Hur Får Man Förstahandskontrakt I Stockholm?

Hur Får Man Förstahandskontrakt I Stockholm
Hur får man förstahandskontrakt i Stockholm – Att få förstahandskontrakt i Stockholm kan vara väldigt svårt och tar oftast väldigt lång tid. Stockholm, Sveriges huvudstad är en väldigt populär stad att bo i. Med många företag som har sina huvudkontor i Stockholm, vilket också gör att många vill flytta till Stockholm.

 1. Det vanligaste sättet att få förstahandskontrakt i Stockholm är att vänta i den traditionella bostadskön – Stockholms Bostadsförmedling,
 2. Enligt Bostadsförmedlingen är den genomsnittliga kötiden att få ett förstahandskontrakt i Stockholm 9 år.
 3. Den här statistiken talar om den tid det tar i hela Stockholm – innanför och utanför tullarna.

Vill du ha lägenhet närmare centrum i områden såsom Vasastan, Södermalm, Kungsholmen, Östermalm, Norrmalm eller Gamla Stan bör du räkna med ännu längre tid. Men om du kan tänka dig att bo längre iväg kan det gå fortare. ‍ På HomeSpotter gör vi all vi kan för att hjälpa dig hitta förstahandskontrakt i Stockholm utan kö.

Det många inte vet är att privata hyresvärdar får lov att hyra ut hälften av sina egna bostäder själva. Bostäder som alltså inte hamnar i den vanliga bostadskön. De här lägenheterna hyrs oftast ut efter andra principer. Det kan vara lägenheter som tilldelas utefter lottning, urval eller först-till-kvarn principen.

Förstahandskontrakt utan kö helt enkelt. Vi samlar alla hyresvärdar på ett och samma ställe för att hjälpa dig att snabbt hitta bostad i Stockholm,
Visa hela svaret

Hur får man tag i en hyresrätt i Stockholm?

Stockholms stad förmedlar lediga hyresrätter via det kommunala bolaget Bostadsförmedlingen. För dig som är student, äldre eller har särskilda behov finns särskilda bostäder. Som bostadssökande söker du själv aktivt bland de annonserade bostäderna på Bostadsförmedlingens webbplats.

You might be interested:  Vad Är Öppet I Stockholm?

Vem som blir erbjuden bostaden baseras på kötid. Bostadsförmedlingen samarbetar med både privata och kommunala fastighetsägare. Bostadsförmedlingens webbplats På uppdrag av Stockholms stad handlägger Bostadsförmedlingen ansökningar gällande förtur till bostad inom staden och förmedlar lägenheter till beviljade förturer.

Förtur till bostad inom Stockholms stad, Bostadsförmedlingens webbplats
Visa hela svaret

Hur får man första Handskontrakt?

Försök ta genvägar i bostadskön – Att hyra en lägenhet i förstahand kan vara svårt när det förekommer långa kötider. Det finns dock kryphål på hur du kan hyra en lägenhet trots få köpoäng och orättvisa kösystem.

Var aktiv och snabb i bostadskön. Grundregeln för att få tag på ett förstahandskontrakt är att vara aktiv i bostadskön. Det finns många exempel på hyresgäster som trots kort kötid och få köpoäng har fått ett förstahandskontrakt genom att ständigt hålla sig uppdaterad på vilka lägenheter som ligger ute. Ta reda på var det byggs nya hyresrätter. Nya hyresbostäder byggs flitigt på grund av den stora bostadsbristen i Sverige, framför allt i de större städerna. De nya hyresbostäderna brukar ha en lite högre hyra, men kan på grund av detta vara lättare att få. Ligg på under sommaren. Under sommaren är det lägre aktivitet i bostadskön. Många är inte lika flitiga med att skicka in intresseanmälningar och glömmer att komma på visningar. Var därför extra aktiv under sommaren om du har en kortare kötid. Först till kvarn-lägenheter. Vissa bostadsförmedlingar hyr även ut så kallade först till kvarn-lägenheter. När du anmäler ditt intresse för att hyra en sådan lägenhet har vanligtvis inte din kötid eller köpoäng någon betydelse. Inbjudan till visning går i stället till de som snabbast anmäler intresse för lägenheten. Sök student- och ungdomslägenheter. Många bostadsförmedlare har lägenheter som är särskilt reserverade för unga eller studenter. Då är det din ålder som är med och styr om du får ett hyra lägenheten.

You might be interested:  Malmö Juventus Vilken Tv Kanal?

Tips! Om du pluggar finns det ofta särskilt för studenter.
Visa hela svaret

Vad krävs för att man ska kunna få ett förstahandskontrakt Om man hyr en lägenhet i andra hand?

Får man hyra ut sin hyresrätt samtidigt som man bor i sin bostadsrätt? Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för vad som gäller om man vill ansöka om ett hyreskontrakt samtidigt som man bor i en bostadsrätt. Att bo i bostadsrätt och samtidigt ha en hyresrätt Det finns ingenting lagreglerat om att man inte får bo i bostadsrätt och samtidigt ha en hyresrätt, utan det är istället bostadsrättsföreningens stadgar respektive hyresvärdens villkor som reglerar detta.

En hyresvärd kan exempelvis uppställa som villkor att en person som ansöker om hyreskontrakt inte får ha något annat boende. Hyresvärden kan också uppställa villkor om under vilka omständigheter lägenheten får hyras ut och hur länge. Så länge bostadsrättsföreningens stadgar eller hyresvärdens villkor inte reglerar annat så går det alltså bra att bo i en bostadsrätt och samtidigt ha en hyresrätt.

Om att hyra ut hyresrätt Reger om att hyra ut en hyresrätt finns i, Hyresvärdens samtycke krävs för att andrahandsuthyrning ska vara tillåten (). Sker uthyrning i strid med detta så kan det vara skäl för förverkande av bostaden, vilket innebär att hyresvärden kan säga upp hyreskontraktet ().

 • Er situation Du skriver att din fru inte äger del av bostadsrätten, men bor i den.
 • Detta kan, men behöver inte, vara ett hinder då hon ansöker om ett förstahandskontrakt på en hyresrätt.
 • Det är upp till respektive hyresvärd att reglera detta i sina villkor.
 • Om hon skulle få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt och sedan vill hyra ut den, så krävs hyresvärdens godkännande för detta.
You might be interested:  Var Finns Skyddsrum I Linköping?

Om hon hyr ut lägenheten utan att ha fått hyresvärdens godkännande så kan det innebära förverkande av lägenheten, vilket innebär att kontraktet sägs upp och hon blir av med lägenheten. Avslutande rekommendation Innan din fru ansöker om ett förstahandskontrakt på en hyresrätt bör hon kontrollera hyresvärdens villkor.
Visa hela svaret

Kan man köpa förstahandskontrakt?

Det säger lagen idag – 65 § Uppställer någon uppsåtligen villkor om särskild ersättning för upplåtelse av bostadslägenhet eller för överlåtelse av hyresrätten till sådan lägenhet, skall han dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Så står det i Hyreslagen.

 1. Straffet kan i lindrigare fall dömas till böter, men du kan räkna med att kontraktet blir ogiltigt.
 2. Idag är det fortfarande inte olagligt att köpa ett förstahandskontrakt.Idag är det bara olagligt att sälja.
 3. Men du hamnar ändå i en svår sits som köpare eftersom kontraktet riskerar att bli ogiltigt.
 4. Det blir också svårt att få tillbaka pengarna för en svart transaktion, eftersom det ligger i säljarens intresse att du inte får kvitto.

Och om du köpt utan att kunna redovisa det, så får du inte pengar tillbaka ens om du blivit lurad.
Visa hela svaret