Var Föda Barn I Stockholm?

Var Föda Barn I Stockholm
Förlossningsvård finns på följande sjukhus:

  • BB Stockholm, Danderyds sjukhus.
  • Danderyds sjukhus förlossningsklinik.
  • Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge förlossningsklinik.
  • Karolinska Universitetssjukhuset Solna förlossningsklinik.
  • Södersjukhusets förlossningsklinik.
  • Södertälje sjukhus förlossningsklinik.

Visa hela svaret

Vad kostar det att föda barn i Stockholm?

Miljö Vi har eftervårdsrum på plan 4, plan 9 samt på Hotell Mörby. Samvård Du som partner får alltid sova kvar efter att barnet fötts. Vi strävar efter att hålla ihop er som familj under hela vårdtiden. Parkering Parkering finns utanför entrén. När ni kommer till oss kan ni få en QR kod som ger er rabatt på parkeringen och då blir Maxtaxa 150:-/dygn.

  1. För att använda QR koden måste ni ladda ner appen Apcoa Flow.
  2. Betalning sker via app eller P-automat och ni står själva för parkeringsavgiften.
  3. P-automaten tar betalkort.
  4. Här kan du se kostnaden för parkering! WIFI Wifi finns.
  5. Lösenord får du på plats.
  6. Mat Tala om för oss om du har specifika allergier.
  7. På morgonen finns en frukostbuffé ca 7:00-9:30.

Lunch och middag värms i mikrovågsugn. Partner/medföljare erbjuds mat under vårdtiden. Det finns även ett kylskåp avsett för inneliggande familjer att förvara medhavd mat/dryck. Matrester slängs i särskilt förvaringskärl i matsalen för återvinning till biogas.

Foto/filmning På BB Stockholm råder förbud mot att filma eller fotografera personal och andra på våra avdelningar utan samtycke. Kostnad Mamma betalar 110 kr per dygn från inskrivning till hemgång (fr.o.m.1 januari 2023 höjs patientavgiften till 120 :-/dygn) Partner/medföljare betalar 250 kronor per dygn från ankomst.

När barnet sedan är fött betalar partner/medföljare 800 kronor per dygn. I priset ingår mat, dryck, sovplats, sängkläder och handdukar. Vi tar inte emot kontanter så betala gärna med kontokort. Fakturering är möjlig. Vårdtid Vi rekommender alla att stanna sex timmar efter födseln, därefter varierar vårdtiden utifrån behov.

  1. När välbefinnandet hos mor och barn kan säkerställas lämnar man BB och kommer tillbaka för återbesök en till tre dagar senare.
  2. Du kan även ringa och ställa frågor dygnet runt (tonval 3) eller boka besök till vår specialistmottagning (tonval 2) om du vill träffa någon personligen.
  3. Hemgång Innan ni går hem ska ni ha fått tider för återbesök samt veta var ni ska vända er vid frågor.

Besök Det råder tillsvidare förbud för besök inklusive syskon på våra avdelningar (även Hotell BB). Det är för att ni som familj skall få så mycket lugn och ro som möjligt under vårdtiden och pga infektionsrisken. Då vårdtiden är kort rekommenderar vi att ni använder tiden hos oss att i lugn och ro lära känna er nya familjemedlem så att ni känner er trygga när det är dags att åka hem.

Egna kläder Under förlossningen har vi vita sjukhusrockar att låna ut, men efteråt så är det de egna kläder som gäller under BB-tiden. Inga sjukhusrockar i korridor och matsal. Faderskapsintyg Ni som inte är gifta blir efter hemkomst kallade att skriva under ett faderskapsintyg på stadsdelsförvaltningen.

Namn Ni som föräldrar har tre månader på er att bestämma namn till ert barn. När ni kommer hem får ni papper hemskickade som ni fyller i och skickar in till Skatteverket. Vårdbehov efter hemgång BB Stockholm ansvarar för mammans och barnets hälsa upp till en vecka efter födseln.

Från och med dag åtta är det BVC som tar över hälsorådgivningen gällande barnet och barnmorskemottagningen eller husläkare som tar över hälsoansvaret för mamman. Vid akuta tillstånd ring 112 eller närmaste gynakut. Apotek Vid huvudentré på plan 3 Måndag-fredag kl.08:00-18:00 Lördag kl.10:00-15:00 Söndag stängt På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.

Café

Kvinnokliniken plan 4 Huvudentrén plan 3 Hotell Mörby

Pressbyrån Finns vid huvudentrén Måndag-fredag kl.06:30-20:00 Lördag-söndag kl.09:00-19:00 På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.
Visa hela svaret

Kan man föda vart man vill?

Barnmorska i Sverige – När du blir gravid i Sverige ska du vända dig till en mödravårdscentral (MVC) för att boka tid för ett inskrivningssamtal. Du kan själv välja vilken mödravårdscentral i din region du vill tillhöra. Du hittar information om graviditet och förlossning på din regions webbplats.

Vid inskrivningssamtalet träffar du en barnmorska och diskuterar graviditeten, din hälsa och de förväntningar och den oro du kan ha i samband med graviditeten. Du och barnmorskan gör tillsammans upp en vårdplan för graviditeten. Behöver du träffa en läkare bokar du en tid så snart som möjligt. I samråd med din barnmorska väljer du även en förlossningsklinik.

Om du är folkbokförd eller socialförsäkrad i Sverige betalar du ingenting för besöken hos barnmorskan eller läkaren på mödravårdscentralen.
Visa hela svaret

Måste man betala för att föda barn?

Den avgift som en patient betalar täcker bara en del av kostnaden för den vård som hon eller han får. Den skatt som invånarna i Östergötland betalar till Region Östergötland används till resten av kostnaden. Några exempel på vad en patient betalar och vad den verkliga kostnaden är:

Du gör ett läkarbesök på en vårdcentral och betalar 200 kronor. Verklig kostnad: cirka 3 100 kronor. Du gör ett distriktssköterskebesök och betalar 200 kronor. Verklig kostnad: cirka 1 500 kronor. Du är med om en förlossning (som är okomplicerad) och betalar 100 kronor. Verklig kostnad: cirka 40 000 kronor. Du får höftleden utbytt och betalar 100 kronor per dag i fem dagar. Verklig kostnad: cirka 107 000 kronor.

Visa hela svaret

Kan man föda på vilket sjukhus som helst?

Den plats där vi väljer att föda vårt barn kommer att finnas med oss för alltid. I Sverige har den födande rätt att bestämma vart detta skall ske. Du blir normalt erbjuden att skriva in dig/välja en förlossningsklinik i det län du bor men du har också rätt att välja en klinik i annat län.

  • Du kan givetvis välja att föda hemma.
  • Du får välja att föda på en helt annan plats också, exempelvis i skogen, på ett hotell eller i ett annat land.
  • Den bästa platsen att föda sitt barn på är där en känner sig som mest trygg eftersom att kroppen där slappnar av bäst.
  • Alla som föder är unika och upplever trygghet på olika sätt.

Många känner sig trygga på sjukhus där det finns personal och medicinsk utrustning medan andra finner tryggheten bättre i sitt eget hem. Att föda på sjukhus: Det är lätt att man väljer att föda på sjukhus då det är vanligast, ibland är det inte ett medvetet val eftersom att många inte vet att man får* föda på annan plats än sjukhus och för en del är sjukhusförlossning en självklarhet.

Du får stöttning från personal som arbetar med födande varje dag, du har närhet till medicinsk utrustning och spetskompetens ifall att det skulle behövas. Värt att tänka på är att sjukhuset har ett väl inarbetat koncept som förväntas följas vid en födsel. Väljer du att föda på sjukhus så väljer du samtidigt att gå med på “konceptet sjukhusfödsel”, de rutiner som utövas och sätt att göra förlossningen på ser lite olika ut runt om i landet.

Med det sagt är det också viktigt att känna till att allting som görs för/på dig är frivilligt och du kan när som helst välja att tacka nej, eller ångra tidigare beslut. Under dygnets alla timmar finns personalen på sjukhuset för att assistera och hjälpa de födande.

Sveriges förlossningsvård idag saknar tillräckliga resurser, därför ser verkligheten ut så att man på många håll inte kan veta på vilken klinik man kommer att få plats att föda på, det kan vara personalbrist vilket kan medföra press och stress. Det kan också bli så att personalbristen inte märks av, att du som födande känner att du trivs med personalen och att du får precis den stöttning du behöver.

Sjukhuset har allt som behövs för en förlossning, den födande behöver inte styra upp något av det praktiska. Där finns bindor till mamma och blöjor till bebis, du får låna kläder från sjukhuset om du vill och du behöver varken byta eller tvätta blodiga lakan.

Medicinsk smärtlindring finns att tillgå för den som önskar. Det kan vara skönt att komma hemifrån och bli omhändertagen. För många är sjukhuset trygghet. *Du som föder FÅR föda precis vart du vill! Att föda hemma: Vid hemförlossning krävs lite mer av den födande. Den som väljer att föda hemma har ofta en tydlig bild på hur man vill ha det (eller hur man inte vill ha det).

Valet att föda hemma är inte alltid så enkelt, det kan finnas rädslor hos den födande eller påtryckningar av familj och av omgivning. Forskning visar dock gång på gång att förlossning i hemmet eller på småskaliga förlossningsenheter har bättre resultat och många gånger är säkrare jämfört med att föda på stora sjukhus (1).

  1. Några anledningar till detta är att det är en plats där familjen ofta känner sig avslappnad, man är själv den som bestämmer i sitt hem vilket ger ökad känsla av kontroll.
  2. Vid hemförlossning vet du sedan innan vilka stödpersoner som skall medvara eftersom att du väljer dem själv.
  3. De barnmorskor eller doulor du anställer har endast dig att ta hand om jämfört med sjukhus då det finns tidspress och fler födande samtidigt.
You might be interested:  Vår Frälsares Församling I Malmö?

Vid hemförlossning finns ingen medicinsk smärtlindring att tillgå, istället används naturliga knep och metoder för avslappning och mot smärta. Att föda hemma är en högst aktuell kostnads- och klassfråga eftersom att 19 av 20 landsting idag Inte hjälper till att finansiera hemförlossning.

Ofta finns avbetalningslösningar att tillgå för den som önskar. På sidan Egen Barnmorska finns mer information och kontaktuppgifter till hembarnmorskor. Statistik är en viktig parameter i val av födelseplats. Under Hösten kommer denna sida att fyllas på med statistik för några av de olika klinikerna i Sverige för att hjälpa alla som föder på sjukhus att ta det beslut som passar de födande bäst.

Till dess finns statistik att hitta på socialstyrelsens hemsida samt på vardenisiffror.se
Visa hela svaret

Vilket BB är bäst i Sverige?

Topplista för BB/ eftervård Var Föda Barn I Stockholm Topplista BB Avdelningar som lagts ned toppar listan, liksom när det eller förlossningsvården. Karlskoga, som nu ska läggas ned, har fått högst betyg av alla! Alla BB-avdelningar är betygsatta, se hela listan nedan. Skalan går från 1 “mycket dåligt” till 5 “bästa tänkbara”.

Här ser du betygen på frågan “Stöd och råd angående amning och barnet?” Kvinnorna som svarade hade fött 2014 – 2018. Sammanlagt 5 268 svarade på frågorna om BB-vården. När man jämför betygen på BB/ eftervård med betygen för förlossningen så får BB mycket sämre betyg av kvinnorna. Alla Sveriges förlossningsavdelningar har ett medelbetyg på 4,12, medan alla BB bara får 3,61.

Det säger något om att det finns stora brister att åtgärda när det gäller eftervården.

Topplista Bb/ Eftervård! Juni 2019

Nr Förlossnings-klinik Betyg Landsting / Region Antal omdömen
1 Karlskoga 4,61 Örebro 74
2 BB Sophia 4,50 Stockholm 240
3 Sollefteå 4,49 Västernorrland 152
4 Södra BB 4,29 Stockholm 87
5 Ystad 4,18 Skåne 108
6 Varberg 4,06 Halland 124
7 Värnamo 4,04 Jönköping 23
8 Örnsköldsvik 4,00 Västernorrland 177
9 Kristianstad 3,99 Skåne 105
10 SÄS Borås 3,92 Västra Götaland 131
11 Lund 3,91 Skåne 215
12 Malmö 3,88 Skåne 158
13 BB Stockholm 3,83 Stockholm 130
14 Eksjö 3,82 Jönköping 34
15 Skellefteå 3,77 Västerbotten 47
16 Halmstad 3,72 Halland 90
17 Växjö 3,71 Kalmar 59
18 Helsingborg 3,70 Skåne 140
19 Nyköping 3,67 Sörmland 45
20 Västerås 3,64 Västmanland 127
21 Södertälje 3,64 Stockholm 56
22 Linköping 3,59 Östergötland 99
23 Södersjukhuset 3,59 Stockholm 216
24 Lycksele 3,57 Västerbotten 14
25 Jönköping 3,54 Jönköping 61
26 Örebro 3,51 Örebro 117
27 Hudiksvall 3,50 Västernorrland 96
28 Luleå 3,48 Norrbotten 223
29 Falun 3,46 Dalarna 143
30 Danderyds Sjukhus 3,46 Stockholm 192
31 Östersund 3,44 Jämtland 63
32 Sundsvall 3,42 Västernorrland 144
33 Gällivare 3,40 Norrbotten 70
34 NÄL Trollhättan 3,39 Västra Götaland 144
35 Östra Special-förlossning 3,36 Västra Götaland 47
36 Umeå 3,34 Västerbotten 91
37 Karolinska 3,33 Stockholm 92
38 Norrköping 3,33 Östergötland 70
39 Kalmar 3,33 Kalmar 57
40 Huddinge 3,32 Stockholm 146
41 Västervik 3,30 Kalmar 33
42 Östra Normal-förlossning 3,30 Västra Götaland 93
43 Karlstad 3,27 Värmland 130
44 Mölndal 3,27 Västra Götaland 98
45 Skövde 3,27 Västra Götaland 114
46 Uppsala 3,25 Uppland 132
47 Visby 3,24 Gotland 29
48 Eskilstuna 3,16 Sörmland 82
49 Gävle 2,97 Gävleborg 93
50 Karlskrona 2,89 Blekinge 57

* Here you can add custom CSS for the current table */ /* Lean more about CSS: https://en.wikipedia.org/wiki/Cascading_Style_Sheets */ /* To prevent the use of styles to other tables use “#supsystic-table-64” as a base selector for example: #supsystic-table-64 #supsystic-table-64 tbody #supsystic-table-64 tbody tr */ : Topplista för BB/ eftervård
Visa hela svaret

Vart är det bäst att föda?

Ställningar att föda i Alla förlossningar är olika, tar olika lång tid och kräver olika ställningar. Det kan vara svårt att veta i förväg vilken ställning som är bäst för dig. Ofta är det också skönt att byta ställning då och då för att inte trötta ut sig.

  1. När du kommer till förlossningsavdelningen är personalen med och stöttar dig.
  2. De kan föreslå olika ställningar genom hela förlossningen.
  3. Det är bra att röra på sig lite och ändra ställning ibland.
  4. Då går det lättare för barnet att sjunka ner i bäckenet.
  5. Det brukar gå bra att röra på sig även om man har fått bedövning.

Ibland behöver förlossningen skyndas på. Då kan det vara bra med en upprätt ställning. Ibland behöver förlossningen bromsas upp, till exempel när du ska krysta. Då kan det vara bra med en mer liggande ställning. Det brukar finnas hjälpmedel för olika ställningar på förlossningsavdelningen.

Det kan finnas saccosäckar, gåbord, ställbara sängar och särskilda pallar. Ibland gör det mindre ont om du är uppe och rör på dig. Under värkarna kan det vara skönt att stå och hänga. Du kan hänga på en närstående, mot sängen eller någon annan möbel. På förlossningsavdelningen finns också särskilda gåbord att luta sig emot.

Helst ska du kunna hänga så att det blir så lite tyngd som möjligt på fötterna. Då kan musklerna i bäckenet slappna av. När du slappnar av blir det lättare för barnet att tränga ner i bäckenet. För att ställningen ska fungera bra kan du stå med lätt böjda knän och ha benen brett isär.

  • Försök att gunga på höfterna ibland.
  • Glöm inte att andas och att titta upp då och då.
  • Det går att vila även i upprätt ställning.
  • Du kan vila framåtlutad mot en saccosäck eller sitta på en stol och luta dig framåt mot något stöd.
  • När det är dags att krysta fram barnet är det ovanligt att stå upp.
  • Det kan vara svårt för barnmorskan att hjälpa till och hålla emot om det behövs.

Då kan det finnas ökad risk för, Det är extra viktigt att du har ett bra samarbete med barnmorskan, om du vill prova att stå upp när du ska krysta. Det kan hjälpa att stå på alla fyra om du har ont i ryggen. Det är en ställning som avlastar ryggen och dessutom ger dig bättre kraft vid krystningen.

Det kan kännas bra att röra på höfterna. När du står på alla fyra minskar också obehaget du kan känna när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Ställningen kan göra det lättare för barnets huvud att komma ner i bäckenet. Du kan växla mellan att sitta på huk under krystvärkarna och luta dig mer framåt i värkpauserna.

Att stå på alla fyra kan vara en bra ställning om förlossningen går fort. Det är ganska ovanligt att sitta på huk när du ska föda fram barnet. Ställningen har både fördelar och nackdelar. Fördelen är att ställningen ger bäckenet stort utrymme. Det är svårt att hålla emot, så det kan gå snabbt att få fram barnet.

  • Nackdelen är att det samtidigt kan vara svårt för barnmorskan att ha uppsikt och hålla emot om det behövs.
  • Det finns studier som visar att det kan finnas större risk för bristningar om du föder fram barnet när du sitter på huk.
  • Det är extra viktigt att ha ett bra samarbete med barnmorskan om du vill sitta på huk.

Att föda sittande på en förlossningspall påminner ganska mycket om att föda sittande på huk. Det är extra viktigt att samarbeta med barnmorskan. Bäckenet vidgas och det blir lättare för barnet att tränga ned. Pallen ger ett bra stöd och du kan slappna av i lårmusklerna och sätet.

  1. En närstående kan sitta bakom som ett extra stöd.
  2. Om utdrivningsskedet tar lite tid är pallen ett bra alternativ.
  3. Det brukar finnas särskilda pallar på förlossningsavdelningen.
  4. Sängarna på förlossningsavdelningen brukar ha ställbar rygg.
  5. En ställning kan vara att stå på knä i sängen och luta sig mot huvudändan som är uppfälld.

Det kan vara skönt att ha en saccosäck mellan magen och sängen som extra stöd. Det brukar vara lätt för barnmorskan att kunna hjälpa till. Hen kan hålla emot när barnet kommer, om det behövs. Under värkpauserna kan du luta dig framåt och under krystvärkarna kan du halvsitta.

En framåtlutad ställning kan avlasta ryggen under utdrivningsskedet. Byt ställning om du blir trött i knäna och benen. En av de vanligaste förlossningsställningarna är halvsittande. Som stöd för ryggen kan du ha en saccosäck eller en närstående som sitter bakom dig. Försök att ha knäna uppdragna så att bäckenet kan vidgas.

Den här ställningen gör att det blir lite uppförsbacke för barnet. Då får du inte hjälp av tyngdlagen som vid en mer upprätt förlossningsställning. En fördel med den här ställningen är att du kan ha ögonkontakt med barnmorskan. Många tycker att det känns bra att ligga på sidan och föda.

  1. Du får inte hjälp av tyngdkraften som vid en mer upprätt förlossningsställning.
  2. Det kan vara bra om man inte vill att det ska gå för fort, till exempel när du ska krysta ut barnet.
  3. När det kommer en värk trycks barnets huvud fram.
  4. När det är paus i värkarna glider barnet tillbaka inne i slidan.
  5. På så sätt töjer slidan ut sig på ett bra sätt.

Ställningen kan till exempel underlätta om du känner obehag när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Att ligga på sidan är bra när du behöver vila. Det kan vara jobbigt att hålla upp sitt översta ben. I så fall kan det finnas ett särskilt stöd som underlättar.

  • Att ligga på sidan kan minska risken för bristningar.
  • Det här är samma ställning som du får ligga i när du gör en,
  • Du ligger på rygg med benen vilande i benstöd.
  • Du ligger inte platt, utan halvsitter.
  • I gynläget vidgas bäckenet, vilket kan göra det lättare att föda fram barnet.
  • Ställningen används ofta om det blir någon komplikation under förlossningen.

Då kan barnmorskan eller läkaren få extra bra uppsikt. Gynläge brukar vara det bästa om personalen behöver använda sugklocka. Gynläge används oftast vid sätesförlossning, det vill säga när barnet föds med stjärten först. Barnmorskan kan också be dig att ligga på rygg för att det då är lättare att kontrollera barnets hjärtljud eller undersöka hur mycket livmodern har öppnat sig.

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Anna-Karin Axelsson, 1177.se, nationella redaktionen Det gör ont att föda barn. Hur man upplever smärtan är olika. Kroppen är gjord för att hantera smärta.

Men det finns olika metoder som kan hjälpa till att lindra smärtan om det behövs. När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten.
Visa hela svaret

Vad kostar det att bo på BB?

Avgifter – Den som fött barnet vårdas och äter mot patientavgift, Anhörigavgiften är 400 kr/dygn på BB-avdelning 16 och 17. I priset ingår övernattning, frukost och fika. På Hotell-BB är anhörigavgiften 700 kr/dygn, där ingår övernattning, frukost, lunch, middag och fika i priset. Betalning sker via Swish, kort eller faktura innan hemgång.Här finns restauranger och annan service på sjukhuset.
Visa hela svaret

Hur länge får man ligga kvar på BB?

Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet Innehållet gäller Skåne När förlossningen är avslutad flyttas du och ditt barn till en BB-avdelning. Där vårdas ni efter förlossningen. Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.

  • Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet.
  • Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar.
  • Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden.
  • Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.

Barnet blir undersökt av en barnläkare när barnet är mellan 6–36 timmar gammalt. Om ditt barn behöver specialiserad sjukvård, finns ett nära samarbete med neonatalavdelningarna. Om ni väljer att åka hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni en återbesökstid för efterkontroll.

Blodprov som kallas PKU-prov. Provet visar om barnet har medfödda ämnesomsättningssjukdomar eller brist på sköldkörtelhormon. Hörselprov som kallas OAE.

I mån av plats får din partner sova kvar på BB tillsammans med dig och barnet. Det tillkommer en kostnad för det utöver den vanliga patientavgiften. Läs mer om möjligheterna för dig som partner att sova kvar på den förlossningsavdelning ni planerar att föda på.

  • Se avsnittet,
  • Innan du och ditt barn lämnar BB tar personalen reda på hur det går med amningen.
  • Om du önskar ytterligare hjälp och stöd finns det att få på avdelningen.
  • De sju första dagarna efter förlossningen erbjuder BB-avdelningarna amningsstöd även efter att ni kommit hem.
  • Några av dem erbjuder stöd under en längre period efter förlossningen.

Johanna Carleson, 1177.se, Region Skåne Unni Ydervall, barnmorska BB, Region Skåne : Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet
Visa hela svaret

Får man föda i annan stad?

Förlossning i annan region Innehållet gäller Stockholms län Om du är gravid och blir hänvisad till en förlossningsort utanför länet har du rätt till ersättning för rese- och boendekostnader. Du behöver också en remiss eller en betalningsförbindelse från Region Stockholm.
Visa hela svaret

Är det säkert att föda barn i Sverige?

Det är ytterst sällsynt att det händer något. – Vi har en otroligt låg mödra– och barnadödlighet i Sverige. Det är väldigt få dödsfall på tusentals barn. Man måste sätta det i det stora perspektivet.
Visa hela svaret

Kan man byta Förlossningsklinik?

Bra att tänka på inför din förlossning Innehållet gäller Stockholms län I Stockholms län finns det sex förlossningskliniker. Alla har en sak gemensamt, att säkerheten för dig och ditt barn är viktigast av allt. Förlossningsvården samarbetar för att ta hand om dig när du ska föda.

Här får du reda på hur vården fungerar och hur du kan förbereda dig inför förlossningen. Välj i vecka 25: I graviditetsvecka 25 ska du prata med din barnmorska på mödravården. Hen hjälper dig att välja en förlossningsklinik där det beräknas att finnas plats den vecka då du ska föda. Ring först: När förlossningen startar ska du ringa till den förlossningsklinik där du är listad.

De bedömer när det är dags att åka in. Ett samtal: Om det är många som föder samtidigt på den förlossningsklinik du valt kan de välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Det är för din säkerhets skull och du får då besked om vart du ska åka. Du behöver alltså inte själv ringa eller åka runt till andra kliniker.

  • Ontakta BVC: När barnet är fött är det dags att ta kontakt med Barnavårdscentralen, BVC.
  • Om du fött barn för första gången så är det vanligt att de gör ett hembesök.
  • Gå på efterkontrollen: Det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv efter en förlossning.
  • I hela 16 veckor efter att barnet är fött är du välkommen tillbaka till din barnmorska.

Där kan du till exempel prata om din upplevelse kring förlossningen och även göra vissa underökningar. Covid-19, graviditet och förlossning Välj en förlossningsklinik som har plats Oftast går det inte att säga säkert när en förlossning kommer att ske.

Det betyder att antalet förlossningar varierar mycket över dygnet och mellan dygnen. Det är bra att förbereda sig så att du och din bebis får en så lugn och trygg förlossningsupplevelse som möjligt. Du kan till exempel välja en förlossningsklinik som beräknas ha plats den vecka då du väntas föda. Din barnmorska på barnmorskemottagningen vet var det finns plats och vilka förlossningskliniker du kan välja mellan.

Du kan inte välja en klinik som redan har fler anmälda än de har möjlighet att ta hand om. Sex förlossningskliniker i länet De sex förlossningsklinikerna finns på Södersjukhuset, Karolinska Universitetsjukhuset Huddinge, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Södertälje sjukhus, BB Stockholm och Danderyds sjukhus.

Alla samarbetar för att ge dig en trygg och bra förlossningsupplevelse. När din förlossning startar – ring alltid! Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går. När det är dags att föda ska du alltid ringa till den, I de allra flesta fall är det också dit du ska åka.

Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken. Om det inte skulle finnas plats där just då, ordnar barnmorskan så att du blir mottagen på en annan förlossningsklinik. Du får alltid hjälp och behöver aldrig själv ta kontakt med en annan klinik än den du valt.

Friska mammor och barn kan åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen Alla har olika önskemål om hur tiden direkt efter förlossningen ska vara. En del vill komma hem så fort som möjligt. Det är det medicinska behovet som avgör när ni kan åka hem. Är du och ditt barn friska och förlossningen gått bra, kan ni åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen.

Alla sex förlossningskliniker i länet följer dessa rutiner.

Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen. Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Din barnmorska berättar mer och svarar på dina frågor om att åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen. Vad händer när jag lämnar förlossningskliniken? Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.

  1. Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen.
  2. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.
  3. Här kan du läsa om efter det.
  4. Fakta om förlossningsvården i Stockholms län I Stockholms län finns sex förlossningskliniker som har ett nära samarbete.

Allt för att du ska få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. De finns på Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Danderyds sjukhus och BB Stockholm. De sex förlossningsklinikerna tar emot cirka 600 förlossningar i veckan.

För att få en jämn fördelning av förlossningarna i länet finns en särskild rutin när du ska välja förlossningsklinik. Den innebär att du bara kan välja en förlossningsklinik som har plats den vecka du beräknas föda. Har du frågor om din graviditet eller förlossning? För medicinska frågor ska du prata med din barnmorska, du kan också ringa 1177 för rådgivning när din barnmorskemottagning har stängt.

När din förlossning startar ska du ringa direkt till den förlossningsklinik du valt. Maja Tibblin, Projektledare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm Maja Tibblin, Projektledare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm : Bra att tänka på inför din förlossning
Visa hela svaret

Vilken månad är det bäst att få barn?

Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.

  • Under andra halvan av 1800- och början av 1900-talet föddes många nio månader efter högtider som midsommar och jul.
  • Barnafödandet följer relativt stabila säsongsmönster.
  • När under året barn föds skiljer sig normalt sett väldigt lite åt mellan två år.
  • Men dessa mönster förändras långsamt över tid.
  • Man kan tala om två typer av förändringar, dels de snabba och tillfälliga och dels de långsamma mer bestående.

De tillfälliga präglas av särskilda händelser som gjort att man avvaktat med barnafödandet, beteendet återgår sedan till det för tiden normala mönstret. Exempel på händelser som påverkat kortsiktigt är spanska sjukan och andra världskriget. Även ekonomiska kriser som nödåren 1867–1869 och finanskrisen på 1990-talet följdes av perioder med minskat antal födda.

  • De långsamma beteendeförändringarna kan istället kopplas till olika typer av samhällsförändringar såsom lagstadgad semester, medicinsk utveckling och användandet av preventivmedel.
  • Spanska sjukan nådde Sverige under hösten 1918 och verkar ha påverkat barnafödandet.
  • Under 1919 föddes få barn under sommarmånaderna, det vill säga nio månader efter utbrottet.

Mot slutet av året vände åter den nedåtgående trenden och fler barn föddes.
Visa hela svaret

Hur många barn föds med sugklocka?

Förlossningssätt – Omkring vart sjätte barn (17 procent) föds med kejsarsnitt. Av dessa är drygt hälften planerade kejsarsnitt och knappt hälften akuta. Drygt 6 procent av alla vaginala förlossningar avslutas med hjälp av sugklocka. Det är vanligare hos förstföderskor (11,5 procent).
Visa hela svaret

Vad luktar fostervatten?

Gravid i vecka 33 Var Föda Barn I Stockholm Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilogram. Längden är ungefär 45 centimeter. Det finns gott om fostervatten i livmodern, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör så att fostret skyddas i livmodern. Det blir lättare för fostret att röra sig när det finns vatten runt.

  • Det gör så att livmodern inte trycker direkt mot fostret.
  • Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt.
  • Det har en lukt som påminner om hav och tång.
  • Fostret kan uppfatta ljus och mörker, natt och dag.
  • En del barn föds,
  • För tidigt födda barn behöver särskild vård de första veckorna.
  • De kan behöva hjälp med andningen.

De kan behöva extra värme. De kan även behöva hjälp att få i sig tillräckligt med näring. Barnmorskan mäter magen på dig som är gravid. Måttet visar hur fostret växer.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att föda upp ett barn?

Så mycket kostar ett barn Var Föda Barn I Stockholm Barn kan inte mätas i pengar och den stora glädjen det lilla livet ger är ofta överväldigande. Men när två i familjen blir fler går det inte att undvika att utgifterna ökar. Vår expert Susanne Eliasson har gjort en beräkning vad det minst kostar att ha barn från födseln till 18-årsdagen.

De nödvändigaste kostnaderna för ett barn från födseln till 18-årsdagen ligger runt 1,5 miljoner kronor. Förutom löpande levnadskostnader, barnomsorg och utrustning ingår även inkomstbortfallet för föräldraledigheten och det faktum att en förälder ofta jobbar deltid fram tills barnet fyller 8 år. – Passa på och bygg upp ett sparande innan ni blir föräldrar.

Med två förvärvsarbetande vuxna utan försörjningsplikt bör möjligheten vara stor. Ett så bra tillfälle kommer man inte ha på många år, säger Susanne Eliasson.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att ha en bebis i Sverige?

Så mycket kostar det att ha barn De flesta som är föräldrar eller väntar barn är nog medvetna om att barn kostar pengar, men många vet kanske inte hur mycket uppväxten kostar totalt. Faktum är att ett barn kostar omkring 1,45 miljoner kronor från födseln till den dagen de fyller 19 år, enligt beräkningar över det mest nödvändiga, gjorda av Swedbank och sparbankerna.

Drar man av barn- och studiebidraget blir kostnaden 1,2 miljoner kronor fram till 19-årsdagen. I beräkningarna ingår nödvändiga kostnader som mat, kläder, fritidsintressen, månadspeng, utrustning i hemmet, kostnad för större bostad, barnomsorg och föräldraledighet. Om hushållet behöver köpa en större bil tillkommer ytterligare 100 000 – 200 000 kronor och om man inte har bil från början och behöver köpa en blir kostnaden ännu högre.

– Det kan vara bra att vara medveten om vad det faktiskt kostar att ha barn. Om man är förberedd är det enklare att få pengarna att räcka till det som är nödvändigt, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank. Störst påverkan på ekonomin har bebisar eftersom en förälder då tar ut föräldraledighet och inkomsten blir lägre.

  • Till nyfödda behövs också saker som barnvagn och bilbarnstol som kostar mycket pengar att köpa.
  • Det första levnadsåret är kostnaden för att ha barn omkring 130 000 kronor.
  • Tar man hänsyn till barnbidraget så blir i stället nettokostnaden runt 114 000 kronor.
  • Med åldern ökar kostnaderna för mat, kläder, fritidsintressen och vecko- eller månadspeng.

En tioåring kostar 79 000 kronor och en artonåring 95 000 kronor per år. (64 000 respektive 82 000 kronor med hänsyn taget till barn/studiebidrag). – Med barn ökar ansvaret, även för ekonomin. Att göra en budget över inkomster och utgifter är en bra början att få kontroll på sin ekonomi.

  1. Sedan får man vara beredd på att det kan bli några år då man inte har lika mycket pengar att spendera som innan man hade barn, menar Madelén Falkenhäll.
  2. Hon tipsar om att införskaffa eller spara till saker som vagn och andra lite dyrare saker som behövs barnets första år redan innan barnet föds och inkomsten blir lägre.

– Och allt måste inte vara nytt. Man kan måla om möbler eller låna saker av varandra, till exempel barnvagn. Hur kan man göra för att få ihop ekonomin om det är knapert? – Ett barn kostar ju vad det kostar, för många familjer är barnbidraget ett nödvändigt tillskott som får ekonomin att gå ihop.

  1. Men man kan också spara pengar genom att köpa begagnat och att till exempel ärva kläder från syskon eller andra.
  2. Det är bra att försöka hålla kvar sitt eget sparande även när man får barn, i den mån det är möjligt, och att även ha ett separat sparande för barnen i det fall ekonomin tillåter det.
  3. Man kan välja att spara i förälderns namn* och då har föräldern full makt över pengarna.

Eller så sparar man i barnens namn och då blir pengarna tillgängliga för barnet den dagen hen fyller 18 år, avslutar Madelén. *Beroende på vilken sparform man valt, och hur familjesituationen ser ut, kan man behöva skriva testamente eller göra sitt barn till förmånstagare för att säkerställa att de sparade pengarna går till barnet om man som förälder skulle avlida, eller om man är omgift och sedan skiljer sig.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar ett nyfött barn i månaden?

Totalkostnad för ett barn mellan 14-17 år –

Barn 14-17 år Totalkostnad hela perioden
Livsmedel utom vardagslunch och hygien 87 360 kronor (cirka 1 400 kronor/mån)
Förbrukningsvaror, telefon, dator med mera 33 600 kronor (cirka 700 kronor/mån)
Kläder och skor 33 600 kronor (cirka 700 kronor/mån)
Fritid och lek 36 480 kronor (cirka 760 kronor/mån)
Barnförsäkring 8 976 kronor (cirka 187 kronor/mån)
Sparande 24 000 kronor (cirka 500 kronor/mån)
Vecko- och månadspeng 38 400 kronor (cirka 800 kronor/månad)
Julklappar och födelsedagspresenter 12 000 kronor (1 500 kronor per jul och födelsedag)
Semester 32 000 kronor (8 000 kronor/år)
Totala kostnader ålder 14-17 år 306 416 kronor
Barnbidrag t o m 16 års ålder + 30 000 kronor

Beräkningen är gjord år 2019. : Hur mycket kostar ett barn? – Kostnad barn
Visa hela svaret

Vem betalar förlossning?

En medarbetare som har blivit förälder, men inte varit gravid, har rätt att vara ledig i samband med att barn föds eller adopteras. Det är Försäkringskassan som betalar ersättning för 10-dagar till medarbetaren. Du som arbetsgivare betalar ingenting.
Visa hela svaret