Hur Är Det Att Plugga På Umeå Universitet?

Hur Är Det Att Plugga På Umeå Universitet
Vi gillar när det är enkelt – Det är enkelt att vara student i Umeå. Från campus är du nära centrum, skog och natur, bostadsområden, mataffärer och kulturupplevelser. Men du är också nära mötet med andra människor som kan berika din vardag. Många studenter vid Umeå universitet har uppskattat att de har haft en nära kontakt med sina lärare och andra studenter. Så välkommen hit, det börjar här.
Visa hela svaret

Är Umeå ett bra universitet?

Snittbetyg: 3,8. Baseras på 35 recensioner.
Visa hela svaret

Hur är det att vara student i Umeå?

En sportig studentstad – Är du sportintresserad? Då kan Umeå vara en särskilt intressant studentstad för dig! Umeå rankar på plats nio över Sveriges studentstäder i parametern sport och fritid. Staden ligger över rikssnittet både sett till kostnad per invånare som läggs på fritidsverksamhet och utbudet av verksamheter som idrottshallar och fotbollsplaner.

Staden utsågs även till Sveriges bästa idrottsstad av SVT Sport 2018 och 2020. Förutom en av landets största idrottsföreningar för studenter (ISKU) hittar du även framgångsrika elitklubbar inom sporter som ishockey, fotboll, basket, innebandy och längdskidåkning i staden. Senast uppdaterad: 14 feb 2022 Uppsala utmärker sig som studentstad på grund av sitt rika studentliv men är också Sveriges enda studentstad som erbjuder utbildningar på avancerad nivå inom alla 18 utbildningsområden.

Läs mer om vaför Uppsala är Sveriges sjunde bästa studentstad! Vilken är den bästa studenstaden egentligen? Vi på studentum.se har svaret! Vi har listat Sveriges tio bästa studentstäder och hoppas att vi därmed kan underlätta ditt val av studentstad.
Visa hela svaret

Är det svårt att komma in på Umeå universitet?

Om du kommer in på den utbildning du vill gå beror på om du har rätt typ av behörighet och hur många andra som söker samma utbildning. Om det är fler som söker till kursen eller programmet än det finns platser, görs ett urval bland de som har sökt. För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen.

Om det är fler som söker till kursen eller programmet än det finns platser görs ett urval bland alla som sökt. Ta en titt på tidigare års antagningspoäng och se hur stor chans du har att komma in. Högskoleprovet är ett frivilligt prov som ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningar. Ange gymnasiebetyg och ditt resultat på högskoleprovet och se vilka program du har chans att komma in på.

Alla program och kurser. Här hittar du hela vårt breda utbildningsutbud.
Visa hela svaret

Är det värt att gå på universitet?

Generellt sett är det lättare att få jobb om du har en akademisk examen och du tjänar även på att läsa vidare när det gäller lön. Det är svårt att säga om du kommer att tjäna mer pengar om du läser vidare än om du låter bli. Det finns många andra faktorer som spelar in.
Visa hela svaret

Vilket är Sveriges sämsta universitet?

Skolan som hamnar sist finns i Stockholm – Det som är speciellt intressant med de olika kriterierna i år är de sociala indikatorerna. De lärosäten som hamnar i topp på totalrankningen hamnar nämligen sist när det gäller de sociala indikatorerna, alltså de som handlar om studenternas studievana och nationalitet.

Sex av de åtta topplacerade skolorna har få studenter med utländsk bakgrund och få studenter som inte har föräldrar som är akademiker och hamnar alltså därför långt ner. Absolut sist hamnar Handelshögskolan i Stockholm. I övrigt är det få skillnader i den totala rankningen jämfört med förra året, Karolinska Institutet och Handelshögskolan toppar listan medan de nyare universiteten fortfarande befinner sig längre ner.

För mer information om rankningen: http://www.urank.se/
Visa hela svaret

Vilken är det bästa universitet i Sverige?

QS bedömning av svenska universitet – Lunds universitet är bästa universitetet i Sverige enligt Quacquarelli Symonds (QS) rankning av världens universitet 2022. Deras viktigaste kriterium är akademisk referensgranskning. Det innebär att räkna antalet publicerade artiklar i akademiska tidskrifter.

 1. Därefter har också förhållandet mellan antalet lärare och studenter betydelse liksom forskningens genomslag.
 2. Det senare mäter QS genom att summera hur ofta publicerade artiklar är citerade.
 3. QS tittar också på universitetets rankning som arbetsplats.
 4. För dig som tänker studera är det informativt eftersom det kan ha betydelse för undervisningen.

Det är dock mer intressant om du i framtiden vill jobba som till exempel universitetslektor,
Visa hela svaret

Vad är bra med Umeå?

Vad vill du ha ut av platsen du bor på? Natur? Kultur? Trygghet? Inspiration? Puls? Lugn och ro? I så fall kanske Umeå är platsen för dig. Här har du 10 (nåja, 9 ½ åtminstone) goda skäl att flytta hit! 1. För livskvalitet i världsklass. I Västerbotten kan du uppleva Europas bästa livskvalitet.

Det låter som skryt, och det är det också. Men det är faktiskt inte vi som påstår det, utan EU. “EU Regional Social Progress Index” är ett index som sammanfattar 50 olika aspekter av vad som kännetecknar ett gott liv – sånt som hälsa, inflytande och utvecklingsmöjligheter. En enda region i EU får högsta poäng: Västerbotten.2.

För känslan av att bo i en huvudstad. Jo, vi vet att det finns huvudstäder. Men det är inte så många som har blivit utnämnda till Europas kulturhuvudstad och invalda i nätverken European Capital of Culture, European Green Capital och European Smart City Lighthouse.

 • Faktum är att det bara är tre städer i Europa, varav Umeå är en.3.
 • För punken.
 • Eller hiphopen.
 • Eller operan.
 • Eller nåt.
 • I Umeå går människor inte och väntar på att något ska hända.
 • Man gör själv.
 • Reativiteten och gör det självandet har lagt grunden för ett kulturliv som på många sätt saknar motstycke i Sverige.

Oavsett om du är inne på finkultur eller fulkultur – prisbelönt punk, opera, västerbottnisk hiphop, existentiell slapstick, #metoo-konst eller nåt helt annat – så är kulturen aldrig långt borta i Umeå.4. För det aktiva livet. Får du mer puls av sport och idrott än av kultur? Välkommen – Umeå är Sveriges bästa sportstad.

Dessutom är vi topp tre bland Sveriges bästa cykelstäder.5. och det naturnära. När du sedan vill varva ned väntar den storslagna naturen bokstavligen runt hörnet. Tvärs genom stan löper den mäktiga Umeälven, och följer du den några välriktade stenkast söderut öppnar sig den västerbottniska kustlinjen. Åt andra hållet leder den genom trolska skogar upp till den majestätiska fjällvärlden.6.

För framtiden. Varje år skapas 1 000 nya arbetstillfällen i Umeå, och arbetslösheten är bland de lägsta i landet. Här bor också Sveriges mest miljömedvetna befolkning, och tre år i rad har Umeå gått till final i European Green Capital. Att flytta hit är en investering i framtiden – din egen och i världens.7.

För värmen. Okej, ingen flyttar till Umeå för det tropiska vädret. (Möjligen tvärtom – i Umeå har du faktiskt fortfarande goda chanser att få uppleva en riktig vinter.) Men frågar man Umebor om hur de upplever sin stad är just “varm” ett av de vanligaste svaren. “Inkluderande” och “öppen” är två andra.

Förmodligen är det bland annat därför människor i Umeå generellt är mer positiva till sin hemstad än invånare i andra städer i Sverige, och i mindre utsträckning flyttar härifrån.8. För barnomsorgen och skolorna. Umeå har en av Sveriges mest välutbildade befolkningar.

 • Här finns inte bara två universitet och en designhögskola som flera gånger om har utnämnts till världens bästa.
 • Grunden till den höga utbildningsnivån läggs tidigare än så – som boende i Umeå har du tillgång till bra förskolor och så småningom till grundskolor, gymnasieskolor och friskolor med högre andel behöriga lärare än de flesta andra städer i Sverige.9.
You might be interested:  När Kommer Snön Till Göteborg?

För tilliten, Om vi ska lyfta en enda sak som är Umeås verkliga superkraft så är det kanske ändå tilliten. Sverige är ett av de länder i världen där människor litar allra mest på varandra – och ingenstans i Sverige är tilliten så hög som i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tilliten skapar gemenskap och trygghet – men tilliten är också grunden till innovation och nytänkande. Tilliten gör att vi vågar utmana auktoriteter och etablerade sanningar.10. lämnar vi till dig! Vid det här laget börjar du kanske förstå att det här med att tänka själv är en stor grej i Umeå.

 1. Att det är okej att tycka olika, att tänka olika.
 2. Och att nästan alla gör det – om nästan allting.
 3. En riktig Umeåbo skulle till exempel aldrig okritiskt acceptera en sån här lista som sanningen.
 4. Så nu ska du få träna dig i att tänka som en riktig Umeåbo: Glöm allt du har läst här och bilda din egen uppfattning istället! Vilket är ditt starkaste argument för att flytta hit? Mejla ditt förslag till [email protected], så kanske vi uppdaterar listan.

(P.S. om du behöver inspiration – prata med någon av de 130 000 människor som redan valt att bo här och som alla har sin egen sanning om varför.)
Visa hela svaret

Varför Umeå?

Upplev Umeå –

1 / 9 Boka in tid till annat än plugg också. Besök några av våra musikfestivaler Brännbollsyran, House of metal eller Umeå jazzfestival. Bild Mattias Pettersson 2 / 9 Upplev Bildmuseet, ett av världens vackraste universitetsmuseer som har nosat på topp-placering i flera internationella museitävlingar. Här kan du uppleva samtida internationell konst, fotografier, arkitektur och design. Bild Mikael Lundgren 3 / 9 Kika in Kultur på campus och upplev konserter, teater och mycket annat. Gratis kultur till studenter och medarbetare – nästan varje vecka och alltid vid lunchtid. Bild Johan Gunséus 4 / 9 Med läge både nära skog och hav är Umeå en finfin utgångspunkt för pulshöjande upplevelser som varken kräver träningskort eller tidsbokning. Väldigt nära universitetet ligger Nydalasjön. Här kan du bada, springa, cykla fiska, grilla eller bara umgås. På vintern kan du åka längdskidor på sjön. Bild Umeå kommun 5 / 9 Det finns ett starkt samband mellan fysisk och mental aktivitet. Genom att sätta kroppen i rörelse kan din hjärna mer effektivt bearbeta sådant du läst eller hört, och öppna upp för ny kunskap och spännande insikter. Inomhus eller utomhus, hårt eller lätt spelar ingen roll, det viktiga är rörelsen. Bild Mattias Pettersson 6 / 9 Du kan även ta en tur till Stadsliden, eller gammlia som det också kallas. Ett stort grönområde som lockar till löpning sommartid och slalom och längdskidor vintertid. Vid slalombacken kan du ta en välbehövlig paus och tända upp en eld vid vindskydden som finns där. Bild Mattias Pettersson 7 / 9 I Umeå finns även 39 kilometer långa Tavelsjöleden som bjuder på många fina naturupplevelser och spännande avstickare. Ett tips är att gå en riktning och ta bussen hem. Bild Johnér bildbyrå AB, Plattform 8 / 9 Trivs du bättre inomhus kan du till exempel besöka Iksu, här är träningsmöjligheterna i det närmaste oändliga. Det finns ett stort gym och möjlighet till gruppträning, klätterväggar, planer för beachvolley (inomhus!), simbassänger, basket, innebandy, volleyboll och massor av annat. 9 / 9 Du tar dig i princip över allt inom stadens gränser med hjälp av studentens bästa vän: cykeln. I en platt stad med många studenter och ungefär 253 kilometer cykelväg är de flesta allt som oftast ute och cyklar. Bild Mattias Pettersson

1 / 9 Bild Mattias Pettersson Boka in tid till annat än plugg också. Besök några av våra musikfestivaler Brännbollsyran, House of metal eller Umeå jazzfestival. 2 / 9 Bild Mikael Lundgren Upplev Bildmuseet, ett av världens vackraste universitetsmuseer som har nosat på topp-placering i flera internationella museitävlingar. Här kan du uppleva samtida internationell konst, fotografier, arkitektur och design. 3 / 9 Bild Johan Gunséus Kika in Kultur på campus och upplev konserter, teater och mycket annat. Gratis kultur till studenter och medarbetare – nästan varje vecka och alltid vid lunchtid. 4 / 9 Bild Umeå kommun Med läge både nära skog och hav är Umeå en finfin utgångspunkt för pulshöjande upplevelser som varken kräver träningskort eller tidsbokning. Väldigt nära universitetet ligger Nydalasjön. Här kan du bada, springa, cykla fiska, grilla eller bara umgås. På vintern kan du åka längdskidor på sjön. 5 / 9 Bild Mattias Pettersson Det finns ett starkt samband mellan fysisk och mental aktivitet. Genom att sätta kroppen i rörelse kan din hjärna mer effektivt bearbeta sådant du läst eller hört, och öppna upp för ny kunskap och spännande insikter. Inomhus eller utomhus, hårt eller lätt spelar ingen roll, det viktiga är rörelsen. 6 / 9 Bild Mattias Pettersson Du kan även ta en tur till Stadsliden, eller gammlia som det också kallas. Ett stort grönområde som lockar till löpning sommartid och slalom och längdskidor vintertid. Vid slalombacken kan du ta en välbehövlig paus och tända upp en eld vid vindskydden som finns där. 7 / 9 Bild Johnér bildbyrå AB, Plattform I Umeå finns även 39 kilometer långa Tavelsjöleden som bjuder på många fina naturupplevelser och spännande avstickare. Ett tips är att gå en riktning och ta bussen hem. 8 / 9 Bild Ulrika Bergfors Trivs du bättre inomhus kan du till exempel besöka Iksu, här är träningsmöjligheterna i det närmaste oändliga. Det finns ett stort gym och möjlighet till gruppträning, klätterväggar, planer för beachvolley (inomhus!), simbassänger, basket, innebandy, volleyboll och massor av annat. 9 / 9 Bild Mattias Pettersson Du tar dig i princip över allt inom stadens gränser med hjälp av studentens bästa vän: cykeln. I en platt stad med många studenter och ungefär 253 kilometer cykelväg är de flesta allt som oftast ute och cyklar.

Visa hela svaret

Är läkarprogrammet i Umeå bra?

Antal högskolepoäng 360 hp Studietid 6 år (heltid) Starttid Hösttermin 2023

Läkarprogrammet vid Umeå universitet är en modern, nyutvecklad utbildning med fokus på din blivande läkarroll i en föränderlig och global miljö. Du introduceras gradvis i läkarrollen, parallellt med att du bygger upp en bred kunskap om människan med fokus på slutmålet – att kunna arbeta som läkare.
Visa hela svaret

Vilken är den svåraste linjen att komma in på?

Välj smart – säkra en plats på högskolan Innan du bestämmer dig för vilket program på högskolan du ska söka, titta på antagningsstatistiken. På så sätt kan du välja smartare och säkrare få en plats. Tuula Kuosmanen, chef för antagningsproduktion på Verket för Högskoleservice (numera ) tycker absolut att man ska gå in och titta på de senaste årens antagningsstatistik för de utbildningar man är intresserad av.

 1. Man tjänar nämligen på att rangordna rätt i sina val, om man söker flera utbildningar.
 2. Har du samma meritpoäng som någon annan som har rangordnat sitt val högre än du, förlorar du platsen i en konkurrenssituation, säger Tuula.
 3. Hon tycker att man först ska smalna ner sitt val till vilket ämnesområde man är intresserad av och vilka orter man kan tänka sig.
You might be interested:  Hur Länge Håller Konserter På Gröna Lund?

Sedan går man in och tittar vilka program som har antagningspoäng som ligger i linje med de egna betygen. – Är det för stor diskrepans mellan dina betyg och det program du är intresserad av kanske du ska tänka om, säger Tuula. Vilka program är det då svårast respektive lättare att komma in på? – Det som är svårast att komma in på är i stort sett alltid samma program, läkare, psykolog, arkitekt, jurist och tandläkare.
Visa hela svaret

Vad är Sveriges svåraste utbildning?

Teoretisk fysik är nog det tuffaste man kan plugga. Läkarlinjen och juristlinjen kräver att man skall memorera en stor mängd (korvstoppning) men teoretisk fysik kräver att du har grundläggande och djup förståelse av matematik och fysik för att sedan applicera detta beroende på vad du väljer för fördjupning.
Visa hela svaret

Hur många dagar i veckan är man på universitet?

Läs på helfart, halvfart eller kvarsfart – De flesta utbildningar på universitet och högskolor kräver att du läser på heltid, eller helfart som det också kallas. Heltidsstudier motsvarar cirka 40 timmar i veckan, det vill säga en vanlig arbetsvecka. En stor del av dina studier är så kallade självstudier, alltså att du pluggar själv utanför skolan.

Det är vanligt att utbildningar på universitet och högskolor består av två till tre föreläsningar i veckan. Resten av tiden förväntas du plugga på egen hand. Inför varje kurs får du en litteraturlista, det är ofta den man läser från under den föreläsningsfria tiden. Många av kurserna som erbjuds på universitet och högskolor går att läsa på deltid (kallas för halvfart/kvartsfart).

Det innebär att du får färre högskolepoäng per termin än du skulle fått om du studerar på heltid. Självklart förväntas du läsa mindre på egen hand också. Detta upplägg är populärt bland de som vill jobba och plugga på samma gång.
Visa hela svaret

Hur många timmar ska man plugga på universitetet?

Studietakt – Kurserna kan ges i olika studietakt som 25, 50 eller 100 procent. Studietakt är hur många högskolepoäng du läser per vecka. En veckas heltidsstudier ger 1,5 högskolepoäng, men du kan även läsa på halvfart (deltid) och kvartsfart (deltid). Helfart För en utbildning på helfart är det tänkt att du ska lägga ca cirka 40 timmar i veckan på studier, som till exempel schemalagd undervisning, grupparbeten och egna studier.

 • Helfartsstudier under en termin ger 30 högskolepoäng om du klarar kursernas alla moment.
 • Halvfart För en utbildning på halvfart ska du lägga ca 20 timmar i veckan på studier.
 • Det tar alltså dubbelt så lång tid att läsa en kurs på halvfart som det tar att läsa samma kurs på helfart.
 • En termin med studier på halvfart ger 15 högskolepoäng om du klarar alla moment.

Kvartsfart Kvartsfart innebär att du ska lägga ca 10 timmar i veckan på studierna. En termins studier på kvartsfart ger 7,5 högskolepoäng om du klarar alla moment. Hitta din utbildning i den studietakt som passar dig!
Visa hela svaret

Vilket universitet har bäst utbildning?

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Världens bästa universitet år 2022 är University of Oxford, enligt Times Higher Education. Universitetet behåller första platsen från 2021 års ranking. Tätt därefter kommer California Institute of Technology och Harvard University som delar på andra platsen.

 1. Sveriges bäst placerade universitet är Karolinska Institutet som ligger på plats 39.
 2. Times Higher Education är ett brittiskt företag som varje år sedan 2004 rankar världens främsta universitet.
 3. De tittar närmare på 13 olika parametrar som till exempel: internationellt rykte, publicerad forskning och student- och lärarantal.

Resultatet blir en årlig lista på över 1000 universitet. Topp 25-listan innehåller universitet från Storbritannien, Schweiz, Kanada, Kina och Singapore, men flest universitet på listan har USA. Hela 16 av de 25 främsta universiteten ligger där. Storbritannien kniper dock två platser på top fem – University of Oxford på första plats och University of Cambridge på femte plats.
Visa hela svaret

Är universitet bättre än gymnasiet?

Universitetet ställer högre krav – På universitetet ställs högra krav och du förväntas ta ansvar för dina studier. Som student behöver du själv leta fram information, hitta, köpa och läsa din kurslitteratur och se till att du når målen för varje kurs.

Tempot är högt och du behöver lägga ned mycket tid på dina studier. Studierna vid universitetet kan vara en utmaning och det krävs mycket arbete för att klara av dem. Det är också en del av att läsa på universitetet – det ska vara svårt för att du ska lära dig något. Om du skulle vara i behov av hjälp med dina studier så finns det alltid stöd och tips att få från universitetet eller andra studenter.

Läs mer här om hur du kan få stöd under studietiden på Örebro universitet
Visa hela svaret

Vilket universitet har bäst studentliv?

Vilken stad i Sverige har bäst studentliv?

 • Under 2022 blev Lund utsedd till Sveriges bästa studentstad av Studentum, följt efter Stockholm och Göteborg på andra och tredjeplats.
 • I deras topplista använde de flera olika parametrar såsom studentliv, pris på boendet, arbetsmöjligheter efter utbildning och mycket mer.
 • I denna artikeln kommer vi ta en närmare titt på topplistan och vad som gör Lund till den bästa studentstaden.

Visa hela svaret

I vilka länder är universitet gratis?

Länder som erbjuder gratis utbildning på högskolenivå – Som svensk har du goda förutsättningar att studera gratis inom Europa. EU-medborgare studerar på samma villkor som invånarna i studielandet. Det innebär att du kan studera gratis i t.ex. Österrike, Danmark, Finland, Grekland, Norge och Skottland,

Fler EU-länder erbjuder gratis utbildning på det inhemska språket. Kursavgifterna i studera i England har blivit dyra på senare år men i länder som Tyskland och Frankrike betalar du på många universitet bara en administrationsavgift på några hundra Euro per termin. Länder som Schweiz, Holland, Italien och Spanien kostar mer men har fortfarande överkomliga kursavgifter på publika universitet.

Utanför EU är Argentina och Taiwan länder som är kända för billiga eller till och med gratis utbildningar för internationella studenter. Sedan brukar det vara relativt billigt att studera i länder som Indien och Malaysia, inte minst tack vare de låga levnadsomkostnaderna.
Visa hela svaret

Har Norge gratis universitet?

Terminsavgift – Allmän högre utbildning är gratis i Norge. Men alla som studerar på högskola eller universitet i Norge måste betala en terminsavgift varje halvår. Terminsavgiften ska finansiera studenternas välfärdsförmåner, såsom träning, hälso- och sjukvårdstjänster med mera.

 1. Avgiften betalas till den studentorganisation som din utbildningsinstitution är knuten till.
 2. Vid några utbildningsinstitutioner måste du också betala en kopieavgift.
 3. Storleken på terminsavgiften kan därför variera mellan olika utbildningar.
 4. När du har registrerat dig som student och betalat terminsavgiften får du ett bevis som ger dig rabatter på bland annat resekostnader och kulturutbud.

Observera att privata högskolor har egna studieavgifter. Kontakta utbildningsinstitutionen för att få en prisöversikt. Det finns ett yrkesinriktat alternativ till högskole- och universitetsutbildning. Yrkeshögskoleutbildningar (fagskoleutdanning) är korta, yrkesinriktade utbildningar på mellan ett halvår och två år.

 • Utbildningen ger kompetens som kan användas direkt i arbetslivet.
 • Yrkeshögskoleutbildningen bygger på gymnasieutbildning eller motsvarande kompetens och är ofta anordnad så att du kan genomgå utbildningen samtidigt som du arbetar.
 • Alla fylkeskommuner erbjuder yrkeshögskoleutbildning.
 • Det finns också privata yrkeshögskolor.

Fagskoleutdanning i Norge motsvarar “erhvervsutdannelse” i Danmark och “yrkeshögskola” i Sverige. : Högre utbildning och yrkeshögskoleutbildning i Norge
Visa hela svaret

Är universitet gratis i Danmark?

Som svensk medborgare har du rätt att söka utbildning på ett danskt universitet och läsa på en dansk utbildning på samma villkor som danska medborgare. Du behöver inte betala för att studera i Danmark.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar Stockholm 3 Testet?

Vad är bra med Umeå?

Vad vill du ha ut av platsen du bor på? Natur? Kultur? Trygghet? Inspiration? Puls? Lugn och ro? I så fall kanske Umeå är platsen för dig. Här har du 10 (nåja, 9 ½ åtminstone) goda skäl att flytta hit! 1. För livskvalitet i världsklass. I Västerbotten kan du uppleva Europas bästa livskvalitet.

Det låter som skryt, och det är det också. Men det är faktiskt inte vi som påstår det, utan EU. “EU Regional Social Progress Index” är ett index som sammanfattar 50 olika aspekter av vad som kännetecknar ett gott liv – sånt som hälsa, inflytande och utvecklingsmöjligheter. En enda region i EU får högsta poäng: Västerbotten.2.

För känslan av att bo i en huvudstad. Jo, vi vet att det finns huvudstäder. Men det är inte så många som har blivit utnämnda till Europas kulturhuvudstad och invalda i nätverken European Capital of Culture, European Green Capital och European Smart City Lighthouse.

 1. Faktum är att det bara är tre städer i Europa, varav Umeå är en.3.
 2. För punken.
 3. Eller hiphopen.
 4. Eller operan.
 5. Eller nåt.
 6. I Umeå går människor inte och väntar på att något ska hända.
 7. Man gör själv.
 8. Reativiteten och gör det självandet har lagt grunden för ett kulturliv som på många sätt saknar motstycke i Sverige.

Oavsett om du är inne på finkultur eller fulkultur – prisbelönt punk, opera, västerbottnisk hiphop, existentiell slapstick, #metoo-konst eller nåt helt annat – så är kulturen aldrig långt borta i Umeå.4. För det aktiva livet. Får du mer puls av sport och idrott än av kultur? Välkommen – Umeå är Sveriges bästa sportstad.

Dessutom är vi topp tre bland Sveriges bästa cykelstäder.5. och det naturnära. När du sedan vill varva ned väntar den storslagna naturen bokstavligen runt hörnet. Tvärs genom stan löper den mäktiga Umeälven, och följer du den några välriktade stenkast söderut öppnar sig den västerbottniska kustlinjen. Åt andra hållet leder den genom trolska skogar upp till den majestätiska fjällvärlden.6.

För framtiden. Varje år skapas 1 000 nya arbetstillfällen i Umeå, och arbetslösheten är bland de lägsta i landet. Här bor också Sveriges mest miljömedvetna befolkning, och tre år i rad har Umeå gått till final i European Green Capital. Att flytta hit är en investering i framtiden – din egen och i världens.7.

 • För värmen.
 • Okej, ingen flyttar till Umeå för det tropiska vädret.
 • Möjligen tvärtom – i Umeå har du faktiskt fortfarande goda chanser att få uppleva en riktig vinter.) Men frågar man Umebor om hur de upplever sin stad är just “varm” ett av de vanligaste svaren.
 • Inkluderande” och “öppen” är två andra.

Förmodligen är det bland annat därför människor i Umeå generellt är mer positiva till sin hemstad än invånare i andra städer i Sverige, och i mindre utsträckning flyttar härifrån.8. För barnomsorgen och skolorna. Umeå har en av Sveriges mest välutbildade befolkningar.

Här finns inte bara två universitet och en designhögskola som flera gånger om har utnämnts till världens bästa. Grunden till den höga utbildningsnivån läggs tidigare än så – som boende i Umeå har du tillgång till bra förskolor och så småningom till grundskolor, gymnasieskolor och friskolor med högre andel behöriga lärare än de flesta andra städer i Sverige.9.

För tilliten, Om vi ska lyfta en enda sak som är Umeås verkliga superkraft så är det kanske ändå tilliten. Sverige är ett av de länder i världen där människor litar allra mest på varandra – och ingenstans i Sverige är tilliten så hög som i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tilliten skapar gemenskap och trygghet – men tilliten är också grunden till innovation och nytänkande. Tilliten gör att vi vågar utmana auktoriteter och etablerade sanningar.10. lämnar vi till dig! Vid det här laget börjar du kanske förstå att det här med att tänka själv är en stor grej i Umeå.

Att det är okej att tycka olika, att tänka olika. Och att nästan alla gör det – om nästan allting. En riktig Umeåbo skulle till exempel aldrig okritiskt acceptera en sån här lista som sanningen. Så nu ska du få träna dig i att tänka som en riktig Umeåbo: Glöm allt du har läst här och bilda din egen uppfattning istället! Vilket är ditt starkaste argument för att flytta hit? Mejla ditt förslag till [email protected], så kanske vi uppdaterar listan.

(P.S. om du behöver inspiration – prata med någon av de 130 000 människor som redan valt att bo här och som alla har sin egen sanning om varför.)
Visa hela svaret

Vilket universitet har bäst utbildning?

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Världens bästa universitet år 2022 är University of Oxford, enligt Times Higher Education. Universitetet behåller första platsen från 2021 års ranking. Tätt därefter kommer California Institute of Technology och Harvard University som delar på andra platsen.

 • Sveriges bäst placerade universitet är Karolinska Institutet som ligger på plats 39.
 • Times Higher Education är ett brittiskt företag som varje år sedan 2004 rankar världens främsta universitet.
 • De tittar närmare på 13 olika parametrar som till exempel: internationellt rykte, publicerad forskning och student- och lärarantal.

Resultatet blir en årlig lista på över 1000 universitet. Topp 25-listan innehåller universitet från Storbritannien, Schweiz, Kanada, Kina och Singapore, men flest universitet på listan har USA. Hela 16 av de 25 främsta universiteten ligger där. Storbritannien kniper dock två platser på top fem – University of Oxford på första plats och University of Cambridge på femte plats.
Visa hela svaret

Är Umeå säkert?

Umeå är en av världens tryggaste städer. Stanna upp och ta in det för en stund. Det är något vi verkligen kan vara stolta över. Inte sant? Titta bara på brottsstatistiken och de stora trygghetsundersökningarna. Samtidigt finns det såklart utmaningar. Staden växer och världen förändras.

 1. Många tror att brotten ökar och blir grövre, men statistiken visar på en brottslighet som är stabil över tid.
 2. Hur tryggt Umeå är och hur staden upplevs beror på vem du är och var du bor.
 3. Det är inte okej.
 4. Vi arbetar för att utvecklingen ska gå åt rätt håll.
 5. Umeå ska fortsätta vara en härlig plats att leva på för alla.

Det ska inte spela någon roll hur gammal du är, vilken kön du har, var du kommer ifrån eller vad du har för adress. Punkt. Vi är många som kan bidra till öppet samhället. Umeå kommun samverkar med starka krafter i samhället, där universitetet, skolan och föreningslivet är några exempel.
Visa hela svaret

Vilket är det bästa universitetet i världen?

Konkurrensen ökar – En förklaring till den fallande placeringen i rankningen är att konkurrensen ökar, med allt fler universitet som kämpar om placeringar. Årets QS World University Rankings är den största någonsin med 1418 lärosäten, en ökning från 1300 förra året.

Listan toppas av amerikanska och brittiska universitet: MIT, University of Cambridge, Stanford University, University of Oxford och Harvard University är fem i topp. Den nedåtgående trenden för Uppsala universitet sett i placering, kan möjligen vägas upp av en tydlig uppåtgående trend när det gäller universitetets “procentuella placering”, alltså placeringen ställt i relation till antalet placerade lärosäten.

– Vi är i år inom topp 9 procent av alla lärosäten vilket jag tror är den bästa procentsats vi varit på. Det är ändå nåt positivt att ta fasta på, säger Emma Östlund. Annica Hulth Den internationella rankningen publiceras av det brittiska företaget Quacquarelli Symonds (QS), som specialiserat sig på att analysera högre utbildning i hela världen.

Rykte bland akademiker Rykte bland arbetsgivare Lärartäthet Citeringar Internationella studenter och internationell personal

: Blandat resultat i ny världsrankning
Visa hela svaret