Vad Gör Man På Nyår I Göteborg?

Vad Gör Man På Nyår I Göteborg
Upplev nyår i Göteborg

 • Fyrverkerier från fästningen. Precis när mörkret fallit på nyårsafton bjuder Bohus fästning in till nyårsfirande på Fästningsholmen i Kungälv.
 • Spring ut 2022.
 • Färgsprakande shower.
 • Fira nyår på hotell i Göteborg.
 • Restauranger att boka till nyårsafton.
 • Dorsia.
 • Enoteca Del Signore.
 • Gurras.

Meer items
Visa hela svaret

Vart ser man fyrverkerier Göteborg?

För två år sedan ställdes GP-fyrverkerierna in på grund av coronapandemin. Förra året blev de av, men Göteborg låg insvept i så tjock dimma att fyrverkerierna förvandlades till ett mjukt, färgglatt dis i rosa, rött och blått. Går det att lova bättre sikt i år? – Nej, ingen löften utfärdas.

Tyvärr rår vi oss inte på vädergudarna. Vid begränsad sikt är det en god idé att titta från så nära håll som möjligt, säger Josefin Meyer, GP:s marknadschef. I år blir det revansch. – Ja, vi har glädjen att bjuda göteborgarna på ytterligare ett maffigt fyrverkeri. Vi håller oss till traditionen. Klockan 17.00 på nyårsafton drar skådespelet igång, säger Josefin Meyer.

Showen pågår i ungefär tio minuter. Många brukar fråga vilka utkiksplatser man ska satsa på för att se fyrverkerierna på bästa sätt. Josefin Meyer ger sina bästa tips: – Södra älvstranden mellan Skeppsbron och Operan, Norra älvstranden runt SVT-huset, Frihamnen och höga punkter såsom Ramberget och Masthuggskyrkan, säger hon. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret

Vad gör folk på nyår?

Modernt västerländskt nyårsfirande – Baby Nyår 1905 jagar gamla 1904 in i historieböckerna i denna skämtteckning av John T. McCutcheon, Nyår firas i större delen av västvärlden och i andra länder som har tagit till sig den gregorianska kalendern natten mellan nyårsafton den 31 december och nyårsdagen den 1 januari,

 • Lockslaget tjugofyra den natten (tolvslaget, nyårsslaget) betraktas som övergången från det gamla året till det nya.
 • Nyårsdagen är i många länder helgdag och flaggdag,
 • Medan julen är en högtid som många firar med familjen är det vanligare att man på nyårsafton har fest eller middag tillsammans med vänner.

Denna fest eller middag är ofta något exklusivare än vanligt, och många är finklädda, Strax innan tolvslaget går festdeltagarna ofta ut till någon plats där man kan avlossa egna fyrverkerier eller titta på andras, eller så ställer man sig vid fönstret eller på balkongen för att se fyrverkerierna.

 • Det är också vanligt att ha med sig champagne som ska öppnas och drickas precis på tolvslaget.
 • Minuten innan tolvslaget räknar man ned (på offentliga platser kan man titta på någon klocka som är synlig för alla) och på tolvslaget ropar man “Gott nytt år!”, öppnar champagnen och skålar.
 • Det är också vanligt att fartyg som ligger i hamn signalerar precis på tolvslaget.

När fyrverkerierna ebbar ut och champagnen är slut, vilket brukar äga rum 10–15 minuter efter tolvslaget, brukar man dra sig tillbaka till festlokalen för att fortsätta att umgås ytterligare ett par timmar, ofta med musik och dans. En annan tradition är nyårspussen ; i samband med tolvslaget pussar man en eller flera av de andra festdeltagarna på kinden eller munnen och önskar varandra ett gott nytt år.
Visa hela svaret

Får man skjuta raketer på nyår 2022?

Raketer med pinne är tillståndspliktiga – Sedan 2019 måste du ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne. Du ansöker om tillstånd hos Räddningstjänsten.
Visa hela svaret

Vad göra nyår 2022?

Med ett helt år i backspegeln är det dags att fira in det nya. Under Nyårsafton 2022 har du flera konserter, galor och publika evenemang om du vill slå klackarna i taket i centrala Stockholm! Skansens mångåriga tradition med ett firande på Soliden är till exempel tillbaka, och på Kungliga Operan anordnas nyårskonsert med bar och nyårsskålande.
Visa hela svaret

Vem får nytt år först?

Nu rullar nyårsfirandet fram över världen – längst i väst firas det nya året in först i morgon klockan 14 Ett halvt dygn före Finland har invånarna på de små önationerna Samoa och Kiribati i södra Stilla havet firat in det nya året. De var först in i 2019, och följs av Nya Zeeland, Australien, Japan, Indien och så småningom, flera timmar in på vår nyårsdag, går även amerikanska Wake Island in i det nya året. Hamnen i Sydney i Australien lystes upp av ett färgsprakande fyrverkerihav. TT-AP/Brendan Esposito 31.12.2018 16:54 UPPDATERAD 03.01.2019 16:55 Det faktum att de polynesiska öarna får vara först i världen att skåla för det nya året brukar locka turister från hela världen för att fira med dans och fyrverkerier. Sydney, Australien. Lehtikuva-AFP/Peter Parks En timme senare var det dags för ögrupperna Tonga och Fiji att tacka av 2018. I Auckland i Nya Zeeland hade tiotusentals människor samlats runt det 328 meter höga Sky Tower för att se fyrverkerierna som markerade starten på 2019. Fyrverkerier från Sky Tower i Auckland i Nya Zeeland markerar starten på 2019. TT-AP/Doug Sherring I takt med att jorden snurrar vidare når det nya året Japans huvudstad Tokyo klockan fem på eftermiddagen finsk tid, New Dehli i Indien 20.30 och Moskva i Ryssland klockan 23. Tokyo, Japan, inför nyårsbönerna. Många japaner besöker tempel och andra helgedomar för att be under årets första dagar. Lehtikuva-AFP/Kazuhiro Nogi Allra sist ut blir tre öar som ligger nära datumgränsen och tillhör USA: Wake, Howland och Baker Island, varav de två sista är obebodda. Singapore. Lehtikuva-AFP/Roslan Rahman Hongkong. Lehtikuva-AFP/Anthony Wallace En palestinier tar sig en tur på hästryggen väster om Gaza City invid solnedgången inför nyår. Lehtikuva-AFP/Mahmud Hams Tidigare låg hela den samoanska arkipelagen på samma sida om datumgränsen – den östra. Därför var Samoa känd som den sista platsen i världen att fira nyår.

Men 2011 drogs linjen om, för att underlätta affärer med Samoas nära handelspartner Australien och Nya Zeeland. Däremot ligger Amerikanska Samoa, som ligger bara 16 mil bort, kvar på östra sidan om datumgränsen. Detta för att tillmötesgå öns ekonomiska intressen åt andra hållet, det vill säga handeln med USA.

Därför firar Samoa nyår ett helt dygn före Amerikanska Samoa. : Nu rullar nyårsfirandet fram över världen – längst i väst firas det nya året in först i morgon klockan 14
Visa hela svaret

Vad ska man ha på sig på nyår kille?

De gyllene stilreglerna till nyårsfesten – 5 ovärderliga tips Artikeln innehåller annonslänkar Nyår närmar sig. Ett nytt år, med nya möjligheter. Det måste vi fira ordentligt – och stilsäkert! Nyår är inte för alla – men för varje man som siktar på att lägga sig vid tio-tiden, så finns den en annan som satsar på att festa som om det var hans sista chans.

Nedan går vi igenom fem stilregler alla män bör ha koll på inför festen. Nyår är högtiden då vi män får sätta på oss vår snyggaste och mest glamourösa utstyrsel – vår smoking. Det traditionella är att bära en svart smoking med vit skjorta, och ett par svarta lackskor. Det är klassiskt och fungerar alltid.

Massimo Dutti Skjorta – 400 kronor, Finns att köpa, Ralph Lauren fluga -1187 kronor, Finns att köpa, H&M smoking jacka – 600 kronor, Finns att köpa, Zara skor – 600 kronor, Finns att köpa, H&M smoking byxa – 300 kronor, Finns att köpa, Foto: Abraham Engelmark Är du trött på traditionell smoking? Byt ut smokingjackan mot en sammetskavaj så har du en ny look.

 1. Grunden läggs oftast med svarta byxor och en vit smoking-skjorta, men din jacka kan vara unik och behöver inte vara i svart sammet.
 2. Varför inte en lila sammetskavaj? Noose & Monkey – 1400 kronor,
 3. Finns att köpa,
 4. H&M skor – 600 kronor,
 5. Finns att köpa,
 6. H&M skjorta – 300 kronor,
 7. Finns att köpa,
 8. COS byxa – 780 kronor,
You might be interested:  Hur Många Lever I Stockholm?

Finns att köpa, The Tie Bar fluga – 175 kronor, Finns att köpa, Foto: Abraham Engelmark Om du vill göra nyårs looken mer exotisk i sin helhet kan du byta smoking byxorna till ett par byxor i ull, och sedan byta kavajen till en svart sammetskavaj. Behåller du det svarta i utstyrseln så behåller du det traditionella, men du tar fram det lilla extra.

 1. Zara smoking jacka – 800 kronor,
 2. Finns att köpa,
 3. Zara byxor – 400 kronor,
 4. Finns att köpa,
 5. H&M skjorta – 300 kronor,
 6. Finns att köpa,
 7. Zara skor – 300 kronor,
 8. Finns att köpa,
 9. The Tie Bar fluga – 175 kronor,
 10. Finns att köpa,
 11. Foto: Abraham Engelmark Om du inte har en smoking, eller din hund åt upp den (sådant händer väl?), så kan du utan problem vända dig till en kostym.

Gärna en dubbelknäppt! Vi brukar säga bär svart, men är den dubbelknäppt kan du ha vilken färg du vill. Dubbelknäppt är lyxigare, och är därför ännu bättre än en vanlig kavaj. Oscar Jacobson kavaj – 3360 kronor, Finns att köpa, Zara skjorta – 250 kronor,

Finns att köpa, Tiger of Sweden byxa – 1500 kronor, Finns att köpa, H&M skor – 400 kronor, Finns att köpa, Massimo Dutti skjorta – 400 kronor, Finns att köpa, Foto: Abraham Engelmark Vad för stil du än bestämmer dig för att satsa på under nyår, ska du alltid ha en fluga, och flugan ska alltid vara en “knut-fluga.” Det betyder att du inte ska köpa en fluga som redan är knuten.

Kan du inte knyta en fluga så är det dags att du lär dig! The Tie Bar fluga – 500 kronor, Finns att köpa, Foto: Abraham Engelmark : De gyllene stilreglerna till nyårsfesten – 5 ovärderliga tips
Visa hela svaret

Hur ska män klä sig på nyår?

Här ger vi tips om hur du kan klä dig. Det finns de som är lite mer stilkonservativa och som regelrätt hävdar att den enda korrekta klädseln för nyår är smoking (även klädkod aftondräkt), medan andra väljer att gå helt andra vägar.
Visa hela svaret

Vilket land firar inte nyår?

by • 31 december, 2020 • 0 Comments – Enligt den gregorianska kalendern, som används i västerlandet, firas nyåret som bekant på kvällen den 31 december och under natten till den 1 januari. Men det finns många fler nyår i världen – nästan varje månad infaller ett eller flera nyår. Vad Gör Man På Nyår I Göteborg Nyårsfyrverkeri Foto: Stig Nygaard Under medeltiden i Västeuropa, på den tiden den julianska kalendern fortfarande var i bruk, inföll nyårsdagen på olika datum. Beroende på ort bestämde myndigheter olika datum, bland dem: 1 mars, 25 mars, påsk, 1 september och 25 december.

När den gregorianska kalendern infördes år 1582 ändrades datumen för nyårsdagen till att använda det bestämda datumet den 1 januari. Högtider brukar firas i samband med brytningstider, till exempel när solen vänder i midvintertid och det blir ljusare – runt jul alltså – eller när solen står som högst – vid midsommar, eller vid vår- och höstdagjämningar.

En del nyår har religiös anknytning, andra firas mot bakgrund av årstidernas rytm, till exempel för att välkomna våren med fest och en del är anknutna till mån- eller solkalendrar. Ofta firas nyår med stora festivaler som pågår i flera dagar. Kultursmakarna har sammanställt ett stort antal nyår.

Fast vi har säkert inte den kompletta listan – tipsa oss gärna om fler nyår. Berätta till exempel med ett mejl till [email protected] eller i kommentarsfältet nedan. En sak är säker – många nyår finns det! Här följer en liten överblick över alla möjligheter vi har att fira nyår under året. • Först ut är Japan med Shogatsu – japanskt nyår,

Det japanska nyåret firas i tre dagar med början 1 januari. Många japaner besöker tempel och andra religiösa platser under nyårsdagarna för att be om lycka inför det nya året. Eftersom nyåret innebär en fullständig nystart blir årets första soluppgång viktig, liksom det första skrattet och drömmen.

Fjolårets sorger och bekymmer kan man lägga bakom sig genom en glömskefest. • Mahayanabuddhistiskt nyår – infaller i januari. Mahayanabuddhistiskt nyår firas vid den första fullmånen i januari. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.

När det buddhistiska nyåret firas beror på ursprungslandet eller etnisk bakgrund av folket. Till exempel firar kineser, koreaner och vietnameser nyår i slutet av januari eller början av februari enligt månkalendern, medan tibetaner brukar fira en månad senare.

 • Oreanska nyåret är en Seollal, eller nyår enligt månkalendern.
 • Seollal, den första dagen i månkalendern och är viktigare för koreanerna än 1 januari.
 • När månkalenderns nyår firas släpps lyckan in samtidigt som dåliga andar hindras att komma in.
 • Det är en familjehögtid för många.
 • Berbiskt nyår – Yennayer – firas 12 januari eller av en del den 14 januari.

• 13 januari firas Nyårsafton av de i grekisk- och rysk-ortodoxa länder som går efter den julianska kalendern. • Tu bi-shevat – trädens nyår – firas av judar i januari eller februari. Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel.

Många judar firar genom att äta av de sju frukter som enligt Thoran var basvaror i Israel: dadlar, granatäpple, vete, korn, fikon, oliver och druvor. • Vårfestivalen – det kinesiska nyåret infaller vid en nymåne mellan 20 januari och 19 februari. Det är tradition att man ska fira nyåret tillsammans med sin familj, vilket gör att det är den helg med flest inrikesresor inom Kina under året.

You might be interested:  Vad Kostar Boendeparkering I Stockholm?

Den 1 februari 2022 blir det tigerns år. Tigerns år är det tredje i den kinesiska astrologins tolvåriga cykel. Vad Gör Man På Nyår I Göteborg Den som är född i tigerns år: 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 eller 2010, är född under tecknet för mod, vilket gör att han eller hon gärna tar risker. Auktoritet, självständighet och styrka är utmärkande drag. Tigern trivs med hästen och hunden, men kommer att få ett stormigt förhållande med draken.

 1. Tigern bör passa sig för ormen och oxen men också vara misstänksam mot apan och kaninen.
 2. Två tigrar har svårt att finna en gemensam harmoni.
 3. Allt enligt sajten Historiska resor,
 4. Tết Nguyên Đán – det vietnamesiska nyåret firas oftast samma dag som det kinesiska nyåret eftersom vietnameserna använder en månkalender som liknar den kinesiska kalendern.

• Losar – det tibetanska nyåret infaller mellan januari och mars. • Mesoamerikanskt nyår firas den 23 februari av azteker med flera. • Antikens Rom firade nyår den 1 mars. • Enligt Aztekernas kalender firas nyår i allmänhet den 12 mars enligt den gregorianska kalendern.

Högtidens firas av samhällen i Nahua och Mexiko. • Den 14 mars firas det sikhiska nyåret, Nanakshahi, Den sikhiska tideräkningen utgår från grundaren Guru Nanaks födelse. När den gregorianska kalendern visar 2018 blir det år 550 för sikherna. • Det Thelemiska nyåret infaller den 20 mars (eller den 8 april för en del).

Det brukar firas med en åkallan till Ra-Hoor-Khuit, till minne av att det nya Aeon (tidsåldern) började 1904. Det markerar också starten av den tjugotvå dagar långa heliga Thelemiska perioden. • Nava (ny) Varsha (år) firas i Indien i olika regioner under mars-april.

 • Det babyloniska nyåret började i samband med första nymånen efter vårdagjämningen på norra halvklotet och firandet varade i elva dagar.
 • Nouruz eller Newroz firas omkring den 21 mars.
 • Det är de iransktalande folken, såsom perser, vissa afghanska folk, kurder, tadzjiker, zoroaster med flera, som firar nyår vid vårdagjämningen.

Eftersom man firar Nouruz vid solens exakta position vid vårdagjämningen, kan nyåret inträffa 20, 21 eller 22 mars. • Det balinesiska nyåret kallas Nyepi och bygger på Sakakalendern, den balinesisk-javanesiska kalendern. Nyepi firas med fasta och meditation och i första hand en hinduisk högtid.

 1. 28 mars Chaitra (Indien) – ett av flera hinduiska nyår • 1 april firar det Assyriska folket sin nyårsdag, kallad Kha-b-Nisan,.
 2. Firandet pågår i flera dagar och inkluderar Assyrisk mat, sång och dans.
 3. Det är väldigt vanligt att folk bär Assyriska nationaldräkter under firandets dagar, denna dräkt är oftast färgglad och inkluderar en manlig och kvinnlig huvudbonad med fjädrar.

• Yazidiskt nyår, Sere sal – infaller första onsdagen efter 14 april. • 13-15 april firas det thailändska nyåret, Songkran, Nyårsfesten infaller strax före regnperioden och enligt traditionen firas det med stora vänskapliga vattenkrig på gator och torg.

Man slänger stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Ibland är vattnet blandat med talk och att få vitfärgat vatten på sig betyder lycka. Den man har blött ner önskar man “Sawatdee pee mai” – gott nytt år! • 14 april Vaisakhi – solens nyår – ett till av flera hinduiska nyår, firas även av sikher.

• I Theravadabuddhistiska länder som Sri Lanka, Thailand, Burma, Kambodja och Laos firas nyår i tre dagar från den första fullmånen i april. • Aluth Avurudhu – nyår i Sri Lanka infaller i mitten av april. • Baisakhi – den indiska delstaten Punjab firar nyår i mitten av april • Naba Barsha – Bengalen, firar nyår den första dagen av månaden Baisakh, vilket är 14 eller 15 april.

 1. Hur du tillbringar dagen påverkar hur du spenderar resten av året.
 2. Rongali Bihu – Assam, firar nyår i månaden Bohaag, det vill säga i mitten av april.
 3. Rong betyder färg och glädje på assammål.
 4. Nyåret firas med Bihusånger och dans.
 5. Orissa – Maha Vishuva Sankranti.
 6. Den 13 eller 14 april.
 7. Högtiden firas genom att be och bjuda på en fruktdryck som kallas pana till de som fastar.

• Ugadi – Andhra Pradesh och Karnataka. Ugadi betyder bokstavligt talat Ny tid och infaller på den första dagen av Chaitra. De tror att det var på denna dag som Guden Brahma började skapa universum. • Vishu – Kerala. Här infaller nyår i månaden Medam och Vishu firas genom bön och fasta och offer som kallas Vishukanni • Puthandu – Tamilska Nadu.

Puthandu firas den första dagen i den tamilska månaden Chithirai som infaller den 14 april. En lampa tänds för att skingra mörkret och se sådant som symboliserar välstånd. I maj har vi inte hittat något nyår att fira. • Odunde firas den 2 juni i Nigeria. “Odunde” betyder “Gott Nytt År” på det Yorube-Nigerianska språket.

• 21 juni Willakuti – aymarafolks nyår som firar vintersolståndet på södra halvklotet och därmed solens återkomst i Bolivia, Chile och södra Peru. • Kutchi-folkets nyår inträffar på Ashadi Beej, vilket är andra dagen i Shukla paksha av Aashaadha-månaden i den hinduiska kalendern.

För Kutchi-folket förknippas denna dag med att det börjar regna i Kutch, som mest är ett ökenområde. Hinduiska kalendermånaden Aashaadh börjar vanligtvis den 22 juni och slutar den 22 juli. • 24 juni infaller Inti Raymi – det andinska nyåret, en solfest i Latinamerika. Det är en midvinterfest från inkatiden.

• 18 juli Dihwa ad Raba. Mandeiskt nyår. I augusti har vi inte hittat något nyår att fira. • I september infaller det kyrkliga nyåret (ortodoxa) • 11 eller 12 september Enkutatesh – etiopiskt nyår • 11 eller 12 september Nayrouz – det koptiska nyåret, Det firas den första dagen i månaden Thoout.

 1. Vid skottår firar Kopterna nyåret den 12 september.
 2. Det firas för att påminna sig själv om vad martyrerna fått utstå för att bevara och hålla den kristna tron stark och levande.
 3. Rosh hashana – det judiska nyåret – infaller alltid på hösten (första och andra dagen i månaden Tishri i den judiska kalendern) och inleder tio dagar av botgöring och eftertanke, följt av försoningsdagen Jom Kipur.

Rosh hashana kallas även åminnelsedagen eller shofarblåsningens dag. Judarna firar nyårsfesten, liksom alla andra fester, under två dagar och ännu bibehålls vid detta tillfälle en gammal ceremoni med basunskall på vädurshorn (shofar)(därav namnet basunfesten).

• Al-hijra – det muslimska nyåret infaller på hösten.2019 börjar Al-Hijra eller Muharram på kvällen på fredag 30 augusti och fortsätter under 29 dagar till lördag 28 september. Enligt den muslimska kalendern börjar högtider vid solnedgången dagen före, vilket innebär att praktiserande muslimer börjar fira Al-Hijra vid solnedgången den 11 september.

Tidpunkten för Muharam kan variera från land till land beroende på om månen synts eller inte. • 31 oktober Samhain – wiccanska nyåret. Det är en ursprungligen keltisk skördefest då man firade sommarens slut. Den ses ofta som det keltiska nyåret. I dag firas halloween på samma dag som samhain.

Allhelgonadagen, som är en kristen högtid liknar samhain och infaller 1 november. • Diwali – hinduiskt nyår och ljusfestival firas på hösten.2019 börjar firandet söndag 27 oktober och håller på i fem dagar till 31 oktober. • Jainister firar nyår på den första dagen i månaden efter Diwali.2019 är datumet den 28 oktober.

You might be interested:  Vad Heter Havet Utanför Göteborg?

• Sist men inte minst natten mellan 31 december och 1 januari firar västvärlden nyår.
Visa hela svaret

Får man skjuta raketer på nyår?

Hur gammal måste man vara för att få avfyra fyrverkerier? – Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i olyckor i samband med avfyrande av fyrverkerier.
Visa hela svaret

Är Airbombs olagliga?

Den 1 juni 2019 infördes nya regler för användning av raketer med styrpinne. Det krävs numera en särskild utbildning och ett tillstånd från kommunen. Nu, över ett år senare kan MSB se en minskning av antalet inrapporterade olyckor orsakade av felaktig hantering av fyrverkerier.

 • Det var inför fjolårets nyår som de nya reglerna för användning av raketer med styrpinne aktualiserades.
 • Sedan den 1 juni 2019 krävs det en särskild utbildning och tillstånd från kommunen, som rör användning av raketer med styrpinne.
 • Ett år senare kan man se en minskning av antalet inrapporterade olyckor orsakade av felaktig hantering av fyrverkerier.

MSB skickar varje år en förfrågan till de största akutmottagningarna om inkomna sökande med skador från fyrverkerier. I de svar MSB fått in efter förra nyåret finns ingen som uppgett att de behandlat skador orsakade av raketer. Detta till skillnad från åren 2011-2018 då andelen skador orsakade av raketer legat på cirka 40 procent av de som sökt vård på en av de akutmottagningar som ingått i studien.

 • Vi har tydliga indikationer på att införandet av regeln om tillståndskrav för raketer med styrpinne har varit framgångsrik då olyckorna med raketer har minskat kraftigt.
 • Uppgifter baserat på ett år är för lite för att kunna säga att det rör sig om ett trendbrott vad gäller totala antalet olyckor med fyrverkerier, säger Rolf Weinander, handläggare på enheten för hantering av explosiva varor på MSB.

MSB uppfattar det som att regeln följs bra, troligen framför allt beroende på att återförsäljarna på den svenska marknaden inte har haft några raketer i sitt utbud. Läs mer på MSB hemsida SFB’s pressrelease angående “Fyrverkeriförbud” – Sveriges största missförstånd? för nedladdning.

 1. Ladda ner pressreleasen här Många svenskar tror just nu att alla fyrverkerier är förbjudna pga otydlig rapportering i media.
 2. Men det är helt fel, allt utom raketer med styrpinne säljs precis som tidigare! Bakgrund: SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund beslöt 2017 att avveckla raketer med styrpinne.

Samma beslut i Norge hade lett till färre olyckor. Vid halvårsskiftet 2019 ändrades reglerna av MSB på SFBs begäran. Raketer med pinne är nu borta ur konsumentsortimentet. FAQ om ändrade regler för raketer: Vad omfattas? Raketer med styrpinne, i praktiken nästan alla raketer.

 1. Vad får man skjuta då? Fyrverkeritårtor (batterier) fontäner, stjärnbomber, romerska ljus, markeffekter, solar mm.
 2. Allt som var godkänt före regeländringen är tillåtet nu också.
 3. Utom just raketer.
 4. Får man använda raketer om man har kvar? Nej, inte raketer med käpp.
 5. Terlämnas till försäljningsstället.
 6. Behöver man tillstånd för att skjuta fyrverkerier? Nej vanligtvis inte, men din kommun kan ha lokal ordningsföreskrift som begränsar plats och tid.

Kolla med din handlare eller kommunen. I juni 2019 förbjuds raketer på pinne efter ett initiativ från SFB. Viss media har framställt det som att alla typer av konsumentfyrverkerier förbjuds i samband med detta, men det är alltså INTE sant! Det är ENDAST raketer på pinne som kommer att tas bort från marknaden.

 1. Resterande produkttyper inom konsumentfyrverkerierna såsom bombtårtor, airbombs, fontäner m.m.
 2. Kommer fortsättningsvis vara tillåtet för konsumenter att inhandla och skjuta av i samband med påsk, valborg och nyår utan polistillstånd.
 3. Ommunfullmäktige i Leksands kommun beslutade den 16 oktober 2018 att förändra de lokala ordningsföreskrifterna angående fyrverkerier med bl.a.

ökade restriktioner för avskjut av fyrverkerier utan polistillstånd. En privatperson överklagade detta beslut till Förvaltningsrätten och Förvaltningsrätten upphäver nu Leksands kommuns beslut. Läs hela domen genom att ladda ner den här,
Visa hela svaret

Får man skjuta raketer på sin tomt?

Fyrverkerier Du kan behöva tillstånd från polisen för att få använda pyrotekniska varor så som till exempel fyrverkerier. Detta gäller både om de ska användas utomhus, inomhus eller i samband med ett evenemang. Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas.

Detta följer av 3 kap.7 § ordningslagen (1993:1617). Det kan till exempel vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra. Tillstånd krävs även för användning av pyrotekniska varor vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar som hålls inomhus.

Det finns tillfällen då undantag görs efter en prövning av polisen. Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Det är därför viktigt att du kontrollerar med din kommun om vad som gäller där du vill vara. Observera att om du som arrangör planerar att anordna ett fyrverkeri för allmänheten kan detta under vissa omständigheter utgöra en offentlig tillställning, till exempel om du vill bjuda in publik till platsen där fyrverkerierna ska avfyras.
Visa hela svaret

Vad är straffet för att skjuta raketer?

Är du yngre än 18 år får du varken köpa eller använda fyrverkerier. Att bryta mot ålders gränsen eller langa fyrverkerier till minder åriga kan ge böter eller fängelse. Smällare och hemmagjorda bomber är helt förbjudna i Sverige.
Visa hela svaret

Vart kan man köpa fyrverkerier i Göteborg?

EXTREME FIREWORKS håller garanterat högsta kvalitet. Vi levererar direkt från fabrik i Kina utan mellanhänder. Genom ett gott samarbete med våra leverantörer och regelbunden kontroll samt CE märkning av samtliga varor har vi full kontroll från leverantör ut till slutkund.
Visa hela svaret

Vilken tid får man skjuta fyrverkerier Göteborg?

Lokala regler I Göteborgs kommun är det endast tillåtet att använda fyrverkerier och annan pyroteknik som till exempel bengaliska eldar och liknande från klockan 23:00 på nyårsafton till klockan 01:00 på nyårsdagen.
Visa hela svaret

Var ser man bäst GP fyrverkeri?

Fakta: GP:s nyårsfyrverkeri – Göteborgs-Posten har firat in det nya året tillsammans med göteborgarna med ett storslaget fyrverkeri varje år sedan 1982, då tidningen fyllde 125 år. Årets fyrverkeri startar som vanligt klockan 17.00. Fyrverkeriet ses med fördel från kajerna på fastlandssidan, från Operan mot Stenpiren och även längre västerut. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret