Var Köpa Sättpotatis I Stockholm?

Var Köpa Sättpotatis I Stockholm
Höstpotatis och vinterpotatis – Efter färskpotatis kommer sommarpotatis, något fastare och bör användas snart efter skörd. Några sorters höst- och vinterpotatis är:

Rocket: en av de allra tidigaste potatissorterna. Ger runda, välformade, gula knölar. Rocket är en välsmakande och mild färskpotatis som är resistent mot de flesta potatissjukdomarna. Maris Bard: Mycket god, vit och fast potatis. Fungerar bra att lagra och är resistent mot många potatissjukdomar. Asterix: en mycket populär restaurangpotatis med gult fast kött som lämpar sig väl som klyftpotatis och till råstekning. Motståndskraftig mot brunröta, rostringar och övriga potatissjukdomar och passar därför mycket bra till ekologiska odlingar. King Edvard: utmärkt att använda som bakpotatis, till potatismos och olika ugnsrätter då den har en något mjölig konsistens. Det är en gammal sort som ursprungligen kommer från Storbritannien. Är en av de vanligaste potatissorterna i Sverige. Känslig för potatissjukdomar och potatiskräfta, bör därför ej odlas där dessa sjukdomar förekommer. Maria: en svensk potatis som introducerades i början av 1970-talet. Hög avkastning vid tidig skörd och går bra att spara fram till jul. Tyvärr känslig för de vanligaste potatissjukdomarna, dock immun mot potatiskräfta. Destiny : medeltidig potatis som är god att ugnsrosta eller använda till pommes frites, då den tål värme bra. Sparrispotatis : en god delikatesspotatis från Danmark med fast kött och tung skal. Lagras enkelt. Blå Kongo: en mjölig och medelsen potatis som passar utmärkt till potatismos, pressad potatis, bakpotatis och ugnsrostade rätter. Kokas med fördel i mikro eller ångkokare, då håller sig färgen i köttet bättre.

I filmerna nedanför berättar potatisexperterna Jessica och Rony om olika sorters potatis och hur du odlar dem bäst. Välkommen att köpa sättpotatis i någon av Granngårdens butiker!
Visa hela svaret

När ska man köpa sättpotatis?

Köp sättpotatis – Det är svårt att lagra sättpotatis från det ena året till det andra. Därför måste de flesta köpa sin sättpotatis. Köp då kontrollerat frisk, statsplomberad sättpotatis. Frisk sätt potatis är nämligen den första förut sättningen för en lyckad odling.

Du kan inte säkert se att sättpotatisen är frisk, men den kontrollerade potatisen har provodlats i laboratorium innan den godkänts. Det är förbjudet att sälja annat än kontrollerad (certifierad) sättpotatis. Om du använder egen sättpotatis, gör inte det för länge. Byt till ny, frisk potatis åtminstone vart tredje år.

Man kan nämligen få virusangrepp på potatisen genom smitta som överförs av bladlöss. Köp sättpotatis i god tid på våren så att du får den sort du vill ha.
Visa hela svaret

Hur långt räcker 1 kg sättpotatis?

Men man brukar räkna med att höst/vinterpotatis ger åtta gånger satt mängd. Så sätter du ett kilo kan du räkna med ca åtta kilo i skörd. Av de tidiga sorterna räknar man med lite mindre mängd. Den tar vi ju upp tidigt, fick den stå kvar och växa till sig skulle den såklart ge större skörd.
Visa hela svaret

Vilken sättpotatis är tidigast?

Swift – Swift är den tidigaste av färskpotatissorterna. Swift ska sättas i varm jord som håller minst 8 grader. Den trivs bäst på lättare jordar. Vattna jorden innan potatisen sätts. Håll en jämn fuktighet. En utpräglad färskpotatis, bör ej lagras.
Visa hela svaret

Vilken sättpotatis ska jag välja?

Godaste sättpotatisen Tv4 – Zetas Trädgård Imorgon gästar jag Tv4 och tipsar om sättpotatis. Kl.7.58 / 8.21 / 10.29/ 10.51 / 11.08. Där emellan svarar jag på tittarfrågor både i sändning och utanför sändning. Tänk vilken lycka att få ta upp sin alldeles egenodlade potatis till midsommar. Odla i hink: Jag brukar fylla en hink (med hål i botten) med planteringsjord cirka 15 cm. I en normalstor hink räcker det med 3-4 potatisar. Lägg dem på jordytan. Då bildas både groddar och rötter samtidigt. Ställ hinken ljust och inte för varmt. När groddarna har kommit upp 15 cm är det dags att fylla på med jord. Vattning: För att utveckla en god skörd knölar krävs regelbunden vattning. Vattna regelbundet och håll jorden jämt fuktig. När potatisen börjat bilda knoppar och blommor kan ni minska på vattningen. Plats: Soligt och varmt. Lägg över en fiberduk om vädret är kyligt och ta in hinkarna om det väntas nattfrost.

Skörd: Det tar cirka två – tre månader för en potatis att bli skördeklar beroende på om man förgrott den. När bladmassan börjar ge knopp och blom så brukar det vara ett tecken på att potatisen är klar. Jag brukar krafsa undan jorden när den närmar sig skördetid och se hur potatisen utvecklat sig. På Zetas har vi många olika sorter att välja på.

Både i E-handeln och i butiken. Jag rekommenderar dessa sorter: Timo är en mycket tidig sort som är min pappas favorit. Den kommer från Finland ( det gör han med ). Han säger att den smakar som potatis gjorde förr, och jag håller med. Den är verkligen otroligt god med fin nötig smak. Den blommar inte, så man får skrapa bort jord och se om den är klar.

Har man förgrott den och vädret varit tillåtande så blir den klar till midsommar. Amandine är också en tidig sort, som fått smakomdömet ‘Excellent’. Den får avlånga fasta fina knölar med god lite smörig smak. Det är en fransk delikatesspotatis. Bordeaux är en relativt ny rödskalig sort som skördas i juli.

Jag har inte provat den själv, men ska testa i år då den fått mycket gott betyg från potatisodlare runt om i Sverige. Det är en fast sort med gult kött som ger stor fin skörd. Smaken är nötaktig och mycket god. Lycka till / V : Godaste sättpotatisen Tv4 – Zetas Trädgård
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Fungerar Hemtest Corona Stockholm?

Var kan man köpa sättpotatis?

Sätta potatis – tänk på detta – När du väl köpt din sättpotatis och det är dags att börja odla finns det ett par saker att tänka på: 1. Välj potatissort Ett tips är att välja både tidig och sen potatis så kan du skörda ända in på hösten. I Granngårdens sortiment finns ett stort urval av olika sorters sättpotatis, från ekologisk sättpotatis till sparrispotatis.

Välj sort efter skördesäsong, skalfärg, knöl- och kokegenskaper.2. Förgro potatisen För att att snabbstarta din odling är det bra att först förgro potatisen ungefär fyra veckor innan du ska plantera dem. Det gör du bäst genom att sätta din potatis i äggkartonger eller lådor i ljust läge, temperaturen bör ligga på mellan 12-18 grader.

Det brukar ta runt 3-6 veckor för potatisen att gro till sig och ju kyligare temperatur, desto långsammare process.3. Sätt igång med din potatisodling När det är dags att plantera din potatis är det viktigt att du gör rent och rensar odlingsytan. Eftersom potatis är så tacksam att odla kan du använda dig av både ett stort trädgårdsland och en liten hink hemma på balkongen.

 • Tänk bara på att hinken måste vara mörk och gärna stå i skugga.4.
 • Jord för potatisodling Använder du dig av ett trädgårdsland är det viktigt att jordförbättra så du får en lucker jord.
 • För dig med lerig jord kan du till exempel jordförbättra med barkmull, kompost eller sand.
 • Du kan också blanda ut med ekologisk planteringsjord som också kan användas för odling i hink.

Tänk också på att grundgödsla jorden med till exempel grönsaksgödsel för att få de allra bästa odlingsförutsättningarna. Att investera i en bra jord gör stor skillnad för skörden.5. Sätt potatis i jorden – groddarna uppåt! Jorden behöver vara ordentligt lucker och bearbetat ända ner till 20 cm innan du sätter ner den i jorden.

 • Se också till att det inte är för varmt eller kallt, 8 grader är lagom temperatur att börja odla i.
 • När du ska sätta din potatis är ett radavstånd på ungefär 50-70 cm och ett sättavstånd på 20-35 cm lagom, men det beror såklart på potatisens storlek.
 • Potatisen bör sättas 5-8 cm ner i jorden innan knölen täcks och tänk på att potatisens groddar ska ligga uppåt! Vattna direkt efter att du satt ner dina sättpotatisar i jorden.6.
You might be interested:  När Öppnar Arket I Stockholm?

Ta hand om din potatisodling När din potatisplanta är ungefär 10-15 cm högluckra upp jorden och täcka knölarna igen (bladen kan vara ovanför jord). Om du inte täcker dina knölar så kommer de bli gröna till följd av för mycket ljus. En potatisodling får inte torka ut för mycket så se till att vattna när det är torrt ute.7.
Visa hela svaret

Var får man tag i sättpotatis?

Så snart jorden håller minst 8 grader ute i trädgårdslandet, kan du sätta ut potatisarna. När man förgror potatisen spar man tid vid tillväxten i jorden. Räkna med att det tar några veckor. Potatis odlar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.
Visa hela svaret

När ska man sätta potatis i Stockholm?

Sätta potatis – gör så här Guide Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis. Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten. Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Du kan använda någon form av, hönsgödsel eller om du får ta i brunnen stall/kogödsel.

Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. Var Köpa Sättpotatis I Stockholm Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar. Sättpotatis finns att köpa i butik och online från tidig vår, Var Köpa Sättpotatis I Stockholm När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov. Var Köpa Sättpotatis I Stockholm Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen. Var Köpa Sättpotatis I Stockholm Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken – vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar. Var Köpa Sättpotatis I Stockholm Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla. : Sätta potatis – gör så här
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Att Köra Till Göteborg?

Kan man odla potatis från affären?

1. Sättpotatis och förgrodd – För att sätta potatis behöver du egentligen bara jord, någon form av mörkt kärl eller kruka och sättpotatis. Steg ett är att få fram en bra sättpotatis. Har du tillgång till bra potatis kan du förgro sättpotatis på egen hand, alltså välja ett antal potatisar som får utveckla groddar.

Vanlig potatis du hittar i affären kan förvandlas till sättpotatis men då den kan bära på sjukdomar bör du helst välja så kallat certifierat utsäde, alltså godkända sättpotatisar som finns i trädgårdshandeln. När du väl inhandlat sättpotatisen ska den förgro vilket innebär att potatisen får små gröna utväxter.

Det gör den bäst på ett svalt och ljust ställe. Då utvecklas groddarna bra och efter cirka 4 veckor är de redo att sättas. Vill du skynda på processen kan du strö mull och fukta sättpotatisarna när de förgror. Då utvecklas också lite rötter vilket påskyndar odlingen.
Visa hela svaret

På vilket djup sätter man potatis?

Odla i pallkrage/odlingsbänk –

 1. Välj ut en solig plats i trädgården.
 2. Lägg ut markduk för att hindra gräs och ogräs.
 3. Ställ två pallkragar/odlingsbänkar på varandra och fyll på med plantjord och grundgödsla med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel.
 4. Sätt potatisen, förgrodd/förodlad, ca 5 cm djupt och täck med jord.
 5. För snabb uppkomst och tidig skörd, täck pallkragen med odlingsväv.
 6. Vattna och kupa upp jord runt plantorna allteftersom blasten växer.
 7. Tag bort väven när frostrisken är över.

Visa hela svaret

Hur mycket potatis får man per sättpotatis?

Hur mycket potatis blir det? – Det är väldigt svårt att göra en uppskattning om hur mycket potatis som kan skördas från en knöl. Det varierar stort mellan olika sorter. Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger.

 • Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning.
 • Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo.
 • Jag ska försöka hålla mig från att skörda allt för tidigt och låta knölarna utvecklas ordentligt.
 • Så går det till när jag odlar potatis i pallkrage.

Hoppas du blir sugen att prova! /Sara Bäckmo
Visa hela svaret

Hur många sättpotatis i en hink?

Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Visa hela svaret

Kan man spara sättpotatis till nästa är?

Spara egen sättpotatis – Det går utmärkt att spara en del av årets potatisskörd och använda som sättpotatis nästa år. Jag vet att många grunnar på hur de ska förvaras. Här berättar jag hur jag gör. Var Köpa Sättpotatis I Stockholm Vissa saker är så enkla att jag ibland helt glömmer bort att tipsa om dem. Egen sättpotatis till exempel. Ruggigt enkelt att fixa. Oftast vill jag ändå köpa några sorter på vårkanten för att fylla på förrådet eller helt enkelt prova något nytt.
Visa hela svaret