Helsingborg Helsingör Hur Lång Tid?

Helsingborg Helsingör Hur Lång Tid
››› Hur lång är färjan från Helsingborg till Helsingør? – Den resan (överfartens längd) med färja från Helsingborg till Helsingør tar för närvarande 20 minuter,
Visa hela svaret

Hur lång är det mellan Helsingborg och Helsingör?

Dagens ‘visste du att’: avståndet mellan Helsingborg och Helsingör är endast 5220 meter.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att tura?

En trippeltura innebär 6 enkelresor och tar knappt tre timmar. Den här turan passar för en helkväll med fine dining, barhäng och kanske en avslutning i shoppen där du finner det där goda vinet du drack till maten som du kan köpa med hem.
Visa hela svaret

Hur långt är det från Helsingborg till Danmark?

Det kortaste avståndet (fågelvägen) mellan Danmark och Helsingborg är 167,56 km. Det kortaste avståndet mellan Danmark och Helsingborg är 254,73 km enligt reseplaneraren. Körtiden är ca 4h 5min.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att åka Helsingborg Helsingör?

Turabiljett (enkel)

Tura Vuxen 64:-
Tura Barn 7-15 / Senior 65+ 46:-
Turakort 490:-

Visa hela svaret

Kan man simma mellan Helsingborg och Helsingör?

De tre vännerna Daniel Faller, Alexander Almeida Sundell och Efrem Ghirmai simmade mellan Helsingör och Helsingborg. Foto: Privat Visa alla (4) Visa alla (4) Uppdaterad 18 augusti 2020 Publicerad 18 augusti 2020 Under måndagseftermiddagen simmade de tre vännerna Daniel Faller, Efrem Ghirmai och Alexander Almeida Sundell mellan Helsingör och Helsingborg för att uppmärksamma psykisk ohälsa.
Visa hela svaret

Hur åker man från Helsingborg till Helsingör?

Tidtabell för Scandlines – Scandlines har under dagtid avgång var 20 minut, både från Helsingborg till Helsingör och från Helsingör till Helsingborg. Förseningar förekommer väldigt sällan. På kvällen och under natten går båtarna mer sällan med två avgångar per timme. Här hittar du PDF med samtliga avgångar dagligen
Visa hela svaret

Måste man gå ur bilen Helsingborg Helsingör?

Sundsbussarnas färjetrafik – Ett annat sätt att resa över sunder mellan Helsingborg och Helsingör är via Sundsbussarna. Sundsbussanras färjetrafik erbjuds till gång- och cykeltrafikanter samt rullstolsburna. Det går även bra att tura. Sundsbussarna avgår ungefär en gång i timmen under dagen och resan tar cirka 20 minuter. Läs mer om Sundsbussarna via denna länk,
Visa hela svaret

Vad kostar ölen i Helsingör?

Priser i snabbköp i Helsingör.

(Regelbunden), mjölk (1 liter) 15 SEK (15-15)
Vatten (1,5 liters flaska) 15 SEK (15-15)
Flaska vin (mellanklass) 80 SEK (73-88)
Inhemsk öl (0,5 liters flaska) 22 SEK (22-22)
Importerat öl (0,33 liters flaska) 22 SEK (22-22)

Visa hela svaret

Hur många gånger får man tura?

HW Publicerad: 1 december, 2014 Uppdaterad: 22 december, 2021 Helsingborg Helsingör Hur Lång Tid Om jag vore från Göteborg skulle jag förmodligen inte kunna undvika att ordvitsa om “kultura”, men nu är jag ju en inflyttad malmöpåg, så den biten avstår jag. Jag nöjer mig med att konstatera att turandet är en helt unik helsingborgsföreteelse. Turan har förtjänat sin plats både på helsingborg.se och helsingborg.com,

Den är ett återkommande tema i Helsingborgs dagblad, liksom i olika turisterbjudanden, Och där slår man också fast att turan är kultur. “Att tura går till som så – i fall någon missat att utöva denna kulturform – att man går på färjan utan bil, och sedan stiger man inte av båten när den anlägger vid den andra hamnen, utan man fortsätter med båten tillbaka.

Sedan kan man åka fram och tillbaka flera gånger, och så stiger man av när man är nöjd. Under tiden kan man äta gott i restaurangen, sitta och fika eller bara titta ut över horisonten. Vanligast är väl att man äter och dricker något gott. Räkmacka med öl är nog den mest klassiska rätten.” För egen del fascineras jag oändligt av turan och människorna där.

  • Det är jag inte ensam om.
  • Nyligen modererade jag ett möte där underhållningen bestod i en föreställning av den danske skådespelaren Kristian Halken.
  • Tillsammans med skådespelare från Helsingborgs stadsteater gestaltade de under 20 minuter allt det som är så typiskt för turan.
  • När jag tackade dem efteråt kunde jag bara konstatera att den fångade glädjen och sorgen, så som i livet, så ock på en färja mellan Helsingborg och Helsingør.

Tyvärr hävdades att uruppförandet också var den sista föreställningen. Tänk om. Jag vill se den igen, Kristian. Jag kan också fastna för de mer praktiska aspekterna av turandet. Utan att på något sätt göra alkoholreklam – det ÄR fascinerande att vi i Helsingborg har möjlighet att ” gå på systembolaget ” när som helst på dygnet, sju dagar i veckan.

  1. Andra hittar säkert andra saker att förundas över.
  2. Turandet är kultur i sin bredaste och folkligaste form.
  3. Däremot återstår en viktig fråga.
  4. I vårt stadslexikon påstås att en tura är en tura, oavsett hur många gånger man åker fram och tillbaka.
  5. På andra håll pratar man om enkeltura, dubbeltura och trippeltura.

Min kollega – ett riktigt turaproffs – hävdar bestämt att en tura är det bara om man åker minst tre rundor. Jag känner att det här behöver redas ut. Det kan vi väl göra i kommentarerna här? Uppdatering: och via Görans kommentar nedan påmindes jag om den här gamla klassikern;) Bild: CC BY Joakim Jardenberg
Visa hela svaret

Hur djupt är vattnet mellan Helsingborg och Helsingör?

Djup och leder mellan Helsingborg – Helsingör 35 m som djupast, utanför Landskrona 50 m som djupast.
Visa hela svaret

Vad kostar det att ta färjan till Danmark?

Pendla till Danmark via Öresundsbron med bil eller motorcykel – En enkel kontantbiljett kostar 665 SEK (2022) för en vanlig personbil i betalstation. Med ett så kallat Bropass (årsavgift 460 SEK) kostar resan över bron 248 SEK för en enkel resa. Med Bropass Pendlare får du ytterligare rabatt efter att du kört mer 16 enkelresor på en månad. Läs mer på Öresundsbrons webbplats
Visa hela svaret

Hur brett är sundet mellan Helsingborg och Helsingör?

Sundet är 118 km långt och 4 till 28 km brett.
Visa hela svaret

Måste man ha pass när man åker till Danmark?

Inom Norden gäller passfrihet för nordiska medborgare. Även om du inte behöver pass för att besöka Danmark måste du kunna legitimera dig vid behov, samt uppvisa giltig resehandling vid inresa till Sverige. Medtag därför giltig ID-handling, till exempel pass, nationellt ID-kort eller körkort.
Visa hela svaret

Hur betalar man i Helsingör?

Information om betalning Vi uppskattar om du betalar dina biljetter och köp ombord med kort. Det är enkelt och smidigt. Betala med kort Betala gärna med kort ombord på alla våra båtar, så hjälps vi åt tillsammans att minimera hantering av kontanter och därmed öka tryggheten.

Vi accepterar följande kort på samtliga betalningsställen: Visa och Mastercard. Vid biljettköp i hamn och terminal kan även Diners-kort användas. Dankort accepteras endast användas i hamn och terminal i Helsingör. Kontantfritt från 1 mars 2022 För att öka säkerheten för våra kunder och medarbetare tar vi inte emot kontanter på våra försäljningsställen i hamn och terminal i Helsingborg från och med 1 mars.

Betalning med kontanter Vi accepterar kontanter vid köp ombord och på våra försäljningsställen i Helsingör i följande valutor: SEK, DKK och EUR. Vi tar inte längre emot 500 eurosedeln. OBS! Vi tar endast kortbetalning i våra barer och i Waves Restaurang på Aurora.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Kommer 5G Till Malmö?

Får man sitta kvar i bilen på färjan?

Av säkerhetsskäl får passagerare inte stanna kvar i sitt fordon när färjan är till sjöss. Innan avgång säkras fordonsdäcket av vår besättning och tillträde till däcket är inte tillåtet under överfarten.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att simma till Danmark?

Danmark Publicerad 7 jul 2018 kl 18.23 Sean Montem och Claus Ziegler ska utsätta sig för sitt livs utmaning: att simma från Danmark till Sverige. Men på vägen väntar en hel del faror som gör det till ett livsfarligt uppdrag. – Det här är en dröm jag haft i över tio år, säger Sean Montem.

Både Sean Montem och Claus Ziegler är vana simmare. Men det som danskarna ska göra på lördagen slår det mesta. De ska simma över Öresund, utan att stanna en enda gång. Från Köpenhamn i Danmark till Limhamn i Sverige. Det är en sträcka på minst 17 kilometer och som förväntas ta upp till sju timmar att simma.

– Vi ska nog klara det, men det blir en utmaning. Det är inte kilometerna som är farliga, det är vågorna, strömmarna och kylan, säger Sean Montem. Simmarna planerar att följa Öresundsbron i sin riktning, men kommer behöva anpassa sig efter strömmarna i vattnet.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att simma till Finland?

Nu är han i vattnet – 24-åring simmar över Östersjön I februari, Då var han i full gång med träningen inför sitt ambitiösa sommarprojekt: att simma över Östersjön. Nu har Kvikant tagit sina första simtag mot Helsingfors. Hur känns det att äntligen få börja simma? – Jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är ett dugg nervös.

  • Men jag känner mig självsäker och exalterad över hela projektet och simningen.
  • Under helgen utlovades sol och 20 grader i Stockholms skärgård, vilket gladde Kvikant.
  • Längre in i simningen kommer jag säkert mest att se fram emot att ta mig hem, men nu ser jag fram emot att få njuta av simningen och att få göra något unikt, säger Kvikant.

Med på resan har han en båt och ett team på fyra personer som kommer att sköta allt från logistik, mat och uppdatering via sociala medier. På båten kommer de alla att övernatta. Teamet bakom The Baltic Swim 2022″ har arbetat länge inför den kommande månaden. Jesper Pettersson/Baltic Swim Kvikant siktar på att simma i genomsnitt 15 kilometer per dag, och hela simturen beräknas ta mellan 35 och 45 dagar. Hela projektet The Baltic Swim 2022 genomförs för att samla in pengar i gott ändamål för Östersjön.
Visa hela svaret

Kan man simma utan armar?

Simmade över kanalen – utan armar och ben Publicerad: 20 september 2010 Uppdaterad: 10 mars 2011 Nu drömmer 42-årige Philippe Croizon om att simma från Europa till Afrika EN HJÄLTE Med fyra amputerade lämmar, både armar och ben, lyckades fransmannen Philippe Croizon simma över Engelska kanalen.1 av 3 Foto: AFP Han har amputerat båda armarna. Och båda benen. Nu har Philippe Croizon simmat över Engelska kanalen. Hans nya mål: att simma från Europa till Afrika.42-årige Coizon hade räknat med att simturen från Storbritannien till Frankrike skulle ta upp till 24 timmar.
Visa hela svaret

Måste man ha pass för att tura?

När du köper en biljett på hemsidan accepterar du samtidigt våra allmänna transportvillkor.1 Allmänt 1.1 Dessa villkor gäller för alla passagerare (nedan kallad “Passagerare”) vid resa med ForSea Helsingborg AB (nedan kallat “Rederiet”) mellan Helsingborg och Helsingör.1.2 För Passagerare som införskaffat eller bokat biljetter via forsea.se gäller även ForSea allmänna köpvillkor som finns tillgängliga på samma hemsida.

För Passagerare som införskaffat en biljett som gäller dels för befordring mellan Helsingborg och Helsingör, dels för annan befordran, gäller detta avtal endast för befordran mellan Helsingborg och Helsingör, för annan befordran gäller villkor som tillhandahålls av utföraren av sådan befordran. För Passagerare som införskaffat eller bokat en biljett via Rederiet som endast gäller annan befordran än befordran mellan Helsingborg och Helsingör gäller inte dessa villkor.1.3 Dessa villkor anses accepterade och avtal anses ingått, innebärandes att skyldighet uppstår för både Passagerare samt Rederiet att fullgöra sina förpliktelser enligt dessa villkor, vid följande tidpunkter vid följande situationer: (i) För det fall förbokning genomförs av Passageraren – när Rederiet ger en bekräftelse av bokningen; (ii) För det fall förbokning inte sker – när Passageraren betalar för resan; (iii) För det fall resan är vederlagsfri eller betalning ska ske under eller efter resans påbörjande – när Passageraren ombordstiger på fartyg eller annat färdmedel som Rederiet tillhandahåller.2 Definitioner Med “Resgods” avses varje föremål, inbegripet fordon, som transporteras av Rederiet för Passagerarens räkning och ej befordras enligt certeparti, konossement eller annat dokument som främst avser godsbefordran.

Levande djur och Fraktgods (se punkt 3.7) räknas inte heller till Resgods. Med “Handresgods” avses Resgods som Passageraren för med sig eller har i sin hytt eller annars har i sin besittning eller vård under transporten, inbegripet Resgods inuti eller fastspänt på Passagerarens fordon.3 Inför resan 3.1 Resgods och kommersiellt gods 3.1.1 Varje Passagerare har rätt att medta Handresgods upp till en maximal sammanlagd vikt om 50 kg.

Gods som är avsett för vidareförsäljning, som varuprov eller gods som ska användas i näringsverksamhet betraktas inte som Resgods och ska därför registreras som Fraktgods (se punkt 3.7) innan avgång.3.1.2 Passageraren är själv skyldig att upplysa Rederiet om Resgods vars vikt överstiger den högst tillåtna vikten enligt punkt 3.1.1 samt registrera Fraktgods.3.2 Farligt gods 3.2.1 Resgods som kan medföra fara eller väsentlig olägenhet för fartyg eller liv samt annat gods (innefattande men inte begränsat till bensin utanför fordons tank samt ammunition) får inte tas ombord som Resgods eller Handresgods, utan Rederiets godkännande.

Sådant Resgods måste anmälas till Rederiet senast 24 timmar innan avresa, varefter Rederiet upplyser Passageraren om eller hur det farliga Resgodset får transporteras. Krav, artiklar och mängder som får medföras listas här,3.2.2 Om oanmält farligt gods påträffas har Rederiet rätt till att föra i land, ta bort eller förstöra det farliga godset utan att ersättningsskyldighet uppstår för Rederiet.3.2.3 Passageraren är ansvarig och ersättningsskyldig gentemot Rederiet för direkt och indirekt skada som orsakas Rederiet eller fartyget av farligt gods som Passageraren inte anmält till Rederiet enligt punkt 3.2.1 ovan.3.3 Pass och legitimation Rederiet uppmanar alla Passagerare att medbringa giltigt pass eller legitimation till resa samt förbehåller sig rätten att neka ombordstigning för Passagerare utan pass eller giltig legitimation.

  1. Barn under 15 år behöver inte uppvisa pass eller legitimation när resa sker tillsammans med vårdnadshavare och denne har med sig giltigt pass eller legitimation.3.4 Biljett, platsbokning och fartyg 3.4.1 Biljett skall uppvisas vid incheckning i samband med ombordstigning.
  2. För garanterad plats för fordon och Passagerare vid viss specifik avgång måste bokning ske på förhand.3.4.2 Rederiet har rätt att utföra transporten med ordinarie linjefartyg eller annat lämpligt fartyg.3.5 Särskilt angående Passagerare med funktionshinder Rederiet strävar efter att möjliggöra transport för samtliga Passagerare.
You might be interested:  När Får Man Besked Om Förskoleplats Göteborg?

Passagerare som på grund av funktionshinder kräver särskild assistans innan, under eller efter resan, behöver lämna uppgift till Rederiet om detta i samband med bokning av resan, och måste boka sådan resa senast 48 timmar innan avresetidpunkten. Om inte detta sker kan Rederiet inte garantera Passageraren ombordstigning, utan kan i vissa fall vara tvungna att neka Passageraren ombordstigning i enlighet med Europaparlamentets och Rådets Förordning (EU) Nr 1177/2010.

Passagerare med funktionshinder som önskar särskild assistans måste även, när så anges av Rederiet, anlända till av Rederiet angiven plats vid den tidpunkt som Rederiet skriftligen angivit, vilket är högst 60 minuter innan den annonserade ombordstigningstidpunkten, eller, om någon ombordstigningstidpunkt inte är angiven, senast 60 minuter före avgångstidpunkten enligt tidtabellen.3.6 Resande barn Barn under 15 år ska resa i sällskap av en medföljande vuxen, om inte annat överenskommits med Rederiet.3.7 Fraktgods Med Fraktgods avses: (i) gods som Passageraren inte kan föra med sig under transporten som Handresgods samt Resgods som Passageraren inte kan förvara i sitt fordon (se punkt 3.1); (ii) gods som upptar utrymme i fartygets lastrum; (iii) i fordon inlastat gods med en vikt överstigande 150 kilogram som körs som ett led i kommersiell verksamhet; och (iv) bussar och liknande fordon i yrkesmässig linje- eller beställningstrafik för kollektiv transport av Passagerare.

Fraktgods transporteras enligt bestämmelserna i 13 kap. sjölagen (1994:1009). För fraktgods utgår fraktavgift enligt tariff. Avseende fraktgods hänvisas vidare till villkor och information på Rederiets hemsida.3.8 Ledsagare I de fall du har en funktionsvariation som medför behov av ledsagare erbjuds en ledsagare en biljett.

  1. Behovet av ledsagare ska styrkas med intyg.
  2. Har du fler ledsagare betalar de ordinarie pris, såvida du inte genom intyg kan styrka behovet av fler än en ledsagare.
  3. Ledsagaren måste vara minst 16 år fyllda och kunna uppvisa legitimation.
  4. Intyget ska innehålla ditt namn samt en kort beskrivning av hur ditt behov av ledsagning ser ut.

Vi godkänner intyg från vården, kommunen, skola, assistansbolag samt föreningar som t ex Synskadades Riksförbund.4 Under resan 4.1 Rederiet har rätt att vid behov lasta Passagerares Resgods på däck.4.2 Levande djur får endast medtas efter särskild överenskommelse med Rederiet och Rederiet förbehåller sig rätten att neka medtagande av levande djur vid befordran om inte sådan överenskommelse träffats.

Passageraren ansvarar för att medtagna djur inte vistas i områden på fartyget som markerats som djurfria. Passageraren ansvarar vidare för att medtaget djur inte åsamkar andra Passagerare eller Rederiet skada.4.3 Rökning får endast ske på öppet däck eller i särskilt markerade rökutrymmen.4.4 Vistelse på bildäck är förbjudet under överfarten.4.5 Ombord- och ilandkörning av fordon sker genom samarbete mellan förare och Rederiets personal och ska genomföras med särskild försiktighet från förarens sida.

Rederiet ansvarar inte för skada eller förlust som uppkommer till följd av att föraren inte följer skyltar och instruktioner från personalen eller liknande.4.6 Vid parkering av fordon på bildäcket ska handbromsen användas samt första växeln läggas i.

  • Motorcyklar ska surras fast i de särskilda surrningsbeslagen.4.7 Försäljningsområden på fartygen är kameraövervakade.
  • Alla former av stöld och snatteri anmäls till polisen.4.8 Ett annat skepp kan komma att användas än vad som annonserats.5 Rederiets ansvar för personskada och skada eller förlust av Resgods eller Handresgods 5.1 Generellt 5.1.1 Rederiet är, med de begränsningar som följer av under detta avsnitt 5, ansvarigt för personskada som drabbar Passageraren och för Resgods eller Handresgods som går förlorat eller skadas, på grund av en händelse under resan, om skadan har vållats genom fel eller försummelse av Rederiet eller någon som Rederiet svarar för, med undantag av vad som följer av punkt 5.2 samt 5.3.

Detsamma gäller skada på grund av att Passageraren, Handresgods eller Resgods försenas.5.1.2 Rederiets ansvar för personskada och skada eller förlust av Resgods eller Handresgods enligt detta avtal avser endast skada som härrör från händelser som har inträffat under resan.

Rederiet är inte ansvarigt för skada som uppstått innan ombordkörning eller ombordstigning, eller efter ilandkörning eller ilandstigning. Rederiet är således inte ansvarigt för skador som uppstår då Passageraren befinner sig i en hamnterminal eller stationsanläggning, på kaj eller på en annan hamnanläggning.5.1.3 Enligt gällande nationell och EU-rätt anges ansvarsbelopp enligt Internationella valutafondens särskilda dragningsrätter (nedan SDR).

Den 1 juli 2017 motsvarade 1 SDR ca 11,8 SEK. För aktuell kurs mot SEK hänvisas till riksbankens hemsida (www.riksbank.se).5.2 Ansvarsbegränsning vid skada på eller förlust av Handresgods, Resgods, fordon samt värdesaker 5.2.1 Rederiet är ansvarigt för skada på eller skada som uppstått till följd av förlust av Handresgods, om den händelse som orsakade skadan beror på fel eller försummelse hos Rederiet.

  1. Vid sjöfartsolycka antas fel eller försummelse föreligga hos Rederiet.
  2. Rederiets ansvar i dessa fall ska inte överstiga: a) 2.250 SDR vid förlust eller skada på Handresgods (som ej är förvarat i eller på fordon) per Passagerare och befordran; b) 12.700 SDR vid förlust eller skada på fordon, inbegripet Resgods i eller på fordonet, per fordon och befordran; och c) 3.375 SDR vid förlust eller skada på annat Resgods än som nämns i punkterna (a) eller (b), per Passagerare.

Med sjöfartsolycka avses förlisning, kantring, sammanstötning eller strandning, explosion samt brand eller fel i fartyget.5.2.2 Vid ersättningsbetalning vid skada på fordon görs ett avdrag på det utbetalningsbara beloppet med 330 SDR, per fordon, och vid förlust eller skada på annat Resgods görs ett avdrag på det utbetalningsbara beloppet med 149 SDR, per Passagerare.5.2.3 Transportören är inte skyldig att ersätta pengar, värdepapper, konstföremål eller andra dyrbarheter annat än om transportören har tagit emot egendomen för säker förvaring.

För det fall Rederiet är ansvarigt för Passagerarens värdesaker ersätts belopp till den gräns som anges i 5.2.1 c).5.2.4 Rederiet ansvarar inte för levande djur som tas med på resan.5.3 Ansvarsbegränsning vid Passagerares död eller personskada 5.3.1 Rederiet är ansvarigt för skada till följd av Passagerares död eller personskada som drabbat en Passagerare till följd av sjöfartsolycka, om inte Rederiet kan visa att olyckan: – orsakades av krigshandling, fientligheter, inbördeskrig, uppror eller av naturhändelse av osedvanlig karaktär, som inte har kunnat undvikas och vars följder inte har kunnat förhindras; eller – i sin helhet har vållats av tredje man genom handling eller underlåtenhet med avsikt att orsaka skada.5.3.2 Rederiets ansvar vid sjöfartsolycka ska inte överstiga 250.000 SDR per Passagerare och händelse.

För det fall Rederiet inte kan visa att händelsen som orsakade skadan inte uppstod till följd av fel eller försummelse av Rederiet, ska Rederiet även ansvara för skador som överstiger 250.000 SDR.5.3.3 Rederiet ska ansvara för skador som uppstått till följd av dödsfall eller personskada som drabbat en Passagerare på grund av någon annan händelse än sjöfartsolycka, om händelsen orsakades till följd av fel eller försummelse av Rederiet.5.3.4 Rederiets ansvar för Passagerares personskada eller död enligt punkt 5.3.1 till 5.3.3 ovan ska inte i något fall överstiga 400.000 SDR per Passagerare och händelse.5.3.5 Om personskada eller död samt förlust av eller skada på Resgods förorsakades av Passageraren själv eller om Passageraren har medverkat till händelsen, ansvarar Rederiet inte för skadan i den utsträckning den förorsakades av Passageraren.5.4 Övrigt Rederiet hänvisar vidare till Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr.392/2009 av den 23 april 2009 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1177/2010 av den 24 november 2010 samt information på skeppen, terminalerna och vår hemsida.6 Ansvar för skada på grund av försening 6.1 Rederiet är ansvarigt för skada på grund av att passageraren försenas om skadan har vållats genom fel eller försummelse av transportören eller någon som transportören svarar för, även om förseningen inte beror på en händelse under resan.6.2 Vid försening av Passagerare är Rederiets ansvar för skada på grund av försening begränsat till ett belopp om högst 4.150 SDR per Passagerare.6.3 Vid försening av Resgods ska Rederiets ansvar för skada på grund av försening inte överstiga: a) 1.800 SDR per Passagerare för Handresgods; b) 10.000 SDR per fordon; och c) 2.700 SDR per Passagerare för övrigt Resgods.6.4 Vid ersättningsbetalning vid skada till följd av försening av Passagerare eller Resgods, inbegripet fordon, görs ett avdrag på det utbetalningsbara beloppet med 20 SDR, per Passagerare.6.5 Om passagerare genom vållande medverkat till skada på grund av försening tillämpas 6 kap.1 § skadeståndslagen (1972:207).6.6 Rederiet hänvisar vidare till Sjölag (1994:1009) avseende Rederiets ansvar för skada på grund av förseningar.7 Reklamation vid förlust eller skada på resgods Passagerare som får sitt Resgods skadat under resan ska skriftligen underrätta Rederiet om sådan skada: – om det skadade Resgodset är ett Handresgods och skadan är uppenbar, ska Rederiet underrättas före eller i samband med Passagerarens ilandstigning; – om det skadade Resgodset inte är ett Handresgods och skadan är uppenbar, ska Rederiet underrättas i samband med utlämnandet av Resgodset; eller – om skadan på Resgodset inte är uppenbar ska reklamation ske inom 15 dagar från dagen för ilandstigning.8 Preskription Skadeståndsfordringar på grund av Passagerares död eller personskada samt förlust eller skada på Resgods preskriberas efter två år.

  • Preskriptionstiden börjar löpa enligt nedan.
  • Vid personskada: Dagen för Passagerarens ilandstigning.
  • Vid Passagerares död under transport: Dagen då ilandstigning skulle skett.
  • Vid Passagerares död efter transport: Dödstidpunkten, förutsatt att det inte har gått längre än tre år från ilandstigningen.
  • Förlust eller skada på bagage: Dagen för ilandstigning.9 Övrigt 9.1 Svensk lag skall tillämpas på transport som utförs av Rederiet.9.2 Talan rörande ansvar för Rederiet enligt dessa villkor kan enligt sjölagen väckas vid: (i) sjörättsdomstol för den ort där svaranden är varaktigt bosatt eller har sin huvudsakliga rörelse, (ii) sjörättsdomstol för den avtalsenliga avgångs- eller bestämmelseorten, (iii) domstol i den stat där käranden har sin hemvist eller annars är varaktigt bosatt, förutsatt att svaranden har driftställe för sin rörelse i den staten och är underkastad dess domsrätt, eller (iv) domstol i den stat där transportavtalet träffades, förutsatt att svaranden har driftställe för sin rörelse i den staten och är underkastad dess domsrätt.9.3 Passagerare rekommenderas att teckna egen försäkring för sjöresan och utlandsvistelsen.10 Kontakt Meddelande till Rederiet med anledning av dessa villkor, t.ex.
You might be interested:  Vad Finns Att Göra I Falun?

rörande reklamation eller skadeståndsanspråk, ska sändas till: Med e-post: [email protected] Med post: ForSea AB, Bredgatan 5, 252 25 Helsingborg, Sverige
Visa hela svaret

Hur Turar man till Helsingör?

Om erbjudandet – Passa på att “tura” till Helsingör när du bor hos oss i Helsingborg. Njut av en härlig båttur med vackra vyer över sundet till Danmark. Tillbaka i Helsingborg väntar en god middag och bekväm övernattning hos oss på Elite Hotels. Att “Tura” är ett lokalt uttryck som betyder att man tar en tur med färjan över sundet utan att kliva i land i Helsingör.

  • Ombord kan du njuta av den fina utsikten över Öresund samt en smörgås med dryck.
  • Passa på att utforska den lilla danska kuststaden innan du återvänder till Sverige.
  • Helsingör är både en charmig och pittoresk stad och här finns butiker, gränder och mysiga caféer.
  • Tillbaka i Helsingborg väntar sedan en god middag och en vistelse på ett förstklassigt hotell.

Efter en god natts sömn serveras en generös frukostbuffé.
Visa hela svaret

Hur djupt är vattnet mellan Helsingborg och Helsingör?

Djup och leder mellan Helsingborg – Helsingör 35 m som djupast, utanför Landskrona 50 m som djupast.
Visa hela svaret

Vilka färjor trafikerar Helsingborg Helsingör?

HH-leden är ett vanligt förekommande namn på den färjeled som går över Öresund mellan Helsingborg och Helsingör. HH kommer från första bokstaven i namnen på de båda hamnstäderna.
Visa hela svaret

Vad heter vattnet mellan Helsingborg Helsingör?

Öresund är benämningen på vattenområdet, mellan Sverige och Danmark, som förbinder Östersjön med Kattegatt. Sundet är 118 km långt och 4 till 28 km brett. Det begränsas i norr av en linje från Kullen till Gilleleje och i söder av linjen mellan Falsterbo till Stevns fyr.

sediment >> vegetation >> bottenfauna 1 >> bottenfauna 2 >> bottenfauna 3 >>

Beskrivning av Öresund Geografisk består Öresund av såväl bukter med grunt vatten som områden, mitt i sundet, med 30-50 meters djup. I de grunda bukterna består bottnen av sand och vattnet kommer till största delen från Östersjön – och har låg salthalt.

I de djupare områdena består botten ofta av lera och gyttja och salthalten är hög. I mindre omfattning finns dessutom stenrev, musselbankar och bar berggrund. Mellan Amager och Malmö går en tröskel med ett vattendjup på mindre än 10 m tvärs över sundet, Denna tröskel, Drogden/Limhamns-tröskeln, förhindrar som regel att bottenvatten med hög salthalt från norra delen av Öresund fortsätter söderut vidare in i Östersjön.

Det är endast vid vissa vädersituationer som vatten med hög salthalt från Kattegatt förmår tränga över denna tröskel in i Östersjön. Detta brukar benämnas saltvattengenombrott. Generellt är det en nordgående ytvattenström i Öresund. På så sätt strömmar det bräckta Östersjövattnet genom Öresund mot Kattegatt.

  1. Vatten med hög salthalt från Kattegatt strömmar samtidigt in längs botten.
  2. Dessa två mycket olika vattenmassor blandas oftast inte utan mellan vattenmassorna bildas ett så kallat språngskikt.
  3. Vid språngskiktet sker en mycket snabb övergång från bräckt vatten till saltvatten.
  4. Språngskiktet finns som regel på 10-12 meters djup.

Det område som avvattnas till Öresund är ca 4.500 km 2 stort. I detta område bor 1,8 miljoner människor på danska sidan och 850.000 på svenska sidan. Helsingborg Helsingör Hur Lång Tid Tvärsnitt av Öresund. Bilden visar en typisk situation för salthalten (promille) i olika delar av Öresund. Språngskiktet är i detta fall illustrerat som en övergång från ljusblått till mörkblått (10-15 meters djup). Salthalten mäts i promille eller PSU.

I de stora oceanerna är salthalten 35 promille och i insjöar mindre än 1 promille, I Öresund är strömmarna oftast mycket starka. Strömmarna genereras på tre olika sätt. Avrinningen från de cirka 200 större floderna till Östersjön ger den baltiska ytströmmen. Meterologiska förhållanden med vind och låg/högtryck genererar i vissa lägen väldigt starka strömmar.

Tidvattenskillnaderna är små i regionen, men tidvattnet ger synbar effekt på strömstyrkan i Öresund. Detta märks cirka två gånger per dygn. Animationen visar salthaltsvariationen i Öresunds ytvatten. Öresunds geologiska historia Det Öresund vi känner idag är geologiskt sett en ung företeelse och uppkomsten hänger samman med förändringar av ett större område som omfattar Östersjön och Kattegatt.

  • Stora förändringar av detta område har skett under de sista 70 miljoner åren (tertiär och kvartär) då havets utbredning har varierat mycket kraftigt.
  • För 8000 år sedan var Öresund till största delen ett landområde.
  • När isen drog sig tillbaka vid slutet av den sista istiden fick Öresund troligen sitt nuvarande utseende.

Förmodligen har den s.k. Ancylussjön i Östersjön avtappats genom Sundet och under Littorinatiden steg världshavet så att Östersjön förvandlades till ett innanhav med Öresund och Bälten som förbindelser med Atlanten. Vid isavsmältningen rörde sig isen från Östersjön genom Sundet och Bälten mot Kattegatt varvid sänkor bildades.

Den trånga passagen mellan Helsingborg och Helsingör bildades genom att isen avlagrade material på norra Själland. Under en fas av avsmältningen uppdämdes en stor issjö i Sundet och leror avlagrades. Ön Ven bildades då troligen som en stor lerplatå. Tröskeln mellan Köpenhamn och Malmö beror på kritkalkstenens höga läge där.

Söder om en linje mellan Helsingör och Ålabodarna består nämligen bergrunden i Öresund huvudsakligen av ca 60 miljoner år gammal kritkalk. Norra Öresund (Öresundstragten) består däremot av lösare avlagringar, kolförande lager, omväxlande leror och sandsten med en ålder på 130-180 miljoner år
Visa hela svaret