Hur Är Det Att Bo I Norrköping?

Hur Är Det Att Bo I Norrköping
Bo i Norrköping I Norrköping hittar många människor en vardag och ett sätt att leva på som passar just dem. En del lockas av att bo mitt i den vackra staden, nära till musiken, konsten, restaurangerna och upplevelserna. Andra söker sig närmare lugnet och naturen; till skogarna och sjöarna, till de öppna landskapen eller skärgården.
Visa hela svaret

Hur är Norrköping?

Vem kan bättre berätta om Norrköping än invånare, företagare och besökare som upplevt staden själva? Läs deras egna tips och berättelser, inspireras och dröm dig hit! ‘ Norrköping har fått pris för både Arbetets Museum och Universitet. Otroligt vackra industribyggnader med vattnet forsande intill.
Visa hela svaret

Hur är det att bo i Klockaretorpet?

22 februari 2019 kl 15:14 Uppdaterad 22 februari 2019 kl 15:26 Östergötland Polisen i Östergötland vill stryka Skäggetorp och Klockaretorpet från listan över landets utsatta områden. Orsaken är att läget i stadsdelarna har förbättrats. Samtidigt är frågan om det kommer ges ut någon ny liknande lista. Stadsdelen Skäggetorp kan få lämna listan över särskilt utsatta områden, om kommunpolisen i Linköping får bestämma. När polisen 2017 presenterade sin senaste lista över landets utsatta områden fanns fem stadsdelar med i Östergötland: Klockaretorpet, Navestad och Hageby i Norrköping samt Skäggetorp i Linköping som särskilt utsatt område.

 1. Men sedan dess har mycket hänt och som Hem & Hyra rapporterat om tidigare har brottsligheten gått ned i några av de utpekade områdena.
 2. När polisen nu håller på att ta fram en ny lägesbild över de utsatta områdena i landet vill de lokala kommunpoliserna stryka områden i både Linköping och Norrköping.
 3. Jag tycker att Klockaretorpet ska tas bort från listan.

Sedan kanske man kan fundera om något år om de andra två områdena vi har i Norrköping ska vara kvar. Vi har inte kommit lika långt där, men det är hyfsat lugnt där också. Det är lite stökigt i Navestad men vi behöver få fram en bättre lägesbild i Hageby, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

 1. Lockaretorpet var tidigare drabbat av exempelvis stenkastning, bilbränder och öppen narkotikaförsäljning.
 2. Men enligt polisen har stadsdelen blivit mycket lugnare och tryggare under de senaste två åren.
 3. Detta tack vare flera olika insatser tillsammans med kommunen, hyresvärdar och föreningar.
 4. Bland annat har centrumdelen byggts om, olika aktiviteter skapats och polis och väktare är mer närvarande.
You might be interested:  När Släpps Tider För Vaccinering Stockholm?

– Det är ganska mycket som har hänt. Vi har försökt vara mer synliga och besökt skolan oftare och riktat in oss på några individer som varit mer tongivande. Det är många delar i det hela som gör att det är mycket lugnare i Klockaretorpet, säger kommunpolis Peter Johansson.

 • I Linköping har Skäggetorp varit klassat som ett särskilt utsatt område.
 • Men även här har situationen förbättrats de senaste åren, enligt polisen lokalt.
 • Vi ser en positiv utveckling och Skäggetorp uppfyller inte längre de punkter som sattes för särskilt utsatta områden.
 • Vi har områdespoliser på plats som fångar upp signaler och problem och försöker jobba operativt.

Sedan har vi fortsatta utmaningar och vi har inte fått bukt med alla problemen, säger Sofia Hedberg, kommunpolis i Linköping. Enligt polisen förekommer fortfarande problem med kriminella nätverk och narkotikahandel i Skäggetorp. Det behöver göras en bättre samordning av insatserna i stadsdelen, bland annat fånga upp ungdomar efter skoltid.

 • Men polisen vill inte att stadsdelen ska finnas kvar på någon ny lista.
 • Jag tycker inte att Skäggetorp ska vara kvar på någon lista.
 • Jag tycker att vi ska jobba med problemen ändå utan några listor.
 • Det kan finnas en poäng med listan för att man sätter fokus på området.
 • Det gör att kommunen och andra får upp ögonen för de problem som finns där.

Å andra sidan sätter det en olycklig stämpel på området som etsar sig fast och skrämmer bort verksamhet och människor från området. Så det är inte okomplicerat, säger kommunpolis Sofia Hedberg. Men frågan är om det kommer att presenteras någon ny lista med landets utsatta områden.

Alla polisområden har nyligen skickat in lägesrapporter till polisens nationella operativa avdelning, NOA, som är de som slutligen bestämmer vilka områden som ska klassas som utsatta. Hur den nya listan kommer att se ut är inte klart. — Det är två år sedan den senaste listan gavs ut och man håller på att titta över hela konceptet.

Den kommer inte att se likadan ut som den gjort tidigare, säger Angelica Vallgren, kommunikatör vid polisens nationella mediecenter. Kommer man inte längre att lista vilka områden som är utsatta? — Nej precis, det är just en av sakerna man håller på att titta över, säger Angelica Vallgren.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Får Man Besked Om Förskoleplats Stockholm?

Är Norrköping fint?

Det finns mycket att göra i Norrköping. Här fylls gamla textilfabriker med nya butiker, restauranger, företag och museum. Norrköpings sevärdheter slår många med häpnad så missa inte att upptäcka dem. Strax utanför finns nordens största djurpark, Kolmården, och en mängd vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.
Visa hela svaret

Vad är speciellt med Norrköping?

Norrköping är känt för sina gula spårvagnar, vackra gamla industribyggnader som andas nytt liv med nya butiker, restauranger, företag och museum. Genom stadens mitt forsar strömmen och lummiga promenadstråk är inte långt bort. Utanför stadskärnan hittar du Kolmårdens djurpark, Löfstad slott och den vackra skärgården. Vad upptäcker du i Norrköping?
Visa hela svaret

Hur många invandrare bor i Norrköping?

Norrköpings kommun hade 137 035 invånare år 2015, av dem var 24 395 personer utrikesfödda. Källa: SCB 1 Källa: SCB 2 Källa: SCB 3
Visa hela svaret

Hur vill jag bo?

På frågan hur man allra helst vill bo, utan hänsyn till arbete eller pengar, är ett eget hus på landsbygden det vanligaste svaret. Var tredje person väljer en sådan bostad. Nummer två på bostadstoppen, som 21 procent väljer, är en villa nära eller i en mellanstor stad.
Visa hela svaret

Var vill du bo?

Granskad: 30 november 2020

Lyssna

Efterfrågeanalysen handlar om att ringa in var och hur människor vill bo i kommunen och också hur mycket det får kosta. Efterfrågan är vanligen stor centralt i kommunen men även andra lägen med god service och/eller goda kommunikationer brukar vara attraktiva.
Visa hela svaret

När är det mest trafik i Norrköping?

Det är under en halvtimme, mellan 16.15-16.45, som det är sämst att åka. Ett tips är att man kan åka en kvart tidigare eller en kvart senare från jobbet, så minskar risken för köer.
Visa hela svaret

Vilken stad är finast Linköping eller Norrköping?

Syskonlika – Som vi tidigare nämnt är kommunerna befolkningsmässigt jämnstora, 153 000 bor i Linköping medan 137 000 bor i Norrköping. Båda har haft och förväntas även i framtiden ha en positiv befolkningsutveckling. Dessutom är kommunernas åldersstruktur lika varandra med en förhållandevis jämn fördelning mellan olika åldrar. Åldersstrukturen i respektive kommun I såväl Linköping som Norrköping består halva bostadsbeståndet av hyresrätter medan cirka 20 procent är bostadsrätter. En stor del av bostäderna är byggda på 1960 och70-talet. Så långt finns det alltså en hel del likheter mellan kommunerna. Låt oss nu titta på socioekonomiska faktorer i respektive kommun.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostar En Biljett På Gröna Lund?

Hur många bor det i Norrköping 2022?

Den 31 oktober var Norrköpings folkmängd 145 140 personer enligt uttag ur Kommuninvånardata (KID) den 10 november 2022. Enligt officiell befolkningsstatistik från Statistiska centralbyrån (SCB) hade Norrköping 144 458 folkbokförda invånare vid årsskiftet.

 • Det innebär att folkmängden har ökat med ca 680 personer under årets första 10 månader vilket är på en något lägre nivå jämfört med samma tidsperiod förra året.
 • Fram till september var årets befolkningstillväxt på ungefär samma nivå som förra året men under oktober minskade Norrköpings folkmängd något vilket framförallt berodde på ett fortsatt lågt barnafödande och en ökad utflyttning under månaden, särskilt mot utlandet.

Barnafödandet har under årets första tio månader varit på en väldigt låg nivå jämfört med tidigare år. Fram till den sista oktober föddes det 1 270 barn i Norrköping, vi får gå tillbaka till 2006 för att hitta ett lägre barnafödande än så under motsvarande tidsperiod.

 • Med tanke på att antalet norrköpingsbor i de mest barnafödande åldrarna just nu är högt så innebär detta att fruktsamheten, dvs.
 • Antalet födda barn per kvinna i fruktsam ålder, just nu är mycket låg.5 700 inflyttningar har skett till kommunen under januari – oktober i år vilket är den högsta nivån sedan 2017 och det är framförallt inrikes inflyttning som ökar, inflyttningen från andra länder är på en fortsatt låg nivå sedan 2020 jämfört med åren dessförinnan.

Även utflyttningen har varit relativt hög, men har alltjämt varit lägre än inflyttningen även om utflyttningen, särskilt mot andra länder, ökade under oktober månad i år jämfört med förra året. Antalet utflyttningar från kommunen var 5 220 fram t o m oktober.

Det innebär att flyttnettot, dvs. antalet inflyttningar – utflyttningar hamnade på +480, den högsta nivån under motsvarande tidsperiod sedan 2019. Totalt har 1 090 personer avlidit under årets första tio månader vilket är på ungefär samma nivå som förra året men lägre än 2020. Diagrammet nedan visar ackumulerad befolkningsutveckling per månad åren 2017-2022 enligt KID.

Bifogat dokument innehåller ett diagram som visar folkmängden i Norrköping sedan den sista december 2010: Befolkningsutveckling per var 14:e dag från den 31 december 2010 Pdf, 81.5 kB.
Visa hela svaret

Hur långt är det runt promenaderna i Norrköping?

Promenaderna består av Norra, Östra och Södra Promenaden. Sammanlagt finns det cirka 1 800 lindar som är mellan 120 till 160 år gamla.
Visa hela svaret