Hur Hög Är Bocken I Gävle?

Hur Hög Är Bocken I Gävle
Om Gävlebocken Kom och upplev Gävles största kändis i december. Den tretton meter höga Gävlebocken pryder Slottstorget i Gävle varje år från första advent. I år är det ett historiskt år för världens största halmbock som för första gången på 56 år får en tillfällig ny placering i Gävle.

 • Under bygget av Agnes kulturhus får Gävlebocken stoltsera på Rådhusesplanaden i centrala Gävle.
 • Gävlebockens invigning flyttas därmed från Slottstorget till Stortorget.
 • Gävlebockens historia börjar redan 1966.
 • Då föddes idén om en enorm halmbock som skulle sättas upp på Slottstorget i Gävle.
 • Den första december kom den 13 meter höga, sju meter långa och tre ton tunga bocken på plats.

Sedan dess pryder Gävlebocken Slottstorget i Gävle varje år från första advent. Invigningen lockar tiotusentals Gävlebor och besökare och den omåttligt populära halmbocken kan följas via en webbkamera och på sociala medier från det att han monteras tills dess att han monteras ner.

 • Bakom varje framgångsrik bock Står ett gäng bockbyggare Medarbetare från Kultur & Fritid och Arbetsmarknadsenheten på Gävle kommun ser till att Gävlebocken förvandlas till en ståtlig halmbock.
 • Till musik på radion och med halmdamm i luften föser de ihop halmstrån från Mackmyra till täta buntar.
 • Buntarna knyts ihop en och en efter varandra med snören.

De formas till många och långa halmmattor. När halmmattorna är klara är det dags för trästommen. Det behövs stegar, spikar och snören för att fästa halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcks trästommen in och sakta kläs bocken i sin halmskrud. Under tiden förbereds Slottstorget med markeringar och staket.

 • Och dagarna innan första advent kan man följa bygget.
 • Med hjälp av lastbilar och lyftkranar monteras den 13 meter höga halmbocken ihop på plats.
 • Fakta om Gävlebocken • I fullastad lastbil med halm från Mackmyra går åt.
 • 56 halmmattor á 5 meter binds.
 • 1600 meter snöre används.
 • 12 000 knutar knyts för hand.

• 1200 löpmeter virke behövs. • 2500 spikar spikas. • 50 meter tyg fästs.

• 1000 arbetstimmar krävs. Bockkommittén Gävle City och Gävle kommun utgör Bockkommittén där alla beslut kring Gävlebocken fattas. Gävlebocken är ett registrerat varumärke och kan inte användas utan Bockkommitténs tillstånd. Gävlebockens talesperson Anna-Karin Niemann Mobil: 070-414 27 07 Du kan även följa bocken via och samt maila direkt till,

: Om Gävlebocken
Visa hela svaret

Hur många gånger har Gävlebocken brunnit ner?

Gävlebocken rekordåret 2019, då bocken för första gången i historien klarat sig undan lågorna fler än två år i rad. Bocken vändes 180 grader, vilket gör det lättare att ta selfies, Sedan 2017 skyddas bocken bland annat med hjälp av dubbla, höga staket. Nya övergångsställen med “bockskyltar” infördes 2019. Gävlebocken är en stor julbock av halm som satts upp på Slottstorget i Gävle varje år sedan 1966. Den sätts upp inför första söndagen i advent, Under de flesta år har den olovligt bränts ned. Under de 53 år som bocken har ställts upp på Slottstorget så har den 16 gånger stått kvar mer eller mindre oskadd.

Bocken har bränts upp 30 gånger och även förstörts på andra sätt, bland annat genom att slås sönder eller bli påkörd. Att på något sätt sabotera eller bränna ner bocken är olagligt. Hovrätten fastställde 2018 att det klassas som grov skadegörelse, vilket motsvarar tre månaders fängelse. Traditionen att sätta upp bocken upprätthålls av Gävle kommun och Gävle centrumsamverkan.

Åren 1966–1970 organiserades bockbygget av Söders Köpmän, men efter flera bränder lades projektet ned. Då tog Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan över initiativet och byggde bockar i olika storlekar under flera år.1986 återupptog Söders Köpmän traditionen varför det under flera år byggdes två bockar, en stor organiserad av Söders Köpmän och en liten organiserad av Vasaskolan.
Visa hela svaret

Hur många gånger har julbocken brunnit?

5. Har brunnit 30 gånger – Julbocken har de flesta år bränts ner. Och kanske är det inte julbocken i sig som blivit så berömd och känd, utan snarare det faktum att det ofta brinner. Av de 56 år som Gävlebocken har funnits har den brunnit 30 gånger.19 år har den klarat sig helskinnad genom advent och jul. Nedbränningen är förstås olaglig och rubriceras som grov skadegörelse. Hur Hög Är Bocken I Gävle Foto: Stefan at English Wikipedia
Visa hela svaret

Har Gävlebocken brunnit ner?

10-talet –

2010 klarade sig bocken. Helikopterkupp uppdagades dock där planer fanns på att kidnappa Gävlebocken till Stockholm med hjälp av helikopter.2011 klarade sig Gävlebocken endast under fem dagar. Redan den 2 december stod han i lågor.2012 brändes Gävlebocken ned natten till den 13 december. Branden startade i vänster bakben.2013 brändes Gävlebocken ned 21 december strax efter klockan fyra.2014 skonad. Bocken påbörjade också sin resa för att besöka Zhuhai City i Kina i samband med att Gävle och Zhuhai firade femårsjubileum som systerstäder. 2015 brändes Gävlebocken ned 27 december.2016 brändes Gävlebocken ned bara några timmar efter sitt 50-årskalas den 27 november. Hans inofficiella lillebror, skapad av Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan, fyllde därefter ut tomrummet på Slottstorget innan den rammades av en bil den femte december.2017 skonades Gävlebocken helt från brand och skadegörelse.2018 blev också ett bra år för Gävlebocken. Han stod kvar över jul och nyår och plockades ner den 2 januari.2019 blev ännu ett bra år för Gävlebocken. Däremot tände någon eld på hans lillebror den 27 december.

Visa hela svaret

Vem bränner Gävlebocken?

Den Kalmarbo i 40-årsåldern som åtalats misstänkt för att ha bränt ner Gävlebocken döms nu av Gävle tingsrätt för grov skadegörelse och får fängelse i sex månader. Mannen ska också betala ett skadestånd till Gävle kommun på drygt 109 000 kronor.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att bygga Gävlebocken?

Snickaren Christian “Crippa” Larsson har byggt Gävlebocken: “Känns i fingrarna efteråt” Hallå där, snickaren Christian “Crippa” Larsson, som har varit med om att bygga upp julbocken i år igen. Och fortfarande har bocken inte brunnit ner. Hur Hög Är Bocken I Gävle Du har under flera år byggt upp Gävlebocken. Hur kommer det sig? – Jag var inbjuden av organisatörerna Bockbyggarna att vara med och bygga upp Gävlebocken 2012. Jag har varit med sedan dess.

Vad tycker du om det? Hur lång tid tar det? Vad består bocken av?

– Jag är stolt att bygga en sådan stor attraktion och göra Gävle känt världen över. För varje skruv man gör, så slår hjärtat fortare. – Vi börjar på sommaren och det tar ungefär tre månader att bygga den. När bocken är klar, så fraktas den i november till Slottstorget i Gävle, där den sätts upp under två dagar.

 • Då handlar det om lagarbete.
 • Själva stommen är gjord i trä.
 • Sedan är det en massa halmmattor som knyts för hand, 10 000 knutar.
 • Det känns i fingrarna efteråt.
 • Du är utbildad snickare.
 • Har du haft nytta av dina kunskaper när du byggde julbocken? – Lite grann, särskilt när jag byggde stommen.
 • Vad tycker du om att julbocken bränns ner varje år? – Det är klart att man blir besviken.
You might be interested:  Hur Många Skolor Finns I Malmö?

Men inombords så ger man aldrig ger upp hoppet om Gävlebocken. Varför har bocken inte brunnit ner i år? – Det är bättre säkerhet och bevakning av den. Det är vakter som bevakar och det har satts upp två gärdsgårdar runt omkring den. Vad betyder bocken för Gävle? – Den visar var Gävle finns på Sverigekartan. Det här är Gävlebocken: Gävlebocken är en stor julbock av halm på en trästomme som sedan 1966 sätts upp på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år. Under de flesta år som bocken blivit uppsatt har den blivit nerbränd. Här kan du följa Gävlebocken live: http://www.gd.se/gavleborg/gavle/har-foljer-du-gavlebocken-live-dygnet-runt : Snickaren Christian “Crippa” Larsson har byggt Gävlebocken: “Känns i fingrarna efteråt”
Visa hela svaret

Vad kostar det att bygga Gävlebocken?

I år kostar Gävlebocken 300 000 kronor. Den börjar byggas på plats på Slottstorget den 30 november. Invigningen sker den 3 december.
Visa hela svaret

Hur hög är julbocken?

En julsymbol över hela världen. – Upplev Gävles största kändis i december. Från första advent pryder den tretton meter höga halmbocken Slottstorget i Gävle. I år är det ett historiskt år i år för världens största halmbock som för första gången på 56 år får en tillfällig ny placering i Gävle.

Under bygget av Agnes kulturhus får Gävlebocken stoltsera på Rådhusesplanaden i centrala Gävle. Gävlebockens invigning flyttas därmed från Slottstorget till Stortorget. Gävlebockens historia börjar redan 1966. Då föddes idén om en enorm halmbock som skulle sättas upp på Slottstorget i Gävle för att locka besökare till Söder.

Den 1 december 1966 kom den första bocken på plats. Sedan dess pryder Gävlebocken Slottstorget i Gävle varje år från första advent. Invigningen lockar tiotusentals Gävlebor och besökare. Den populära halmbocken kan följas via webbkamera och på sociala medier ( Twitter och Instagram ) så länge han står på plats i Rådhusesplanaden.
Visa hela svaret

Vad är straffet för att bränna Gävlebocken?

Gävlebocken 2022 23 november 2022 18:00 Gävlebockens nya placering på Rådhustorget kan leda till ett hårdare straff för den som kommer på idén att bränna ner den. Tidigare har bockbrännare dömts att betala skadestånd och böter. Nu kan det handla om minst två års fängelse.

Alla nyheter på arbetarbladet.se Nyhetsappen med pushnotiser Nyhetsbrev med senaste nytt

Visa hela svaret

Vad händer med Gävlebocken efter jul?

“Blir ledsen när någon tänder eld” – här svarar Gävlebocken på era frågor Anna-Karin Niemann är Gävlebockens officiella talesperson. När SVT:s reporter träffar bocken är han något splittrad och låter henne föra hans talan. Från och med första advent står han själv i esplanaden i centrala Gävle för att möta alla nyfikna människor.

Vart tar du vägen när julen och nyåret är över? Blir du återvunnen? – Gävlebocken sover när det inte är säsong. Men han återvinns också och blir värme för gävleborna. Hur mycket kostar det att bygga bocken? – 200 000 kronor inklusive den nya stommen, efter att den brann upp. Det skiljer sig från år till år.

Hur kommer säkerheten vara i år? – Trafiken i närheten kommer att stängas av vid invigningen, eftersom det kommer vara mycket människor i rörelse. I övrigt har extra åtgärder vidtagits tillsammans med räddningstjänsten, eftersom bocken står mer centralt än vad den brukar.
Visa hela svaret

I vilken stad stod Gävlebocken?

Om Gävlebocken Kom och upplev Gävles största kändis i december. Den tretton meter höga Gävlebocken pryder Slottstorget i Gävle varje år från första advent. I år är det ett historiskt år för världens största halmbock som för första gången på 56 år får en tillfällig ny placering i Gävle.

Under bygget av Agnes kulturhus får Gävlebocken stoltsera på Rådhusesplanaden i centrala Gävle. Gävlebockens invigning flyttas därmed från Slottstorget till Stortorget. Gävlebockens historia börjar redan 1966. Då föddes idén om en enorm halmbock som skulle sättas upp på Slottstorget i Gävle. Den första december kom den 13 meter höga, sju meter långa och tre ton tunga bocken på plats.

Sedan dess pryder Gävlebocken Slottstorget i Gävle varje år från första advent. Invigningen lockar tiotusentals Gävlebor och besökare och den omåttligt populära halmbocken kan följas via en webbkamera och på sociala medier från det att han monteras tills dess att han monteras ner.

 • Bakom varje framgångsrik bock Står ett gäng bockbyggare Medarbetare från Kultur & Fritid och Arbetsmarknadsenheten på Gävle kommun ser till att Gävlebocken förvandlas till en ståtlig halmbock.
 • Till musik på radion och med halmdamm i luften föser de ihop halmstrån från Mackmyra till täta buntar.
 • Buntarna knyts ihop en och en efter varandra med snören.

De formas till många och långa halmmattor. När halmmattorna är klara är det dags för trästommen. Det behövs stegar, spikar och snören för att fästa halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcks trästommen in och sakta kläs bocken i sin halmskrud. Under tiden förbereds Slottstorget med markeringar och staket.

 • Och dagarna innan första advent kan man följa bygget.
 • Med hjälp av lastbilar och lyftkranar monteras den 13 meter höga halmbocken ihop på plats.
 • Fakta om Gävlebocken • I fullastad lastbil med halm från Mackmyra går åt.
 • 56 halmmattor á 5 meter binds.
 • 1600 meter snöre används.
 • 12 000 knutar knyts för hand.

• 1200 löpmeter virke behövs. • 2500 spikar spikas. • 50 meter tyg fästs.

• 1000 arbetstimmar krävs. Bockkommittén Gävle City och Gävle kommun utgör Bockkommittén där alla beslut kring Gävlebocken fattas. Gävlebocken är ett registrerat varumärke och kan inte användas utan Bockkommitténs tillstånd. Gävlebockens talesperson Anna-Karin Niemann Mobil: 070-414 27 07 Du kan även följa bocken via och samt maila direkt till,

: Om Gävlebocken
Visa hela svaret

Vilket är brann inte Gävlebocken?

Bocken i Gävle har brunnit

 • Hur Hög Är Bocken I Gävle Bocken i Gävle har brunnit. Bara ställningen är kvar. Foto: TT
 • Hur Hög Är Bocken I Gävle Så här såg bocken ut innan den brann. Foto: TT

Den stora bocken i Gävle har brunnit. Det hände på natten mellan torsdag och fredag.

 • Bocken är helt förstörd.
 • Poliserna har tagit fast en man i 40-årsåldern. Han är misstänkt för
 • att ha tänt eld på bocken.

Varje jul brukar Gävle ha en stor bock av halm. Det började år 1966. De flesta åren har människor tänt eld på bocken. Bocken brann senast år 2016. Sedan dess har den klarat sig.

 1. Men i år brann den alltså igen.
 2. 8 SIDOR/TT

Hur Hög Är Bocken I Gävle Bra tycker 12 personer Hur Hög Är Bocken I Gävle Dåligt tycker 19 personer : Bocken i Gävle har brunnit
Visa hela svaret

Vart ska bocken stå?

Välkommen till Gävlebockens invigning den 27 november kl 16.00. Den första advent klockan 16.00 invigs årets Gävlebock på Stortorget i Gävle.
Visa hela svaret

Vilka är har bocken brunnit?

.Och här är alla gånger Gävlebocken brunnit – Första gången Gävlebocken brann var 1966, på tolvslaget på nyårsnatten. Sedan dess har den brunnit ett trettiotal gånger, vi listar alla datum som Gävlebocken brunnit ner. Brann den året du föddes?

 • 1966 – brändes ner på tolvslavet den 31 december
 • 1969 – brändes ner 31 december
 • 1970 – brändes ner 6 timmar efter man satt upp den
 • 1974 – brändes ner
 • 1977 – brändes ner
 • 1979 – brändes ner och ersattes av en bock impregnerad för att inte kunna brinna
 • 1980 – brändes ner
 • 1982 – brändes ner
 • 1984 – brändes ner
 • 1985 – brändes och hamnade i Guinness rekordbok
 • 1986 – brändes ner
 • 1987 – brändes ner
 • 1989 – brändes ner
 • 1991 – brändes ner
You might be interested:  Hur Gick Det För Luleå Hockey Idag?

1992 – brändes ner. Den stora bocken byggdes upp igen, men brann återigen den 20 december. Gärningsmannen bakom alla tre bränningarna greps.

 1. 1995 – brändes ner
 2. 1998 – brändes ner
 3. 1999 – brändes ner
 4. 2000 – brändes ner
 5. 2001 – en rätt känd händelse: En amerikansk 51-årig turist brände ner bocken (efter att ha blivit lurad att det var tradition.)
 6. 2003 – brändes ner
 7. 2004 – samma år hackades Gävle kommuns webbkamera på Gävlebocken med meddelandet “Burn bockjaevel”
 8. 2005 – berömd attack: två utklädda, en tomte och en pepparkaksgubbe, sköt eldpilar på bocken som brann ner.
 9. 2008 – brändes ner
 10. 2009 – brändes ner
 11. 2011 – brändes ner
 12. 2012 – brändes ner
 13. 2013 – brändes ner
 14. 2015 – brändes ner
 15. 2016 – brändes kort efter invigningen trots det stora säkerhetspådraget.
 16. 2021 –,
 17. Källor:

: Här är de sjukaste grejerna Gävlebocken fått utstå genom åren
Visa hela svaret

När plockas Gävlebocken ner?

Nyheter | 25 november, 2020 Hur Hög Är Bocken I Gävle Julbocken i Gävle byggs upp på hemlig plats. Foto: Veronica Thuresson Ett av landets mest omtalade träbyggen är julbocken som varje år byggs upp inför adventsfirandet i Gävle. Bocken byggs ihop på hemlig plats för att sedan inta sin position på Slottstorget.

 • Tusentals personer brukar komma till invigningen, men i år blir det på ett lite annorlunda sätt.
 • Monteringen och byggandet av själva bocken började i september i år.
 • Vissa år när den har blivit utsatt för brand så måste även en ny trästomme tillverkas.
 • Om en ny stomme behöver byggas så startar arbetet med den direkt efter semestrarna – det är ett genuint hantverk som görs helt för hand, berättar Maria Wallberg som är talesperson för Gävlebocken.

Byggstarten hänger även på när kornet skördas, varje år kläs bocken nämligen in i en ny halmskrud. – Det är ungefär sex personer som varje höst jobbar i olika skift med att bygga upp Gävlebocken. Gävlebor och besökare får också testa på att bygga halmmattor, tillsammans med bockbyggarna i oktober varje år.

Det sker vid eventet “Bygga Bock” som arrangeras av Gävle Citysamverkan. Hon berättar att det brukar vara uppskattat att få vara med och “dra sitt strå till bocken” med att hjälpa till att knyta några av de 12000 knutar som behövs till de 56 halmmattorna som sedan ska täcka stommen. Det sista på Gävlebocken monteras vid Slottstorget i Gävle torsdagen före första advent varje år.

Att halmbocken har brunnit ner ett flertal gånger sedan den byggdes för första gången 1966 har gjort att den blivit världsberömd. Den har även blivit saboterad genom skadegörelse och även blivit påkörd vid ett tillfälle. – Nu har Gävlebocken klarat sig under tre säsonger och vi fortsätter att arbeta med säkerheten kring den och hoppas det ger resultat även i år.

Med tanke på dess historik med olika typer av attentat genom åren behöver vi hålla platsen för bygget hemlig. Emma Gunnarsson på Gävle Turistcenter kan dock avslöja en del om årets version av Gävlebocken. – Den kommer inte att ha ett nytt utseende men den kommer att ha en vepa på varje sida av gärdsgården med texten Håll avstånd, berättar hon.

I år blir det dessutom invigningen digital, på grund av pandemin. – Ja, självklart ställer vi inte in utan växlar upp till en fartfylld show med gästartister att titta på hemma i sofforna. Gävlebocken går också som vanligt att följa via webbkameran på visitgävle.se dygnet runt och i han har egna konton på Twitter och Instagram, tillägger Maria Wallberg.

Den är 13 meter hög, 7 meter lång och väger 3,6 ton. 1 200 meter svensk furu bygger träformen. Cirka 1000 arbetstimmar ligger bakom bygget Ett lastbilsflak med halm går åt och knyts för hand med 1600 meter snöre. 12 000 knutar knyts under skapandet av de 56 halmmattor á 5 meter som bildar halmkroppen. 6 personer arbetar i roterande arbetslag med tre åt gången med bygget. Materialkostnaden ligger på cirka 100 000 kronor varje år. Bygget bekostas av Gävle kommun. Invigningen visas klockan 17:00 den 29 november på: www.visitgävle.se/gävlebocken

Visa hela svaret

Hur byggs Gävlebocken?

Gävles mest omtalade bygge är gjort i trä. Och halm. Och har horn. Maria Wallberg, talesperson för Gävlebocken, berättar hur stadens ikon blir till. När börjar ni bygga bocken? – Bygget av Gävlebocken börjar i mitten av september. Det är lite beroende av när kornet skördas. Julbocken i Gävle är skyddad av både staket och kameror. Tretton meter hög ståtar den i de centrala delarna av stan. Foto: Andreas Jennische Vilket moment är svårast? – Att få mattorna hårt packade och riktigt bra knutna samt att monteringen flyter på enligt plan.
Visa hela svaret

Varför har vi en julbock?

Bocken som symbol – Bocken som symbol i Norden kan härledas från asatron där åskguden Tor hade en vagn som drogs av de två bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir, Det finns teorier att traditionen med julbock härstammar från att man kring juletid slaktade en get,
Visa hela svaret

Vilken tid är Bockinvigningen?

Bockinvigning, show, fest, Årets Gävlebo och fyrverkerier. Kl 15 börjar invigningen och den avslutas med att årets Gävlebo inviger Gävlebocken kl 16. Läs mer på www.visitgavle.se.
Visa hela svaret

Vilket land härstammar julbocken?

Tiggarbockar i utklädningsupptåg – Vi vet att julbockar har förekommit sedan 1600-talet i Sverige. Syftet med bockarna var att samla in pengar till de fattiga, men sedvänjan urartade på många håll. Istället för att samla in pengar till fattiga, blev de pengar som samlades in använda till fylleri.

Om detta finns skrivelser från myndigheter. Den 18 december 1786 utfärdade borgmästaren i Kungsälv en kungörelse där han i starka ordalag protesterar mot seden. Han nämner i detta sammanhang att straffet för detta tiggeri var 10 daler silvermynt. Han skriver vidare: att den här i staden inritade osed, genom kringgående med den så kallade Julbocken, Stjernan, Högtidsmusique på gatorna eller utanför husen, som allt har tiggeri till föremål och är endast tjänande till fåfänga må blifwa förbuden och afskaffad Skall en sådan varda fasttagen och för Rätten ställd; samt efter dess ålder och vanart till lagen eller stockstraff dömd blifwa Skulle åter ifrån andra Orter några sådana tiggare och kringstrykande personer med Musique, Julabock eller Stjerna till Staden ankomma, åligger det uppsyningsmännen öfver tiggeriet och Brandvaktskarlarna vid ansvar, att dem genast utur Staden drifwa, hvartill stadsbetjäningen vid anfordran bör lemma handräckning; Och skall den, som slika tiggare hysa eller dölja plikta Två Riksdaler Specie.

Göteborgs Musei arkiv 7625:1 Liknande förbud fastställdes i Stockholm den 26 december 1721. Då utfärdade Stockholms rådhusrätt en “Publication Angående Den så kallade Jul-Bocken”. En liknande föreskrift mot julbocken gavs ut i Karlskrona 1754. Trots försök att stoppa julbocken tycks seden ha levt vidare eftersom en ny kungörelse utfärdades i Karlskrona 1818.

 • Där kan vi läsa att vid jul och nyår finns följen som “kringstryka staden, hus från hus, med så kallade trumman, musik och sång, julbocken och stjärnan”.
 • Liknande förbud finns även tidigare från Malmö och Köpenhamn.
 • Myndigheterna gjorde sitt bästa för att stävja utklädningsupptågen med julbocken.
 • Faktum är att danskarna försökt utrota julbocken förhållandevis tidigt, ja, vi har en uppgift om detta från 1515, en tid då Danmark fortfarande var ett katolskt land.
You might be interested:  Var Växer Ramslök I Göteborg?

Under 1500-talet höjdes röster som ansåg att julbocken inte var något annat än Djävulen själv. Där berättades hårresande historier om att en del människor helt försvunnit när Fan själv, utklädd till julbock, kommit in i stugorna. Straffet var hårt för den som klädde sig till julbock – den personen hotades med att avrättas genom halshuggning! Med sådana hårda straff är det kanske inte märkligt att utklädande till julbock mer eller mindre upphörde i Danmark efter 1700-talet.

 1. I Norge finns det beskrivningar av julbockar från 1600-talet och framåt.
 2. Det har funnits många olika typer av kringvandrande sällskap med en bock – vi kan nu tala om en julbock – runt om i Sverige, även om traditionen till stora delar dog ut under det tidiga 1900-talet.
 3. När sådana utklädningsupptåg skedde kunde variera.

Bland annat finns uppgifter om en bock i följet under lussenatten och Tomasmäss till tjugondedag Knut, men vanligast var troligen annandagen, Julbocken leddes runt stadens gator av ett sällskap ungdomar som i sin tur var utklädda på olika sätt. Denna form av “julmaskerader”, alltså utklädningsupptåg, kunde innehålla allt från personer utklädda till bibliska gestalter till nästan vad som helst (yrkesgrupper, folkgrupper, djur, djävlar, män klädda till vallpigor etc.) Från områden där seden var rikast utformad, på Gotland, Öland och en del mellansvenska landskap, utförde julbocken tillsammans med de utklädda ungdomarna ett effektfullt skådespel när de gästade stugorna.

 • Från Kungsälv finns en “tiggarbock” bevarad.
 • Det är ett bockhuvud med ett bräde till underkäke i vilken det fanns en springa där man kunde lägga ner pengar som samlades upp i en tygpåse.
 • Olika former av julbockshuvuden med rörlig käke, en typ som efter tysk tradition kallas för Klapperbock, har förekommit över stora delar av Europa.

I England kunde den exempelvis kallas för Old Hob. Det går i regel till så att en man rider på en stång vilken framtill har en tvågrenad gaffel och en rörlig käke, baktill en svans. Hela figuren täcks i sin tur av ett ludet skinn. Denna bockfigur går sedan runt i bygden och blir trakterad i gårdarna.

 1. I Sverige upptogs den på en del håll till stjärngossarnas skara.
 2. Ibland kunde julbocken uppföra en visa och en liten dramatiserad scen.
 3. Ett exempel är “slakta bocken”.
 4. Den skildrar hur bocken faller död ned från ett fjäll och slår ihjäl sig.
 5. Det kan dramatiseras av att ett skynke eller kappor i olika färger kastas över den som spelar bocken när han ligger stilla på marken.

Det slutar med att bocken kommer till liv och reser på sig, springer sedan runt och stångar de närvarande. Den drog sig inte heller för att riva ned möbler och husgeråd. Syftet var att roa och skrämma på ett uppfinningsrikt sätt. Det är alltså denna julbock som är förhärskande i julstugan i de nordiska länderna (även om maskering till andra djur stundtals förekommer).

Ett bevarat skillingtryck från Gävle av år 1802 finns idag bevarat med visan “Om den artiga och lustiga Julbocken” (visan trycktes om i flera skillingtryck under 1800-talet). I sin reseskildring i Sverige från åren 1804 till 1806 beskriver Ernst Moritz Arndt både julklappar och något som sannolikt är julbocken.

Den senare visar sig i “trollgestalt”: Denna afton är mångfaldiga sändebud och förklädda personer, postiljoner till häst och fot, på kryckor och i stubb, i full rörelse, ty Julklappen bör även komma oväntad och överraskande, samt både sändaren och överbringaren vara okända, och den senare hastigt visa sig som trollgestalt.
Visa hela svaret

Vem brände julbocken?

Här är de som skadat eller bränt upp julbocken i Gävle – 1966 – En person grips och åtalas för grov skadegörelse.1970 – Två ungdomar tänder eld på bocken.1973 – En man döms för grov skadegörelse.1976 – En person i en Volvo Amazon kör på bocken så att bakbenet viker sig.1992 – En man som binds till ett mord erkänner under polisförhör att han tidigare tänt eld på bocken.2001 – En amerikansk turist tänder eld på bocken och döms.2005 – En tomte och en pepparkaksgubbe skjuter eldpilar på bocken så den brinner ner.2015 – En berusad 25-åring grips efter att han sprungit hem.
Visa hela svaret

När kom julbocken till Sverige?

Julklappar i spjälkont – En av de äldsta beskrivningar som finns av julbocken är från år 1870 och typiskt nog från herrgårdsmiljö. Julbocken dök då – enligt en uppteckning från Göteborgstrakten – upp med julklapparna i en spjälkont. Sedan han knackat på och blivit insläppt frågade patron varifrån han kom, hur gammal han var och vart han ämnade sig.

 1. Bocken svarade att han kom mycket långt ifrån och var 700 år gammal.
 2. Därefter delades julklapparna ut, julbocken bjöds på ostsmörgås och en sup och så försvann han, för “han skulle ännu samma afton på många fler ställen”.
 3. Likt de flesta traditioner är julbockens ursprung dunkelt.
 4. Ett förslag är att bocken så att säga “blivit över” från de julspel och julupptåg som framfördes redan under katolsk tid.

Där finns bocken med, kanske från början som en djävulsgestalt, men så småningom alltmer som spelets pajas. Det är den bocken som omnämns när Stockholms rådsrätt år 1721 vill förbjuda de stökiga och ogudaktiga julupptågen med “den så kallade Juhl-Bocken, Stiernan och andre fåfängligheter”.

En sådan gestalt kan mycket väl ha anpassats till att bli en städad julklappsutdelare. Bocken kan också ha haft sin grund i idéerna om Sankt Nikolaus följeslagare, en djävulsliknande gestalt som hade till uppgift att bestraffa de elaka barnen medan helgonet belönade de snälla. På sina håll i Europa blev följeslagaren så populär att han fick sköta om presentutdelningen ensam.

Men när Elsa Beskow och Alice Tegnér beskrev julbocken hade han inte bara blivit gammal och grå, som det heter i “En jul när mor var liten”, den hade helt försvunnit ur julritualerna. Den traditionella förklaringen till detta är att den blivit utkonkurrerad – av jultomten.
Visa hela svaret

När uppfanns julbocken?

Den svenska julbocken mer skogsväsen än djävulsfigur – Första gången julbocken nämns i litteraturen är i början av 1700-talet när ungdomar sprang runt mellan gårdarna och tiggde mat och sprit. Bland stjärngossar, vise män, Josefgestalter och andra figurer var julbocken med, klädd i päls och bockhorn.

Här var hans uppdrag att retas och få folk att skratta. Den svenska julbocken verkar ha varit mer av ett skogsväsen än en djävulsfigur. Om jularna kom han närmare för att på själva julaftonen osynlig befinna sig inuti husen. Det gällde att vara på god fot med julbocken för att få ett lyckosamt nästa år.

Ibland ställde man julbocken under bordet och serverade den mat från julbordet.Bocken hade också en uppfostrande funktion. Föräldrarna kunde hota barnen med att julbocken skulle stånga dem om de inte skött sig ordentligt. En populär bocklek var att ställa in julbocken i smyg hos grannarna.
Visa hela svaret