Vad Händer På Midsommar I Stockholm?

Vad Händer På Midsommar I Stockholm
Midsommar är en av våra mest älskade högtider. Så till den milda grad att den av många anses som Sveriges egentlige Nationaldag. Under midsommarhelgen brukar många stockholmare passa på att ta sig utanför tullarna eller ut till Skärgården. Men du som tänkte vara kvar i stan har flera trevliga alternativ till firanden att välja på: Firande i Stockholm Midsommar på Skansen är något av en institution i Stockholm, och har firats sedan parkens grundande 1886.

 1. Här kan du delta i olika lekar med barnen, se hur midsommar firats genom historien, smaka på Midsommars läckerheter och besöka Skansens djur.
 2. Midsommarfest i Vasaparken tjuvstartar midsommarfirandet en dag tidigare, 23/6.
 3. Det blir musikuppträdande, traditionsenlig dans runt midsommarstång, salsadans med efterföljande workshop och DJ på plats.

Hasselbackens oväntade midsommarfirande kombinerar en drag show med midsommartraditioner, lekar, snapsvisor och en härlig buffé. Var förberedda på roliga överraskningar! Södra Teatern och Mosebacketerassen håller öppet under Midsommarafton och bjuder på ett firande med vacker utsikt i hjärtat av Södermalm.

 • God mat, musik, glass och lekar för hela familjen! Firande utanför Stockholm På Djurö i Stockholms skärgård ligger hotell Djurönäset,
 • Till midsommarfirandet här vankas det mat, musik, och dans med lekar kring midsommarstången.
 • Det finns även möjlighet att tävla mot varandra i femkampsbodarna, eller bara checka in på hotellet och ta det lugnt i deras spa.

Upplev ett klassiskt firande på Stockholms närmaste skärgårdsö, Fjäderholmarna, Midsommarstång, tipspromenad, fiskdam och smaskig fika några båtminuter bort från City. I Sandhamn dukar Sandhamn Seglarhotell upp till midsommarlunch, dans och fest. På Sandhamn reses midsommarstången mitt i byn på Adolfs torg.

 • Midsommartåget med musiker och kör går genom byn.
 • På skärgårdsön Grinda kan du äta midsommarlunch på Grinda Wärdshus och på ängen nedanför kläs midsommarstången innan det är dags för traditionell dans och sång.
 • På Lägret i Vaxholm kläs midsommarstången gemensamt innan dansen drar i gång.
 • Här bjuds det också på dansuppvisning av Vaxholms folkdansgille.

Dansen startar kl.17.00. För de som bor kring Mälaren och har egen båt går det att fira midsommarafton på Birka, Tillsammans kläs midsommarstången innan dansen. På restaurang Särimner serveras en midsommaranpassad lunchmeny för hela familjen. För ännu fler tips om firanden runt om i Stockholm, se denna lista,
Visa hela svaret

Vad kan man göra på midsommar dagen?

Gammalt och nytt – I dag firas midsommar med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis. Dessa inslag upplevs nog som gamla, men i ett längre perspektiv är de inte det. Majstången kom antagligen hit efter tyska förebilder på 1400- eller 1500-talet.

Sånglekar kan ha en lång tradition, men Små grodorna skapades på slöjdseminariet Näs, där det fanns speciella kurser i sånglekar och danser vid förra sekelskiftet. Den inlagda sillen började produceras med 1800-talets konservindustri. I det gamla bondesamhället var det inte tänkbart att äta av potatisen förrän den hade vuxit till sig så mycket som möjligt.

Midsommarens mat kunde då i stället bestå av lutfisk och filbunke. Så är det allt som oftast – det som vi upplever som mycket gammalt innehåller också ofta något nytt eftersom traditioner som överförs mellan människor ständigt förändras. På midsommar äter vi en gemensam sill supé med dilltoftande färskpotatis.

 • Vanligen är det ett knytkalas med olika sorters sill och hembaktbröd.
 • Till efterrätt får vi jordgubbar med grädde.
 • Vid tjänlig väderlek (vilket tyvärr inte alltid varit fallet) äter vi utomhus vid ett vackert dukat bord med mycket blommor och en liten majstång mitt på bordet.
 • Den lilla snapsen som vi tar till sillen beledsagas av en slående visa ‘Hej bonnapôjka/bonnatôser ifrå bygda emellan Värnen och Vättern’ Berättat av kvinna född 1928 (Isof, DAGF 926:01) Maten har nog aldrig varit så viktigt i mitt midsommarfirande.
You might be interested:  Var Är Det Tryggt Att Bo I Stockholm?

Hemma hade vi det inte så välställt och åt det som fanns. Men pappa hade egen jordgubbsodling så vi kunde äta så mycket jordbuggar vi ville, men jag minns att jordgubbssäsongen inte kom förrän efter midsommar – i juli. Sillen var en vardagsvara som vi ofta åt under vilka dagar som helst så på midsommar blev det kanske stekt abborre eller inkokt gädda eller gös, som vi fiskat själva.
Visa hela svaret

Vilken dag dansar man runt midsommarstången 2022?

Midsommarafton är alltid en fredag någon gång mellan 19 och 25 juni, och på lördagen är det midsommardagen. Midsommar 2022 är vecka 25. Midsommarafton är den 24 juni, och midsommardagen (som är allmän flaggdag) den 25 juni.
Visa hela svaret

Vilka aktiviteter är populärast på midsommar?

Midsommar i Sverige

Midsommarfirande i Årnäs, 1969
Typ Högtid
Datum 20 – 26 juni
Geografi och firare Sverige
Period 1000-talet –
Anledning Johannes döparen
Traditioner Dans runt stången (barn/familj) sill / färskpotatis / nubbe (släkt/vuxna)
Allmän helgdag Sverige
Allmän flaggdag Sverige
Andra namn Johannes Döparens dag ( kristendom )

Flicka med midsommarkrans i håret. Midsommar är en högtid som firas allmänt i Sverige, vid en tidpunkt nära sommarsolståndet, I populär föreställningsvärld har högtiden förkristet ursprung, men belägg för en förkristen skandinavisk högtid omkring den 24 juni saknas, eftersom nordisk skrift innan tidig medeltid inte finns bevarad.

 • Den kristna kyrkan firar Johannes Döparens födelse den 24 juni sedan 300-talet, och förde med sig denna högtid till Sverige på 1000-talet.
 • Ordet midsommar förefaller däremot vara förkristet, och syftade ursprungligen på det tredje kvartalets början 20-22 juli, det vill säga en månad senare än det kristna midsommarfirandet.

Medan de tre övriga kvartalsskiftena (19–21 januari, 20–22 april, 20–22 oktober) förknippas med blot i isländska källor, saknas tydliga belägg för ett sådant vid kvartalsskiftet i juli. I folkmun flyttades ordet midsommar över från att syfta på kvartalsskiftet i juli till att syfta på det kristna firandet av Johannes döparen i juni.

Midsommar firas numera ofta med dans kring midsommarstången och sill och potatis på matbordet. I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet, Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja, som betyder löva.

Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum, Det förekommer även andra nöjesaktiviteter under midsommar, såsom fiskdamm, säcklöpning och lotteri, Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.

Knutet till midsommar finns också en stark tradition av alkoholkonsumtion i samband med firandet, vilket gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det myckna resandet omkring helgen, då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade.
Visa hela svaret

Hur blir midsommarvädret 2022?

Temperatur – Juni 2022 inleddes med temperaturer som omväxlande höll sig lite över och lite under det normala (normalperiod 1991-2020). Lagom till midsommar kom dock högsommarvärmen på allvar. Det bidrog till att ett antal stationer i främst östra delen av Sverige upplevde en av sina fem varmaste junimånader.

You might be interested:  Hur Många Mcdonalds Finns Det I Stockholm?
Nya värmerekord för juni månad

Station Landskap Högsta juni 2022 Tidigare junirekord Startår
Gotska Sandön Gotland 31,6° 27 juni 31,2° den 21 juni 1917 1880
Junsele Ångermanland 32,1° 26 juni 32,0° den 23 juni 1935 1899
Holmön/Holmögadd Västerbotten 29,1° 30 juni 27,0° den 24 juni 1867 1849
Kvikkjokk-Årrenjarka Lappland 30,9° 27 juni 30,6° den 11 juni 2011 1888
Nikkaluokta Lappland 28,8° 27 juni 28,5° den 11 juni 2011 1950

Den allra högsta temperaturen var 33,3° i Mariestad i Västergötland den 26 juni. Det är i och för sig en av de stationer som är påverkade av omgivande stadsbebyggelse. Härsnäs i Östergötland hade nästan lika varmt med 33,0° den 27 juni. Månadsmedeltemperaturen under juni 2022. Förstora Bild Medeltemperaturens avvikelse från det normala under juni 2022 (normalperiod 1991-2020). Förstora Bild
Visa hela svaret

Är systemet stängt på midsommar?

Öppettider Systembolaget 2022 – Inför midsommarfirandet vill många av oss gärna ha något alkoholhaltigt i glaset. Vårt tips är att vara ute i god tid för att slippa trängsel och köer på systembolaget. Har du inte hunnit inhandla något inför fredag ännu? Det är ingen fara, systembolaget har öppet både onsdag 22 juni, minst till 19.00 och detsamma gäller torsdag 23 juni.

Kom ihåg att vara ute i god tid och handla gärna när det är så lite folk som möjligt i affären! Systembolagets öppettider under Midsommarhelgen: Onsdag 22 juni: Systembolaget är öppet till minst 19:00Torsdag 23 juni: Systembolaget är öppet till minst 19:00Fredag 24 juni: Systembolaget har stängtLördag 25 juni: Systembolaget har stängtSöndag 26 juni: Systembolaget har stängt

: Systembolagets öppettider inför midsommar
Visa hela svaret

Vad får man inte missa på midsommar?

Midsommarfirande! – Hur man firar midsommar behöver man inte förklara för någon uppväxt i Sverige, högtiden i sig är inte religiös men traditionerna definitivt heliga! Midsommar firar vi helst på landet, eller i alla fall i parken eller trädgården. Midsommar firas nästan alltid i hemmen, sällan är det så tomt på restauranger och krogar! Vår vana trogen plockar vi, som till alla högtider fram sillen, som på midsommar får en särskilt framstående roll. Matjessill med gräddfil, gräslök och färskpotatis står på de flesta midsommarbord, tillsammans med fler sillsorter och kanske även en del annat från smörgåsbordet så som lax, prinskorvar och köttbullar. Som vanligt sjunger vi också snapsvisor till sill och nubbe! I det här inlägget hittar du färdiga sångblad med snapsvisor till midsommar>> Sedan ska det bindas blomsterkransar att ha i håret, lövas midsommarstång och dansas. Den mest självklara ringdansen till midsommar är så klart “Små grodorna”. Ursprunget är rätt kul – läs här var sången och dansen “Små grodorna” kommer ifrån>> Leka ska man också gärna göra på midsommar. Eftersom det är en fest som ofta håller på hela dagen och kvällen behövs lite rolig underhållning. Traditionellt brukar man leka olika stafetter och laglekar i samband med midsommardansen och sedan kanske lite lugnare midsommarlekar framemot kvällen. Här finns tips om hur du ordnar femkamp med traditionella lekar till midsommar>> I det här inlägget finns tips om kul festlekar till midsommarfesten>>
Visa hela svaret

Hur önskar man midsommar?

‘Glad midsommar ‘ är den vanligaste hälsningen i midsommartider. När det kommer till högtidshälsningar i Sverige brukar vi från februari till september önska varandra en glad högtid, exempelvis ‘glad påsk’ eller ‘glad midsommar ‘.
Visa hela svaret

Vad ska man ha på midsommar bordet?

Via Mathem kan du enkelt köpa hem hela buffén! – Midsommarbuffén är beräknad för åtta personer och innehåller både varma och kalla rätter. I vår vackra buffé hittar du både klassiska och moderna smaker. Bjud in till en vacker och välsmakande buffé till midsommar, ett underbart sätt att inleda sommaren på! Vad Händer På Midsommar I Stockholm Psst! Här kan du köpa hem hela buffén Midsommar firas enligt den kristna tron för att fira den helige Johannes döparens dag. Under denna (förhoppningsvis) varma sommardag reser vi midsommarstång, sjunger, dansar och njuter av god mat. Klassisk midsommarmat är sill, potatissallad, rökt eller gravad lax och såklart jordgubbar i massor! Till efterrätt passar det alltid med en härlig rabarberpaj eller jordgubbstårta!
Visa hela svaret

Måste man fira midsommar?

Psykologen: Så hanterar du ensamheten på midsommar Publicerad: 22 juni 2021 Uppdaterad: 22 juni 2021 Pressen att ha en fantastisk midsommar med massor av vänner, traditioner och gärna ett fint lantställe som fond, kan kännas tung för många. Arkivbild 1 av 2 Foto: Ulf Palm/TT Nu när lättade restriktioner gör det möjligt att fira midsommar nästan som vanligt, blir många som inte har någon att fira med, varse sin ensamhet.

Psykologen Liv Svirsky tipsar om hur du hanterar en ensam midsommar. Artisten Thomas Ledin och ölmärket Pripps Blå är två av de aktörer som skulle kunna sitta på de anklagades bänk. Anklagade för att ha varit med och skapat det monster som midsommar kan upplevas som. Den högtid då vi är snygga, kära, glada och framför allt tillsammans.

Att sitta ensam på midsommar borde ju inte vara svårare än att sitta ensam vilken fredag som helst. Men ju mer den här typen av högtider blir en plattform för att visa upp våra liv och vår status, desto svårare kan det bli för den som inte har någon att fira med, framhåller psykologen Liv Svirsky.
Visa hela svaret

Vilken tid börjar man fira midsommar?

Midsommar och Johannes Döparen – Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet. Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge ansluter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna.

Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni. Det är inte känt huruvida midsommarfirandet var spritt under förkristen tid eller skulle haft en motsvarighet i en påstådd festlighet kring sommarstolståndet.

Midsommarfirandets eventuella förkristna kopplingar är med andra ord spekulativa och källor saknas. En av de tidigaste källorna som finns är biskop Olaus Magnus Historia om de nordiska folken från 1555. Där skildrar Magnus att “på den helige Johannes döparens afton,
Visa hela svaret

Vilken tid äter man midsommarmat?

Planera midsommar som alla andra dagar – Ät som vanligt fram tills midsommarfirandet startar. Ät en bra, stadig och mättande frukost och mellanmål precis som du brukar fram tills det är dags att äta midsommarmaten. Då håller du dig behagligt mätt och risken för att överäta minskar. Vad Händer På Midsommar I Stockholm
Visa hela svaret

Vad är typiskt för midsommar?

Maten – Maten som serverades vid midsommar skulle vara extra festlig. Valet av förtäring varierade beroende på var i landet man bodde och tillgången på olika livsmedel. I Nordiska museets uppteckningar nämns ofta fisk, men även kött och fläsk. Vitgröt och filbunke hörde också till kalasmaten enligt dessa uppgifter.

 • Vitgröt var ett namn för den finare gröt som man ofta åt vid festligheter.
 • Den kokades på mjölk, istället för vatten, och med vetemjöl eller korngryn och i senare tid risgryn.
 • I dag äter vi sill, färskpotatis och jordgubbar med grädde samt dricker öl och brännvin, en standardmeny som har vuxit fram under 1900-talet.

På många ställen i bondesamhället reste man midsommarstången tillsammans och roade sig med dans och lekar omkring densamma. Dess utseende skiftade; det har funnits många varianter av form, storlek, utsmyckning och hur kransarna skulle hängas. Löv hörde till de vanligaste dekorationerna men även exempelvis pappersband och färgade äggskal förekom.
Visa hela svaret