Hur man hittar en bostad i Stockholm – Eftersom Stockholm är en populär stad att bo i kan det ibland kännas svårt att hitta en första bostad som nyinflyttad på grund av långa bostadsköer och allmän bostadsbrist. Det allra första man kan göra är att inventera sina kontakter.
- Många gånger kan bostadsbehovet lösas genom vänner och bekanta; de allra flesta känner ett par Stockholmare och därifrån kan du få många värdefulla tips vad gäller både tillgängliga bostäder och ytterligare kontakter.
- Lägg exempelvis ut en fråga om detta bland dina vänner på Facebook.
- Alternativt kan man kontakta en,
Dock får man vara beredd på att hyra en lägenhet i andra eller tredje hand, om man inte har möjlighet att betala för en egen lägenhet eller hus. Kanske vill du flytta till Stockholm ensam, men varför inte tillsammans med någon kompis så att ni kan dela en lägenhet och därmed kostnaden? När du väl bestämt dig behöver du inte slita ut dig med flytten på egen hand.
Visa hela svaret
Contents
Är det kul att bo i Stockholm?
👍 Varför ska man bo i Stockholm – För- och nackdelar – Vi flyttade hit för möjligheterna, det var vårt primära skäl. Det var dags för oss vuxna att byta jobb och växa vidare. Sedan gillar delar av familjen större städer i allmänhet, och Stockholm i synnerhet.
- Vi har bott många år i Linköping (utanför stan och centralt) men bodde sedan två år på en gård i Småland.
- Det är våra referenser.
- Jag tappar vissa läsare här.
- På bara några år har vi växlat från att bo i hus till att bo i lägenhet, för att sedan flytta till en gård.
- Vi har dessutom flyttat från landet, till stan, till landet och så till Stockholm.
Här kan du läsa mer om våra tankar kring att bo i hus eller i lägenhet, eller så kan du läsa våra tankar kring det klassiska valet om vi ska bo på landet eller i stan, Men nu går vi vidare i huvudspåret: Varför ska man bo här? Så här tänkte vi kring vår flytt till Stockholm och de för- respektive nackdelar som finns.
- Möjligheterna: Kultur, jobb, skola, idrott, evenemang, naturen, affärerna, maten och affärslivet är några av de möjligheter som Stockholm erbjuder. Du får det inte i en mindre stad på samma sätt.
- Staden är fantastiskt vacker.
- Det är lättare att vara annorlunda i en stor stad.
- Tätbefolkade områden ger många nyttor (kollektivtrafik, skolor, sjukvård och bibliotek är några exempel).
Nackdelar
- Kan uppfattas som stressigt, störigt, struligt och stort.
- Bostadsmarknaden är tuff.
- Det finns utsatta områden och en del storstadsstök.
- Pendling.
- Storstadsbor. 😉
För oss var det möjligheterna kring arbetsmarknaden och barnens möjligheter som var primära när vi funderade på att flytta hit. Den som vill hitta fel med en storstad i allmänhet, och Stockholm i synnerhet, kan göra det. Men allt är relativt och måste sättas i perspektiv. Vi känner oss inte heller otrygga, trots att vi lever i anslutning till en miljö som vissa på nätet kallar no-go-zone. Ni vet väl att Järvafältets “landskapsfågel” är polishelikoptern? 🚁 🙂 Väger vi samman det vi fått ut av Stockholm så här långt, med det som får betraktas som nackdelar, så råder det ingen tvekan om att det går att leva fantastisk bra i Stockholm! Vi stannar, säger vi efter ett år! Bilden ovan är från Gamla Stan.
Vi försöker ta oss runt och njuta av staden med jämna mellanrum, Gamla Stan är ett av de ställen vi gillar. En stor del av det här inlägget handlar om hur vi som kommer utifrån ska kunna välja en plats att bo. Vi tyckte det var svårt att greppa boendet, och de frågor som finns runt den väldigt viktiga frågan, på distans.
Förhoppningsvis ska fortsättningen visa att vi gjorde det onödigt svårt för oss.
Visa hela svaret
Varför flyttar alla till Stockholm?
Många lockas av storstadslivet – Att många drar sig till Stockholm av olika skäl är ingen hemlighet. Det kan vara för att uppfylla drömmar så som studier, en speciell karriär eller bara ett helt annat liv – storstadslivet. För säga vad man vill om Stockholm men det är något speciellt här.
Visa hela svaret
Varför inte bo i Stockholm?
Storstaden med extra allt: Stockholms rika utbud lockar – Stockholm har i egenskap av storstad väl utbyggd kollektivtrafik och tillgång till allmännyttor som sjukvård, skolor och bibliotek. Kultur och nöjesutbudet är stort; när det gäller olika typer av evenemang, shopping, mat och uteliv finns mycket att uppleva. Bild av Axel Antas-Bergkvist (Unsplash) Sist men inte minst är Stockholm en vacker stad vid Mälarens inlopp, med fina grönområden nära skärgården, naturreservat och skog. Som helhet är Stockholm heterogent, och många upplever att det i Stockholm finns en större öppenhet och tolerans jämfört med i mindre städer och på landsbygden.
Nackdelar som brukar nämnas på tal om att bo i Stockholm är stressiga miljöer och mentalitet, att det är för lätt att spendera pengar och alltså kan innebära en dyr livsstil, och att det är svårt att hitta bostad och allt för höga bostadspriser. Det finns dock många förutfattade meningar om Stockholm som bygger på begränsade erfarenheter.
Att flytta till Stockholm med Lais | KTH Student
Stockholm är mer än centralstationen i rusningstid, Plattan och NK. Kanske känner du någon som inte upptäckt det, och därför uttrycker sig negativt om din stundande flytt till Stockholm?
Visa hela svaret
Vad kostar en lunch i Stockholm?
Vad kostar en billig lunch i Stockholm? – Vad som är en billig lunch är väldigt mycket upp till var och en. Det man ska ha i åtanke är att en lunch i centrala Stockholm kostar lite mer än strax utanför tullarna. Det handlar inte om några stora skillnader men en normal lunch i Stockholm city kostar ungefär 100-120:- Sen beror det väldigt mycket på till vilken restaurang du går och vad du äter.
- Ring Stureplan och Östermalm kan lunchen kosta betydligt mer och ligger runt 150-200:-.
- Förutom restauranger finns ett stort antal kiosker, foodtrucks och gatukök i city där du kan köpa lunch.
- Det gör att det går att hitta bra mat till lågt pris.
- Vill du äta riktigt billigt kan du gå till matbutiker som tex Hemköp under Åhlens som har både salladsbarer och varm mat som du tar med dig.
Där betalar du per hg och du kan välja själv vad du vill äta. Ska vi hitta billig lunch runt Stockholm City får vi först bestämma vad billigt är. Normalpris för lunch i centrala Stockholm är runt 100-120:- bör vi räkna att en billig lunch kostar under 85:-.
- Naturligtvis blir man lite begränsad i valmöjligheter om man vill betala max 85:- för en lunch i centrala Stockholm.
- Listan på restauranger nedan säger inget om kvalité, service, utbud eller liknande.
- Den baseras helt på priset för lunchen och då luncher under 85 kronor.
- Naturligtvis har restaurangerna i listan mycket mer att välja på än det som beskrivs nedan.
Vi har försökt leta fram exempel på lunchmat som är billigare än det vanliga priset.
Visa hela svaret
Är lönen högre i Stockholm?
Löneexpert Sören Lundgren. Har blivit erbjuden ett chefsjobb i Stockholm och har också sökt ett annat. Ska jag räkna med högre lön än den jag har idag i Malmö? Stockholm har, som väntat, högre löner än landet i övrigt. Detta gäller även vid jämförelse med Malmö och Göteborg.
- Störst är skillnaden vad gäller högsta chef där lönen i Stockholm ligger på 122 000 (medel) och i Malmö på 94 000.
- För enhetschef (gruppchef/ första linjens chef) är skillnaden mindre: 65 000 mot 61 000 kronor.
- Läs också: Civilekonomlöner högre än svenska chefers För den största chefsgruppen mellanchefer, sett till Civilekonomernas medlemmar, är skillnaden ytterligare något mindre, nämligen 79 000 kronor mot 77 000.
För gruppen högre chefer (som alltså ingår i ledningsgrupp) är skillnaden så stor som 88 000 mot 74 500. Störst skillnader hittar du alltså högst upp i chefshierarkin. Som alltid då det gäller högre chefsnivåer är också omsättningen en viktig faktor för lönen.
Visa hela svaret
Hur mycket högre lön i Stockholm?
Mönstret är tydligt. Medianlönen för Akavias olika yrkesgrupper skiljer sig åt märkbart beroende på var i landet som man befinner sig, visar en ny undersökning från fackförbundet. Storstäderna dominerar lönetoppen medan de övriga delarna av landet är en bit efter. Björn Floderus. – En orsak till skillnaden är att vi har en koncentration av högkvalificerade jobb i storstäderna, främst Stockholm. Men även om löneläget är något högre i storstäderna innebär det inte att man tjänar dåligt i övriga Sverige, säger Björn Floderus, analytiker på Akavia.
Löneförhandla: Visa vilket ansvar du tar på jobbet De geografiska löneskillnaderna varierar en aning i storlek mellan och inom de olika yrkesgrupperna. Vi kan ta ekonomerna som exempel. Medianlönen för ekonomerna i Storstockholm ligger på 54 400 kronor, vilket är sju-åtta procent högre än för ekonomerna i Göteborg och Malmö/Lund.
Medianlönen för ekonomer i mellersta och södra Sverige är omkring 17-18 procent lägre i jämförelse med huvudstadsregionen. Om man tittar på norra Sverige blir skillnaden ännu mer påfallande. Där är medianlönen för ekonomer 42 300 kronor, alltså omkring 22 procent lägre än i Storstockholm.
- Ett exempel: medianlönen för affärsutvecklare i huvudstadsområdet ligger på 69 500 kronor, vilket är hela 30 procent högre än för motsvarande yrkesroll i norr.
- Även för titlar som ekonomichefer och analytiker är löneskillnaden tydlig mellan dessa regioner: drygt 21 procent respektive 22 procent.
- Flytta till Stockholm – bästa tipset för dig som är controller att öka din lön Avståndet mellan Stockholmsområdet och inte minst norra Sverige är stort även inom en del andra yrkeskategorier.
Medianlönen för exempelvis jurister och it-akademiker i huvudstadsregionen är omkring 15 procent högre än för deras kollegor i de norra delarna av landet. För yrkeskategorin chefer ligger medianlönen på 70 000 kronor i Storstockholm, vilket är 17 procent högre än i norr.
- Det vi ser är att löneläget ligger på ungefär samma nivå överallt utanför storstäderna.
- Det gäller alla yrkesgrupper förutom ekonomer och jurister, där lönen är något lägre i norra Sverige jämfört med i södra och mellersta.
- Löneskillnaderna mellan främst Storstockholm och övriga Sverige är alltså större än löneskillnaderna inom övriga Sverige, säger Björn Floderus.
Betyder detta att man måste bo i storstäderna för att få högre lön? – Nej, det finns en hel del jobb i Sverige som betalar lika bra eller bättre än i Stockholm. Men genomsnitts/medianlönerna i Stockholm är högre än resten av Sverige. Här är din nya ingångslön 2020 it-akademikerna i topp Annons: Bli medlem i Akavia,
Visa hela svaret