Varför Regnar Det Alltid I Borås?

Varför Regnar Det Alltid I Borås
Lågtryck bildas ute över Atlanten som sen rör sig med västvinden in över norra Europa. Naturligt kan man då förstå att västkusten normalt berörs av mer regn än ostkusten pga att regnmolnen ‘regnar ut’ innan de når de östra delarna.
Visa hela svaret

I vilken svensk stad regnar det mest?

Svenska nederbördsrekord Den högsta uppmätta årsnederbörden i Sverige är 1865,9 mm, som föll år 2008 i Mollsjönäs i Västergötland. Den högsta dygnsnederbörden vid en officiell SMHI-station är 198,0 mm, som föll den 28 juli 1997 i Fagerheden i Norrbotten.

 1. Den största mängden under en timme är 86,3 mm och uppmättes under ett skyfall över Uppsala den 17 augusti 1997.
 2. De mest extrema månadsnederbördsmängderna under perioden december-april har uppmätts i de västra fjälltrakterna.
 3. Väderläget i sådana fall är att en lång rad av lågtryck rör sig i en bana där centrum passerar nordligaste Skandinavien eller havet norr därom.

Mild, fuktig Atlantluft strömmar då in över norra Skandinavien med sydvästliga vindar. Nederbördsutlösningen förstärks när luften träffar fjällkedjan och tvingas stiga vid passagen österut. På lågtryckens baksida för den nordvästliga luftströmmen med sig talrika byar av regn, snöblandat regn och snö.

Största uppmätta års- och månadsnederbörd i Sverige

Mängd Plats Landskap År
Januari 429,0 mm Jormlien Jämtland 1989
Februari 310,7 mm Gråsjön Jämtland 1943
Mars 318,2 mm Riksgränsen Lappland 1953
April 308,0 mm Sandnäset Jämtland 1943
Maj 208,8 mm Tåsan Värmland 1997
Juni 278,1 mm Klövsjö Jämtland 1987
Juli* 333,5 mm Baramossa Halland 2007
Augusti 356,0 mm Åsnorrbodarna Hälsingland 1986
September 301,0 mm Höglekardalen Jämtland 1984
Oktober 333,0 mm Heden Bohuslän 2014
November 292,0 mm Östmark-Röjdåsen Värmland 2000
December 373,4 mm Björkede Jämtland 1975
År 1865,9 mm Mollsjönäs Västergötland 2008

Vid observatoriet på Pårtetjåkko (1834 meter över havet) uppmättes i juli 1915 en månadsmängd på 404 mm. Observationerna på Pårtetjåkko har dock aldrig officiellt bearbetats av SMHI. Årsrekorden är egentligen inte anmärkningsvärt höga med tanke på att medelvärdet av årsnederbörden i de nederbördsrikaste delarna av Lapplandsfjällen beräknas vara ca 2000 mm.
Visa hela svaret

Hur ofta regnar det i Borås?

Totalt faller i genomsnitt 954 mm nederbörd i Borås per år jämfört med 510 mm i Stockholm.
Visa hela svaret

Hur mycket regnar det i Borås per är?

Varför Regnar Det Alltid I Borås Borås är återigen Sveriges regnigaste stad. Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB scanpix BORÅS Publicerat onsdag 3 mars 2021 kl 15.04

Siffror från SMHI visar att Borås fortfarande är landets regnigaste stad. Med 1324 mm regn år 2020 tar staden hem förstapriset. Regnigaste platsen är dock Torup (Halland) med 1399 mm, men som stad är Borås fortfarande Sveriges regnigaste.

Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster? Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl.9-17.
Visa hela svaret

Vilken är Europas regnigaste stad?

6. Glasgow, Skottland – De brittiska öarna är utan konkurrens de blötaste i Europa. Och blötaste staden är Glasgow. Här regnar det 262 dagar om året. Och när det inte regnar är det mulet. Här riskerar du inte att bränna dig i solen direkt. Så det är bara att sätta på sig regnjackan och uppleva lite skotsk svårmod. Tammerfors blir ofta blött. Foto: Istock
Visa hela svaret

Vilken stad har minst regn i Sverige?

Minst nederbörd föll över Kalmar, som bara fick 382 millimeter under året.
Visa hela svaret

Vilken är den regnigaste månaden i Sverige?

Nederbörd – Nederbörden är relativt jämnt fördelad över året. Juli och augusti är normalt regnigast då eftermiddagsskurar och värmeåskväder är relativt vanliga i framförallt Götalands inland. Torrast är det vanligtvis i maj. Årsnederbörden är ca 500–1000 mm i nästan hela landet.
Visa hela svaret

Vad kan man göra i Borås när det regnar?

Saker att göra i Borås när det regnar Bowla hos Superbowl. Besök Borås Konstmuseum. Shoppa på Knalleland. Spendera en dag på Borås Museum.
Visa hela svaret

Vilket land regnar det mest i världen?

Tio viktiga saker att känna till om regn | Forskning & Framsteg

Världsrekord i nederbörd – med 350 regndagar per år – har Waialeale, vulkanen i mitten på Kauai, en av hawaiiöarna. Där faller i genomsnitt 12 350 millimeter regn per år. Rekordåret 1948 kom det 16 000 millimeter. Jordens torraste kontinent är Antarktis, med 715 millimeter nederbörd per år. Genomsnittet för hela planeten är 990 millimeter. Statistiskt sett kommer mer regn över städerna, där föroreningar skapar luftpartiklar som regndropparna kan kondensera på. Dessutom utgör tätbebyggda områden ett slags “värmeöar”, som får varm luft att lyfta och bilda moln. Skillnaden i temperatur mellan en stor stad och landsbygd kan vara så stor som 12 grader Celsius. Staden med störst årliga nederbörd i världen är Cherrapunijee i nordöstra Indien, med 11 430 mm vatten per år. I Europa regnar det mest i bosniska Crkvica. Torraste staden i världen är Arica i norra Chile. Mellan oktober 1903 och januari 1918 – i 14 år och fem månader – föll inte en droppe regn där. Det regnar även på andra platser i solsystemet. På Saturnus största måne, Titan, regnar det metan. Och på Venus regnar det svavelsyra – men hettan gör att den aldrig når marken, utan dunstar bort redan på 25 kilometers höjd. Atmosfären hos den avlägsna exoplaneten OGLE-TR-56b i stjärnbilden Skytten består mest av järnatomer, så i stället för vatten faller där ett regn av järn. Regndroppar avbildas ofta som tårformade. Det är de aldrig. De minsta, med en diameter på cirka 1 millimeter, är klotrunda. Större droppar plattas till nerifrån; de över 3 millimeter blir bönformade och när de är större än 5 millimeter faller de sönder i mindre droppar. Det regnar mest på sommaren, för det ryms mer fukt i varm luft än i kall. När den lätta, varma luften stiger avkyls den. Då bildas moln med nederbörd till följd. Oftast regnar det därför på eftermiddagen på somrarna. Mest regn under ett dygn i Sverige kom den 28 juli 1997, då det föll 198 millimeter regn i Fagerheden i Piteå kommun. Största årsnederbörd –1 866 millimeter – föll över Mollsjönäs norr om Göteborg år 2008. Sommarrekordet har Åsnorrbodarna i Gävleborg, som i augusti 1986 fick 356 millimeter regn. Om det kommer en häftig skur blir man minst blöt om man springer i medvind, dock inte snabbare än det blåser – enligt en beräkning av italienska forskare. Frågan är bara om det inte är bäst att snabbt söka skydd, ifall man vill förbli torr.

: Tio viktiga saker att känna till om regn | Forskning & Framsteg
Visa hela svaret

Var i Norge regnar det minst?

Årstider och klimat De fyra årstidernas charm,och det gäller oavsett när du reser hit! Golfströmmens ljumma vatten ger Norge ett varmare klimat än andra platser på samma breddgrad, som Alaska, Grönland och Sibirien. På vintern hittar man de kallaste områdena inåt land och allra längst i norr.

 • Norge sträcker sig från 57° till 78° nord, så klimatet skiljer sig rätt mycket åt mellan norr och söder, men också mellan inland och kust.
 • Vintrarna längs kusten är ofta ganska milda och blöta (men med snö i fjällen), medan inlandet ofta får kalla och snörika vintrar.
 • En bit in i landet, inte minst i de östra delarna, är somrarna också varmare (kring 20 grader) och med ganska lite regn.

Men olika väder är ju inget som rör en viking i ryggen! Norrmännen är duktiga på att klä sig efter väder och stannar inte inne bara för att det blåser eller regnar. Men är det riktigt stormigt är det kanske läge för lite innekos (“mysa inne”). Sørlandet är lite av ett sommarparadis, med mängder av öar, vackra stränder, båtliv och kajaker som glider fram i skymningen.

 1. Osloregionen och dalgångarna på Østlandet har också varma somrar, men den följs ofta av en kall vinter med mycket snö i fjällområdena.
 2. I Fjord Norge är vädret minst sagt ombytligt.
 3. Det är inte helt ovanligt med regn, sol, vind och till och med snö på en och samma dag – nästan när som helst på året! På våren blommar fruktträden, och när hösten kommer skiftar bladen färg och fjällsidorna badar i gula och orangea toner,

Här är det ett ganska klassiskt kustklimat med mycket nederbörd, inte minst i områdena närmast havet. Nord-Norge är fint att besöka året runt. På vintern kan du få uppleva det magiska, och norr om polcirkeln lyser i full prakt dygnet runt på sommaren.

Om du bara klär dig efter väder är du väl rustad för att uppleva Norge i både vått och torrt! Lokalt väder och : Här hittar du ofta det varmaste och jämnaste vädret, särskilt på sydkusten mellan Mandal och, Temperaturen kan röra sig upp mot 25, eller till och med ännu högre, och ofta är det allra varmast inåt landet.

, och är alla kända för att kunna komma upp i rekordhöga temperaturer. Längs kusten finns ofta en svalkande havsbris. : Kustklimat med en hel del regn och blåst allra närmast havet. En härlig soldag kan följas av regn och dimma, och vice versa. Ofta får du lite av varje på en och samma dag! Längre in i fjordarna är det ofta torrare och mer sol.

 • Vädret varierar en hel del vid kusten, men i inlandet har den här regionen ofta lite mer stabila och varma förhållanden.
 • Här kan du ofta få uppleva fyra årstider på en dag! Från mitten av maj till slutet av juli kan du se den fantastiska midnattssolen.
 • Tänk bara på att det ofta är lite kallare längst i norr än i övriga landet.

Det är trots allt Arktis! Lokalt väder och klimat Show Less Lokalt väder och : Här hittar du ofta det varmaste och jämnaste vädret, särskilt på sydkusten mellan Mandal och, Temperaturen kan röra sig upp mot 25, eller till och med ännu högre, och ofta är det allra varmast inåt landet.

 1. Och är alla kända för att kunna komma upp i rekordhöga temperaturer.
 2. Längs kusten finns ofta en svalkande havsbris.
 3. Ustklimat med en hel del regn och blåst allra närmast havet.
 4. En härlig soldag kan följas av regn och dimma, och vice versa.
 5. Ofta får du lite av varje på en och samma dag! Längre in i fjordarna är det ofta torrare och mer sol.

: Vädret varierar en hel del vid kusten, men i inlandet har den här regionen ofta lite mer stabila och varma förhållanden. : Här kan du ofta få uppleva fyra årstider på en dag! Från mitten av maj till slutet av juli kan du se den fantastiska midnattssolen.

Tänk bara på att det ofta är lite kallare längst i norr än i övriga landet. Det är trots allt Arktis! Foto: Annegrethes / Heidi Kvamsdal / Torbjørn Martinsen Se det senaste lokala vädret på, som drivs av Meteorologisk institutt och public service-bolaget NRK. Ladda ner Yr:s väderapp gratis för eller,

Norge vaknar upp från vinterdvalan och får nytt liv. Både växter och människor slår ut i blom. Sov inte bort de långa, ljusa nätterna! Njut av sköna temperaturer och mängder av roliga aktiviteter. Luften blir krispiga, maten mustig och färgerna mer sprakande.
Visa hela svaret

Varför regnar det mer i Norge än i Sverige?

Slutsats – Med denna jämförelse har jag lärt mig att även om Norge och Sverige är grannländer så är de olika varandra. Jag har också lärt mig att geografin påverkar klimatet. Ett exempel på detta är de Norska bergen som gränsar till Sverige som gör att det regnar mer i Norge än i Sverige.

Utan Golfströmmen skulle norden knappt vara beboeligt. Idag är den ökade växthuseffekten ett stort problem. Om vi inte gör något åt problemet kommer naturen drabbas hårt. Ekosystem i vatten och på land kommer att rubbas vilket kan leda till att vissa djur kommer att dö ut. Norge är väldigt beroende av sin olja och det är även Sverige.

Men en dag kommer olja att ta slut efter som det inte är en förnyelsebar energi källa. Detta kommer nog leda till att Norges ekonomi kommer att bli sämre än idag. Tills den dagen kommer borde Norge satsa på att skaffa någon annan form av ekonomisk inkomst.

Jag har kommit fram till att det är smart att jobba i Norge men att bo och handla i Sverige, eftersom det är en ekonomisk fördel. Det finns många fördomar om norrmän, det sägs att de är dumma och korkade. Kanske är det p.g.a. av sådana här historier: – Vet du hur norrmännen förfalskar sina tior? – Nej! – De stryker två nollor på tusenlappen.

: Jämförelse mellan Sverige och Norge
Visa hela svaret

Vilken stad har bäst väder i Sverige?

Karlskrona prenumerar även på andra solutmärkelser – staden har utsetts till Sveriges soligaste sett över hela året i inte mindre än tre år i rad, i SMHI:s sammanställningar.
Visa hela svaret

Vilken är den varmaste staden i Sverige?

Värmerekord – De allra högsta temperaturerna har i allmänhet rapporterats från stationer i sydöstra Sverige. De högsta temperaturerna under vintern uppträder oftast vid kraftig inströmning av varm luft från Atlanten, det vill säga i samband med västlig eller sydvästlig vind.

I dessa situationer bidrar en viss föhneffekt till att ytterligare höja temperaturen i lä av fjällkedjan och Sydsvenska höglandet. Sommarmånadernas rekord är däremot ofta förknippade med situationer då varm luft från söder eller sydost når vårt land i samband med omfattande högtryck över östra Europa.

De allra högsta temperaturerna som uppmätts i Sverige är 38°C, dels i Målilla i juni 1947, dels i Ultuna i juli 1933. Målilla ligger i östra Småland där man ofta kan skryta med att vara varmast i landet. Automatstationen i Målilla. En av våra varmaste stationer sommartid. Foto SMHI Förstora Bild
Visa hela svaret

Vår blåser det mest i Sverige?

Var är Sveriges blåsigaste plats? Högst uppe på Åreskutans topp regerar Mats Årjes, vd för Skistar. Hela västkusten är ett blåshål med flera platser med en medelvindhastighet per år över 7,5 meter per sekund. Men det i särklass värsta blåshålet är Åreskutan, med där det i snitt blåser 8,9 m/s.
Visa hela svaret

Var blåser det mest i Sverige?

Var är Sveriges blåsigaste plats? Högst uppe på Åreskutans topp regerar Mats Årjes, vd för Skistar. Hela västkusten är ett blåshål med flera platser med en medelvindhastighet per år över 7,5 meter per sekund. Men det i särklass värsta blåshålet är Åreskutan, med där det i snitt blåser 8,9 m/s.
Visa hela svaret

Under vilken årstid regnar det mest i Sverige?

Vid en jämförelse av årstiderna framgår att mest nederbörd faller under sommaren (juni-aug) medan våren (mars-maj) är den torraste årstiden i Stockholm. Hösten (sept-nov) är också en nederbördsrik årstid. Sommaren uppvisar den största variationen mellan olika år, medan våren har den minsta variationen från år till år.
Visa hela svaret