När Ska Man Köpa Lägenhet Stockholm?

När Ska Man Köpa Lägenhet Stockholm
Bästa tiden att köpa ny bostad – När är det läge? En bostadsinvestering är för många av oss den största investeringen vi gör. Därför vill man få bästa möjliga pris på sin drömbostad, så att man i framtiden kan göra en vinst på den. Det är mycket att ta hänsyn till när det kommer till bostadsmarknaden.

 1. Ollar man långsiktigt på marknaden är det allra bäst att köpa under högsäsonger som vår och höst, samt medan räntorna är höga.
 2. Höga räntor ger lägre bostadspriser.
 3. Räntor är ett helt kapitel i sig, vilket vi inte kommer fördjupa oss i denna artikel.
 4. Utan vi koncentrerar oss istället på vilken tid på året som lämpar sig bäst för dig som köpare inför bostadsköpet.

Vilken årstid som är bäst lämpad att investera under beror på vilken typ av bostad du är intresserad av. Hus påverkas exempelvis mycket mer av årstiderna än lägenheter. I regel kan man säga att de bästa fynden kan göras under vintern, medan det är svårare att fynda på våren.
Visa hela svaret

När ska man köpa lägenhet 2022?

Så, köpa bostad 2022 eller vänta? – Du som äntligen ska köpa din första bostad kan bli orolig när bostadspriserna sjunker, men försök i stället att dra nytta av att du kan ta mer tid på dig nu när det är köparens marknad. Det viktigaste är inte att tajma botten i marknaden (ingen kan ändå säkert veta när den kommer).
Visa hela svaret

När är det bäst att köpa lägenhet?

Enligt erfarna fastighetsmäklare är bästa tiden att köpa under den klassiska högsäsongen – med andra ord framförallt våren, men även hösten. Tider då det är ett ganska sparsamt utbud men ändå relativt många som tittar är sommar och långhelger. Dessa tider är därmed sämst för dig som köpare.
Visa hela svaret

När kommer bostadspriserna att sjunka?

Bostadsprisernas prognos 2023 – Så hur ser prognosen för bostadspriserna ut för 2023 och framåt? Det är ostabilt och kommer fortsätta vara ostabilt ett bra tag framöver. Tidigare har det varit prat om att mellan våren 2022 och våren 2023 kommer bostadspriserna att sjunka med ca 10 procent, detta är inte längre fallet och man förutspår att priserna kommer sjunka med mellan 15 – 20 procent.

Avgifter och villkor Hur räntorna förändras Slutpriser och hur de utvecklas

Läs även: Höstens stora visningshelg och höj värdet på bostaden
Visa hela svaret

Är det värt att köpa lägenhet i Stockholm?

När ska man köpa lägenhet 2022? – Höjda räntor och stort utbud på lägenheter i Stockholm gör att det uppstår köplägen. Sannolikt kommer detta hålla i sig under en period innan det vänder. Vi spekulerar dock inte i vårt boende och anser inte att någon annan bör göra det heller.
Visa hela svaret

Hur ser bostadsmarknaden ut 2023?

Bostadsmarknaden 2022 har präglats av svag efterfrågan, stort utbud, få affärer och sjunkande priser. Kommer 2023 se likadant ut? Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att hela 83 % av mäklarna tror på att trenden bryts under 2023 och en majoritet tror att det sker under andra kvartalet.

 1. Däremot tror väldigt få av på stigande bostadspriser under 2023 som helhet I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 535 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden just nu – och vad de tror om 2023.
 2. På frågan “För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 2,36 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna).

Det kan jämföras med 2,51 när samma fråga ställdes i oktober och 6,44 i december 2021. Övertaget för köparna är alltså fortsatt tydligt och har ökat jämfört med december. Stor-Stockholm sticker ut med ett minskat övertag för köparna. – Osäkerheten på marknaden är fortsatt påtaglig och räntehöjningar och höga energipriser dämpar efterfrågan.

I Stockholm kan vi se en liten tendens till att säljare och köpare möts i högre utsträckning de senaste två veckorna. Vi får se efter Nyår om det är tillfälligt eller en ihållande trend, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. I den här Mäklarpanelen har mäklarna även fått svara på frågor om bostadsmarknaden 2023.

På frågan “Tror du att nedgången i bostadspriser och efterfrågan kommer att brytas/avstanna under 2023?” svarade hela 83 % ja. En majoritet, 53 %, tror att trendbrottet kommer under andra kvartalet. – Mest påtagligt under hösten har varit att antal bostadsaffärer legat på en väldigt låg nivå.

Jag tror att framför allt det kan normaliseras under våren när fler accepterar nya lägre prisnivåer och ser att det går att göra affärer. Sannolikt ser vi en förändring för bostadsrätter tidigare än för villor, som påverkas mer av vinterns höga energipriser, fortsätter Johan Engström. När mäklarna får förutspå prisutvecklingen på villor under 2023 tror 57 % på stillastående priser, 36 % på sjunkande priser och endast 7 % på stigande priser.

Här sticker Stor-Göteborg ut där 33 % tror på stigande priser och endast 11 % på sjunkande. När det gäller bostadsrätter tror lika stor andel, 49 %, på stillastående och sjunkande priser. Endast 2 % tror alltså på en prisuppgång för bostadsrätter. – Vi har lärt oss, speciellt de senaste tre åren, att det extremt svårt att förutse omvärldsfaktorer och hur de påverkar prisutvecklingen.
Visa hela svaret

Vad tror man om bostadsmarknaden 2022?

Bostadspriserna fortsätter att gå ned. Nu tror både experter och Sverige bostadsägare att den nedåtgående utvecklingen ska fortsätta. Sedan pristoppen har bostadspriserna fallit med mellan 10 och 19 procent och ytterligare nedgångar är att vänta. Här är en sammanställning av bostadspriserna just nu, utvecklingen för villor, bostadsrätter och för olika delar av Sverige och de senaste prognoserna.

 1. I flera omgångar har experterna höjt sina prognoser om hur stor nedgången på den svenska bostadsmarknaden ska bli under 2022 och 2023.
 2. Priserna toppade så sent som i februari 2022 och sedan har värdena på bostäder, beroende på region och boendetyp, fallit med mellan 10 och 19 procent.
 3. Räknar vi ett år tillbaka i tiden är dock fallet endast sex procent.20 procent nedgång i genomsnitt Flera storbanker bedömer nu att det total prisfallet kan bli i genomsnitt 20 procent räknat på toppen.

Det stora utbudet av bostäder och att det görs få affärer pekar på att det är långt till att botten är nådd för bostadspriserna. Många tror på nedgång En ny undersökning som SBAB har gjort bland svenska bostadsägare visar att 42 procent tror att bostadspriserna ska fortsätta faller.

 • Av dessa anger 89 procent stigande räntor som orsak till detta.16 procent tror på en ökning medan 26 procent tror att bostadspriserna kommer att stå stilla.
 • På tre års sikt är bostadsägarna betydligt mer optimistiska kring synen på bostadspriserna.
 • Fler än åtta av tio tror dock att höga elpriser kan komma att bidra till fallande bostadspriser.

Samtidigt har osäkerheten aldrig varit större. – Vår egen prognos är att bostadspriserna kan komma att falla med drygt 20 procent från toppen i våras till botten nästa år och i huvudsak till följd av stigande bolåneräntor. Bostadsägarnas förväntningar ligger i linje med denna bedömning, säger chefsekonom Robert Boije.

Avmattning i nedgången Många mäklare ser en avmattning på nedgången och märker att köparna börjat räkna med en ränta på 3-5 procent över tid. Trots den stora nedgången finns det vissa orter där priserna knappt gått ner. – Den prisnedgång vi sett, och som till viss del fortsätter är väldigt varierad. Faktum är att när man bryter ner statistiken på orter, finns det fortsatt bostadsmarknader som inte haft någon nedgång alls på priserna senaste 12 månaderna, och i vissa fall ökat.

Exempelvis bostadsrätter på Gotland som ökar på både senaste 3 månaderna och de senaste 12 månaderna, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling. Prisutveckling oktober 2022 Priserna på bostäder i Sverige föll under oktober med i genomsnitt 3 procent, visar nya siffror från Valueguard.

 1. Villapriserna föll mest, med 3,8 procent, medan priserna på bostadsrätter går ner med 1,6 procent.
 2. I den negativa vågskålen ligger Riksbankens förväntade räntehöjning och andra orosmoln som en eventuellt ökad arbetslöshet, de höga bränslepriserna, energipriserna och kriget i Ukraina, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Prisförväntningar köpare och säljare Mäklarna ser nu att köpares och säljares förväntningar möts på ett helt annat sätt än för bara en månad sedan – I takt med att en del av det stora utbudet på marknaden säljs av, så är vi på väg mot ett mer normalt utbud.

 • I ett förändrat landskap på bostadsmarknaden prövas också mäklarföretagens skicklighet, säger Fredrik Kullman.
 • Stockholm I Stockholm sjönk priserna under oktober med 1,7 procent på bostadsrätter samt 3 procent på villor.
 • Under första halvan av november syns en viss uppbromsning av prisfallet, då priserna går ned med 0,8 procent i Stockholm.

Göteborg I Göteborg gick bostadsrättspriserna ner med 2,4 procent, och villapriserna föll 4,6 procent. Under novembers första halva sjönk priserna 2,2 procent. Malmö I Malmö sjönk villapriserna under oktober med 2,5 procent och bostadsrättspriserna föll med 3,2 procent.

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket +- 0% – 3% – 6% 41 781
Centrala Stockholm – 1% – 5% – 6% 98 227
Centrala Göteborg – 2% – 7% – 9% 60 691
Centrala Malmö +- 0% – 4% – 3% 36 426
Villor 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket – 2% – 6% – 5% 3 659 000
Stor-Stockholm – 2% – 8% – 8% 6 697 000
Stor-Göteborg – 2% – 8% – 9% 5 278 000
Stor-Malmö – 2% – 8% – 10% 4 690 000

table>

Fritidshus 12 mån Medelpris Riket + 1% 2 402 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik
Visa hela svaret

Hur ser bostadsmarknaden ut 2024?

Början på sidans innehåll Nyheter Experten: Så ska du tänka vid en bostadsaffär 1:20 min Publicerat: 3 maj, 2022 Uppdaterat: 3 maj, 2022 Aprilstatistiken från Booli och SBAB visar att den svenska bostadsmarknaden som helhet mattas av något. Det som främst sticker ut är villapriserna i Storstockholm och Stormalmö, som i båda städerna föll med tre procent.
Visa hela svaret

Är det en bra investering att köpa lägenhet?

Investera i hus eller lägenhet – Bostäder har i princip alltid var en god investering som levererat positiv avkastning om man bara behåller bostaden tillräckligt länge. Historiskt sett (på 100 års sikt) har bostadspriserna följt löneutvecklingen men under senare tid har priserna på bostäder ökat betydligt mer än lönerna i Sverige.

You might be interested:  Hur Pratar Man I Örebro?

Eftersom man måste bo någonstans blir bostaden en perfekt investering. Alternativet är ju att bo i en hyresbostad och det är ju en garanterad förlustaffär. Varför då inte köpa en bostad som över tid stiger i pris och en stor del av de pengar du betalar går till att betala av (amortera), ränta och renoveringar.

Värdeökningen på bostaden över tid har historiskt sett gjort att det är betydligt billigare att äga sin bostad än att hyra. Bostadspriserna kan ju gå både upp och ner precis som alla priser på tillgångar gör. Därför är det såklart viktigt att inte köpa för dyrt.
Visa hela svaret

När är det läge att köpa bostadsrätt?

Köpa eller sälja i höst eller vinter? Så här ska du tänka inför bostadsaffären Det har hänt mycket i världen de senaste åren, vilket även påverkat bostadsmarknaden. Från glödhet marknad under pandemin till avmattning och prisnedgångar till följd av kriget, inflation och räntehöjningar.

Just nu är många osäkra och vet inte hur de ska tänka kring att byta boende. Här har vi ställt samman råd till dig som funderar på en bostadsaffär under hösten eller vintern.2022-09-16 Läge att göra klipp? Eller sitta still i båten? Bostadsmarknaden präglas just nu av stor osäkerhet till följd av kriget i Ukraina, inflation, räntehöjningar och allmän ekonomisk oro.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, ser att det finns goda chanser att göra en lyckad bostadsaffär – men det finns saker att tanka på i dagens marknad. Just nu finns det en osäkerhet kring utvecklingen framåt. Vi ser att köpare och säljare inte riktigt möts och många väljer att avvakta istället för att agera. Boka värdering Flytta som alltid utifrån dina behov och undvik kortsiktig spekulation. Se också till att ha en uppdaterad värdering och var ordentligt påläst. Om du har superkoll på allt från marknadsläget till föreningens ekonomi så får du rätt förväntningar och undviker tråkiga överraskningar, fortsätter Johan Engström.

Steg ett, oavsett om du ska köpa eller sälja, är att skaffa en helt färsk värdering av din nuvarande bostad. Då vet du dina grundförutsättningar och får rätt förväntningar. Äger du ingen bostad idag är ett bra första steg att kontakta din bank för att se över ekonomin. Avfärda inte en bostad om utgångspriset ligger över din budget.

I dagens marknad kan det finns utrymme för förhandling. Gå på många visningar och håll koll på slutpriserna. Det hjälper dig både att definiera vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna. Varför inte testa en digital live-visning? Då får du uppleva bostaden smidigt direkt via telefonen.

Du kan köpa först om du har låg belåning och stora marginaler. Försök då få tillträde till den nya bostaden långt fram i tiden och förbered så att du kan lägga ut din befintliga bostad till försäljning direkt efter köpet. Gör, som alltid, en noggrann undersökning av bostaden. Var observant på driftkostnader.

I vissa fall anges bara historiska siffror, som t ex kan baseras på fasta elavtal. Fråga då efter förbrukningen så att du själv kan räkna ut aktuella kostnader. Just nu är det även extra viktigt att titta noggrant på bostadsrättsföreningens ekonomi. Många påverkas av stigande räntor och kostnadsökningar vilket kan leda till avgiftshöjningar.

 1. Om du är intresserad av en bostad – hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa ditt intresse.
 2. Be att få information om eventuella förhandsvisningar och bud.
 3. Även i dagens marknad förekommer förhandsbud och säljare kan vara mer benägna att acceptera dem.
 4. Ha en helt färsk värdering, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för – så att du har rätt förväntningar.

Sälj din befintliga bostad innan du köper nytt om du har mindre marginaler – det säkraste kortet i dagens marknad. Försök få god tid till att hitta något nytt innan du måste flytta ut. Se till att din bostad är i gott skick – det är ännu viktigare när utbudet är stort.

Städa, rensa och ta hjälp av homestyling-experter om det behövs. Belysningen är viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar. Utvärdera flera mäklare. Om marknaden är ostadig är det bra att ha en stadig mäklare som du litar på. Välj någon som säljer mycket i ditt område. Även om du inte vet exakt när du ska sälja är det smart att förbereda din försäljning.

Med vår tjänst På-gång hjälper vi dig att förbereda bostaden och kolla av intresset. Det minskar stressen när det väl är dags. En av våra mäklare som är expert på ditt område kontaktar dig gärna för en värdering. Det kostar såklart ingenting och vi kan också starta en värdebevakning. Boka värdering : Köpa eller sälja i höst eller vinter? Så här ska du tänka inför bostadsaffären
Visa hela svaret

När spås nästa Bostadskrasch?

När kommer bostadskraschen? – Det är svårt att förutse en bostadskrasch, men en varningssignal kan vara att bostadspriserna ökar mer än hushållens inkomster. Man brukar definiera en bostadskrasch som ett prisfall på 15 till 20 procent. Under 2022 föll bostadspriserna med 13 procent från toppen, om nedgången fortsätter under de kommande månaderna så kommer Sverige drabbas av en bostadskrasch under 2023.
Visa hela svaret

Vad händer med bostadspriserna 2022?

Senast uppdaterad: 2022-12-21 Publicerad: 2022-12-21 Under november 2022 föll bostadspriserna i Sverige med 1,4 procent jämfört med föregående månad. Jämfört med förra året var priserna 11,6 procent lägre. Under november föll bostadspriserna i Sverige för både hus och bostadsrätter.

 1. Priserna föll mest i Malmö, med 4,0 procent.
 2. I Göteborg var fallet 1,7 procent och i Stockholm 0,4 procent.
 3. Enligt SCBs Fastighetsprisindex föll bostadspriserna margniellt under tredje kvartalet 2022, och justerat för inflationen föll de med cirka 4 procent.
 4. Prisutvecklingen på bostadsmarknaden kan få stora effekter på hela samhällsekonomin Ett exempel på kriser som utlösts av bostadsprisfall är finanskrisen, som bröt ut 2008.

I många länder hade bostadspriserna då stigit kraftigt under ett antal år och även skuldsättningen hade ökat. Hushållen tenderar att konsumera mer om priserna ökar. De ökade priserna gör nämligen att hushållens förmögenhet växer, vilket kan tolkas som ett större konsumtionsutrymme.

 • Stigande bostadspriser ökar dessutom låneutrymmet för hushållen eftersom värdet på deras säkerheter för lånen stiger.
 • När bostadspriserna istället faller är mekanismen den omvända, med minskad konsumtion och minskad fart i ekonomin som följd.
 • Bostadsmarknaden påverkar också ekonomin via de finansiella marknaderna.

När bostadspriserna faller och arbetslösheten stiger kan vissa hushåll få svårt med räntebetalningarna, samtidigt som lånen kan komma att överstiga värdet på bostaden. I ett sådant läge drabbas banker och andra kreditinstitut av förluster. Om förlusterna är stora kan det bli fara för stabiliteten i hela det finansiella systemet.

En sådan situation är naturligtvis mycket allvarlig och påverkar all kreditgivning negativt. Vad bestämmer priset på bostäder? Prisutvecklingen på bostadsmarknaden påverkas av en mängd olika faktorer – till exempel ränteläget, hur svårt det är att beviljas lån, förändringar i skattesystemet, risken för arbetslöshet, inkomstutvecklingen och demografiska faktorer.

När det gäller hushållens skuldsättning och möjligheterna att klara räntebetalningarna är räntekvoten en viktig indikator i sammanhanget. I princip går det att utläsa två parallella trender mot ökad skuldsättning och stigande bostadspriser ända sedan slutet av 1990-talet i Sverige.

Det har dock funnits perioder då prisuppgångarna varit mer måttliga, exempelvis mellan 2007 och 2014 och mellan 2017 och 2020. Olika mått på bostadspriserna Det finns vissa metodskillnader mellan HOX och SCB :s data som gör att de inte är helt jämförbara, men över tid så korrelerar de starkt för hus.

SCB :s data inehåller inga uppgifter om bostadsrätter. HOX använder Mäklarstatistik som primär datakälla för att skapa index för bostadsrätter. Du kan läsa mer om HOX här och SCB :s Fastighetsprisindex här, Senast uppdaterad: 2022-12-21 av Hanna Armelius Publicerad: 2022-12-21 Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.
Visa hela svaret

Hur ser bostadsmarknaden ut 2025?

Vad händer om bostadsmarknaden kraschar? – Om bostadsmarknaden kraschar, kommer det att påverka många människor negativt. Många hushåll kommer att tvingas sälja sina bostäder till mycket lägre priser än vad de köpte dem för, och det kommer också att bli svårt att få lån för att köpa en bostad.

 • Detta kan resultera i att många människor tvingas flytta, och det kan också leda till en ökning av arbetslösheten.
 • Det är alltså viktigt att tänka igenom alla konsekvenser innan man köper en bostad, eftersom det finns en risk för att man inte kommer att kunna sälja den för samma pris senare.
 • De svenska hushållen är också mycket tungt belånade, och om bostadsmarknaden kraschar kommer det att påverka många hushåll ekonomiskt.

Personer som är tungt belånade riskerar att förlora sina hem, och det kommer också att bli svårt att få lån för att köpa en bostad i framtiden. Följande tips kan vara bra att tänka på när du köper en bostad:

Köp inte för mer än vad du har råd med. Bostadspriserna kan falla snabbt och kraftigt, så du bör inte låna mer än vad du har råd att betala tillbaka om detta sker. Du bör också tänka på att det kan bli svårt att få lån för att köpa en bostad i framtiden om bostadsmarknaden kraschar. Det är också viktigt att tänka på att det finns en risk för att man inte kommer att kunna sälja sin bostad för samma pris i framtiden.

Visa hela svaret

Hur kommer bostadsmarknaden se ut 2022?

Sedan februari 2022 har bostadspriserna i Sverige fallit med drygt 8 pro- cent. Riksbankens prognos är att priserna kommer att fortsätta att sjunka den närmaste tiden. Det är knappast förvånande, med tanke på hur mycket hushållen ränteförväntningar har skiftat upp på både kort och lång sikt.
Visa hela svaret

Vilka är de bästa område i Stockholm?

125 experter: Bästa framtidsläget Var någonstans i Stockholmsområdet ska man äga, köpa eller bygga kontor för att göra den bästa investeringen på tio års sikt? Globen och Slakthusområdet gör en mäktig rusning uppåt när 125 experter betygsätter 20 områden.

 1. Två gånger tidigare, 2012 och 2014, har Fastighetsvärlden konsulterat branschen kring vilken delmarknad som anses ha “störst hyrespotential, procentuellt, för kontorsfastigheter i Stockholmsområdet på tio års sikt”.
 2. Totalt svarade 125 experter, varav två tredjedelar är ledande investerare och resterande är rådgivare inom transaktion, uthyrning och värdering.

Alla svarade mot löftet att inga enskilda röster ska redovisas. Vid 2014 års undersökning stod Globen/Slakthusområdet för den största ökningen/förbättringen jämfört med undersökningen 2012. Största tappet stod Värtan/Frihamnen för, sedan man under tiden mellan de båda undersökningarna tappat SEB som rejäl ankarhyresgäst för hela området.

Enligt 2017 års undersökning har området fortfarande inte återhämtat sig, och allt mer i området handlar om bostäder. Högst potential enligt experterna, anses Västra city ha. Området ligger i dag något efter Mellersta CBD när det gäller hyrorna, och det finns inte heller några mängder av kontorslokaler i området eftersom allt mer kommit att handla om hotell.

Området blir ett allt starkare nav när Storstockholm växer snabbt. Planeringen för att övertäcka stationsområdet är inlett. Mellersta CBD, där Fastighetsvärlden nyligen kunnat berätta om enskilda topphyror som passerat 8.000 kronor per kvadratmeter, finns fortfarande med i toppen.

Här byggs ett relativt stort utbud av toppmoderna kontorslokaler, även om mycket är tingat. Närhet till service betyder mycket. Den stora raketen på listan, sett över fem år, är Hammarby Sjöstad som gått från placering fjorton till sju. I området har Skanska nyligen beslutat sig för att börja bygga den 27 våningar höga ikonbyggnaden Sthlm 01 som blir hjärtat av de totalt 100.000 kvadratmeter kontor som byggbolaget plan att tillföra i området.

Ännu högre upp i listan finns ytterligare en granne i söder, Globen/Slakthusområdet, som avancerar så långt som till andraplatsen. Ett område som tidigare fått höga poäng är Västra Kungsholmen, men där är experterna nu något mer pessimistiska, och området tappar hela fyra placeringar jämfört med Fastighetsvärldens gallup för tre år sedan.

You might be interested:  När Är Det Crusing I Stockholm?
Plac. Område Betyg (+/–)
1 (2) Västra City 8,1 (+0,8)
2 (7) Globen Slakthusområdet/Söderstaden 7,2 (+1,1)
3 (1) Mellersta CBD 7,0 (–0,5)
4 (3) Hagastaden 6,9 (–0,2)
5 (4) Sundbyberg 6,7 (+0,1)
6 (8) Arenastaden 6,3 (+0,2)
7 (11) Hammarby Sjöstad Sickla 6,1 (+1,6)
8 (6) Gyllene Triangeln 6,0 (–0,3)
9 (5) Västra Kungsholmen 5,9 (–0,6)
10 (9) Solna Strand 5,8 (+0,5)
11 (13) Marievik/Liljeholmen 5,5 (+1,5)
12 (15) Frösunda 5,1 (+1,4)
13 (10) Värtan/Frihamnen 4,9 (+0,2)
14 (14) Telefonplan 4,4 (+0,6)
15 (12) Kista 4,3 (–0,1)
16 (17) Mörby/Danderyd 3,9 (+0,5)
17 (16) Ulvsunda/Bromma 3,6 (+0,1)
18 (ny) Barkarby 3,5 (–)
19 (18) Arlanda/Arlanda Stad 3,5 (+0,4)
20 (20) Slagsta Strand 1,7 (–0,1)

De 20 områdena Stockholmsområdet som ingick i Fastighetsvärldens gallup.125 experter deltog. Skriv upp dig på våra mejllistor för att inte missa något: sammanställningar över senaste veckan, nya tjänster på FV Jobb och seminarieinformation – samtliga tjänster är Gratis, : 125 experter: Bästa framtidsläget
Visa hela svaret

Hur ser bostadsmarknaden ut om 3 är?

Bostadspriserna fortsätter att öka i år för att sedan falla tillbaka 2022–2024 – När bokslut görs för innevarande år väntas bostadspriserna ha ökat med 11 procent; villapriserna med 13 procent och bostadsrättspriserna med 8 procent. Under åren 2022–2024 väntas bostadspriserna falla med sammanlagt 6 procent till följd av stigande boräntor.

– Bostadspriserna ser ut att fortsätta mot nya höjder i år, men sett till vår prognosmodell som under mer normala omständigheter och i genomsnitt över tid väl kan förklara prisutvecklingen, kommer priserna falla tillbaka med ca 6 procent under åren 2022–2024 om boräntorna ökar i linje med vår prognos.6 procent kan låta mycket men ska jämföras med den beräknade prisuppgången på över 20 procent under åren 2020 och 2021.

Det är således ingen dramatik att tala om, säger Robert Boije. – Det finns förstås möjlighet till ytterligare uppgång i bostadspriserna om svensk ekonomi tuffar på och boräntorna inte höjs så mycket som i vår prognos. Samtidigt finns också risk för ett större fall än i vår prognos om det enormt ökade intresset för bostadskonsumtion klingar av i takt med att folk återgår till mer normala konsumtionsmönster när pandemin är över, säger Robert Boije.
Visa hela svaret

Vad händer med bostadspriserna vid inflation?

Hur påverkas bostadspriserna av inflationen? – Vid hög inflation så höjer Riksbanken räntan för att kyla ner ekonomin vilket leder till dyrare bolån och lägre efterfrågan. Detta gör på sikt att bostadspriserna sjunker. Vid låg inflation eller deflation så sänks istället styrräntan för att få fart på ekonomin, vilket leder till billigare bolån och högre efterfrågan.
Visa hela svaret

Är bostadsmarknaden övervärderad?

Svensk bostadsmarknad riskfylld När Ska Man Köpa Lägenhet Stockholm Villapriserna har ökat med 19,8 procent och bostadsrätterna med 13,2 procent de senaste tolv månaderna, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det finns en risk med den kraftiga uppgången, skriver ansedda Oxford Economics i en färsk analys. “Bostadspriserna i utvecklade länder förefaller övervärderade med runt 10 procent, men med stora skillnader mellan olika länder.

Sverige tillhör de länder där risken för en korrektion bedöms som störst.” “Den här uppgången, om än inte lika uttalad som den som föregick den globala finanskrisen, är fortfarande en av de största sedan 1900”, skriver de. Den nuvarande uppgången på bostadsmarknaden är historiskt ganska lång, runt tio år, och prisuppgången på totalt 43 procent sticker också ut som hög.

Världen ser nu ut att vara inne i den andra längsta och tredje största (mätt i prisuppgång) av totalt sju globala boprisuppgångar sedan 1900. Endast inför finanskrisen har prisuppgången hållit i sig längre och endast före finanskrisen och på 1920-talet har bostadspriserna stigit mer än i nuvarande uppgång.

Samtidigt påpekar Oxford Economics att det bakom dessa genomsnitt döljer sig stora skillnader mellan olika länder.”Tittar man på olika länder visar riskindikatorer en blandad bild, de mest riskfyllda marknaderna verkar vara Nederländerna, Kanada, Sverige, Tyskland och Frankrike”, skriver de.Vad gäller risker förknippade med nuvarande boprisuppsving pekar Oxford Economics framför allt på risken för en priskrasch som slår mot aktivitet och finansiell stabilitet.

“Värderingarna ser redan höga ut i många länder och längden på uppgången ökar också risken. Det finns belägg för att ju längre en boprisboom fortsätter, desto mer troligt är att den slutar, särskilt när priserna blir mer frikopplade från fundamenta”, skriver de.

Med detta sagt påpekar de att riskerna nu ser lägre ut jämfört med uppgången före finanskrisen, där särskilt den långsammare ökningen av bostadslån nu är en påtaglig skillnad. “Man måste också vara uppmärksam på att uppskattningar av ‘övervärdering’ är oprecisa och att åtminstone en del av de prisuppgångar som vi har sett de senaste åren återspeglar den stora (och i allmänhet oväntade) nedgången i realräntor.

En avgörande fråga för de kommande åren kommer att vara hur realräntor utvecklas givet motsatt påverkan från demografi, sparande och utsikter för högre inflation”, skriver Oxford Economics. : Svensk bostadsmarknad riskfylld
Visa hela svaret

Vem har råd att bo i Stockholm?

Hur ska poliser i Stockholm ha råd att bo? Stockholms Handelskammare har skrivit en rapport, som visar vilka i samhällsnödvändiga yrken som har råd att bo i Stockholm. Eller ens Stockholms län. Till de yrken som har problem att skaffa en rimlig bostad i närområdet, hör enligt rapporten poliser, brandmän, undersköterskor och förskolepersonal.

 • I DN Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare om rapporten, som visar att löneläget för många grupper är så lågt att det kan vara omöjligt att få tag på en bostad, ens långt från innerstaden.
 • Situationen har dessutom blivit mycket värre sedan 2016.
 • Till det har Pendlingsavståndet för personer inom samhällsnödvändiga yrken har ökat med sju procent mellan 2009 och 2019.

För övriga yrkeskategorier har pendlingsavståndet minskat. Polisförbundets ordförande i polisregion Stockholm, Stefan Eklund, berättar för DN om polisernas verklighet: “Vi saknar cirka 700 poliser här i regionen. På senare år har det blivit än värre, inte minst med bostadsrallyt under coronapandemin.

 1. För många handlar det om att behöva bo i andra hand, tredje hand eller inackorderade.
 2. Det blir ett bekymmer och leder till dålig stämning.
 3. Många söker sig bort så fort man kan.
 4. Det blir svårare att attrahera och behålla personal och många lämnar tyvärr yrket.” Stefan berättar vidare att en nyanställd polis tjänar cirka 27 000 kronor i månaden, efter ett par års studier till polis med studieskulder.

Han konstaterar att ingångslönen är samma oavsett om man arbetar i Stockholm eller i Sveg. Vi har valt att fördela en del av våra egna lönemedel för att få upp lönen i Stockholm, den är nu på 29 000 kronor. Stefan beskriver för DN hur poliser tidigare alltid hittat en bostad en bit ut från centrala Stockholm.

Men det går ju inte i dag. Nu har förorterna blivit för dyra och yngre poliser får bo i Södertälje och Strängnäs till exempel. Det är inte heller ovanligt att de bor i Eskilstuna, Nyköping eller Tierp, konstaterar Stefan. Det blir väldigt slitsamt särskilt att förena med skiftestjänstgöringen som de flesta poliser börjar arbeta med, och förutsätter nästan tillgång till bil, med alla kostnader det medför.

Stockholms Handelskammare kommer med fler nyheter i denna fråga, se videon nedan, där Stefan Eklund beskriver hur många av Stockholms poliser bor. Dessutom deltar Stefan Eklund under måndagskvällen medverka i i TV4 i samma ämne. : Hur ska poliser i Stockholm ha råd att bo?
Visa hela svaret

När vänder bostadspriserna upp igen?

Beskedet: Då vänder bostadsmarknaden När Ska Man Köpa Lägenhet Stockholm Från toppen i mars till och med september har bostadsrättspriserna i riket fallit med 9,8% enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik. Villapriserna har under samma period backat 6,2%. I oktober pekar både Danska Banks och SBAB/Boolis index på en nedgång med ytterligare runt 2%.

 • Än mer har priserna fallit i storstäder som Stockholm och Göteborg där belåningen generellt är högre.
 • Och än har bostadsmarknaden inte nått botten.
 • “Nedgången håller i sig åtminstone så länge räntehöjningarna fortsätter – det vill säga något kvartal in på nästa år”, säger Jens Magnusson, chefekonom på SEB, och fortsätter:

“Vår prognos har varit att bostadspriserna ska ned med mellan 15 och 20% från toppen i mars. Men jag tycker att riskerna på nedsidan har stärkts och idag skulle jag snarare säga 20 än 15%. Runt 20% är SEB:s huvudscenario vilket förutsätter att recessionen blir förhållandevis mild och arbetslösheten inte skjuter i höjden.

 1. Botten våren 2023
 2. SBAB:s prognos ligger i linje med SEB:s.
 3. “Vi tror att Riksbanken har höjt färdigt i februari nästa år och att vi får se ett fortsatt prisfall till framåt vårkanten då bostadspriserna bottnar, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.
 4. Sedan dröjer det inte länge förrän Riksbanken tvingas gira åt motsatt håll, spår SBAB
 5. “Vi tror att Riksbanken kan tvingas sänka räntan fram emot slutet av nästa år – i och med att vi får så stora negativa effekter på den reala ekonomin och att inflationsbekämpningen då biter.”
 6. Men precis som SEB menar SBAB att prognoserna förutsätter att arbetslösheten inte blir högre än förväntat.

Bankerna spår alltså en hyggligt mild recession med en fortsatt hygglig utveckling på arbetsmarknaden. Och får folk i gemen behålla jobben, kan vändningen på bostadsmarknaden komma ganska snabbt.

 • “Skulle vi trots allt få en ganska god utveckling på arbetsmarknaden samtidigt som Riksbanken börjar sänka räntan är det inte alls osannolikt att bostadspriserna börjar stiga igen”, säger Robert Boije och hänvisar till historiska kriser.
 • “Det vi sett är att när vi haft stora nedgångar på bostadsmarknaden har det inte dröjt särskilt länge innan priserna börjat öka igen.”
 • Stigande priser nästa höst
 • Även Jens Magnusson på SEB tror på stigande priser nästa höst.

“Vi spår räntesänkningar igen framåt slutet av nästa år. Då kan inflationen ha börjat vända nedåt lite tydligare, plus att konjunkturen då är sämre vilket också talar för räntesänkningar. Då börjar bostadspriserna att vända upp så smått, tror vi.” SBAB:s och SEB:s bedömningar delas av andra, tidigare har bland andra Handelsbanken förutspått att bostadsmarknaden når sin prisbotten i vår.

Marcus Svanberg, vd vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, pekar på att det tillkommit en osäkerhetsfaktor, vid sidan av bolåneräntorna, som framför allt påverkar villapriserna. “Bostadsköparna vill gärna ha förutsägbarhet och energipriserna har blivit en stor osäkerhetsfaktor. Tidigare har man kunnat gå på historiken – hur mycket det kostat tidigare år.

Det kan man inte längre. Dessutom är också priserna på bland annat drivmedel mat fortsatt mycket höga.” Löften om högkostnadsskydd för elpriser skulle kunna bidra till en stabilisering. Men det stöd som kommunicerats hittills har varit retroaktivt vilket betyder att potentiella bostadsköpare inte får någon hjälp att göra prognoser framåt.

 1. Vi hoppas ju att de ska presentera en framåtblickande modell istället för att komma med något i efterhand”, säger Marcus Svanberg.
 2. Han varnar också för fortsatt turbulens innan prisbotten nås.
 3. Vi upplevde att osäkerheten ökade när Riksbanken faktiskt drämde till med de där 100 punkterna i september – trots att räntehöjningen var väntad.
You might be interested:  Hur Tjock Är Isen I Luleå?

Och det kommer garanterat fler räntehöjningar från Riksbanken vilket troligen innebär att osäkerheten på bostadsmarknaden ökar ytterligare.” : Beskedet: Då vänder bostadsmarknaden
Visa hela svaret

När spås nästa Bostadskrasch?

När kommer bostadskraschen? – Det är svårt att förutse en bostadskrasch, men en varningssignal kan vara att bostadspriserna ökar mer än hushållens inkomster. Man brukar definiera en bostadskrasch som ett prisfall på 15 till 20 procent. Under 2022 föll bostadspriserna med 13 procent från toppen, om nedgången fortsätter under de kommande månaderna så kommer Sverige drabbas av en bostadskrasch under 2023.
Visa hela svaret

När är det läge att köpa bostadsrätt?

Köpa eller sälja i höst eller vinter? Så här ska du tänka inför bostadsaffären Det har hänt mycket i världen de senaste åren, vilket även påverkat bostadsmarknaden. Från glödhet marknad under pandemin till avmattning och prisnedgångar till följd av kriget, inflation och räntehöjningar.

Just nu är många osäkra och vet inte hur de ska tänka kring att byta boende. Här har vi ställt samman råd till dig som funderar på en bostadsaffär under hösten eller vintern.2022-09-16 Läge att göra klipp? Eller sitta still i båten? Bostadsmarknaden präglas just nu av stor osäkerhet till följd av kriget i Ukraina, inflation, räntehöjningar och allmän ekonomisk oro.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, ser att det finns goda chanser att göra en lyckad bostadsaffär – men det finns saker att tanka på i dagens marknad. Just nu finns det en osäkerhet kring utvecklingen framåt. Vi ser att köpare och säljare inte riktigt möts och många väljer att avvakta istället för att agera. Boka värdering Flytta som alltid utifrån dina behov och undvik kortsiktig spekulation. Se också till att ha en uppdaterad värdering och var ordentligt påläst. Om du har superkoll på allt från marknadsläget till föreningens ekonomi så får du rätt förväntningar och undviker tråkiga överraskningar, fortsätter Johan Engström.

Steg ett, oavsett om du ska köpa eller sälja, är att skaffa en helt färsk värdering av din nuvarande bostad. Då vet du dina grundförutsättningar och får rätt förväntningar. Äger du ingen bostad idag är ett bra första steg att kontakta din bank för att se över ekonomin. Avfärda inte en bostad om utgångspriset ligger över din budget.

I dagens marknad kan det finns utrymme för förhandling. Gå på många visningar och håll koll på slutpriserna. Det hjälper dig både att definiera vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna. Varför inte testa en digital live-visning? Då får du uppleva bostaden smidigt direkt via telefonen.

 • Du kan köpa först om du har låg belåning och stora marginaler.
 • Försök då få tillträde till den nya bostaden långt fram i tiden och förbered så att du kan lägga ut din befintliga bostad till försäljning direkt efter köpet.
 • Gör, som alltid, en noggrann undersökning av bostaden.
 • Var observant på driftkostnader.

I vissa fall anges bara historiska siffror, som t ex kan baseras på fasta elavtal. Fråga då efter förbrukningen så att du själv kan räkna ut aktuella kostnader. Just nu är det även extra viktigt att titta noggrant på bostadsrättsföreningens ekonomi. Många påverkas av stigande räntor och kostnadsökningar vilket kan leda till avgiftshöjningar.

Om du är intresserad av en bostad – hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa ditt intresse. Be att få information om eventuella förhandsvisningar och bud. Även i dagens marknad förekommer förhandsbud och säljare kan vara mer benägna att acceptera dem. Ha en helt färsk värdering, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för – så att du har rätt förväntningar.

Sälj din befintliga bostad innan du köper nytt om du har mindre marginaler – det säkraste kortet i dagens marknad. Försök få god tid till att hitta något nytt innan du måste flytta ut. Se till att din bostad är i gott skick – det är ännu viktigare när utbudet är stort.

 1. Städa, rensa och ta hjälp av homestyling-experter om det behövs.
 2. Belysningen är viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar.
 3. Utvärdera flera mäklare.
 4. Om marknaden är ostadig är det bra att ha en stadig mäklare som du litar på.
 5. Välj någon som säljer mycket i ditt område.
 6. Även om du inte vet exakt när du ska sälja är det smart att förbereda din försäljning.

Med vår tjänst På-gång hjälper vi dig att förbereda bostaden och kolla av intresset. Det minskar stressen när det väl är dags. En av våra mäklare som är expert på ditt område kontaktar dig gärna för en värdering. Det kostar såklart ingenting och vi kan också starta en värdebevakning. Boka värdering : Köpa eller sälja i höst eller vinter? Så här ska du tänka inför bostadsaffären
Visa hela svaret

När går bostadspriserna upp igen?

Beskedet: Då vänder bostadsmarknaden När Ska Man Köpa Lägenhet Stockholm Från toppen i mars till och med september har bostadsrättspriserna i riket fallit med 9,8% enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik. Villapriserna har under samma period backat 6,2%. I oktober pekar både Danska Banks och SBAB/Boolis index på en nedgång med ytterligare runt 2%.

 • Än mer har priserna fallit i storstäder som Stockholm och Göteborg där belåningen generellt är högre.
 • Och än har bostadsmarknaden inte nått botten.
 • “Nedgången håller i sig åtminstone så länge räntehöjningarna fortsätter – det vill säga något kvartal in på nästa år”, säger Jens Magnusson, chefekonom på SEB, och fortsätter:

“Vår prognos har varit att bostadspriserna ska ned med mellan 15 och 20% från toppen i mars. Men jag tycker att riskerna på nedsidan har stärkts och idag skulle jag snarare säga 20 än 15%. Runt 20% är SEB:s huvudscenario vilket förutsätter att recessionen blir förhållandevis mild och arbetslösheten inte skjuter i höjden.

 1. Botten våren 2023
 2. SBAB:s prognos ligger i linje med SEB:s.
 3. “Vi tror att Riksbanken har höjt färdigt i februari nästa år och att vi får se ett fortsatt prisfall till framåt vårkanten då bostadspriserna bottnar, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.
 4. Sedan dröjer det inte länge förrän Riksbanken tvingas gira åt motsatt håll, spår SBAB
 5. “Vi tror att Riksbanken kan tvingas sänka räntan fram emot slutet av nästa år – i och med att vi får så stora negativa effekter på den reala ekonomin och att inflationsbekämpningen då biter.”
 6. Men precis som SEB menar SBAB att prognoserna förutsätter att arbetslösheten inte blir högre än förväntat.

Bankerna spår alltså en hyggligt mild recession med en fortsatt hygglig utveckling på arbetsmarknaden. Och får folk i gemen behålla jobben, kan vändningen på bostadsmarknaden komma ganska snabbt.

 • “Skulle vi trots allt få en ganska god utveckling på arbetsmarknaden samtidigt som Riksbanken börjar sänka räntan är det inte alls osannolikt att bostadspriserna börjar stiga igen”, säger Robert Boije och hänvisar till historiska kriser.
 • “Det vi sett är att när vi haft stora nedgångar på bostadsmarknaden har det inte dröjt särskilt länge innan priserna börjat öka igen.”
 • Stigande priser nästa höst
 • Även Jens Magnusson på SEB tror på stigande priser nästa höst.

“Vi spår räntesänkningar igen framåt slutet av nästa år. Då kan inflationen ha börjat vända nedåt lite tydligare, plus att konjunkturen då är sämre vilket också talar för räntesänkningar. Då börjar bostadspriserna att vända upp så smått, tror vi.” SBAB:s och SEB:s bedömningar delas av andra, tidigare har bland andra Handelsbanken förutspått att bostadsmarknaden når sin prisbotten i vår.

Marcus Svanberg, vd vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, pekar på att det tillkommit en osäkerhetsfaktor, vid sidan av bolåneräntorna, som framför allt påverkar villapriserna. “Bostadsköparna vill gärna ha förutsägbarhet och energipriserna har blivit en stor osäkerhetsfaktor. Tidigare har man kunnat gå på historiken – hur mycket det kostat tidigare år.

Det kan man inte längre. Dessutom är också priserna på bland annat drivmedel mat fortsatt mycket höga.” Löften om högkostnadsskydd för elpriser skulle kunna bidra till en stabilisering. Men det stöd som kommunicerats hittills har varit retroaktivt vilket betyder att potentiella bostadsköpare inte får någon hjälp att göra prognoser framåt.

“Vi hoppas ju att de ska presentera en framåtblickande modell istället för att komma med något i efterhand”, säger Marcus Svanberg. Han varnar också för fortsatt turbulens innan prisbotten nås. “Vi upplevde att osäkerheten ökade när Riksbanken faktiskt drämde till med de där 100 punkterna i september – trots att räntehöjningen var väntad.

Och det kommer garanterat fler räntehöjningar från Riksbanken vilket troligen innebär att osäkerheten på bostadsmarknaden ökar ytterligare.” : Beskedet: Då vänder bostadsmarknaden
Visa hela svaret

Vilken månad säljs flest lägenheter?

Årstider – Lägenheten kan säljas närsomhelst, men inte under julhelgen. Intresset brukar försvinna redan runt Lucia då julhandlandet definitivt tar över. Den som säljer bostäder under sommaren har ett fåtal konkurrerande fastigheten på marknaden. Det gör att det kan bli högre slutpriser och istället konkurrens om det få bostäder som säljs.

 • Det vanligaste är att man tror att sommaren är en dålig årstid att sälja lägenheten men det behöver inte stämma.
 • En fördel med sommaren är att det ofta inte är ett så stort utbud just då.
 • De stora “försäljningsperioderna” är dock april-juni och augusti-september.
 • Då finns det flest lägenheter till salu vilket förstår innebär större konkurrens och ännu viktigare med bra bilder och unika inslag.

Priserna tenderar till att pressas ner. I samband med att skolorna börjar i augusti blir det en sorts nystart på lägenhetsmarknaden. Stor aktivitet uppstår i samband med att universitetsstudenter söker mindre lägenheter på flera håll i landet, men även större lägenheter för exempelvis ensamstående med barn blir attraktiva.

 1. Om din lägenhet faller under någon av dessa kategorier ska du förmodligen sälja den i augusti.
 2. Ommunicera med din mäklare och håll koll på utbudet så att det inte finns för många likvärdiga lägenheter till bättre priser.
 3. Då kan du avvakta lite grann eftersom aktiviteter kommer att vara fortsatt hög under kommande månader.

Efter jul och nyår är det dags!Det finns många nya köpare på marknaden och utbudet ökar successivt. I mars kan det finnas ett stort utbud av lägenheter i annonserna. I januari, när ljuset kommer tillbaka, börjar människor blicka framåt och påbörja nya livsresor – kanske som att köpa en lägenhet.
Visa hela svaret