Sedan den 1 september 2022 rekommenderas de som är 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder ytterligare en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.
Visa hela svaret
Contents
- 0.1 Vilka får vaccinera sig i Stockholm?
- 0.2 Får 17 åringar ta dos 3?
- 0.3 När får man dos 4 i Stockholm?
- 1 Var kan jag få dos 5 i Stockholm?
- 2 När får 18 åringar ta dos 3?
- 3 När kan 18 åringar ta dos 3?
- 4 Hur långt ska det gå mellan dos 4 och 5?
- 5 Vad är röda hund?
- 6 Vart bokar jag tid för vaccin Stockholm?
Vilka får vaccinera sig i Stockholm?
Drop-in-vaccination mot covid-19 i Stockholms län Innehållet gäller Stockholms län De flesta kan vaccinera sig mot covid-19 på en drop-in-mottagning utan att boka tid. Det gäller till exempel dig som inte haft några allergiska problem vid tidigare doser och dig som inte har svenskt personnummer.
Det är möjligt att vaccinera sig med samtliga doser på en drop-in-mottagning. När du tar din nya påfyllnadsdos måste det ha gått minst fyra månader sedan din förra dos. Ta med dig din legitimation till vaccinationen. Om det inte är din första dos rekommenderas du även att ta med ditt vaccinationskort. De flesta, även du som tillhör en riskgrupp, kan vaccinera dig på en drop-in-mottagning.
Men om någon av följande punkter stämmer in på dig, bör du istället :
Om du har haft kraftig allergisk reaktion som krävt akutvård eller inläggning på sjukhus Om du behandlas med blodförtunnande läkemedel
Du som är gravid i graviditetsvecka 12 eller tidigare och har en underliggande sjukdom och önskar vaccinera dig ska du först tala med din mödravårdsläkare för bedömning. Covid-19 vaccinatörer med drop-in Observera att en del covid-19-vaccinatörer endast erbjuder drop-in för vissa åldersgrupper eller endast vissa tider, till exempel om de har tider över som inte blivit bokade.
Visa hela svaret
Får 17 åringar ta dos 3?
Barn och unga – om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten I Sverige erbjuds alla som är 18 år eller äldre vaccination mot covid-19. I Sverige är vaccinationen mot covid-19 frivillig och gratis till de som rekommenderas vaccinet av Folkhälsomyndigheten.
- Vissa barn under 18 år rekommenderas också vaccination.
- Läs mer om detta på sidan.
- Från den 1 november 2022 avslutas den allmänna rekommendationen om vaccination mot covid-19 till alla barn och unga mellan 12 och 17 år.
- Detta görs på grund av den låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland barn och unga.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till barn och unga endast i enskilda fall och i samråd med ansvarig läkare. Svenska Barnläkarföreningen har definierat i vilka situationer detta kan vara aktuellt. Barnets behandlande läkare gör en individuell bedömning om vaccinationen behövs.
Visa hela svaret
Hur bokar man vaccination under 18?
Det varierar mellan regionerna om du behöver boka tid och hur du gör. Välj region högst upp på den här sidan för att se vad som gäller för dig. Här kan du läsa frågor och svar om att boka vaccination mot covid-19.
Visa hela svaret
När får man dos 4 i Stockholm?
Det här gäller vid vaccination mot covid-19 i höst 1 september inleds vaccination mot covid-19 med ytterligare påfyllnadsdos till riskgrupper samt personer som är 65 år eller äldre. För att öka tillgängligheten upprättas en temporär mottagning för vaccination i Kungsträdgården.
Det är aldrig för sent att börja vaccinera sig och även fortsättningsvis kommer vaccination erbjudas till alla som ännu inte tagit rekommenderat antal doser. Från och med 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten en ytterligare påfyllnadsdos för personer som är 65 år eller äldre, samt för dem som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.
Med start 17 augusti öppnas bokningen för 65+ och erbjudande om påfyllnadsdos skickas ut via sms till de som använder appen Alltid öppet. Utskicket görs enligt en ordning som beror på hur lång tid som gått sedan föregående dos. För riskgrupper öppnar bokningen av en ny påfyllnadsdos den 24 augusti.
Drop-in-vaccination är möjlig för dessa grupper från och med 1 september. Invånare mellan 18 och 64 år erbjuds en fjärde dos. Bokningen för denna grupp planeras öppna 29 augusti och drop-in-vaccination är möjlig från och med 12 september. Region Stockholm har ett stort utbud av vaccinatörer och förstärker nu detta med en temporär mottagning i Kungsträdgården.
Vaccination bokas via appen Alltid öppet eller telefonbokningen som är öppen alla dagar 08.00-19.00 och nås via nummer 08-428 429 30. Telefonbokningen finns tillgänglig på tio olika språk. Samlingssida för regionens information om coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19.
Visa hela svaret
Var kan jag få dos 5 i Stockholm?
Nu öppnar bokningen av dos 5 för dig som är 65-plus Innehållet gäller Stockholms län Höstens stora vaccinationsinsats mot covid-19 inleds med att du som är född 1957 eller tidigare får erbjudande om att boka ny påfyllnadsdos. Från och med idag och resten av veckan får nästan 200 000 invånare som är födda 1957 eller tidigare ett sms med erbjudande om tidsbokning av ny påfyllnadsdos (dos 5).
- Förutsättningen är att det gått fyra månader sedan den senaste dosen och att man har registrerat sig i appen Alltid öppet.65-plussarna kan också boka sin vaccination via telefonbokningen.
- Drop-in-vaccination är möjlig från och med 1 september.
- Om du har missat en dos eller ännu inte påbörjat din vaccination kan du boka din vaccination via appen Alltid öppet, telefonbokningen eller gå till en drop-in-mottagning när som helst.
: Nu öppnar bokningen av dos 5 för dig som är 65-plus
Visa hela svaret
När får 18 åringar ta dos 3?
Påfyllnadsdoser ger förstärkt skydd – Alla i Sverige som är 18 år och äldre rekommenderas en primärvaccination med minst två doser vaccin mot covid-19. Skyddet efter dos 2 avtar successivt ju längre tiden går och snabbare hos äldre än hos yngre. Därför rekommenderas alla som är 18 år och äldre en påfyllnadsdos (dos 3) tidigast fyra månader efter primärvaccinationen.
Visa hela svaret
När kan 18 åringar ta dos 3?
Frågor och svar om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten
- Fram till 1 mars 2023 gäller nuvarande rekommendationer för primärvaccination och påfyllnadsdoser. Läs mer om nuvarande rekommendationer på webbsidan: Från och med 1 mars 2023 kommer nya rekommendationer för påfyllnadsdoser för riskgrupper och äldre. Det som gäller då är att personer från 80 år och äldre och personer boende på SÄBO, särskilda boenden för äldre, rekommenderas två påfyllnadsdoser per år. Personer från 65 år och personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas en påfyllnadsdos per år. Doserna fördelas på detta sätt under året:
- Våren 2023, från 1 mars:
- Med start den första mars rekommenderas alla personer som är 80 år och äldre, samt personer boende på SÄBO, särskilda boenden för äldre, att vaccinera sig med en ytterligare påfyllnadsdos.
- Det finns då även en möjlighet för vaccination med en påfyllnadsdos för personer mellan 65 och 79 år och personer från 18 år i riskgrupp.
- Hösten 2023:
Inför höst- och vintersäsongen 2023 rekommenderas alla från 65 år samt alla i riskgrupp från 18 år en påfyllandsdos.
Vilka rekommendationer som kommer att gälla för övriga åldersgrupper från den 1 mars är ännu inte beslutade.
- Våren 2023, från 1 mars:
- Risken för allvarlig sjukdom i covid-19 stiger med ökande ålder. Den som är 60–70 år har mer än dubbelt så hög risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med någon som är 50–60 år. Enligt svenska data är det främst efter 65 år som risken börjar öka påtagligt. Därför rekommenderas vaccination med höstdosen från 65 års ålder i Sverige.
- Rekommendationerna skiljer sig något mellan olika länder i världen och inom Europa, men bedömningen är samstämmig om att det är av stort värde för äldre personer att få och behålla ett starkt skydd mot covid-19 genom upprepad vaccination.
- Även för yngre personer med risk att få en allvarlig covid-19-sjukdom, är vaccination enligt gällande rekommendationer det bästa sättet att få och behålla ett starkt skydd mot covid-19.
- Läs mer:
- Det finns flera godkända vaccin anpassade till olika omikronvarianter. Vaccinen börjar levereras till Sverige under september och oktober månad för vidare transport ut till regionerna. De anpassade vaccinerna kommer successivt in i den pågående vaccinationsinsatsen mot covid-19. De variantanpassade vaccinen är enbart godkända för påfyllnadsdos. Alla vaccin som finns tillgängliga från september bedöms ge ett jämförbart gott skydd mot allvarlig sjukdom av covid-19. Det gäller alla variantanpassade vaccin liksom de vaccin som hittills har använts.
- Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, enligt nuvarande rekommendation. Vaccin kommer även finnas tillgängligt för de mellan 18 och 64 år som av personliga skäl vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande höst/vintersäsong. Regionerna kommer att tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos, och erbjuda vaccin till dos 1–3 för den som ännu inte tagit dessa doser. Risken för allvarlig sjukdom bedöms vara låg för friska personer under 65 år som har vaccinerats med tre doser, och därför rekommenderas inte en fjärde dos till denna grupp. Risken för allvarlig sjukdom stiger med åldern men varierar också hos personer under 65 år. Läs mer:
- Personer som är 65 år och äldre, samt personer i riskgrupp från 18 år, rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos från och med 1 september. Detta gäller oavsett antal tidigare givna doser, enligt olika rekommenderade scheman. Höstdosen behövs för att upprätthålla skyddet hos personer med hög risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Äldre personer och personer med immunbrist får inte lika långvarigt skydd av vaccinationerna som yngre personer med ett gott immunförsvar. Rekommendationen gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom, exempelvis:
- personer som är 65 år och äldre
- gravida
- personer med nedsatt immunförsvar
- personer med hjärt- och lungsjukdomar
- personer med Downs syndrom
- andra riskgrupper.
Läs mer:
- Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vissa grupper ska erbjudas en andra påfyllnadsdos (dos 4) av vaccin mot covid-19. Det gäller de som riskerar att ha ett svagare skydd av dos 1 och 2 och första påfyllnadsdosen (dos 3) än andra personer, och som dessutom har en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 på grund av sin ålder. Dos 4 erbjuds till personer som bor på SÄBO, har hemtjänst eller hemsjukvård samt alla som är 65 år och äldre. Patientgrupper med ett måttligt eller kraftigt nedsatt immunförsvar inklusive vuxna med Downs syndrom rekommenderas också en andra påfyllnadsdos. Smittspridningen av covid-19 pågår fortfarande i Sverige och risken att drabbas av allvarlig sjukdom ökar med stigande ålder. Vaccinationen mot covid-19 skyddar mot allvarlig sjukdom och död, men effekten avtar efter en tid, särskilt hos äldre och personer med nedsatt förmåga att utveckla ett skydd efter vaccinationen. Läs mer:
- Påfyllnadsdoser är en del av vaccinationen mot covid-19. För vaccination mot covid-19, precis som för många andra vaccinationer, behövs påfyllnadsdosen för ett bibehållet skydd. Smittspridningen av covid-19 pågår fortfarande, och virusvarianten omikron är mer smittsam än tidigare varianter. För att skydda dig själv mot covid-19 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du tar din påfyllnadsdos så fort du har möjlighet. Du kan ta den första påfyllnadsdosen (dos 3) tidigast tre månader efter att du fick dos två av primärvaccinationen. Vissa grupper erbjuds en andra påfyllnadsdos (dos 4) tidigast fyra månader efter den första påfyllnadsdosen.
- 12–17-åringar kommer i dagsläget inte att få en påfyllnadsdos. Yngre personer svarar bättre på vaccination än äldre, och vaccinationsskyddet bedöms hålla länge mot allvarlig sjukdom för denna grupp, enligt nuvarande data. Det gör att den yngre åldersgruppen ännu inte rekommenderas en påfyllnadsdos. Folkhälsomyndigheten rekommenderar påfyllnadsdoser till grupper av befolkningen där den medicinska nyttan av vaccinationen är stor. Det vill säga, där vaccinationen gör skillnad för risken att drabbas av allvarlig sjukdom i covid-19. EU-kommissionen tar dessa fakta i beaktande och har ändrat förordningen om covidbevisen så att kravet på en påfyllnadsdos vid resor inte ska gälla barn under 18 år. För mer information, gå till e-Hälsomyndighetens frågor och svar. Se frågan “Behöver jag en påfyllnadsdos för att kunna resa?”
- Covid-19 är fortfarande en farlig sjukdom och rekommendationen om vaccination mot covid-19 gäller fortsatt, oavsett om sjukdomen klassificeras som allmänfarlig och samhällsfarlig eller ej. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 riskerar du att bli väldigt sjuk eller långvarigt sjuk om du smittas. Tack vare att så många har vaccinerat sig har vi en hög immunitet i befolkningen. En hög immunitet innebär att vi har utvecklat ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död vilket bidrar till att vi nu slipper restriktioner. Men det är viktigt att vi fortsätter vaccinera oss och behåller en hög immunitet som skydd mot nya virusvarianter. Läs mer om klassificering enligt smittskyddslagen:
- Det är din region som ansvarar för att utföra vaccinationerna mot covid-19. På 1177 Vårdguiden finns svar på de vanligaste frågorna om vaccinationerna, till exempel: Hur gör jag för att boka tid? Var sker vaccinationen? Om du har behov kan du vaccinera dig i en annan region eller på en annan plats än där du är folkbokförd. Det kan till exempel vara om du arbetar eller studerar på annan ort eller bor någon annanstans under en period. Läs mer på,
- Tre doser vaccin mot covid-19 ger ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död hos vuxna. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla personer som är 18–64 år vaccinerar sig med tre doser vaccin mot covid-19.
- Alla vaccinationer mot covid-19 ska registreras i det nationella vaccinationsregistret av den som vaccinerar dig. Den information som ska registreras är personnummer eller samordningsnummer, datum för vaccination, vilket vaccin som använts, vårdgivare som ansvarat för vaccinationen och dosnummer för vaccin mot covid-19. Detta görs för att kunna följa upp vaccinationerna. Uppgifterna skyddas av absolut sekretess och går inte att nå via patientjournalen. Du har rätt att begära ut uppgifterna enligt Dataskyddsförordningen (GDPR).
- Du behöver vara frisk när du vaccinerar dig mot covid-19 för att inte riskera att du smittar andra, t.ex. den som vaccinerar dig eller personer du möter på vägen till vaccinationen. Men man brukar också vilja undvika att vaccinera någon som har feber eftersom det kan vara svårt att bedöma eventuella biverkningar av vaccinet. Det kan också vara bra att låta immunförsvaret arbeta med en sak i taget. Vi vet heller ännu inte om covid-19-vaccinets effekt kan påverkas av att man är sjuk när man vaccinerar sig.
- Influensavaccin kan ges vid samma tillfälle som vaccin mot covid-19. För förstärkta influensavaccin rekommenderas dock sju dagar mellan dessa och Nuvaxovid. När det gäller andra vacciner (till exempel HPV eller TBE) kan de flesta ges till vuxna samtidigt som vaccin mot covid-19, efter bedömning av vaccinatören.
- Oavsett vart du ska resa vilar ett stort ansvar på dig som enskild resenär. Varje resenär bör hålla sig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet. Reglerna kan se olika ut och det är landet som du reser till som bestämmer vilka regler som gäller där. Läs mer om Utrikesdepartementets reseinformation: Ambassaderna har även Covidbevis är en kostnadsfri e-tjänst som bygger på ett samarbete mellan EU-länderna för att underlätta resor inom EU. EU-länderna har enats om en enhetlig utformning av det digitala vaccinationsintyget där varje land kallar e-tjänsten vid olika namn. I Sverige heter det Covidbevis och i EU används namnet covidintyg (EU Digital COVID Certificate). Covidbevis kan användas från och med 1 juli 2021 i Sverige och i EU. Även i fortsättningen är det emellertid varje enskilt medlemsland som bestämmer kraven för inresor.
- Läs mer om
- Hämta ditt vaccinationsbevis hos E-hälsomyndigheten på
- Läs mer om
- Du kan träna som vanligt efter att du har vaccinerat dig mot covid-19, om du känner dig helt frisk och mår bra. Det är aldrig bra att träna med en infektion i kroppen. Det innebär att om du har symtom på en begynnande infektion, t.ex. huvudvärk eller ont i kroppen, eller om du känner av biverkningar efter vaccinationen, ska du avstå från träningen. Det gäller både barn och vuxna. Läs mer:
- Det är vanligt att få milda biverkningar efter vaccinationen mot covid-19. Exempel på biverkningar är trötthet, feber, frossa, muskel- och ledvärk samt huvudvärk. Allt detta är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar, och du kan ta den andra dosen och påfyllnadsdosen när det är dags. Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga, men om du får hög feber och känner dig sjuk i mer än ett dygn eller får andra ovanligare och mer allvarliga symptom efter att du vaccinerat dig, bör du kontakta din vårdcentral innan du tar nästa dos. Det gäller även om du har eller har haft andra allvarliga nytillkomna besvär som till exempel bröstsmärta eller andningsbesvär. Du kan då efter läkarbedömning till exempel rekommenderas ett annat vaccin för nästa dos. Läkemedelsverket följer upp säkerheten och effekten av de vacciner som används i Sverige. Information om hur du rapporterar misstänkta biverkningar finns på,
- Ja, det finns inget hinder för vaccination mot covid-19 om du har haft en blodpropp, tar blodförtunnande medicin eller en medicin för att förebygga blodproppar. Du kan du vaccineras med de godkända vacciner mot covid-19 som används i Sverige.
- Comirnaty och Spikevax är så kallade mRNA-vacciner, och har därmed flera likheter. En kombination av Comirnaty och Spikevax ger ett lika bra immunsvar som när båda doserna ges med samma vaccin. Det finns ännu endast begränsad erfarenhet av en kombination av ett mRNA-vaccin och ett proteinvaccin. Men de studier som finns visar god effekt och säkerhet vid en kombination av dessa vacciner mot covid-19. Folkhälsomyndigheten anser att mRNA-vaccin och Nuvaxovid, som är ett proteinvaccin, kan kombineras. Läs mer:
- De vacciner mot covid-19 som vi använder i Sverige ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död orsakat av de nya virusvarianterna. Det är viktigt att ta tre doser för att få ett så bra skydd som möjligt. Det kommer sannolikt att utvecklas nya virusvarianter under lång tid framöver, därför är det viktigt att ta de doser som rekommenderas när skyddet från tidigare doser börjar avta.
- Nej, friska barn och unga löper inte någon stor risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Eftersom vaccinerna skyddar mot just allvarlig sjukdom har Folkhälsomyndigheten beslutat om att avsluta den allmänna vaccinationen mot covid-19 för barn och unga under 18 år. Från 1 november 2022 är det endast vissa grupper av barn och unga som kan vaccinera sig mot covid-19. Det gäller de barn och unga som sedan tidigare löper en ökad risk att bli väldigt sjuka av luftvägsvirus eller har ett mycket nedsatt immunförsvar på grund av någon sjukdom eller behandling. Om du tillhör en av dessa grupper så kan du prata med din läkare och komma överens om hur du ska göra med vaccinationen mot covid-19.
- I nuläget är det inte möjligt att vaccinera mot covid-19 under 18 års ålder efter den 1 november 2022 då den allmänna rekommendationen för barn och unga avslutas. Särskilda grupper av barn och unga kan fortfarande vaccineras mot covid-19 i samråd med ansvarig läkare.
- Efter den 1 november 2022 har vi i Sverige inte allmän vaccination mot covid-19 till barn som är under 18 år. Därför kompletteras inte en vaccination som är påbörjad utomlands, om barnet är under 18 år.
- Efter 18 års ålder gäller de rekommendationer som gäller för vuxna från 18 år.
- De barn som har en sjukdom, ett tillstånd eller en diagnos som gör att de kan bli extra sjuka i luftvägsinfektioner eller som har ett påtagligt nedsatt immunförsvar kan erbjudas en vaccination mot covid-19 i samråd med sin doktor.
: Frågor och svar om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten
Visa hela svaret
Måste barn under 18 ha Vaccinpass?
Till dig som fyllt 16 år – Du som har fyllt 16 år och har e-legitimation kan själv hämta ut ditt vaccinationsbevis på covidbevis.se, Du måste ha blivit vaccinerad i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Sju dagar efter din vaccination kan du hämta ut ditt vaccinationsbevis på covidbevis.se,
Visa hela svaret
Hur långt ska det gå mellan dos 4 och 5?
Vacciner godkända av WHO som inte är registrerade inom EU (Sinovac/Coronavac, Sinopharm, Covishield och Covaxin). – En person som fått en dos av ett vaccin godkänt av WHO men inte registrerat inom EU erbjuds komplettering med en dos mRNA-vaccin eller Nuvaxovid i Sverige.
Vid vaccination av personer som är 30 år eller yngre används Comirnaty, Den kompletterande dosen dokumenteras som dos 2. Personer som är vaccinerade med två doser av inaktiverade vacciner Sinovac/Coronavac eller Sinopharm rekommenderas kompletterande vaccination med en dos mRNA-vaccin eller Nuvaxovid,
Dosen ges med minst 8 veckors intervall från föregående dos. Den kompletterande dosen registreras som dos 2. Personer som är vaccinerade med två doser av Covishield eller Covaxin anses ha erhållit komplett primärvaccination. Personer som är vaccinerade med tre doser Sinovac/Coronavac eller Sinopharm eller annat icke EU-registrerat vaccin kan räknas som vaccinerade med två doser och erbjuds påfyllnadsdoser därefter enligt svenska rekommendationer.
Visa hela svaret
Vad är röda hund?
Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik – Röda hund har i regel ett mycket lindrigt förlopp, och många smittas utan att få några symtom överhuvudtaget (subklinisk infektion). Sjukdomsbilden karakteriseras annars av en lindrig övre luftvägsinfektion och ett hudutslag som först brukar uppträda i ansiktet och sedan sprider sig ner till bål och extremiteter.
Utslaget är småfläckigt, rödaktigt och ej sammanflytande. Klåda kan ibland förekomma hos vuxna. Lymfkörtlarna i nacken brukar ofta vara förstorade och ömmande. Ibland, främst hos kvinnor, uppträder inflammation i en till flera leder i armar och ben. Dessa besvär brukar gå över på några månader. Det viktiga med röda hund är att sjukdomen kan orsaka fosterskador.
En mottaglig kvinna, som smittas i tidig graviditet, löper stor risk att få missfall eller att föda ett barn med flera olika missbildningar i skelett, hjärna, ögon, öron med mera. Att ställa diagnos enbart på den ofta mycket okarakteristiska sjukdomsbilden vid röda hund är mycket svårt, andra virusinfektioner kan ge en likartad bild, och rubellaliknande hudutslag kan ses vid överkänslighet mot bland annat födoämnen.
Visa hela svaret
När kan man ta femte dosen?
Rekommendationen om påfyllnadsdos – Från och med den 1 september rekommenderas en höstdos vaccin till grupperna nedan:
personer som är 65 år och äldre, samt de som bor på SÄBO för äldre, har hemsjukvård eller hemtjänst personer från 18 år i riskgrupp
Rekommendationen gäller personer som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom, exempelvis:
personer som är 65 år och äldre gravida personer med nedsatt immunförsvar personer med hjärt- och lungsjukdomar personer med Downs syndrom andra riskgrupper.
Vart bokar jag tid för vaccin Stockholm?
Telefonbokning för vaccination mot covid-19 Innehållet gäller Stockholms län Hit kan du ringa om du behöver hjälp med att boka en tid för vaccination mot covid-19. Telefonbokningen är tillgänglig på tio olika språk. Du som har en synnedsättning som gör att du behöver ledsagare kan också boka tid via telefon.
Språk | Nummer | Öppettider |
---|---|---|
Arabiska | 08–428 429 01 | vardagar 08.00-19.00 |
Somaliska | 08–428 429 02 | vardagar 08.00-12.00 |
Finska | 08–428 429 03 | vardagar 08.00-12.00 |
Tigrinja | 08–428 429 04 | vardagar 08.00-12.00 |
Persiska | 08–428 429 08 | vardagar 08.00-12.00 |
Polska | 08–428 429 09 | vardagar 08.00-12.00 |
Ryska | 08–428 429 11 | vardagar 08.00-12.00 |
Spanska | 08–428 429 12 | vardagar 08.00-12.00 |
Engelska | 08–428 429 20 | alla dagar 08.00-19.00 |
Svenska | 08–428 429 30 | alla dagar 08.00-19.00 |
Observera att du inte kan ringa 1177 eller något av numren ovan för att boka tid för vaccination mot säsongsinfluensa. Hitta en vaccinatör och
Visa hela svaret
Vad händer om man missar Vaccinationstid?
Alla måste betala – Avgiften på 400 kronor måste alla betala, även du som är målsman för barn och ungdomar under 18 år, du som är äldre än 85 år samt om du har frikort. Som uteblivet besök räknas också om du kommer för sent till mottagningen och mer än halva besökstiden hunnit gå och/eller om en operation inte kunnat genomföras på grund av att du inte förberett dig på rätt sätt.
Visa hela svaret
Får man resa om man inte vaccinerar sig?
Covidbevis Covid-19 påverkar hur du kan resa. Flera länder kräver att du kan visa ett så kallat covidbevis. Det finns olika slags covidbevis. Ett covidbevis behövs inte för att resa in i Sverige, oavsett var du har varit. Men du kan behöva covidbevis om du ska resa utomlands.
Vaccinationsbevis är det covidbevis som är enklast att få. Testbevis är ett alternativ om du eller ett barn inte är vaccinerad. Du måste själv betala för provet som du behöver lämna för att få testbeviset. Tillfrisknandebevis är ett alternativ i särskilda fall för dig eller ett barn som nyligen har haft covid-19 och inte är vaccinerad.
Det är E-hälsomyndigheten som ansvarar för covidbevisen i Sverige. Covidbeviset är gratis.1177 på telefon kan inte hjälpa dig med frågor om vaccinationsbevis eller andra typer av covidbevis. Covidbevis är samma sak som covidpass. Mer information om covidbeviset finns på webbplatsen för,
- Där finns också och kontaktuppgifter om du har andra frågor om covidbeviset.
- Vaccinationsbevis – covidbevis för dig som är vaccinerad Testbevis – covidbevis om du inte är vaccinerad Du som inte är vaccinerad kan få ett covidbevis i form av ett testbevis.
- Provet som behövs är oftast bara giltigt några dygn innan du ska resa.
Du får själv betala för provet. Det måste tas av vårdpersonal på ett företag som säljer sådana tjänster. Fråga först om företaget är uppkopplat mot systemet för covidbevis. Prov som du kan ta själv är inte giltiga. på E-hälsomyndighetens webbplats.
Visa hela svaret
Vilka får ta dos 3?
Påfyllnadsdoser ger förstärkt skydd – Alla i Sverige som är 18 år och äldre rekommenderas en primärvaccination med minst två doser vaccin mot covid-19. Skyddet efter dos 2 avtar successivt ju längre tiden går och snabbare hos äldre än hos yngre. Därför rekommenderas alla som är 18 år och äldre en påfyllnadsdos (dos 3) tidigast fyra månader efter primärvaccinationen.
Visa hela svaret
Vem kan inte vaccinera sig?
När bör vaccination undvikas? Ett vaccin kan vara kontraindicerat för vissa personer, vilket innebär att de inte bör få det. Eventuella kontraindikationer bör alltid diskuteras med vårdgivaren innan vaccination ges. Ett vaccin är kontraindicerat för dem som är allergiska mot något verksamt ämne eller innehållsämne i vaccinet som anges i produktinformationen.
- Tidigare “anafylaktiska” eller andra allvarliga allergiska reaktioner efter att man har fått ett vaccin innebär att ytterligare doser av detta vaccin är kontraindicerade.
- Anafylaxi är en sällsynt, snabbt insättande, extrem allergisk reaktion som kan orsaka chock, svullnad och andningssvårigheter.
- Den uppstår vanligen inom några minuter efter exponering för det man är allergisk emot.
Någon som får en anafylaktisk eller annan allvarlig allergisk reaktion efter att ha fått ett visst vaccin bör inte få detta vaccin igen, såvida det inte konstaterats att vaccinet definitivt inte orsakat reaktionen. Vissa immunbristsjukdomar (t.ex. medfödd immunbrist) eller medicinska behandlingar (t.ex.
- Kemoterapi, transplantation av benmärg eller andra organ eller höga doser av kortison) utgör kontraindikationer för vissa vacciner, exempelvis mot mässling, påssjuka, röda hund och vattkoppor eller orala vacciner mot tyfoidfeber.
- I vissa fall rekommenderas att alla nödvändiga vaccinationer ges innan behandlingen påbörjas, eftersom patienten under behandlingen kan ha högre risk för att smittas.
Patienter med nedsatt immunförsvar gynnas också av att personer omkring dem (till exempel familjemedlemmar eller vårdare) är fullt vaccinerade eftersom de då också är indirekt skyddade. Vissa vacciner är kontraindicerade under graviditet, till exempel vacciner mot mässling, påssjuka och röda hund.
Största möjliga ansträngning bör göras för att se till att kvinnor får alla vacciner som vanligen rekommenderas innan de når barnafödande ålder. Kvinnor i barnafödande ålder bör tillsammans med sin vårdgivare diskutera vilka vacciner som rekommenderas före, under och efter graviditeten. För en del vacciner kan det kan finnas andra kontraindikationer som behöver diskuteras med vårdgivaren.
: När bör vaccination undvikas?
Visa hela svaret
Hur bokar jag Vaccinationstid i Stockholm?
Telefonbokning för vaccination mot covid-19 Innehållet gäller Stockholms län Hit kan du ringa om du behöver hjälp med att boka en tid för vaccination mot covid-19. Telefonbokningen är tillgänglig på tio olika språk. Du som har en synnedsättning som gör att du behöver ledsagare kan också boka tid via telefon.
Språk | Nummer | Öppettider |
---|---|---|
Arabiska | 08–428 429 01 | vardagar 08.00-19.00 |
Somaliska | 08–428 429 02 | vardagar 08.00-12.00 |
Finska | 08–428 429 03 | vardagar 08.00-12.00 |
Tigrinja | 08–428 429 04 | vardagar 08.00-12.00 |
Persiska | 08–428 429 08 | vardagar 08.00-12.00 |
Polska | 08–428 429 09 | vardagar 08.00-12.00 |
Ryska | 08–428 429 11 | vardagar 08.00-12.00 |
Spanska | 08–428 429 12 | vardagar 08.00-12.00 |
Engelska | 08–428 429 20 | alla dagar 08.00-19.00 |
Svenska | 08–428 429 30 | alla dagar 08.00-19.00 |
Observera att du inte kan ringa 1177 eller något av numren ovan för att boka tid för vaccination mot säsongsinfluensa. Hitta en vaccinatör och
Visa hela svaret
Kan man vaccinera sig utan legitimation?
Id-handling – Du som har en giltig id-handling ska ta med den till vaccinationen. Om du saknar giltig id-handling och inte har personnummer eller samordningsnummer kan du ändå vaccinera dig. Du får då ett tillfälligt nummer av sjukvården som du behöver spara tills att du fått andra dosen vaccin.
Visa hela svaret