Hur Många Har Dött På Gröna Lund?

Hur Många Har Dött På Gröna Lund
Tre dödsolyckor på nöjesfält sedan 1997 Varje år skadas flera människor på svenska nöjesfält – och tre personer har dött sedan 1997. Men nöjesparkerna har ingen skyldighet att rapportera olycksstatistiken till polisen: – Har man med människor och maskiner att göra kan man inte garantera säkerheten till hundra procent, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Hundratals mindre olyckor och lindriga skador Följ Aftonbladet Plus på FacebookGröna Lund, onsdagen den 10 juni 2015.

: Tre dödsolyckor på nöjesfält sedan 1997
Visa hela svaret

Har det hänt någon olycka på Gröna Lund?

Kvinna skadad vid berg- och dalbana på Gröna Lund – Fick föras till akuten Olyckan inträffade när familjen stod i kön till Gröna Lunds populära berg- och dalbana i trä som heter Twister. Plötsligt kände Maria Dahlquist hur något hårt föll ner och träffade henne i ansiktet.

 • Det visade sig vara en träbit som hade träffat henne och Maria fick föras till Gröna Lunds sjukstuga och därefter fick hon transporteras vidare för vård på akuten.
 • Får aldrig hända igen
 • Twister stängdes bums av och personal kunde konstatera att en del av attraktionens skyddskant trillat av och fallit ner mot besökarna i kön.

– Det verkar som att trät torkat och spruckit runt spikhålet. Vi ska se till att det aldrig händer igen, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund till Aftonbladet. För familjen Dahlquist blev det ingen trevlig semesterresa i Stockholm. Stor svullnad som ömmar mycket – Det är en stor svullnad och ömmar mycket, som en pingisboll i ögat.

Hade jag fått spetsen rakt på mig hade jag kanske inte stått här i dag. Det var tur i oturen. Mina barn stod 30 centimeter bredvid mig och massa barn runtomkring. Vad hade hänt om de fått den på sig? Sådant här ska inte få hända, säger hon till tidningen. Gröna Lunds försäkringsbolag har kontaktats och nöjesparken är bestörta.

– Säkerheten är vår största prioritet och vi tar detta på stort allvar. Ingen ska behöva uppleva detta på en nöjespark, säger informationschefen till Aftonbladet.

 1. Nu ska ett skyddsnät sättas upp över kön meddelar Gröna Lund.
 2. ANALYS
 3. Det vore positivt ur säkerhetssynpunkt om det fanns skyddsnät över alla köer på platser där karuseller passerar ovanför köerna.
 4. Foto: Gröna Lund

: Kvinna skadad vid berg- och dalbana på Gröna Lund – Fick föras till akuten
Visa hela svaret

Hur många har dött i Liseberg?

Fåtal dödsolyckor genom åren – Det har skett ett fåtal dödsolyckor på Liseberg. Den enda dödsolyckan i en åkattraktion inträffade 1957.1957 DÖMDES: Två bröder, 21 och 28 år gamla, slungades ur berg- och dalbanan Bergbanan den 28 april.28-åringen skadades så allvarligt att han avled.21-åringen fick svåra skallskador och blev delvis förlamad.

 1. En 57-årig vaktmästare dömdes ett år senare för vållande till annans död.
 2. Rätten ansåg att han av misstag missat att stänga spärrbommen på brödernas vagn.1944 FÖLL HANDLÖST: Lindansaren Marie Busch från Tyskland tappade balansen och föll när hon repeterade vid Stora friluftsscenen.
 3. Hon dog av sina skador, 22 år gammal.1937 ARBETSPLATSOLYCKA: Tisdag 1 september fick en vindstöt en svajmast att krascha in i en byggnadsställning.

En målare och en byggarbetare störtade till marken. Målaren avled, medan byggarbetaren klarade sig med en bruten arm.1936 OLYCKSDYGN: Inom loppet av två dygn dog två människor på Liseberg. Den 11 september tappade balanskonstnären Willy Wallenda balansen när han cyklade på lina och föll handlöst 16 meter. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret

Vilket spökhus är läskigast på Gröna Lund?

Gröna Lunds nya skräckhus – så läskig blir “Sekten” Publicerad: 13 september 2019 Uppdaterad: 17 oktober 2019 “Sekten” blir det läskigaste skräckhuset som vi skapat, säger Gröna Lunds vd, Magnus Widell. Foto: GRÖNA LUND

 • “Det mest skrämmande som tivolit någonsin bjudit på” utlovar Gröna Lund när årets nyhet, skräckhuset Sekten, presenteras.
 • – Sekten kommer att ligga högst upp på skräckskalan, säger Gröna Lunds vd, Magnus Widell.

Monster och spöken i all ära, men ibland finns det inget läskigare än riktiga människor. Det har nöjesparken Gröna Lund tagit vara på när man i höst slår upp portarna till skräcknyheten Sekten. Ett skräckhus där besökarna utlovas läskiga möten med obehagliga sektmedlemmar, klaustrofobiska gångar, mörka offerritualer och, givetvis, onda makter som gör allt för att besökaren aldrig ska komma ut igen.

 1. Sekten kommer att ligga högst upp på skräckskalan och blir utan tvekan det läskigaste skräckhuset vi någonsin skapat.
 2. Det är inte för alla och man ska verkligen vara beredd på det värsta när man väljer att gå in.
 3. Utöver Sekten kommer vi även att ha sju andra skräckattraktioner med varierande skräcknivå., säger Gröna Lunds vd, Magnus Widell.

Den som vill låta sig skrämmas kan sätta sina nerver på prov den 18 oktober när det är premiär för Halloween på Gröna Lund.
Visa hela svaret

Vad är bäst Liseberg eller Gröna Lund?

Gröna Lund ligger i och för sig fint vid vattnet, men trångboddheten blir påtaglig när några av attraktionerna inte ens får plats på området, utan har lagts på pontoner vid kajkanten. Det är lättare att andas på Liseberg. Till det bidrar kanske också den lite lojare Göteborgsandan.
Visa hela svaret

Hur läskig är Helix?

Berg- och dalbana – Helix Liseberg Bäst: FARTEN och FLOWET Sämst: För lite air-time Bild: Anna Svanberg Uppdaterad för 9 år sedan 17:22 – 23 apr, 2014 Isabelle: Jag var inte nervös innan jag skulle åka, mer spänd. Men så fort jag satte mig i sätet försvann det.

 • Detta var jätterolig, en väldigt härlig bana.
 • Men kanske inte om det ösregnar då gör det nog ont i ansiktet på grund av farten.
 • Först satt vi näst längst fram och det var skönt men sen när jag satt längst fram, då kändes det som om jag blåstes upp som en ballong.
 • Sam: Jag var väldigt nervös innan åkturen, men samtidigt glad och peppad.

Nu efteråt känner jag att Liseberg verkligen har lyckats. Jag trodde Helix skulle vara mycket läskigare, men det var en jätteskön åktur. Att åka upp och ner och hänga i luften, det var verkligen en grym känsla! Felice: Detta var det bästa jag någonsin åkt! Det var lite nervöst innan men det släppte så fort vagnarna började rulla.

 • Men jag blev väldigt torr i munnen och fick lite ont i ryggen på grund av jag åkte lite fram och tillbaka på sätet.
 • Ke: Jag var också ganska nervös innan, men Helix var jätteskön.
 • Jag kände mig väldigt trygg och säker, skönt att det inte var någon bygel som satt i vägen.
 • Onstruktionen gjorde att det var lite svårt att få plats med armarna men jag kände mig som sagt säker.
You might be interested:  När Gick Växjö Upp I Elitserien?

Alla: Det var ett skön flow i hela banan, sätena var väldigt sköna, bra att det bara var en grej att dra ner och sen känna sig fastspänd. Det var skillnad på att sitta där framme eller där bak. Börja med att sitta där fram för då ser du rälsen. Det sköna med att sitta där bak är att det blir mer air-time.

Då kittlar det gott i magen. Under banans färd sköts vi iväg på två ställen men den rätta kicken satte aldrig in, eftersom farten redan var så hög. Det var något som vi saknade. Där är åkattraktionen Kanonen väldigt skön, att känna den accelerationen är grym. Så får Liseberg till den känslan även här, då är Helix komplett.

Sam Taheri Isabelle Wallström Felice Lemchen-Yücel Åke Edqvist Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret

Får man åka Helix med gips?

Helix – Lisebergs längsta & snabbaste berg- och dalbana Helix är en av de åkattraktioner på Liseberg som utsätter kroppen för störst påfrestningar. Därför har attraktionen några av de strängaste reglerna för vad som krävs för att få åka.

Förutom att längdgränsen 130 cm och åldern 7 år måste var uppnådd måste du för att kunna åka Helix uppfylla följande: – Ha två ben ner till ankeln- Kunna hålla i sig med minst en hand- Ha tillräcklig styrka i överkroppen för att hålla axlar och huvud mot rygg- och nackstöd under hela åkturen- Ha tillräcklig styrka i benen för att kunna parera krafterna i banan- Ta av eventuella proteser innan åkturen Tyvärr får du inte åka Helix om du: – Har pacemaker eller annan hjärtstimulator- Har gips- Har högt blodtryck eller ont i ryggen- Är gravid

Helix har också en typ av bygel som sätter begräsningar för passagerarnas omfång. De två bakersta sätena i varje tågset är anpassade för storväxna gäster, så kallade big boys seat, men även dessa säten har sina begränsningar.Utanför attraktionsingången finns ett provsäte med bygel där en lampa indikerar om du kommer att kunna sitta säkert under åkturen.

 1. Lyser lampan grönt kan du välja vilket säte som helst, lyser lampan gult kan du åka Helix om du väljer någon av de bakersta platserna i tåget.
 2. Lyser lampan rött kommer du tyvärr inte att kunna sitta korrekt fastspänd i attraktionen och får därför avstå åkturen.
 3. Innanför Expresspassingången finns hiss till stationsplanet.

Kontakta personal via porttelefon som finns i anslutning till hissen. Endast ett sällskap från hissen per åkcykel. : Helix – Lisebergs längsta & snabbaste berg- och dalbana
Visa hela svaret

Vad är sekten på Gröna Lund?

Rek. från 13 år Ingår i Halloweenbiljetten Kommer du trotsa mörkrets onda krafter i Sekten? Glöm inte att använda krafterna på rätt sätt. Den här attraktionen innehåller: Fake-blod, Blinkande ljus, Trånga utrymmen, Höga ljud, Jump scare Mitt ute i ödemarken, långt ifrån civilisationen i ett gammalt övergivet hus, har en hänförande och auktoritär ledare samlat ett sällskap tillgivna medlemmar, brännmärkta för livet med sektens ockulta symbol på kroppen.
Visa hela svaret

Vad kostar Monster att bygga?

Gröna Lunds Monster för 430 miljoner kronor är nu färdigbyggd

Hur Många Har Dött På Gröna Lund Berg- och dalbanan i stål är 750 meter lång. Hur Många Har Dött På Gröna Lund Peter Osbeck är Attraktionschef på Gröna Lund och har arbetat med projektet från start. Hur Många Har Dött På Gröna Lund Monster är byggt av stål och fundamenten av armerad betong. Hur Många Har Dött På Gröna Lund Start och landning är under mark, Hur Många Har Dött På Gröna Lund,där det byggts en underjordisk station. Hur Många Har Dött På Gröna Lund Illustration: Gröna Lund

Nu har Gröna Lund öppnat sina portar igen efter att ha haft stängt i 576 stängda dagar. Den största nyheten är den nybyggda berg-och dalbanan som kostat nöjesparken 430 miljoner kronor och tagit tre år att bygga. För ett par år sedan började det synas att någonting var på gång på Gröna Lund, stora mutterliknande stålklossar hade placerats på olika ställen inne i parken.

Något annat har inte synts för besökarna, eftersom hela stationen, start och slut på berg- och dalbanan är under mark. –Det började med att vi tog hit tillverkaren Bolliger & Mabillard från Schweiz, och det första de säger är så här: det här blir nog svårt. De hade aldrig byggt på en sådan här liten och trång plats förut.

Men efter mycket diskussioner så kom vi fram till att vi kan göra det, men det enda sättet att kunna göra det är att bygga stationen under jord, berättar Peter Osbeck som är Attraktionschef på Gröna Lund. Det har varit ett omfattande projekt att få berg-och dalbanan på plats.

–Vi började med att konstruera allting och det slutade med att vi grävde ner, borrade och sprängde oss ner åtta meter på 1300 kvadratmeter. Det har gått åt 3500 lastbilsvändor bara för att köra bort det vi grävde upp. Han berättar att för att göra detta var de tvungna att riva nästan en tredjedel av Gröna Lund.

Istället byggdes ett nytt område, där det även har tillkommit sex nya restauranger. Peter har själv jobbat i parken i fyrtio år så han är van vid utmaningar med nya attraktioner som byggs. –Just att det är så trångt med allting, att få in en lastbil, en kran, en grävare – allt är en utmaning.

Stationen under marken är ungefär 700 kvadratmeter. – Nu har vi också omklädningsrummen för 1200 personer under mark för att slippa ha det utrymmet på publik yta. Så det är mycket grejer här nere – ny transformatorstation till exempel eftersom vi behövde mer ström. Allt vi kan gräva ner är bra, tyvärr är det väldigt dyrt.

De har under arbetets gång anlitat många olika företag. –Vi har arbetat med väldigt många små entreprenörer, men vi har också haft Sveab för mark- och anläggning, Drottningsholmsentreprenad som gräver och Peab vad gäller spontning och pålning. De har alla gjort ett fantastiskt jobb och de har haft handplockade personer som har arbetat med detta.

 1. Det är inte bara grävarbetet som har varit utmanande, även att alla delar till banan är så stora och ska placeras ut på liten yta.
 2. Han förklarar att varje sektion av pelarna väger över 20 ton och att fndamenten under marken är 6x6x6 meter.
 3. Den här typen av berg-och dalbana finns det ganska många av men det är ingen annan som har byggt den som vi, som har tryckt in den på så liten yta med en station under mark – och att den åker in och ut mellan saker.
You might be interested:  Var Bor Bruce Springsteen I Göteborg?

De flesta nöjesparker har mycket mer yta än vad vi har, vilket då gör att de tar bara en plats någonstans och så ställer de en berg-och dalbana där och bygger den. Men det är ju ingen utmaning, det här är ju verkligen wow! Vi har haft kollegor från hela världen här på besök och de fattar inte hur vi har fått till det.

 • Ett plus är förstås Stockholmsläget – med utsikt över stan.
 • Monster – King of Roller Coasters beskrivs som en inverterad berg- och dalbana.
 • Den första backen är en dykning från från 34 meters höjd rakt ner mot vattnet i 90 kilometer i timmen.
 • Banan tar sedan gästerna på en åktur över huvudena på övriga tivoligäster, nära attraktioner och byggnader.

Summan 430 miljoner kroner kan jämföras med kostnaden för fallattraktionen Ikaros som invigdes 2017, den kostade 75 miljoner kronor. Text och foto: Annika Rådlund Fakta Berg-och dalbanan Monster Byggtid: 3 år Invigdes: 2 juni 2021 Banlängd: 750 meter Högsta punkt: 34 meter Högsta hastighet: 90 km/h G-krafter: 4,5 G Typ av berg- och dalbana: Inverted roller coaster (berg- och dalbanetåget hänger under rälsen).
Visa hela svaret

Får man gå före i kön på Gröna Lund om man har diabetes?

“William fick verkligen leva ut” – Under dagen på Gröna Lund var mat inte det roligaste enligt William. Det gör det svårt att balansera hans blodsocker och det var väldigt svårt på Gröna Lund. Men tack vare att vi med ledsagarbandet hade möjlighet att slippa köer kunde vi korrigera med något att äta vid låga värden eller insulin vid höga värden.

 1. Det gick då att tajma karusellerna mycket lättare och vi kunde åka när det passade.
 2. Gröna Lund ska ha en eloge som tillåter ledsagare, att de här barnen kan gå före i kön.
 3. William kämpade in i det sista och åkte massor, spelade spel, fiskade och vann en elefant.
 4. Han är så nöjd.
 5. Han somnade i vagnen direkt när vi gick utanför portarna.

Så stort tack för denna dag, den var så välbehövlig för oss alla, fast mest för William som verkligen fick leva ut! /Sara med familj Hur Många Har Dött På Gröna Lund
Visa hela svaret

Har Gröna Lund tagit bort åkband?

Den 25 mars beslutade Folkhälsomyndigheten om föreskrifter för nöjesparkers öppnande. Nu förbereder sig Gröna Lund på att öppna den 1 maj, på ett omsorgsfullt och annorlunda sätt. Ett begränsat antal gäster släpps in per dag, alla biljetter måste förbokas online och vissa dagar delas upp i två besökspass.

 1. Kband och åkkuponger slopas och istället ingår alla åk i den nya entréavgiften “Ticket to Ride”.
 2. Efter att ha hållit stängt i över ett år gör sig nu Gröna Lund redo för att öppna parken.
 3. Premiären flyttas från 24 april till 1 maj, för att säkerställa att alla förberedelser inför en omsorgsfull och säker öppning är på plats.

Enligt Folkhälsomyndighetens bestämmelser får nöjesparker släppa in 1 gäst per 20 kvadratmeter. Under en sommardag ett vanligt år rymmer tivolit drygt 15 000 gäster. Just nu pågår arbetet med att mäta upp alla tillgängliga gästytor och beräkningen av hur många gäster som kan släppas in per dag är därför inte färdig.

Men att det kommer bli väsentligt mycket färre gäster per dag jämfört med ett normalår står helt klart. Endast förbokade biljetter, alla åk ingår i entrén och vissa dagar delas in i två besökspass Säsongen 2021 kommer inte likna någon annan i Gröna Lunds 138-åriga historia och därför införs en rad nyheter just för i år.

Alla måste förboka sitt besök online till en specifik dag, där man också får en ankomsttid för att undvika trängsel i entréerna. I år kommer inga åkband och åkkuponger användas. Istället finns endast en biljett till Gröna Lund som kallas för “Ticket to Ride”.

Och det är precis vad det är – en entrébiljett där alla åk också ingår. Under högsäsong samt helger kommer dagarna delas upp på ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass. – Vi vet att våra gäster har längtat efter dagen då vi kan öppna och efterfrågan på säkra aktiviteter utomhus är stor bland barnfamiljer.

Genom att dela upp vissa av dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt. Samtidigt får vi möjlighet att ta emot fler gäster under en dag, vilket är nödvändigt för att få ekonomin att gå ihop, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Innan en öppning kan ske måste Gröna Lund invänta en förändring i begränsningslagen, som undantar tivolinöjen från ordningslagen (där det just nu råder förbud mot fler än 8 personer). Lagförslaget förväntas träda ikraft den 11 april, om smittläget tillåter. Biljetterna till Gröna Lund släpps till försäljning så fort vi får ett öppningsbesked från regeringen.

– Vi har väntat på att få öppna i över ett år och vår största nyhet någonsin står redo för alla modiga åkare, nämligen vår nya berg- och dalbana Monster. Nu håller vi alla tummar för att regeringen ger oss ett öppningsbesked den 11 april, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Hela verksamheten följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och regler. Vi öppnar endast för ett begränsat antal gäster per dag och alla biljetter måste förbokas online. Biljetterna släpps till försäljning så fort vi får ett öppningsbesked från regeringen. Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter får nöjesparker släppa in 1 gäst per 20 kvadratmeter. Just nu pågår arbetet med att mäta upp alla tillgängliga gästytor. Under helger samt under högsäsong delar vi upp våra besökare på ett förmiddagspass (kl.09.30-15)och ett eftermiddagspass (kl.16-22). Genom att dela upp dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt. Olika ankomsttider införs, för att minimera köbildning utanför entréer. Digitala köer införs till utvalda attraktioner. Där det inte är möjligt att köa digitalt finns distansmarkeringar. Avståndsmarkeringar och skyltning i parken uppmanar gästerna att hålla avstånd. Trängselvärdar införs i parken som påminner våra gäster om att hålla avstånd. Sittytor avgränsas och anpassas enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Utökade städrutiner har införts i hela parken. Utökade möjlighet för gästerna till handtvätt och/eller handsprit på toaletter samt centrala platser i parken införs. Handsprit finns att tillgå vid attraktionernas in- eller utgångar.

Nya rutiner har tagits fram vid på- och avstigning i attraktionerna för att säkerställa distanshållning på plattformen och köområdet. Endast personer i samma sällskap får åka bredvid varandra i attraktionerna. Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika trängsel i tivoliattraktioner anammas, exempelvis att sällskap har möjlighet att hålla ett avstånd på minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap i åkattraktionen. Specifika regler för inomhusattraktioner införs, så att distanshållning i attraktionen säkerställs. Restauranger och matställen är anpassade efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Matbeställning via Gröna Lunds app införs på flertalet matställen. Konserter, barnföreställningar och danskvällar ställs in till dess att restriktionerna lättar. Distanshållning och utökade hygienrutiner har införts i alla spel och lyckohjul. Gröna Lund inför endast kontantfri betalning. Medarbetare utbildas i hygienrutiner, social distansering, trivsel-, ordnings-, och säkerhetsregler. Medarbetare ges möjlighet till att hålla avstånd till gäst. Medarbetare har möjlighet att bära munskydd, visir, handskar etc där det behövs. Riskanalyser av gemensamma personalutrymmen genomförs och åtgärder vidtas. För mer information kontakta Annika Troselius, Informationschef på telefon 0708-580050 eller e-mail [email protected],För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank www.bilder.gronalund.com

You might be interested:  Vad Händer I Stockholm September 2021?

Visa hela svaret

Vilken dag är det minst folk på Gröna Lund?

Jetpass på Gröna Lund – Värt att veta är att det bara finns ett begränsat antal Jetpass för respektive attraktion och att det bästa tiderna bokas upp snabbt. Hur Många Har Dött På Gröna Lund Vilka är då de bästa tiderna? När jag var på Grönan med barnen en tisdagsförmiddag var det inte så mycket folk den första timmen – så då skulle man inte haft så stor nytta med ett Jetpass. Två timmar efter öppning var det dock köer på 30-40 minuter – då var Jetpass perfekt.
Visa hela svaret

Har Gröna Lund tagit bort åkband?

Den 25 mars beslutade Folkhälsomyndigheten om föreskrifter för nöjesparkers öppnande. Nu förbereder sig Gröna Lund på att öppna den 1 maj, på ett omsorgsfullt och annorlunda sätt. Ett begränsat antal gäster släpps in per dag, alla biljetter måste förbokas online och vissa dagar delas upp i två besökspass.

 • Kband och åkkuponger slopas och istället ingår alla åk i den nya entréavgiften “Ticket to Ride”.
 • Efter att ha hållit stängt i över ett år gör sig nu Gröna Lund redo för att öppna parken.
 • Premiären flyttas från 24 april till 1 maj, för att säkerställa att alla förberedelser inför en omsorgsfull och säker öppning är på plats.

Enligt Folkhälsomyndighetens bestämmelser får nöjesparker släppa in 1 gäst per 20 kvadratmeter. Under en sommardag ett vanligt år rymmer tivolit drygt 15 000 gäster. Just nu pågår arbetet med att mäta upp alla tillgängliga gästytor och beräkningen av hur många gäster som kan släppas in per dag är därför inte färdig.

Men att det kommer bli väsentligt mycket färre gäster per dag jämfört med ett normalår står helt klart. Endast förbokade biljetter, alla åk ingår i entrén och vissa dagar delas in i två besökspass Säsongen 2021 kommer inte likna någon annan i Gröna Lunds 138-åriga historia och därför införs en rad nyheter just för i år.

Alla måste förboka sitt besök online till en specifik dag, där man också får en ankomsttid för att undvika trängsel i entréerna. I år kommer inga åkband och åkkuponger användas. Istället finns endast en biljett till Gröna Lund som kallas för “Ticket to Ride”.

 • Och det är precis vad det är – en entrébiljett där alla åk också ingår.
 • Under högsäsong samt helger kommer dagarna delas upp på ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass.
 • Vi vet att våra gäster har längtat efter dagen då vi kan öppna och efterfrågan på säkra aktiviteter utomhus är stor bland barnfamiljer.

Genom att dela upp vissa av dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt. Samtidigt får vi möjlighet att ta emot fler gäster under en dag, vilket är nödvändigt för att få ekonomin att gå ihop, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

 1. Innan en öppning kan ske måste Gröna Lund invänta en förändring i begränsningslagen, som undantar tivolinöjen från ordningslagen (där det just nu råder förbud mot fler än 8 personer).
 2. Lagförslaget förväntas träda ikraft den 11 april, om smittläget tillåter.
 3. Biljetterna till Gröna Lund släpps till försäljning så fort vi får ett öppningsbesked från regeringen.

– Vi har väntat på att få öppna i över ett år och vår största nyhet någonsin står redo för alla modiga åkare, nämligen vår nya berg- och dalbana Monster. Nu håller vi alla tummar för att regeringen ger oss ett öppningsbesked den 11 april, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Hela verksamheten följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och regler. Vi öppnar endast för ett begränsat antal gäster per dag och alla biljetter måste förbokas online. Biljetterna släpps till försäljning så fort vi får ett öppningsbesked från regeringen. Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter får nöjesparker släppa in 1 gäst per 20 kvadratmeter. Just nu pågår arbetet med att mäta upp alla tillgängliga gästytor. Under helger samt under högsäsong delar vi upp våra besökare på ett förmiddagspass (kl.09.30-15)och ett eftermiddagspass (kl.16-22). Genom att dela upp dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt. Olika ankomsttider införs, för att minimera köbildning utanför entréer. Digitala köer införs till utvalda attraktioner. Där det inte är möjligt att köa digitalt finns distansmarkeringar. Avståndsmarkeringar och skyltning i parken uppmanar gästerna att hålla avstånd. Trängselvärdar införs i parken som påminner våra gäster om att hålla avstånd. Sittytor avgränsas och anpassas enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Utökade städrutiner har införts i hela parken. Utökade möjlighet för gästerna till handtvätt och/eller handsprit på toaletter samt centrala platser i parken införs. Handsprit finns att tillgå vid attraktionernas in- eller utgångar.

Nya rutiner har tagits fram vid på- och avstigning i attraktionerna för att säkerställa distanshållning på plattformen och köområdet. Endast personer i samma sällskap får åka bredvid varandra i attraktionerna. Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika trängsel i tivoliattraktioner anammas, exempelvis att sällskap har möjlighet att hålla ett avstånd på minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap i åkattraktionen. Specifika regler för inomhusattraktioner införs, så att distanshållning i attraktionen säkerställs. Restauranger och matställen är anpassade efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Matbeställning via Gröna Lunds app införs på flertalet matställen. Konserter, barnföreställningar och danskvällar ställs in till dess att restriktionerna lättar. Distanshållning och utökade hygienrutiner har införts i alla spel och lyckohjul. Gröna Lund inför endast kontantfri betalning. Medarbetare utbildas i hygienrutiner, social distansering, trivsel-, ordnings-, och säkerhetsregler. Medarbetare ges möjlighet till att hålla avstånd till gäst. Medarbetare har möjlighet att bära munskydd, visir, handskar etc där det behövs. Riskanalyser av gemensamma personalutrymmen genomförs och åtgärder vidtas. För mer information kontakta Annika Troselius, Informationschef på telefon 0708-580050 eller e-mail [email protected],För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank www.bilder.gronalund.com

Visa hela svaret

Har det hänt en olycka?

AnnaLena Forsberg, författare och mamma till Jalle, beskriver en situation som är lika hjärtskärande som hoppfull. Berättelsen om Jalles olycka är familjens historia om trauma, sorg och om att komma tillbaka igen, mot alla odds.
Visa hela svaret

Vad hände med Snake?

Snake slingrar vidare – Efter säsongen 2019 slingrar den mäktiga ormen sig vidare till Skara Sommarland där den får ett permanent hem – tillsammans med en massa andra häftiga vatten- och tivoliattraktioner. Vill du uppleva (eller återuppleva) galna snurrar i 80 km/h och mer än 4 G-krafter högt upp i luften? Sväng då förbi Skara Sommarland på semestern!
Visa hela svaret