Var Låg Stadshotellet I Borås?

Var Låg Stadshotellet I Borås
Yxhammars- och Österlånggatan I hörnet av Österlång- och Yxhammarsgatan fanns denna byggnad och året för fotot är 1907 och det revs samma hår för att lämna plats för det nya Stadshotellet. Troligtvis så är bilden fotograferad i början på år 1907. År 1908 stod det nya stadshotellet färdigt och stadens huvudgata Österlånggatan gav därmed ett alltmer storstadsmässigt intryck.

 1. Von Ahnska huset i bakgrunden som också är en vacker byggnad.
 2. Här en bild på Stadshotellet som byggdes i nationalromantisk stil och ritades av arkitekterna Tengbom & Torulf som även hade vunnit en tävling om att få rita Borås nya Rådhus.
 3. Stadshotellet fick stå i 70 år innan det härjades av en brand år 1978 och jag tror om detta inte hade inträffat så hade garanterat byggnaden stått kvar än i dag.

Byggnaden var ståtlig med stora härliga fönster och även de små fönstren med vackra bågar. Foto Ingemar Jaselius 1978 Rivningen av det gamla Stadshotellet gjordes samma år som det brann. Tyvärr ha ju Borås drabbats av många bränder då hela staden har brunnit ner.

Efter 1827 års sista stadsbrand bara 5 år efter den tredje branden, omedelbart efter 1827-års brand upprättades en ny regleringsplan/stadsplan som innebar en kraftig breddning av flera gator samt att Hötorget skapades. Allégatan Yxhammarsgatan och Lilla Brogatan fick sina nuvarande bredder och Stora Torget växte samt att Lilla Torget tillkom (där gamla handelsbanken låg).

Foto Glenn Murberg 20160915 Så här såg korsningen Österlånggatan och Yxhammarsgatan ut år 2016 och den nya byggnaden som byggdes efter Stadshotellet. Vet inte riktigt när denna byggnad byggdes, jag har för mig att tomten fungerade som parkeringsplats ett tag efter rivningen.
Visa hela svaret

När brann Borås ner?

Branden på stadshotellet i Borås 1978. Branden på stadshotellet i Borås utbröt natten till den 10 juni 1978. På stadshotellet i Borås fanns cirka 150 gäster som firade sin studentexamen på nattklubben då en häftig brand bröt ut på bottenplanet. Brandens förlopp var explosionsartad och trots att brandstationen bara låg 400 meter från hotellet och brandkåren var på plats bara efter några minuter var katastrofen ett faktum.20 personer omkom och 59 skadades.
Visa hela svaret

När branden Stadshotellet i Eskilstuna?

I dag, 25 februari, är det tio år sedan hotellet Statt i Eskilstuna brann ner. En gärningsman dömdes i tingsrätten, men frikändes sedan i hovrätten som inte tyckte att DNA-bevisningen räckte. Klockan 04.08 den 25 februari 2009 går brandlarmet på hotellet Statt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Sm Guld Har Örebro?

När brann Stadshotellet Ulricehamn?

29 november 1971 börjar en brand i Stora hotellet. När branden väl är släckt har staden förlorat ett landmärke och flera företag sina lokaler.
Visa hela svaret

När brann Stadshotellet i Luleå?

Branden på stadshotellet år 1959 – “Den största branden i det centrala Luleå efter 1887 drabbade Stadshotellet — det har uppgivits (Tidskriften Brandnytt nr 4/1959) att den vad skadornas omfattning beträffar skulle vara den svåraste civilriskbranden i Sverige, naturligtvis bortsett från de s k stadsbränderna.

 1. Branden uppstod den 7 september 1959 och larm kom per telefon till brandkåren kl.20.23.
 2. Brandchefen, brandmästaren, en brandförman och 10 brandmän ryckte ut med tre bilar.
 3. Redan från gatan kunde konstateras att elden hade stor spridning på vinden ovanför byggnadens norra del, åt Skeppsbrogatan till, och släckningsledaren gav därför omedelbart order om inkallande av all fri-dygnsledig personal och hela borgarbrandkåren.

Fastigheten, uppförd åren 1900-1903, hade en byggnadsvolym av omkring 44.000 kbm. Vinden hade en utsträckning av 3.000 kvm och saknade sektionering. Barn hade på middagen branddagen lekt där uppe och därvid tänt ett stearinljus, som antände en vid leken använd gammal madrass.

 1. En av pojkarna släckte den synliga elden med vatten som hämtades i en kaffekopp, men inne i madrassen pyrde eld, som fyra timmar senare spreds till omgivningen och kom ut i en närbelägen ven-tilationstrumma.
 2. Släckningsarbetet gick i sitt första skede ut på att begränsa branden till vindens norra del.

Trots strålförarnas oförskräckta insatser lyckades inte be-gränsningen utan elden spreds genom de mångahanda prången. Det väldiga takets plåtbeklädnad upphettades på många ställen till röd- och vitglödgning. Röken på vinden var mycket besvärande och försvårade i hög grad orienteringen.

Husets mellanbottnar var av trä, på vinden var golvet belagt med på platten lagt tegel i bruk såsom brandbotten. Det lyckades brandkåren att med få undantag hindra branden från att genombryta denna botten. Flera dolda ventilationstrummor gick ner genom byggnaden, och i dessa spreds branden på olika ställen till lägre liggande våningar, där den dock kunde begränsas.

Hela vinden avbrändes. Släckningsarbetet pågick i tre dygn och först efter ytterligare tre dygn var eftersläckning och uppröjning av brandplatsen avslutade. Hela yrkesbrandkåren, 28 man, och borgarbrandkåren, 30 man, var i verksamhet, liksom 10 man ur Gammelstads brandkår, 20 man från F 21 och 20 man från Lv 7.

 • Trots att släckningsarbetet utfördes under mycket vanskliga förhållanden inträffade därunder inte någon svårare olyckshändelse.
 • En brandförman kom under ett ras och flera man ur yrkesbrandkåren fick ögonen rökskadade.
 • Antalet i anspråk tagna stegar innebar rekord i Luleå: två maskinstegar, två utskjutsstegar och 12 skarvstegar.
You might be interested:  Vad Är Pcr Test Stockholm?

Strålförarna använde som rökdykare sex syrgasappa-rater och fem tryckluftsapparater. — Brandskadorna uppgick till omkring 2 milj. kr.” Källa: Arvid Moberg Fågel Fenix. Luleå 1966. Åskådare ser på när stadshotellet brinner den 7 september1959.Foto: Arvid Moberg. Åskådare står på stadshotellets terrass och betraktar branden. I förgrunden syns terrassens utemöbler. Foto: Redaktionssekreterare Arvid Moberg, 7 september 1959 Brandmän arbetar inne i festivitetssalen 8 september 1959.Foto: Arvid Moberg. Brandchefen Carolus drar ned en gardin i festivitetssalen. Klockan är 13.54. Rakt ovanför pågår branden och takets bortre hörn har börjat vika sig nedåt. På golvet ligger ett lager skyddande sågspån. Klockan 14.17 rasar ett sjok av taket ned. Foto: Redaktionssekreterare Arvid Moberg, 8 september 1959 Toppen av stadshotellets torn brinner. Foto: Arvid Moberg. Toppen av stadshotellets torn, i hörnet Storgatan — Kyrkogatan, brinner intensivt — elden lyser igenom den glödgade kopparplåten. Foto: Redaktionssekreterare Arvid Moberg, 7 september 1959 En brandman jobbar med att släcka branden inne i stadshotellet den 7 september 1959. Foto: Arvid Moberg Foto: Redaktionssekreterare Arvid Moberg Text och bilder är ett urval från utställningen “Elden är lös!”.
Visa hela svaret

Vad är bra med Borås?

Skip to content 10 Saker att Göra i Borås Vill du veta vad som finns att göra i Borås? Borås är en härlig stad som har mycket att erbjuda sina besökare. Här kan man njuta av härliga promenader i naturen och runt sjöar, besöka häftiga museum, äta god mat, titta på vacker gatukonst och mycket mer. Det finns som sagt mycket kul att hitta på i denna stad, och nedan kan du läsa mer om mina bästa tips på saker att göra i Borås som turist:
Visa hela svaret

Hur är det att leva i Borås?

Det blir aldrig tråkigt att bo i Borås kommun – Att bo i Borås stad innebär att alltid ha liv och rörelse omkring sig. Du kommer vara omgiven av gatukonst, kunna gå på spännande museum som Borås konstmuseum och på Knalleland med runt 100 butiker kan du tillfredsställa shoppingsuget.

Gillar du mässor, event och att gå på konserter finns Åhaga med sin unika charm. Nöjeslivet sjuder och det finns massor av mysiga ställen att besöka, vare sig det är ett unikt café du letar efter eller en spännande nattklubb. När du behöver frisk luft och få ny energi finns det gott om vackra vyer i naturen alltid precis runt knuten.

Åk rullskridskor, ta en tur längst en mountainbikeled eller gå en lång promenad längst vackra vandringsleder. Borås har även vackra parker som Stadsparken i centrala Borås och grönområden som bjuder in till en stunds återhämtning.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Parkera I Göteborg?

Hur är det att bo i Ulricehamn?

Kombinera ett fantastiskt boende med goda arbetsmöjligheter! – Ulricehamn ligger i Västsveriges inland mellan Borås och Jönköping och är en del av det textila arvet i Boråsregionen. På en timma ifrån Göteborgsområdet kan du komma ut till sjöar och kuperad skog där kvalitetssäkrade skid-, cykel- och vandringsleder avlöser varandra.

 1. Ombinera naturen med Ulricehamns charmiga stadskärna.
 2. Hitta din utsikt över sjöar och slätter och upplev Västsveriges och Sveriges sydligaste Vasaloppscenter.
 3. Låt historien om Gårdarna runt Sjön ta dig runt i naturen på cykel och kombinera ett stopp vid Gällstad.
 4. Här kan du kombinera ett attraktivt boende med goda och växande arbetsmöjligheter.

Vill du bygga ditt eget drömboende med närhet till skidbacke och golfbana, hitta en sjönära lägenhet eller bo i radhus med bästa orienteringsläge? Det kan du göra här i Ulricehamn.
Visa hela svaret

Vad hette Ulricehamn förut?

Ulricehamn är en stad med anor från medeltiden och hette tidigare Bogesund. I en bygd rik på förhistoriska lämningar växte staden fram ur en äldre handelsplats på vägen mellan danska Halland och Västergötland.1741 bytte staden namn till Ulricehamn för att hedra drottning Ulrika Eleonora.
Visa hela svaret

Hur många bor i Ulricehamn 2022?

Ulricehamns kommun ligger i Västra Götalands län och har 24 898 invånare. Antalet invånare i kommunen är det 107:e högsta i landet. Antal personer boende i kommunen den 31 december varje år. Kommunens webbplats Senast uppdaterad: 2014-10-09 Publicerad: 2014-10-09
Visa hela svaret

Var i Nacka brann det?

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video Det brinner i den historiska byggnaden Fabrikörsvillan i Nacka Strand. Foto: Janne Åkesson/Swepix Uppdaterad 9 december 2022 Publicerad 8 december 2022 På torsdagsmorgonen utbröt en brand i en gammal villa som används som konferenslokal i Nacka Strand öster om Stockholm.
Visa hela svaret

Vad hände i Borås igår?

13 december 09:37, Trafikolycka, Borås En lastbil ska ha körts in i mitträcket på Riksväg 27 vid Aplared. Det ska ligga mycket bråte på vägen och störa trafiken. Det är dessutom mycket halt på platsen. Polis är på plats och arbetar i ärendet.
Visa hela svaret

När var det skogsbränder i Sverige?

Visa Karta över alla koordinater från Wikimap eller OSM

Plats där en skogsbrand ägde rum strax utanför Umeå den 11 juni 2018. Bilden är tagen ungefär tre månader efter branden. Skogsbränderna i Sverige 2018 var ett antal enskilda skogsbränder som utbröt sommaren 2018, framför allt under juli månad. Under sommaren utbröt minst ett 50-tal skogsbränder i Sverige som tillsammans omfattade 25 000 hektar skog, drygt en promille av Sveriges totala 23 miljoner hektar skog.
Visa hela svaret