Mellan Vilka Tider Kan Man Besöka Örebro Slott?

Mellan Vilka Tider Kan Man Besöka Örebro Slott
26 december-30 december – Mellan 26 december-30 december är slottet är öppet dagligen 10:00-15:00. Guidade visningar ingår i entrén kl.11:00 samt 13:00. Biljett köpes i slottsbutiken. Pris: Vuxna 95 kr, barn: 55 kr Slottsbutik med besöksinformation
Visa hela svaret

Kan man gå in i Örebro slott?

Hjärtligt välkomna på besök på Örebro slott. Slottet går att besöka året om, men på olika sätt och tider. I slottsbutiken kan du få svar på dina frågor eller köpa med dig ett minne hem. Butiken är även en infopoint vilket innebär att det finns en del broschyrmaterial om Örebro med omnejd.
Visa hela svaret

Vem bor på slottet i Örebro?

Det klassicistiska slottet – Under senare hälften av 1600-talet började slottet förfalla och trots att det var mycket illa åtgånget blev någon renovering inte aktuell förrän i slutet av 1750-talet. Nu förvandlades Örebro Slott nu till ett stramt klassicistiskt slott med nästan platta tak.

 • Ringmuren revs och ersattes av stenbroar och terrasser, alla bevarade än idag.
 • Nu byggdes också en exklusiv våning för landshövdingen – en bostad som används än idag av Örebro läns landshövdingar.
 • Slottet hade flera användningsområden under denna tid som exempelvis fängelse och arrestlokal, gevärsdepå och sädesmagasin.1810 hamnade Örebro åter i rampljuset då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare Karl (XIV) Johan vid en riksdag i Örebro.

Slottet fungerade som bostad åt kungligheterna, medan S:t Nicolai kyrka vid Stortorget fungerade som rikssal.
Visa hela svaret

Hur många rum finns det på Örebro slott?

Örebro slott

Plats: Örebro, Närke
Ny/Ombyggt: 1573-1627 1897-1901
Arkitekt: Christoffer Pahr Herkules Mida Hans Fleming 1897-1901 Thor Torén
Arkitektur: Barock
Rum : Cirka 80 rum förutom källaren

Visa hela svaret

Vad kostar det att gå in på Örebro slott?

Nyhet! De hemsökta valven – Granelunds odlingar presenterar: De hemsökta valven. Hösten har lagt sitt mörka skimmer över gatorna. Dova ljud börjar höras ifrån borggårdens skrymslen. I de annars svårtillgängliga valven under Örebro slott får ni följa med på en gastkramande skräckupplevelse bland övernaturligt och oförklarligt.
Visa hela svaret

Hur länge står vakterna vid slottet?

Beriden vaktparad – Beriden vaktparad (också kallad beriden högvakt ) genomförs idag av enheter ur Livgardet åtföljda av den beridna Livgardets Dragonmusikkår som svarar för musikarrangemangen under själva paraden. Denna verksamhet är baserad i Livgardets kavallerikasern, tidigare formellt K1, på Östermalm,

 1. Beriden vaktparad sker för närvarande utvalda dagar (cirka 40–45 totalt) under perioden april–augusti.
 2. Vid beriden vaktparad sitter vakten av hästarna före själva vaktavlösningen medan musikkåren förblir till häst.
 3. Högvaktstjänsten utförs till fots.
 4. Hästarna som används vid beriden vaktparad ägs numera av Stiftelsen för den beridna högvakten, vilken ställer hästarna till Försvarsmaktens förfogande.

Under 1980-talet föreslogs flera gånger att den beridna högvakten skulle läggas ned, då kostnaden ansågs hög och försvaret sedan länge slutat använda hästar i övrigt. För att rädda verksamheten bildades 1985 Föreningen för den beridna högvakten. Stiftelsen för den beridna högvakten bildades därefter 1987 gemensamt av föreningen, staten och Stockholms stad,
Visa hela svaret

You might be interested:  Varför Kallas Västerås För Gurkstaden?

Kan man gå in på slottet?

Page 2 – Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna. Det Kungliga slottet är en kombination av kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument, och öppet för besökare året om. Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och gestaltat som ett romerskt palats.

 1. Slottet har mer än 600 rum fördelade på elva våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården.
 2. Här ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med de pampiga paradrummen.

Under sommarmånaderna är även Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan öppna. Högvaktsavlösningen är populär bland besökare liksom butiken Slottsboden. Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se : Kungliga slottet
Visa hela svaret

Har slott i Svartån Sverige?

Örebro slott tronar på en holme i Svartån. Med anor i 1200-talets befästning har Örebro slott byggts om och till i många olika etapper. Sitt nuvarande utseende fick slottet 1897-1901. Örebro slott har sedan 1764 fungerat som bostad åt länets landshövding.
Visa hela svaret

Vem äger Örebro slott?

Örebro slott
Slott
Land Sverige
Län Örebro län
Kommun Örebro kommun
Ort Örebro
Adress Kansligatan 1
Koordinater 59°16′26″N 15°12′55″Ö / 59.27389°N 15.21528°Ö
Kulturmärkning
Statligt byggnadsminne 25 januari 1935
– Beteckning i BBR Örebro slott
Arkitekt Mäster Ludvig, Herkules Mida och Jakob von Brüssel
Ägare Statens fastighetsverk
Byggstart 1300-talet
Arkitektonisk stil Renässans
Byggnadsmaterial Sten
GeoNames 11495719
Webbplats: www.orebroslott.se

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke, Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet, Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson, Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott,

Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, slottet har stått tomt sedan 1798 då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet.

Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län, som därmed även är Ståthållare på Örebro slott och då ingår i de Icke tjänstgörande hovstaterna vid Kungliga hovet, Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan 1935.
Visa hela svaret

Hur många fönster har Örebro slott?

Bakom slottets 269 fönster – Fyra längor i sex plan, vind och källare inräknade, och fyra torn – allt bakom 269 fönster. Idag har slottet flera olika hyresgäster. Förutom residenset är Örebro slott en välbesökt sevärdhet med många möjligheter till upplevelser. Här erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang. Foto: Sara Lahtinen Foto: Sara Lahtinen Foto: Sara Lahtinen Foto: Sara Lahtinen Foto: Micael Edlund Foto: Sara Lahtinen
Visa hela svaret

Vem bor i Hjularöds slott?

Mellan Vilka Tider Kan Man Besöka Örebro Slott Rickard Bergengren bor på “Greveholm”, men i verkligheten heter det Hjularöds slott. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio Julkalender Publicerat tisdag 1 december 2020 kl 20.50

Klassiska julkalendern Mysteriet på Greveholm spelades in i Skåne – på Hjularöds slott i Eslöv. Rickard Bergengren, som bor på slottet och var statist i serien, fick idag prata med Peter Fridh som spelade pappan i serien i direktsändning. “Jag kommer mycket väl ihåg Peter från när de var här och spelade in”, säger Rickard som var elva år gammal vid tiden för inspelningarna.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Hyra Lokal I Göteborg?

Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster? Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl.9-17.
Visa hela svaret

Vem äger Hjularöds slott?

Hjularöds slott
Slott
Hjularöds slott
Land Sverige
Landskap Skåne
Kommun Eslöv
Koordinater 55°44′06″N 13°33′32″Ö / 55.73500°N 13.55889°Ö
Arkitekter Isak Gustaf Clason, Lars Israel Wahlman
Byggherre Hans Toll
Ägare Rickard Bergengren
Byggstart 1894
Färdigställande 1897
Arkitektonisk stil fransk medeltidsromantik
Webbplats: Hjularöds slott

Hjularöds slott är ett slott i Harlösa socken i Eslövs kommun, Slottet omnämns för första gången 1391, under Horns krig ägdes slottet av Knud Gabrielsen som var dansk landsdomare i Halland. Svenskarna plundrade och brände slottet strax innan Slaget vid Borst,

 1. Det nuvarande slottet byggdes 1894–1897.
 2. Det lät uppföras av kammarherren Hans Toll, med franska medeltidsslott som förebild, kanske framför allt Château de Pierrefonds som då nyligen renoverats och rönt stor uppmärksamhet.
 3. Det nya slottet ritades av arkitekterna Isak Gustaf Clason och Lars Israel Wahlman,

Slottet ägs sedan 1926 av familjen Bergengren och är inte öppet för allmänheten.
Visa hela svaret

Vem bor på Gärsnäs slott?

Historia – Huvudgården var under medeltiden omgiven av breda vallgravar. Den har troligen fått sitt namn efter ägare av släkten Drefeld, som från början hette Gjordsen. Från denna släkt övergick gården på 1600-talet till ståthållaren på Gotland, Falk Lycke, som uppförde den nuvarande manbyggnaden, säkerligen på grunden av en äldre borg.

Från hans änka gick gården i arv till hennes brorson kammarherre Henrik Rantzau, från vars arvingar det på 1680-talet indrogs till kronan.1702 inlöstes det av landshövdingen i Blekinge Jöran Adlersteen, Efter flera ägarbyten kom slottet till släkten Schönström och därefter genom gifte 1848 till släkten Rosencrantz,

Från 1931 ägdes det av Thure Nilsson och hans arvtagare.2003 köptes slottet av Bettina och Erik Persson-Søndergaard, från Danmark, Det såldes åter 2009 till Mikael Kretz, Nuvarande ägare är Ludvig Friberger.
Visa hela svaret

Kan man bo i ett slott?

Dröm dig bort och bo på ett riktigt slott i Sverige! HotelSpecials erbjuder weekendpaket på slott, herrgårdar och gästgiverier över hela Sverige. De allra flesta slotten och herrgårdarna ligger i mindre orter, utanför de stora städerna. Gemensamt för boendena är lugnet och den vackra naturen de omgivs av.

 • En slottsweekend eller herrgårdsweekend med en eller flera nätter passar utmärkt för dig som vill fira en födelsedag, njuta av fina omgivningar eller bara för att komma bort en helg med någon du tycker om.
 • Perfekt för en romantisk weekend Vare sig ni önskar fokus på det romantiska eller på en riktig gourmetupplevelse, så hjälper vi dig att hitta det perfekta slottet eller herrgården för just er.

Njut av vacker miljö, god mat och en härlig atmosfär. Just god mat och dryck är något som de flesta slott och herrgårdar har gemensamt med restauranger i toppklass. Unna er en middag med smakuppelevser utöver det vanliga. Rätterna som komponeras i hotellets restauranger lagas med lokala och säsongsbetonade råvaror och hämtar ofta inspiration från slottets historia.

 1. Om ni vill njuta av middagar i en kunglig miljö rekommenderar vi stark att ni bokar ett bord på slottet eller herrgårdens restaurang.
 2. Vi har även erbjudanden och paket som inkluderar middagar som gör det lite billigare att komma iväg.
 3. En vistelse som garanterat gör dig gott och bjuder på oförglömliga minnen! Spaupplevelser på slott och herrgård Flera av våra slott, herrgårdar och gästgiverier har även spa och relaxavdelningar som bjuder på avkopplande upplevelser.
You might be interested:  Var Finns Skyddsrum I Linköping?

Ofta finns bastu, värmande pooler och bubbelbad, svalkande utomhuspooler och möjlighet till sköna spabehandlingar. Kom iväg en stund med den du älskar och varva god mat med spa i harmoniska omgivningar. Vi har erbjudanden och billiga paket som inkluderar entré till spa som gör det lite enklare att komma iväg.

Herrgårdsweekend med barn Är den eller dom du håller mest kär den lilla resenären och kanske vill du ta med dig barnen på en mysig herrgårdsweekend? Kanske vill ni ha en upplevelse utöver det vanliga och fira barnkalas på ett slott eller herrgård? De allra flesta slotten och herrgårdarna erbjuder hotellvistelser med aktiviteter, faciliteter, utrymmen och upplevelser som passar för en vistelse med barn.

Barnen kan exempelvis spela boule eller biljard och ofta finns möjlighet till härliga dopp i en närliggande sjö. Hitta din favorit och ta med barnen på en oförglömlig herrgårdsweekend. Våra mest populära destination för en herrgårdsweekend

Slott i Stockholm Slott och herrgårdar i Östergötland Bo på slott på Österlen Slott och herrgårdsweekend i Södermanland Slott i Skåne Slott i Bergslagen Slott och herrgård i Västergötland Bo på slott i Sverige Småländska slott och herrgårdar Herrgårdsweekend och slott i Uppland

Visa hela svaret

Vem bor i slott?

Page 2 – Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna. Det Kungliga slottet är en kombination av kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument, och öppet för besökare året om. Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och gestaltat som ett romerskt palats.

Slottet har mer än 600 rum fördelade på elva våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården. Här ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med de pampiga paradrummen.

Under sommarmånaderna är även Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan öppna. Högvaktsavlösningen är populär bland besökare liksom butiken Slottsboden. Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se : Kungliga slottet
Visa hela svaret

Kan man bo på Gripsholms slott?

Vackra hotellrum i Mariefred – Som hotellgäster spenderar ni er weekend i något av våra vackert inredda hotellrum. Några av dem är även anpassade för våra gäster med funktionsvariation och alla rum är inredda med en egen unik stil. Ni kan välja att spendera er hotellweekend i bekväma rum, vackra sviter med jacuzzi eller romantiska hotellrum med takbjälkar.
Visa hela svaret

Vem bor på Gärsnäs slott?

Historia – Huvudgården var under medeltiden omgiven av breda vallgravar. Den har troligen fått sitt namn efter ägare av släkten Drefeld, som från början hette Gjordsen. Från denna släkt övergick gården på 1600-talet till ståthållaren på Gotland, Falk Lycke, som uppförde den nuvarande manbyggnaden, säkerligen på grunden av en äldre borg.

Från hans änka gick gården i arv till hennes brorson kammarherre Henrik Rantzau, från vars arvingar det på 1680-talet indrogs till kronan.1702 inlöstes det av landshövdingen i Blekinge Jöran Adlersteen, Efter flera ägarbyten kom slottet till släkten Schönström och därefter genom gifte 1848 till släkten Rosencrantz,

Från 1931 ägdes det av Thure Nilsson och hans arvtagare.2003 köptes slottet av Bettina och Erik Persson-Søndergaard, från Danmark, Det såldes åter 2009 till Mikael Kretz, Nuvarande ägare är Ludvig Friberger.
Visa hela svaret