Borås Ligger I Vilket Län?

Borås Ligger I Vilket Län
Borås (uttal (info)) är en tätort i Västergötland och centralort i Borås kommun, Västra Götalands län, före detta Älvsborgs län.
Visa hela svaret

Är Borås en fin stad?

Borås: Sveriges åttonde bästa studentstad 2022 I år tar sig Borås in på topplistan och landar på plats åtta över Sveriges tio bästa studentstäder! Bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter är några av anledningarna till att staden utses till Sveriges åttonde bästa studentstad.

Trygghetsnivå boende Hög

Visa hela svaret

Vilken är den fulaste staden i Sverige?

Här är Sveriges vackraste och fulaste städer – invånarna har sagt sitt 2020-07-14 | Pressmeddelande De flesta svenskar tycker att deras stad är vacker, men vart ska man egentligen åka för att få se den allra vackraste staden? I rapporten Samhällsbarometern 2020 har Sveriges invånare fått sätta betyg på hur vacker de tycker att sin stad är.

Resultatet visar att “Sundets pärla”, även känt som Helsingborg, är Sveriges vackraste stad, tätt följt av huvudstaden Stockholm. Fulast, enligt invånarna själva, är Västerås och Linköping. Samhällsbarometern 2020 som är framtagen av konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur visar att majoriteten – 65 procent av invånarna i Sveriges tolv största städer tycker att deras städer är vackra.

I Helsingborg uppger hela 85 procent av stadens invånare att de bor i en vacker stad. Strax därefter hittar vi Sveriges huvudstad Stockholm där 84 procent av invånarna tycker att deras stad är vacker. Även i Lund uppger 84 procent av invånarna att staden är vacker.

Däremot är man inte lika överens överallt. I Västerås tycker bara drygt en tredjedel att staden är vacker, vilket gör Västerås till den stad där invånarna är minst nöjda med sin stads estetik. Även Umeå och Linköping har svårt att övertyga sina invånare att de bor i en vacker stad. Endast 48 respektive 45 procent uppger att deras stad är vacker.

Sveriges mest rekommenderade stad Trots att Umeå inte upplevs vara en vacker stad är den väldigt uppskattad av sina invånare. Så pass uppskattad att 79 procent av invånarna skulle rekommendera andra att bo i staden. En siffra som bara Lund slår. Lund är nämligen Sveriges mest rekommenderade stad.

Hela 85 procent skulle rekommendera andra att flytta till staden. Örebroarna trivs också väldigt bra och staden är den tredje mest rekommenderade. Överlag verkar invånarna i Sveriges tolv största städer trivas där de bor. Drygt två av tre skulle rekommendera andra att bo i deras stad. Och i samtliga tolv städer skulle majoriteten uppmuntra andra till att bo i staden.

Västerås är den stad där minst andel invånare skulle rekommendera andra att bo i staden, det uppger nämligen bara 52 procent. – En vacker stad lockar till sig turister och en sommar som denna är det förstås extra viktigt. I undersökningen ser vi stora skillnader på hur estetiskt tilltalande Sveriges städer uppfattas.

De städer som använder sina styrkor, exempelvis sin historia eller sitt geografiska läge, och medvetet framhäver dem med hjälp av arkitektur och planering blir mer attraktiva och trivsamma för både turister och invånare. Helsingborg, Stockholm och Lund är alla goda exempel på det, säger Nicke Rydgren, Marknadsdirektör på PE.

Om Samhällsbarometern 2020 Samhällsbarometern 2020 är framtagen av konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur. Undersökningen har gjorts fem år i rad och i årets upplaga har drygt 4 600 svenskar svarat på 20 påståenden som beskriver en välplanerad och hållbar stad inom områdena hållbarhet, stadsplanering och stadsutveckling.

Helsingborg 85% Stockholm 84% Lund 84% Jönköping 80% Örebro 78% Norrköping 77% Uppsala 65% Göteborg 60% Malmö 59% Umeå 48% Linköping 45% Västerås 35%

: Här är Sveriges vackraste och fulaste städer – invånarna har sagt sitt
Visa hela svaret

Vad är den tråkigaste staden i Sverige?

Missa inte att vi tidigare också har röstat fram följande –

Sveriges vackraste städer (2017) Sveriges vackraste byggnad (2019) Sveriges fulaste byggnad (2020) Sveriges vackraste torg (2021)

Innan ni börjar läsa så missa inte att vi år 2017 röstade fram Sveriges vackraste stad (klickbar länk). Sundsvall vann den tävlingen. Borås Ligger I Vilket Län Sundsvall är Sveriges vackraste stad (Foto ©: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.sundsvallsbilder.com ) Här kommer topplistan i omröstningen om Sveriges fulaste stad: 1. Borlänge Ärligt talat är vi lite överraskade att Borlänge vann över Västerås.

 • I Borlänge finns trots allt kvar några vackra trä- och stenhus längs vissa affärsgator i centrum och man har behållit den låga skalan.
 • Men det märkliga Konsumhuset (nu bibliotek) med dekor i svart och guld och de övriga dominerande lådorna runt Sveatorget förstör totalt den tidigare småstadsidyll man fortfarande kan se spår av.

Det externa köpcentret Kupolen, som effektivt dödade handeln och folklivet inne i centrum, har inte heller bidragit till stadens attraktivitet. Borås Ligger I Vilket Län Dalarna är ju annars välkänt för sin vackra landsbygd med röda stugor och särpräglade, kuperade natur. Kanske beror resultatet på att det känns värre när förfulning sker i ett av Sveriges vackraste och mest romantiska landskap, som sedan 1800-talet varit landets “ansikte utåt” och lockat turister från när och fjärran? SIFO fastställde redan förra året att Dalarna är det landskap där minst antal personer anser att staden de bor i är vacker.

 1. Vad en stad blivit utsatt för under hårdindustrialiseringen, rivningsvågen och miljonprogrammet kan den inte rå för, men däremot har stadens styrande, företag och fastighetsägare ett ansvar för vad man gör med dess framtid.
 2. Borlänges mest försonande drag, den trivsamt låga skalan, ska nu tyvärr förstöras med 1960-talsinspirerade niovånings punkthus i bästa miljonprogramsstil – som man aldrig trodde skulle kunna återuppväckas igen, 50 år efter att alla var överens om hur ful och dysfunktionell den var förra gången den var på modet.

På kommunens hemsida kan man se fler planerade projekt, som inte alla lär försköna staden. Vill Borlänge ta emot sitt pris i form av försköningsförslag från kompetenta arkitekturstudenter? Borås Ligger I Vilket Län Borlänge – Sveriges fulaste stad enligt vår lista.2. Västerås Här hittar vi Sveriges förmodligen mest sönderrivna stadskärna och detta kan vara anledningen till att Västerås ofta beskrivs som landets fulaste stad. Trots Västerås rika historia så beslutade man på 1900-talet att närapå förinta den ursprungliga stadskärnan.

Efter rivninghysterin återstår nu bara några ynka kvarter som visar Västerås tidigare charm. Den gamla charmiga stadskärnan ersattes med masskopierade lådor och den dysfunktionella förortsarkitekturen flyttade in mitt i centrum. Förfulningen pågår dessutom än idag. Så sent som i år 2018 sticker det upp en nybyggd inkräktande lådparasit med en restaurang som förstör hela intrycket av de kvarvarande historiska kvarteren.

Dock försökte man 2017 piffa upp Sigmatorget med träd i kruka och några hårda kantiga parksoffor. Till de boende i Västerås som kanske har tagit illa vid sig av att deras stad pekas ut som en av landets fulaste, vill vi säga att vi är väl medvetna om att det finns några fina gamla kvarter kvar som har sparats i ett hörn och att omgivningarna består av mycket fin natur.

 • Arkitekturupprorets omröstning handlar dock enbart om arkitektur och byggnader.
 • Västerås förlorade sin själ när den vackra stadskärnan revs helt utan vettig anledning.
 • Nu består den av onödigt fula masskopierade lådor i enlighet med modernismens dogmatiska principer och ödesdigra stadsplaneringsexperiment.

Vi lider faktiskt av detta i nästan hela Sverige ända sedan 1950-talet, så ni är inte ensamma! Borås Ligger I Vilket Län Västerås – Sveriges näst fulaste stad enligt vår lista.3. Hässleholm Hässleholm består i princip enbart av fyrkantiga och tråkiga lådor. Det sägs att turisten som åker dit hinner se alla sevärdheter och sedan återvända hem med samma tåg som han kom med. Här går det bra att bo på grund av pendlingsmöjligheterna, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående. Borås Ligger I Vilket Län Hässleholm – Sveriges tredje fulaste stad enligt vår lista.4. Umeå Samma dag som Sundsvallsbranden den 25 juni 1888, drabbades även Umeå av en brand som nästan ödelade hela staden. Till skillnad från Sundsvall som byggdes upp igen till en stenstad, så byggdes Umeå till stora delar upp till en vacker och pittoresk trästad.

Längs de nya bredare gatorna planterades björkar som skulle fungera som brandskydd. Detta ledde till att Umeå än idag kallas för Björkarnas stad. Under rekordåren förvandlades björkarnas stad till lådornas stad. Stora delar av Umeås pittoreska trästad fick stryka på foten när modernisternas förortsarkitektur skulle få sin plats mitt i Umeås hjärta.

Rivningshysterin drabbade de flesta svenska städer men i Umeå tog rivningsvågen aldrig slut. Det rivs årligen trähus i Umeå! Att riva kulturhistoriskt värdefulla byggnader förefaller vara en västerbottnisk paradgren. Om du mot all förmodan skulle tröttna på Sundsvalls stenstad och bestämma dig för att åka till Umeå istället, glöm inte din allergimedicin mot björk och betong.

 • Då är du redo att beskåda den brutala sextiotals-pastischen Väven,
 • I detta nya kulturhus har man lyckats väva ihop modernismens fyrkantiga samtid och fryst ner den till två asymmetriska iskuber staplade på varandra.
 • Välkommen till Norrlands Brasilia * – Umeå.
 • Brasilia är ett ökänt huvudstadsexperiment som smälldes upp i ett träsk mitt ute i den brasilianska djungeln.
You might be interested:  När Är Det Pride I Stockholm?

Det består av ett antal urflippade byggprojekt som man har försökt koppla ihop med en dysfunktionell stadsplan. Borås Ligger I Vilket Län Umeå – Sveriges fjärde fulaste stad enligt vår lista.5. Karlskoga Alfred Nobel s hemstad Karlskoga var en förhandsfavorit i kampen om Sveriges fulaste stad. Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag. Under rivningshysterins rekordår revs så gott som hela den gamla stadskärnan.

Kommunpolitikerna räknade kallt med att Karlskoga skulle tredubbla sin befolkning i samband med Bofors expanderande vapentillverkning. En ny och modernistisk stad uppfördes och motorvägen skär rätt igenom detta tragiska öde. Istället för en tredubbling så sjönk istället invånarantalet stadigt från 1970-talet.

Besökare till Karlskoga möts av nästan öde gator och torg som ramas in av sagolikt vackra vyer och natur. Borås Ligger I Vilket Län Karlskoga – Sveriges femte fulaste stad enligt vår lista.6. Södertälje “Se Sundbyberg och sedan dö. Möt våren i Södertälje” – sjöng Sven-Bertil Taube. Någon vår har det dock inte varit i Södertälje sedan 1960-talet. Då revs det sista av den fina äldre bebyggelsen som hade överlevt de stadsbränder staden hade drabbats av.

Med undantag av stadshotellet och ett par andra vilsna jugendhus som rivningsvågen råkade missa, så rev man också upp den fungerande rutnätsplanen som utformades av Anders Torstensson på 1600-talet. Åker man mot förmodan och besöker Södertälje så kan man i centrum få njuta (?) av en närmast komplett 1960-talsbebyggelse.

Som om shoppingbunkern Kringlan mitt i Södertälje inte är ful nog så planerar man dessutom att placera ett par höghus som liknar en trave illa staplade pizzakartonger ovanpå den lika fula Luna-gallerian som ligger mittemot. I Södertälje möts man definitivt inte av våren utan snarare av kalla kåren. Borås Ligger I Vilket Län Södertälje – Sveriges sjätte fulaste stad enligt vår lista.7. Flen På en tågresa mellan Uppsala och Strängnäs i juni 1942 satt den inkallade Ulf Peder Olrog. På tåget träffade han en kvinna som var på väg hem till Flen. Mötet gav senare inspiration till låten “Violen från Flen”.

Detta möte är av största betydelse för Flen då det tycks vara det enda staden är känd för. Till och med stadsvapnet har violen i sig och någonstans kan man också hitta Violentorget. Violerna på torget har dock sedan länge vissnat, precis som staden i allmänhet efter att den drabbades av modernismen under 1960- och 70-talet.

I det här betonglandskapet kan inga blommor överleva. Det fanns långt gångna planer på att Flen skulle få en rejäl uppfräschning och nya shoppingcenter i samband med byggboomen under slutet av 1990-talet. Istället kom finanskrisen och grusade hoppet för stackars Flen.

I flera år gapade stora betongskelett tomma och förfulade ännu mer innan någon fick råd att bygga färdigt de redan påbörjade husen. Den enda ljusningen som kanske kan muntra upp stämningen en aning för de som bor i Flen, är att där tillverkas det glass och så finns även ett systembolag. Här på YouTube lägger privatpersoner upp sina filmade intryck från Flen.

Och Flens kommun inleder sin reklamfilm för Flen med att tala om hur fort det går att ta sig dit (och därifrån). Fokuset ligger på stadens enda vackra hus – det gamla stationshuset. Sedan klipper man in en massa glada människor i bilden av en folktom stad och visar vyer från de vackra delarna av kommunen (som alltså inte är själva Flen). Borås Ligger I Vilket Län Flen – Sveriges sjunde fulaste stad enligt vår lista.8. Borås Enligt ryktet vill Borås byta namn till Boxås eller Lådås. Jämförelsebilden nedanför säger allt, och visar hur Borås har kunnat hamna så högt uppe i ful-ligan. Huset i mitten visar tydligt den 1960-talsarkitektur som ännu idag kopieras om och om igen av de modernistiskt indoktrinerade och totalt fantasibefriade arkitekterna och byggbolagen.

Den en gång så mysiga stadskärnan i Borås var full med vackra landshövdingehus, i göteborgsk stil. Idag är nästan alla förintade och ersatta med monotona lådor. Den enda anledningen till att Borås inte ligger längre upp i denna lista bör vara att några enstaka vackra gamla hus faktiskt finns kvar. Rådhuset och ett fåtal räddade trähus kan dock inte motverka att helhetsintrycket ändå bara blir kaos Borås är också ökänt för att ha gjort det alla andra städer nästan gjorde men stoppade i sista sekund när beslutsfattarna kom till sans.

I Borås drogs nämligen motorvägen rakt in i gamla stan. Borås lärde sig aldrig något av 1960-talets rivningsraseri. Trots protester så lät man så sent som 1983 riva den oerhört vackra och omtyckta teatern. Istället gavs den ökände arkitekten Gert Wingårdh fria tyglar att gå lös i Borås. Borås Ligger I Vilket Län Borås – Sveriges åttonde fulaste stad enligt vår lista.9. Ljungby Många städer har brunnit ner, men medan Sundsvall drog vinstlotten då staden råkade brinna ner mitt under nyrenässansen, drog Ljungby istället nitlotten och kammade hem en “stadssanering” i sann Vällingbyanda.

Den 4 juli 1953 fick invånare i den lilla pittoreska trästaden Ljungby se sin älskade stadskärna slukas av elden. Som av ett under hade några byggnader längs torget klarat sig. Ett av dem var det anrika Hotel Continental. Det hindrade dock inte de styrande i Ljungby från att släcka det sista av stadens själ.

Hotell Continental revs och på platsen står idag Hotell Terazza; ett brutalistiskt betongkomplex som ber besökaren att fara till varmare breddgrader. Dock nöjde man sig inte där. Ljungby skulle också få sin beskärda del av utomjordiskt besök. Precis bredvid Hotell Terazza har ett gigantiskt rymdskepp, vid namn Köpcenter Månen, landat, Borås Ligger I Vilket Län Ljungby – Sveriges nionde fulaste stad enligt vår lista.10. Bollnäs Det är ingen hemlighet att den världsberömda skönheten Victoria Silvstedt kommer från Bollnäs. Då måste väl staden också vara vacker? Njae Bollnäs är dessutom känd för ytterligare en sak, nämligen torget som försvann.

 1. R 2008 sålde kommunpolitikerna Bollnäs enda torg för en spottstyver till ett privat företag som skulle bygga en galleria.
 2. Något år senare var man tvungen att riva och frakta bort allt som fanns kvar på torget.
 3. Nu står man där med en 2 700 kvadratmeter dammig grusplan mitt i centrum.
 4. Hela affären gick så snabbt, men finanskrisen kom och stjälpte alla stora planer.

Ingen på kommunen varken kan eller vill berätta vem som såg till att allt som fanns på torget bara försvann den där mörka novembernatten. Det finns heller ingen dokumentation om detta. Hur Bollnäs ser ut går knappast att beskriva för det finns inget att se på. Borås Ligger I Vilket Län Bollnäs – Sveriges tionde fulaste stad enligt vår lista.11. Nässjö Ingen av oss i Arkitekturupprorets arbetsgrupp har varit i näsans stad, men vi litar på antalet röster och undrar om någon av våra medlemmar kanske kan berätta mer om stadskärnans utseende? Bild-googlar man staden hittar man först och främst bilder på betonglådor, men också på den s.k Näs-sjön som ser riktigt mysig ut. Borås Ligger I Vilket Län Nässjö är en av Sveriges fulaste städer.12. Skellefteå Vi besökte Skellefteå för några år sedan och förundrades över att hela stadskärnan kändes som en förort från 1960-talet. Trots att solen sken var stadskärnan helt död och vi undrade om det kanske var hockey på TV.

You might be interested:  Vem Är Tv-Profilen Som Köpte Sex I Malmö?

Vi promenerade runt en stund och upptäckte till slut ett vackert gammalt trähus med en mysig innergård. Trähuset kändes oerhört malplacerat bland betonglådorna, men det visade sig att detta var det sista kvarvarande huset från det vackra gamla Skellefteå. Trähusets innergård var för övrigt fullsmockad med fikasugna lokalbor.

Det gäller tydligen att väl utnyttja den allra sista spillran av skönhet i en annars så ful stadskärna som Skellefteå har. När man besöker Skellefteå står det helt klart att rivningar är en västerbottnisk paradgren. Precis som storebror Umeå har Skellefteå sett till att utradera sin gamla stadskärna.

 • På det så kallade Möjligheternas torg reser sig fallossymbolen “Lyftet” mitt i betongöknen.
 • Något lyft blev detta förstås inte för Skellefteå.
 • Granitsnoppen står dessutom i en fontän som man först glömde att koppla in vatten och avlopp på.
 • Nu kröner detta kostsamma jippo en yta som förmodligen är ett av Sveriges fulaste torg genom alla tider.

Som vanligt när modernistisk konst och arkitektur bedöms av dess fåtal beundrare så haglar flosklerna sjukligt friskt. En enhällig jury krystade vid invigningen 1995 fram denna motivering: “Lyftet har ett spännande och fantasifullt formspråk. Skulpturen samlar med sin musikaliska lekfullhet krafterna i torgets strama arbetsyta, kioskens starka form och effektpelarnas resning.

 • Förslaget motsvarar juryns högt ställda förväntningar och krav samt tillför torget ytterligare en dimension utan att inverka på torget som fri yta.
 • Fontänen äger dessutom ett jordnära och mänskligt uttryck.” Inte särskilt överraskande gick floskelgeneratorn för högtryck även under 1960- och 70-talet, när man med ett liknande fikonspråk motiverade utplånandet av resterna av Skellefteå.

Precis som i övriga Sverige så mottogs modernisternas ensidiga skönmålningar som en frälsning av de hänförda och lättlurade kommunpolitikerna. Stadens attraktiva och kulturhistoriskt värdefulla trähus byttes ut mot likriktade boxar, skyttevärn, oljetankar, skokartonger och sockerlådor. Borås Ligger I Vilket Län Skellefteå är en av Sveriges fulaste städer.13. Katrineholm Katrineholm byggdes upp som mötesstation för den västra och södra stambanan. Eftersom de stora godsägarna inte ville lämna ifrån sig någon bra mark byggdes staden i ett ogästvänligt träsk. Detta till trots uppfördes kring förra sekelskiftet en trädgårdsstad med prunkande trädgårdar.

Snart skulle dock det gamla ge vika för den växande arbetarstadens behov och tidens funktionalistiska ideal. I stort sett allt det gamla revs för att ersättas av lamellhus och punkthus i narkolepsiframkallande stil. Under 1980-talet fortsatte kommunstyrelseordförande Göran Persson och en lägligt uppkommen stadsbrand ödeläggelsen.

Efter att nästan all handel under slutet av 1990-talet flyttade till ett gammalt industriområde i stadens utkant upphörde med detta alla spår av naturligt liv i stadens centrum. Däremot kan Katrineholm stoltsera med en svunnen storhetstid som bandymetropol, som inte många levande minns längre. Borås Ligger I Vilket Län Katrineholm är en av Sveriges fulaste städer.14. Solna Lyckliga gatan finns inte mer utan har ersatts av glas och betong. Vi som författar detta blogginlägg har nu fått lära oss att Solna är en egen stad trots att den ligger på gångavstånd från Stockholm.

Vi lät därför en Solnabo sammanfatta vad det är som gör att just Solna borde röstas fram till Sveriges fulaste stad. Så här skriver hon: När det vackra gamla Hagalund (lyckliga gatan) revs ersattes allt med blåa lådor (Blåkulla). Vidare skar de upp stan med stora bil-leder så att gatorna i Råsunda kippar efter andan.

Råsunda fotbollsstadium från femtiotalet revs nyss och platsen har självklart ersatts av ännu fler höga glaslådor. Ruskigt är bara förnamnet om man gillar hemtrevliga kvarter där människor kan mötas. Råstasjön med unika fågelarter ser idag ut som en liten damm. Borås Ligger I Vilket Län Solna är en av Sveriges fulaste städer.15. Sandviken Sandviken har fått många röster, men vi som författar detta blogginlägg har aldrig satt vår fot där. Det är en ung stad (grundad 1862) och har därför ingen f.d. vacker, men sönderriven medeltida stadskärna att sörja.

Är detta Gästriklands egen version av Hässleholm, d.v.s. en pendelort för de som arbetar i städer med mer liv? Via Googles funktion gatuvy så upptäcker man snabbt att stadskärnan inte har en enda vacker byggnad och bilderna nedanför visar en trolig anledning till de många rösterna. Först ser ni den “pittoreska” gågatan och under den en bild på kommunens egen vision av hur det mysiga Drottningtorget ska förädlas och öppnas upp för att skapa mer liv och rörelse.

Detta är en av “flera satsningar som kommunen gör för ett mer öppet och tillgängligt centrum”, Tror ni på allvar att denna spännande nya mötesplats kommer att bli det som lockar den första turisten någonsin till Sandviken? Borås Ligger I Vilket Län Sandviken är en av Sveriges fulaste städer.16. Oxelösund Oxelösund är kanske det bästa exemplet på hur det går när modernisterna får löpa linan ut. Oxelösund växte i samband med att järnverket kom till staden tillsammans med EPA, Domus och Tempo. Kommunpolitikerna fick storhetsvansinne och rev hela den gamla bebyggelsen.

Kvar finns blott ett litet torp. Det drogs även en tvåfilig motorväg från Nyköping, som idag är lika lite trafikerad som ett motsvarande vägbygge någonstans i ett öde Nordkorea. Om man mot all förmodan ändå kör på just denna väg och svänger av mot centrum, så vänder man lika snabbt igen i skräck efter att ha sett Järntorget.

Sedan letar man förvirrat vidare efter ett centrum i tron att det måste ligga någon annanstans. Helt plötsligt uppenbarar sig en hiskelig kyrka. Sankt Botvids kyrka, som är så anskrämlig att den direkt för tankarna till helvetet. Då kör man av vägen Borås Ligger I Vilket Län Oxelösund är en av Sveriges fulaste städer.17. Eslöv Eslöv är för evigt förknippad som Sveriges tråkigaste stad. Detta skriver vi mer om längre upp. Stadens skönhet hade vi dock ingen koll på och valde därför att göra ett studiebesök allt eftersom de många rösterna har trillat in på staden.

Eslöv är en lillebror till Hässleholm, d.v.s. ett ställe man endast bor på för att pendla till vackrare städer. De flesta gamla byggnader är rivna och även om här finns några enstaka guldkorn så är de för få för att väga upp mot alla intetsägande bruna lådor. Det kändes ju inte heller så välkomnande att det första man såg som turist var en stor graffitti med orden “Eslöv Sug Röv” (se bild under).

Enligt uppgift har kommunen inte gjort något åt detta klotter trots att det är precis intill tågstationen och trots att det har gått flera månader. Staden har för länge sedan gett upp hoppet om skönhet och diskuterar istället en eventuell rivning av det ganska fina hotellet “Sten Stenssons”. Borås Ligger I Vilket Län Eslöv är en av Sveriges fulaste städer.18. Uddevalla Uddevalla skulle kunna ha varit en av Sveriges vackraste städer. Trots detta revs den bohuslänska pärlan så gott som helt. Ur rivningsdammet reste sig en betongöken. Efter den misslyckade återuppbyggnaden byggdes även Torp, ett köpcentrum dit alla Uddevalla-bor nu mer åker för att konsumera. Borås Ligger I Vilket Län Uddevalla är en av Sveriges fulaste städer.19. Kramfors Kramfors är en liten ort med anor från 1700-talet. En stad började växa fram i slutet av 1800-talet och i tätorten bor det idag ca 7 000. Staden drabbades på 60-talet av den epidemi vi kallar för rivningshysterin.

Kramfors centrum, som tidigare bestod av charmiga trähus med snickarglädje, revs och ersattes av japp, ni gissade rätt: fula betonglådor! På stadens torg finns idag bara ett historiskt vackert trähus kvar. Nyligen beslutades att det ska byggas nytt i centrum. Detta är något som inte gjorts på flera år och kommunen var överlycklig att någon ville bygga i Kramfors.

Istället för att försöka försköna centrum genom att knyta an till den enda äldre träbyggnaden så för man upp en intetsägande låda. Det är tur att vackra Höga Kusten ligger nära till hands när modernismens förfulande tentakler når ända in de mindre städerna på landsbygden. Borås Ligger I Vilket Län Kramfors – Sveriges 19:e fulaste stad 20. Vetlanda Alla kanske inte har läst Bibeln men de flesta har nog hört talas om Babels torn. Det som de flesta inte känner till är att detta torn i själva verket ligger i Vetlanda. Ett brunt asymmetriskt kommunhus som är totalt överdimensionerat sett till stadens storlek. Borås Ligger I Vilket Län Vetlanda är en av Sveriges fulaste städer.21. (delad) Gävle Gävle hade kunnat vara en av Sveriges vackraste städer. I samband med stadsbranden 1869 försvann nästan all den gamla trähusbebyggelsen, men Gävle byggdes upp igen med pampiga stenhus. På 1950-talet hemsöktes staden av en man vid namn Louis Campanello,

Han såg till att minst häften av alla fina gamla hus förintades innan han fortsatte sin rivningsturné i Göteborg. Gävle är ett av de sorgligaste kapitlen i svensk rivningshistoria. Stora delar av Gävle är totalförstört och istället för att göra någonting åt den sargade stadskärnan så bränner man istället en harmlös halmbock en gång om året.

Tolka detta hur som helst, trots uppmärksamheten som bocken får så finns det ändå inget konkret som kan locka besökare till Norrlands äldsta stad. Borås Ligger I Vilket Län Gävle är en av Sveriges fulaste städer.21. (delad) Växjö En av oss som författar detta inlägg har bott i Växjö, men var tvungen att flytta därifrån på grund av all den fula arkitekturen. Staden går ibland under benämningen “lilla Västerås” eftersom både historiken och den gamla stadskärnan har/hade en del likheter med Västerås.

Växjö drabbades av ungefär lika omfattande rivningshysteri som Västerås, men här var det först och främst trähus som strök med även om en hel del pampiga stenbyggnader också revs. Få yngre Växjöbor har någon aning om att staden är gammal och det är ju förståeligt när man går promenerar runt i stadskärnan som för det mesta inte känns en dag äldre än år 1960.

Snarare är det väl så att man blir förvånad över de där 1-2 trähusen som ligger kvar i stadskärnan då de idag känns så malplacerade. Nåja, man kan ju alltid vandra runt sjöarna eller i skogen, men denna tävling handlar om arkitektur. Det är bara att hålla tummarna för att Sundebys nya arkitektur ska rädda staden från sin fulhet. Borås Ligger I Vilket Län Växjö är en av Sveriges fulaste städer.22. Eskilstuna “Jag är född i en spökstad” sjunger Eskilstunabandet Kent i en av sina låtar. Skrev de kanske den låten sittande i den enorma kyrkan som påminner om ett kärnkraftsverk? Den en gång så ståtliga stålstaden jämnades med marken av kommunpolitiker med megalomani.

Hela kvarteret Vestalen, kantad av vacker småskalig klassisk arkitektur, köptes upp för att sedan riva det. Den som tror på spöken bör åka till Eskilstuna för att få bevis på dess existens och föra den parapsykologiska forskningen framåt. I de byggnader som revs i Eskilstuna, lär de döda gå igen i de gråa betongvaruhusen, ursinniga över det öde denna vackra stad mötte.

Den lilla “gamla staden” överlevde som ett under, men självklart skulle bilvägen dras rakt igenom det f.d marknadstorget. Arma spöken må gå igen, men tills oss levande som varit här kommer vi alla fram till slutsatsen: Åk aldrig hit igen Borås Ligger I Vilket Län Eskilstuna är en av Sveriges fulaste städer. Ovanstående var topp 22 i vår lista. Nedanför följer hela listan med topp 75. Se listan som ett restips eller en varningsguide. Du har hela livet på dig, men se dem alla innan du dör. Ibland kan det ju vara kul att ful-turista.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilken Tid Öppnar Ikea Borlänge?

Hur är Borås som stad?

Centrum för design och handel – Borås är en handelsstad och en textilstad. Under några decennier på 1900-talet var Borås en av Sveriges snabbast växande städer, tack vare den då så expansiva tekoindustrin. I dag har Borås blivit ett centrum för textil design, utveckling och handel.

Många välkända textil- och konfektionskedjor har sina huvudkontor i Borås, som Hemtex, Gina Tricot, Svea och 8848 Altitude. Traditionen av handel och textil förenas i postordern och e-handeln, där Borås är ett nordiskt centrum med välkända företag som Red Cats-Ellos, Cellbes, Haléns och H&M Rowells. Många miljoner paket skickas från Borås varje år.

Postorderns och e-handelns vana att hantera varuflöden har gett Borås spetskompetens inom logistik och distribution. Verkstad och elektronik är andra tunga delar av Borås industri. Här finns storföretag som Ericsson, Volvo Bussar och Parker Hannifin. Borås strategiska läge är ett skäl till att många företag väljer Borås.
Visa hela svaret

Vilken är Sveriges roligaste stad?

Det här tycker svenskarna är landets roligaste stad Borås Ligger I Vilket Län Hälften av svenskarna tycker att landets roligaste personer bor i Göteborg, enligt en ny Google-undersökning. Landets mest humorbefriade stad? Stockholm. Markus Thörnhammar | Publicerad 2019-05-10 14:32 | Lästid: < 1 minut Att Göteborg är humorns högborg i det här landet tycks ha varit konsensus ända sedan Kålle och Ada träffades för första gången. Detta bekräftas nu också av en pinfärsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av självaste Google. I undersökningen, där 2884 personer fick representera ett tvärsnitt över landet, ansåg hela 52 procent att just göteborgarna har Sveriges roligaste invånare. Vilken är världens mest musikaliaste fågel?? Truten, för d e en Måsart!!! Ha d gott. Glenn. — Glenn Hysén (@Glenn_Hysen) Göteborgshumorn presenteras av Glenn Hysén i samarbete med Unibet. Lika uppskattade humorister som göteborgarna är, lika illa ansedd är stockholmarnas humoristiska förmåga – i alla fall om man får tro Googles undersökning (och magkänslan) då flest personer i densamma ansåg att Stockholm har landets minst roliga invånare. Undersökningen ifråga föranleddes av att Google Assistant sedan en tid tillbaka lärt sig svenska och nästa steg för den digitala hemhjälpen blir att börja skämta på sagda språk. Googles ambition är att plocka upp den svenska humorns regionala skillnader och plocka in olika skämt från vårt avlånga lands alla hörn. Som ett led i detta är det nu möjligt att skicka in sina egna favoritskämt till Google, de bästa väljs sedan ut och plockas in i Googla Assistants skämtrepertoar. Skickar in skämt, det gör du, Uppdaterad 2019-05-10 14:33 : Det här tycker svenskarna är landets roligaste stad Visa hela svaret

Vilken är den nyaste staden i Sverige?

Om Säffle Säffle är den sista köpingen i Sverige som fick stadsprivilegier (1951) och är således Sveriges yngsta stad! Trots sin ungdom har Säffle gamla anor. Vår kommun med ca 15 700 invånare är belägen i en urgammal bygd, full av resurser som jordbruksmark, skog och vattenleder för kommunikation. Här kan du läsa mer om Säffle och bygdens anrika historia.
Visa hela svaret

Finns det inga städer i Sverige?

Solna stad är en av de 14 svenska kommuner som idag kallar sig för stad. Stad (stor tätort som utgör självständigt administrativt centrum för region ) är i Sverige ett begrepp som sedan kommunreformen 1971 saknar rättsstatus. Sverige har således inga städer i kommunalrättslig mening, och ordet används inte i atlaser och sällan i aktuell statistik för Sverige.

Stad används idag i Sverige inofficiellt dels om primärkommun som innefattar tidigare stadskommun, dels om de 133 större tätorter som har haft stadsrättigheter, och idag i många fall utgör centralort, innerstad eller stadskärna i storkommuner som bildades på 1950- och 60-talen. Fjorton svenska kommuner, vars centralort tidigare varit stadskommun, använder idag stad som del i namnet för hela kommunens administration.

Ordets ursprungliga betydelse är “ställe, plats, ort”, men kom i det svenska språket så småningom att åsyfta fornnordiskans köpstad, Enligt den stadslag som utarbetades 1349-1357 var en stad en fast handelsplats som av kungen erhållit stadsprivilegier,
Visa hela svaret

När blev Borås en stad?

Unikt goda privilegier – Staden Borås skapades vid kyrkbyn som kallades Torpa, runt det som i dag är Carolikyrkan, och fick så småningom (eftersom kungen var på utlandsresa), 25 maj 1622, stadsprivilegier. Inga dåliga privilegier heller; de gavs rätten att handla var de ville, bara varorna förtullats i staden.
Visa hela svaret