Mark Lorentzon, 55, häktas – misstänks för sprängningen i Göteborg Publicerad: 4 oktober 2021 Uppdaterad: 6 oktober 2021 Mark Lorentzon, 55, är den misstänkte bombmannen i Göteborg. Han häktas nu i sin frånvaro efter sprängningen – vilket innebär att han nu kan efterlysas internationellt. “Genom förfarandet har han även försökt döda boende på adressen.”, skriver åklagaren i domstolshandlingar.
- Uppdatering 211006:
- Sprängdådet i,, i tisdags lämnade 140 familjer hemlösa och traumatiserade.
Misstänkt för sprängningen är Mark Lorentzon, 55. Han bodde i byggnaden i en anhörigs lägenhet och ska ha setts lämna platsen en kort tid innan explosionen enligt vittnen.
- Mark Lorentzon har befunnit sig i ett flertal tvister med myndigheter under det senaste året och har av polisutredare beskrivits som en rättshaverist.
- En av tvisterna har gällt att hyresvärden ville avhysa honom från den aktuella lägenheten – och vräkningen skulle verkställas av Kronofogden bara fyra timmar efter att sprängningen ägde rum.
Mark Lorentzon, 55, misstänks för explosionen i Annedal. Foto: POLISEN Polisen har sedan mitten av förra veckan jagat Mark Lorentzon i Göteborgsområdet. Nu vill polis och åklagare utöka eftersökningarna världen över och åklagaren Maria Thorell begärde därför på måndagen att 55-åringen ska häktas i sin frånvaro, vilket tingsrätten också beslutade om.
- Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelser, grovt brott, och är sedan i onsdags morse anhållen i sin frånvaro.
- Som alternativa rubriceringar anger åklagaren grov mordbrand, försök till mord eller grov misshandel.
- Genom förfarandet har han även försökt döda boende på adressen.”, skriver åklagaren Maria Thorell i häktningsframställan.
Om det misstänkta tillvägagångssättet skriver åklagaren att Mark Lorentzon “anlagtbrand och åstadkommit explosion.” samt att han begått gärningen “med uppsåt”.
- Åklagaren menar också att det bara varit en slump att ingen omkom i explosionen som lett till svåra kroppsskador hos boende i byggnaden.
- “Gärningsmannen har visat särskild hänsynslöshet och råhet”, skriver åklagaren,
- Polisen uppmanar allmänheten till vaksamhet om mannen observeras.
- – Om man ser personen ska man inte försöka gripa honom själv utan ringa polisen, har polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler Aftonbladet.
Polisens bild på Mark Lorentzon. Foto: POLISEN Bild på flerfamiljshuset dagen efter explosionen. Foto: Anders Deros
- Klockan 04.48 larmades SOS om en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i stadsdelen Annedal.
- En eller flera bränder uppstod i samband med explosionen och tre trappuppgångar rökfylldes.
- En massiv räddningsinsats inleddes med polis, räddningstjänst, ambulans, ambulanshelikopter samt nationella bombskyddet.
- Ett drygt hundratal boende fick evakueras ur fastigheten. Göteborgs kommun har erbjudit hjälp till drabbade på flera platser runt om i staden.
- Sex personer fördes till sjukhus med ambulans, fyra av dem skadades allvarligt. Ytterligare ett 20-tal personer ska ha behövt vård, de flesta för lindriga skador.
- Polisen tror att branden var avsiktlig i meningen att någonting explosivt placerats utanför huset. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.
- Vid 13-tiden på tisdagen var branden under kontroll. “Nu handlar det mer om att titta på konstruktionerna och kontrollera byggnaden för att se hur stora skador det blivit av explosionen”, säger insatsledaren Jon Pile.
- På torsdagen anhölls en person i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingenting i nuläget som tyder på att personen har kopplingar till gängkriminalitet.
- På torsdagseftermiddagen slog polisen till mot en adress i Annedal. Samtidigt evakuerades en vårdcentral inte långt därifrån sedan den misstänkte mannen hotat att spränga byggnaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.
- På fredagen var den misstänkte bombmannen ännu på fri fot. Polisen avrådet allmänheten från att försöka gripa honom på egen hand.
: Mark Lorentzon, 55, häktas – misstänks för sprängningen i Göteborg
Visa hela svaret
Vilka ligger bakom sprängningarna i Sverige?
2002 – 2007 – Kriminella motorcykelgäng var inblandade i flera sammandrabbningar:
- Fyra handgranater exploderade under bilar i Göteborg mellan 2002 och 2006 (en 2002 och 2004 och två 2006). Attackerna kopplades till en lokal Bandidosgrupp.
- Vid sprängningen av Outlaws MC :s klubblokal utanför Åtvidaberg 2007 hittades en död medlem av Top Side, Den senare klubben anslöt sig senare till Hells Angels,
- En bil sprängdes i Klippan 2007, och tillhörde en man som misstänks ha kopplingar till Outlaws MC.
Det kriminella nätverket Fucked for life (FFL) hade sprängt uttagsautomater och genomförde sprängningen av en värdetransport i Hallunda 2007.
Visa hela svaret
Hur många bomber sprängs i Sverige?
De senaste åren har antalet sprängningar dalat i Sverige. Efter en toppnotering 2019, med 133 sprängningar, sjönk siffran till 107 året efter och 2021 landade den på 79, enligt Polismyndighetens statistik.
Visa hela svaret
Hur många bomber i Sverige 2022?
Vändande trend – De senaste åren har antalet sprängningar dalat i Sverige. Efter en toppnotering 2019, med 133 sprängningar, sjönk siffran till 107 året efter och 2021 landade den på 79, enligt Polismyndighetens statistik. Frågan är om den nedåtgående trenden bryts i år.
- Till och med 15 september, så långt som polisens statistik i frågan sträcker sig för 2022, hade totalt 68 sprängningar skett runtom i landet.
- Och efter det har alltså minst fyra detonationer ägt rum.
- Att sprängningarna minskat de senaste åren kan ha flera orsaker, men trendväxlingar i den kriminella världen har tidigare pekats ut som en möjlig förklaring.
Ofta finns en koppling till gängbrottslighet, enligt Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet. – Skjutningar och sprängningar handlar delvis om samma sak, det handlar ofta om konflikter inom eller mellan kriminella miljöer. Mer konflikter kommer att leda till fler skjutningar och sprängningar, men det är också en fråga om trender och tillgång på kapacitet och bomber, säger han.
Visa hela svaret
Hur många sprängningar i Sverige?
År 2021 konstaterades 113 fall av dödligt våld i Sverige. Det är en minskning med 11 fall, jämfört med 2020. Det visar statistiken över konstaterade fall över dödligt våld, där man har granskat samtliga polisanmälningar under året.
Visa hela svaret
Hur många skjutningar har skett 2022?
Gängvåldet eskalerar i Sverige. Hittills i år har 43 personer skjutits ihjäl.2022 ser därmed ut att bli ett rekordår i dödligt våld och skjutningar. Trenden är tydlig och skjutvapenvåldet blir värre för varje år. I Stockholms län har sedan 2018 totalt 83 personer dött och 517 skjutningar har skett.
Fler poliser i Stockholms län
Med Moderaternas politik skulle Stockholms län få närmare 3000 fler poliser redan 2028.
Dubbla straff för gängkriminella
Fördubbla straffen för gängkriminella genom att införa en straffskärpningsgrund för vissa allvarliga brott, såsom skjutningar. Inrätta också ett straffrättsligt förbud mot att vara med i kriminella gäng. Inrätta visitationszoner För att färre ska skjutas måste också färre illegala vapen finnas i omlopp i Stockholms län.
Visa hela svaret
Vilka länder sitter Sverige ihop med?
Konungariket Sverige | ||||
---|---|---|---|---|
|
/td>
Sverige ( ( lyssna ) ), formellt Konungariket Sverige ( ( lyssna ) ), är ett land som ligger på Skandinaviska halvön i Nordeuropa, Sverige har landgräns i väst med Norge, i nordost med Finland samt angränsande territorialvatten till Norge i västsydväst, Danmark i sydväst och Finland i öst. Landet har kuster mot Bottenviken, Bottenhavet, Ålands hav, Östersjön, Öresund, Kattegatt och Skagerrak,
- Sverige hade den 31 augusti 2022 en befolkning på 10 502 959 och är, med en area (inklusive sjöar) på 447 425 km², det geografiskt femte största landet i Europa,
- Huvudstad är Stockholm, landets största stad med 1,4 miljoner invånare.
- Därutöver finns ytterligare tre storstäder enligt Statistiska centralbyråns definition om kommun med fler än 200 000 invånare: Göteborg, Malmö och Uppsala,
Omkring 87 procent av befolkningen, en ökande andel, lever i tätorter med minst 200 invånare (år 2016), Med OECD-definitionen – utgående från minst 50 000 invånare – bor 41 procent av svenskarna i urbana system. Sverige är därmed ett utpräglat landsbygdsland, med låg befolkningstäthet om 22 invånare per km² och med högre täthet i södra landshalvan.
Sverige är en konstitutionell monarki med parlamentarisk demokrati och utvecklad ekonomi. Landet är medlem i Förenta nationerna sedan november 1946 och Europeiska unionen sedan den 1 januari 1995, Sverige eller traditionellt Svea rike från fornnordiskans svíar, i sig troligen från nordiskans Svitiod, tidigast dokumenterat som Swēorice i det anglosaxiska Beowulfkvädet cirka år 1000, avsåg ursprungligen ett rike av svear, en folkstam i sin tur tidigast dokumenterad av den romerske historikern Tacitus år 98 e.Kr.
Riket kristnades under medeltiden och erkändes genom kung Inge den äldre av påve Gregorius VII år 1080. Sedermera omfattades både svear och götar från omkring år 1160. Sverige ingick därefter i den nordiska Kalmarunionen 1397–1523. Under 1600-talets stormaktstid expanderade landet militärt, men förlorade större delen av områdena utanför skandinaviska halvön under 1700- och 1800-talen.
- Östra rikshalvan, sedermera Finland, som hade varit en del av riket sedan 1100-talet, förlorades till Ryssland år 1809.
- Det senaste kriget som Sverige direkt var inblandat i var Napoleonkrigen 1814, när Sverige förlänades Norge från Danmark in i Svensk-norska unionen, en personalunion som varade till 1905.
Under 1900-talet präglades Sveriges utrikespolitik av militär alliansfrihet, Detta till trots har Sveriges försvarsmakt medverkat i utländska militära operationer genom Natosamarbetet Partnerskap för fred och EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik,
- Svensk kultur utmärker sig i internationella värderingsmätningar med sin individualism, humanism och sekularism samt med ett stort förtroende för stat, politik och myndigheter bland medborgarna.
- Svensk ekonomisk politik har sedan mitten av 1900-talet utmärkt sig internationellt för en högbeskattande offentlig resursfördelning av svenska folkets resurser, både inrikes och utrikes, och för blandekonomi (blandning av socialism och marknadsekonomi ).
Samförstånd råder mellan arbetsmarknadens parter, känt som den svenska modellen, Landet rankas tredje i världen i tidningen The Economists demokratiindex (2020) och plats 7 i Förenta nationernas ” Human Development Index ” (2020). Landet är en av Förenta nationernas största bidragsgivare och ett av få länder som uppfyller deras biståndsmål om över 0,7 procent av BNI,
Visa hela svaret
Vilken är Sveriges största bomb?
Provsprängning med kodnamnet Sirius, juli 1956. Detta var den första av två större provserier som Försvarets forskningsanstalt, Foa, lät genomföra i Nausta söder om Jokkmokk.
Visa hela svaret
Har Sverige atom bomber?
FN:s medlemsstater har förhandlat fram ett avtal om förbud mot kärnvapen. Men Sverige har inte skrivit under. Detta trots att dagens kärnvapen är farligare än någonsin. Styrkan i moderna kärnvapen är många gånger starkare än de atombomber som fälldes över Hiroshima och Nagasaki för över 70 år sedan.
- Ärnvapen är ett hot mot hela mänskligheten och vår planet.
- De humanitära konsekvenserna av ett nytt kärnvapenkrig går inte att överblicka.
- Att Sverige står upp mot kärnvapen och för nedrustning är därför viktigare än någonsin.
- FN-avtalet sätter press på kärnvapenstaterna och påminner dem om deras nedrustningslöften.
Vi har höjt våra röster mot kärnvapen under många år och flitigt debatterat frågan. Ett exempel är en debattartikel i januari 2021, I vårt remissvar till regeringens utredning skriver vi om vikten av att Sverige undertecknar och ratificerar kärnvapenkonventionen.
Under sommaren 2019 meddelade regeringen att Sverige inte kommer att skriva under FN-avtalet mot kärnvapen. Det tycker vi är ett felaktigt beslut. Under 2019 samlade vi in över 5 860 namn till stöd för att Sverige ska skriva under FN-avtalet mot kärnvapen. I februari 2020 lämnade vi över namninsamlingen till utrikesminister Ann Linde,
Vårt opinionsarbete mot kärnvapen fortsätter!
Visa hela svaret
Hur stor är världens största bomb?
Konstruktion – Tsarbomben var en flerstegs vätebomb med en sprängverkan av cirka 50 megaton trotyl. Den ursprungliga trestegs-designen (fission-fusion-fission) hade en teoretisk maximal sprängverkan på 100 megaton trotyl men skulle då orsaka mycket mera radioaktivt nedfall,
- För att minimera nedfallet ersattes det tredje stegets uran med bly,
- Detta förhindrade det tredje stegets snabba fission med hjälp av neutroner från det andra steget.
- Detta resulterade i att bombens andra steg (fusions-steget) utgjorde uppskattningsvis 97 % av den totala energin.
- Den konstruktion som slutligen testades var ironiskt nog den renaste kärnvapenladdning som någonsin byggts.
Det fanns starka incitament för denna begränsning då nedfallet till största delen skulle falla över sovjetiskt territorium. Komponenterna byggdes av en grupp fysiker, ledda av akademikern Julij Borisovitj Chariton. Gruppen utgjordes av Andrej Sacharov, Viktor Adamskij, Jurij Babajev, Jurij Smirnov och Jurij Trutnev.
Visa hela svaret
Hur många skjutningar i Göteborg 2022?
Lista, Göteborg : Alla skjutningar 2022 (22 stycken)
Visa hela svaret