Var Finns Ramslök I Stockholm?

Var Finns Ramslök I Stockholm
Stockholms gröna rum – Ramslök – Allium ursinum Den vackra ramslöken växer ofta i så här stora bestånd som bilderna från Alnarpsparken visar. Den blir upp till 50 cm hög och blommar i maj-juni. Ramslöken är sällsynt men finns upp till Uppland i fuktiga lundar i mullrik jord. Från mitt fönster här i Bromma ser jag en backe som är fylld av ramslök och i Riddersholm på Rådmansö växer den i stora bestånd.

 • Det luktar lök på de platser som ramslök växer.
 • Så skriver Matprinsessan om ramslök i matlagning.
 • Linné uppmärksammade ramslöken 1741 utanför Lummelundas kyrka på Gotland och beskrever den så här: Bladen voro lansettlika och nästan till skapnaden like bockeblad (liljekonvalj).
 • Stjälken var kvarterslång, helt bar, på ena sidan flat och på andra kullrig.

Han slutades med en balja, som var vit, utur vilken många blommor komma utur en punkt vardera med sine särskilte blomskaft. Blombladen 6, lansettlika, vita och utsparrande. Bönder berättade om denna att där hon växer, fördriver hon andra öreter och ogräs, varpå vi ock hade ögonskenliga prov: ty under de buskar där ramset växte stod ingen annan ört. Fick ett recept från Christiane som bor i Düsseldorf i Tyskland.Apropå ramslöken finns det verkligen många goda recept här i Tyskland. Enklast är det att göra en pesto till pasta (ramslök, pinjenötter, riven parmesanost, salt, peppar, olivolja), men min favoritrecept är “Ramslök-Cappuccino”.

Här är recepten för fyra portioner: 125 g potatis (mjölig kokande) 2 salladslökar i fina tärningar 1 matsked smör 1 dl vitt vin 150 g ärter (djupfrust) 6 dl grönsaksbuljong salt nymalen peppar riven muskotnöt 125 ramslök (plockat före blomningen) 100 g Crème fraîche socker 1 dl mjölk Skala potatisar och skär i tärningar.

Hetta upp en gryta med smör och fräs potatis och lök. Tillsätt vin och låt koka till vinet är nästan bort. Tillsätt ärter, grönsaksbuljong, salt och peppar och låt det koka ca.10 min. till potatisen är mjuk. Putsa och tvätta ramslöken och hackar den grov.

Häll soppan och ramslöken över till en matberedare eller mixa soppan och ramslöken med mixerstav tills den blivit en slät soppa. Jag passerar soppan dessutom genom en fin sil, men om du har en matberedare är det inte nödvändigt. Häll soppan tillbaka i grytan och tillsätt crème fraîche. Hetsa upp soppan igen men låt inte koka.

Smaka av med salt, peppar, riven muskotnöt och en pris socker. Värm upp mjölken och visp den skummig (till exempel med en Aerolatte). Halla soppan i koppar, ger en matsked mjölkskum, riven muskotnöt och nagra ramslökstrimlor ovanpå. Med vänliga hälsningar Christiane Var Finns Ramslök I Stockholm Österlen 18 maj 2019 : Stockholms gröna rum – Ramslök – Allium ursinum
Visa hela svaret

Var kan jag hitta ramslök?

Stora mängder på Kinnekulle – Ramslök med det latinska namnet allium ursinum tillhör familjen lökväxter. Den växer från de sydligaste landskapen och kan hittas ända upp mot Uppland. Det är en ört som trivs på lövängar och i lundar, gärna där marken är kalkrik, fuktig och mullrik.

Vilket gör att den finns i stor mängd på Kinnekulle. Ramslöken är flerårig och kan bli upp till mot en halvmeter hög. Dess blomma är stjärnformad i snövit färg och har många blommor i varje blomställning. Den är ensam om sina vita blommor bland de vilt växande lökarterna i Sverige. Bladen är långa, smala och påminner om bladen hos en liljekonvalj.

Ramslök doftar starkt och påminner om vitlök, vilket gett den namnet “skogens vitlök” i folkmun. Se ramslöken som blommar! Under våren är dess doft markant i skogarna på “det blommande berget” och vill man se de vackra blommorna ska man resa dit på våren, i maj-juni.
Visa hela svaret

Var får man plocka ramslök?

Ramslök – var den finns, hur den odlas & används Kärt barn har många namn – skogsvitlök, björnlök, sankta Britas lök är alla olika namn på ramslök. På engelska kallas den wild garlic eller ramson och i Tyskland heter den Bärlauch. Det latinska vetenskapliga namnet är allium ursinum.

 • Innan lövsprickningen, strax efter snödropparna och vintergäcken, brukar man se de första gröna små bladen titta fram genom höstlöven.
 • Och när väl vårsolen börjar värma så smått sätter den en faslig fart, du kan nästan se den växa.
 • Den brer ut sig och klär marken i en fantastiskt klargrön lökdoftande matta.
You might be interested:  När Kommer Det Snöa I Göteborg?

Det är nu det är som bäst att skörda de gröna bladen, nu är de sprängfyllda med smak och nyttigheter. Vill du plocka ramslök hittar du den lättast i Skåne, på Öland och Gotland, men du kan lyckas hitta den enda upp till Uppland. Längre norrut växer den inte vilt även om det går att odla den i praktiskt taget hela Sverige.

Ramslöken är inte helt vanlig och du kan få leta lite innan du hittar den, men där den trivs brer den ut sig i täta gröna mattor. Lite senare på säsongen kan du använda näsan när du letar. Vid blomningen sprider sig nämligen en svag vitlöksdoft runt hela växtplatsen. Innan du ger dig av på ramslöksjakt måste du kontrollera var du får plocka.

Det är fritt att plocka ramslök enligt allemansrätten, men på många håll är den fredad eftersom den växer på naturskyddade områden där särskilda regler gäller. I Blekinge är ramslök helt fridlyst och får inte plockas alls. Ramslöken är vår första vårprimör.

 1. Hos oss i södra Skåne brukar de första ramslöksskotten titta upp bland höstlöven redan i februari.
 2. På övriga platser är det mer vanligt att de börjar komma upp i mars och april.
 3. Bladen kan skördas fram tilll juni, men det är de tidigaste späda bladen som är allra godast.
 4. När blomningen är på gång brukar det vara dags att sluta skörda.

Då får man istället njuta av ett blomstrande, vitlöksdoftande snöhav och invänta blommornas frökapslar. När blommorna tappar sina kronblad går det nämligen att plocka de ljusgröna frökapslarna. De kan sedan användas för att göra ramslökskapris. Efter blomningen vissnar ramslöken ner och försvinner precis som de flesta lökväxter.

 1. Stjälkarna på ramslöken är trekantiga och ljusgröna.
 2. Bladen är långa, platta, blanka och spetsiga och liknar liljekonvaljblad.
 3. Blommorna är små, stjärnlika, vita och sitter i flocklika ställningar.
 4. Blomman sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken.
 5. Växten känns också igen på den starka vitlöksdoften, gnugga ett blad mellan fingrarna och känn efter själv.

Det finns en viss förväxlingsrisk med liljekonvaljen som är giftig, så försäkra dig om att det är ramslök du har hittat. Här nedan kan du läsa om hur du skiljer på ramslök och liljekonvalj. Ramslök och liljekonvalj har snarlika blad och eftersom liljekonvaljen är giftig är det viktigt att du är säker på att du har hittat rätt.

 • Enklast är att ta ett blad och gnugga det mellan fingrarna.
 • Änner du en lökdoft sprida sig kan du vara säker på att du har hittat ramslök.
 • Som du ser på bilderna intill har ramslöken singelblad med ett smalt vitt skaft, medan liljekonvaljens blad sitter ihop om par och är svagt rosaskiftande nertill.

Ramslök går att odla i sin egen trädgård i större delen av landet. Att driva upp plantor från frön är däremot en stor utmaning. Betydligt enklare och tacksammare är det att plantera färska lökar och plantor. Planterar du tidigt på våren kan du skörda redan första året och har du tur och de trivs sprider de sig själva.
Visa hela svaret

Kan man köpa ramslök på ICA?

4 recept med ramslök –

Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök. Gör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal. Daniel Lakatosz bjuder på somrig pyttipanna med grillad färskpotatis och kryddig korv. Lyft smakerna med en enkel ramslöksmajonnäs som du lagar själv från grunden. Ett perfekt recept med ramslök för dig vill prova denna svenska delikatess! Rödbetor och getost är en smakmässig fullträff! Här kokas späda rödbetor mjuka medan färggranna gul- och polkabetor hyvlas tunt och marineras kort i vinäger och olja. Ljuvligt gott tillsammans med getostdressing och saltsyrligt isterband. Enkelt, men raffinerat.

You might be interested:  Hur Många Invånare Har Uppsala 2015?

I vissa län är ramslöken fridlyst, så ta reda på vad som gäller där du vill plocka. Om du inte kan plocka vilt går det bra att köpa färdiga plantor eller lökar för egen plantering. På engelska kallas ramslök bland annat för “ramson”, “wild garlic” och “wild leek”. Ramslöken blandas ibland felaktigt ihop med skogslök, eller kajplöks som den kallas på Gotland. Det är en vildväxande släkting till ramslöken. Till utseendet kan de gröna bladen förväxlas med den giftiga liljekonvaljen. Är man osäker, gnugga lite lätt på bladet och dofta – känner man en tydlig lökdoft så är det garanterat ramslöken man stött på.

Säsong Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja? Primördags! Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept Tid för sparris! Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.

 • Lökigt! Hur ska man tillaga lök för att få fram så mycket smak som möjligt? Jo, så här! God, nyttig &,
 • Underskattad! Här är några goda anledningar och recept att bredda din repertoar med aubergine.
 • Flower power! Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra.

Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara – här hittar du hela listan på ätbara blommor! Välj med omsorg! Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova. Laga smart! Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar ramslök?

47.95 kr – Jfr pris 959.00 kr/kg Ramslöken inplanterades på Gotland av munkar på medeltiden som läkemedelsört. Den har sedan spritt sig till stora delar av ön. Ramslök har en härligt fräsch smak av vitlök men påminner också mycket om gräslök. Ramslök är en riktig vårprimör som tittar upp ur marken tidigt på våren.
Visa hela svaret

Hur länge står sig ramslök?

Färska blad av ramslök – Sätt ramslöksbladen i en vas eller kruka med vatten i och förvara ljust som blommor så håller den sig ca en vecka. Den är ju trots allt godast färsk, snabbt vänd i en panna med smör och salt.
Visa hela svaret

Hur smakar ramslök?

Alla dagligvaror du behöver – noga utvalt både för dig och för planeten På våren sprider sig en markant doft av lök i många skogar. Det är ramslök, allium ursinum, en vacker bladgrönsak i liljefamiljen. Denna vilda växt är det bara att plocka och använda i köket.

 1. Matlagning Ramslökens blad smakar vitlök med inslag av purjolök.
 2. Den är mildare än vitlök men mycket starkare i smaken än t.ex. gräslök.
 3. De gröna bladen ger en underbar smak i sallad, wok, marinad och pesto.
 4. Bladen kan också ångkokas och ätas som tillbehör, strimlas och användas i wok eller finhackas och strös över sallad eller ugnsbakade grönsaker.

Du kan också göra en aioli med ramslök och använda som dipp till potatis eller bröd. Odling Den här rubriken är egentligen missvisande, för Årstidernas ramslök odlas nämligen inte utan plockas i skogen runt vår gård Barritskov på Jylland. De spädaste bladen har den bästa smaken och vi tar oss ut i skogen flera gånger i veckan för att skörda dem.

Var Finns Ramslök I Stockholm Morötter med ramslök Var Finns Ramslök I Stockholm Spetskål med vitlök och ramslök Var Finns Ramslök I Stockholm Kikärtspuré med ramslök och lime

Visa hela svaret

Hur plocka ramslök?

Det enklaste sättet att starta sin ramslöksodling på är att köpa färdiga plantor, men kan man få tag på färska frön så brukar de gro snällt. Har man tur kan man hitta krukor med ramslök bland färska kryddor i matbutiken. – Ramslök självsår sig rejält och året efter blomning hittar man mängder med fröplantor. Höjd: 30–50 cm. Jord: Näringsrik, fuktighetshållande, väldränerad och gärna kalkrik. Läge: Halvskugga– skugga. Blomningstid: Maj–juni. Blomfärg: Vit. Ätbara delar: Lök, blad, blommor och omogna frön.

 1. Förökning: Med lökar eller frön.
 2. Smak: Alla delar av plantan har en mild smak av vitlök.
 3. Skörd: Bladen skördas innan blomning.
 4. Plocka blad för blad och lämna alltid kvar några blad på varje planta.
 5. Unga plantor mår bäst av att få växa till sig innan man skördar av dem.
 6. Användning: Passar bra i alla maträtter där man vill ha en mild vitlökssmak.
You might be interested:  När Går Solen Upp I Göteborg?

Passar också utmärkt i kryddsmör, pesto, bröd, färskost och pastadeg. Nyttigast är rå ramslök. Förväxlingsarter: Ramslökens blad liknar den giftiga liljekonvaljens. Ramslökens blad har till skillnad från liljekonvaljens en tydlig lökdoft, så det är enkelt att skilja dem åt.
Visa hela svaret

Kan man köpa ramslök på ICA?

4 recept med ramslök –

Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök. Gör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal. Daniel Lakatosz bjuder på somrig pyttipanna med grillad färskpotatis och kryddig korv. Lyft smakerna med en enkel ramslöksmajonnäs som du lagar själv från grunden. Ett perfekt recept med ramslök för dig vill prova denna svenska delikatess! Rödbetor och getost är en smakmässig fullträff! Här kokas späda rödbetor mjuka medan färggranna gul- och polkabetor hyvlas tunt och marineras kort i vinäger och olja. Ljuvligt gott tillsammans med getostdressing och saltsyrligt isterband. Enkelt, men raffinerat.

I vissa län är ramslöken fridlyst, så ta reda på vad som gäller där du vill plocka. Om du inte kan plocka vilt går det bra att köpa färdiga plantor eller lökar för egen plantering. På engelska kallas ramslök bland annat för “ramson”, “wild garlic” och “wild leek”. Ramslöken blandas ibland felaktigt ihop med skogslök, eller kajplöks som den kallas på Gotland. Det är en vildväxande släkting till ramslöken. Till utseendet kan de gröna bladen förväxlas med den giftiga liljekonvaljen. Är man osäker, gnugga lite lätt på bladet och dofta – känner man en tydlig lökdoft så är det garanterat ramslöken man stött på.

Säsong Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja? Primördags! Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept Tid för sparris! Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.

 1. Lökigt! Hur ska man tillaga lök för att få fram så mycket smak som möjligt? Jo, så här! God, nyttig &,
 2. Underskattad! Här är några goda anledningar och recept att bredda din repertoar med aubergine.
 3. Flower power! Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra.

Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara – här hittar du hela listan på ätbara blommor! Välj med omsorg! Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova. Laga smart! Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Visa hela svaret

När finns det ramslök?

Säsong för att plocka ramslök – Ramslöken börjar titta upp i mars eller början av april i Skåne och bladen skördas helst innan blomningen börjar i juni. Växten påminner om liljekonvaljen, men den ska du inte äta då den är giftig! Om du är tveksam, gnugga lite på bladen.
Visa hela svaret