Det största enskilda byggnadskreditivet i Nordeas historia – I december 2020 tog projektet en ny vändning, då fastighetsbolaget Balder gick in som delägare. I samband med det kunde resterande finansieringsbehov säkerställas genom ett byggnadskreditiv från Nordea om 3 miljarder SEK för att möjliggöra en fortsättning av byggnationen. Erik Selin, VD Balder och Michael Berglin, VD Serneke Group. Foto: Magnus Länje. Michael Berglin, vd för Group, och Erik Selin, vd för, är våra ciceroner under det 2,5 timmar långa besöket och guidar oss runt i den ikoniska byggnaden. De berättar att en arbetsstyrka på cirka 500 personer jobbar i tvåskift och att tornet växer med ungefär en våning i veckan.
- Vid vårt besök pågår arbetet med twisten, den del av byggnaden där tornet vrider sig.
- Där flyttas byggnadens hörn cirka 60 cm per våning och skapar en midja som vrider sig ett kvarts varv.
- Byggnationen har nu nått mer än halvvägs på sin väg mot 245 meter och 73 våningar, som färdigställt kommer att bli Nordens högsta byggnad, med såväl bostäder, hotell som kommersiella lokaler, där nytänkandet genomsyrar allt.
Lägenheterna – från ettor till penthouse-våningar på över 300 kvadratmeter i tre plan – blir några av de mest exklusiva och unika bostäderna i Norden. De boende kommer till exempel att ha tillgång till service och faciliteter via det hotell som också kommer att finnas i fastigheten.
- Nordeas roll i förverkligandet av Karlatornet har varit helt avgörande.
- Det var Nordea som sammanförde oss med Serneke, och därefter har vi alla tre gått armkrok.
- Det är ett otroligt intressant projekt att vara delaktig i, och det känns viktigt för Göteborg att det nu färdigställs”, säger Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.
Vi är väldigt stolta över, att med en samlad kompetens kunnat hantera ett så pass komplext projekt Patrik Svensson, Nordeas regionchef för Business Banking Västsverige. Foto: Serneke. Att stå nedanför och titta upp på det 145 meter höga Karlatornet är mäktigt. Att en stund senare kliva ut på 45:e våningen, 145 meter upp, och blicka ut över Göteborg, är svindlande och ger perspektiv på flera plan: i söder ser vi välbekanta landmärken som Liseberg med dess Pariserhjul och berg- och dalbanan Balder, i öster Hisingsbron och i nordväst skymtar Bohusläns södra skärgård.
Den utsikten kommer allmänheten snart kunna njuta av; på våning 69 kommer det nämligen att finnas en skybar med utsiktsplats, dit allmänheten kommer att ha tillgång. Enligt plan når byggnationen våning 60 i september och då nås ännu en milstolpe i projektet – Karlatornet passerar Malmös Turning Torso med sina 190 meter och blir då högst i Norden.
Tillsammans med de intilliggande byggnaderna är det ett av de största byggprojekten någonsin i Sverige. “Med god planering och en portion ödmjukhet har vi tagit hjälp från de bästa i världen för att få till Karlatornet. Hade inte teamet från Nordea trott på projektet och på oss som utförare, hade vi inte kunnat genomföra det.
Tack vare ömsesidigt förtroende och ett bra samarbete genom hela processen, är vi nu väldigt glada över att Karlatornet blir verklighet”, säger Michael Berglin, vd Serneke Group. Det sägs att ingen blir profet i sin egen hemstad. Men med gemensamma krafter har den från början ifrågasatta idén blivit verklighet – nu står tornet där, omfamnat av Göteborgarna, och blickar stolt ut över Göteborg.
Och snart över hela Norden. På plats på bygget var Peter Dalmalm, Per Långsved, Michael Berglin, Erik Selin, Patrik Svensson. Agneta Holmberg, Ninni Franceschi, Anna Kansell, Vilhelm Jensen, Carl Johan Stackell, Åsa Allder, Therese Ekelöf Ljung. Foto: Magnus Länje.
Ligger i den framväxande stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. Färdigställt kommer tornet att bli 73 våningar och 245 meter högt. 600 lägenheter, 300 hotellrum samt 8 000 kvm kontorslokaler kommer att rymmas i tornet. Inflyttningen påbörjas hösten 2023 och under 2024 ska hela tornet stå klart. Idag är cirka 80% av lägenheterna sålda och 100% av hotell- och kontorslokalerna uthyrda utvecklas gemensamt av Serneke och Fastighets AB Balder och är genom aktieägarlån från parterna, tillsammans med byggnadskreditiv om 3 miljarder SEK från Nordea, fullt finansierat. Projektet är det största byggnadskreditivet i Nordeas historia Karlatornet är en del av stadsdelen som totalt kommer bestå av åtta kvarter med bostäder, kontor, handel och service. En energihub planeras i Karlastaden för att på ett hållbart sätt förse stadsdelen med energi., i en av Nordens högst belägna bostäder:
Nordea Bank © 2022 : Nu byggs Nordens högsta skyskrapa – Nordea står bakom finansieringen
Visa hela svaret
Contents
Vad kallar göteborgarna Karlatornet?
Arles – Huset är döpt efter latinets vädur som även är en stjärnbild på norra stjärnhimlen. Byggnaden kommer att totalt ha 12 våningar med bostäder samt butiker och restauranger i bottenplan.
Visa hela svaret
Hur långt har Karlatornet kommit 2022?
December 2022. Karlatornet är ca.214 meter högt. Kärnan har nått våning 67 och bjälklagen våning 65.
Visa hela svaret
Hur långt har dom kommit med Karlatornet?
Karlatornet har nått våning 60 och en höjd på 193 vilket gör att tornet passerat Turning Torso och därmed blivit Nordens högsta hus.
Visa hela svaret
Var byggs Karlatornet i Göteborg?
Karlatornet – Göteborgs första skyskrapa Välkommen till Karlatornet Studio Apartments – 18 nya lägenheter på våning 3 och 4. Nästan markkontakt, men med tillgång till alla Karlatornets höjdpunkter. Materialen i lägenheterna är av hög kvalitet, takhöjden väl tilltagen och designen skapad av några av Sveriges främsta arkitekter. Högst upp i tornet ligger Karlatornet Penthouse.12 exklusiva lägenheter som upplåts med äganderätt. Här finns möjlighet till ett boende utöver det vanliga, i alla avseenden. Varje detalj är noga genomtänkt, inredningen är av högsta klass och materialen valda med yttersta omsorg.
Takhöjden är väl tilltagen, från drygt tre meter upp till åtta meter med dubbel takhöjd. Precis som i övriga Karlatornet sträcker sig alla fönster från golv till tak för att ta till vara på den magnifika utsikten. I flera lägenheter finns en privat vinterträdgård med öppen spis och vikdörrar i glas. Öppna upp och njut av friheten, 240 meter över staden.
I en digital 3D-modell kan du nu vandra runt fritt i en av Karlatornets topplägenheter och uppleva känslan att bo i en av Nordens högst belägna bostäder. Högt över Göteborg med utsikt över hav och land ligger Karlatornets skybar. Med restaurang, lounge och utsiktsplats på våning 69 blir detta en unik miljö för speciella tillfällen och en självklar attraktion för alla som besöker staden.
- Välkommen upp, upp, upp.
- Arlatornet växer fram i den nya stadsdelen Karlastaden på Lindholmen.
- En blandstad på höjden med lika många möjligheter som människor.
- Här skapas en ny stadskärna som lever dygnet runt, året runt.
- Totalt åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, hotell, kontor, noga utvalda butiker, restauranger, kultur och service.
Läget är optimalt, vackert beläget precis vid Göta älv. Området binds samman med övriga centrum genom täta busslinjer och färja över älven. Att åka mellan Lindholmen och Stenpiren på fastlandet tar inte mer än 6 minuter. : Karlatornet – Göteborgs första skyskrapa
Visa hela svaret
Vad kommer det kosta att köpa lägenhet i Karlatornet?
Så blir priserna i Sernekes rekordhöga Karlatornet Se prislista nedan: Det är nu offentligt hur mycket en lägenhet i Karlatornet i Göteborg kommer att kosta. Göteborgs-Posten har kunnat ta del av ett mejl som byggherren Serneke skickat ut till dem som anmält sitt intresse för att bo i lägenheterna.
I mejlet presenteras uppskattade storlekar och prisintervaller för de olika våningarna. “Priserna handlar om ett troligt prisläge och både priser och bostadsstorlekar är preliminära och kan komma att ändras”, skriver Serneke i mejlet. Skyskrapan Karlatornet ligger på Hisingensiden och ska bli 266 meter hög när den står färdig.
Skrapan är ritad av Skidmore, Owings & Merill (SOM). De billigaste lägenheterna kan komma att kosta från 1,7 miljoner kronor. Då får man en etta ganska långt ner i skyskrapan. Det finns sedan alternativ i alla prisklasser upp till de som kan komma att kosta 15 miljoner kronor.
- Har man just 15 miljoner kronor kan man köpa en femma på 63:e våningen, eller ännu högre upp i huset.
- Priserna är ännu preliminära.
- Vill man bo i en av penthouselägenheterna får man betala mer.
- Troligtvis från 30 miljoner och uppåt, säger Ola Serneke till GP.
- Vill man ha balkong medför det ett högre pris för bostaden med ca 150.000 kr (1,25 kvm fransk balkong med öppningsbara skjutpartier) eller ca 500.000 kr (12 kvm balkong), skriver Serneke i informationen till de bostadssökande, uppger GP.
Ola Serneke berättar för GP att de har över 7.000 personer/familjer som mer än gärna vill bo i skyskrapan och som står i kö. Totalt finns 550 lägenheter. Fastighetsvärlden Idag 2016-03-21
Visa hela svaret
Vem köpte dyraste lägenheten i Karlatornet?
Ola Serneke köpte för 66 mkr högst upp i Karlatornet En av de fyra lägenheterna högst upp i Karlatornet är sedan ett tag såld för 66 miljoner kronor, dock hemligt till vem. Nu bekräftar dock Ola Serneke att det är han som är köpare. Därmed genomförde han det köp han berättade om för FV 2014.
Bygget av den 245 meter och 73 våningar höga bostadsskrapan på Lindholmen i Göteborg har dock bromsats in. Fastighetsvärlden berättade nyligen att bolaget Serneke “minimerat aktiviteten” i bygget och att den tänka JV-partnern Oaktree, som ska äga 80 procent, inte kommit loss med pengarna, läs mer, Byggnaden ska enligt planen innehålla cirka 600 lägenheter i olika storlekar, hotell och spa.
Det finns i dagsläget 93 osålda lägenheter i projektet. Bygget har nått våning sju–åtta. Se ny drönarfilm, Fastighetsvärlden berättade i mars 2018 att en av de fyra lägenheterna högst upp sålts för 66 miljoner kronor, läs mer, Köparen var hemlig – även om många misstänkt grundaren, vd:n och storägaren själv, Ola Serneke.
- Nu bekräftar Ola Serneke för Ekonomiekot och P4 Göteborg att det är han själv som är köparen.
- Ja, det är det faktiskt.
- Det kan jag gå ut och säga nu – ja, jag har köpt topplägenheten.
- Ryktet har nog nått till hela västra Sverige ändå – då kan jag lika väl konfirmera det nu.
- Bostaden på 370 kvadratmeter sträcker sig över fyra våningar, har Fastighetsvärlden tidigare berättat.
I lägenheten kan man njuta av utsikten från ca 240 meters höjd i en bostad med två privata takterrasser på totalt 115 kvm, utomhuspool, internhiss, vinterträdgård och privat garage i garaget. Enligt uppgift återstår de övriga tre topplägeheterna att säljas.
Läs gärna även Fastighetsvärlden stora porträttintervju med Ola Serneke från 2014, då han fortfarande var relativt okänd.I slutet av den långa intervjun får Ola Serneke följare fråga: Till sist, är du själv spekulant på någon av lägenheterna i skrapan?
– Ja, det måste jag erkänna att jag är. Jag är aspirant på en av tornlägenheterna högst upp, speciellt den sydvästra. Ola Serneke utsågs till Årets Grundare 2018. : Ola Serneke köpte för 66 mkr högst upp i Karlatornet
Visa hela svaret
Vad kostar den dyraste lägenheten i Karlatornet?
Göteborgs dyraste lägenhet är till salu Takhöjd på upp till 8 meter. Illustration Karlastaden Utveckling AB Lägenheten har åtta meter i takhöjd och panoramautsikt. 0 Göteborgs hittills dyraste lägenhet är till salu. Det handlar om en av toppvåningarna i Karlatornet – med en prislapp på 69 miljoner kronor. För tre år sedan såldes en liknande topplägenhet i Karlatornet för 66 miljoner kronor. Köparen var Ola Serneke, tidigare vd för Serneke Group.
Men nu kan rekordet slås av en topplägenhet på 365 kvadratmeter, åtta meter i takhöjd, panoramautsikt, med pool och bastu på taket.Fastighetsmäklaren Niklas Berntzon har goda förhoppningar om att lyckas sälja våningen.– Vi kan inte ha visning på plats men jag har faktiskt visat utsikten både via helikopter och luftballong, säger han till GP.
Reagera 0 0 0 0 : Göteborgs dyraste lägenhet är till salu
Visa hela svaret
Vem äger Karlatornet?
Transaktionen i korthet – Serneke och Balder har den 17 december 2020 ingått ett aktieöverlåtelseavtal innebärande att Balder förvärvar 50 procent av aktierna i JV-Bolaget. Serneke behåller hela sitt investerade kapital om cirka 1,5 miljarder kronor i projektet i form av räntebärande aktieägarlån.
- Genom ytterligare aktieägarlån från Balder om cirka 0,5 miljarder kronor, tillsammans med byggnadskreditiv om cirka 3 miljarder kronor och intäkter från försäljning av bostadsrätter kommer Karlatornet vara fullt finansierat.
- Nordea har meddelat positivt kreditbeslut och fullständig dokumentation skall nu tas fram av parterna.
För byggnadskreditivet gäller sedvanliga villkor för denna typ av kredit. För åtagandet att säkerställa full finansiering berättigar Balders aktier till 0,6 miljarder kronor i preferensutdelning innan återbetalning av Sernekes aktieägarlån och förväntad projektvinst.
- När Karlatornet är uppfört kommer byggnaden vara Nordens högsta skyskrapa med 73 våningar och 245 meter hög.
- Arlatornet kommer att omfatta drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med cirka 300 rum, drygt 8 000 kvm kontors- och handelsytor samt en utsiktsplats.
- Idag är mer än 80 procent av Karlatornets lägenheter sålda.
Enligt avtalet med Balder säkerställer Serneke de återstående osålda lägenheterna och Balder erhåller samtidigt en option att förvärva Karlatornets hotell och kontorsdelar. Fullt färdigställt beräknas det totala projektvärdet som lägst uppgå till 6,4 miljarder kronor.
- Arlatornets totala budget uppgår till cirka 5,5 miljarder kronor och byggnationen befinner sig idag åtta våningar ovan mark.
- Samtliga arbeten, inklusive den komplexa grundläggningen, har hittills genomförts inom budget.
- Serneke fortsätter som huvudentreprenör och ingår vid affären ett totalentreprenadavtal med JV-Bolaget avseende projektets återstående projektutvecklings- och entreprenadarbeten till ett fast pris om cirka 3,2 miljarder kronor.
Ordervärdet inkluderas i Sernekes orderingång för det fjärde kvartalet 2020. Som säkerhet för det rätta fullgörandet av Karlatornet har Serneke lämnat borgen samt säkerheter i tillgångarna i Karlastaden. Affären innebär att byggnationen, som sedan april i år varit begränsad till ett minimum, omedelbart återupptas.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar Karlatornet?
Fakta: Karlatornet –
- Karlatornet planeras stå klart 2021 och blir med sina 245 meter Nordens högsta byggnad.
- Tornet kommer att ha 73 våningar och innehålla 600 lägenheter.
- Karlatornet kommer att kosta cirka 4,5 miljarder kronor att bygga.
- Hela den nya stadsdelen Karlastaden kommer att omfatta cirka 2 000 lägenheter, kontor och kommersiella lokaler och kommer att kosta cirka 13 miljarder kronor.
Din ekonomi i det nya ekonomiska läget Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget. Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på: : Stordalens hotellhyra i Karlatornet – 800 miljoner
Visa hela svaret
Hur högt blir Karlatornet i Göteborg?
Drygt 12 000 kubikmeter höghållfast betong har gått åt till de 58 grävpålar som ska bära skyskrapan Karlatornet i Göteborg. För att bemästra de utmanande markförhållandena krävdes nya smarta lösningar av teamet bakom rekordbyggnadens grundläggning. Illustration: Karlastaden Utveckling AB Illustration: Karlastaden Utveckling AB När det står klart år 2021 ska Karlatornet vara 245 meter högt och innehålla 73 våningar för bostäder, kontor och hotell. Än så länge har byggnaden dock inte nått marknivå.
- Däremot sträcker den sig runt 70 meter under jordytan – genom ett 40–50 meter tjockt lager blålera, ytterligare cirka tio meter friktionsjord (grus, sten och block) och upp till sju meter in i den starka bohusgraniten där grunden förankras.
- Avståndet ner till berget, som dessutom lutar, var en utmaning.
Grundläggningsmetoden som valdes kallas grävpålning och är ovanlig vid husbyggen i Sverige, men kan komma att användas betydligt mer i framtiden när allt fler höga hus byggs på instabil mark. – Vi har jobbat med liknande teknik i Danmark tidigare, fast i mycket mindre dimensioner. Illustration: Karlastaden Utveckling AB Illustration: Karlastaden Utveckling AB
Visa hela svaret
Hur tjocka är pålarna under Karlatornet?
Johan Live –
Presschef, Group Skicka epost Kvarnbergsgatan 2, 411 05 Göteborg 0768-68 11 37
Karlatornet ska sträcka sig 245 meter upp i luften och bli Nordens högsta byggnad. För Magnus Eckert, som är produktionschef på Serneke Anläggning och arbetar med grundförstärkningen för Karlatornet, är byggnaden mycket större än så. – I min värld börjar byggnaden 70 meter under jordytan, säger han.
- Att få Karlatornets 245 höjdmeter att stå stabilt på en 30 gånger 30 meters yta kräver ett gediget, för att inte säga extremt, grundarbete som saknar motsvarighet i världen, enligt Magnus.
- Det är svårt att hitta ett referensprojekt till Karlatornet någon annanstans.
- Höjden i kombination med Göteborgsleran gör förutsättningarna unika här.
Göteborgsleran är ett välkänt fenomen som förs på tal så fort något stort ska byggas i staden, vare sig det handlar om höga hus eller tunnlar. Stora delar av staden vilar på ett upp till 100 meter tjockt lager lera som har låg hållfasthet och är sättningskänsligt.
Därför krävs att alla stora byggnader vilar på pålar. I Karlatornets fall är pålarna och arbetet för att få ner dem, som så mycket annat i projektet, extremt och unikt. Man behöver inte oroa sig för att det inte står stabilt Pålning pågår Karlatornet ska vila på så kallade grävpålar med en diameter på två meter.
En grävpåle är en platsgjuten, armerad betongpåle. Magnus beskriver hur det går till för att göra plats för grävpålen: – Generellt gräver och borrar vi 40 – 50 meter genom lera, sedan 6 – 10 meter genom friktionsjord för att sedan förankra pålen 4 – 7 meter in i berget. Magnus Eckert, Produktionschef Totalt ska 58 grävpålar tillverkas, där varje påle ska bära en last på 4 500 ton, att jämföra med en “vanlig” påle som bär cirka 150 ton. – Det är ett tungt hus. Men man behöver inte oroa sig för att det inte står stabilt, säger Magnus.
- En av de stora utmaningarna i arbetet just nu är att borra för pålarna i berget.
- Det är hårt och lutar kraftigt vilket gör att angöringen blir svår.
- Just nu gjuts den 25:e pålen Lera och vatten tas omhand Den ökända göteborgsleran skapar också andra utmaningar i arbetet.
- All lera som grävs upp läggs i specialgjorda dammar på arbetsplatsen där vattnet får rinna av.
Vattnet från leran renas i ett eget reningsverk och kontrolleras innan det släpps tillbaka ut i Göta Älv som rinner några hundra meter från byggplatsen. Själva leran körs till deponi. – Vi får inte släppa ifrån oss några föroreningar. Miljöförvaltningen har till och med skärpt kraven eftersom vi har visat att det går att rena mer än man gjort tidigare, berättar Magnus.
- Tänjer på gränserna När grävpålarna är på plats ska det schaktas åtta meter ned för att ge plats åt bottenplattan – 3 500 kubikmeter betong i ett 3,75 meter tjockt lager som ska sammanlänka pålarna.
- Därefter lämnar Magnus och anläggningsgänget över till Bygg att börja arbetet med själva byggnaden.
- Inget i det här projektet är traditionellt – Inget i det här projektet är traditionellt.
Överallt tänjer vi på gränserna, berättar han. Men jag har fantastiska kollegor, alla jobbar ihop och hjälps åt. Alla är väldigt ambitiösa i företaget och väjer inte för att gå en annorlunda väg. Fakta:
Karlatornet, ska bli 245 m högt och innehålla bl a 593 lägenheter och hotell. Vilar på 58 grävpålar med 2 m diameter, förankrade cirka 60 meter ned genom lera och i berg. Aarsleff Grundläggning AB är underentreprenören som arbetar med pålningen. Maskinen som borrar för pålarna är en tysk Bauer 55, väger 250 ton och är döpt till “Starka Karla”.
När ska Karlastaden vara klar?
När? – Karlastaden planeras vara färdigt 2026.
Visa hela svaret
Vilket hus är högst i Sverige?
Johan Live –
Presschef, Group Skicka epost Kvarnbergsgatan 2, 411 05 Göteborg 0768-68 11 37
Snart kan Göteborg bli hem till Nordens högsta byggnad. Den planerade skyskrapan Karlatornet, får dock sällskap av andra höga hus som planeras, både i Sverige och i resten av världen. Det är helt klart en trend att bygga högt. Idag finns det nästan 100 000 skyskrapor i världen, fördelade på 6189 städer.
Det finns dessutom planer och färdiga ritningar för ytterligare cirka 48 000 byggnader. De mest skyskrapstäta städerna är New York, Toronto, Shanghai, Tokyo, Chicago och Kiev. Hanoi och Abu Dhabi är exempel på andra städer där byggandet har tagit fart de senaste åren. Även i Europa märks skyskrape-boomen av, på vår kontinent är det Ukraina, Storbritannien, Ryssland, Nederländerna och Tyskland som har flest skyskrapor.* 828 meter i Dubai På många platser finns det visioner om att bygga skyskrapor som är högre än dagens rekordhållare, Burj Khalifa med sina 828 meter i Dubai.
I Jeddah, Saudiarabien, är Kingdom Tower under konstruktion. Byggnaden är planerad att bli minst 1000 meter hög och uppskattas stå färdig under 2019. Det finns dock viss problematik kopplad till byggnationen av så pass höga hus. Dels måste hänsyn tas till hur vind och väder påverkar byggnaden och dels krävs lösningar för hur man tar sig hela vägen upp i tornet.
Ju högre huset är desto större yta krävs för att inhysa hissar. Därför består ofta de centrala delarna av en skyskrapa av just hissar. Antalet skyskrapor i Sverige ökar I Sverige finns det idag 12 byggnader som är över 100 meter höga. Med sina 190,4 meter är Turning Torso i Malmö idag Sveriges och Nordens högsta byggnad.
I Göteborg kommer Karlatornet, med en planerad höjd på 266 meter, att byggas på Karlavagnsplatsen men det finns planer på fler höga hus i Göteborg. I en chatt med GP:s läsare den 19 maj 2014 avslöjar Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö att han gärna vill se mer dramatik i Göteborgs skyline och att fler höga hus planeras, bland annat i Gamla Gårda, området kring Korsvägen samt i förlängningen mot Mölndal.
Även i Stockholm planeras skyskrapor, ett exempel är Tellus Tower med en höjd som ännu inte är fastställd. En mycket hög byggnad med en relativt liten basyta Vad är egentligen en skyskrapa och vad krävs för att en byggnad ska få kallas det? Enligt nationalencyklopedin är en skyskrapa en “mycket hög byggnad med en relativt liten basyta”.
Det råder dock delade meningar om vad som klassas som en skyskrapa. Olika kartläggningar av höga hus mäter till viss del på olika sätt och har sina egna kriterier. Somliga anser att byggnader med 12 eller fler våningar räknas medan andra anser att hus bör vara högre än 100 meter för att få kallas för skyskrapor.
Vissa inkluderar höjden på eventuella spiror medan andra endast räknar den del av huset som det går att vistas i. De första skyskraporna byggdes redan i slutet av 1800-talet i USA, då med höjder mellan 80-100 meter. I Chicago byggdes Home Insurance Building år 1884. Huset var inte högst, varken i USA eller världen, men däremot det första att byggas med en stål-och järnram.
Därför brukar huset kallas för världens första skyskrapa. * källa: Skyscraperpage.com
Visa hela svaret
Hur går det för Serneke?
Serneke fortsätter att gå mot mer lönsamhet i verksamheten. I kvartal 1 2022 ökade såväl intäkter som rörelseresultat. Signaturprojektet Karlatornet nådde dessutom en milstolpe i kvartalet.
Visa hela svaret