Vad Är Trollhättan Känd För?

Vad Är Trollhättan Känd För
Visste du detta? Det finns många saker som är spännande med Trollhättan. Visste du exempelvis att glassen 88:an föddes här?

Trollhättan är Sveriges filmmetropol. Mer än 300 långfilmer har spelats in med Trollhättan som bas och här finns en egen Walk of Fame. Fallen och slussarna är Trollhättans mest kända landmärken. Varje år vallfärdar hundratusentals turister hit för att se de spektakulära omgivningarna. Fallens Dagar genomfördes första gången 1959 och är en av landets äldsta stadsfestivaler. Varje år lockar Fallens Dagar omkring 100 000 besökare till Trollhättan. 300 000 liter vatten per sekund släpps loss vid ett fallpåsläpp. En av Sveriges största industriorder någonsin gick till Trollhättan 1920. Supermakten Ryssland beställde tusen lok av tillverkaren Nohab och av dessa levererades 500. Betalning skedde i form av 56 ton guld som levererades med båt. Glassklassikern 88:an kommer från Trollhättan. Trollhätteglass (numera GB) lanserade den populära pinnen 1964. Trollhättan är navet i regionen Fyrbodal, för arbetsmarknad, nöjesliv och kultur. I Fyrbodal ingår bland annat Uddevalla och Vänersborg. En av Sveriges nyaste högskolor finns i Trollhättan. Högskolan Väst har i dag drygt 10 000 studenter och nästan 600 medarbetare i ett modernt campus i centrum.

Statistical Code : Visste du detta?
Visa hela svaret

Vad för Nevs i Trollhättan?

Nya planer för Nevs Publicerat 2022-10-12 Nevs i Trollhättan – “arvtagare” till Saabs bilfabrik på orten – inriktar sig numera på att ta fram ett självkörande, eldrivet transportfordon med namnet “Sango”, som man hoppas kunna börja tillverka inom några år. I dagsläget har företaget 343 anställda. : Nya planer för Nevs
Visa hela svaret

You might be interested:  När Kommer 5G Till Örebro?

Vem äger Nevs i Trollhättan?

Företaget och varumärket – är sedan juli 2020 ensam huvudägare, numera med 100% av aktierna. Förre huvudägaren, Kai Johan Jiang med sitt företag NE Holding, sålde sina resterande ca 20% för 3,5 milj kronor. Innan dess ägdes Nevs av National Modern Energy Holdings Ltd, vars grundare och huvudägare är Kai Johan Jiang.

Bolaget är ett Hongkong-baserat energibolag med verksamhet i Kina. I maj 2012 meddelade Nevs att företaget har lämnat ett bud på Saab Automobiles konkursbon och har för avsikt att driva verksamheten vidare vid Saabs fabrik i Trollhättan. Den 31 augusti 2012 fullföljde Nevs förvärvet av huvuddelen av tillgångarna i Saab Automobiles konkursbon – Saab Automobile AB, Saab Automobile Powertrain AB och Saab Automobile Tools AB.

I köpet ingår de immateriella rättigheterna till Saab 9-3 och den nyutvecklade fordonsplattformen Phoenix, produktionsverktyg, fabriksanläggningen samt test- och labfaciliteter i Trollhättan. Dessutom ingår samtliga aktier i det fastighetsbolag som ägt anläggningarna i Trollhättan.

Under 2014 presenterade Nevs planer på att lansera sin första elbil, som bygger på -teknologier och en nyutvecklad elektrisk, Den 19 september 2013 färdigställdes den första kompletta Nevs-bilen under varumärket Saab. Företaget planerar också att utveckla en helt ny elbilsmodell baserad på Phoenix-plattformen och japansk elbilsteknologi.

Nevs presenterade ett licensavtal med Saab AB om att använda namnet Saab som varumärke på sina framtida elbilar. Gripen-symbolen kommer inte att användas av Nevs. Begränsad tillverkning av Saab 9-3 startade hösten 2013, men upphörde maj 2014 sedan företaget fått ekonomiska problem.

  1. Den 29 augusti 2014 förlorade Nevs rätten att använda varumärket Saab då försvarskoncernen valde att upphäva licensavtalet.
  2. Samtidigt beviljades företaget vid,
  3. Den meddelade man att NEVS blir varumärke för framtida bilar från företaget.
  4. Samtidigt presenterades nya logotyper.
  5. Första bilen med det nya namnet som produceras blir en elbil modell 9-3 som ska lanseras under 2017.25 oktober 2017 skrev företaget på ett avtal med det kinesiska taxiföretaget, ett avtal som värderades till ca 500 miljoner dollar.
You might be interested:  Vad Kostar En Kubikmeter Vatten I Stockholm?

Pengarna skall gå till den fortsatta utvecklingen av elbilar.29 januari 2019 investerade Nevs ungefär 3 miljarder kronor i sportbilstillverkaren,
Visa hela svaret

Hur långt är det mellan Vara och Trollhättan?

Det kortaste avståndet (fågelvägen) mellan Vara -Kommun och Trollhättan är 46,09 km. Det kortaste avståndet mellan Vara -Kommun och Trollhättan är 55,38 km enligt reseplaneraren. Körtiden är ca 0h 55min.
Visa hela svaret

Hur högt är vattentornet i Trollhättan?

Trollhättans vattentorn
Vattentornet i centrala Trollhättan
Våningar ovan jord 11
Antal hissar 1st
Färdigställd 1909

Visa hela svaret

När byggdes gransäter Trollhättan?

Trollhättan #THN#Nu ska restaurang Gransäter rivas. Byggnads- och trafiknämnden har beviljat rivningslov för byggnaden, som från början var Nydqvist och Holms direktionsvilla. Uppdaterad för 2 årtionden sedan 23:46 – 26 mar, 2006 Tidningen har tidigare berättat om att HSB Nordvästra Götaland vill bygga ett 60-tal nya bostadsrättslägenheter i kvarteret Granliden, där före detta restaurang Gransäter ligger i dag.

  1. Det handlar om två sexvånings- och ett sjuvåningshus mot berget samt två mindre souterränghus längre ner mot Vänersborgsvägen.
  2. Detaljplanen antogs i början av förra året, först av byggnads- och trafiknämnden, BTN, och sedan av kommunfullmäktige.
  3. Volvo Aero överklagade till länsstyrelsen, men överklagan avslogs och Volvo Aero har sedan bestämt sig för att inte driva ärendet vidare.

Därmed är det fritt fram att sätta i gång. HSB har begärt att få riva restaurangen, vilket BTN sa ja till vid sitt senaste sammanträde. – Vi börjar riva så snart som möjligt, säger HSB Nordvästra Götalands vd, Per Sundequist. På grund av att ärendet har dragit ut på tiden, har HSB gjort en förnyad marknadsundersökning, för att ta reda på om de blivande bostadsrättsinnehavarna står fast vid sina önskemål vad gäller standard, lägenhetsstorlek och prisnivåer, berättar Sundequist.

– Undersökningen är precis klar och vi har gett arkitekten i uppdrag att rita om lägenheter. Omkring 300 intresserade har hört av sig om Granliden, berättar han. – Förvånansvärt många utifrån. Man ringer från hela Sverige. Per Sundequist räknar med byggstart i slutet av året, om allt går enligt planerna.

– Cirka 30 procent av lägenheterna måste vara sålda innan vi sätter spaden i jorden. Medlemmar och bosparare får välja först. Granliden byggdes 1916 som direktionsvilla åt Nydqvist och Holm, Nohab. I samband med att Nohab fick storordern om tusen lok till Ryssland – som sedan blev 500 – ska den ryska delegationen ha bott i huset.
Visa hela svaret