Vad Gör Man I Lund?

Vad Gör Man I Lund
12 Saker att Göra i Lund

 • Slappna av i stadsparken Stadsparken är Lunds gröna oas där folk kommer för att koppla av, leka, motionerna och delta i olika festligheter.
 • Besök Lunds Domkyrka
 • Ät god mat i saluhallen
 • Strosa runt i den Botaniska Trädgården
 • Utforska friluftsmuseet Kulturen
 • Åk på en dagsutflykt till Häckeberga Slott
 • Besök Skissernas Museum
 • Vandra i Skrylle Naturreservat

Meer items
Visa hela svaret

Vad kan göra i Lund?

En liten stad full av upplevelser och trivsel – Här ligger äventyrsbadet, de mysiga shoppingstråken, mat-gatan och alla museer. Men Lund är också natursköna vidder, med trolska boklundar och rapsfält som lyser om våren, här kan en dagsvandring lätt kombineras med stadslivet.
Visa hela svaret

Vad är Lund känd för?

Tusen år av historia – Lund är en av Sveriges äldsta städer med över tusen år av historia. Den magnifika domkyrkan från 1100-talet och det världsberömda universitetet från 1600-talet har format stadens historia och kultur till en plats för kunskap och innovation. Inom gångavstånd finns mysiga kaféer, butiker och fascinerande museer.
Visa hela svaret

Vilka kändisar bor i Lund?

Vad har artisten Timbuktu, dramatikern Lars Norén och programledaren Kattis Ahlström gemensamt? De är alla uppväxta i Lund, staden som försett Sverige med en strid ström av framgångsrika människor. Nämn en känd person som kommer från Kalmar. Eller Jönköping.

 1. Är det svårt? Försök istället att komma på någon från Lund.
 2. Då är svårigheten snarare att begränsa sig.
 3. För samhället ute på den skånska slätten, är uppväxtstad för en stor del av Sveriges mest framgångsrika människor.
 4. Vare sig det gäller kultur, näringsliv eller medier finns de där: Lundabarnen.
 5. Det hörs på dialekten, den där karakteristiska nasala skånskan som fått namnet akademikerskånskan för att den låter “finare” än vanlig skånska.

Det känns igen på humorn, den spexiga studenthumorn som vi känner från Varanteatern eller Hipp Hipp. Och det märks på att många känner varandra. I en kommun med 100.000 invånare och en handfull grundskolor och gymnasieskolor, har alla sprungit på varandra någon gång.

 1. På Tunaskolan, en grundskola i centrala Lund, är listan över kända före detta elever lång.
 2. Från Jan Sigurd och Kattis Ahlström till Timbuktu och det nuvarande Idol-stjärnskottet Måns Zelmerlöw.
 3. Och rektor Wiknar Roos tror att både staden och skolan har haft betydelse för de framgångsrika eleverna.
 4. Många av våra elever har en god bas i livet, och har haft de materiella och ekonomiska förutsättningarna för att ägna sig åt kreativa yrken.

Sedan tror jag att just vi på Tuna-skolan har en tradition för att lära eleverna att stå på scenen genom vårt stora fokus på teater och musik, säger Wiknar Roos. De stora möjligheterna har samtidigt gjort att kraven på eleverna är höga. Alla klarar inte pressen och en del riskerar att falla utanför.

 1. De eleverna är dock aldrig lika synliga som en Jonas Birgerson och en Henrik Johnsson.
 2. Vi har förhoppningsvis skapat frimodiga elever på Tunaskolan.
 3. Begåvade elever som kan ta för sig och tro på sig själv.
 4. De har gått ut i livet och gjort något av sig själva, säger Wiknar Roos.
 5. Lund är ingen stor stad.
You might be interested:  Vilken Kanal Sänder Ludogorets Malmö?

Man kan utan problem cykla från Östra Torn till Klostergården på tjugo minuter och samtidigt ha passerat genom hela Lund. Storvulenheten och storstadskomplexet överlåter man till Malmö som byggt Turning Torso och en bro. I Lund håller man istället på traditionerna.

 1. När första maj kommer, blommar alltid magnolian i Lundagård och studentsångarna sjunger i sina gulnade mössor.
 2. Och universitetet är en av huvudfaktorerna bakom “Lundavågen”.
 3. Mer än 45.000 människor än knutna till universitet, antingen genom studier eller som arbetsplats.
 4. Ett universitet skapar och uppmuntrar kritiskt tänkande och lockar till sig människor med drivkraft.

Det finns ett öppet tänkande och det är ok att säga “jag tänker bli bäst”, säger stå-upp komikern Adde Malmberg som själv växte upp i Lund. I jämförelse med till exempel Malmö, femton minuter bort, så tycker han jantelagen känns svagare i Lund. Där känns det som om allt är allt möjligt, som om det inte finns några gränser.

– För människor från småstäder som Ljungby, Ronneby eller Eslöv som känner att de inte passar in därhemma, så är Lund en bra stad. Här finns det plats att vara annorlunda, säger Adde Malmberg. Att Lund är en stad med hög utbildningsnivå och en välbärgad akademisk överklass, spelar självklart en stor roll.

Drivna människor söker sig till Lund för att jobba inom universitetet, sjukhuset och de högteknologiska företagen. – De stannar ofta kvar och överför den drivkraften på sina barn. Jag tror inte att man är smartare bara för att man är född i Lund, men där finns bra förutsättningar för att lyckas, säger Olof Lundh, tidigare USA-korrespondent för Expressen och numera fotbollskrönikör.

 1. Han är själv medveten om att han växte upp under priviligerade förhållanden i en stad där akademiska titlar var vardagsmat.
 2. Som barn i Lund lärde man sig också snabbt koderna, man visste till exempel hur man skulle bete sig på en studentbal.
 3. Och att fortsätta på universitetet efter gymnasiet var något helt naturligt.

I dag har både Adde Malmberg och Olof Lundh lämnat Lund för att bo och jobba i Stockholm. Men till skillnad från många andra “nya” stockholmare när de ingen stark dröm om att flytta tillbaka till hemstaden igen. – Lund är en periodstad. Man bor där ett tag och så flyttar man.
Visa hela svaret

Vad är det bästa med Lund?

Kulturen. Ett av världens första friluftsmuseum spänner över två kvarter mitt i Lund. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Ta också del av museets utställningar och missa inte att handla i den gamla speceributiken Hökeriet!
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol i Lund?

Frågan: Varför får man dricka alkohol på allmän plats i Lund? Den siste april närmar sig med stormsteg vilket aktualiserar ett välkänt Lundafenomen som få verkar veta sanningen bakom. Nämligen det faktum att det är okej att dricka en flaska vin i Botaniska trädgården, avsluta färdölen på Stortorget innan entrén på klubben eller för den delen bara avnjuta valfri alkoholhaltig dryck under firandet i Stadsparken på måndag.

Eftersom Lunds kommun inte har fattat något beslut om förbud mot alkoholförtäring i offentligheten är det alltså okej att konsumera alkohol på offentliga platser runtom i staden – någonting som inte är helt unikt bland landets kommuner, men väldigt sällsynt. Hur kommer det sig att man f å r dricka alkohol på allmän plats i Lund? – Kommuners förbud mot alkoholförtäring på allmän plats återfinns i respektive kommuns lokala ordningsstadga och något sådant förbud finns inte i de Allm änna lokala ordningsföreskrifter för Lunds kommun som är fattade av Lunds kommunfullmäktige, säger Peter Fransson tillståndshandläggare på Tillståndsenheten vid Socialförvaltningen i Lund. Finns det n å gra platser man inte f å r dricka alkohol p å i Lund ?

You might be interested:  När Öppnar Arket I Stockholm?

– Vad gäller allmän plats kan andra, indirekta, förbud återfinnas exempelvis avseende hur alkoholen införskaffats. Man får inte ta ut starköl, vin, andra jästa alkoholdrycker eller spritdrycker från ett serveringsställe som har serveringstillstånd. Tidigare fanns det ett personligt straffansvar för detta men numera är det endast för tillståndshavaren som det blir konsekvenser.

Detta är anledningen till att vissa uteserveringar har bordsservering, alltså att endast anställda får bära ut drycken, säger Peter Fransson. Varför skiljer sig Lund fr å n m å nga andra kommuner på den punkten? – Det enkla svaret är att Lunds kommunfullmäktige inte har beslutat att införa ett förbud i de lokala ordningsföreskrifterna.

Hur detta kommer sig får närmast besvaras av de politiska partierna. Jag vet dock att frågan lyfts av bland annat polisen med jämna mellanrum, säger Peter Fransson. : Frågan: Varför får man dricka alkohol på allmän plats i Lund?
Visa hela svaret

Är Lund en bra stad att bo i?

Vad Gör Man I Lund Den 31 oktober kommer påven till Lund. För vissa kanske valet stad kan tyckas märklig men för oss som känner och älskar Lund är det självklart. Det är helt enkelt Sveriges bästa stad. Vad Gör Man I Lund Mikaela Larsson | Publicerad 2016-01-28 10:28 | Lästid: 3 minuter Lund är inte bara en av Sveriges äldsta och mest anrika städer utan även en av landets bästa städer att bo i, enligt Fokus, Och när Påven den 31 oktober kommer till Sverige för att fira 500-årsjubileet av reformationen är det just Lund han väljer att besöka. Här är 13 skäl till att han valde helt rätt stad!
Visa hela svaret

Vilken nation är roligast i Lund?

Frågan: Vilken är den bästa nationen i Lund? Som ny student i Lund kan det vara svårt att veta vilken nation man ska engagera sig i. Som tur är har Lundagård korat det bästa alternativet. Länge har de lärde akademikerna tvistat om de stora frågorna på vårt anrika universitet.

Skamligt nog har emellertid den viktigaste frågan av alla har förbisetts. Det vill säga, vilken är den främsta studentnationen. Men detta har vi ridit ut i strid emot. I vår bedömning har vi försökt ta hänsyn till alla sidor av vikt av nationernas verksamheter. Bland annat huruvida nationen kan erbjuda tak över huvudet, varierad underhållning värd namnet, eller begriplig information för alla studenter.

Våra parametrar är således: vilken nation har flest bostäder; vilken har bokat den största artisten; vilken ger förmånligast rabatter till sina medlemmar; vilka har flest klubbkoncept; vilka som har information på engelska på sina hemsidor; och vilka innehar för närvarande miljöcertifieringen Nationsgrodan.

Varje nation som kammar hem en toppnotering på de fyra första punkterna tilldelas en poäng, och likaså de nationer som nu har Nationsgrodan. Den som tilldelas flest är enligt vårt poängsystem sålunda Lunds bästa nation. Vad vi har kommit fram till: Helsingkrona har flest bostäder (354). Malmö nation har bokat den kommersiellt största artisten (Avicii).

Malmö nation ger bäst förmåner, då alla medlemmar har fri entré till varje nattklubb. Smålands, Blekingska, och Sydskånska har flest roterande klubbar (fyra stycken).

Nationerna som har engelsk information på sina hemsidor är: Blekingska, Kalmars, Wermlands, Hallands, Smålands och Kristianstad.Slutligen är nationerna som just nu har Nationsgrodan: Wermlands, Smålands, Helsingkrona, Kristianstad och Sydskånska.Sammantaget landar alltså Smålands som vinnare, med sina tre starka poäng.Nu kan ni alla sova lugnt i förvissningen om att studentlivets främsta nation en gång för alla är korad.

You might be interested:  När Kommer 5G Till Örebro?

: Frågan: Vilken är den bästa nationen i Lund?
Visa hela svaret

Hur många bor i Lund 2022?

Folkmängden ökar i Lund – Lund är Sveriges tolfte största kommun till antalet invånare. Sista december 2021 var befolkningen i Lunds kommun 127 376 personer, vilket är en ökning med 1 435 invånare under året. Lunds befolkningstillväxt 2021 är den nionde största, i antalet personer, av Sveriges kommuner.

Det är klart mer än de flesta kommuner i Lunds storlek. Andelen unga ökar och andelen äldre blir större. Särskilt antalet skolbarn väntas öka under kommande år, men procentuellt är det äldre över 85 år som ökar mest. Dessa demografiska förändringar kommer att utmana kommunen på flera sätt, inte minst ekonomiskt då fler kommer att ha behov av välfärd samtidigt som färre befinner sig i arbetsför ålder och därmed kan försörja fler.

Du hittar den senaste statistiken för Lund på SCB:s webbplats
Visa hela svaret

Vilka är det som bråkar i Lund?

Bakgrunden till storbråken: Konflikt mellan två familjer Av: Publicerad: 6 september 2021 Uppdaterad: 7 september 2021

 • Bråk bröt ut på flera platser i Lund under måndagen och flera personer har förts till sjukhus, uppger polisen.
 • Då fortsatte slagsmålet utanför sjukhuset.
 • – Det var mellan 50 och 60 personer som bråkade, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen.

Strax före klockan 11 fick polisen larm om ett bråk i centrala, Flera personer hade rykt ihop med varandra vid en uteservering vid järnvägsstationen. – Vi får in flera samtal om ett bråk vid järnvägsstationen, vid en uteservering. När vi kommer till platsen får vi till oss att en person har blivit skadad, eventuellt av ett tillhygge.

Personen är förd till sjukhus i en privat bil, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen i region Syd. Polisen misstänker att bråket vid stationen kan kopplas till ett tidigare bråk i östra Lund. Polisens bedömning är att bråken föregåtts av en konflikt mellan två familjer. “Närmare detaljer är i nuläget ej kända.

Förundersökningsarbetet pågår och innebär bland annat att en stor mängd vittnesförhör ska sammanställas”, skriver man på sin hemsida.
Visa hela svaret

Varifrån kommer vattnet i Lund?

Det kommunala vattnet kommer bland annat från sjöarna Bolmen och Vombsjön och levereras av VA SYD. Har du egen brunn uppmanas du registrera den. Oavsett om du bor i villa eller flerfamiljshus är det vikitgt att du känner till riskerna med legionella i vattnet.
Visa hela svaret

Kan få sin plats i Lund?

Om du bor i en annan kommun och vill ha förskola i Lunds kommun – Som boende i en annan kommun kan du också söka plats till en av Lunds kommuns förskolor. Lunds kommun har inte skyldighet att ta emot ditt barn, men kan göra det i mån av plats. Ett barn har dock rätt att bli mottaget i en annan kommuns förskola om barnet med hänsyn till sina personliga förhållanden har särskilda skäl till detta.
Visa hela svaret

Är Lund dyrt?

Lund Priser 2020 Levnadskostnader i Lund är: 1.09 gånger lägre än i Stockholm.1.02 gånger lägre än i Umeå 1.02 gånger lägre än i Göteborg.
Visa hela svaret

Har Lund en flygplats?

Nära till Lund Malmö Airport ligger ungefär 25 minuter härifrån och tvärs över sundet finns också Kastrup – Copenhagen Airport som är Köpenhamns internationella flygplats och Nordens största flygplats.
Visa hela svaret