Varför Är Det Så Mörkt I Stockholm?

Varför Är Det Så Mörkt I Stockholm
Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner. Mörkret över Stockholm beror troligen på mycket tjocka moln, åskmoln, något som är ovanligt så sent på säsongen, enligt SMHI. – Det hänger ihop med lågtrycket, det är mycket moln och ostadigt väder, säger meteorologen Therese Gadd.
Visa hela svaret

Hur länge är det mörkt i Sverige?

Stockholm Soluppgång och solnedgång I dag gryr dagen i Stockholm 07:48. Solen går upp klockan 08:44 och ner klockan 14:49. Det mörknar vid 15:45. I Stockholm blir dagen cirka 0 minuter och 22 sekunder längre.
Visa hela svaret

När är det som mörkast i natt?

Tidszoner och sommartid – I Greenwich, centrala Sverige och östra Finland är natten som mörkast och solen i norr ungefär vid klockslaget 00:00 lokal tid, utom under sommartid, då klockan ställts en timme framåt så att klockan visar ungefär ett då solen är i norr.
Visa hela svaret

När står solen som högst i Stockholm?

Solen står definitionsmässigt som högst på himlen när soltiden är 12:00. Den lokala soltiden varierar knappt en timme inom Sverige vilket nog många glömmer bort i debatten om sommartid eller inte. Förr hade vi olika tider på olika orter i Sverige. Men det blev för krångligt att ha olika klocktider när man började åka tåg, exempelvis mellan Göteborg och Stockholm som skiljer 24 minuter i soltid.

I Sverige infördes normaltid 1879 och då fick alla orter i Sverige samma tid. Sverige har en utsträckning i longitud på 13 grader, med Haparanda i öster på longitud 24,13 grader och Strömstad i väster på 11,18 grader samt Nordkoster på 11,01 grader. Jorden roterar 360 grader på ett dygn, vilket gör 15 grader per timme och då tar det 52 minuter för jorden att rotera 13 grader.

Det ger en extra dimension åt diskussionen om en timme hit eller dit med sommartid. Skillnaden i soltid inom Sverige är lika stor året runt, men klocktiden då solen står som högst varierar under året. Idag stod solen som högst på himlen klockan 11:59 i Strömstad, 11:37 i Västerås, 11:31 i Stockholm och 11:07 i Haparanda (korrigerade värden 3/11, hade läst av på fel månad).

 • I Haparanda står solen som högst när normaltiden är mellan 11:07 och 11:38 beroende på vilken dag under året det är.
 • Där står solen aldrig som högst när klockan är 12:00 normaltid.
 • Man skulle kunna tro att soltid och klocktid alltid överensstämmer om man befinner sig på Sveriges standardlongitud = 15 grader.

Men det är inte riktigt så enkelt. Då jorden har en elliptisk bana runt solen och att jordaxeln har en lutning så får man en viss avvikelse som bestäms av “equation of time”, som varierar mellan +16 minuter och -14 minuter under ett år enligt diagrammet här nedan.
Visa hela svaret

När blir det ljust igen 2022?

Vintersolståndet 2022 : Årets kortaste dag. Efter vintersolståndet den 21 december går vi återigen mot ljusare tider. Efter vintersolståndet den 21 december går vi återigen mot ljusare tider.
Visa hela svaret

När infaller årets längsta natt i Sverige 2022?

Vintersolståndet Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på norra halvklotet.2022 inträffar detta den 21 december klockan 22:48. och det blir då den kortaste dagen under året. Årets längsta natt blir natten före, alltså natten mellan 20 och 21 december.

 • Därefter blir det ljusare och ljusare fram till sommarsolståndet runt midsommar.
 • Befinner man sig norr om polcirkeln går ju solen inte ens upp Middagsmörker eller midvintermörker innebär att solen inte alls stiger över horisonten.
 • Detta inträffar vid den norra polcirkeln och norr därom under norra halvklotets vintertid.
You might be interested:  Vad Gör Man I Lund?

Nära polcirkeln är det dock skymningsljus mitt på dagen. Bortom 72 breddgraden är det mörkt även mitt på dagen, speciellt mulna dagar. “Mellan Anna och Hanna är det mörkt” sägs det, alltså mellan den 9 december och den 5 januari. Solen stiger sedan allt högre upp på himlen för varje dag efter vintersolståndet.

Från den 1 januari kan solen ses i hela Sverige igen, förutsatt att det inte är för mycket moln förstås. Gamla seder I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot.

Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt. : Vintersolståndet
Visa hela svaret

Vart blir det aldrig mörkt?

Midnattssol Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Långa, ljusa nätter är något unikt för norra Sverige. Att vandra, bada och sova utomhus när solen aldrig går ner är en mycket speciell upplevelse.

 1. Vid norra polcirkeln (66 grader 33 minuter nordlig bredd) är solen uppe hela dygnet vid sommarsolståndet (omkring den 21 juni).
 2. Detta naturfenomen är det vi kallar midnattssol.
 3. Ju längre norrut du befinner dig, desto längre period lyser midnattssolen.
 4. Det här är såklart en spännande upplevelse, framför allt för utländska turister.

Men även här hemma har intresset ökat stort sedan SVT började visa kriminalserien Midnattssol om ett mord i fjällvärlden.
Visa hela svaret

Vilken dag är den kortaste dagen?

2018-12-14 Det vänder redan på kvällen – Årets kortaste dag inträffar förstås vid vintersolstånd – i år alltså den 21 december. Och så kan man tycka att det är lite märkligt att årets tidigaste solnedgång inträffar redan en vecka tidigare i sydligaste Sverige.
Visa hela svaret

Vilken dag är den ljusaste dagen?

SOMMARSOLSTÅND: I dag är det årets längsta dag Onsdag den 21 juni 2023 går vi mot mörkare tiden, efter att fenomenet sommarsolstånd har uppkommit på norra halvklotet. I Stockholm kommer dagen att vara hela 18 timmar, 37 minuter och 8 sekunder lång. Vid, årets kortaste dag, är dagen bara 6 timmar, 4 minuter och 48 sekunder lång.

 • Ordet solstånd härstammar från att man upplevde att solen stod stilla dessa dagar.
 • Sommarsolståndet på norra halvklotet är den tidpunkt då jordens norra axel lutar som mest mot solen – och därmed tar emot mesta möjliga dagsljus
 • Fenomenet uppstår eftersom jorden inte roterar upprest runt solen utan lutar, med en lutning på mellan 21,8 och 24,4 grader.

Hur mycket jorden lutar skiftar i en cykel på cirka 40 000 år. För närvarande är jordens lutning 23,44 grader. Varför Är Det Så Mörkt I Stockholm Jorden roterar runt solen med en lutning. Vid sommarsolståndet vetter nordpolen mot solen så mycket som det är möjligt. © Lasse Alexander Lund-Andersen Vid vintersolståndet når solen sin sydligaste position på himlen. De två tidpunkter då solens position hamnar mitt emellan solstånden kallas för dagjämning. Vi har i mars och i september. Jordens lutning innebär att solen går upp och går ner vid olika tidpunkter under ett år. Året är uppdelat i fyra delar, som avgränsas av de fyra solstånden: 1. Vårdagjämning, 2. Sommarsolstånd, 3. Höstdagjämning och 4. Vintersolstånd. © Lasse Alexander Lund-Andersen Tidpunkten för solens riktningsändring infaller i år, 2023, den 21 juni kl.16:57. Varför Är Det Så Mörkt I Stockholm Stonehenge i Wiltshire, England, var länge ett mysterium. Men i dag råder bred enighet om att stenarna hänger samman med sommarsolstånd och vintersolstånd. Det uppstod nämligen linjer genom monumentet tack vare solljuset vid respektive solstånd. © Shutterstock

 1. Fram till vintersolståndet – som 2023 inträffar den 22 december på norra halvklotet – blir dagarna i genomsnitt 4 minuter och 8 sekunder kortare per dygn.
 2. Strax efter sommarsolståndet minskar dagslängden som minst, men i september – runt höstdagjämningen – får vi fem minuters mindre dagsljus per dygn.
 3. Solstånd inträffar vid samma tid över hela jorden – man behöver dock ta hänsyn till lokala tidzoner.
You might be interested:  Vad Heter Sjön Norr Om Växjö?

Medan vi på norra halvklotet går emot kortare dagar efter sommarsolståndet är det tvärtom på södra halvklotet. Där markerar solståndet i juni årets kortaste dag och att dagarna sedan blir längre.
Visa hela svaret

Vilken är den ljusaste dagen på året?

Sommarsolståndet – I Sverige inträffade sommarsolståndet under en lång följd av år alltid den 21 juni. År 2020, som var skottår, inträffade dock sommarsolståndet strax före midnatt den 20 juni. Sommarsolståndet infaller resten av det här århundradet alltid den 20 juni under skottår.

Från och med år 2049 inträffar sommarsolståndet den 20 juni även under det andra året i skottårscykeln, och från år 2078 även det tredje året i skottårscykeln. Men helt säkra är faktiskt inte dessa uppgifter! Det är avhängigt politiska beslut om hur det ska bli med normaltid/sommartid i fortsättningen.

Om vi får ständig svensk normaltid är det i stället åren 2045 och 2074 som gäller.
Visa hela svaret

Hur lång är årets längsta dag?

Sommarsolståndet

Tidpunkter för dagjämningarna och solstånden (UTC+00)
Vårdagjämning Mars Sommarsolstånd Juni
2018 20 21
2019 20 21
2020 20 20

Visa hela svaret

Kan man bli brun i september?

Sverige Det sägs att solen tar lika mycket i slutet av april som i mitten av augusti. Stämmer det verkligen? Arkivbild: Birgitta Lindqvist Uppdaterad för 1 årtionde sedan 14:06 – 29 apr, 2012 Kalasväder till valborg utlovat. Soldyrkare ute efter första brännan går man ur huse.

 1. På sommarsolståndet den 21 juni står solen som högst på himlen.
 2. Då får vi ofta den högsta UV-strålningen.
 3. Teoretiskt sett blir man lika brun på Valborgsmässoafton som den 12 augusti om man solar på samma sätt.
 4. Avståndet till sommarsolståndet är då lika långt.
 5. Ja, den viktigaste faktorn är solhöjden, säger meteorolog Weine Josefsson på SMHI till TT.

– Men vill man vara lite finlirare konstaterar man att ozonskiktet är lite tjockare under våren. Ozonskiktet tunnas ut under sommaren. Det betyder att UV-strålningen normalt är större i augusti än i april, och därmed blir man något mer solbränd då (allt annat lika).

 1. Skillnaden är inte jättestor, men den finns.
 2. Luftens temperatur spelar ingen roll alls för solbrännan.
 3. En annan faktor är däremot den vårbleka huden; i augusti tål man i allmänhet lite mer sol än på våren.
 4. Weine Josefsson betonar att UV-strålningen inte enbart kommer från solen.
 5. I själva verket är hela himlen en slags gigantisk UV-skärm.

– Den som sätter sig i skuggan, men fortfarande ser en stor del av himlen, utsätts för UV-strålning. Lite grovt kan man säga att hälften av UV-strålningen mitt på dagen kommer från himlen, den andra hälften kommer från det lilla område där solen befinner sig.
Visa hela svaret

När är den kortaste natten?

Vintertid Publicerad 3 dec 2022 kl 06.46 Vintersolståndet markerar årets mörkaste natt – och årets kortaste dag. Men det är också ögonblicket då det äntligen börjar bli ljusare igen. Vintersolståndet 2022 inträffar den 21 december, exakt klockan 22.48.
Visa hela svaret

När går solen ner i Stockholm i februari?

Dag Uppgång Nedgång
29 08:03 15:57
30 08:01 15:59
31 07:59 16:02
Februari

Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Ryms I Skellefteå Kraft Arena?

Hur kort är årets kortaste dag?

Solen står nu som lägst på himlen och efter det går vi mot ljusare tider. Nu genast efter vintersolståndet är förändringen liten, omkring fem minuter i veckan. Årets vintersolstånd infaller i dag klockan 23.47. Då står solen lägst på himlen sett från det norra halvklotet och vi har årets kortaste dag.
Visa hela svaret

När infaller årets kortaste dag i Sverige?

På onsdagskvällen klockan 22.48 infaller vintersolståndet och vi börjar gå mot ljusare tider. En som valt att omfamna mörkret är fotografen Ylva Sarri i Kiruna. Hon har gjort polarmörkret till sin specialitet.
Visa hela svaret

Vilken är den ljusaste dagen 2022?

Och därmed är svaret alltså att sommarsolståndet i Sverige inträffar 2022 den 21 juni kl.11:14. Det är då solen når en ekliptikal longitud på 90 grader enligt astronomernas definition.
Visa hela svaret

Vilken dag är den ljusaste dagen?

SOMMARSOLSTÅND: I dag är det årets längsta dag Onsdag den 21 juni 2023 går vi mot mörkare tiden, efter att fenomenet sommarsolstånd har uppkommit på norra halvklotet. I Stockholm kommer dagen att vara hela 18 timmar, 37 minuter och 8 sekunder lång. Vid, årets kortaste dag, är dagen bara 6 timmar, 4 minuter och 48 sekunder lång.

 • Ordet solstånd härstammar från att man upplevde att solen stod stilla dessa dagar.
 • Sommarsolståndet på norra halvklotet är den tidpunkt då jordens norra axel lutar som mest mot solen – och därmed tar emot mesta möjliga dagsljus
 • Fenomenet uppstår eftersom jorden inte roterar upprest runt solen utan lutar, med en lutning på mellan 21,8 och 24,4 grader.

Hur mycket jorden lutar skiftar i en cykel på cirka 40 000 år. För närvarande är jordens lutning 23,44 grader. Varför Är Det Så Mörkt I Stockholm Jorden roterar runt solen med en lutning. Vid sommarsolståndet vetter nordpolen mot solen så mycket som det är möjligt. © Lasse Alexander Lund-Andersen Vid vintersolståndet når solen sin sydligaste position på himlen. De två tidpunkter då solens position hamnar mitt emellan solstånden kallas för dagjämning. Vi har i mars och i september. Jordens lutning innebär att solen går upp och går ner vid olika tidpunkter under ett år. Året är uppdelat i fyra delar, som avgränsas av de fyra solstånden: 1. Vårdagjämning, 2. Sommarsolstånd, 3. Höstdagjämning och 4. Vintersolstånd. © Lasse Alexander Lund-Andersen Tidpunkten för solens riktningsändring infaller i år, 2023, den 21 juni kl.16:57. Varför Är Det Så Mörkt I Stockholm Stonehenge i Wiltshire, England, var länge ett mysterium. Men i dag råder bred enighet om att stenarna hänger samman med sommarsolstånd och vintersolstånd. Det uppstod nämligen linjer genom monumentet tack vare solljuset vid respektive solstånd. © Shutterstock

 1. Fram till vintersolståndet – som 2023 inträffar den 22 december på norra halvklotet – blir dagarna i genomsnitt 4 minuter och 8 sekunder kortare per dygn.
 2. Strax efter sommarsolståndet minskar dagslängden som minst, men i september – runt höstdagjämningen – får vi fem minuters mindre dagsljus per dygn.
 3. Solstånd inträffar vid samma tid över hela jorden – man behöver dock ta hänsyn till lokala tidzoner.

Medan vi på norra halvklotet går emot kortare dagar efter sommarsolståndet är det tvärtom på södra halvklotet. Där markerar solståndet i juni årets kortaste dag och att dagarna sedan blir längre.
Visa hela svaret

Vilken dag blir det ljusare igen?

Vintersolståndet

Tidpunkter för dagjämningarna och solstånden (UTC+00)
Vårdagjämning Mars Vintersolstånd December
2015 20 22
2016 20 21
2017 20 21

Visa hela svaret

När vänder det och blir mörkare?

Vintersolståndet – Vintersolståndet infaller den 21 december under skottår samt även det andra och det tredje året i skottårscykeln. Det fjärde året i skottårscykeln infaller vintersolståndet den 22 december. År 2047 är det sista året det här seklet med vintersolstånd den 22 december.
Visa hela svaret

Vilken dag är det som ljusast?

Den 21 juni blir det sommarsolstånd. mest vänd mot solen. Då är det som ljusast här.
Visa hela svaret