Var Går Gränsen Mellan Göteborg Och Mölndal?

Var Går Gränsen Mellan Göteborg Och Mölndal

Mölndals kommun Mölndals stad Kommun
Fässbergs kyrka med kommunhuset till höger
Mölndals kommunvapen
Land Sverige
Landskap Västergötland
Län Västra Götalands län ( 1998 –) Göteborgs och Bohus län (– 1997 )
Centralort Mölndal
Inrättad 1 januari 1971
Areal, befolkning
Areal 152,32 kvadratkilometer ( 2019-01-01 )
– därav land 145,88 kvadratkilometer
– därav vatten 6,44 kvadratkilometer
Folkmängd 70 292 ( 2022-09-30 )
Bef.täthet 481,85 inv./km² (land)
Läge
Kommunen i länet.
Koordinater 57°39′15″N 12°01′09″Ö / 57.654166666667°N 12.019166666667°Ö
Utsträckning SCB:s kartsök
Storstad Storgöteborg
Domkretstillhörighet
Domkrets Göteborgs domkrets ( 2009-10-19 –) Mölndals domsaga (– 2009-10-19 )
Om förvaltningen
Org.nummer 212000-1363
Anställda 4 625 ( 2019-11 )
Webbplats Officiell webbplats
Koder och länkar
Kommunkod 1481
Postnummer 431 00–431 90
GeoNames 2691457
Statistik Kommunen i siffror (SCB)
Redigera Wikidata

Mölndals kommun eller Mölndals stad är en kommun i Västra Götalands län (tidigare Göteborgs och Bohus län ), med Mölndal som centralort, som även är en del av tätorten Göteborg, Kommunen är i huvudsak belägen i de västra delarna av landskapet Västergötland med Lindome distrikt i norra Halland,
Visa hela svaret

Var börjar Mölndalsån?

Geografi – Mölndalsån brukar anses börja i och med sin avrinning från Västra Nedsjön i Hindås i östra Härryda kommun, men har sitt källflöde i Stora och Lilla Hallesjön i norra Bollebygds kommun, Flödet fortsätter genom Östra Nedsjön via ett sund till Västra Nedsjön.

Ån passerar genom hela Härryda kommun från öster till väster och rinner genom sjöarna Landvettersjön (Gröen) och Rådasjön samt tätorterna Hindås, Härryda, Landvetter och Mölnlycke, I Mölndals kommun rinner ån från Rådasjön till Stensjön, Denna korta, breda sträcka kallas Ståloppet. Kort efter Stensjön forsar ån sedan ner mellan de gamla fabrikerna, parallellt med backen som kallas Mölndals kråka, där fallhöjden är 48 meter.

Redan under 1300-talet var här många kvarnar, och fram på 1600-talet fanns det 41 anläggningar med mjölkvarnar, klädesstampar och pappersbruk. Detta har gett området namnet Kvarnbyn. Den skatt som ägarna till 17 kvarnfall ålades att betala till Göteborg, räckte till att avlöna stadens alla ämbetsmän,

R 1783 uppgavs Mölndals kvarnar bestå av 56 kvarnstenar och ända in på 1940-talet var några av dessa fortfarande i produktion. Vid Åbro i Mölndals dalgång gör ån en krök norrut. Genom Mölndals centrum rinner den i en kulvert, Ån fortsätter därefter in i Göteborgs kommun, I Krokslätt, norr om kommungränsen, finns ytterligare en kulvert.

Vid Ullevi har ån anslutits till kanalen Fattighusån, som via en sluss vid Drottningtorget förbinder ån med Göteborgs kanaler, Just nedströms förbindelsen med Fattighusån finns en fördämning, “Dämmet”, som tillsammans med slussen håller vattennivån på lämplig höjd.
Visa hela svaret

Är Mölndal en stad eller kommun?

Invånare i kommunen, Mölndal Mölndals stad ligger i Västra Götalands län och har 69 943 invånare. Antalet invånare i kommunen är det 34:e högsta i landet.
Visa hela svaret

Är Mölndal en förort?

Kvarnbyn Mölndal, med medeltida anor, utvecklades från 1870-talet starkt som industriort invid fallen i Mölndalsån i Fässbergs kommun. Mölndal blev 1911 municipalsamhälle, och folkmängden uppgick då till 4 800 personer. Hela Fässbergs kommun, med drygt 12000 invånare, bildade 1922 stad under namnet Mölndal.
Visa hela svaret

Vart bor rika i Göteborg?

Dyrast(kvadratmeterpris): Majorna-Linné 57 128. Örgryte-Härlanda 50 368. Lundby 45 624. Askim-Frölunda-Högsbo 41 235.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Händer I Eskilstuna Ikväll?

Hur är det att bo i Mölndal?

Bra för unga, familjer, äldre och arbetande. Allt detta stämmer in på Mölndal enligt tidningen Fokus årliga ranking. – Här finns allt du behöver, säger Ulrika Larsson på Svensk Fastighetsförmedlings bobutik i Mölndal. Legat i topp i flera år Det är internationella Handelshögskolan i Jönköping som står för undersökningen bakom Fokus topplista.

De mäter över 40 olika variabler för att komma fram till en samlad bild. En kategori där Mölndal sticker ut är “att arbeta” där man mätt bland annat tillgänglighet till jobb, andelen högutbildade, skattenivån och antalet nystartade företag. Just skatten är ett tydligt exempel jämfört med Göteborg. Kommunalskatten i Mölndal för 2017 är 31,74 jämfört med 32,60 för Göteborg.

Kan spara pengar Utslaget på ett år kan det röra sig om runt 6000 kronor mindre i kostnader för en familj. En annan tydlig skillnad är trängselskatten som kommunen ligger söder om. För den som har en arbetsplats söder om Göteborg kan bli stora summor som sparas på ett år om man slipper passera trängselkamerorna.

– De som flyttar till eller inom Mölndal gör det för att de uppskattar de prisvärda bostadsrätterna eller trygga villor. Att man sparar pengar på skatt eller trängselavgifter är bara en bonus, säger Ulrika Larsson. Fokus har haft sin lista sedan 2006. Mölndal har de senaste fyra åren placerat sig på plats 5, 4, 4 och nu då alltså plats 3.

– Man kan mäta allt möjligt, säger Ulrika Larsson. Det som vi märker är att de som gör bostadsaffärer i Mölndal ofta blir nöjda. Både köpare och säljare.
Visa hela svaret

Hur lång är Mölndalsån?

Mölndalsån är ett över 40 kilometer långt vattensystem som rinner från Nedsjöarna i Hindås via Landvettersjön, till Rådasjön och Stensjön i Mölndal och kanalerna i centrala Göteborg, för att till slut mynna ut i Göta älv. Högsta fallhöjden, 48 meter, har ån i backen vid Mölndals kvarnby.
Visa hela svaret

Vad är skatten i Mölndal?

Företagsklimatet rankas som det 53:e bästa i Sverige. Under 2020 var medianinkomsten i kommunen 354 149 kronor, vilket var den artonde högsta i landet. Kommunalskatten i Mölndals stad är 31,99 procent 2022.
Visa hela svaret

Vilka bor i Mölndal?

Geografi – Mölndal är till ytan en relativt liten kommun. Grannkommunen Göteborg är 6,7 gånger så stor till ytan och har en befolkning som är 8,5 gånger av Mölndals.

Total yta: 152,28 km²Landareal: 145,84 km² Medelålder: 39,2 år

Medelåldern i Mölndals stad är relativt låg. Det här beror bland annat på att det bor väldigt många personer som är 25-30 år i kommunen, samtidigt som andelen mellan 60-80 är lägre än riksgenomsnittet. Uppgifterna ovan är från 2022-08-10.
Visa hela svaret

Vad är det för skatt i Mölndal?

Mölndals stad ligger i Västra Götalands län och har 69 943 invånare. Under 2023 uppgick kommunalskatten i Mölndals stad till 31,99 procent, vilket var den 51:a lägsta i Sverige. Byt kommun Visa alla nyckeltal för denna kommun Byt nyckeltal Redovisas som den sammanlagda skattesatsen som består av en skattesats till kommunen och en skattesats till landstinget. Begravningsavgiften är exkluderad liksom avgifter till religiösa samfund. Kommunens webbplats
Visa hela svaret

Vad ingår i Göteborg?

I Storgöteborg ingår nu 13 kommuner. Förutom Göteborg och de två nya kommunerna så är det Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
Visa hela svaret

Vad betyder Mölndal?

Historia – Mölndal var ursprungligen namnet på bebyggelsen kring Mölndalsåns fors ( Mölndalsfallen ), där det fanns en liten by med fyra hemman, Förleden möln- i namnet Mölndal kommer av det fornsvenska mølna (jämför; mala ), med betydelsen kvarn och syftar på just de kvarnar i Mölndals forsar som varit i bruk, sedan främst 1600-talet.

 • Med efterleden -dal blir betydelsen kvarndalen,
 • Namnformerna har bland andra varit: Mølnadalaa 1406, vidare Möldall 1530, Möllendall 1567 och Möllnedaalls 1638.
 • Mölndal var en kvarnby ända till 1930, vilket var det sista året det maldes mjöl i kommunen, men den gamla kvarnbyn finns kvar med många K-märkta hus och industrier.
You might be interested:  När Går Solen Upp I Göteborg?

Fler än sextio historiska kvarnar är kända till namnet. Mölndals utveckling till industristad började redan på 1600-talet, Först kom pappersindustri, senare också oljeslageri och textilindustri, Den goda tillgången på vatten var en fördel för industrin.
Visa hela svaret

Är Lindome ett bra område?

Lindome – en stadsdel i Göteborg I harmoniska Lindome finns det mesta man kan önska sig. För den som söker ett lantligt boende med naturen som närmsta granne är det här ett perfekt område. Var Går Gränsen Mellan Göteborg Och Mölndal Var Går Gränsen Mellan Göteborg Och Mölndal Var Går Gränsen Mellan Göteborg Och Mölndal Lindome är en barnvänlig tätort ca 2 mil söder om Göteborg, halvvägs till Kungsbacka. Tillhörande Mölndals kommun. Lindome med sin lantliga miljö har närhet och bra kommunikationer till både storstaden Göteborg och Kungsbacka. Om du bor i Lindome så bor du också i en dynamisk storstadsregion fast i en miljö där proportionerna är lagom och takten lite lugnare.

 1. Här finns många trivsamma och naturnära bostadsområden.
 2. Läget är strategiskt intill E6/E20/Söderleden och med pendeltåget kommer du till Göteborg på 18 min.
 3. Lindome har en blandad miljö, Hällesåker med sitt vackra jordbrukslandskap och Fagered med sina väl bevarade järnåldermiljöer.
 4. För den naturintresserade går Bohusleden genom Bunketorp och det finns fina vandringsleder i Sandsjöbackas naturreservat som sträcker ut sig i Lindomes västra delar.

De varma sommardagarna tar man sig enkelt till någon av de vackra sjöarna för ett bad och för den som vill ha salta bad är Billdal inte långt borta. Med ca 8 förskolor och 5 skolor att välja mellan, i kombination med ett lugnt och tryggt klimat är det här det ultimata området för barnfamiljen.
Visa hela svaret

Var ligger Stadsparken i Mölndal?

Hitta till Stadsparken – Stadsparken ligger vid Mölndals stadshus, Göteborgsvägen 11-17, precis vid Mölndals innerstad. Närmaste hållplatser är Storgatan och Mölndals Innerstad. Station för Styr & Ställ finns utanför Stadsbiblioteket precis i närheten. Parkering för bil finns på Tempelgatan. Karta Stadsparken
Visa hela svaret

Vilket område tillhör Göteborg?

Utbredning och placering – Satellitbild av Göteborg, färglagd i efterhand baserat på information från den ursprungliga satellitbilden. De lila områdena är kala områden såsom berghällar, asfalt och byggnader. Göteborg ligger vid Sveriges västkust, belägen på båda sidorna om Göta älvs mynning i Kattegatt, varifrån bebyggelsen sprider sig längs dalarna inåt landet. Stadens geografiska centrum är beläget i terrängen 700 meter nordväst om Brunnsbotorget på Hisingen, 57°44’N, 11°58’Ö och dess största längd är 47 kilometer, räknat mellan kommungränsen NO Mollsjön i Vättlefjäll till Yttre Tistlarna,

 1. Göteborg norr och nordväst om Göta älv ligger på Hisingen, vilken är Sveriges fjärde största ö.
 2. Större delen av Hisingen ligger i landskapet Bohuslän medan övriga Göteborg, inklusive en mindre del av Hisingen, ligger i Västergötland,
 3. Utanför Göteborg i Kattegatt ligger skärgården med ett stort antal småöar, där den södra delen ingår i Göteborgs kommun medan den norra skärgården utgör Öckerö kommun,

Göteborgs utbredning kan definieras på flera sätt; en definition anger att större delen av Göteborgs kommun ingår i tätorten Göteborg. Tätorten enligt SCB:s definition omfattar även centralorterna i Mölndals kommun och Partille kommun, Inom Göteborgs kommun finns flera småorter och tätorter som inte ingår i tätorten Göteborg, framför allt i de nordöstra delarna av kommunen och på Hisingen.

 1. I västra Göteborg omfattar tätorten hela området från centrala Göteborg ut till kusten och längs hela kusten ner till Skintebo i Askim,
 2. Närmast söderut ligger Billdal som före 2018 var en egen tätort, men nu ingår i Göteborg.
 3. Gränsen för tätorten i öster följer längs Delsjöområdets naturreservat in i Partille kommun.
You might be interested:  Var Lämnar Man Deklarationen I Norrköping?

I de nordöstra delarna av Göteborgs kommun går tätorten upp till Bergsjön och Angered. De yttersta områdena är Gunnilse by, Rannebergen och Lövgärdet. Närmaste tätort i öster är Angereds kyrkby och i norr Surte, Större delen av Hisingens befolkning bor i Göteborgs tätort.

Längs Göta älv sträcker sig tätorten förbi Ingebäck i Hisings Kärra, omfattar sedan 2015 den tidigare tätorten Mysterna någon kilometer norrut. På centrala Hisingen går tätorten upp till Tuve och Volvos Tuvefabrik, Närmaste tätorter är Säve tre kilometer norrut och Nolvik två kilometer västerut. På västra Hisingen inkluderas Volvos Torslandafabrik inklusive bilprovningsbanan och några hus runt den, strax norr om den ligger den tidigare tätorten Kvisljungeby, som sedan 2015 ingår i tätorten Torslanda som även inkluderar Lilleby.

Söderut från centrala Göteborg fortsätter tätorten ner och omfattar hela det sammanhängande tätortsområdet runt centrala Mölndal. I söder ingår Balltorp och Rävekärr. Närmaste tätort söderut är Kållered, I östra Mölndal sträcker sig tätorten fram till Kikås söder om Stensjön och fram till Helenedal vid Rådasjön.

 1. I Helenedal ligger några hus i Härryda kommun,
 2. Närmaste tätort i öster är Mölnlycke,
 3. I församlingshänseende innebär det att nästan hela Fässbergs och Stensjöns församlingar ingår i Göteborgs tätort, men inte Kållereds församling,
 4. I Partille kommun ingår centralorten Partille och Sävedalen,
 5. Söder om Partille centrum når tätorten fram till Furulund, närmaste tätort söderut är Öjersjö,

Österut når tätorten fram till Uddared och Brodalen. Närmaste tätorter österut är Jonsered och Kåhög,
Visa hela svaret

Hur många orter finns det i Göteborg?

Större tätorter

Folkmängden i större tätorter 1980-2020
Fristad Borås 4 307
Gråbo Lerum 3 225
Grästorp Grästorp 2 409
Göteborg Göteborg 456 684

Visa hela svaret

I vilket län ligger Göteborg?

Västra Götalands län – Den 1 januari 1998 bildades Västra Götalands län genom en sammanläggning av Göteborgs och Bohus län, Skaraborgs län och Älvsborgs län. Länets regioner kan naturgeografiskt indelas i Västkusten med öppet landskap, skärgård, kala klippor, ädellövskog. Läs mer
Visa hela svaret

Vilka områden är bäst i Göteborg?

Flytta till områden i direkt anslutning till Centrum – Den som skall flytta till Göteborg och vill bo lite mer i utkanten av centrum, antingen för att slippa de absolut högsta priserna och väntetiderna eller för att undvika att bo mitt i nöjeskvarteren har flera områden att välja på.

T söder finns Johanneberg, Almedal och så småningom Krokslätt. Trevliga områden, närhet till centrum och enkla kollektiva kommunikationer till hela staden. Johanneberg består till stor del av äldre fashionabla villor som i många fall gjorts om till flerbostadshus medans Almedal och Krokslätt erbjuder i många fall erbjuder landshövdingehus.

Områden erbjuder inte mycket av restauranger och butiker i sig själva men det är mycket nära in till centrum. I öster finns Gårda som i mångt och mycket liknar ovan nämnda områden. Här finns också Örgryte som är Göteborgs mest centrala villaområde med närhet både till centrum och Delsjöområdet.

Norr ut finns området kring centralen/Stampen och Redbergsplatsen/Lunden. Västerut finns det flest områden och det är också i dessa som erbjuder ett visst eget utbud av restauranger och barer. Framförallt är Linne och Majorna mycket populära tillhåll. Majorna ligger också i direkt anslutning till vattnet.

Mellan dessa två områden finns Masthugget och Kungsladugård. Alla dessa områden är mycket populära och är väl det som närmast kan jämföras med Stockholms Södermalm. De ligger också granne med Göteborgs stora parkområde Slottskogen.
Visa hela svaret