Fakta om Småland och Blekinge Småland, är ett landskap som ligger i södra Sverige. Det gränsar bland annat till Östergötland, Skåne och Blekinge. Det gränsar även mot Halland och Västergötland, samt att det finns en broförbindelse över till Öland. En bilsemester runt dessa delar, i huvudsak Småland och Blekinge ger dig mycket att både se och göra.
Småland, tidigare Smalandiss innebär de små landen. Det var en samlingsbeteckning för många små land som var placerade mellan götalandskapen och Danmark. Det sägs att Blekinge kan ha hört till dessa små landen. Man använde sig av dessa begrepp främst under medeltiden. Blekinge, är Sveriges näst minsta landskap, och kallas ibland för Sveriges trädgård.
Namnet användes redan i en fornengelsk berättelse från 890-talet, men då i formen Blekingēg. Småland är skogar, ängar, hagar, sjöar och platsen där Astrid Lindgrens karaktärer Emil i Lönneberga och barnen i Bullerbyn levde. Största städerna är Jönköping, Växjö och Kalmar.
- Landskapsblomman är Linnea och landskapsdjuret är utter.
- Blekinge har ett varmt klimat och här trivs många växter som egentligen hör hemma längre söderut.
- Därför kallas landskapet för just Sveriges trädgård.
- Stora städer är Karlskrona, Karlshamn, Ronneby och Sölvesborg.
- Landskapsblomman är ingen blomma, utan är trädet ek.
Landskapsdjuret är en ekoxe, alltså en skalbagge.
Visa hela svaret
Contents
Vilka områden ska man undvika i Kalmar?
Vilka platser upplevs otrygga i Kalmar? – Bland de typer av platser som upplevs som mest otrygga finns parker (76 %), följt av centrumområden (65 %) och busshållplatser (53 %). Av de tillfrågade upplever 24 procent otrygghet i området där de bor.
1/4 Områden i Kalmar som markerats som otrygga med hjälp av knapptryckningar. De områden som är röda har fått flest markeringar.
2/4 Djurängen fick 10% av markeringarna i Kalmar
3/4 Norrliden fick 34% av markeringarna i Kalmar
4/4 Kalmar Centrum fick 23% av markeringarna i Kalmar
Visa hela svaret
Var Kalmar Sveriges huvudstad?
Nya arkeologiska utgrävningar har förändrat bilden av Kalmars historia – och vår uppfattning av hur en medeltida svensk stad såg ut – Texten fokuserar mycket på de arkeologiska utgrävningar som har tvingat oss att omvärdera Kalmars uppkomst och stadens betydelse under medeltid och renässans.
- Dessutom omvärderas de skriftliga källorna, till exempel notiser om Hansans borgerskap, sjöröveriet på Östersjön och de många internationella toppmöten för vilka Kalmar stod värd.
- Under 1400-talet fungerade Kalmar inofficiellt som Skandinaviens huvudstad.
- Stadsbilden omformades till att bli monumental och praktfull – det var meningen att besökare skulle imponeras över ståten.
Storhetstiden fortsatte på 1500-talet och kulminerade under de år då hertig Erik (senare Erik XIV) och kung Johan III höll hov i staden. Stadens fall blev hastigt och tumultartat. År 1611 drabbades Kalmar av en katastrof. Svenska och danska arméer möttes både utanför och mitt i staden för att utkämpa de våldsammaste striderna under Kalmarkriget.
Hela bebyggelsen eldhärjades. Därefter utsattes Kalmar för de svenska myndigheternas radikala planer på ombyggnad. Först revs stora delar av centrum för att göra plats för en idealstad, sedan revs hela bebyggelsen och flyttades till Kvarnholmen. Denna process beskrivs i boken som en spännande historia med flera potentiella slut, allt beroende på hur stormaktstidens regimer resonerade.
Det gamla Kalmar gick inte under för att staden saknade livskraft, utan för att myndigheterna experimenterade med idéer som stadsborna hade minimalt inflytande över. Kalmars historia är ett samarbete med Kalmar slott. Boken är en medryckande läsning som bjuder på ögonvittnesskildringar samt mer djuplodande exempel från utgrävningsarbetet.
Visa hela svaret
Vem har makten i Region Kalmar?
Start / Politik och påverkan / Så styrs Region Kalmar län Du som bor i länet har möjlighet att påverka vilka politiker som ska fatta beslut inom Region Kalmar län.
Våra regionråd Sök förtroendevalda
Vi är en organisation som styrs av demokratiskt valda politiker, valda av dig som är invånare i länet. Valen sker vart fjärde år i samband med valet till riksdag och kommunfullmäktige. För en levande demokrati är det också viktigt att du får möjlighet att ta del av vad som händer och påverka frågor som berör dig.
- Regionfullmäktige är det högsta beslutande organet i Region Kalmar län.
- Man kan säga att det är som regionens riksdag.
- De sammanträder vanligtvis fem gånger om året för att debattera och besluta om ärenden inom våra ansvarsområden.
- I november månad varje år beslutar fullmäktige om budget och flerårsplan som Region Kalmar läns förvaltningar ska arbeta utifrån.
Vad innebär det att vara regionråd? Regionråden ansvarar för att olika frågor bereds och tas upp för beslut i olika organ inom Region Kalmar län. Vi har 15 heltidsanställda regionråd. De är nominerade av respektive parti och formellt valda av regionfullmäktige.
Vad gör beredningarna? Våra tre beredningar är direkt placerade under fullmäktige. De har möjlighet att lyfta ärenden i fullmäktige inom sitt område. Beredningarna har däremot inget ansvar att förvalta eller verkställa de beslut som fullmäktige tar, de följer utvecklingen inom sitt område. Läs mer om våra beredningar Vad gör regionstyrelsen? Man kan säga att regionstyrelsen är regionens regering.
De styr det löpande arbetet. Regionstyrelsen förbereder ärenden som ska tas upp och behandlas i regionfullmäktige. De ska också verkställa fullmäktiges beslut och ansvara för de uppdrag fullmäktige lämnar över till styrelsen. Läs mer om regionstyrelsen Vad gör nämnderna? Våra politiska nämnder ser till att våra verksamheter arbetar enligt de mål och riktlinjer som regionfullmäktige har bestämt och enligt de bestämmelser som gäller för verksamheten.
- Läs mer om nämnderna Vad gör utskotten? Vi har två utskott, arbetsutskott och personalutskott.
- De är placerade direkt under regionstyrelsen.
- Arbetsutskottet förbereder ärenden till regionstyrelsen.
- Arbetsutskottet är också vår krisledningsnämnd.
- Vid en kris som bedöms som en extraordinär händelse kan ordförande i krisledningsnämnden sammankalla nämnden som då har rätt att överta hela eller delar av verksamheten.
Personalutskottet har ett samlat politiskt ansvar för personalfrågor vilket innebär att de bland annat sluter kollektivavtal mellan Region Kalmar län som arbetsgivare och fackliga organisationer/medarbetare. Läs mer om personalutskottet
Visa hela svaret
Var är bäst att bo i Kalmar?
Guide över var att bo i Kalmar. – Karta över kalmarhems hus i kalmar. röda pricken – där bor jag blåa linjen – skall du leta lägenhet, leta inom detta område eller helst. gula linjen – på ett ungefär, är centralt. bra läge Områden i kalmar: Centralt – jag skulle inte söka i gladan eller precis brevid där, socialförvaltningen har lägenheter där där de sätter alla som inte kan få lägenhet någon annan stans, så det är rätt stökigt där.
- Esplanaden är kalmars finaste gata, väldigt aktraktivt område och nära till uteställen, shopping, resturanger.
- Korsnäbben på Nygatan/norra vägen (malmen) ligger studentbostäder med egna kök som är, vad jag förståt, jäkligt bra och bo i.
- Ljungbyholm – väldigt långt ifrån stan, ca 20 minuter med bil ifrån centrum.
Rinkabyholm – också ocentralt, ca 13 min med bil ifrån centrum. Funkabo – duger, lite billigare, 50-tals hus, ca 15min och cykla till centrum längst norra vägen. nära till kalmar nyckel. Berga – norr om funkabo, vart stökigt på sistone. ligger ca 10 minuter med cykel norr om funkabo.
- Norrliden – big no no.
- Billiga lägenheter men off.
- Smedby – också väldigt off.
- Lindsdal – utanför kalmar, off.
- Djurängen – när min kompis bodde här gjorde någon inbrott i hennes lägenhet, men vet inte om hela området borde klassas som ett ‘problemområde’ direkt.
- Det ligger ca 5 minuter längre bort än funkabo och oxhagen.
Oxhagen – här bor jag, nära till giraffens köpcentrum där det finns maxi, lidl osv och smedbys 4-h gård där det finns fina grönområden. Söder – jag skulle inte ha någonting emot att bo på sönder, finns närköp, skall du söka studentbostäder så skulle jag försöka i falkenbergshuset, det ser ut som ett slott, det ligger nära sjukhuset i kalmar, havet och stensö.
- Ligger lite långt ifrån centrum men ändå inte för långt bort. så tips.
- Så centralt som möjligt.
- Längre norrut desso sämre.
- När jag flyttade i kalmar kollade jag ganska mycket på flashback vad andra sa om de olika områdena men sedan när det väl kom till kritan och man satt där och hade ungefär 1 sek på sig att haffa en lägenhet när de släpptes på kalmarhems hemsida så blev man ju bara glad för det man fick, men här är en tråd som är rätt bra.
(här)
Visa hela svaret
Hur är det att bo i Kalmar?
Hot Nyligen kom siffror att Kalmar län slår invånarrekord. Siffrorna visar att vi i länet är fler än någonsin och rekordet från 1880 är slaget och vi har återhämtat oss sedan utvandringen till Amerika. Vi är nu hela 245 194 invånare, Grattis Kalmar län! Här kommer en kortare lista varför även du ska flytta hit:
Upplev härlig svensk sommar – Öland hade 552 soltimmar under sommaren 2019. En strålande 6:e plats i Sverige. Kalmar är återigen framröstad som årets sommarstad. Må bättre och mindre stress – Enligt forskningen upplever människor som bor vid havet och har havsutsikt betydligt mindre stress och ångest. Risken att utveckla diabetes är klart högre i en storstad. Lev längre i en stad som Kalmar – 7600 svenskar dör varje år av luftföroreningar. En ny studie har jämfört storstadens luftföroreningar med att röka ett paket cigaretter varje dag i 29 år, Hitta ditt drömjobb – Regionsjukhus, Ehälsomyndighet och Linnéuniversitet ger alla möjligheter till en god arbetsmarknad. Fantastisk shopping och kultur – Kalmar slott är en utsett av CNN till ett av världens vackraste slott, Kalmar satsar också hårt på både stadskärnan och de olika handelsområdena som finns runt om i staden. Kulturcentrum håller på att byggas. Idrotta hur mycket du vill – Kalmar har flera lag i de högsta divisionerna och var för två år sedan nominerade till årets idrottsstad, Parallellt med detta har man i många år satsat på idrottsturism och fått tävlingar som Ironman och SM i Beach Soccer. Hitta bostad. I Kalmar råder det byggboom och det byggs otroligt mycket. Här finns både hyresrätter, bostadsrätter och villatomter. Dessutom en bostadsgaranti både för studenter och unga. Bra skolor. Kalmar ligger på tionde plats bland landets 290 kommuner i 2018 års Bästa skolkommun som Lärarförbundet rankar. Bra äldreomsorg. Kalmar ligger på plats 30 när det gäller kontinuitet i äldreomsorgen. Dessutom har man en boendegaranti för äldre som fyllt 85 år. Att leva – Kalmar är en av de bästa kommunerna i landet när det gäller att bara leva. Det säger i alla fall rankingen i Dagens Samhälle och Fokus,
Har du fler skäl som jag inte listat ovan? Maila mig så lägger vi till dem. Annars förväntar jag mig att de flesta från storstäderna i landet flyttar hit. 🙂 /Michael Ländin
Visa hela svaret
Har Kalmar tillhört Danmark?
Kalmarunionen – Wikipedia Kalmarunionen Personalunion
1397–1523 |
Kalmarunionen 1397. (Den nordiska bosättningen på Grönland bestod vid denna tid endast av några bosättningar vid sydspetsen.) – Monarki Bildades 1397 – bildades genom Unionsmötet i Kalmar – bildades ur Danmark, Norge & Sverige Upphörde 1523 – upphörde genom Befrielsekriget – uppgick i Danmark-Norge och Sverige Idag del av Kalmarunionen var en skandinavisk mellan kungarikena, och som bildades och varade till,
Unionen innefattade därmed områden som,,,, och, och omfattade det största politiska samlade området i historia. Efter att Sverige lämnade unionen fram till, med betydande ändringar i formerna för denna år 1536. Unionen grundades vid ett möte i 1397, där aristokratin från de tre länderna samlades för att kröna till kung över de tre länderna (med som inledande ).
Från mötet finns det så kallade unionsbrevet bevarat. Det finns olika uppfattningar bland historiker om hur brevet ska tolkas. Vissa menar att det inte utgjorde något juridiskt bindande fördrag. Oavsett detta så regerades de tre rikena av samma monark. Erik efterträddes av,
- Vid dennes plötsliga bortgång i januari 1448 saknades dock en given efterträdare och Danmark och Sverige valde varsin regent.
- Det dröjde till 1457 innan de tre rikena åter styrdes av samme kung,,
- Detta blev dock kortvarigt och efterträdare som och styrde över Sverige endast under kortare perioder.
- I Sverige var unionen hela tiden ett politiskt alternativ ända fram till valet av till kung 1523.
Historikern karakteriserar unionen som en “” även om Kalmarunionen saknade lagstiftningsmakt på federal nivå. Unionen var Europas största land till ytan. Historikern beskriver unionen som:
” | En stor, permanent (önskade man åtminstone) som syftade till att med gemensamma ansträngningar skapa en militär motvikt mot gemensamma fiender. | „ |
Historikern såg unionen som en politisk och ekonomisk nödvändighet för att dämma upp den tyska expansionen mot norr under 1300-talet. När tidigare utrikespolitiska hot,, och nordtyska, bortföll på 1500-talet försvagades också unionstanken.
Visa hela svaret
Varför ville Sverige ta sig ur Kalmarunionen?
Det tyska handelsförbundet Hansan hade under medeltidens gång vuxit sig allt starkare och mäktigare. Under slutet av 1300-talet var Hansan en politisk och ekonomisk supermakt i Östersjöområdet och hotade de nordiska ländernas handel i regionen. Genom att förena de nordiska länderna hoppades drottning Margareta I av Danmark och Norge (1353-1412) kunna avvärja detta hot.
När hon sedan kom i besittning av Sverige kunde hon skrida till verket och låta förena de nordiska länderna en union. Detta ägde rum under ett storpolitiskt möte i staden Kalmar år 1397. Det politiska och ekonomiska samarbetet mellan länderna kom därför att kallas Kalmarunionen. Genom Kalmarunionen hoppades drottning Margareta kunna stabilisera det politiska förhållandet i och mellan länderna i Norden och samtidigt få ett starkt gemensamt försvar utåt.
Detta gällde som sagt främst gentemot Hansan som gjorde anspråk på att styra all handel inom Östersjöområdet. Men unionstiden (1397-1523) kom istället att präglas av politiskt kaos i Norden (främst i Sverige ). Ganska snart uppstod konflikter. Svenska grupperingar såg unionen som ett sätt för danskarna att kunna kontrollera Sverige och ha herraväldet i Norden.
Många uppror och inbördeskrig utbröt därför under unionstiden. Grovt förenklat gällde att Danmark försökte leda och styra unionen, medan många i Sverige hellre ville vara självständiga och slippa lyda under utländskt styre. Kalmarunionen upplöstes år 1523 av Gustav Vasa, Här hittar du material med anknytning till Kalmarunionen,
Uppdaterad: 4 oktober 2020
Visa hela svaret
När brann Kalmar?
Staden flyttades – År 1640 bestämdes det därför att stadskärnan skulle flyttas, från sitt dåvarande läge vid Kalmar Slott och Slottsfjärden till sitt nuvarande läge på Kvarnholmen. Kalmarborna var först ovilliga, men efter en brand 1647 blev beslutet verklighet.
Visa hela svaret