Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg?

Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg
Mensen zoeken ook naar Stockholm 188 km² Malmö 76,81 km² Zweden 528,447K km²
Visa hela svaret

Vad hette Göteborg förr?

Men historien börjar långt tidigare. Lödöse, fyra mil uppåt Göta Älv, kan ses som Göteborgs medeltida föregångare. Den var en av det medeltida Sveriges viktigaste stadsbildningar. Lödöse låg dock för långt från Göta älvs mynning – Sveriges port mot väster – och därför anlades en ny stad, Nya Lödöse, på 1400-talet.
Visa hela svaret

Hur många bor i Göteborg tätort?

Största statistiska tätorterna 2020 –

Tätort Befolkning
Stockholm 1 617 407
Göteborg 607 882
Malmö 325 069
Uppsala 166 698
Upplands Väsby och Sollentuna 149 701
Västerås 128 660
Örebro 126 604
Linköping 115 682
Helsingborg 113 828
Jönköping 100 579

Visa hela svaret

Hur säger man hej i Göteborg?

Mer om göteborgska – Göteborgska är en dialekt som främst talas av Göteborgare men även i Göteborgs närområden. Tidigare var det större dialektskillnader mellan den östra och västra delen av Göteborg, men dessa skillnader har minskat i modern tid. Något som dock är gemensament för göteborgska som dialekt är att man har en glad satsmelodi med en betoning som går upp på slutet.

 • Även rullande R förekommer, exempelvis hallå ellerrr! Till skillnad från västgötska och värmländska, så finns det inte runda vokaler och tjocka “l” i den klassiska göteborgskan.
 • Förr var det inte ovanligt med skorrande R i sydöstra Göteborg, men numera är det mest den äldre generationen som skorrar med sina R.

Utöver den klassiska göteborgskan har det även skapats en särskild variant som ibland kallas för shobresvenskan eller miljonsvenskan. Denna variant av göteborgskan talas främst i invandrartäta förorter och består av en blandning av utländska ord med brytning på göteborgska ord.
Visa hela svaret

Vilken dialekt har man i Göteborg?

Göteborgska (dial. götebosska ) är en dialekt som används i Göteborg med omnejd. Göteborgskan har även börjat sprida sig till andra delar av Västsverige, Traditionellt har man delat in dialekterna i Göteborg i en västlig form, mera lik bohuslänska dialekter, och en östlig form, mer lik västgötska dialekter,
Visa hela svaret

Var Göteborg danskt?

“Här skall staden ligga” – Karl IX, för många göteborgare känd som konungen på hingsten “Kopparmärra” vid Kungsportsplatsen, tog beslutet att anlägga staden Göteborg 1603 vid nuvarande Färjenäs på Hisingen. Denna stad totalförstördes dock redan 1611 av danskarna som brände ner den till grunden. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Ett av få bevarade 1600-talshus i Göteborg – det före detta artilleriet Kronhuset från 1654. Credit: Kjell Holmner
Visa hela svaret

Varför heter Göteborg Gothenburg på engelska?

“Vana vid Gothenburg” – Historiskt sett har den engelska benämningen funnits med från första början. Till och med på stadens privilegiebrev från 1621 står det att staden även ska heta Gothenburg. – Att kalla staden för Gothenburg är något som göteborgarna är vana vid sedan länge, säger Bill Werngren.

 1. Även om Göteborg är den enda staden i Sverige som också har ett unikt engelskt namn, är det något som gäller för många andra europeiska städer.
 2. Öpenhamn, som ju egentligen heter København, heter Copenhagen på engelska och Venedig, som på italienska heter Venezia, blir Venice.
 3. Med den logiken bör Göteborg kunna kallas Gothenburg, anser nu Göteborgs stad.
You might be interested:  Vilket Län Ligger Kalmar I?

Göteborgs universitet har tidigare fattat beslutet att iinternationella sammanhang kalla universitetet för University of Gothenburg. Ett beslut som gäller sedan januari 2008.
Visa hela svaret

Vilken är Nordens största stad?

Storstäderna lockar – Gamla industriområden har omvandlats till attraktiva bostadskvarter. Tråkiga hamnområden har fått ett nytt liv med spännande höghus, och historiska stadskärnor har bevarats och renoverats. De nordiska städerna är attraktiva samlingspunkter där tillväxten är stor och där det finns en hög puls och kreativitet.

Befolkningstillväxten i de nordiska huvudstadsområdena är större än i länderna som helhet. Stor-Stockholm är Nordens största stad med 2,2 miljoner invånare, följt av Stor-Köpenhamn med 1,3 miljoner. Stor-Oslo och Stor-Helsingfors har 1,2 miljoner respektive 1,1 miljoner innevånare. Stor-Reykjavik med 215 000 invånare har dock den största befolkningstillväxten av alla huvudstäder.

Den har vuxit med hela 30 % sedan 1990. Även Färöarnas huvudstad Torshamn växer kraftigt och har drygt 20 000 invånare, om förorterna räknas. Bortom nationsgränserna har vi Öresundsregionen, som innefattar östra Själland och Skåne inklusive Köpenhamn och Malmö, den folkrikaste regionen i Norden.
Visa hela svaret

Vad heter Nordens största och äldsta stad?

För andra betydelser, se Ribe (olika betydelser),

Ribe
Stad
Gatan Overdam i den gamla stadskärnan, med domkyrkan i bakgrunden. Under denna gata delar sig ån i tre mindre åar eller kanaler med forsar bredvid gatan. En vattenkvarn med skovelhjul finns kvar vid en av dessa. Åarna löper sedan samman i en större å, som fungerar som stadens hamn.
Vapen
Land Danmark
Region Syddanmark
Kommun Esbjerg
Koordinater 55°19′42″N 8°45′44″Ö / 55.32833°N 8.76222°Ö
Folkmängd 8 142 (2013)
Grundad 710
Tidszon CET ( UTC+1 )
– sommartid CEST ( UTC+2 )
Geonames 2614813

Utsikt mot sydost över staden från Borgertårnet, domkyrkans nordvästra torn. Bakom husen vid parken syns klosterkyrkan Sancte Catharinæ Kirkes torn Ribe är en stad i Region Syddanmark i Danmark och tillhör sedan 2007 Esbjergs kommun, Ribe ligger 7,5 km söder om Kongeån, och har 8 142 invånare (2013). Staden, som brukar räknas som den äldsta kvarvarande staden i Danmark såväl som i hela Norden, grundades omkring 710 efter Kristus, vid ungefär samma tid som Hedeby i nuvarande Schleswig-Holstein,
Visa hela svaret

Vilken är Sveriges 13 största stad?

Mall:Sveriges största tätorter

Sveriges största tätorter
Stockholm Göteborg Malmö Uppsala Nr Befolkning i dess främsta kommun
11 145 176
12 128 056
13 131 810

Visa hela svaret

Vilken är Sveriges 5 e största stad?

Sveriges 15 största städer Byggnadsverk Uppdaterad 31 mars 2022 Av och Här är de största städerna i Sverige sett till antalet invånare. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyråns senaste invånarräkning. Det kan vara bra att veta att när vi säger städer i denna artikel så menar vi tätorter,

 • En tätort är inget administrativt indelat område som exempelvis en kommun, utan definieras kortfattat av SCB som “ett område med sammanhängande bebyggelse och minst 200 folkbokförda invånare”.
 • En tätorts gränser går alltså där bebyggelsen glesnar, och samma tätort kan därmed ligga i flera kommuner.
 • Ordet stad har ingen officiell betydelse, men det syftar oftast på en större tätort.

Ibland används dock stad även om kommuner. Västerås kommun kallar sig gärna för Västerås stad, trots att den, förutom tätorten Västerås, nästan bara består av landsbygd. Kommunerna Solna och Sundbyberg kallar sig för städer, trots att de ligger inom Stockholms tätort.

Även Stockholm kommun kallar sig för Stockholm stad. Krångligt? Ja, lite. Vill man undvika missförstånd är det bäst att bara använda begreppen tätorter och kommuner, Siffrorna i denna lista kommer från Statistiska centralbyråns senaste statistik som publicerades i mars 2022 och visar invånarantalet den 31 dec 2020.

Här är Sveriges 15 största städer. förlåt, tätorter. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 74 042 Borås ligger i Västergötland och är känt för sin textilindustri, även om den inte är lika stor som förut. Postorderföretagen Ellos och Haléns växte fram här, och Gina Tricots huvudkontor och textilhögskolan ligger i “textilstaden”. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 76 320 Södertälje ligger bara ett par mil från Stockholm och har en befolkning som växte snabbt på 60- och 70-talen på grund av arbetskraftinvandring, när bland annat storföretagen Scania-Vabis (nuvarande Scania) och Astra (nuvarande AstraZeneca) behövde folk. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 79 004 Hamnstaden Gävle i Gästrikland är en stad rik på dofter. Beroende på vindriktning kan det lukta kaffe från Gevalias rosteri, eller sulfat från bruken i Karskär eller Skutskär, som av svenska träd tillverkar bland annat färdig vätskekartong (Karskär) respektive fluffmassa för blöjor och massa till vätskekartong (Skutskär). Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 91 916 Umeå i Västerbotten är den största tätorten i Norrland och en viktig universitetsstad. Den stora andelen studenter gör att medelåldern i staden är låg, och här finns därför ett ganska rikt kultur- och uteliv. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 94 393 En annan universitetsstad är Lund i Skåne. Här ligger ett av Sveriges största universitet, vilket innebär att en stor andel av befolkningen utgörs av studenter. Därför präglas den gamla skånska staden till stor av studentlivet och alla nationer – studentföreningar där tentaångesten kan dämpas med umgänge och billig öl. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 98 088 Norrköping i Östergötland var på 1800-talet en stor textilstad. Nu har all textiltillverkning försvunnit och staden är kanske mer känd för Bråvikens pappersbruk som omvandlar svensk skog till papper för tidningar, böcker och reklam. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 100 579 Jönköping ligger vackert vid Vätterns södra strand. På 60-talet växte tätorten ihop med syskonstaden Husqvarna, känd för sin tillverkningsindustri. Jönköping ligger i det så kallade “Bibelbältet” – ett område i Sverige med många frikyrkor – och staden kallas ibland för “Smålands Jerusalem”. Bilden visar Husqvarna AB:s fabriksområde. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 113 828 Helsingborg är Skånes näst största stad efter Malmö och ligger vid kusten där Öresund är som smalast. Här är det bara cirka 4 km över till Helsingör och Danmark. Stadens strategiska läge har gett Helsingborg en av norra Europas ledande hamnar. Bilden visar Stortorget. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 115 682 Den gamla militärstaden Linköping ligger precis som sin granne Norrköping i Östergötland. Staden är bland annat känd för att Saab:s tillverkning av flygplan finns här. Det välbesökta flygvapenmuseet ligger också här i “flygstaden”. Linköping är även en viktig universitetssstad. Fotot visar ett Saab 340 som sitter uppsatt bredvid E4:an. Hur Många Kvadratkilometer Är Göteborg Invånare i tätorten (31/12 2020) : 126 604 Örebro i Närke var tidigare en industristad med många skofabriker. Idag präglas näringslivet förutom av industrier också av forskning och tjänster. Stadens strategiska läge mellan Stockholm, Oslo och Göteborg har gjort att många företag sysslar med transport, logistik och handel.

 1. Här finns ett universitet och ett stort universitetssjukhus.
 2. Bilden visar stadens signaturbyggnad – vattentornet Svampen.
 3. Invånare i tätorten (31/12 2020) : 128 660 Även Västerås har industrier att tacka för sin tillväxt.
 4. Jätteföretaget ABB grundades här i slutet av 1800-talet, och deras svenska huvudkontor ligger fortfarande i staden.
You might be interested:  Hur Många Guld Har Malmö Ff?

Även ICA och H&M grundades i Västerås. Stadens strategiska läge vid Mälaren, som i sin tur är förbunden med Östersjön, har gjort att staden nu har Nordens största insjöhamn, med fraktfartyg som avgår till hela världen men framförallt till Storbritannien och övriga Europa.

 1. Bilden visar höghuset Skrapan.
 2. Invånare i tätorten (31/12 2020) : 149 701 Vid Statistiska centralbyråns folkräkning 2015 tillkom en ny tätort – Sollentuna och Upplands Väsby.
 3. Denna tätort ingick tidigare nästan helt i Stockholms tätort, men tillkom efter ändringar i SCB:s metoder för hur de avgränsar tätorter.

Vi låter Sollentuna och Upplands Väsby vara en parentes i denna lista eftersom den nya tätorten ligger så nära Stockholm och dess tillkomst är ett resultat av att Stockholms bebyggelse glesnar över bland annat Järvafältet, Igelbäcken och sjön Edsviken.

 • Vill man dock vara helt korrekt så är Sollentuna och Upplands Väsby Sveriges femte största tätort.
 • På bilden är Stockholms tätort markerad i blått och Sollentuna och Upplands Väsby i rött.
 • Invånare i tätorten (31/12 2020) : 166 698 Sveriges fjärde största stad Uppsala ligger på den platta Uppsalaslätten i Uppland.

År 2011 passerade Uppsala kommun 200 000 invånare, vilket gjorde att staden utropade sig till storstad, Tidigare gick nämligen gränsen för att officiellt få kallas sig för storstad vid 200 000 invånare i kommunen. År 2017 skärpte dock Sveriges Kommuner och Landsting gränsen till 200 000 invånare i tätorten,

 1. I staden, som alltså inte är en storstad, finns ett av Sveriges största universitet, vilket har satt sin prägel på stadens arkitektur och kulturliv.
 2. Här finns också ett stort universitetssjukhus.
 3. Och Nordens största katedral.
 4. Fotot visar Västgöta nation vid Fyrisån.
 5. Invånare i tätorten (31/12 2020) : 325 069 Malmö ligger vid Öresund med utsikt mot Köpenhamn, och är Sveriges yngsta (vad gäller invånarnas medelålder) och snabbast växande storstad.
You might be interested:  Hur Gick Det För Luleå Hockey Idag?

Malmö upplevde en utflyttningskris på 70- och 80-talet då stadens stora industrier lade ner, följt av en ekonomisk kris på 90-talet då ytterligare 28 000 jobb försvann. Krisen mattades av lite i mitten av 90-talet tack vare påbörjandet av Öresundsbrobygget, och nu satsar Malmö på att förändras från en industristad till en kunskapstad, genom bland annat eget universitet, småföretagande och utnyttjande av närheten till Köpenhamn och kontinenten.

 1. Bilden visar en gångtunnel in mot stadsdelen Rosengård som pryds av ett citat av Malmöfödde Zlatan Ibrahimovic.
 2. Invånare i tätorten (31/12 2020) : 607 882 Tätorten Göteborg ligger i både Västergötland och Bohuslän och här finns Skandinaviens största hamn,
 3. Göteborg industrialiserades till stor del av invandrade engelsmän på 1800-talet och hade mycket handel med Storbritannien, vilket har gett staden smeknamnet “Lilla London”.

Göteborg är bland annat känt för Liseberg, paradgatan Avenyn, spårvagnar, sitt fotbollslag (“Blåvitt”), sin dialekt och dumroliga humor. Många kända svenskar är starkt förknippade med staden, som göteborgarna “Kurt Olsson”, Glenn Hysen, Lasse Kronér, Leif “Loket” Olsson och Håkan Hellström.

 1. Bilden visar det stora inomhusköpcentrumet Nordstan, dit man självklart kan åka spårvagn.
 2. Invånare i tätorten (31/12 2020) : 1 617 407 Sveriges största tätort, vår huvudstad Stockholm, ligger vackert vid Mälarens utlopp i Östersjön.
 3. Under 2019 (före pandemin) spenderade besökare hela 15 miljoner gästnätter i Stockholm, som lockar med Gröna Lund, Skansen, skärgården, museer, uteliv, kultur och massor av shopping.

Här finns också Sveriges enda tunnelbana och ett pressat vägnät med trängselavgifter. De flesta stora företagen inom det svenska näringslivet har sina huvudkontor här, likaså banker. I Stockholm residerar också kungafamiljen, regeringen och riksdagen. Bilden visar en vanlig vardagsmorgon på Södertäljevägen.
Visa hela svaret

Hur många bor i Göteborg innerstad?

Göteborg
Tätort · Centralort · Residensstad · Stiftsstad
– kommun 594 229 (2022)
– storstadsområde 1 025 355 (2018)
– Göteborgs kommun 493 621 (2020)

Visa hela svaret