögenhet på. Efter det har kungligheter byggt ut, byggt om och gjort om. Men det har även fått förfalla i perioder. När Viktoria var drottning byggdes ett privat kapell till henne som 1992 förstördes i en brand.

Branden utbröt på grund av en trasig spotlight som antände en gardin i kapellet. Branden spred sig till slottet och ett par hundra brandmän bekämpade den. Över hundra rum och ovärderlig konst förstördes. Arbetet med att återställa de förstörda rummen började direkt och arbetet stod klart fem år senare. Bild: AP Mont-Saint-Michel är inget riktigt slott, utan bland annat ett kloster och en kyrka med anor ända från år 708 då det låg ett litet kapell där. Det ligger högst upp på halvön Mont-Tombe, som ligger i Atlanten. Titt som tätt blir halvön en ö då tidvattnet översvämmar landbryggan.

Under 1000-talet och 1200-talet byggdes det ut mer och mer, bland annat byggdes flera våningar tack vare en donation från kung Filip II August av Frankrike. Vid den franska revolutionen fanns knappt några munkar kvar i klostret så det stängdes och blev ett fängelse fram till 1863. Några år senare klassades slottet som ett historiskt monument.

Sedan dess har det lagts miljoner på att restaurera och renovera det före detta klostret. Det sägs att “Rapunzels” föräldrars slott i den tecknade filmen “Trassel” ska vara inspirerat av Mont-Saint-Michel. Platsen är i dag ett välbesökt turistmål med flera miljoner besökare varje år, och en inkomstkälla för de få som bor på halvön. Bild: Mostphotos Under några år på 1920-talet var det svår torka i Jodhpur, och för att hjälpa bönderna ska Maharaja Umaid Singhji ha beställt byggandet av Umaid Bhawan Palace. Han kunde då ge cirka 3 000 personer jobb i 15 år. Allt ska han ha betalat med egna medel.

Byggandet började 1929 och stod klart 1943. Umaid Bhawan Palace är en av de största privata bostäderna i världen med sina 347 rum och ägs av Maharaja Gaj Singh och hans familj. Palatset består av tre delar: det kungliga palatset, ett lyxhotell och ett museum. Där ska finnas flera inomhuspooler, en bankettsal, en balsal, bibliotek, spa, flera tennisbanor, biljardrum och matsalar.2018 gifte sig skådespelerskan Priyanka Chopra på hotellet med artisten Nick Jonas, där fanns gott om plats för deras 225 gäster.

Arkivbild. Bild: Mostphotos Potalapalatset ligger i Lhasa och började byggas år 1645 av den femte Dalai lama. Själva fastigheten tog tre år att bygga, medan insidan tog 45 år för att bli klar. Den vita delen var Dalai lamas vinterresidens och innehåller den ceremoniella salen med Dalai lamas tron.

På översta våningen ligger hans privata rum. Palatset är tretton våningar högt och har runt 1 000 rum och salar för bland annat meditation. Det har nästan 700 väggmålningar, en stor mängd skulpturer, mattor, gardiner, porslin, jade och föremål av guld och silver. Den nuvarande Dalai lama som är den fjortonde i ordningen, tvingades lämna Tibet 1959 och har sedan dess levt i exil i Indien.

I dag är palatset ett av världens mest populära turistmål, och lockar tusentals besökare, varje dag. De som vill besöka Potalapalatset får inte ha hatt eller solglasögon på sig, och inga bilder eller filmer får tas. LÄS OCKSÅ: Estelle och Oscar har varit på sin första officiella galamiddag LÄS OCKSÅ: Jättefest för Elizabeth: “Fasar för framtiden” LÄS OCKSÅ: Guldpalatset är världens dyrast hem till salu LÄS OCKSÅ: “Palais Vénitien” i Cannes kostar 1,2 miljarder LÄS OCKSÅ: Fd Fröken Sverige säljer sin lyxiga herrgård i USA Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Teatrar Finns I Stockholm?

Hur många rum har världens största slott?

Windsor

Plats: 3 km söder om staden Slough, Sydöstra England
Grundat: 1066 av Vilhelm Erövraren
Ny/Ombyggt: 1170-talet av Henrik II 1350-talet av Edvard III 1475 av Edvard IV 1670-talet av Karl II 1820-talet av George IV 1992-1997 efter branden
Arkitekt: 1670-talet Jeffry Wyatville 1820-talet Hugh May
Rum : drygt 1,000

Visa hela svaret

Hur många slott äger kungen?

I dag disponerar H.M. Konungen Kungl. Slottet i Stockholm, Drottningholms slott, Kina slott, Ulriksdals slott, Gustav III:s paviljong, Haga slott, Rosendals slott, Rosersbergs slott, Tullgarns slott, Gripsholms slott, Strömsholms slott, Riddarholmskyrkan samt stora delar av Kungl.

 • Djurgården.
 • All mark ingående i dispositionsrätten ägs av staten, som företräds av Statens fastighetsverk (SFV).
 • Staten är även ägare av slotten, med undantag för Rosendals slott, och ett stort antal byggnader och anläggningar i anslutning till slottsområdena.
 • Till dessa byggnader hör bland annat H.M.
 • Onungens hovstall, Hovförvaltningens hus (Slottsbacken 2), Oxenstiernska annexet och byggnaderna inom Drottningholms kungsgård.H.M.

Konungens dispositionsrätt till mark och byggnader utgör i dag en viktig förutsättning för att H.M. Konungen ska kunna utöva sin uppgift som statschef. Rosendals slott och ett stort antal byggnader på Kungl. Djurgården ingår i den så kallade Djurgårdskassan, som förvaltas av Kungl.
Visa hela svaret

Vilka rum finns i slott?

Arkitektur – Ett slott byggs i sten eller i annat beständigt material. Det finns dock byggnader som kan kallas slott som är byggda i reveterad timmer, exempelvis Bordsjö slott eller i timmer såsom Gripenberg slott, Ett slott är oftast byggt enligt en klassisk tradition, vanligen i en spegelsymmetrisk form, och ofta med flyglar ställda vinkelrätt mot en huvudbyggnad ( corps de logi ).

 • Oavsett om flyglarna hänger samman med huvudbyggnaden eller inte, om dessa är framför huvudingången eller bakom den, kallas platsen mellan huvudbyggnad och flyglarna för borggård,
 • Detta oavsett om dessa är sammanbyggda i en fyrkant, eller om det finns tre byggnader och en mur.
 • Vanligt är att det finns en entré i grekisk tempelstil,

Vidare ska ett slott ha mer än en våning över mark (eller höjd på minst två våningar). Det skall finnas minst följande rum: vestibul, sal, bankettsal, mer än en salong och mer än ett sovrum, Oftast har slott mer än dessa minimikrav, dock med undantag för lustslott och jaktslott som kan vara på en våning, och sakna båda vestibul, sovkammare och sal.
Visa hela svaret

Hur många rum har Sveriges slott?

Page 2 – Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna. Det Kungliga slottet är en kombination av kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument, och öppet för besökare året om. Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och gestaltat som ett romerskt palats.

Slottet har mer än 600 rum fördelade på elva våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården. Här ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med de pampiga paradrummen.

Under sommarmånaderna är även Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan öppna. Högvaktsavlösningen är populär bland besökare liksom butiken Slottsboden. Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se : Kungliga slottet
Visa hela svaret

Vilket är Sveriges största slott?

6. Stockholms slott – Sveriges största slott.
Visa hela svaret

Vilket land i Europa har flest slott?

Det är inte Tysklands Bayern eller Frankrikes Loire utan överraskande Wales i Storbritannien! Anledning? Dess historia som ett omtvistat territorium. Resebegränsningar har underlättats över hela kontinenten och turister tränger ihop monument i augustisommar.

Att besöka de mäktiga fästena med livfulla berättelser om seger, mod och mod är en spännande upplevelse. Wales har nästan alla typer: koncentriska slott med rivade försvar, slott med gigantiska välförstärkta porthus, slott som gör alla möjliga användningar av naturförsvar och slott utformade för att vara vackra lyxiga bostäder.

De stridande normannerna, infödda walesarna och engelsmännen byggde alla episka fästningar i en explosion av slottbyggnad på 13- och 14-talet. Den stora volymen på dessa citadeller matchar sorten. Var och en med sin egen unika historia som påminner om en saga eller en episk roman.
Visa hela svaret

Vilket är det äldsta slottet i Sverige?

Park och trädgård Slott och herresäte Länsresidens Museum och teater Statligt byggnadsminne (SBM) Besöksmål De äldsta delarna av Linköpings slott härstammar från 1100-talet och slottet är därmed Sveriges äldsta profana byggnad. Under denna tid blev Linköping säte för biskoparna i stiftet Dioceses lincopensis, som omfattade Östergötland, Småland, Öland och Gotland.

 • De äldsta delarna av Linköpings slott är inbyggda i slottets västra länga och består av en liten kalkstenskällare och en representationsbyggnad av kalksten i två våningar.1286 blev Bengt Birgerson, son till Birger Jarl och hertig av Finland, biskop.
 • Han byggde om biskopsgården och för första gången användes då tegel.

Utbyggnaden bestod bland annat av ett krenelerat torn i nordöst.
Visa hela svaret

Vilket är det största slottet i Europa?

Malborks slott, Marlbork Hur Många Rum Har Stockholm Slott Denna mäktiga fästning är även känd som Ordensborgen Malbork, och tros vara den största tegelstrukturen som människohänder någonsin byggt. Slottet Malbork ligger i norra Polen, på den östra stranden av floden Nogat, och är en befästning från 1200-talet som tillhör den teutoniska ordningen.

Det byggdes ut i långsam takt under 1300- och 1400-talen, och blev så småningom det största slottet i världen sett till ytan. Denna hisnande polska konstruktion genomgick minutiös restaurering under 1800-talet och början av 1900-talet, och är ett UNESCO:s världsarvsmonument. Slottet upplevs allra bäst från andra sidan floden Nogat.

You might be interested:  När Får Uppsala Sommarlov 2022?

: Malborks slott, Marlbork
Visa hela svaret

Hur mycket får kungen i lön?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en minskning av apanagets storlek och tillkännager detta för regeringen. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram tydliga regler för vem som får ta del av apanaget och till vad det får användas och tillkännager detta för regeringen. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ifall statschefen i stället för apanage bör få samma lön som statsministern och talmannen och tillkännager detta för regeringen.

Stora delar av den svenska kungafamiljen uppbär apanage årligen. Det handlar om en del av skattebetalarnas pengar som årligen tilldelas till kungen, som bestämmer hur pengarna ska fördelas. År 2020 tog hovet emot 146 miljoner kronor totalt i form av apanage.

 1. Det är skattemedel som kan användas till bättre saker.
 2. Statschefen erhåller idag apanage istället för lön.
 3. Apanage innebär att kungen fritt får disponera sin inkomst utan att redovisa kostnader eller betala inkomstskatt.
 4. Statsministern och talmannen får i sin tur lön och betalar inkomstskatt.
 5. Det är orimligt att staten ska försörja en sådan stor kungafamilj när de har förmågan att försörja sig själva.

Deras uppdrag och arbetsbörda har inte blivit större bara för att de har blivit fler. De s venska skattebetalarnas pengar gör mycket större nytta till exempel genom stöd och service till personer med funktionshinder eller till ensamstående föräldrar än till en av Sveriges rikaste familjer.

Samtliga kungligheter som ingår i tronföljden får i dag del av apanaget. Hur apanaget ska fördelas finns inte strikt reglerat i någon lag. Det är kungen som bestäm ­ mer. Det anser jag vara fel och dålig hushållning med skattebetalarnas medel. Systemet behöver ses över, och tydliga regler om vem som får del av apanaget och vad det får gå till behöver tas fram.

Skattebetalare ska till exempel inte betala för kunga familjens shoppingrundor. Regeringen har tillsatt en utredning gällande hovets anslag baserat på ett riksdags ­ beslut som bland annat Liberalerna stod bakom. Riksdagen bör dock redan nu sätta ner foten och reglera vilka ur kungafamiljen som bör finansieras av skattebetalarna.
Visa hela svaret

Vem är den rikaste kungen i världen?

Det saudiska kungahuset är världens rikaste familj. Kung Salman bin Abdulaziz Al Saud har suttit på tronen sedan 2015 och uppskattas ha en privat förmögenhet på drygt 153 miljarder svenska kronor, enligt Bloomberg.
Visa hela svaret

Vad äger kungen för bilar?

Här glider kung Carl Gustaf in – visar upp vrålåket med 625 hästkrafter Publicerad: 24 juni 2021 Uppdaterad: 24 juni 2021 Kung Carl XVI Gustaf unnade sig en ny bil på sin 74-årsdag förra året. I samband med en förhandsvisning av en konstutställning i veckan visade han upp vrålåket: en BMW M8 Competition med 625 hästkrafter. Kungen på plats vid Kina slott. Foto: Janerik Henriksson/TT Den nya BMW:n, av modellen M8 Competition, har 625 hästkrafter och kostar drygt 1,7 miljoner kronor. Bilen har “superbilsprestanda” och gör 0-100 km/h på 3,2 sekunder, enligt sajten, Kung Carl Gustaf köpte bilen i 74-årspresent till sig själv förra året. Bilen har 625 hästkrafter. Foto: Janerik Henriksson/TT : Här glider kung Carl Gustaf in – visar upp vrålåket med 625 hästkrafter
Visa hela svaret

Vem bor i Stockholms slott?

Verksamheter – Slottet är arbetsplats för cirka 200 fast anställda personer. Det är lite fler kvinnor än män. Dessutom arbetar extra personal på middagar, under sommaren och med att visa slottet.
Visa hela svaret

Var i slottet bor Kungen?

Vår nuvarande Kungafamilj flyttade från Kungl. Slottet till Drottningholms slott 1981 och slottet är sedan dess Kungaparets privata residens.
Visa hela svaret

Hur många rum finns det i Drottningholms slott?

Drottningholm

Plats: Lovö i Ekerö kommun, Stockholms län, Uppland
Arkitekt: 1576-1583 Willem Boy 1650-talet Jean de la Vallée 1662-1681 Nicodemus Tessin d.ä.1690-1728 Nicodemus Tessin d.y.1746-1752 Jean Eric Rehn (interiör) 1764-1766 Carl Fredrik Adelcrantz (teatern)
Rum : 200
Koordinater: 59°19’18.5’N 17°53’12.9’E

Visa hela svaret

Hur vet man om Kungen är på slottet?

Sedan år 1873 har den kungliga flaggan hissats på Kungliga slottets tak. Den tretungade flaggan, örlogsflaggan, som vajar här är förbehållen kungahuset och försvarsmakten. Kungahusets flagga har riksvapnet infällt i korsets mitt, men hur det ser ut och hur stor flaggan är beror på vädret och om Kungen är i riket eller inte.

Vanligtvis flaggas det med den så kallade fyrduksflaggan. Den mäter 360 x 180 centimeter och har stora riksvapnet i mitten av det gula korset. När fyrduksflaggan är hissad på Kungliga slottet betyder det att Kungen, som man säger, kan fullgöra sina plikter som statschef. Är Kungen förhindrad till detta, till exempel vid statsbesök utomlands, träder Kronprinsessan in som tillfällig riksföreståndare.

Då vajar en tretungad flagga prydd med lilla riksvapnet. Storleken är dock densamma som fyrduksflaggan. På allmänna flaggdagar, vid kungliga födelsedagar, inkommande statsbesök och i samband med att Kungen tar emot nyutnämnda ambassadörer på slottet hissas en större flagga, sexduksflaggan.

Den har måtten 540 x 270 centimeter, med stora riksvapnet i det gula korset. Ytterligare en flagga används, det är den så kallade stormflaggan och som namnet antyder så hissas den vid stark vind. Måttet på denna mindre flagga är 180 x 90 centimeter. Traditionen med flaggning på Kungliga slottet påbörjades året då Oskar II kröntes.

Som tronföljare hade han flaggat på sommarresidenset Sofiero, något som fick efterföljare i Riksdagshuset och andra officiella byggnader. År 1873 påbjöd Kungen flaggning på Kungliga slottet. Uttrycken fyrduks- och sexduksflagga kommer av flaggans dimensioner; en 1-duksflagga är 90 x 45 centimeter, en 4-duks 360 x 180 centimeter och en 6-duks 540 x 270.
Visa hela svaret

Varför bor Kungen på Drottningholm?

Dynastin Bernadotte har från Oscar I:s tid nyttjat Drottningholms slott och parken. Vår nuvarande Kungafamilj flyttade från Stockholms slott till Drottningholms slott 1981 och slottet är sedan dess Kungaparets privata residens.
Visa hela svaret

Vem äger Ulfsunda slott?

Historia – Ulfsunda slott från 1600-tal till nutid Hur Många Rum Har Stockholm Slott Ulfsunda slott byggdes under 30-åriga kriget, 1644-1647, av Lennart Torstensson som var en av Sveriges främsta generaler. Slottet såg då helt annorlunda ut, det var byggt i tysk-holländsk renässansstil, slottsfasaden var prydd av al fresco-målningar och det hade ett spetsigt tak av kopparplåt.

Från borggården mellan de två flyglarna ledde en rikt ornamenterad trappa ner till en liten hamn i Ulvsundaviken. Här kunde gäster som kom sjövägen över Mälaren lägga till. Lennart Torstensson var gift med Beata de la Gardie som var kusin med Magnus Gabriel de la Gardie, Drottning Kristinas gunstling.

Familjen Torstensson ägde Ulfsunda Slott fram till år 1727 då den Torstenssonska släkten dog ut på manssidan, därefter tar en lång rad av olika ägare över. Bland dem återfinns namn som Bielke, Gyllenkrook, Rudenschöld, Preis, Ruut, von Essen och Åkerhielm.

Baron von Essen köpte slottet i början av 1800-talet. Han sålde det vackra koppartaket och lät istället lägga på det platta plåttak som slottet har idag. Von Essen följde också tidens anda och lät putsa över fasadens al fresco-målningar av romerska krigare. Åkerhielm var statsminister under 1890-talet.

Det var han som med sitt yttrande “det är tid att tala ut på ren svenska både till öster och väster” lyckades reta upp norrmännen, vilket ledde till hans avgång. Åkerhielm dog år 1900 och Ulfsunda Slott gick ur privat ägo.1905 köpte landstinget slottet för köpesumman 250 000 kronor och inrättade ett vårdhem för “lättskötta sinnesslöa, alkoholskadade och andra kringströvande varelser”.

 • Slottet fungerade som vårdinrättning fram till 1972 varefter slottet renoverades och därefter fungerade som landstingets utbildningscenter.
 • Rikssalen och de andra vackra rummen på plan 2 användes för representation och ledningssammankomster inom landstinget.
 • R 1999 köptes slottet av ett par som hade tjänat en förmögenhet inom IT och nu ville skapa ett high-tech hotell i närheten av centrala Stockholm.

För renoveringen av slottet anlitades företaget Svensk Inredning, vars ägare Torbjörn Blomqvist år 2004 köpte slottet. Idag driver Torbjörn Blomqvist sju hotell och två dagkonferensanläggning i Stockholmsregionen under namnet Stockholm Meeting Selection.1647 lär en midsommarfest ha ägt rum i Rikssalen på plan 2, med Drottning Kristina som hedersgäst.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar ett slott i Sverige?

Hur Många Rum Har Stockholm Slott Publicerad: 07 maj 2015, kl 14:01 Hemnet har nu massor av vackra slott och slottliknande bostäder till salu. Här hittar du allt från ett renässansslott i Skåne för 200 miljoner till ett rosavitt slott i Östergötland för 40 miljoner kronor. Bläddra bland bilderna för att få se alla ståtliga och häftiga slottsbyggnader. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri Ab
Visa hela svaret

Vad kostar det att gå in på slottet?

Vad kostar det att gå in på de kungliga slotten? Entréavgifter 2022 Nedan tabell visar ordinarie entréavgifter. Avgifter för visningar eller för vår programserie redovisas ej.

Vuxen Student Barn 7-17 år
Kungliga slottet 160/180 kr* 80/90 kr* 80/90 kr*
Drottningholms slott 140 kr 70 kr 70 kr
Gripsholms slott 140 kr 70 kr 70 kr
Kina slott 120 kr 60 kr 60 kr
Rosersbergs slott 120 kr 60 kr 60kr
Ulriksdals slott 120 kr 60 kr 60 kr
Gustav III:s Paviljong 120 kr 60 kr 60 kr
Strömsholms slott 100 kr 50 kr 50 kr
Tullgarns slott 100 kr 50 kr 50 kr
Hovstallet 100 kr 50 kr 50 kr
Riddarholmskyrkan 60 kr 30 kr 30 kr

maj-sep Barn 0-6 år har fri entré. Vid köp av studentbiljett behöver du kunna visa upp giltig studentlegitimation i entrén. Vi erbjuder ingen pensionärsrabatt. : Vad kostar det att gå in på de kungliga slotten?
Visa hela svaret

Vem äger Stora Sundby slott?

1200-talet var århundradet då inkarikes grundlades, korsfararna erövrade Konstantinopel och Marco Polo kastade loss mot Kina. Det är också då historien om slottet Stora Sundby tar sin början. Det började med ett enklare försvarsverk, strategiskt placerat vid Hjälmaresund, vars grund fortfarande finns att beskåda i ekparken intill slottet. Den nya borgen stod färdig i mitten av 1500-talet och gick då under namnet Sundby Hus. Genom giftermål tillhörde borgen vid denna tid den mäktiga familjen Sparre som skulle komma att äga den under mer än tre sekel. I början av 1800-talet dog denna gren av släkten Sparre ut.

 1. Ort därefter köptes borgen och gården av greve Carl De Geer.
 2. Hans hustru Ulrika var måttligt imponerad av den gamla borgen.
 3. Likt många av dåtidens kvinnor läste hon Sir Walter Scotts romaner om den ädle riddaren Ivanhoe och enligt historien ska hon mycket bestämt ha sagt till sin make: “jag vill ha en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand”.
You might be interested:  När Är Påsklovet I Stockholm 2021?

Lyckligtvis var greve De Geer en av landets mest förmögna män och man får gissa att han älskade sin hustru högt, snart skickades nämligen ritningar av Sundby Hus över Nordsjön till arkitekten Peter Frederick Robinson – samma arkitekt som ritat Walter Scotts egen riddarborg Abbotsford House i Skottland.

Tillbaka kom ritningar i nygotisk anda, kompletta med tinnar och torn, och så kom det sig så att den gamla renässansborgen förvandlades till ett praktfullt sagoslott i normandisk stil. Byggmästare Abraham Nyström fick uppdraget att förverkliga planerna som kom att ta 16 år att genomföra. Merparten av de gamla väggarna och inredningen bevarades, arbetet handlade framförallt om att klä den gamla borgen i ny rustning.1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt och stoltserade nu med fyra stora torn symboliserande årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar.

Stora Sundby är ett bebott slott än idag och är nu ett hem för oss i familjen Klingspor som ägt slottet sedan 1888. Då gifte sig Carl och Ulrika De Geers barnbarnsbarn, tillika slottets arvtagare, Louise Silvferschiöld med greve Carl Klingspor. Slottet arrenderades dock ut på livstid till furstinnan Stephanie von Wedel och först efter hennes bortgång 1937 flyttade vi i familjen Klingspor in.

 1. Idag bor och driver Mauritz och Ida-Sofia Klingspor Stora Sundby.
 2. Med varsam hand och stor ödmjukhet inför slottets historia har stora delar av byggnaden anpassats för att möta dagens krav på ett bekvämt boende.
 3. I gästrummen har det mesta bevarats sedan De Geers och furstinnan von Wedels tid, även om moderna badrum diskret smugits in.

Trots de stora ytorna och slottets praktfulla storslagenhet har vi lyckats skapa ett levande hem med ombonad atmosfär, något våra besökare ofta uppskattande påpekar.
Visa hela svaret

Hur många rum har Häringe slott?

De 24 hotellrummen i Wenner-Grens Paviljong har alla ungefär samma stil. De är våra rymligaste dubbelrum. Hälften av rummen har en bedårande utsikt över äppellunden och stenstatyerna.
Visa hela svaret

Vilket land har mest slott i världen?

Det är inte Tysklands Bayern eller Frankrikes Loire utan överraskande Wales i Storbritannien! Anledning? Dess historia som ett omtvistat territorium. Resebegränsningar har underlättats över hela kontinenten och turister tränger ihop monument i augustisommar.

Att besöka de mäktiga fästena med livfulla berättelser om seger, mod och mod är en spännande upplevelse. Wales har nästan alla typer: koncentriska slott med rivade försvar, slott med gigantiska välförstärkta porthus, slott som gör alla möjliga användningar av naturförsvar och slott utformade för att vara vackra lyxiga bostäder.

De stridande normannerna, infödda walesarna och engelsmännen byggde alla episka fästningar i en explosion av slottbyggnad på 13- och 14-talet. Den stora volymen på dessa citadeller matchar sorten. Var och en med sin egen unika historia som påminner om en saga eller en episk roman.
Visa hela svaret

Vilket land har världens största slott?

Malborks slott, Marlbork Hur Många Rum Har Stockholm Slott Denna mäktiga fästning är även känd som Ordensborgen Malbork, och tros vara den största tegelstrukturen som människohänder någonsin byggt. Slottet Malbork ligger i norra Polen, på den östra stranden av floden Nogat, och är en befästning från 1200-talet som tillhör den teutoniska ordningen.

Det byggdes ut i långsam takt under 1300- och 1400-talen, och blev så småningom det största slottet i världen sett till ytan. Denna hisnande polska konstruktion genomgick minutiös restaurering under 1800-talet och början av 1900-talet, och är ett UNESCO:s världsarvsmonument. Slottet upplevs allra bäst från andra sidan floden Nogat.

: Malborks slott, Marlbork
Visa hela svaret

Vem bor på Sundbyholms slott?

Slottets historia – Sundbyholms Slott

, Under medeltiden var Sundbyholm klostergods, och tillhörde Eskilstuna Johanniterkloster. Vid reformationen 1527 drogs egendomen in till kronan av Gustav Vasa.1597 gav hertig Karl – senare Karl IX – egendomen till sin son på sidolinjen, senare riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm. Det var denne som 1639-1648 lät uppföra själva slottsbyggnaden.1629 inrättade Gyllenhielm en skola på egen bekostnad i slottets närhet – Sveriges första folkskola, som var i drift till 1987. Hur Många Rum Har Stockholm Slott Carl Carlsson Gyllenhielm hade ett händelserikt liv. Bland annat tillbringade han 12 år i fångenskap hos sin kusin, kung Sigismund av Polen. Han var halvbror till en av Sveriges mest kända kungar genom tiderna, Gustav II Adolf, och när denne dog vid slaget vid Lützen, fick Carl Carlsson Gyllenhielm ingå i drottning Kristinas förmyndarregering. Då Carl Carlsson Gyllenhielm avled utan någon arvinge erhöll riksskattemästare Seved Bååt Sundbyholm i förläning. Bååt lät bygga på slottet till tre våningar. Det fick därigenom det utseende som avbildas i det kända verket “Suecia antiqua & hodierna” utgett 1716. Seved Bååt avled 1698. I samband med reduktionen drogs egendomen åter in till kronan. Från och med 1700-talet drevs godset av olika arrendatorer. Dagen före julafton 1774, under kapten Schottings arrendetid, härjades slottet av en svår brand. Från och med denna tidpunkt blev slottet inte längre tjänligt som bostad. 1819 övertogs arrendet av friherre Salomon Löfvensköld, som året därpå lät uppföra det nuvarande corps de logiet (den gula herrgårdsbyggnaden intill slottet). Med kapten Gustav August Coyet inträdde egendomen i sin glansperiod. Han förbättrade egendomen. Den odlade jorden ökades med mer än 100 hektar. Omgivningarna förskönades genom planteringar, parkanläggningar och alléer. Den väldiga stenmuren som Gyllenhielm lät uppföra kring borggården revs och platsen planterades. På 1890-talet arrenderades kungsgården av fru Hammarhielm, född friherrinna Coyet. Under hennes tid var Sundbyholm ett mycket gästfritt hus. Som bostad använde hon corps de logiet (herrgården).1893 befann sig prins Eugén med en målarkoloni i trakten. Han målade då sin kända tavla av Sundbyholms Slott “Det gamla slottet”. Sin ateljé hade prinsen i stora salongen en trappa upp. Av kolonins övriga medlemmar märktes bl.a. Oscar Björk och Alf Wallander. Hur Många Rum Har Stockholm Slott

Efter den Hammarhielmska tiden bodde i många år en familj Tottie-Håkansson på Sundbyholm.1915 intogs deras plats av familjen Dyrssen.1939 förvärvade Eskilstuna stad godset. I slutet av 1940-talet började slottet restaureras. Restaurang och lokaler för kurs- och konferensgäster inreddes.

 1. I omgivningarna anlades friluftsbad, båthamn, bryggor, campingplats samt ett område för fritidshus.1968 kunde man också tillgodose kraven på bättre innemiljö för de många kursdeltagarna som kommer till Sundbyholm.
 2. Då invigdes det moderna Konferenshotellet, varifrån man kan njuta av utsikten över Mälaren.

Den 1 januari 1987 försåldes hotellet med tillhörande byggnader till Sundbyholms Slott & Konferenshotell. Den gamla förvaltarbostaden byggdes om till en modern konferensanläggning varefter samtliga rum, sviter och konferenslokaler har ombyggts och restaurerats.

I dagsläget ägs och drivs Sundbyholms Slott AB (tidigare Sundbyholms Slott & Konferenshotell) privat av paret Eric Johansson och Christin Widerberg, andra generationens ägare av hotell- och restaurangverksamheten. Företaget äger samtliga byggnader förutom slottsbyggnaden, som ägs av Eskilstuna kommun.

Företaget hyr slottet tomt och kallt. Företaget bedriver idag konferens-, weekend-, festvånings- och restaurangverksamhet. Än idag är vi enormt stolta över vår historia. Det är så fantastiskt att Sveriges första folkskola startades här i Sundbyholm, mer än 200 år innan vi fick allmän folkskoleplikt!

Hur Många Rum Har Stockholm Slott Sundbyholms Slott ligger en mil norr om Eskilstuna, mitt emellan Stockholm, Örebro och Västerås – enkelt att hitta och många parkeringsplatser! Hur Många Rum Har Stockholm Slott Naturskön och vacker miljö vid södra Mälaren med lång sandstrand, slottspark, prisbelönad marina, bokskog och den tusenåriga Sigurdsristningen. En sådan vacker miljö ökar kreativiteten och minskar negativ stress!
Hur Många Rum Har Stockholm Slott 109 fina dubbelrum och vackra sviter ger totalt 233 sköna bäddar. Många av rummen har sjöutsikt. Med 12 lyxiga sviter finns det dessutom oftast möjlighet att uppgradera någon eller några av deltagarna. Sundbyholms Slott är miljömärkt med Svanen. Bilden visar dubbelrum standard i Vagnsmeden. Hur Många Rum Har Stockholm Slott Nya konferensstolar av hög kvalitet (Skandiform från Kinnarps) i flertalet lokaler för att sitta riktigt skönt under hela konferensen. Samtliga lokaler är renoverade och välutrustade. Bilden visar Friryttaren.
Vackra fest- och restauranglokaler från 12-280 personer som får dig att känna historiens vingslag på slottet. Stämningsfulla dukningar med vita dukar och levande ljus. Bilden visar slottsrestaurangen under julborden. Ett välrenommerat kök och eget bageri som lagar allt från grunden med kvalitativa råvaror. Konferensbokaren väljer själv meny utifrån slottskökets goda menyförslag. Bilden visar en av slottets desserter.
Hur Många Rum Har Stockholm Slott På slottet finns en av Eskilstunas största vinkällare med viner som kombineras ihop med slottets olika menyer. Även lokaltillverkad öl finns på dryckeslistan. Bilden visar en liten del av Slottets vinkällare. Stort utbud av gruppaktiviteter och temamiddagar, såsom vikingamiddag och 1700-tals maskeradbal, mordgåtor med mera. Aktiviteter skapar gemenskap och leder till bättre teamwork. Bilden visar Slottets 1700-tals maskeradbal.
Svanenmärkt hotellanläggning som tar socialt ansvar med fackliga avtal och samarbeten med utvalda välgörenhetsorganisationer. Fokus på säkerhet med årliga brandutbildningar och hjärt- och lungräddningsutbildningar av personal. Hjärtstartare finns både i hotell-lobbyn och i restaurangen och brandlarmet ger ökad säkerhet genom att vara adresserbart. Sist, men inte minst: På plats finns alltid serviceinriktad personal som får hela din konferensgrupp att trivas. Bilden visar vår mötescertifierade Eleonor i konferensbokningen. Hur Många Rum Har Stockholm Slott

E-post: Sundbyholms Slott erbjuder en underbar miljö året runt. Det är hit man söker sig för att varva ner en helg med slottets weekendpaket.
Visa hela svaret