När Kommer 5G Till Malmö?

När Kommer 5G Till Malmö
Telenor och Tele2 fortsätter utrullningen av 5G – 90 procent ska ha tillgång till 5G innan slutet av 2023 ons, feb 23, 2022 08:00 CET Nu fortsätter Telenor och Tele2 utrullningen av 5G till ännu fler delar av Sverige. Genom det gemensamma nätbolaget Net4Mobility, kommer 90 procent av Sveriges invånare att få tillgång till 5G innan slutet av 2023 och resterande delar av landet under 2024.

 • Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility intensifierar nu utrullningen av 5G under 2022 med ambitionen att nå 90 procent av befolkningen innan slutet av 2023.
 • Operatörerna kommer även att fortsätta modernisera 4G-nätet, så att kapaciteten ökar med upp till 200–300 procent och utöka antalet sajter med 60 procent för både 4G och 5G.

– Utbyggnaden av 5G är nog den största nätmodernisering som vi gjort för våra användare. Den här satsningen kommer inte bara att ge ett 5G-nät i världsklass, utan också ett mycket bättre 4G-nät, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2. I dag är utbyggnaden av 5G påbörjad på 37 orter och längst har operatörerna kommit i Stockholm och Göteborg med kranskommuner.

 1. Med rätt förutsättningar kan stora delar av Sveriges befolkning se fram emot 5G-täckning redan i år.
 2. Under första halvåret 2022 kommer vi att utöka utbyggnaden av 5G i exempelvis Malmö, Linköping, Uppsala och Visby.
 3. Vi står redo och vår ambitionstakt är hög.
 4. Vilka orter som kommer att bli aktuella är beroende av flera omständigheter så som bygglov, fiber och tillgång till el.

Arbeten sker på flera ställen i landet samtidigt för en snabb och stabil utrullningstakt. Materialförsörjningen är också central med tanke på tillgången till halvledare, men här har vi tagit höjd för den kända brist som finns, säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor. När Kommer 5G Till Malmö När Kommer 5G Till Malmö Sara Kebert, nätexpert på Telenor och Björn Lindberg, nätexpert på Tele2.5G ger högre hastigheter, snabbare svarstider, ökad kapacitet och är mer klimatsmart än tidigare tekniker. I takt med att användarnas behov förändras utvecklas också nya tekniker.

Boden Kungälv till Lerum Trelleborg till Falsterbo
Borlänge Kållered Trollhättan
Borås Leksand Uppsala
Eskilstuna Linköping Varberg till Falkenberg
Falun Lund Vemdalen
Gotland Luleå Visby
Gävle Malmö Vänersborg
Göteborg Mölnlycke Västerås
Hedemora Norrköping Växjö
Helsingborg Norrtälje Ystad till Simrishamn
Jönköping Piteå Åre
Kalmar Stockholm Älvsbyn
Karlshamn Stockholms skärgård Öland
Karlskoga Sälenfjällen Örebro
Karlskrona till Ronneby Söderköping
Kungsbacka Trelleborg till Falsterbo

Presskontakt Boel Bengtsson 08-410 100 40 [email protected] Om Telenor Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder.

Telenor Sverige omsätter cirka 12 miljarder kronor (2020) och har cirka 1 700 anställda. Läs mer på www.telenor.se Om Telenorkoncernen Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 123 miljarder norska kronor (2020) och cirka 20 000 anställda.

Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com : Telenor och Tele2 fortsätter utrullningen av 5G – 90 procent ska ha tillgång till 5G innan slutet av 2023
Visa hela svaret

När kommer 5G i Skåne?

Den 17 juni aktiverade operatören Tre 5G i Malmö, Helsingborg och Lund. – I dessa städer kan man nu koppla upp sig mot den senaste tekniken så att det står “5G” uppe i mobilens hörn. Skånes första 5G-samtal gick till den före detta fotbollsspelaren Markus Rosenberg. Tre har nu totalt 385 5G-master, varav drygt 120 i Malmö. Arbetet med att uppgradera ännu fler master pågår.

 • Skånes första 5G-samtal ringdes till Markus Rosenberg av Fredrik Wiberg, bygg- och installationschef på Tre, som lett arbetet med att under hösten och vintern bygga och uppgradera 5G -masterna i Skåne.
 • Samtalet gjordes från Sonys nya 5G-telefon Sony Xperia 1 II som släpps den 22 juni.
 • Mobildataförbrukningen ökar med 60 procent varje år, det kräver hela tiden bättre nät.

Vi har jobbat stenhårt för att uppgradera 4G-master till 5G-master under vintern och våren så det kändes riktigt kul att äntligen kunna ringa Skånes första 5G-samtal. Jag passade på att säga hej till Mackan, säger Fredrik Wiberg.5G-nätet fungerar med ett antal 5G-kompatibla mobiler och i takt med att fler mobiler släpps på marknaden kommer allt fler kunder att kunna använda nätet.

Alla privatkunder med ett 3Surfa-abonnemang samt en 5G-mobil från Tre, får tillgång till det nya 5G-nätet utan extra kostnad. Samma gäller för företagskunder som har abonnemang som lanserats efter den 15 januari 2019. Inga ändringar behöver göras på dessa abonnemang för att få tillgång till 5G. – Vi är stolta över att ha varit en drivande kraft bakom 5G-utbyggnaden i södra Sverige och ser fram emot att fortsätta driva utvecklingen.

Vårt 4G-nät är mycket konkurrenskraftigt, inte minst i större städer som Malmö, Lund och Helsingborg, och vi har inte lägre ambitioner med 5G, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige. Nätet, som aktiveras i Tres befintliga frekvensspektrum, är stabilare och något snabbare än 4G samt har lägre svarstider och mindre störningar.5G är även en mer energieffektiv teknik i jämförelse med tidigare generationer av mobilnät.

De riktigt höga hastigheterna – många gånger snabbare än 4G – kommer att börja byggas ut runt årsskiftet när Post- och Telestyrelsen gör fler och större 5G-frekvenser tillgängliga för alla operatörer. – Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga runt årsskiftet kommer våra kunder att kunna få betydligt snabbare hastigheter än 4G, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

Redan i december lät Tre konsumenter testa 5G i södra Stockholm. Lärdomarna där har varit viktiga vid utbyggnaden av 5G i Skåne. Under vintern och våren har utbyggnaden fortsatt i hög takt och den kommer att fortsätta i sommar och tidig höst. Här finns Tres 5G i Skåne: Lund, Helsingborg och Malmö (innanför inre Ringvägen samt Hyllie, Vintrie, Limhamn och Bunkeflostrand.)
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Har Hänt I Kalmar Idag?

När kommer 5G till mig?

Troligen kommer en kommersiell utbyggnad av 5G att påbörjas under 2020, men i vilken takt utbyggnaden kommer att ske avgörs av operatörerna och styrs av efterfrågan. Till att börja med kommer 5G sannolikt att användas för att öka kapaciteten i områden där den idag inte riktigt räcker till, t. ex.
Visa hela svaret

Har jag 5G i mitt område?

Om du inte ser 5G i statusfältet –

 1. Säkerställ att du befinner dig i ett område med 5G-täckning. Kontakta din operatör om du är osäker.
 2. Gå till Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata eller Inställningar för mobildata > Mobile Data (Mobildata)> Mobile Data Options (Alternativ för mobildata). Om du ser den här skärmen har din enhet 5G aktiverat. Om du inte ser den här skärmen kan du kontakta din operatör för att bekräfta att ditt abonnemang stöder 5G.
 3. Slå på flygplansläget och stäng sedan av det.

Om du fortfarande inte har 5G-tjänst kontaktar du din operatör.
Visa hela svaret

Finns 5G i Skåne?

Nu finns 5G i Malmö, Lund och Helsingborg – första 5G -samtalet gick till Markus Rosenberg. I dag den 17 juni aktiverade operatören Tre 5G i Malmö, Helsingborg och Lund.
Visa hela svaret

Kan 5G ersätta fiber?

Det korta svaret är: nej, 5G kräver fiber.5G som lanseras i Sverige och flera Europeiska länder kommer att ge större kapacitet, högre hastigheter och kortare svarstider. Men det är jämfört med 4G. Det finns idag inget snabbare kommunikationssätt än det som sker via optiska fiberkablar, vilka kommunicerar med ljusets hastighet. Utvecklingen av 5G-nätet innebär att det befintliga mobila nätverket utökas genom att antennerna sätts tätare och genom att 5G-nätet använder sig av teknik som finns redan idag. Fiberoptik är idag den särklass snabbaste tekniken för överföring av data och har överföringsmässigt inga begränsningar vare sig vilken mängd eller typ av data som skickas.
Visa hela svaret

Måste man byta simkort för att få 5G?

Nej, du kan behålla ditt sim-kort (eller ditt e-sim).
Visa hela svaret

Är det värt att köpa 5G?

5G -nätverket är betydligt bättre när det gäller: Hastighet.5G är 10 till 100 gånger snabbare än 4G! Detta innebär att du kan ladda ned en tvåtimmarsfilm på cirka tio sekunder, medan nedladdningen vanligtvis tar omkring sju minuter med 4G.
Visa hela svaret

Hur mycket snabbare är 5G än 4G?

5G hastighet –

 1. 5G är betydligt snabbare än föregångaren 4G och skulle teoretiskt kunna ge upp till 20 Gbit/s och en genomsnittlig över 100 Mbit/s.
 2. Hastigheten i 5G-näten kommer i vilket fall innebära Gigabit-hastigheter och man brukar tala om att 5G inom kort kommer kunna ge hastigheter över 1 Gbit/s med 5G, något som matchar den hastighet du kan få med fast bredband via fiber idag.
 3. 5G är dock främst designat för att kunna stödja en ökning av trafikkapacitet och nätverkseffektivitet med 100x och passar därför väl in på våra förändrade surfbeteenden och att vi använder våra mobiler till saker som ställer höga krav på näten.

Idag är det exempelvis självklart för konsumenter att kunna via mobilen, ringa videosamtal. Många fler arbetar också mobilt behöver, utan lång tidsfördröjning ha tillgång till olika molntjänster, exempelvis själsystem eller affärssystem, som de använder i jobbet.
Visa hela svaret

Hur lång är räckvidden på 5G?

För längre räckvidd behövs lägre frekvenser – I dag byggs 5G-nät på 3.5 Gigahertz, som har en täckning på ungefär två kilometer. Tekniken utvecklas ändå hela tiden och just nu testar Telia också ett system med lägre frekvenser, som har en längre räckvidd.

– Vi har redan börjat arbeta med en 700 Megahertz frekvens, som är en lägre frekvens för 5G, säger Saxén.700 Megahertz har en räckvidd på ungefär tio kilometer, så inte ens det räcker till för att täcka alla områden i skärgården. För att få fungerande 5G i skärgården skulle det kräva en egen basstation för varje ö och det är inte möjligt.

Därför kommer Telia för tillfället att satsa på att utveckla och förbättra 4G-nätet i skärgården. – För tillfället är 4G-nätet ännu vårt viktigaste nät, även om 5G-nätet ökar varje dag, säger Saxén.
Visa hela svaret

Kan man använda 4G på 5G telefon?

Våra krav på uppkoppling ökar – När operatörerna väl fått sina licenser tilldelade på frekvensbanden kommer utbyggnaden av 5G i Sverige att ske successivt. För att kunna nyttja 5G krävs förutom ett 5G-nät också en kompatibel mobiltelefon, och ett abonnemang. Nya digitala tjänster och upplevelser ställer allt högre krav på internetkapaciteten. – Vi ökar våra krav på internetkapacitet hela tiden. Nu förväntar vi oss snart att kunna strömma högupplöst video, spela strömmande spel och utföra alla kapacitetskrävande tjänster på mobilen, säger Måns Jonasson. Dagens stora mobilmaster kan i framtiden allt mer ersättas av ett flertal mindre, som byggs i varje gathörn. När dessa system finns på plats och blixtsnabba 5G-nät kan täcka en hel stad, då öppnar sig stora möjligheter. Tusentals uppkopplade prylar och sensorer kan då användas utan större risk för att kapaciteten inte räcker till.

Men det kommer att ta många år innan dessa varianter av 5G finns tillgängliga för allmänheten. Därför tror Måns Jonasson inte heller att dagens 4G-nät kommer att försvinna. Precis som 3G-näten finns kvar för de tillfällen när den snabbare tekniken inte är tillförlitlig tror han att 4G kommer bestå. – Det kommer att ta lång tid innan 5G-nätet är så utbyggt att vi kan pensionera 4G-nätet, och kanske kommer det inte att ske ens då.

De flesta märker då och då att deras mobiler även idag går över till 3G-nätet ibland när de är ute i skogen eller om det är dålig mottagning, trots att 4G funnits i åratal. Äldre nät behövs som backup där de nya näten inte når. Däremot kanske 3G-nätet släcks ner i framtiden, när 5G och 4G täcker hela Sverige.
Visa hela svaret

Kan 5G telefon använda 4G?

När ett 5G -nätverk inte är tillgängligt utanför 5G -området återgår telefonen automatiskt till 4G – (LTE) eller 3G-hastighet.
Visa hela svaret

Är det någon ide att köpa 5G telefon?

 1. Hem
 2. Bästa
 3. Mobiler

Vill du ha en 5G-mobil? Här är de bästa 5G-mobilerna just nu. (Foto: TechRadar / Apple) Välkommen till vår topplista över bästa 5G-mobiler! Om du vill använda den nya generationens nätverk, bör du sikta in dig på att köpa en av de bästa 5G-mobilerna som finns just nu.

Och det är något du verkligen borde vilja testa, då 5G erbjuder mycket snabbare hastigheter och pålitligare anslutningar än 4G. Även om 5G-mobiler började släppas redan under 2019, med några få modeller som fanns tillgängliga under året, var 2020 året för 5G-mobiler då nästan alla toppmodeller skryter med 5G-anslutningar.

Till och med några modeller i mellansegmentet har 5G-versioner tillgängliga. Som ett resultat av detta är 5G-mobiler inte längre överdrivet dyra, så om du vill ha en av de bästa mobilerna som finns att köpa just nu utan att behöva tömma sparkontot, kan du förmodligen välja en 5G-mobil.

 • Under 2022 kommer det släppas nya mobiler med 5G som du kan välja mellan.
 • På grund av detta kommer vår topplista ständigt att förändras, så det kan vara en bra idé att kika in här med jämna mellanrum.
 • Topplistan domineras för närvarande av Samsung, som hittills har släppt majoriteten av marknadens 5G-mobiler.
You might be interested:  Var Finns Skyddsrum I Linköping?

Ett gäng andra företag har dock också börjat släppa 5G-mobiler, så Samsungs dagar som regerande härskare kan snart vara förbi.

Vad är 5G? Här förklarar vi den nya generationens internet-teknologi

Visa hela svaret

Vad kostar ett 5G abonnemang?

120 procent dyrare – En undersökning av de fyra nätägande operatörerna visar på skillnader över 68 procent. Skillnaderna beror till stor del på hur mycket data som inkluderas i de respektive abonnemangen. För att försöka göra en så rättvis jämförelse som möjligt har vi valt ut så liknande erbjudanden som möjligt från de fyra operatörerna och deras budgetalternativ.

Vi har därefter räknat på månadskostnaden per gigabyte surfdata, för att försöka jämna ut eventuella skillnader i surfpotterna. Månadspris per gigabyte, i kronor. Klicka för att förstora. Data från 5 november 2020. Priset per gigabyte blir generellt betydligt lägre när surfpotten ökar. Det är den största förklaringen till de stora skillnaderna mellan nätägarnas varierande priser.

Skillnaderna mellan operatörerna och deras budgetalternativ är ändå stora. Den största skillnaden är mellan Telias erbjudanden. Telia tar 369 kronor för 12 GB med 5G-stöd, medan den Telia-ägda operatören Fello tar 195 kronor för 14 GB med 4G. Telia-abonnemanget kostar alltså 120 procent mer än Fello-abonnemanget, per gigabyte.

Tele2 har minst skillnad mellan sitt erbjudande och ett liknande från Comviq, drygt 20 procent, medan Tre har lägst kostnad per krona. Det beror dock främst på att vi valde ett abonnemang med mer surf från Tre. Det är inte överraskande att budgetoperatörerna är betydligt billigare. Det beror som sagt inte bara på 5G.

Om du väljer mellan nätägande operatörer och budgetoperatörer på grund av 5G, kan det dock vara värt att tänka ett varv till. I dagsläget är prisskillnaderna stora. Med dagens nät är det värt att fundera på om tekniken är värd sitt pris. Om du inte har ett specifikt behov av 5G och dessutom vet att du kan använda det, kan det vara bra att skaffa ett abonnemang från en budgetoperatör och byta upp dig när dina behov förändras.
Visa hela svaret

Varför har jag inte 5G?

Det kan bero på flera olika saker. Gör så här för att komma igång med 5G:

Se till att du har en mobil som har stöd för 5G. Kolla att din mobil har den senaste versionen av operativsystemet (iOS eller Android). Kolla så att ditt mobilabonnemang är redo för 5G.

Bra att veta: Det kan hända att din mobil ibland ansluter till 4G-nätet trots att du befinner dig i ett område där du har 5G-täckning. Det beror på att 4G- och 5G-näten arbetar tillsammans för att ge dig bästa möjliga uppkoppling där du befinner dig. Gäller det en iPad? För att använda Telenors 5G-nät på iPad behöver du uppdatera till iPadOS 16.2 och acceptera de nya operatörsinställningar som föreslås.
Visa hela svaret

Vilka ställen i Sverige har 5G?

Njut av supersnabb surf i vårt växande 5G -nät! 5G -fart hittar du just nu i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping, Norrköping och Helsingborg.
Visa hela svaret

Vilket är snabbast fiber eller 5G?

Är 5G snabbare än fiber? – 5G och fiber är ungefär lika snabba i teorin. Den teoretiskt snabbaste hastigheten hos fiber är 10 000 Mbit/s. Den teoretiskt snabbaste hastigheten hos 5G är 10 Gbit/s. Exempel: 1 Gbit/s motsvarar 1 024 Mbit/s 5G teoretisk maxhastighet = 10 240 Mbit/s Fiber teoretisk maxhastighet = 10 000 Mbit/s 10 240/10 000= 1,024 Resultat : 5G är ungefär lika snabbt som fiber.

 • Men riktigt så enkelt är det inte.
 • Precis som vi redan har tagit upp är 5G-tekniken i dag känslig för hinder.
 • Dessutom är utrustningen som ska ge 5G inte uppgraderad till högsta nivå överallt i Sverige (och det behövs för att 5G ska kunna prestera på max).
 • Så även om 5G teoretiskt sett är lika snabbt som fiber är utrustningen runt om tekniken ännu inte tillräckligt utvecklad för att kunna ge den teoretiska hastigheten på 10 Gbit/s i praktiken.

Då kommer fibertekniken närmare sin teoretiska hastighet i praktiken.
Visa hela svaret

Är det värt att installera fiber?

Bredband via fiber är bäst för dig som surfar hemma – Bredband via fiber är knutet till en specifik bostad. Du kan alltså inte ta med dig ett sådant bredband på resan. Därför passar fiber bäst om du bara använder ditt bredband hemma. Med fiber får du inte bara tillgång till höga hastigheter utan även en bredbandsteknik som är stabilare än någon annan på marknaden.

Med fiber kommer din bredbandsuppkoppling inte att påverkas av vare sig väder, vind eller andra yttre faktorer. I dag används en så liten del av fiberns kapacitet att din hastighet inte påverkas av hur många som surfar samtidigt. Men med ett mobilt bredband blir hastigheterna lägre ju fler ni är som surfar.

Sök på din adress och hitta bästa bredbandet via fiber Ange gata och gatunummer.
Visa hela svaret

Måste man gräva ner fiber?

För att leda in fiber från tomtgränsen till bostaden behöver en skyddsslang grävas ner i marken på din tomt. Du kan gräva själv eller göra en tilläggsbeställning av grävning i orderformuläret.
Visa hela svaret

Måste man ha speciellt abonnemang för 5G?

För att 5G ska fungera behöver du en mobil, ett abonnemang och ett nät som alla stödjer 5G. Vi har 5G -redo mobiler från de stora tillverkarna i sortimentet, och med abonnemangen Telia Mobil eller Telia Jobbmobil kan du koppla upp dig mot 5G -nätet där det är tillgängligt.
Visa hela svaret

Är det värt att köpa en 5G mobil?

 1. Hem
 2. Bästa
 3. Mobiler

Vill du ha en 5G-mobil? Här är de bästa 5G-mobilerna just nu. (Foto: TechRadar / Apple) Välkommen till vår topplista över bästa 5G-mobiler! Om du vill använda den nya generationens nätverk, bör du sikta in dig på att köpa en av de bästa 5G-mobilerna som finns just nu.

 • Och det är något du verkligen borde vilja testa, då 5G erbjuder mycket snabbare hastigheter och pålitligare anslutningar än 4G.
 • Även om 5G-mobiler började släppas redan under 2019, med några få modeller som fanns tillgängliga under året, var 2020 året för 5G-mobiler då nästan alla toppmodeller skryter med 5G-anslutningar.
You might be interested:  När Tar Man Studenten I Malmö?

Till och med några modeller i mellansegmentet har 5G-versioner tillgängliga. Som ett resultat av detta är 5G-mobiler inte längre överdrivet dyra, så om du vill ha en av de bästa mobilerna som finns att köpa just nu utan att behöva tömma sparkontot, kan du förmodligen välja en 5G-mobil.

Under 2022 kommer det släppas nya mobiler med 5G som du kan välja mellan. På grund av detta kommer vår topplista ständigt att förändras, så det kan vara en bra idé att kika in här med jämna mellanrum. Topplistan domineras för närvarande av Samsung, som hittills har släppt majoriteten av marknadens 5G-mobiler.

Ett gäng andra företag har dock också börjat släppa 5G-mobiler, så Samsungs dagar som regerande härskare kan snart vara förbi.

Vad är 5G? Här förklarar vi den nya generationens internet-teknologi

Visa hela svaret

Finns 5G i Kristianstad?

Finns det 5G-täckning i Kristianstad? När konsumenter köper en ny mobiltelefon och väljer ett nytt mobilabonnemang glömmer många bort att fundera på mobiltäckningen i sitt område. I Sverige finns det flera olika mobiloperatörer, men de två största är Telia och Tele2.

 • Generellt sett har dessa två operatörer den bästa täckningen i Sverige.
 • Täckningen kan dock variera mycket beroende på var du befinner dig i landet.
 • I storstäder såsom Stockholm, Göteborg och Malmö behöver du sällan oroa dig över mobiltäckning.
 • Men på landsbygden ser det ofta helt annorlunda ut.
 • Hur ser situationen ut i Kristianstad? Ja staden är trots allt ganska stor och ligger i södra Sverige.

Detta innebär att du inte bör ha några problem med att få bra mobiltäckning från både Telia och Tele2 – eller någon annan mobiloperatör för den delen. Men som alltid är det bäst att kontrollera täckningskartan för ditt specifika område innan du fattar några beslut.5G-täckningen börjar också sakta att rullas ut i Sverige, men det är fortfarande ganska begränsat.
Visa hela svaret

Var finns 5G i Sverige Telia?

Globala utmaningar – Att så smärtfritt som möjligt genomföra en omfattande modernisering och utbyggnad av något så centralt som det mobilnät vi alla använder oss av dagligen är ett krävande projekt. Att dessutom göra det i en tid som präglas av pandemins följdverkningar skapar ytterligare utmaningar.

Den globala bristen på halvledare och stora problem med internationella transporter har inneburit svårigheter för hela teknikbranschen, inklusive Telia. – Det är en global kris som påverkar våra leverantörer och deras underleverantörer. Det har varit en stor utmaning, men trots det lyckades vi leverera på våra planer för 2021.

– En annan utmaning är att när man gör en så här stor modernisering måste det göras på ett planerat och koordinerat sätt så att inte kunderna drabbas. Det är som att byta motor på ett flygplan i luften, skrattar Staffan. I dag finns 5G från Telia i 41 tätorter runt om i landet och utbyggnaden fortsätter löpande till nya orter.
Visa hela svaret

När kommer 5G till Trelleborg?

Tele2 och Telenor fortsätter utrullningen av 5G till fler orter– 90 procent av svenskarna ska ha tillgång till 5G innan slutet av 2023 ons, feb 23, 2022 08:00 CET När Kommer 5G Till Malmö Nu fortsätter Tele2 och Telenor utrullningen av 5G till ännu fler orter i Sverige. Genom det gemensamma nätbolaget Net4Mobility, kommer 90 procent av Sveriges invånare få tillgång till 5G innan slutet av 2023 och resterande delar av landet under 2024.

Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility intensifierar nu utrullningen av 5G under 2022, med ambitionen att nå 90 procent av befolkningen innan slutet av 2023. Operatörerna kommer även att fortsätta modernisera 4G-nätet, så att kapaciteten ökar med upp till 200–300 procent och utöka antalet sajter med 60 procent för både 4G och 5G.

– Utbyggnaden av 5G är nog den största nätmodernisering som vi gjort för våra användare. Den här satsningen kommer inte bara att ge ett 5G-nät i världsklass, utan också ett mycket bättre 4G-nät, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2. I dag är utbyggnaden av 5G påbörjad på 37 orter och längst har operatörerna kommit i Stockholm och Göteborg med kranskommuner.

 1. Med rätt förutsättningar kan stora delar av Sveriges befolkning se fram emot 5G-täckning redan i år.
 2. Under första halvåret 2022 kommer vi utöka utbyggnaden av 5G i exempelvis Malmö, Linköping, Uppsala och Visby.
 3. Vi står redo och vår ambitionstakt är hög.
 4. Vilka orter som kommer att bli aktuella är beroende av flera omständigheter så som bygglov, fiber och tillgång till el.

Arbeten sker på flera ställen i landet samtidigt för en snabb och stabil utrullningstakt. Materialförsörjningen är också central med tanke på tillgången till halvledare, men här har vi tagit höjd för den kända brist som finns, säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor.5G kommer innebära en snabbare, säkrare och mer pålitlig mobiluppkoppling som är mer klimatsmart än tidigare tekniker.

 • Borlänge
 • Borås
 • Eskilstuna
 • Falun
 • Gotland
 • Gävle
 • Göteborg
 • Hedemora
 • Helsingborg
 • Jönköping
 • Kalmar
 • Karlshamn
 • Karlskoga
 • Karlskrona till Ronneby
 1. Kungsbacka
 2. Kungälv till Lerum
 3. Kållered
 4. Leksand
 5. Linköping
 6. Lund
 7. Malmö
 8. Mölnlycke
 9. Norrköping
 10. Norrtälje
 11. Stockholm
 12. Sälenfjällen
 13. Söderköping
 • Trelleborg till Falsterbo
 • Trollhättan
 • Uddevalla
 • Uppsala
 • Varberg till Falkenberg
 • Vemdalen
 • Vänersborg
 • Västerås
 • Växjö
 • Ystad till Simrishamn
 • Åre
 • Öland
 • Örebro

ol>

 • Information till redaktionen:
 • Pressmeddelande från 19 januari 2021
 • Pressmeddelande från 10 november 2020
 • Pressmeddelande från 24 maj 2020
 • Läs mer på: https://www.tele2.se/5g För mer information, vänligen kontakta: Fredrik Hallstan, Head of PR, Tele2, +46 761 15 38 30 / [email protected] Följ Tele2 på vårt pressrum: Tele2s vision är att bli the smartest telco in the world, creating a society of unlimited possibilities,

  Ända sedan Tele2 grundades 1993 har vi fortsatt att utmana rådande normer och dammiga monopol. Idag möjliggör våra prisbelönta nätverk mobil- och fasttelefoni, bredband, datanät, TV, streaming och globala IoT-tjänster för miljontals kunder. Vi driver tillväxt genom kundnöjdhet och smarta kombinerade erbjudanden.

  Tele2 är sedan 1996 noterat på Nasdaq Stockholm. Under 2021 omsatte bolaget 27 miljarder kronor, med en underliggande EBITDAaL på 10 miljarder kronor. För de senaste nyheterna och finansiella definitioner, vänligen se vår hemsida, : Tele2 och Telenor fortsätter utrullningen av 5G till fler orter– 90 procent av svenskarna ska ha tillgång till 5G innan slutet av 2023
  Visa hela svaret