Invånare i kommunen, Sundsvall Sundsvalls kommun ligger i Västernorrlands län och har 99 383 invånare.
Visa hela svaret
Contents
Är Sundsvall i Norrland?
Sundsvall ger upp “Norrlands huvudstad” – Den politiska majoriteten i Sundsvall väljer att sluta använda varumärkesparollen “Sundsvall – Norrlands huvudstad. Begreppet står i vägen för regionsamarbetet och har inte “fastnat” riktigt, anser kommunstyrelsens ordförande Peder Björk. Maria Åslin som är ytterst ansvarig för varumärkesarbetet och Peder reflekterade över beslutet under företagarfrukosten.
Visa hela svaret
Vad ingår i Västernorrlands län?
Västernorrlands län | |
---|---|
Län | |
Landskap | Medelpad, Ångermanland, samt mindre delar av: Hälsingland, Jämtland |
Region | Region Västernorrland |
Läge | 62°44′N 16°56′Ö |
Vilken är den största staden i Medelpad?
Medelpad-arkiv Medelpad ligger vid Bottenviken och gränsar till Hälsingland i söder, Härjedalen i väster, Jämtland i nordväst och Ångermanland i norr. Av de nio landskapen i Norrland har Medelpad den näst minsta ytan och den näst högsta folktätheten. Medelpads största stad är Sundsvall.
I Medelpad kan du välja mellan en mängd olika typer av vatten för ditt fiske. Här finns bäckar, åar, gölar, sjöar, älvar och Östersjön att botanisera bland. Öring, havsöring, lax, gädda, abborre och harr är vanliga målarter för sportfiske i Medelpad. Medelpads landskapsfisk är Abborre ( Perca fluviatilis ).
: Medelpad-arkiv
Visa hela svaret
Varför säger man Västernorrland?
Historik – Medelpad och Ångermanland räknades ända in på 1300-talet som en del av landskapet Hälsingland och löd således under Hälsingelagen. Landsdelen Norrland nämns i skrift första gången 1434. Västernorrland (Wester Norlanden) omfattade från 1500-talet de norrländska landen – även lappmarkerna – på den svenska, västra sidan av Bottniska viken, medan Östernorrland var en benämning på det finska Österbotten.
Norrland delades 1634 administrativt upp i två län, Norrlands län (som tidigare kallats Wester Norlanden) och Österbottens län (Öster Norlanden) på var sin sida om Bottniska viken.1638 lösgjordes Västerbottens län från Norrlands län,1645 erövrades Jämtland och Härjedalen samt norra delen av Dalarna från Norge.
I samband med detta delades Norrlands län i två delar, Härnösands län respektive Hudiksvalls län, I Härnösands län med Härnösand som residensstad ingick landskapen Jämtland, Medelpad och Ångermanland, I Hudiksvalls län med residensstaden Hudiksvall ingick landskapen Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen,
- Västernorrlands län bildades 1654 som en kontrast till “Östernorrland” (“Öster Norlanden”).
- Länet utgjorde en sammanslagning av Härnösands län och Hudiksvalls län, och innefattade således sex landskap.1658 avträddes Jämtland och Härjedalen som då blev en del av det nya Trondheims län,
- Dessa landskap återförenades dock år 1660 med Västernorrlands län efter freden i Köpenhamn.
Till en början fortsatte Hudiksvall vara residensstad men så småningom blev Gävle residensstad i länet.1762 delades länet i två delar. Södra delen blev Gävleborgs län med Gävle som residensstad. Norra delen som fortsatte att heta Västernorrlands län, hade Sundsvall som residensstad fram till 1778 då Härnösand åter övertog denna roll.1810 bildades Jämtlands län av landskapet Jämtland i Västernorrland län och Härjedalen i Gävleborgs län,
Visa hela svaret
Hur pratar man i Sundsvall?
Medelpadska eller medelpadsmål är norrländska mål som traditionellt talas i landskapet Medelpad utom den västligaste socknen Haverö, där Hogdalsmål talas. Medelpadsmålen är relativt enhetliga i förhållande till andra norrländska landskapsmål. Den viktigaste yttre språkgränsen är i söder, mot Hälsingemålen, där gränsen går för den vokalbalans som är karaktäristisk för norrländska dialekter.
Ett drag som skiljer vissa Medelpadsdialekter (exempelvis Indals socken – Lidens socken idag, och traditionellt även Selångers socken ) från angränsande mål är uttal av såväl kort som långt i och y långt fram (“hårt” eller ” dentalt “), det vill säga Viby-i, I Borgsjö och Torp har y blivit i, medan ö uttalas e -haltigt.
Detta drag finns även i Hälsingemål och delar av Härjedalen, Andra drag är gemensamma med dialekterna i Ångermanland, exempelvis tjockt n -ljud efter lång vokal i ord som van och måne, I nordligaste Medelpad märks också ett östjämtskt inflytande.
Visa hela svaret
Är Sundsvall i Medelpad?
Suʹndsvall, kommun och tätort i Medelpad (Västernorrlands län). Tätorten är centralort (11 av 15 ord) Vill du få tillgång till hela artikeln? Sundsvalls kommun ligger vid Ljungan och Indalsälven i Medelpad (Västernorrlands län); 3 190 km², 99 439 invånare (2020). Sundsvall. Kommunvapen. Berggrunden domineras (44 av 265 ord) Tätorten (staden) Sundsvall ligger vid Bottenhavet och är centralort i Sundsvalls (11 av 77 ord)
Visa hela svaret
Är Medelpad i Norrland?
Medelpad är ett landskap som i sin helhet ingår i Västernorrlands län, Mellannorrland, nedre Norrland och den informella Mittsverigeregionen. Medelpad gränsar i söder till Hälsingland, i väster till Härjedalen, i nordväst till Jämtland, i norr till Ångermanland och i öster till Bottenhavet.
Visa hela svaret
Vilka landskap ligger i Norrland?
För andra betydelser, se Norrland (olika betydelser),
Norrland |
Landsdel |
Sverigekarta med Norrlandslandskapen utmarkerade |
Norrland ( ( lyssna ) ) är den nordligaste och till ytan största av Sveriges tre landsdelar och definieras traditionellt av nio landskap : Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland, Norrland har en landarea på 242 735 km², vilket utgör 59,6 procent av Sveriges yta.
- Den fastboende befolkningen uppgår till 1 188 031 invånare (2021), vilket utgör cirka 11,4 procent av Sveriges befolkning, något som återspeglas i Norrlands låga befolkningstäthet, cirka 4,9 invånare per km².
- I Norrland talas sedan lång tid tillbaka även minoritetsspråken samiska och meänkieli,
- Norrland sträcker sig utmed bergskedjan Skanderna som gör terrängen bergig.
Norrlands inland väster om högsta kustlinjen har aldrig varit täckt av hav och större insjöar och saknar därför de finkorniga sedimentjordarter som är mest lämpade för jordbruk, vilket har bidragit till att inlandet är glesbefolkat. Jordbruket nådde inte landsdelen förrän under yngre bronsålder,
Järnåldersfynd visar emellertid att välstånd uppstod på norrländska handelsplatser till följd av att omfattande mängder järn utvanns ur de många myrmarkerna och järnrika sjöarna i Södra Norrlands inland, och av att en fångstkultur bedrev pälshandel med bondekulturen längs med norrländska älvar för leverans främst till Mälardalen och vidare till kontinenten.
Ett småkungarike eller hövdingadöme uppstod i Mellannorrland senast på 500-talet men kollapsade på 600-talet. I ungefär samma region utvecklades medeltidens Stor-Hälsingland, vilket blev grunden till det som senare kallades för Norrland. Den stora tillgången på skog medförde att många vattensågar har lokaliserats till Norrland sedan 1570-talet, och järnbruk sedan 1600-talet.
- Sveriges industrialisering kan anses ha startat med sågverken i Mellannorrland, där ångdrivna sågar började anläggas 1849.
- Detta, tillsammans med att malmbanan möjliggjorde ökad gruvdrift i malmfälten i Norra Norrland från 1887, resulterade i en betydande nettoinflyttning till Norrland.
- Den pågick till 1930-talet, och folkmängden var som störst omkring år 1960.
Sedan tidigt 1900-tal är en ansenlig andel av Sveriges elproduktion, massaindustri, gruvbrytning och elintensiva tillverkningsindustri lokaliserad till Norrland, resulterande i att samtliga Norrlandslän har högre varuproduktion per capita än riket (2018).
Visa hela svaret